[BIZTPOL] Tajvan-Kína konfliktus (1949 - ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 490
18 024
113
Na igen egy esetleges USA be
Melyik?
Észak vagy Dél?
November 3. közeleg!
..
ha egyébként ez igaz, akkor Kína tudhat valamit. (Amire esetleg rá is segíthet?)
Na igen egy esetleges USA belháború kirobbanását biztos kihasználná Kína. Egyébként meg én arra gondoltam, hogy ideális esetben mit reagálna. Gondolom van kidolgozott haditerv egy Tajvannal szembeni invázió esetére.
 
W

Wilson

Guest
Na igen egy esetleges USA be

Na igen egy esetleges USA belháború kirobbanását biztos kihasználná Kína. Egyébként meg én arra gondoltam, hogy ideális esetben mit reagálna. Gondolom van kidolgozott haditerv egy Tajvannal szembeni invázió esetére.

Van bizony az a kérdés,hogy tényleg megvédenék-e Tajvant ha Trump marad akkor nem kérdés ha Binden nyer szerintem akkor is lépnek.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 926
13 180
113
A PLA Tajvan megtámadására készül. A katonai művelet előkészületeit a kínai hadsereg által végzett tevékenységek jelzik - írja a legrégebbi, hongkongi South China Morning Post című angol nyelvű újság.

Peking fokozza militarizálását Kína délkeleti partvidékén, a PLA pedig folytatja a Tajvanra nehezedő nyomás fenntartására irányuló gyakorlatsort. Ugyanakkor a rakétacsapatokat elkezdték aktívan átfegyverkezni a legújabb DF-17 rakétákkal. Az elavult DF-11-t és DF-15-t váltják le. A hiperszonikus egységgel(robbanófej) felszerelt DF-17 ballisztikus rakéták maximális repülési hatótávolsága 2,5 ezer km. Először 2019-n mutatták be őket a KNK alapításának 70. évfordulója alkalmából rendezett felvonuláson.

Kína szakadár tartománynak tekinti Tajvant, és nyíltan hangoztatja, hogy szükség esetén erőszakkal is Kínához csatolja. A közelmúltban a kapcsolatok Peking és Tajpej között jelentősen megromlottak Tajvan Egyesült Államokhoz való közeledése miatt.


Andrei Chang, a kanadai Kanwa Defense Review főszerkesztője szerint a műholdas képek azt mutatják, hogy a PLA komolyan megerősítette a katonai jelenlétét (tengerészgyalogosok,rakéták) Fujian és Guangdong tartományokban.

Ez azt jelzi, hogy a PLA fokozza a Tajvan elleni háború előkészületeit.

Chang szerint, a PLA az Oroszországtól beszerzett S-400 légvédelmi rendszereket is felfogja használni , és J-20 lopakodó vadászgépeket telepít a partra. Összesen 13 dandár koncentrálódik Tajvan irányába, és a támadásban kulcsszerepet játszanak a tengerészgyalogosok a Tengerészgyalogság parancsnoksága, amely Chaozhou-ban (Guangdong tartomány) található.


Ugyanakkor Wang Zaixi nyugalmazott vezérőrnagy "soha nem látottnak" nevezte a PLA által végrehajtott gyakorlatokat.

Eddig a békés újraegyesítés lehetősége csekély volt. A térségben végzett katonai gyakorlatok példátlan mérete azt mutatja, hogy a valódi harcokig már csak egy lépés van hátra

- mondta Zaixi a Guancha kínai online kiadásnak.

Kínának nem valószínű, hogy szándékában állna megtámadni Tajvant. Jelenleg csak veszíthetnek egy ilyen lépéssel. A kínaiak messze hosszabb távon gondolkoznak és olyan eszközökben amivel rengeteg áldozat, hatalmas pusztítás, nagyon durva gazdasági hatások, olthatatlan gyűlölet felszítása és végletesen negatív nemzetközi következmények nélkül egyesíthetik Tajvant Kínával.
Lehet persze minden hónapban cikkeket írogatni arról, hogy Kína mindjárt megtámadja Tajvant, Japánt, Dél-Koreát, vagy térség egyéb államait, akár Ausztráliát is ideértve. Az oroszok meg persze legalább havonta meg akarják támadni Ukrajnát, a Baltikumot, Svédországot és legalább évente néhányszor le akarják rohanni teljes Európát. Legalábbis a cikkek szerint. Ehhez képest a valóságban Amerika évről évre nagyobb mértékben növeli a katonai kiadásait, mint Kína és Oroszország együttvéve és most már sikerült a feszültség keltéssel a többi NATO tagországot és Távol-Kelet Amerika barát (részben USA megszállás alatt álló) országait is rávenni a fegyverkezésre.

Miből is kerekítik ki a cikkben a kínai invázió rémét?:
- Az biztos, hogy a kínaiak nem Tajvan ellen tartogatják a DF-15 rakéták újabb változatait, a DF-16 és DF-17 rakétákat. Azok a rakéták a térségbeli amerikai bázisok ellen vannak 2000-2500 km-en belül. Tajvan ellen ezek fölöslegesek, értelmetlenül költségesek és nagy pazarlás lenne a bevetésük, mivel azt a szigetet sokkal olcsóbb rakétákkal, robotrepülőkkel, drónokkal sőt még nagy hatótávolságú sorozatvetőkkel is el tudják érni a kínai szárazföldről.
- Tajvan ellen biztosan nem vetnének be atom robbanófejes rakétát.
- A hiperszonikus sikló fejes rakéták Tajvanra pazarlásának sem lenne sok értelme.
- A J-20 is fölösleges Tajvan ellen. Hagyományos légierővel, drónokkal, rakétákkal, robotrepülőkkel, helikopterekkel, nagy hatótávolságú tüzérséggel, partraszálló erőkkel és flottával is erőlködés nélkül le tudják rendezni a kérdést a kínaiak, ha úgy tartja kedvük.
- Abban sincs semmi különös, hogy a kínai tengerészgyalogság egy jelentős része Tajvannal szemben települ. A másik jelentős része meg Okinavával szemben. Hol kéne máshol települniük? Peking külvárosában, vagy a tibeti hegyvidéken? Az amerikai tengerészgyalogság meg Okinaván sűrűsödik? Akkor most az amerikaiak a cikk logikája szerint mindjárt megtámadják Kínát?
- Ha a kínai fegyverek egy korlátozott részének Tajvannal szembeni telepítéséből a cikk szerint egy közelgő kínai támadásra kell következtetni, akkor mire kell következtetni abból, hogy Tajvannak viszont az összes fegyvere Kína felé néz? Már holnap jön a nagy Tajvani invázió Kína ellen?
- Hadgyakorlatokat mindkét oldalon tartanak és fegyverkezni is mindkét oldal fegyverkezik. Ebből pont ugyanúgy ki lehetne kerekíteni egy Kína elleni támadást, mint Kína támadását.

Van bizony az a kérdés,hogy tényleg megvédenék-e Tajvant ha Trump marad akkor nem kérdés ha Binden nyer szerintem akkor is lépnek.

Az USA-nak esze ágában sincs "megvédeni" Tajvant.
- Nem is lenne képes az USA egy a kontinentális Kínához 200 km-nél közelebb fekvő szigetet megvédeni az óceán túlpartjáról.
- Nem vállalnák a hagyományos fegyveres konfliktussal járó áldozatokat sem.
- Az atomháborút pedig végképp nem vállalnák be.
- Ráadásul Tajvan önálló államiságát a nemzetközi közösség messze túlnyomó része és maga az USA sem ismeri el. A kínaiak azért mondják, hogy Tajvan a kontinentális Kína szakadár tartománya, mert nemzetközi jogilag így is van. Ha az USA beavatkozik, az Kína megtámadásának minősülne.

Az USA Tajvannal kapcsolatban:
- Fegyvert akar eladni, mint a mellékelt ábra mutatja.
- A feszültséget akarja kelteni, amivel igazolhatják a térségbeli jelenlétüket.
- Ha Kína bármit lépne, akkor erre hivatkozva még inkább megpróbálná elszigetelni Kínát a kereskedelmi partnereitől. Ezzel már a feszültségkeltést felhasználva is próbálkozik.
- Szívesen neki hajtaná Tajvant Kínának a háttérből "támogatva", de tényleges amerikai áldozatokat nem vállalva, mert a Tajvani áldozatok árán ezzel gyengíthetné Kínát


Na akkor már meg is van a Kína mindjárt megtámadja Tajvant, rettegjen mindenki sajtókampány eredménye. Legombolt a nagy testvér 1,8 milliárdot Tajvanról.

7,4 millió dolcsi egy SLAM-ER-ért? Azért ez már a pofátlanság kategóriában is éremesélyes. Ez közel 10 tonna színezüst és 120 kg színarany ára.
 

Bleroka

Well-Known Member
2019. március 16.
364
1 065
93
Kínának nem valószínű, hogy szándékában állna megtámadni Tajvant. Jelenleg csak veszíthetnek egy ilyen lépéssel. A kínaiak messze hosszabb távon gondolkoznak és olyan eszközökben amivel rengeteg áldozat, hatalmas pusztítás, nagyon durva gazdasági hatások, olthatatlan gyűlölet felszítása és végletesen negatív nemzetközi következmények nélkül egyesíthetik Tajvant Kínával.
Lehet persze minden hónapban cikkeket írogatni arról, hogy Kína mindjárt megtámadja Tajvant, Japánt, Dél-Koreát, vagy térség egyéb államait, akár Ausztráliát is ideértve. Az oroszok meg persze legalább havonta meg akarják támadni Ukrajnát, a Baltikumot, Svédországot és legalább évente néhányszor le akarják rohanni teljes Európát. Legalábbis a cikkek szerint. Ehhez képest a valóságban Amerika évről évre nagyobb mértékben növeli a katonai kiadásait, mint Kína és Oroszország együttvéve és most már sikerült a feszültség keltéssel a többi NATO tagországot és Távol-Kelet Amerika barát (részben USA megszállás alatt álló) országait is rávenni a fegyverkezésre.

Miből is kerekítik ki a cikkben a kínai invázió rémét?:
- Az biztos, hogy a kínaiak nem Tajvan ellen tartogatják a DF-15 rakéták újabb változatait, a DF-16 és DF-17 rakétákat. Azok a rakéták a térségbeli amerikai bázisok ellen vannak 2000-2500 km-en belül. Tajvan ellen ezek fölöslegesek, értelmetlenül költségesek és nagy pazarlás lenne a bevetésük, mivel azt a szigetet sokkal olcsóbb rakétákkal, robotrepülőkkel, drónokkal sőt még nagy hatótávolságú sorozatvetőkkel is el tudják érni a kínai szárazföldről.
- Tajvan ellen biztosan nem vetnének be atom robbanófejes rakétát.
- A hiperszonikus sikló fejes rakéták Tajvanra pazarlásának sem lenne sok értelme.
- A J-20 is fölösleges Tajvan ellen. Hagyományos légierővel, drónokkal, rakétákkal, robotrepülőkkel, helikopterekkel, nagy hatótávolságú tüzérséggel, partraszálló erőkkel és flottával is erőlködés nélkül le tudják rendezni a kérdést a kínaiak, ha úgy tartja kedvük.
- Abban sincs semmi különös, hogy a kínai tengerészgyalogság egy jelentős része Tajvannal szemben települ. A másik jelentős része meg Okinavával szemben. Hol kéne máshol települniük? Peking külvárosában, vagy a tibeti hegyvidéken? Az amerikai tengerészgyalogság meg Okinaván sűrűsödik? Akkor most az amerikaiak a cikk logikája szerint mindjárt megtámadják Kínát?
- Ha a kínai fegyverek egy korlátozott részének Tajvannal szembeni telepítéséből a cikk szerint egy közelgő kínai támadásra kell következtetni, akkor mire kell következtetni abból, hogy Tajvannak viszont az összes fegyvere Kína felé néz? Már holnap jön a nagy Tajvani invázió Kína ellen?
- Hadgyakorlatokat mindkét oldalon tartanak és fegyverkezni is mindkét oldal fegyverkezik. Ebből pont ugyanúgy ki lehetne kerekíteni egy Kína elleni támadást, mint Kína támadását.



Az USA-nak esze ágában sincs "megvédeni" Tajvant.
- Nem is lenne képes az USA egy a kontinentális Kínához 200 km-nél közelebb fekvő szigetet megvédeni az óceán túlpartjáról.
- Nem vállalnák a hagyományos fegyveres konfliktussal járó áldozatokat sem.
- Az atomháborút pedig végképp nem vállalnák be.
- Ráadásul Tajvan önálló államiságát a nemzetközi közösség messze túlnyomó része és maga az USA sem ismeri el. A kínaiak azért mondják, hogy Tajvan a kontinentális Kína szakadár tartománya, mert nemzetközi jogilag így is van. Ha az USA beavatkozik, az Kína megtámadásának minősülne.

Az USA Tajvannal kapcsolatban:
- Fegyvert akar eladni, mint a mellékelt ábra mutatja.
- A feszültséget akarja kelteni, amivel igazolhatják a térségbeli jelenlétüket.
- Ha Kína bármit lépne, akkor erre hivatkozva még inkább megpróbálná elszigetelni Kínát a kereskedelmi partnereitől. Ezzel már a feszültségkeltést felhasználva is próbálkozik.
- Szívesen neki hajtaná Tajvant Kínának a háttérből "támogatva", de tényleges amerikai áldozatokat nem vállalva, mert a Tajvani áldozatok árán ezzel gyengíthetné Kínát



Na akkor már meg is van a Kína mindjárt megtámadja Tajvant, rettegjen mindenki sajtókampány eredménye. Legombolt a nagy testvér 1,8 milliárdot Tajvanról.

7,4 millió dolcsi egy SLAM-ER-ért? Azért ez már a pofátlanság kategóriában is éremesélyes. Ez közel 10 tonna színezüst és 120 kg színarany ára.



A gondolatmenet ott hibás hogy nincs olyan hogy a "kínaiak messze hosszabb távon gondolkoznak"

Csak a vörös Kína létezik,aminek az abszolút vezetője Hszi Csin Ping,és a történelemből tudható,hogy a diktároknak nem erénye a türelem:).

Uralkodása félidejében átírták a kínai alkotmányt,ami kimondta Kína elnöke legfeljebb két, egyenként öt éves ciklust tölthet az államfői pozícióban.

Szerintem Kína elnöke mindent akar,és azonnal akarja,és ha lát egy kínálkozó alkalmat akkor cselekedni fog.:hadonaszos:
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 865
9 821
113
A gondolatmenet ott hibás hogy nincs olyan hogy a "kínaiak messze hosszabb távon gondolkoznak"

Csak a vörös Kína létezik,aminek az abszolút vezetője Hszi Csin Ping,és a történelemből tudható,hogy a diktároknak nem erénye a türelem:).

Uralkodása félidejében átírták a kínai alkotmányt,ami kimondta Kína elnöke legfeljebb két, egyenként öt éves ciklust tölthet az államfői pozícióban.

Szerintem Kína elnöke mindent akar,és azonnal akarja,és ha lát egy kínálkozó alkalmat akkor cselekedni fog.:hadonaszos:

Jó lenne ha ezt az állításodat alá támasztanád valamivel.
Kína eddig is kivételes türelmet és nyugalmat mutatott a folyamatos provokációk ellenére is.
 
W

Wilson

Guest
Kínának nem valószínű, hogy szándékában állna megtámadni Tajvant. Jelenleg csak veszíthetnek egy ilyen lépéssel. A kínaiak messze hosszabb távon gondolkoznak és olyan eszközökben amivel rengeteg áldozat, hatalmas pusztítás, nagyon durva gazdasági hatások, olthatatlan gyűlölet felszítása és végletesen negatív nemzetközi következmények nélkül egyesíthetik Tajvant Kínával.
Lehet persze minden hónapban cikkeket írogatni arról, hogy Kína mindjárt megtámadja Tajvant, Japánt, Dél-Koreát, vagy térség egyéb államait, akár Ausztráliát is ideértve. Az oroszok meg persze legalább havonta meg akarják támadni Ukrajnát, a Baltikumot, Svédországot és legalább évente néhányszor le akarják rohanni teljes Európát. Legalábbis a cikkek szerint. Ehhez képest a valóságban Amerika évről évre nagyobb mértékben növeli a katonai kiadásait, mint Kína és Oroszország együttvéve és most már sikerült a feszültség keltéssel a többi NATO tagországot és Távol-Kelet Amerika barát (részben USA megszállás alatt álló) országait is rávenni a fegyverkezésre.

Miből is kerekítik ki a cikkben a kínai invázió rémét?:
- Az biztos, hogy a kínaiak nem Tajvan ellen tartogatják a DF-15 rakéták újabb változatait, a DF-16 és DF-17 rakétákat. Azok a rakéták a térségbeli amerikai bázisok ellen vannak 2000-2500 km-en belül. Tajvan ellen ezek fölöslegesek, értelmetlenül költségesek és nagy pazarlás lenne a bevetésük, mivel azt a szigetet sokkal olcsóbb rakétákkal, robotrepülőkkel, drónokkal sőt még nagy hatótávolságú sorozatvetőkkel is el tudják érni a kínai szárazföldről.
- Tajvan ellen biztosan nem vetnének be atom robbanófejes rakétát.
- A hiperszonikus sikló fejes rakéták Tajvanra pazarlásának sem lenne sok értelme.
- A J-20 is fölösleges Tajvan ellen. Hagyományos légierővel, drónokkal, rakétákkal, robotrepülőkkel, helikopterekkel, nagy hatótávolságú tüzérséggel, partraszálló erőkkel és flottával is erőlködés nélkül le tudják rendezni a kérdést a kínaiak, ha úgy tartja kedvük.
- Abban sincs semmi különös, hogy a kínai tengerészgyalogság egy jelentős része Tajvannal szemben települ. A másik jelentős része meg Okinavával szemben. Hol kéne máshol települniük? Peking külvárosában, vagy a tibeti hegyvidéken? Az amerikai tengerészgyalogság meg Okinaván sűrűsödik? Akkor most az amerikaiak a cikk logikája szerint mindjárt megtámadják Kínát?
- Ha a kínai fegyverek egy korlátozott részének Tajvannal szembeni telepítéséből a cikk szerint egy közelgő kínai támadásra kell következtetni, akkor mire kell következtetni abból, hogy Tajvannak viszont az összes fegyvere Kína felé néz? Már holnap jön a nagy Tajvani invázió Kína ellen?
- Hadgyakorlatokat mindkét oldalon tartanak és fegyverkezni is mindkét oldal fegyverkezik. Ebből pont ugyanúgy ki lehetne kerekíteni egy Kína elleni támadást, mint Kína támadását.



Az USA-nak esze ágában sincs "megvédeni" Tajvant.
- Nem is lenne képes az USA egy a kontinentális Kínához 200 km-nél közelebb fekvő szigetet megvédeni az óceán túlpartjáról.
- Nem vállalnák a hagyományos fegyveres konfliktussal járó áldozatokat sem.
- Az atomháborút pedig végképp nem vállalnák be.
- Ráadásul Tajvan önálló államiságát a nemzetközi közösség messze túlnyomó része és maga az USA sem ismeri el. A kínaiak azért mondják, hogy Tajvan a kontinentális Kína szakadár tartománya, mert nemzetközi jogilag így is van. Ha az USA beavatkozik, az Kína megtámadásának minősülne.

Az USA Tajvannal kapcsolatban:
- Fegyvert akar eladni, mint a mellékelt ábra mutatja.
- A feszültséget akarja kelteni, amivel igazolhatják a térségbeli jelenlétüket.
- Ha Kína bármit lépne, akkor erre hivatkozva még inkább megpróbálná elszigetelni Kínát a kereskedelmi partnereitől. Ezzel már a feszültségkeltést felhasználva is próbálkozik.
- Szívesen neki hajtaná Tajvant Kínának a háttérből "támogatva", de tényleges amerikai áldozatokat nem vállalva, mert a Tajvani áldozatok árán ezzel gyengíthetné Kínát



Na akkor már meg is van a Kína mindjárt megtámadja Tajvant, rettegjen mindenki sajtókampány eredménye. Legombolt a nagy testvér 1,8 milliárdot Tajvanról.

7,4 millió dolcsi egy SLAM-ER-ért? Azért ez már a pofátlanság kategóriában is éremesélyes. Ez közel 10 tonna színezüst és 120 kg színarany ára.

Kína az új fejlesztésu fegyvereivel többek között azt a célt akarja elérni,hogy az amerikai flottát minél "hátrébb" szorítsa erről nagyon szép kis értekezések születtek az amerikai sajtóban.Ne legyenek illuzióink amint a Kínaiak úgy látják,hogy Tajvan túlságosan is "távolodik"(és elérik katonailag az általuk kituzött szintet amitöl nincsenek messze)akkor akár katonai erővel is lépni fognak.Az amcsik pedig ebben az esetben kénytelenek fellépni feltéve ha nem akarják elveszíteni a térséget.
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 865
9 821
113
Kína az új fejlesztésu fegyvereivel többek között azt a célt akarja elérni,hogy az amerikai flottát minél "hátrébb" szorítsa erről nagyon szép kis értekezések születtek az amerikai sajtóban.Ne legyenek illuzióink amint a Kínaiak úgy látják,hogy Tajvan túlságosan is "távolodik"(és elérik katonailag az általuk kituzött szintet amitöl nincsenek messze)akkor akár katonai erővel is lépni fognak.Az amcsik pedig ebben az esetben kénytelenek fellépni feltéve ha nem akarják elveszíteni a térséget.

Kína, mint a többi nagyhatalom, ugyanúgy nem szereti, ha a határai közelében "barátságtalan" erők gyülekeznek. Ez nem agresszió, pusztán egy reakció. Hasonló azokhoz, amiket az amerikaiak vagy az oroszok léptek még, ha a határaik közelében "barátságtalan" erők jelentek meg.
Kár ezen rugózni.
 
W

Wilson

Guest
Kína, mint a többi nagyhatalom, ugyanúgy nem szereti, ha a határai közelében "barátságtalan" erők gyülekeznek. Ez nem agresszió, pusztán egy reakció. Hasonló azokhoz, amiket az amerikaiak vagy az oroszok léptek még, ha a határaik közelében "barátságtalan" erők jelentek meg.
Kár ezen rugózni.

Félreértész:)felőlem azt csinál Tajvannal Kína amit csak akar és az amcsiktól sem vagyok elájulva (kezd engem nagyon a római birodalomra emlékeztetni).
 
T

Törölt tag 008

Guest
Ahogy halad nyugat és USA Tajvan lehet hamarosan és önként menekül inkább Kína karjaiba. Ha Biden nyer akkor pár éven belül, ha Trump újrázik akkor +4 év.
2030-ra Tajvan Kína része lesz békés úton.
 

empontipont

Well-Known Member
2015. augusztus 17.
717
2 607
93
A gondolatmenet ott hibás hogy nincs olyan hogy a "kínaiak messze hosszabb távon gondolkoznak"

Csak a vörös Kína létezik,aminek az abszolút vezetője Hszi Csin Ping,és a történelemből tudható,hogy a diktároknak nem erénye a türelem:).

Uralkodása félidejében átírták a kínai alkotmányt,ami kimondta Kína elnöke legfeljebb két, egyenként öt éves ciklust tölthet az államfői pozícióban.

Szerintem Kína elnöke mindent akar,és azonnal akarja,és ha lát egy kínálkozó alkalmat akkor cselekedni fog.:hadonaszos:

Ismertem egy srácot akinek a nevelőapja 8 éves korától egy kínai pasi volt.
Jól beszélte a nyelvet, többször volt kint valami hegytetőn lévő kolostorban harcművészetet tanulni. Elég jól ismeri őket.
Kérdeztem mennyi befolyással volt az emberekre a 40 év kommunizmus?
Azt mondta, nagyjából semmi. Lepergett róluk mint kutyáról a víz!
A hegynek a kapunak, a tűznek, a folyónak szelleme van, akivel érdemes jóban lenni!
Saját magukra úgy gondolnak mint a világ közepe.
Ez a több ezer éves kínai birodalom, csak másik sapka van rajtuk.
És komolyan gondolják az olyan dolgokat, hogy a vihar kicsavarja a büszke tölgyfát, a nádas viszont felegyenesedik a vihar után.
Meg, hogy nem az a legjobb hadvezér aki minden csatát megnyer, hanem az aki csata nélkül megnyeri a háborút.
Te nyugati gondolkodás és logika szerint gondolkozol, ők nem.
 
W

Wilson

Guest
A USS Theodore Roosevelt repülőgép-hordozó vezetésével egy amerikai csapásmérő flotta lépett be a Dél-kínai-tengerre – jelentette a Reuters hírügynökség.Válaszul arra,hogy 12 kínai harci repülőgép belépett Tajvan légterébe.
Mivel Kína a Dél-kínai-tengert saját felségterületének tekinti így az amerikaiak lépése elég határozott kiállás Tajvan mellett és emellett jelzi az új elnöki adminisztráció elkötelezettségét a térség és Tajvan tekintetében.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 246
20 407
113
Válaszul arra,hogy 12 kínai harci repülőgép belépett Tajvan légterébe.
Fogalmazz pontosabban. Ez itt nem a Népszava vagy a Magyar Nemzet.
..belépett a Tajvan által ellenőrzött (megfigyelt) légtérbe.
Nem véletlen, és nem a jóindulat jele, de semmiféle jogsértés nem történt.
 
  • Tetszik
Reactions: laiki
W

Wilson

Guest
Fogalmazz pontosabban. Ez itt nem a Népszava vagy a Magyar Nemzet.
..belépett a Tajvan által ellenőrzött (megfigyelt) légtérbe.
Nem véletlen, és nem a jóindulat jele, de semmiféle jogsértés nem történt.
Értelemszerűen a teljes tajvani légteret figyeli és ellenőrzi a tajvani légierő nem értem mi a baj ezzel a megfogalmazással:).
Szerinted ha 12 kínai vadászgép belép a tajvani légtérbe azt igen rossz néven veszik a Tajvaniak és Sam bácsi is összehúzza a szemöldökét.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 246
20 407
113
Arra akartam célozni, hogy a tajvani légtér az egy szűkebb terület, mint a tajvaniak által ellenőrzött légtér.
És a jogi megítélés nem azonos a kettőnél.

Magyarul: légtérsértés nem történt.