[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 551
4 710
113
Az ok, na de mire neveli, oktatja egy ilyen a gyerekem napi 8 oraban?
Mennyiben? Vagy a felében is jó... Azt is 45 perces óra bontásokban...
Persze van külsôs elfoglaltsága is (felkészülés, dolgozat javítás, stb).

Nem rossz az a foglalkozás... Persze aki nem szereti a szereplést, az ne menjen pedagógusnak. Az orvosi egyetemen is viszonylag magas a pályaelhagyók aránya, hiába a legokosabbak mennek oda a ponthatár végett.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby and enzo
K

kamm

Guest
Dehogy. A Mistral nem is igazán MANPADS.
2002 után indult egy USA program, hogy az általuk akkoriban valamiért bizonytalannak minősített országokban támogatást nyújtsanak a MANPADS készletek megsemmisítéséhez, nehogy azok terroristák kezébe kerüljenek. Na az akkori "dicső", a honvédelmünk fejlesztése iránt természetesen maximálisan elkötelezett szoci kormányunk és honvédelmi miniszterünk pedig örömmel kapott a lehetőségen.


Jaj, ne kezdjetek el ezt a hulyeseget szorni megint. Parszor vegigmentunk mar ezen, hogyne lenne a Mistral manpads, meg hivatalosan is az. Attol, hgy csinalnak belole mindenfele mas verziot, attol mrg az marad.
 
  • Tetszik
Reactions: formosa1
K

kamm

Guest
Kívülről nézve ez így van. Az USA fegyverzi fel őket a saját céljainak megfelelően. De ne feledjük, hogy azért a románok ravaszul úgy intézik a dolgokat, hogy a nagy testvér céljai mellett az övéké is érvényesüljön valamennyire.
Egyébként mentálisan sokkal jobb állapotban vannak mint mi magyarok. Nincsenek úgy szétzüllve társadalmilag, mint mi. Kevés a válás. A fiatalok nagyrészt 30 éves kor előtt házasodnak. Ismerős románoknál 30-ig már megvan a két gyermek (igaz ez nem négy-hét gyerek mint a szüleiknél/nagyszüleiknél). Elsöprő többségben büszkék a románságukra. A politikai elitjük egytől egyig támogatja a nagy nemzeti célok megvalósítását (nem úgy mint nálunk). Van náluk olyan, hogy mély állam, ami az ortodox egyház-katonaság-titkosszolgák keverékéből áll és arra hívatott, hogy garantálja a nemzeti érdek érvényesítését (sajnos nálunk ilyen sincs:(). És hihetetlen vitalitással bírnak, mind személyi, mind pedig össztársadalmi szinten. Erre mondta egy történész barátom, hogy a román nép egy fiatal nemzet, ami igazából 150 éve vált egységes nemzeté, azért van ez a hihetetlen életigenlés bennük. Míg mi ezzel szemben egy öreg nép vagyunk, akiből már kihalóban van az életkedv is. Mással nem is lehet magyarázni azt a vonzerőt amivel egyes nem román nemzettársaikat beszippantják és teszik nagy románná. Ténylegesen elnézve a kedvét veszített erdélyi magyar létet, nem csodálkozom, hogy egy ottani szórvány-magyarnak (de sajnos egyre inkább már nem csak annak) vonzó alternatívát jelent a román nép részévé válni. Ha nem változik valami, akkor 100 év múlva annyi magyar lesz ott mint most szász (szász meg egy sem). Vigasztaljon a tudat bennünket, hogy legalább lesz egy magyarul nem beszélő, de magát magyarnak tartó román államfő;).
Micsoda katyvasz.
A romanoke a masodik legrosszabb demografiai gorbe, egyedul az ukranok vesztettek tobb lakossagot, pedig azoknal meg haboru is volt - csak 2000-2010 kozott ket es félmillióval csokket a lakossaguk.
A romanok 2050-re kb 15 millio kore fognak zuhanni, viszont addigra 70% (!) lesz az old age dependency ratio, ami gyakorlatilag finanszirozbatatlan.
A romanok olyannyira "nincsenek szetzullve", hogy az egeszsegugyuk a par nagy centrumon kivul gyakorlatilag harmadik vilagbeli szinten mozog, a magyarnal sokkal rosszabb, nincsen normalis uthalozat meg mindig, sem vasut, gyakorlatilag mindent elpusztit a korrupcio es volt titkosszolgalati mafia a mai napog ott ul mindem hatalni pozicio mogott. Ez utobbi az altalad istenitett melyallam - egy velejeig rothadt, korrupt mafia, amelyik ijedteben mindig a vedelmi tanacsra hagyatkozik, ott meg egy csomo vegtelenul egyszeru es korrupt katona ul.
Romania nemhogy fiatal, de nincs roman nemzet, sosem volt.
Legjobb pelda a kamu, mestersegesen osszeerolkodott idiotizmusukra a roman nyelv mesterseges nyugativa valtoztatasa: a 19. szazadig cirillel irtak es nem volt semmilyen francia meg olasz szavuk. :D Az egeszet ugy krealtak a semmibol (kabe mint a szlovakot, ami meg nem is letezett sohasem, a cseh egyik dialektusara kitalaltak egy uj irasmodot stb, kb ugyanakkor.) Ugyanez történt a tortenelmukkel.
Egy orszag, amelynek sozem volt elitje, tortenelme, nem is letezett, kinkeservesen probal ilyeneket hegeszteni 100 eve mar, kozben kb kirohogtetik magukat azzal, ahogy tuljatssza az egesz musort.
Az orszag a megbizhatatlansagarol hires, mikozben a munkaero gazos es a fejekben egyszerűen sosem lesz rend - naluk nemcsak elit nem volt, de nem volt nemet kozigazgatas parszaz evig, azelott meg sajat rendszeruk sem volt tobbszaz evig.
A roman sosem volt allamalkoto nep, kb a gerictelen koponyegforgatosdival lett szerencsejuk, semmi tobb. Egyszerűen keptelenseg volt eddig is hatekonyan mukodtetni, nem veletlenul megy el minden epelmeju fiatal az orszagbol miota EU tagok, mert folyamatosan az altalad istenitett korrult allami mafia falaiba utkozik.
A roman "hadiipar" gyakorlatilag semmit nem kepes sorozatban legyartani mar legalabb husz éve, max az amugy 50-60 eves meg regebbi T-55 hulladekjaikat hekkelgetik, bar meg a legoptimistabb becslesek szerint sincs tobb harckepes beloluk, mint 70-80 hk.
Legierejuket most probaljak ujraepiteni, de azt is leharcolt, 40 eves gepekkel. Legvedelmuk csupa regi szemet.

Vegigmentunk ezen mar legalabb 3-4x, mindig jon valaki es ujra es ujra elorangatja ezt a hulyeseget a romanok remek allapotarol, amibol aztan egy szo sem igaz... ha valakikre nem kell irigyek lennunk, azom a romanok. Semmit, ismetlem, semmit nem lehet toluk atvenni.
En meg vagyok gyozodve, hogy ha a jelenlegi tempojuk nem valtozik, nem kergetik szet a pksztkomcsi volt besugo elitet, akkor nem er meg ujabb 100 evet Romania.
 
K

kamm

Guest
Úgy MANPADS, ahogy a BTR-80/A IFV.
Azert, mert nem beszeltek nyelveket es nem ertitek meg a definiciokat sem, attol meg nem a vilag es mindenki mas hulye... ez a forum egyik allando problemaja: vannak ilyen berogzult marhasagok es egyesek total beleallnak az ilyesmibe, teljesem mindegy, hogy maga a gyarto avagy az operator is cafolja oket.
 
  • Vicces
Reactions: Pocok75

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
Rendszeresen van a sulikban toborzás és a diáknapokra is szokott menni honvédség rendőrség egyaránt.
Gyerekkoromban kis iskolába is jártak a rendőrök, tűzoltók elég nagy bemutatókat tartani, ha nem is minden évben, de elég sokat. Meg volt polgárvédelmi szakkör. Ezek nekem életre szóló élmények voltak. De az utóbbi tíz évben ha nem hivatalból ment be a KMB, vagy tűzoltó ellenőzini, egyik iskolában sem találkoztam sem katonával, sem rendőrrel, sem tűzoltóval. Úgyhogy biztos járnak valahova. Én nem láttam.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
Azért óvnék mindenkit attól, hogy általános tanári sablonnak tekintsük, hogy úgy kollektívan katona ellenesek és ezt szorgosan tovább is adják, belső meggyőződéstől hajtva!
Az a gond, hogy pont az ilyen mentalitású fog ideológiai oktatást tartani illetve elmondani a véleményét a tananyag helyett és politizálni a tanárok közt. Lásd "hangos kisebbség".
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
Emiatt sokan fogják azt gondolni, hogy megszaladt a fantáziád, vagy simán paranoid vagy.
Még mindig nem ment át a magyar köztudatba, hogy Románia milyen intenzitással folytat/ott aktív hírszerzést Magyarország ellen már akkor is, amikor épp VSZ-KGST tagként voltunk "szövetségesek", és milyen mélyen beépültek a magyarországi államapparátusba. Wilhelm Einhorn (sz. Einhorn Vilmos), Valter Roman (sz. Neuländer Ernő, Petre Roman volt miniszterelnök apucija), Alexandru Drăghici, Alexandru Mureșanu (sz. Ady László...), Nicolae Pleșiță neve Mo.-n nem túl közismert, ahogy a 0920., 0110. számú egységek tevékenysége sem. Pedig meglepően nagy szakirodalma van magyarul és angolul is. Majd a biztpolRo-ban erre nem ártana kitérni.
"Ceaucescu lelkesedése Alexander Dubcek különutas, függetlenségpárti politikája iránt nem egyszerû taktikai fogás volt, hanem egy új nemzetpolitika szerves részét alkotta. Ennek legfõbb elemeit Románia 1967-ben fektette le, amikorra szovjet tömbben elsõként ismerte el az NSZK-t, és a „hatnapos háború” után sem szakította meg diplomáciai kapcsolatait Izraellel. Ezek után logikus lépésnek tûnik az a Marius Oprea és Dennis Deletant által feltárt körülmény, hogy a prágai invázió napjaiban, 1968 augusztusában Románia új állambiztonsági operatív egységet létesített, melynek célja a többi Varsói Szerzõdés-tag hírszerzõszerveinek hárítása volt. 1972-ben 0920. számú katonai egység, 1978-ban 0110.számú katonai egység névre keresztelték a növekvõ létszámú, szigorúan titkos alakulatot, mely 1989-ben már több mint háromszáz operatív tiszttel rendelke-zett. Bizonyítottnak tûnik tehát, hogy az 1960-as évek második felétõl Románia támadó pozíciók kiépítésére törekedett Magyarországon. A többi Varsói Szerzõdés-tagtól eltérõen, akik legfeljebb „kémelhárító rezidentúrát” mûködtettek Budapesten, vagy – lásd a fent idézett 1968-as példát – a hazatérõ állampolgáraikon keresztül próbáltak bizalmas értesülésekhez jutni, az 1970-es és 1980-asévekben a román állambiztonsági szervek ellenségként kezelték Magyarországot, kiképzett ügynöki hálózatot és számos technikai eszközt vonultattak felellene."

 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
A magyar urak hozták be a móc parasztokat, így lett román többségű Erdély, miközben sok székely átköltözött oláh földre a magyar urak elől...
A mócok délről a maros völgyén átkelve jutottak el mai szállásterületükre. Ők beszivárogtam a pásztorkodásuk okán, ahogy a máramarosi és besztercei románok is. Egy kis kitérő. A máramarosiaknál van egy olyan elmélet is, hogy az Isztriáról jött Volohok /egy vlah törzs/ nép maradéka, ugyanis ezek a Volohok a magyar király engedelmével keltek át a királyságon, hogy aztán Moldvábvában letelepedjenek, azzal a feltétellel, hogy maradványokat hagynak maguk után Máramarosban, mivel az lakatlan volt nagyrészt. A Moldvai Köztársaságban ezt tanítják, mint a moldvai nép hivatalos eredettörténetét. Csípi is a románok szemét.
De visszatérve a bejövetelre. A románok nagy része, főleg a mezőségi rész az telepes románság. A Basta generális serege által kiirtott falvakba telepítették őket, illetve hogy látták milyen igénytelenek és így is jól dolgoznak, a magyar tetú urak a profit érdekébe tömegesen hozták rá a túlélő magyarokra a Regáti népeket. Pont mint a nyugati mágnások és az őket kiszolgáló politikusok teszik ma.
Magyarok/székelyek is mentek át Moldvába. Volt egy masszív kivándorlás amikor a magyar urak (Báthory) leverték székelyek lázadását és a résztvevők féltek a megtorlástól. Aztán még egy a madéfalvi veszedelemkor. Közben meg számos jövés-menés.
gYywY7A.png



Egyképen hogy miért nem fog minket románia lerohanni ... találós kérdés , melyik ország a tranzitja a képen látható információk nagyrészének ?
Ennyi. Ha nem akarna örök szopóágon lenni a nyugati kapcsolattartás okán, akkor a seggén marad, vagy olyan támadást indít amivel felszámolja Mo-ot. Nem mellékesen sokuknak ez is az álma.
 

Matróz Kommandó

Well-Known Member
2017. március 21.
1 102
3 816
113
Mádéfalva azért legyen intő jel a székelyek magyarság kapcsán! Amit ők ott kaptak, azt duplán is megérdemelték volna, mert nem voltak hajlandók a határainkat védeni! A székely az nem teljesen magyar, megvan neki a saját érdeke, ne gondolj rá úgy, mint távolba szakadt magyarra, mert amikor a kozös magyar ügyért kellene valamit tenni, akkor könnyen csalódhatsz a székelyben, mint anno Mádéfalvánál, amikor fellázadtak a magyarság ellen!

Minden Mádfélafvára való emlékezés a székelyek magyarellenességének jelképe!
Azért ezzel Ivóban ne büszkélkedj nagyon!
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
"Ceaucescu lelkesedése Alexander Dubcek különutas, függetlenségpárti politikája iránt nem egyszerû taktikai fogás volt, hanem egy új nemzetpolitika szerves részét alkotta. Ennek legfõbb elemeit Románia 1967-ben fektette le, amikorra szovjet tömbben elsõként ismerte el az NSZK-t, és a „hatnapos háború” után sem szakította meg diplomáciai kapcsolatait Izraellel. Ezek után logikus lépésnek tûnik az a Marius Oprea és Dennis Deletant által feltárt körülmény, hogy a prágai invázió napjaiban, 1968 augusztusában Románia új állambiztonsági operatív egységet létesített, melynek célja a többi Varsói Szerzõdés-tag hírszerzõszerveinek hárítása volt. 1972-ben 0920. számú katonai egység, 1978-ban 0110.számú katonai egység névre keresztelték a növekvõ létszámú, szigorúan titkos alakulatot, mely 1989-ben már több mint háromszáz operatív tiszttel rendelke-zett. Bizonyítottnak tûnik tehát, hogy az 1960-as évek második felétõl Románia támadó pozíciók kiépítésére törekedett Magyarországon. A többi Varsói Szerzõdés-tagtól eltérõen, akik legfeljebb „kémelhárító rezidentúrát” mûködtettek Budapesten, vagy – lásd a fent idézett 1968-as példát – a hazatérõ állampolgáraikon keresztül próbáltak bizalmas értesülésekhez jutni, az 1970-es és 1980-asévekben a román állambiztonsági szervek ellenségként kezelték Magyarországot, kiképzett ügynöki hálózatot és számos technikai eszközt vonultattak felellene."


Én ezt annyiban javítanám, hogy nem csak 1970 és '80 között, hanem a mai napig így kezelik Mo-ot, és egyik legerősebb tevékenységüket nálunk fejtik ki nálunk. Mind gazdaságilag, mind társadalmilag, mind politikailag erősen monitorozzák Mo-ot. Mivel nagyon nem tetszik nekik Ov. nem vagyok biztos abban, hogy aktívan (pénz, infó átadás) nem-e próbálkoznak beavatkozni a választásainkba, persze az ellenzék támogatása okán és a nagytestvér beleegyezése mellett.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Belpolitikaiag a legkevésbé sem szorít mert az ország lakossága 90%-ban haderőellenes.
Igen, ez volt a cél. A komcsik és a demokratikus utódaik jól megoldották. Az egyébként katona nemzetet szépen kiherélték. És ha csak szóba hozod egy társaságban, hogy jó lenne szabadabbá tenni a fegyverbirtoklás jogát, egyből ki vagy utálva. És ezek nem csak ellágyult, maratonfutó, kutyasétáltató emberek.
Tény, hogy Ro-ban is megjelent a fiatalok körében egy ilyen szemlélet, de ez nem a többség. A többség járja a hegyeket mindenféle szövetségeknek álcázott vasgárdista csapatokkal. Mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy miért is ez a nagy erőnlétnövelés és fenntartás?
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Azt képzeld el, hogy kiküldtek a rendőrökkel egy általános iskola elé most, hogy kinyitották a sulikat, mivel akkora a forgalom reggel mint az atom a suli előtt ahogy újra viszik a szülők a gyerekeket a suliba. Érted irányítja a rendőr kolléga a forgalmat és kijön egy tanárnő, hogy ő mennyire ellenzi az én és a rendőrök ottlétét mert mekkora katonai diktatúra van.... És demokráciában ez nem lehet stb-stb- stb... És ez egy kibaszott tanár.... érted?
Ez nem egy, hanem mind ilyen. Na jó 90%-uk. Nagy részük nő és ami férfi van, az töketlen. Ezek nevelik az eljövendő nemzedéket hazaszeretetre és védelemre.
Itt jut eszembe, hogy ha Romániában szóba kerül a nemzeti kérdés, a román nők százszor vérmesebbek mint a férfiak. A legnagyobb plázacica is tíz körömmel esik neked, ha szóba mered hozni, hogy Nagyvárad talán egyszer magyar is lehet.
Ilyen emberanyagra lehet honvédelmet építeni. Igaz őket már 100 éve úgy tanítják, hogy a nemzet és a haza az első, melyeket bármi áron meg kell védeni. A hazugság, árulás nem bűn ha azt a haza érdekébe teszik:eek:.
Nálunk meg mi van:mad:? Jaj Istenem, minek ide Zrinyi 2026 meg 2300? Ja bocs. 2300-ban a droidokat be lehet programozni valami hazavédelemre:rolleyes:.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
A külföldi beavatkozás a választásokra már régen be van árazva. És Románia nem önálló aktor lesz, csupán egy lelkes közreműködő. Abban egyetértek, hogy az érdekeik és eddigi nagyon hosszútávú stratégiájuk teljesen belesimul a jelenleg kialakuló jóval nagyobb trendbe, ezért igyekezni fognak azt felerősíteni.
(És a kémelhárításunk elkeserítően szar hírében áll, így igazából az egész helyzetet megint civil szinten kell megoldani vagy elszenvedni. Az emberek vagy érteni fogják, hogy mi van, vagy nem.)
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Micsoda katyvasz.
Kedves Kamm, sok mindenben igaz amit leírtál, de vannak mellényúlások is benne. Az első, hogy magasztalom őket. Nem, nem magasztalom, csak leírom, hogy miket tapasztaltam ottlétem alatt.
A többiről szépen sorban a lentiekben írok.
A romanoke a masodik legrosszabb demografiai gorbe, egyedul az ukranok vesztettek tobb lakossagot, pedig azoknal meg haboru is volt - csak 2000-2010 kozott ket es félmillióval csokket a lakossaguk.
A romanok 2050-re kb 15 millio kore fognak zuhanni, viszont addigra 70% (!) lesz az old age dependency ratio, ami gyakorlatilag finanszirozbatatlan.
Igen, csökken a népességük az elvándorlás miatt. Ezt ők is látják és próbálnak is tenni ellene, nem túl nagy sikerrel. A szaporulatot sem tudják generálni csak az ortodox hit vonalán, ugyanis a társadalom 80%-a vallásosnak mondja magát, még ha az népi vallásosság is. Ennek köszönhető, hogy hamar házasodnak és vállalnak gyermeket. Tény, hogy legfeljebb kettőt. De mikor is érkeztünk meg az egykés korszakba? Segítek. Itt már a 60-as évek derekától vasragon benne volt a társadalom az egykézésbe. Ro-ban ez még most sem trend. Ezek tények és nem románseggnyalás.
Ha egy konfliktus lenne a két ország szerint, akkor a kinti románok többsége egyként menne Ro-ba hazát védeni. Mi ezt vajon a kitelepültjeinkről elmondhatjuk. Az lenne a jelszó, dögöljön az Orbán meg az agyatlan FIDESZ-esek.
A romanok olyannyira "nincsenek szetzullve", hogy az egeszsegugyuk a par nagy centrumon kivul gyakorlatilag harmadik vilagbeli szinten mozog, a magyarnal sokkal rosszabb,
Édesanyám halála előtti évben két kórházat (csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi megyei kórházak) is megjárt. Mindkét kórházban minőségibb ellátást kapott, mint én itt a Szt. Margitban. Megjegyzem ezzel sem volt semmi bajom. Korrekt gyógyítást végeztek rajtam, jó elhelyezés (igaz a WC folyóson volt és elégé lepukkant) közepes kaja mellett. Csak összehasonlítva a két erdélyi kórházat a Bp-ivel, azt láttam, hogy édesanyám jobb körülmények között volt.
nincsen normalis uthalozat meg mindig, sem vasut, gyakorlatilag mindent elpusztit a korrupcio es volt titkosszolgalati mafia a mai napog ott ul mindem hatalni pozicio mogott.
100%-ig igaz.
Ez utobbi az altalad istenitett melyallam - egy velejeig rothadt, korrupt mafia, amelyik ijedteben mindig a vedelmi tanacsra hagyatkozik, ott meg egy csomo vegtelenul egyszeru es korrupt katona ul.
Hivatalosan nincs is mély állam, de ha nemzeti kérdésekről van szó (pl. kit vegyenek fel egy külügybe - mert náluk ez is az) akkor a nemlétező hatalmi centrum döntése a mérvadó.
Romania nemhogy fiatal, de nincs roman nemzet, sosem volt.
160 éve van olyan, hogy román nép. Addig moldvai, havaselvi és egyéb létezett. Még a kulturájuk sem egységes. Szóval igazad van. De én sem mondtam mást.
Legjobb pelda a kamu, mestersegesen osszeerolkodott idiotizmusukra a roman nyelv mesterseges nyugativa valtoztatasa: a 19. szazadig cirillel irtak es nem volt semmilyen francia meg olasz szavuk. :D Az egeszet ugy krealtak a semmibol (kabe mint a szlovakot, ami meg nem is letezett sohasem, a cseh egyik dialektusara kitalaltak egy uj irasmodot stb, kb ugyanakkor.) Ugyanez történt a tortenelmukkel.
100%-ban igaz. Volt két nyelvreform, így lett a nyelvük többségében latin szavú. DE még maradt egy pár szláv szó. Vreme, stilp, ceas, da, stb.
Egy orszag, amelynek sozem volt elitje, tortenelme, nem is letezett, kinkeservesen probal ilyeneket hegeszteni 100 eve mar, kozben kb kirohogtetik magukat azzal, ahogy tuljatssza az egesz musort.
100% igaz. Moldvának volt egy ideig, de aztán ledarálták. Jöttek a fanariota uralkodók, akik görög eredetűek voltak és a Porta tette őket uralkodónak jó pénzért. Ezek maradványai azért elég nagy románok lettek. A Brataniu család is példa erre.
Az orszag a megbizhatatlansagarol hires, mikozben a munkaero gazos es a fejekben egyszerűen sosem lesz rend - naluk nemcsak elit nem volt, de nem volt nemet kozigazgatas parszaz evig, azelott meg sajat rendszeruk sem volt tobbszaz evig.
Igaz. De ennek ellenére a nyugat még is beléjük helyezi bizalmát, míg minket akik tartottuk a határt a török ellenében, kisemmizett. Persze meg fogja a nyugat is tapasztalni a román hűséget.
A közigazgatási nyilvántartásuk a mai napig nem egységes. Az ókirályságukban nincs is telekkönyv. Most gányolnak valamit.
A roman "hadiipar" gyakorlatilag semmit nem kepes sorozatban legyartani mar legalabb husz éve, max az amugy 50-60 eves meg regebbi T-55 hulladekjaikat hekkelgetik, bar meg a legoptimistabb becslesek szerint sincs tobb harckepes beloluk, mint 70-80 hk.
Legierejuket most probaljak ujraepiteni, de azt is leharcolt, 40 eves gepekkel. Legvedelmuk csupa regi szemet.
A román hadiipar olyan amilyen, de van. Szemben a miénkkel. Nekik van egy rakás ócskavas harci eszközük amiből egyharmadot hadra foghatnak, nekünk egy darab sincs, mert mi előrelátók voltunk, hogy úgy is megeszi a rozsda.
En meg vagyok gyozodve, hogy ha a jelenlegi tempojuk nem valtozik, nem kergetik szet a pksztkomcsi volt besugo elitet, akkor nem er meg ujabb 100 evet Romania.
Ezt én is így gondolom. Főleg ha a nyugat elengedi a kezüket. Mert a létrejöttüket és fennmaradásukat is nekik köszönhetik.
De van egy olyan érzésem, hogy ameddig ez a nyugat látezik (jelen formájában) nem fogják elengedni Romániát.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 794
25 381
113
Igen, csökken a népességük az elvándorlás miatt.
Nem csak amiatt. Ugyanúgy többen halnak meg, mint amennyien születnek ott is.
Egész Európában ez van lassan...
(Amúgy az arányokban sokat javítottunk hozzájuk képest az elmúlt fél évszázadban. Hosszú távon ennek lesz jelentősége!)
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
(És a kémelhárításunk elkeserítően szar hírében áll, így igazából az egész helyzetet megint civil szinten kell megoldani vagy elszenvedni. Az emberek vagy érteni fogják, hogy mi van, vagy nem.)
Régen nagyon jók voltak a magyar szolgálatok. 1990 óta szétzilálták. Igaz az utóbbi időben van próbálkozás a helyreállítására (legalább is a médiában megjelenő morzsákból ez derül ki).
Na ezt Ro nem engedte meg. A szekuritatét és csatolt részeit ezerrel fejlesztette.
Nem tudom, hogy tudjátok-e, hogy Ro-nak van egy olyan elektronikai megfigyelési rendszere mint a Big Broder alias Echelon (amit az USA, Anglia, Új.Zéland és Kanada működteti), csak kicsiben. Hatósugara Belgium határig ér és kódszavak alapján pont úgy kiszedi az összes e-mailt, telefonbeszélgetést, sms-t, stb. a hálózatból, mint a nagytestvér (aminek létezését egyébként a Francia elhárítás fedte fel vagy 25 éve). Na egy ilyen rendszert mikor leszünk képesek működtetni? Lehet köpködni rájuk, de nagyon tanulékonyak és alkalmazkodó képesek.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
A román hadiipar olyan amilyen, de van. Szemben a miénkkel. Nekik van egy rakás ócskavas harci eszközük amiből egyharmadot hadra foghatnak, nekünk egy darab sincs, mert mi előrelátók voltunk, hogy úgy is megeszi a rozsda.

Ezt én is így gondolom. Főleg ha a nyugat elengedi a kezüket. Mert a létrejöttüket és fennmaradásukat is nekik köszönhetik.
De van egy olyan érzésem, hogy ameddig ez a nyugat látezik (jelen formájában) nem fogják elengedni Romániát.

"Őfelségének nincsenek örök ellenségei. És Őfelségének nincsenek örök szövetségesei. Őfelségének csak állandóan érdekei vannak."

Nem ellentmondva neked, hiszen egy belső érzést fogalmaztál meg és nem egy prognózist. De nagyon képlékeny a dolog. Jelenleg be vannak betonozva. Washington kevesebb figyelmet szentel nekünk -ami egyszerre jó hír a nagyobb mozgás szabadság miatt és csökkent jelentőség. De a jelenlegi nyugati támogatottságukat én inkább csak konzerválásban látom főként. Óriási álmokat kergettek francia nyelvtestvéreikkel való diplomáciai egyesülés terén, jelenleg a saját hadseregük eszközparkjától vonják el a pénzeket, csak hogy a US Armyt betelepítsék és ezzel fontosak legyenek. Emellett nincsenek EU-ban diplomáciailag vagy gazdaságilag futtatva. Csupán egy területi terjeszkedés támogatása Moldova felé. Viszont... Ez utóbbival még kivárnak. Nem utolsó sorban attól félhetnek, hogy ha a Dnyeszter Menti Köztársaság veszélybe kerülnek, akkor Putyin hajlandó lenne legázolni a teljes ukrán haderőt, hogy az utánpótlási vonalakat biztosítsa.
És itt jön a képbe a semmi ellen ütőképes, de modernizációval nem rendelkező hadsereg problematikája. Ha az a híres "300 tank" tartani tudná magát, amíg megjön az erősítés, akkor USA valszeg egyértelmű jelet küldene, hogy megnyílhat a következő front. Mivel Románia nem éri el Ukrajna képességeit sem, ezért inkább lapulnak a fűben, de Donyeck rendezése után, ha Moszkva már lerendezi Kijevvel az ügyeit, valszeg előveszik a kérdést és akkor már nem lesznek ott ilyen könnyen pótolni az ellátási vonalakat.