Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 721
3 813
113
A vasút használata növekszik. Az autópályáké is. A kerékpárutaké is.
A templombajárok száma növekszik? Nem hiszem.
De nem elenzem hogy épüljön templom, és ellenzem hogy bármely meglévőt szétbarmoljanak, csak nem kell katdrálisokat építeni amit a blogen javasolt, én úgy tudom hogy mára kisebb, családias templomépítés van terítéken.
Vonattal 32 éve utaztam, busszal 2001-ben utoljára. Szerintem nincs szükség tömegközlekedéssel! :)
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
A vasút használata növekszik. Az autópályáké is. A kerékpárutaké is.
A templombajárok száma növekszik? Nem hiszem.
De nem elenzem hogy épüljön templom, és ellenzem hogy bármely meglévőt szétbarmoljanak, csak nem kell katdrálisokat építeni amit a blogen javasolt, én úgy tudom hogy mára kisebb, családias templomépítés van terítéken.
Elnézést, akkor félreértettem. Valóban mára már más jellegűek épülnek, mint a régebbi templomok. Szerencsére. Ha tetszik, ha nem, mások az igények, mások a szokások. És a kihasználtságot is úgy lehet növelni, hogy más terekkel is rendelkezik. Érdekes, hogy már 90 éve is megjelent a többfunkciós egyházi épületek, templomok iránti igény.
Lehet, hogy növekszik, nem ismerem a statisztikát, csak azt látom, hogy nálunk is alig ülnek rajta, meg a minőség is vállalhatatlan volt 10-en éve (is), és azóta is ugyan azok a mellékvonali BZ-k közlekednek. Belőlem kirázta a vasútszeretetet a MÁV.
A templomba járók száma növekszik és életkoruk is fiatalodott. Hogy országosan, hogy alakul az más kérdés. Nyilván a demográfiával szembehugyozni nem lehet. Megváltozott, hogy ki és milyen indíttatásból jár gyülekezetbe. Annyi változott a klasszikus "teletemplomhoz képest", hogy már nem népszokás, nem kötelező, kivagyokság, nem számonkért, nem feszengés, hanem Isten kereséséért, a hitért járnak az emberek (zömében).

Az ember hite és az egyház megléte meg nem látom be, hogy hol lenne az.
Az ember lelki egészsége hozzájárul a fizikai egészségéhez. Aki egészséges, az többet "termel". Azért ha megnézzük a templombajárókat, vagy ha megnézzük, akkor azt látjuk, hogy azért zömében dolgos, nemzetgazdaságilag hasznos emberek. Már ha így anyagiasíthatjuk. Nyilván nem olyan könnyű számszerűsíteni. (Mint oly sok mindent az életben.)

Szigorúan nézve az egyház az egy önszerveződő hierarchikus klub, ami helyenként ellát az államra jellemző karitatív dolgokat is. De csak ezért miért is kell ezt pénzzel tömni?
Hát, pénzzel tömve nincs. Tudom, a médiából ez jön le. De nem feltétlen van így. (Még az 1%-nál is a rosszabb számítási móddal számol az állam -csak, hogy egy példát mondjak.) Néznél egyet ha megmondanám, hogy pl. mennyit keresnek lelkészek és milyen körülmények közt élnek néhányan.
Az állam vette el a karitatív és oktatási területeket. Nem fordítva. Tehát az állam ellát az egyházra jellemző karitatív dolgokat.
Azt mondják, hogy az egyházi intézmények sokkal rendezettebben, sokkal rendesebben üzemelnek, mint az állami/önkormányzatiak. Tán, valami katonai fejes mondta most a vírus kapcsán. Tehát már ez is önmagában érték.

Mert ezzel a megközelítéssel az állatmenhelyektől kezdve n+1 szervezet is megérdemelné a pénzt. Mégsem kapnak az adó 1%-on és magánadományon túl egy huncut vasat sem.
Na, ez nem így van. A gyülekezeteknek szerinted önti az állam a pénzt? A gyülekezetek a saját pénzükből, egyházmegyei/kerületi pénzből élnek, és természetesen adományokból. Ezen felül pénz csak pályázati úton tud érkezni, ami legtöbb esetben civil szervezetekkel közös. De ugyan olyan formában tud pénzhez jutni, mint bármely civil szervezet, azaz pályázat útján.

Nem sokszor jártam templomban, de ahol voltam már áprilisban is meleg volt és novemberre is jéghideg. Sőt. a szegedi már szept végén is hővüs volt...
Melyikben voltál? Nyilván van arra is, meg erre is példa. Nem mondom, hogy csak ilyen, vagy olyan van. Mondjuk én elég sok templomban jártam már. De szerintem azt az egy órát minden gond nélkül kibírja az ember amúgy is, de nyílván nem a kínzatásra kell törekedni. Szóval vannak nagyon modern cuccok már.
 
  • Tetszik
Reactions: megazez

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 616
113
Szerintem lehet a klasszikus keresztény/keresztyén templomokba újra élettel megtölteni, lásd a "modern" hitgyüli rengeteg taggal rendelkezik. Meg lehetne fordítani és a konzervatívabb vallás felé billenteni a hívők számát.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 217
4 568
113
Hát, pénzzel tömve nincs. Tudom, a médiából ez jön le. De nem feltétlen van így. (Még az 1%-nál is a rosszabb számítási móddal számol az állam -csak, hogy egy példát mondjak.) Néznél egyet ha megmondanám, hogy pl. mennyit keresnek lelkészek és milyen körülmények közt élnek néhányan.
Az állam vette el a karitatív és oktatási területeket. Nem fordítva. Tehát az állam ellát az egyházra jellemző karitatív dolgokat.
Vendéglátós ismerősöm legjobban fizető vendégei az egyházi rendezvények voltak hosszú éveken át. Soha nem szenvedtek pénzszűkében. Az 1%-ot sem a nekik felajánlott után kapják, hanem lakosságarányosan. Az oktatásban az állami kvótán felül kapnak plusz juttatásokat. Majd ha lesz időm, sajnálom a krisztusi szegénységben élő egyházi vezetőket. Hogy a lelkészeiknek ebből mit juttatnak, az már az ő belső rendszerük hibája.
Az, hogy az oktatást és az egészségügyet "kivették a kezükből", alapvető érdek volt; a kiváltságok megszűntetésének és a tanulás lehetőségének szélesebb körű elterjedésében sokat segített.
Nem támadom az egyházat, de szerinted egy stadion, vagy egy fonalgyár tulajdonlása nem nagyon szolgálja a lelki üdvösséget, amire valóban szükség van az egészséges élet teljességéhez. Csak szerintük a világi javak felhalmozásán keresztül vezet az út oda, de én ezt nem így érzem.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 506
54 465
113
Szent-István 2050-2070 program?
Addigra már akár ez is belefér. :)
Több lelkészt ismerek, mind nagyon szerény körülmények közt él. De ebböl nem kell semilyen következtetést levonni, vagy általànositani.
 

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
1 926
6 899
113
Nemrég volt róla szó, hogy a Makovetz katedrálist mégiscsak meg kellene építeni és pont Erdő Péter mondta, hogy nem kéne, nem tudnák kihasználni.
akkor építsék meg és adják a görög katolikusoknak vagy reformátusoknak vagy a cisztercieknek..etc Katolikusok elmehetnek a busba a komcsi szerető pápájukkal egyetemben
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Vendéglátós ismerősöm legjobban fizető vendégei az egyházi rendezvények voltak hosszú éveken át. Soha nem szenvedtek pénzszűkében. Az 1%-ot sem a nekik felajánlott után kapják, hanem lakosságarányosan. Az oktatásban az állami kvótán felül kapnak plusz juttatásokat. Majd ha lesz időm, sajnálom a krisztusi szegénységben élő egyházi vezetőket. Hogy a lelkészeiknek ebből mit juttatnak, az már az ő belső rendszerük hibája.
Az, hogy az oktatást és az egészségügyet "kivették a kezükből", alapvető érdek volt; a kiváltságok megszűntetésének és a tanulás lehetőségének szélesebb körű elterjedésében sokat segített.
Nem támadom az egyházat, de szerinted egy stadion, vagy egy fonalgyár tulajdonlása nem nagyon szolgálja a lelki üdvösséget, amire valóban szükség van az egészséges élet teljességéhez. Csak szerintük a világi javak felhalmozásán keresztül vezet az út oda, de én ezt nem így érzem.
Az mindig is két külön dolog volt. Az, hogy mi van A-ban, még nem predeztinál arra, hogy mi van B-ben. Ezzel már tele a tököm, hogy mer' a vezetés... Az 1%-ot a másik 1%-al támogatja az állam, de valami számolási bűvészkedés van ott is, nem vagyok közgazdász, de úgy tudom, hogy ott se a kedvezőbb számolást használják, akár így, akár úgy van. Bár azért ez nem olyan hatalmas összeg országos méretben.
Az, hogy voltak e kiváltságok? Nem. Rengeteg szegény ember tanulhatott már akkor is ösztöndíjjal felső oktatásban. Persze azok a számok, akik egyáltalán ebben részt vettek, nem a mai mércével értendők. Másrészt meg mindig kifelejtik, hogy a XIX. század végén az iskolák (általános iskolák) nagyon-nagy része felekezti (illetve pontosabban gyülekezeti) iskola volt. Tehát ebből az ált. isk. rendszerből hol és ki szorult ki? Szóval amit állítasz, az egyszerűen nem a valóságot fedi.
Nem tudom, nem ismerek fonalgyáras se stadiontulajdonos lelkészt. Alapvetően kifogást nem látok, mert ugyan úgy a köz javát szolgálja, hisz, nem a szegedi püspök jár egyedül mondjuk a stadionba. Tehát az érték, az oda vitt pénz, az épület az egyrészt ugyan úgy a nemzetgazdaság, a nemzeti és szegedi sportéletet gazdagítja. Miért ne valósíthatna meg vallási közösség haszontermő beruházást? A külföldi cégek is hatalmas összegeket kapnak az államtól, azt is kifogásolod? Pályázatok meg bárki indulhat. Viszonylag kevés -de talán látványos- nem pályázati beruházás van.
Egy lelkész, aki elvégez egy 6 éves egyetemet, nyelveket tanul, esetleg külföldön is tanult, milliós ingatlanokat gondoz, pályázatokat ír és szervez, aki mindezért önmaga a jogi felelős, (hogy csak az anyagiakat nézzük) annak, miért kéne 40 ezerért dolgoznia akár egy olyan faluban, ahonnan mindenki menekül?
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 764
14 707
113
Az, hogy az oktatást és az egészségügyet "kivették a kezükből", alapvető érdek volt; a kiváltságok megszűntetésének és a tanulás lehetőségének szélesebb körű elterjedésében sokat segített.

A kommunisták vették ki a kezükből a saját hatalmi érdekeik mentén, egyébként meg Magyarországon a 18. század óta az általános közoktatás réges rég megvalósult, az egyetemek nagy részét is valamelyik egyház alapította.

Világi egyetemek meg velük párhuzamosan működtek, alapítódtak. Elfértek egymás mellett. Az egyházi sulik meg ma is kb a legjobbak.

Szóval nem értem miről beszél, ja. pontosabban de, azt a buta kommunista narratívát ismételed, amelyet a nettó gyűlölet és irigység hozott létre.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 217
4 568
113
Egy lelkész, aki elvégez egy 6 éves egyetemet, nyelveket tanul, esetleg külföldön is tanult, milliós ingatlanokat gondoz, pályázatokat ír és szervez, aki mindezért önmaga a jogi felelős, (hogy csak az anyagiakat nézzük) annak, miért kéne 40 ezerért dolgoznia akár egy olyan faluban, ahonnan mindenki menekül?
Pont azért, hogy ne meneküljön el mindenki. Az orvos is 6 éves egyetemet végez, neki is el kell látnia a kisközség betegeit.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 217
4 568
113
Az 1%-ot a másik 1%-al támogatja az állam, de valami számolási bűvészkedés van ott is, nem vagyok közgazdász, de úgy tudom, hogy ott se a kedvezőbb számolást használják,
file:///C:/Users/Gy%C5%91z%C5%91%201/Desktop/SzilagyiBernadett-ertekezes_titkositott.pdf
89-90.oldal; Ne veresenyezzenek más civil szervezetekkel a pénzért, miért ne? Van garantált minimum támogatás.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 217
4 568
113
Másrészt meg mindig kifelejtik, hogy a XIX. század végén az iskolák (általános iskolák) nagyon-nagy része felekezti (illetve pontosabban gyülekezeti) iskola volt. Tehát ebből az ált. isk. rendszerből hol és ki szorult ki? Szóval amit állítasz, az egyszerűen nem a valóságot fedi.
Bocsánat, én régebbi időkre gondoltam. Magát az írásbeliséget és oktatást elég sokáig monopóliumként kezelték. A XIX. századi állapotokra nézve igazad van.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 217
4 568
113
A kommunisták vették ki a kezükből a saját hatalmi érdekeik mentén, egyébként meg Magyarországon a 18. század óta az általános közoktatás réges rég megvalósult, az egyetemek nagy részét is valamelyik egyház alapította.

Világi egyetemek meg velük párhuzamosan működtek, alapítódtak. Elfértek egymás mellett. Az egyházi sulik meg ma is kb a legjobbak.

Szóval nem értem miről beszél, ja. pontosabban de, azt a buta kommunista narratívát ismételed, amelyet a nettó gyűlölet és irigység hozott létre.
Nem gyűlöklködök, vagy irígykedek. Csak nem szeretem, amikor sírnak a teher nagyságától az egyházak, amit ÖNKÉNT vettek magukra, és az állami iskolák fejkvótájának többszörösét kapják támogatásként. Ha több a pénz, könnyebb minőségibb oktatást biztosítani. Csak nem kell áldozatként feltüntetni magát az egyháznak, mert ebben a szegmensben nem az.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and alali77