A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 212
67 118
113
Például a Leopardok és a PZH-k. Nemrég linkelte itt valaki, hogy éves szinten 30 milliárd forint körüli összeget fizetünk értük már most is. 2023-ra kb csak az utolsó részlet marad, és a miénk teljes egészében.
Az azért kevés, három év alatt.
 
K

kamm

Guest
Például a Leopardok és a PZH-k. Nemrég linkelte itt valaki, hogy éves szinten 30 milliárd forint körüli összeget fizetünk értük már most is. 2023-ra kb csak az utolsó részlet marad, és a miénk teljes egészében.
Azaz nem kpban elore. Errol beszelek. Az araba bele van kalkulalva a fizetesi mod, reszletek stb.
 
  • Tetszik
Reactions: Macsek83

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 499
46 457
113
A hitel mindenképpen plusz költség, és ezek szerint itthon nem volt rá fedezet.... ami azért beszédes.... és felénk a részletfizetés meg a hitel az két teljesen más dolog, ha csűritek, ha csavarjátok is a szavakat....
Azzal tisztában vagy, hogy a Magyar Költségvetés minuszos???? :eek:
MINDEN.EGYES.ÉVBEN!!!!
Milyen fedezetről beszélsz?
A németek sufficites költségvetése esetén beszélhetsz klasszikus fedezetről, de itthon soha!
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Komolyan nem ertem, mi a banatrol beszeltek itt összevissza.

Szerinted megis mit vettunk nagyobb erteku cuccot kpban, elore fizetve?
Ugy van, semmit. Mindent részletekben fizetsz.
Hogy ezt a budzsebol oldod meg avagy masbol, az techbikai kerdes.
Minden allam bocsat ki kotvenyeket, azzal finanszirozza az igényeit.
Ha Vargaek ugy lattak jonak, hogy hoppa, ezek ilyen olcson adnak kolcson, inkabb ezt vegyuk hitelre, cserebe vmelyik nagy civil kiadasr nem kell masfele finanszirozast nezni, hanem azt fizetjuk a budzsebol, akkor biztos jo okuk volt ra.

Ez a total ertelmetlen paraolimpia ezen a nem is tul komoly tetelen teljesen értelmetlen.
A hivatasos rettegok meg rettegnek 20 eve a Gripenek torlesztesen is?
:rolleyes:
A mi gatyánk a jobbnál jobb szerződésekre, hitelekre már majdnem ráment.... még a Parlamenten is volt jelzálog, pedig akkor is milyen hülye volt mindenki aki nem értette...

És én nem mondtam soha az elöfinanszírizásról semmit, és senki nem mondta, hogy egyszerre kell kifizetni... fent leírtam... ütemezett teljesítés... zero kamat

De látni kellene a szerződés részleteit...
 
  • Tetszik
Reactions: beat and Pogány

Catles

Well-Known Member
2021. február 5.
520
1 734
93
A hitel mindenképpen plusz költség, és ezek szerint itthon nem volt rá fedezet.... ami azért beszédes.... és felénk a részletfizetés meg a hitel az két teljesen más dolog, ha csűritek, ha csavarjátok is a szavakat....
A részletfizetésbe ugyanúgy bele van kalkulálva a pénz ára, vagyis nem kamatban hanem vételárban fizeted ezt meg (a pénz jelenértékét+alternatív befektetes költségét.

A fedezet kérdésében talál igazad van; látszik hogy erre (sem) jut pénz az alap bevételekből, de én ezt nem látom olyan tragikusnak ezt (ezen beszerzés szempontjából)
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 175
10 931
113
!=

Ez az jelenti hogy nem egyenlo. :p:D

Vagy faktoriális.

Ez magyarország a nyilatlozatok olyannyira konzisztensek mint a híg lószar....

Azért rost akad benne akkor is.

Ez egyszerűen katasztrófa!
Korábban röppentek fel hírek, hogy a NATO tagállamok fegyverkezéséhez hitelt biztosítanának. Titkon reméltem, hogy mi nem szorulunk rá erre. És most tessék... Lehet nem ugyanaz a két kategória, de szerintem akkor sem előnyös.
Az a probléma, hogy ha hitelből veszünk fegyvert, az gyakorlatilag nem a mi tulajdonunk, mert az eszköz adja a fedezetet. Hasonlóan, mint egy gépkocsi vásárlásánál. Ki meri pontosan megjósolni, hogy ez, vagy a következő kormány megfelelően és időben fizeti majd a törlesztést? Lehet, hogy nem viszik el tőlünk az eszközt, de olyan adósságspirál keletkezhet, ami a többi fejlesztést is befagyasztja.
Másrészt utal a gazdaság állapotára is. Ha idáig nem szorultunk hitelre a haderőfejlesztéshez, most meg igen, az beszédes dolog.
Csak reménykedni tudok benne, hogy a 8 és fél éves futamidő végére minden komplikáció nélkül kiköhögjük a vételárat. Remélem azt is, hogy csak a norvég fél számára előnyös az üzlet (és persze nekünk), és nincsnek benne közvetítő pénzintézetek.
Sajnálom, hogy pont az egyik legégetőbb kérdésben, a magyar légvédelem képességének fejlesztéséhez vált szükségessé a lépés.


Azért ez messze nem a világ vége. Gondolom arról van szó, hogy a Kongsbergnek vagy kinek egyből kellett a pénz.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 499
46 457
113
Ezeket az eszközöket nem is egyben szokták kifizetni.
Max Katar vagy szaud.
Úgyhogy nem kell azt az összeget egyben előkotorni.

Régebben nem úgy volt, hogy az eladó ellentételezett, gazdaságilag,hogy az ő termékünket vedd?
Ez most megfordult?
Egyrészt, dehogynem! Mi több előre! Tessék megnézni a KMW vagy a H225M programok megjelenését a HM költségvetésekben.
Mondom, az USA mindig azonnali fizetéssel szállított mindent. Az DSCA - asszem - 2éve tette lehetővé a fegyverekre adható hiteleket. De ott is vannak komoly megkötések. Maga a fegyverek alaptulajdonsága, hogy benne van a használatukban a megsemmisülésük. Azaz nagy valószínűséggel nem fogják saját magukat "fedezni".

Ne keverjük ide az ellentételezést!
Semmi köze nincs a kettőnek egymáshoz.
A jelenlegi Gripenjeink is finanszírozottak, és ettől teljesen függetlenül egy ellentételezési program is volt megkötve rájuk.
A vásárlás maga egy árú-ellenérték tranzakció.
Az ellentételezés viszont a fenti tranzakcióhoz kapcsolódó kormányok közötti külker megállapodás (a RM esetén maga fegyvergyártó is teljesíteni tudott ellentételezést).
Ráadásul az ellentételezés sem egyirányú üzlet. A RM pl. véresre fogja keresni magát az idetelepüléssel (olcsóbb munkaerő, rugalmasabb export szabályok, adókedvezmények, stb.) .
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 499
46 457
113
Ha van X évre elfogadott HM költségvetés, elvileg rendelkezésre fog állni benne a szükséges összeg, akkor a Norvégokkal (is) kialkudott ár részleteit szerződés szerinti ütemezéssel teljesítjük pl. évente, zero kamattal, ez a részletfizetés. Na persze lehet, hogy így nem adtak volna el... és a kamat a "bánat pénzük"... Ha így van, akkor így van, de azért nem hiszem, hogy ez így nekünk ideális lenne.
Mi az hogy norvégokkal? Nincs ilyen esetben olyan, hogy "norvégok".
A Magyar Állam a Kongsbergtől veszi meg a NASAMS rendszert. A Kongsberg fegyvergyártó, és nem pénzügyi finanszírozó. Ő nem adhat neked részletfizetést. Ezért kell a Export Credit Norway (ECN) és a Norwegian Export Credit Guarantee Agency (GIEK)! Ők biztosítják díj/kamat ellenében a finanszírozási hátteret.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken

Macsek83

Well-Known Member
2020. június 15.
149
911
93
Például a Leopardok és a PZH-k. Nemrég linkelte itt valaki, hogy éves szinten 30 milliárd forint körüli összeget fizetünk értük már most is. 2023-ra kb csak az utolsó részlet marad, és a miénk teljes egészében.
Akkor ez nem részletfizetés?

Gondolkozzál már egy kicsit?
 

beat

Well-Known Member
2012. január 25.
1 033
2 491
113
Akkor ez nem részletfizetés?

Gondolkozzál már egy kicsit?
Én gondolkozok, de te vajon gondolkozol?
Ha részletre fizetsz valamit, de nem kell hozzá pénzintézetet bevonni, akkor az részletfizetés, nem hitel. Ha az állam megállapodik a Rheinmetall-al, hogy éves szinte X milliárd forintnyi eurót fizet a tankokért, akkor a Rheinmetallt nem érdekli honnan teremted elő a pénzt, csak fizess. Az állam ekkor vagy saját forrásiból fizet (remélem így van), vagy vesz fel valamilyen általános hitelt. Utóbbi esetben nincs megszabva, hogy azt mire vette fel, tehát arra költi, amire akarja. És így a megvásárolt haditechnikai eszköz nem lesz a fedezet tárgya. Most viszont konkrétan a NASAMS miatt lett felvéve a hitel, ez nem tetszik.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 358
120 445
113
https://honvedelem.hu/hirek/penzugy...ard-forint-a-magyar-hadero-fejlesztesere.html

A haderő speciális beszerzésének 85 százalékát fedezi az exporthitel igénybevétele, amely az állam számára igen kedvező, hozzávetőlegesen megegyezik a devizakötvény-kibocsátás feltételeivel. A futamidő a teljes összeg lehívásától számított nyolc és fél év - ismertette a PM közleménye.

Magyarul jobban kamatozik mintha a saját kiadású kötvényekből szedtük volna össze az árát.