A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 692
13 362
113
Inkább csak realista abban az értelemben, hogy kurva gyorsan megjön (tt) rá a defenzív válasz. A drón akkor csodafegyver ha nincs rá válaszod.
Ha kaptam hozzá fejlesztési lehetőséget és szánok is rá pénzt, időt, mérnököt, akkor a válaszra is van válasz...
Én korántsem hiszem azt, hogy a jelenlegi világrend az elkövetkezendő 10-15 évben összeomlana és még mindig csak te gondolod, hogy 44 tank lesz.
Sosem fogunk egyetérteni mert mindkettőnk azt gondolja a másikunk kiindulási pontjáról, hogy az hibás Ennyi az egész. Szerintem ha berendelünk egy csomó öreg de esetleg hatékonyan felújított technikát azzal hosszú távra öljük meg a fejlesztési lehetőségeket és szépen ránkrohad, a katonai vezetés pedig ezért csap rá a lehetőségre mert a hosszú távot nézi és mert ki tudja mikor lesz ilyen lehetőség az elkövetkezendő 50 évben. Alapvetően arra játszunk, hogy kihúzzuk az elkövetkezendő 15 évet békében. Szerinted ez hiba, szerintem nem feltétlen (és én közvetlen a saját bőrömre játszok ebben a kérdésben ezt se felejtsük el). Általánosságban a katonák nem fognak veled egyetérteni (ezt láthatod bőven itt a fórumon) szóval egyetérthetünk abban, hogy sosem fogunk ebben a kérdésben egyetérteni. Te azt mondod, túl optimista vagyok a kérdésben szerintem pedig te vagy túl pesszimista.

Meg még mindig úgy gondolom, hogy aki nem látja belülről a rendszert illetve nem látott még esetleg másik külföldi hadsereget belülről nincs (és nem is lehet) tisztában a feladat méretével és azzal sem, hogy milyen időintervallum alatt lehet ezen alapjaiban változtatni. Főleg úgy, hogy közben a jelenlegi feladatok plusz feladatok is túlterhelik az állományt mert kevesen vagyunk minden más közszolgálati szervhez besegíteni úgy hogy közben már a kéményseprők is lassan katonai segítséget kérnek.... És itt vissza is kanyarodtunk a szerintem is elhibázott közszolgálati humánpolitikára....

A hosszútávú anyagi hátterét nem látom a csilliárd-milliós Leo-k további beszerzésének és a valójában politikai célok megvásárlása miatti hosszútávú és horribilis árú support-nak becézett lehúzás/átverésnek.

Mindezzel lesz egy nano-hadseregünk olyan tankok leküzdésének jelenlegi (és közeljövős) lehetőségével, amik a nagyhatalmaknak(Usa, Oroszország, Németország...) vannak, nem pedig a valós honvédelmi szükségletet jelentő szomszéd országoknak! ...ez minek is nekünk??? ...az önvédelemhez minimálisan szükséges mennyiség töredékének számában???

Mindezt a képességet a múltbéli eszközökkel éri el, a legvédettebb (front/torony...) ellen, holott célegyenesben vannak a tojás-héj védelmi szint ellen --felülről, programozhatóan, akár bárhonnan-- támadó, sokkal olcsóbb, megfizethetőbb támadó eszközök!!!

Felelős politikai vezetés lévén nem is hangoznak el ígéretek a nyilvánvalóan megvalósíthatatlan, további nagy mennyiségű Leo-beszerzésekről!!!
...öröm az ürömben!

A némileg reális 1-2 tucatos, 2030 utáni beszerzéssel pedig a magyar szárazföldi erők mennyisége az esetleges szomszédos országokkal történő konfliktus esetén továbbra --sajnos-- bőven a megkerülhető/bekeríthető/"sok lúd, disznót győz..." mennyiség alatt marad!!!

Az élet látványosan megadja erre a stratégiára a csattanós választ a hasonló helyzetben sikeres magatartás-mintákkal: Afrikában a kisebb oroszlán-családok a zsákmány túlnyomórészét nem tudják elfogyasztani és szétesnek, elpusztulnak!!!
A hiéna falkák megvárják, amíg elejtik a zsákmányt, majd a nagy létszámukkal elzavarják az oroszlánokat és elveszik a zsákmányt!
...a hiénát az eredmény érdekli, nem a szép sörény, nem az oroszlán-üvöltés, nem a látszat számít!!!

75 Leo(esetleg 2030+ körülre beszerezhető) nem ér annyit valós harcérték szempontjából mint 50 Leo és 250 (modernizált védelmű +komm-os) T-72 összetételű állomány!!!
Ugyan azt az összfegyvernemi hátteret feltételezve a 75 Leo kiszemezgethető az utána mészárolható Lynx-ek és a megmaradt kohószökevényeink közül a várható ellenfelek nagy számú saját kohószökevényeikkel!!!

Egy 50 Leo + 250 (hasonló védettségűre modernizált !!!) 72-es már két ország egyidejű fenyegetését is tudja kezelni!!!
EZ egy "Kárpát-medence meghatározó ereje...) képességű haderő szárazföldi ereje!!!
...nem pedig egy "majd...", "talán...", "...esetleg", "ha-lesz-rá pénz valósága" után, a távoli jövőre ígért beszerzés!!! ...ami maga a valóság!

50-75 bármilyen típusú tank leküzdésére egy-két-három Trianoni "örökösnek" most is van elegendő mennyisége!!!
50(minőség)+250(mennyiségű, gyakorlatilag "bármilyen") tank pedig elég mennyiség ahhoz egy akár egy ilyen több-szereplős akciót is kockázatossá tegyen --kis szerencsénk eyetén-- bármelyik résztvevőnek!!!


Mindez úgy, hogy egy további Leo beszerzés a korábbi Gripen vásárláshoz hasonlóan pénz von el más fegyvernemektől!
Egy T-72 vásárlás/felújítás (igény/szükség szerinti, fokozatos, jelentős részben hazai...) milliárdokat hagy más fegyvernemeknek, fejlesztésre, gyártásra...

A csak Leo-kból álló harckocsiállomány semmilyen hosszabb konfliktusban nem hagy lehetőséget önálló, külföldi jóváhagyás/támogatás nélküli alkalmazásra, ezért semmilyen háttértámogatást nem tud nyújtani önálló érdek-érvényesítésre!
Emiatt a jelenlegihez hasonló alig burkolt külpolitikai kudarcok várhatók minden olyan kérdésben ahol a katonai képességnek --akár képletesen, átvitt értelemben-- szerepe lehet: Románia, Ukrajna, Szlovákia, ...

Ahogy korábban is írtam ez sok esetben nem a valós katonai képesség miatt lesz, hanem annak a jelzésén keresztül, hogy a magyar politikai vezetés képtelen valós katonai erő létrehozására és annak a tudatában, hogy ezt külföldi érdekek hatékonyan blokkolni képesek.
Ez pedig a magyar politikai vezetés évtizedek óta naponta látható kudarca!

A szemléletbeli problémák évtizedes jelei néhány példával:
  1. 2-3 évtized alatt nem sikerült egységesíteni a T-72-es állományt!
  2. a közel 50 (az az ötven !!! ) éve ismert töltőgép-löszerrobbanás ellen nem sikerült egy gombokért, "háztájiban kivitelezhető bonyolultságú" megoldás hazai, szakmai szinten elismerhető kifejlesztése! ...ami Irakban, 1990 körül már sikerült(Enigma)!!!
  3. a BTR-80/80A modernizálása helyett, Mbombe Dél-Afrikai gyártást próbál a hazai hadi-ipar felvetni ???
  4. mindezek a korábbit tetéző halogatások úgy, hogy az itteni hírek is arról szólnak, hogy mindkét eszköz --BTR-ek, T-72-k-- legkevesebb tíz évig szolgálatban lesznek!!!

A katonai felső-vezetés és politikai döntéshozók kéz-kezet-mos elvet vallva költenek tíz-milliárd Euro-kat politikai előnyöket előtérbe helyezve a valós honvédelmi képesség újjáépítése helyett!!!

Nem lepődnék meg, ha bukta esetén a Főnök a távozás előtt --bár már későn-- majd "nagy-takarítana"!!!
...meg is értem!!!


Változtatni az örökölt rossz reflexeken:
Tanulni a hibákból, kijavítani a hibákat, és élvezni az eredményeket!!!
...ezt is lehetne!!! "Ki a tökös legény???" :hadonaszos:


.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 823
117 996
113
Ha kaptam hozzá fejlesztési lehetőséget és szánok is rá pénzt, időt, mérnököt, akkor a válaszra is van válasz...


A hosszútávú anyagi hátterét nem látom a csilliárd-milliós Leo-k további beszerzésének és a valójában politikai célok megvásárlása miatti hosszútávú és horribilis árú support-nak becézett lehúzás/átverésnek.

Mindezzel lesz egy nano-hadseregünk olyan tankok leküzdésének jelenlegi (és közeljövős) lehetőségével, amik a nagyhatalmaknak(Usa, Oroszország, Németország...) vannak, nem pedig a valós honvédelmi szükségletet jelentő szomszéd országoknak! ...ez minek is nekünk??? ...az önvédelemhez minimálisan szükséges mennyiség töredékének számában???

Mindezt a képességet a múltbéli eszközökkel éri el, a legvédettebb (front/torony...) ellen, holott célegyenesben vannak a tojás-héj védelmi szint ellen --felülről, programozhatóan, akár bárhonnan-- támadó, sokkal olcsóbb, megfizethetőbb támadó eszközök!!!

Felelős politikai vezetés lévén nem is hangoznak el ígéretek a nyilvánvalóan megvalósíthatatlan, további nagy mennyiségű Leo-beszerzésekről!!!
...öröm az ürömben!

A némileg reális 1-2 tucatos, 2030 utáni beszerzéssel pedig a magyar szárazföldi erők mennyisége az esetleges szomszédos országokkal történő konfliktus esetén továbbra --sajnos-- bőven a megkerülhető/bekeríthető/"sok lúd, disznót győz..." mennyiség alatt marad!!!

Az élet látványosan megadja erre a stratégiára a csattanós választ a hasonló helyzetben sikeres magatartás-mintákkal: Afrikában a kisebb oroszlán-családok a zsákmány túlnyomórészét nem tudják elfogyasztani és szétesnek, elpusztulnak!!!
A hiéna falkák megvárják, amíg elejtik a zsákmányt, majd a nagy létszámukkal elzavarják az oroszlánokat és elveszik a zsákmányt!
...a hiénát az eredmény érdekli, nem a szép sörény, nem az oroszlán-üvöltés, nem a látszat számít!!!

75 Leo(esetleg 2030+ körülre beszerezhető) nem ér annyit valós harcérték szempontjából mint 50 Leo és 250 (modernizált védelmű +komm-os) T-72 összetételű állomány!!!
Ugyan azt az összfegyvernemi hátteret feltételezve a 75 Leo kiszemezgethető az utána mészárolható Lynx-ek és a megmaradt kohószökevényeink közül a várható ellenfelek nagy számú saját kohószökevényeikkel!!!

Egy 50 Leo + 250 (hasonló védettségűre modernizált !!!) 72-es már két ország egyidejű fenyegetését is tudja kezelni!!!
EZ egy "Kárpát-medence meghatározó ereje...) képességű haderő szárazföldi ereje!!!
...nem pedig egy "majd...", "talán...", "...esetleg", "ha-lesz-rá pénz valósága" után, a távoli jövőre ígért beszerzés!!! ...ami maga a valóság!

50-75 bármilyen típusú tank leküzdésére egy-két-három Trianoni "örökösnek" most is van elegendő mennyisége!!!
50(minőség)+250(mennyiségű, gyakorlatilag "bármilyen") tank pedig elég mennyiség ahhoz egy akár egy ilyen több-szereplős akciót is kockázatossá tegyen --kis szerencsénk eyetén-- bármelyik résztvevőnek!!!


Mindez úgy, hogy egy további Leo beszerzés a korábbi Gripen vásárláshoz hasonlóan pénz von el más fegyvernemektől!
Egy T-72 vásárlás/felújítás (igény/szükség szerinti, fokozatos, jelentős részben hazai...) milliárdokat hagy más fegyvernemeknek, fejlesztésre, gyártásra...

A csak Leo-kból álló harckocsiállomány semmilyen hosszabb konfliktusban nem hagy lehetőséget önálló, külföldi jóváhagyás/támogatás nélküli alkalmazásra, ezért semmilyen háttértámogatást nem tud nyújtani önálló érdek-érvényesítésre!
Emiatt a jelenlegihez hasonló alig burkolt külpolitikai kudarcok várhatók minden olyan kérdésben ahol a katonai képességnek --akár képletesen, átvitt értelemben-- szerepe lehet: Románia, Ukrajna, Szlovákia, ...

Ahogy korábban is írtam ez sok esetben nem a valós katonai képesség miatt lesz, hanem annak a jelzésén keresztül, hogy a magyar politikai vezetés képtelen valós katonai erő létrehozására és annak a tudatában, hogy ezt külföldi érdekek hatékonyan blokkolni képesek.
Ez pedig a magyar politikai vezetés évtizedek óta naponta látható kudarca!

A szemléletbeli problémák évtizedes jelei néhány példával:
  1. 2-3 évtized alatt nem sikerült egységesíteni a T-72-es állományt!
  2. a közel 50 (az az ötven !!! ) éve ismert töltőgép-löszerrobbanás ellen nem sikerült egy gombokért, "háztájiban kivitelezhető bonyolultságú" megoldás hazai, szakmai szinten elismerhető kifejlesztése! ...ami Irakban, 1990 körül már sikerült(Enigma)!!!
  3. a BTR-80/80A modernizálása helyett, Mbombe Dél-Afrikai gyártást próbál a hazai hadi-ipar felvetni ???
  4. mindezek a korábbit tetéző halogatások úgy, hogy az itteni hírek is arról szólnak, hogy mindkét eszköz --BTR-ek, T-72-k-- legkevesebb tíz évig szolgálatban lesznek!!!

A katonai felső-vezetés és politikai döntéshozók kéz-kezet-mos elvet vallva költenek tíz-milliárd Euro-kat politikai előnyöket előtérbe helyezve a valós honvédelmi képesség újjáépítése helyett!!!

Nem lepődnék meg, ha bukta esetén a Főnök a távozás előtt --bár már későn-- majd "nagy-takarítana"!!!
...meg is értem!!!


Változtatni az örökölt rossz reflexeken:
Tanulni a hibákból, kijavítani a hibákat, és élvezni az eredményeket!!!
...ezt is lehetne!!! "Ki a tökös legény???" :hadonaszos:


.
Ugyan azokat a köröket futjuk és mindkettőnk szerint a másiknak nincs igaza és ez így is fog maradni. Megegyezhetünk abban, hogy sosem egyezünk meg.
 
W

Wilson

Guest
Az a baj, hogy az Azeri videók eléggé meg lettek tolva, hogy piacot csináljanak a törököknek miközben a veszteségek többségét ATGM-ek okozták.
Illetve még mindig nem tudni, hogy egy értelmes légvédelemmel mit tudnak kezdeni. De amúgy abszolút vegyünk loitering munitiont ez nem kérdés, csak ha esetleg nem működik akkor ne csak pingvinezzünk. (ebből a szempontból kíváncsi lettem volna mit tudnak kezdeni az ukránok a bayraktarjaikkal az oroszok ellen, csak annyit nem ér egy háború kitörése hogy ezt megtudjam)

Figyelemmel kísérve az ukrán és orosz oldalakat azokat a Bayraktarokat az ukrik illetve törökök eddig még a közelébe sem vitték a donbasi front "forró" pontjainak .Amin nincs mit csodálkozni mivel az oroszok felvonultatták,a teljes arzenáljukat a fogadásukra.:)
 

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
810
2 098
93
Ez nem úgy megy, hogy azonnal tudok válaszolni. Néha dolgozni is kell!
Te írtad, hogy horvátok (te déli szomszédot írtál) megvette a Patria AMV gyartási jogát.
Így:

Ebből az jön le, hogy te egyenlőségjelet tettél ("Helyette nekünk") az AMV és a Lynx közé.
Ja én az általam Boxer2-nek tituláltra (vagy minek hívjuk a futurisztikus 8x8-at) gondoltam. :)
És nem téged piszkáltalak, hogy válaszolj, hanem hogy ne találgatni kelljen, hiszen egy ideje már hivatalos bejelentések sincsenek, csak homályos hírtöredékek.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 792
30 574
113
Oerlikon GDF már vagy 30éve AHEADos változatban létezik.Ma az összes újhullámos GyHJ AHEADos főfegyverrel rendelkezik.Semmi gondot nem jelent akármire rátenni egy AHEADos 25-40milis agv-t távirányitott toronnyal-akár a leendő cicáinkra is.De akár egy 30milis M230 is felrakható ma már AHEAD rendszerrel szinte akármire.A beérkező őngyilok dronok lelövése megsemmisitő eszközök szempontjábol nem gond.A felderitő tűzvezető rendszert kell megoldani.Az sem over kill,inkább csak pénzkérdés.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
T

Törölt tag 467

Guest
Jelenleg nincs rendszerbe állítva sehol a világon olyan drónrendszer amelyekkel te egy hatékony túlterheléses támadást tudnál indítani egy orosz szintu légvédelem ellen.
Orosz szintű légvédelem persze valóban ritka úgy általában, és nem is láttunk még operálni élesben (remélem nem is fogunk). Mindazonáltal nagyon kemény orosz cuccokat simán túlterheltek az utóbbi időkben. Most Trump kis rakétatámadásánál is ugye ment, hogy mennyi cirkálórakétát szedtek le, amihez azért mindenki hozzátette, hogy passz ebből mennyi volt TALD.

Na mindegy. Drónswarm biztos, hogy probléma még egy darabig, nagyon kell valami kellően effektív AHEAD-os cucc. Vagy valami más, de ez elég kézenfekvő.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and krisss
T

Törölt tag 467

Guest
Oerlikon GDF már vagy 30éve AHEADos változatban létezik.Ma az összes újhullámos GyHJ AHEADos főfegyverrel rendelkezik.Semmi gondot nem jelent akármire rátenni egy AHEADos 25-40milis agv-t távirányitott toronnyal-akár a leendő cicáinkra is.De akár egy 30milis M230 is felrakható ma már AHEAD rendszerrel szinte akármire.A beérkező őngyilok dronok lelövése megsemmisitő eszközök szempontjábol nem gond.A felderitő tűzvezető rendszert kell megoldani.Az sem over kill,inkább csak pénzkérdés.
Nem a robbanófej önmagában a probléma. Inkább a célkeresés és követés. Ezek nem helikopter meg vadászgép méretű (értsd RCS-ben) célok.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
W

Wilson

Guest
Orosz szintű légvédelem persze valóban ritka úgy általában, és nem is láttunk még operálni élesben (remélem nem is fogunk). Mindazonáltal nagyon kemény orosz cuccokat simán túlterheltek az utóbbi időkben. Most Trump kis rakétatámadásánál is ugye ment, hogy mennyi cirkálórakétát szedtek le, amihez azért mindenki hozzátette, hogy passz ebből mennyi volt TALD.

Na mindegy. Drónswarm biztos, hogy probléma még egy darabig, nagyon kell valami kellően effektív AHEAD-os cucc. Vagy valami más, de ez elég kézenfekvő.
Milyen nagyon kemény orosz cuccokra gondolsz amelyeket túlterheltek?