A pénz világa

Az a marha nagy különbség az USA és köztük, hogy a Japán adósság nagy részét a japánok hitelezik, az USA-é meg szét van terítve a világban, tehát áttételesen TE is, ÉN is.

Ez meg nem vicces...

Meg a cikkben van még egy tök érdekes dolog.
Például Szingapúr adóssága 100%, de úgy, hogy az állami költségvetés mindig nullszaldós.
Ezt úgy hozzák össze, hogy ott az állam is termelőberuházásokba rak pénzt és ahhoz szokott hiteleket fölvenni. Hasonlóan , mint nálunk PAKS II esetén.

Érdekes, hogy a régi nyugati demokráciák többsége mennyire eladósodott és, hogy a 'mennyire szorgalmas és becsületes" japánok meg arányaiban az első, összegben a második legeladósodottabb ország.
Japán a világ többi országánál néhány évtizeddel hamarabb kezdte el a mostanában már természetesnek számító pénznyomtatás cunamit (elöregedő társadalom, növekedési problémák, defláció nyomta/nyomja őket), ezért jutottak ide. De mivel saját (japán magánszemélyek) kézben van javarészt, így egyenlőre tényleg nem gond.

Viszont az ábrával szerintem van gond; Mo-nál 65%-ot hoz, aminek jó régóta a közelében sem vagyunk.

• Tetszik
Reactions: phaidros
Az a marha nagy különbség az USA és köztük, hogy a Japán adósság nagy részét a japánok hitelezik, az USA-é meg szét van terítve a világban, tehát áttételesen TE is, ÉN is.

Ez meg nem vicces...
És ez miért lenne Neked probléma? Ez annak fáj aki kölcsönkér, mert növeli a kockázatát.

TE meg Én maximum akkor adunk pénzt az USA-nak ha veszünk amcsi állampapírt, vagy olyan befektetést (nyugdíjpénztárit, biztosítói, alapkezelői cuccot), ami ezt teszi. Ha nem szeretnéd az USA-t finanszírozni akkor nem fektess ilyenbe és nem fogod.

Érdekes, hogy a régi nyugati demokráciák többsége mennyire eladósodott és, hogy a 'mennyire szorgalmas és becsületes" japánok meg arányaiban az első, összegben a második legeladósodottabb ország.
Ez igaz,de egyben a világ legnagyobb hitelezői is,és az amcsi állampapírok legnagyobb felvásárlója is egyben.

• Tetszik
Reactions: enzo
Azért ez mennyire vicces, a japán emberek odaadnak 1250 mrd usdt a japán kormánynak aki usa állampapírokat vesz belőle.
Vagyis közvetve a japán emberek vették. Ha Japán ezt eladná akkor megfelezhetné az államadósságát...és az USA megint lenyomná mint a bélyeget, mert ez a védelmi pénz.

Azért ez mennyire vicces, a japán emberek odaadnak 1250 mrd usdt a japán kormánynak aki usa állampapírokat vesz belőle.
Vagyis közvetve a japán emberek vették. Ha Japán ezt eladná akkor megfelezhetné az államadósságát...és az USA megint lenyomná mint a bélyeget, mert ez a védelmi pénz.
Szerintem az hogy az államadósság x%-a japán kézben van az nem azt jelenti hogy maga a japán állam a tulajdonos, hanem azt hogy japán bankok, alapkezelők, magánszemélyek vesznek US állampapírt. (párhuzamosan a japán állampapírokkal)

Ez igaz,de egyben a világ legnagyobb hitelezői is,és az amcsi állampapírok legnagyobb felvásárlója is egyben.

Szerintem az hogy az államadósság x%-a japán kézben van az nem azt jelenti hogy maga a japán állam a tulajdonos, hanem azt hogy japán bankok, alapkezelők, magánszemélyek vesznek US állampapírt. (párhuzamosan a japán állampapírokkal)

Érdekes,milyen országok vannak, az első tízben.

Ki az Egyesült Államok legfőbb hitelezője? Nem, nem Kína​

Tavaly decemberben immár a tizenkilencedik egymást követő hónapban volt Japán tulajdonban a legtöbb amerikai állampapír.

Domokos László, 2021. február 17. szerda, 13:30

Az amerikai pénzügyminisztérium honlapján szereplő adatok szerint Japán novemberhez képest 4 milliárd dollárral, 1256,8 milliárd dollárra csökkentette az amerikai állampapír-portfólióját decemberben.

Az amerikai állampapírok legnagyobb tulajdonosainak listáján Kína következett, amely 1,5 milliárd dollárral, 1061,5 milliárd dollárra mérsékelte amerikai állampapír portfólióját.

Decemberben az amerikai állampapírok harmadik legnagyobb tulajdonosa Nagy-Britannia volt 446,6 milliárd dollárral, ami 26,4 milliárd dollárral több az egy hónappal korábbinál. Utána Írország következett 315,4 milliárd dollárral (+900 millió dollár), majd Luxemburg 275,1 milliárd dollárral, -2,7 milliárd dollár) és Brazília 259 milliárd dollárral (-3,2 milliárd dollár) volt a sorrend.
A tíz legnagyobb tulajdonos között van még Svájc, Belgium, Hongkong és Tajvan - írta az MTI.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazd...k-legfobb-hitelezoje-nem-nem-kina.723566.html

torokorszag majdnem ott van hogy bankrot...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: fip7
torokorszag majdnem ott van hogy bankrot...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Na megvolt az eur / try ben az ATH :
A visszateszt után ez már szabadesés lesz. Az usd/try szintén zenész.

Egy esetlege összeomlást követő balhé, illetve az azt követő valószínű menekültáradat átrajzolna sok mindent.

• Tetszik
  • Szomorú
Reactions: enzo and fip7
eurhuf-99-21.jpg

"Mennyit gyengült a forint az elmúlt 22 évben?

A Magyar Nemzeti Bank honlapján 22 évre visszamenőleg lehet megtekinteni a forint és az euró keresztárfolyamának alakulását. 1999-ben egy euróért még csak alig 250 forintot kellett adni, míg 2021. áprilisban ugyanez az érték már 360 fölé emelkedett. Ebből kiszámítható, hogy 22 év alatt a magyar deviza összesen csaknem 45%-ot gyengült az uniós fizetőeszközhöz képest. "

eurhuf-99-21.jpg

A Magyar Nemzeti Bank honlapján 22 évre visszamenőleg lehet megtekinteni a forint és az euró keresztárfolyamának alakulását. 1999-ben egy euróért még csak alig 250 forintot kellett adni, míg 2021. áprilisban ugyanez az érték már 360 fölé emelkedett. Ebből kiszámítható, hogy 22 év alatt a magyar deviza összesen csaknem 45%-ot gyengült az uniós fizetőeszközhöz képest. "
És közben az euro is inflálódott......

eurhuf-99-21.jpg

Hmmm... valahol összerezonáltak az agyhullámaink; én vagy egy hete kerestem rá erre a grafikonra.
A kilengésektől megtisztított görbe eddig a "Magyarország jobban teljesít" mantrát sem, meg a Pannon Pumát sem támasztja alá...

• Tetszik
Reactions: Wilson
Hmmm... valahol összerezonáltak az agyhullámaink; én vagy egy hete kerestem rá erre a grafikonra.
A kilengésektől megtisztított görbe eddig a "Magyarország jobban teljesít" mantrát sem, meg a Pannon Pumát sem támasztja alá...
Azt vágod, hogy a gazdaság teljesítmémyét nem minősíti a forintárfolyam??

2 perc alatt lehetne egy kamatemeléssel erős forintot csinálni, csak elszállnának a forinthitelkamatok. Újra vonzó lenne a devizahitel. Várj, hát ilyen már volt!! Emlékszel a végére???