Ezt ugye viccnek szántad?
- A lakhatási költségek elszállásával?
- Hadd ne mérjem össze az élelmiszerek árát a 4-5 évvel ezelőttivel, mert elfog a röhögés...
- A szolgáltatási szint dettó, különösen az EÜ. 10 év alatt árduplázódás.
- A gyógyszerárak is igen érdekesek lettek. Ez akkor tűnt fel, amikor vettem egy 30-as doboz Algofelxet, ami már csak 400 mg-os. Az ára meg olyan volt, hogy majdnem visszaszóltam, hogy nem heroint kértem...
- Az IT eszközök és szoftver árát sem nézem meg, mert azért a hülyeségnek is megvannak a határai... Ma 50%-ra akciózótt játékért fizetek kb. annyit, mint 9 éve a megjelenés napján.
LOL, még az ollóim sem magyar gyártmányok...
Kurvára nem érdekeli az átlagember, hogy exportorientált a gazdaság, ha a kaján kívül szinte minden import. Körülnézek és a bringámat leszámítva semmi sincs, ami drága használati tárgy és magyar.
Az, hogy én jobban élek, az azért van, mert többet keresek, de ezzel csak visszahoztam X év mélyrepülését. Semmi köze ahhoz, hogy mi miben kerül ahhoz képest, ami volt.
Itt importot akartam írni...
Szóval én kb. leszarom, hogy mit exortál sokat más, nekem, ha valami komoly kell, az gyak. import. Ahol a forint mélyrepülését
KŐKEMÉNYEN ÉN fizetem meg.
És most jön még csak ez....
A takarmányok világszerte tapasztalható 30-50 százalékos drágulása miatt mindenhol komoly nehézségekkel küzdenek az állattartók. Ez az áremelkedés a hazai állattenyésztőknél, vágóhidaknál és feldolgozóüzemeknél is megjelenik, és az ágazat szereplői szerint a fogyasztói árak is fokozatosan...
www.penzcentrum.hu
Tetszik, nem tetszik, több száz éves közgazdasági megfigyelés, hogy egy felzárkózó gazdaságnak muszáj összességében többet exportálnia, mint importálnia.
Az pedig gazdaságtörténeti tény, hogy a nagy gazdasági felzárkózást produkáló országok esetén bizony általánosan jellemző volt a tartósan gyenge hazai fizetőeszköz árfolyam. A gyengeséget itt az exportpiacokhoz kell mérni.
Igaz volt ez a 60-as/70-es évek márkájára, a 70-es/80-as éven jenjére, a 2000-es évek és korunk jüanjára, de igaz a bokros időszak forintjára (csúszóleértékelés) de trükkös módon az Euro létrehozása óta igaz a német euróra (meg az osztrákra és a hollandra)
A túlértékelt hazai fizetőeszköz viszont a legnagyobb szívás. Ez vitte de facto államcsődbe Magyarországot 2009-ben, ez vágta haza Görögországot 2011-re és emiatt szívnak a latin Euro zóna tagok már az euró bevezetése óta.
Tetszik vagy sem, Magyarországnak legalább addig folyamatosan gyengítenie kell a HUF-ot az EUR-hoz képest, amíg
Az erős hazai fizetőeszköz ára egyébként jellemzően a magasabb kamatszint, ami azt jelenti, hogy az államnak is több kamatot kell fizetnie a hitelei után - ami végső soron az adófizetőket sújtja, valamint a magánszektornak is, ami ahhoz vezet, hogy megnő a hazai vállalatok tőkeköltsége, ami elég sokat fog rontani a versenyképességen, és sokakat fog csődbe vinni.
Az erős hazai fizetőeszköz másik ára ezért a magasabb munkanélküliség, aminek az árát végső soron szintén az adófizetők fogják megfizetni.
A növekvő élelmiszerárak egyébként egy globális tendenciát jelentenek. Egyre csökkennek az agrártámogatások ill. egyre több korszerű technológia jelenik meg a mezőgazdaságban/élelmiszeriparban, a klímaváltozás hatásai is begyűrűznek + az ottani bérnövekedést is meg kell fizetni.
A lényeg, hogy Magyarországnak nem szabad bevezetnie az Eurót, meg kell tartania a HUF-ot, méghozzá legalább addig fokozatosan gyengítve az EUR-hoz képest, amíg tartósan fel nem zárkózunk legalább a zóna átlagos gazdasági fejlettségi szintjéig, vagy inkább picit feljebb.