[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
"Őfelségének nincsenek örök ellenségei. És Őfelségének nincsenek örök szövetségesei. Őfelségének csak állandóan érdekei vannak."

Nem ellentmondva neked, hiszen egy belső érzést fogalmaztál meg és nem egy prognózist. De nagyon képlékeny a dolog. Jelenleg be vannak betonozva. Washington kevesebb figyelmet szentel nekünk -ami egyszerre jó hír a nagyobb mozgás szabadság miatt és csökkent jelentőség. De a jelenlegi nyugati támogatottságukat én inkább csak konzerválásban látom főként. Óriási álmokat kergettek francia nyelvtestvéreikkel való diplomáciai egyesülés terén, jelenleg a saját hadseregük eszközparkjától vonják el a pénzeket, csak hogy a US Armyt betelepítsék és ezzel fontosak legyenek. Emellett nincsenek EU-ban diplomáciailag vagy gazdaságilag futtatva. Csupán egy területi terjeszkedés támogatása Moldova felé. Viszont... Ez utóbbival még kivárnak. Nem utolsó sorban attól félhetnek, hogy ha a Dnyeszter Menti Köztársaság veszélybe kerülnek, akkor Putyin hajlandó lenne legázolni a teljes ukrán haderőt, hogy az utánpótlási vonalakat biztosítsa.
És itt jön a képbe a semmi ellen ütőképes, de modernizációval nem rendelkező hadsereg problematikája. Ha az a híres "300 tank" tartani tudná magát, amíg megjön az erősítés, akkor USA valszeg egyértelmű jelet küldene, hogy megnyílhat a következő front. Mivel Románia nem éri el Ukrajna képességeit sem, ezért inkább lapulnak a fűben, de Donyeck rendezése után, ha Moszkva már lerendezi Kijevvel az ügyeit, valszeg előveszik a kérdést és akkor már nem lesznek ott ilyen könnyen pótolni az ellátási vonalakat.
Igen ez nagy baja Romániának, hogy túlzottan elköteleződött az USA mellett és nem csinálja a korábban megszokott két-/többarcú játékát. Panaszkodnak e miatt rendesen a román fórumozok és az elemzők. De ha jól belegondolunk vagy 20 éve már nincs más választásuk. Hogy akkor miért ugrottak be az USA fenekébe ennyire, az kérdés. Szerintem megijedtek, hogy a szürke zónában, mint tamponállam maradnak. NATO csatlakozásuk előtt sok szó esett a nagyhatalmak között, hogy létre kell hozni egy ilyen zónát. Emlékszem a pánikra ami a sajtójukban megmutatkozott. Gondolom ennek a kitett helyzetnek a megelőzése céljából mindent megígértek az USA-nak. Illetve nem is nagyon kellet ígérniük, mert időközben az Atlantista berkekben eldöntötték a keleti terjeszkedést és így kapóra jött Románia feltétel nélküli ajánlkozása. Most meg már nem tudnak váltani a politikai stíluson. Túl sok USA érdek van arrafelé, hogy megengednék nekik, hogy Moszkvával is tárgyalgassanak, mint mi. AZ USA jó rövid pórázon tartja őket, az esetleges árulásuk megelőzése végett. Létrehozták nekik a Korrupció Ellenes Ügyészséget, ami azt a célt szolgálta, hogy a Moszkvabarát politikai elitet kicsinálja/hatalomból eltávolítsa. Több kevesebb sikert el is értek, de azért ha esze van Sam bácsinak, nem becsüli le a Románok árulással kapcsolatos képességeit. Hogy csak egyet mondjak, USA felügyelet ide, USA felügyelet oda, azért a románok a PSD (szocik) kormányzás alatt kiszalajtották az oláh pátriarkát Moszkvába "tisztán" egyházjogi kérdések megbeszélésére. Szerintem az az USA is szerette volna tudni, hogy a két szakállas miről is beszélt ott egymással.
Egy szó mint száz, a románok tisztában vannak, hogy az országuk területi egységének garanciája nyugaton van, ezért tettek fel mindent egy lapra. Az oroszoknak bármit is ígérnek vagy tesznek, az kevés lesz ahhoz hogy az oroszok ne szedjék szét legalább háromba Romániát. Ők már régen megfogalmazták, hogy egy ilyen akarnok, területéhes államot nem szabad a Balkánon fenntartani. Ha rajtuk fog múlni, akkor egy Nagy-Moldvát fognak létrehozni, Dobrudzsát szláv korridorrá alakítják (hogy Ukrán vagy Bolgár fennhatóság alatt az mindegy /szerintem ha lesz ilyen akkor 30-70 bolgár, ukrán/). A többi valamikor románia alkotó részeit pedig oldja meg aki akarja, mert ők (Oo.) elérte amit akart.
Mo velük szemben sokkal jobb helyzetben van. Egyelőre! Több irányú kapcsolatépítést folytathat, így egy esetleges Orosz-Nyugat konfliktus esetén is jól jöhet ki. Az USA nem bízik bennünk (igaz a románban sem) de azért mégis csak szövetségesek és logisztikai háttere vagyunk/leszünk, így nem döngöl bele a betonba. Az orosz pedig azért lesz talán kíméletes velünk, mert nem mocskolódtunk velük még nyugati uszításra sem. De majd meglátjuk mi lesz.
 
T

Törölt tag 008

Guest
így nem döngöl bele a betonba.
Ha elszabadul a pokol sajnos ugyanaz lesz mint "multkor". A pihentetett US egységek itt fognak megszállóskodni. Az aktuális kormányt a másodperc tört része alatt viszik el az amcsi katonák, aki ellenáll azt meg halomra lövik. Van elég hazaárulónk, hogy 1 perc alatt legyen egy kinevezett kollaboráns kormányunk aki a legitimitást biztosítja. Vót má ilyen.....többször is. :(
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Ha elszabadul a pokol sajnos ugyanaz lesz mint "multkor". A pihentetett US egységek itt fognak megszállóskodni. Az aktuális kormányt a másodperc tört része alatt viszik el az amcsi katonák, aki ellenáll azt meg halomra lövik. Van elég hazaárulónk, hogy 1 perc alatt legyen egy kinevezett kollaboráns kormányunk aki a legitimitást biztosítja. Vót má ilyen.....többször is. :(
Ez több mint valószínű, hogy így lenne. Volt is lesz is ez itt a praxis, minden kornak embere van... Ismerős? Csak a mi árulóink nem az ország/nemzet érdekét néznék mint a román köpönyegforgatók, hanem ezek ellen cselekednének.
De azért nem eszik olyan fóron a kását. Az általad említett szcenárióra akkor kerülne sor, ha a felfordulás alatt regnáló magyar kormány nem akarna együttműködni usa bácsival. Különben minek? Hogy kivívják a lakosság ellenszenvét. Hogy esetleg az egyik NATO hátország felforduljon. Tudom kicsik vagyunk, de azért a nagy Szovjet testvér is beleremegett '56-ba.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Az egyértelmű, hogy egy Korrupció Elleni Hivatal nem fogja kézben tartani a román árulást.

Amennyire megértettem a logikájukat a magam kutatása alapján, nekik a doktrína az, hogy jelenleg a Pax Americana korban élünk. A Római Béke mintájára most a tengerentúlról osztják kizárólag a lapokat. És az árulással várják eme korszak végét. Figyelik a jelen hegemónia gyengülését és a megfelelő pillanatban villám gyorsan lépni fognak.
A francia öleb szerepének elmaradása azért is fájó pont számukra, mert folyamatosan abból indulnak ki, hogy ők a német vonalon hátrányban vannak. A történelmi felfogásuk szerint Magyarországot mindig is pozitívan megkülönböztette Németország, ezért is reméltek egy ellensúlyt a latin nyelvcsalád országai felől.
Ez nem jött össze nekik. Még ha komoly kétségeim vannak afelől, hogy minket babusgatnának Berlinben. (Viszont a vízió felállítása idején ez teljesen tapasztalati alapon nyugvott. A kelet-németek átengedésével a '90-es évek elején valóban érezhettek olyasmit a találkozókon, hogy a germán nagyon kedvezően viszonyul és hálás az egyesítés során játszott történelmi szerepünkért. Ráadásul a transzatlanti bővítés során is visszasorolódtak. Földrajzi, térbeli okok miatt Románia nem lehetett tag Magyarország és a V4-ek tagsága nélkül. Viszont Magyarország az Ausztriával közös határ miatt tag lehetett Románia tagsága nélkül.)
Szóval jelenleg több forrást is látok arra, hogy miért nem tudnak jelenleg régi kétarcú politikát folytatni.

1, Moldova miatt konfrontálódtak Oroszországgal. Annyi értelme lenne kedveskedni nekik, mint csupán wc-re járni gyémánt ékszerekkel és estélyi ruhába, de az utcára szakadt rongyokba járkálni. Minden engedményüket elhordja az őszi szél, amint egy lépést tesznek Nagy-Románia megvalósítása felé. (Egy ellenirányú mélynek mutatott elkötelezettségtől pedig pont azt várták, hogy plusz forrásokat kapnak az álmaik megvalósításához.)
2, Ahogy mondod, a szürke zónán kívül akartak maradni. Ha létre jön, ha nem jön létre. Oroszországnak folyamatosan fogy a pénze, hogy szatellit államokat finanszírozzon, a románok pedig rájöttek, hogy a pénznek csak van azért szaga. És követték vadász vizslaként, hogy merről jön az illat. És eljutottak Róma közlatrinái helyett Washingtonéba. (Ha keletről ugyan annyi pénz jött volna, akkor megmaradnak a keringőnél, és területi terjeszkedésüket állandóan altatták volna akár filléres nyereményekért is.)
3, Az tényleg meglepő, hogy mennyire meghatározza a gondolkodásukat, hogy "ki kivel fut együtt". Ahogy a reálgazdaságban, úgy a hadiiparban is meghatározó a "technológiai transzfer" kifejezés, amit saját igényeikhez alakítanak. (Bár mi is ezt csináljuk, nyugati technológiát veszünk át, de annak továbbfejlesztése reményében. Mindig megdöbbenek, mikor még harcjárműveknél is az kerül elő, hogy egy előző generációs darab gyártási jogát megvásárolni és azt olcsósítani, nehogy beleroppanjon az ország gazdasága.)


Apropó! Meg tudja mondani nekem valaki, aki esetleg otthon van a Piranyák témában, hogy ők rendeltek-e hozzá aktív védelmi rendszert? Ha a Lynxekhez legalább közel egyenértékűvé fel akarják hozni őket, akkor nem keveset ki kell csergetni értük. Azt tudom, hogy rakétát nem integráltak, mert "minek, majd kihajol a katona, ellenséges tűz alatt felállítja a vas állványra és okosban megoldották, nem kell pénzt költeni ilyen integráció varázsszavakra".
 
  • Tetszik
Reactions: Karak95

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 000
30 885
113
Az egyértelmű, hogy egy Korrupció Elleni Hivatal nem fogja kézben tartani a román árulást.

Amennyire megértettem a logikájukat a magam kutatása alapján, nekik a doktrína az, hogy jelenleg a Pax Americana korban élünk. A Római Béke mintájára most a tengerentúlról osztják kizárólag a lapokat. És az árulással várják eme korszak végét. Figyelik a jelen hegemónia gyengülését és a megfelelő pillanatban villám gyorsan lépni fognak.
A francia öleb szerepének elmaradása azért is fájó pont számukra, mert folyamatosan abból indulnak ki, hogy ők a német vonalon hátrányban vannak. A történelmi felfogásuk szerint Magyarországot mindig is pozitívan megkülönböztette Németország, ezért is reméltek egy ellensúlyt a latin nyelvcsalád országai felől.
Ez nem jött össze nekik. Még ha komoly kétségeim vannak afelől, hogy minket babusgatnának Berlinben. (Viszont a vízió felállítása idején ez teljesen tapasztalati alapon nyugvott. A kelet-németek átengedésével a '90-es évek elején valóban érezhettek olyasmit a találkozókon, hogy a germán nagyon kedvezően viszonyul és hálás az egyesítés során játszott történelmi szerepünkért. Ráadásul a transzatlanti bővítés során is visszasorolódtak. Földrajzi, térbeli okok miatt Románia nem lehetett tag Magyarország és a V4-ek tagsága nélkül. Viszont Magyarország az Ausztriával közös határ miatt tag lehetett Románia tagsága nélkül.)
Szóval jelenleg több forrást is látok arra, hogy miért nem tudnak jelenleg régi kétarcú politikát folytatni.

1, Moldova miatt konfrontálódtak Oroszországgal. Annyi értelme lenne kedveskedni nekik, mint csupán wc-re járni gyémánt ékszerekkel és estélyi ruhába, de az utcára szakadt rongyokba járkálni. Minden engedményüket elhordja az őszi szél, amint egy lépést tesznek Nagy-Románia megvalósítása felé. (Egy ellenirányú mélynek mutatott elkötelezettségtől pedig pont azt várták, hogy plusz forrásokat kapnak az álmaik megvalósításához.)
2, Ahogy mondod, a szürke zónán kívül akartak maradni. Ha létre jön, ha nem jön létre. Oroszországnak folyamatosan fogy a pénze, hogy szatellit államokat finanszírozzon, a románok pedig rájöttek, hogy a pénznek csak van azért szaga. És követték vadász vizslaként, hogy merről jön az illat. És eljutottak Róma közlatrinái helyett Washingtonéba. (Ha keletről ugyan annyi pénz jött volna, akkor megmaradnak a keringőnél, és területi terjeszkedésüket állandóan altatták volna akár filléres nyereményekért is.)
3, Az tényleg meglepő, hogy mennyire meghatározza a gondolkodásukat, hogy "ki kivel fut együtt". Ahogy a reálgazdaságban, úgy a hadiiparban is meghatározó a "technológiai transzfer" kifejezés, amit saját igényeikhez alakítanak. (Bár mi is ezt csináljuk, nyugati technológiát veszünk át, de annak továbbfejlesztése reményében. Mindig megdöbbenek, mikor még harcjárműveknél is az kerül elő, hogy egy előző generációs darab gyártási jogát megvásárolni és azt olcsósítani, nehogy beleroppanjon az ország gazdasága.)


Apropó! Meg tudja mondani nekem valaki, aki esetleg otthon van a Piranyák témában, hogy ők rendeltek-e hozzá aktív védelmi rendszert? Ha a Lynxekhez legalább közel egyenértékűvé fel akarják hozni őket, akkor nem keveset ki kell csergetni értük. Azt tudom, hogy rakétát nem integráltak, mert "minek, majd kihajol a katona, ellenséges tűz alatt felállítja a vas állványra és okosban megoldották, nem kell pénzt költeni ilyen integráció varázsszavakra".
Úgy tudom, nem rendeltek.
 
  • Tetszik
Reactions: geseft

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Úgy tudom, nem rendeltek.
Akkor viszont mordori barátaink komoly gondban lesznek 5 év múlva. Ők az elégtelen átütőerejű csöves fegyverzetet azzal akarták megoldani, hogy a rakéta úgy is mindent átvisz. Egyébként sincs szükség azon kívül páncéltörésre. A mennyiség meg ellensúlyoz minden minőségi fölényt.
Tényleg kíváncsi vagyok, hová tették az elvileg nagyobb katonai kiadásokat, mert eddig se mennyiség, se minőség ebből nem jött létre. És a régi cuccok raktározása nem oldja meg a problémát, hogy a befújó szél elhordja a rozsdát.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 000
30 885
113
Akkor viszont mordori barátaink komoly gondban lesznek 5 év múlva. Ők az elégtelen átütőerejű csöves fegyverzetet azzal akarták megoldani, hogy a rakéta úgy is mindent átvisz. Egyébként sincs szükség azon kívül páncéltörésre. A mennyiség meg ellensúlyoz minden minőségi fölényt.
Tényleg kíváncsi vagyok, hová tették az elvileg nagyobb katonai kiadásokat, mert eddig se mennyiség, se minőség ebből nem jött létre. És a régi cuccok raktározása nem oldja meg a problémát, hogy a befújó szél elhordja a rozsdát.
Majd valaki aki jobban ismeri a románok beszerzéseit esetleg megerősíti. ;)
 
  • Tetszik
Reactions: Venom85

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Az egyértelmű, hogy egy Korrupció Elleni Hivatal nem fogja kézben tartani a román árulást.
De legalább az USA megpróbálja a keletbarát elitet kicsinálni. Dragnea volt PSD-s kormányfő ellen aki most is ül, egy újabb vádpontot fogalmaztak meg. Trumplinak pénzt adott, hogy találkozzon vele. Most ezért hosszabbítanak a román pátriárkát Moszkvába küldő miniszterelnöknek :rolleyes:.
Amennyire megértettem a logikájukat a magam kutatása alapján, nekik a doktrína az, hogy jelenleg a Pax Americana korban élünk. A Római Béke mintájára most a tengerentúlról osztják kizárólag a lapokat. És az árulással várják eme korszak végét. Figyelik a jelen hegemónia gyengülését és a megfelelő pillanatban villám gyorsan lépni fognak.
Ez így van. És le is írják, hogy nekik jelen idő szerint a PAX America ad biztonságot, így érdekük fenntartani, míg OV.-nek pont az ellenkezője. Nem hülyék ők, jól látják mire megy ki Viktor keleti politikája. Meg is fognak tenni mindent, hogy ha lehet a FIDESZ ne nyerjen és ez által domesztikálják Mo-ot.
Azonban lehet, hogy elszámolják magukat a korszak végének várásával, mert ugyanis az nem tiszta határ mentén fog véget érni, hanem átmenettel. Na márpedig ha addig szívatják a másik oldalon lévőket, amíg az új korszak egyértelműen jele látszik, nem biztos, hogy lesz ahová kiugrani. Nekik is szép lassan kellene építgetni az állásokat a másik oldalon, nem baszogatni azokat. Már pedig az oroszok nem felejtenek, a Kínaiak aztán végképp nem. És mint tudjuk az elkövetkező 100 év Ázsia 100 éve lesz.
A francia öleb szerepének elmaradása azért is fájó pont számukra, mert folyamatosan abból indulnak ki, hogy ők a német vonalon hátrányban vannak. A történelmi felfogásuk szerint Magyarországot mindig is pozitívan megkülönböztette Németország, ezért is reméltek egy ellensúlyt a latin nyelvcsalád országai felől.
Nem is értem, hogy a francuzok miért nem csaptak le erre a lehetőségre. Lett volna egy hídfőállásuk a Balkánon, ami nem lenne semmi jelen geopolállásban. Én inkább arra gondolok, hogy az USA már kinézte Ro-t magának egy esetleges orosz akció miatt.
Nem mellékesen a románok nagyon jól látták, hogy a németeknek nem kellenek (legfeljebb az erdélyi részek, amire egyébként is úgy tekintenek mint német érdekövezetre). Megbízhatatlanok, fegyelmezetlenek ezért a munkakultúrájuk sem vonzó egy germánnak. Na meg az echte német területek és Románia között ott van Magyarország. Vagyis ellenünkbe nem lehetne egy erős kapcsolatot kiépíteni a németekkel.
Próbálkoztak ők már többször is (Hohenzollern királyi család, Klaus Johanis államfő). Végképp akkor rontották el, amikor kicseszték a szászokat Erdélyből. Na de a tiszta román nemzetállam megteremtése (ami egyébként álom volt és marad is) fontosabb volt.
Ráadásul a transzatlanti bővítés során is visszasorolódtak. Földrajzi, térbeli okok miatt Románia nem lehetett tag Magyarország és a V4-ek tagsága nélkül. Viszont Magyarország az Ausztriával közös határ miatt tag lehetett Románia tagsága nélkül.)
Cseszi is rendesen a csőrüket, hogy Mo mindenben előttük jár.
Szóval jelenleg több forrást is látok arra, hogy miért nem tudnak jelenleg régi kétarcú politikát folytatni.

1, Moldova miatt konfrontálódtak Oroszországgal.
Igen, de ez nekik nagyon fontos. Pedig tudhatnák az előzményekből, hogy amikor Románia megkapta Beszarábiát, kicsi idő után valahol területet veszített. Ha az USA ezt bevállalja és nekik adja Moldvát, akkor nem lesz Romániának jelen területi keretei mellett még 100 éve.
2, Ahogy mondod, a szürke zónán kívül akartak maradni. Ha létre jön, ha nem jön létre. Oroszországnak folyamatosan fogy a pénze, hogy szatellit államokat finanszírozzon, a románok pedig rájöttek, hogy a pénznek csak van azért szaga. És követték vadász vizslaként, hogy merről jön az illat. És eljutottak Róma közlatrinái helyett Washingtonéba. (Ha keletről ugyan annyi pénz jött volna, akkor megmaradnak a keringőnél, és területi terjeszkedésüket állandóan altatták volna akár filléres nyereményekért is.)
Persze kell a pénz, de ne feledjük, hogy annak komoly ára is lehet a későbbiekben. Pl. az által, hogy feladták a relatív független külpolitika lehetőségét egy marék ezüstért, a jövőre nézve kizárták magukat abból, hogy önálló félként üljenek egy tárgyaló asztalnál, ahol mondjuk éppen a határokat rajzolgatják.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 000
30 885
113
De legalább az USA megpróbálja a keletbarát elitet kicsinálni. Dragnea volt PSD-s kormányfő ellen aki most is ül, egy újabb vádpontot fogalmaztak meg. Trumplinak pénzt adott, hogy találkozzon vele. Most ezért hosszabbítanak a román pátriárkát Moszkvába küldő miniszterelnöknek :rolleyes:.

Ez így van. És le is írják, hogy nekik jelen idő szerint a PAX America ad biztonságot, így érdekük fenntartani, míg OV.-nek pont az ellenkezője. Nem hülyék ők, jól látják mire megy ki Viktor keleti politikája. Meg is fognak tenni mindent, hogy ha lehet a FIDESZ ne nyerjen és ez által domesztikálják Mo-ot.
Azonban lehet, hogy elszámolják magukat a korszak végének várásával, mert ugyanis az nem tiszta határ mentén fog véget érni, hanem átmenettel. Na márpedig ha addig szívatják a másik oldalon lévőket, amíg az új korszak egyértelműen jele látszik, nem biztos, hogy lesz ahová kiugrani. Nekik is szép lassan kellene építgetni az állásokat a másik oldalon, nem baszogatni azokat. Már pedig az oroszok nem felejtenek, a Kínaiak aztán végképp nem. És mint tudjuk az elkövetkező 100 év Ázsia 100 éve lesz.

Nem is értem, hogy a francuzok miért nem csaptak le erre a lehetőségre. Lett volna egy hídfőállásuk a Balkánon, ami nem lenne semmi jelen geopolállásban. Én inkább arra gondolok, hogy az USA már kinézte Ro-t magának egy esetleges orosz akció miatt.
Nem mellékesen a románok nagyon jól látták, hogy a németeknek nem kellenek (legfeljebb az erdélyi részek, amire egyébként is úgy tekintenek mint német érdekövezetre). Megbízhatatlanok, fegyelmezetlenek ezért a munkakultúrájuk sem vonzó egy germánnak. Na meg az echte német területek és Románia között ott van Magyarország. Vagyis ellenünkbe nem lehetne egy erős kapcsolatot kiépíteni a németekkel.
Próbálkoztak ők már többször is (Hohenzollern királyi család, Klaus Johanis államfő). Végképp akkor rontották el, amikor kicseszték a szászokat Erdélyből. Na de a tiszta román nemzetállam megteremtése (ami egyébként álom volt és marad is) fontosabb volt.

Cseszi is rendesen a csőrüket, hogy Mo mindenben előttük jár.

Igen, de ez nekik nagyon fontos. Pedig tudhatnák az előzményekből, hogy amikor Románia megkapta Beszarábiát, kicsi idő után valahol területet veszített. Ha az USA ezt bevállalja és nekik adja Moldvát, akkor nem lesz Romániának jelen területi keretei mellett még 100 éve.

Persze kell a pénz, de ne feledjük, hogy annak komoly ára is lehet a későbbiekben. Pl. az által, hogy feladták a relatív független külpolitika lehetőségét egy marék ezüstért, a jövőre nézve kizárták magukat abból, hogy önálló félként üljenek egy tárgyaló asztalnál, ahol mondjuk éppen a határokat rajzolgatják.
A románok a szamár, a törökök kioldalazása óta. A szászok romániai kivándorlása/eladása pusztán praktikus lépése volt a Csau-rezsimnek. A szászok mindig is magyarellenesek voltak Erdélyben. A románok szlávnak nem szlávok, csak ortodoxok, miután felszámolták a görög katolikus egyházat szintén Csau&Co. Az oroszoknak is a bögyében van a bocskoros, a törököknek is. A lengyeleket nem értem, hogy miért barátkoznak ezekkel
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Matróz Kommandó

Well-Known Member
2017. március 21.
1 102
3 816
113
A románok a szamár, a törökök kioldalazása óta. A szászok romániai kivándorlása/eladása pusztán praktikus lépése volt a Csau-rezsimnek. A szászok mindig is magyarellenesek voltak Erdélyben. A románok szlávnak nem szlávok, csak ortodoxok, miután felszámolták a görög katolikus egyházat szintén Csau&Co. Az oroszoknak is a bögyében van a bocskoros, a törököknek is. A lengyeleket nem értem, hogy miért barátkoznak ezekkel
Parancsra, from WDC.
 
K

kamm

Guest
Ez nem egy, hanem mind ilyen. Na jó 90%-uk. Nagy részük nő és ami férfi van, az töketlen. Ezek nevelik az eljövendő nemzedéket hazaszeretetre és védelemre.
Itt jut eszembe, hogy ha Romániában szóba kerül a nemzeti kérdés, a román nők százszor vérmesebbek mint a férfiak. A legnagyobb plázacica is tíz körömmel esik neked, ha szóba mered hozni, hogy Nagyvárad talán egyszer magyar is lehet.
Ilyen emberanyagra lehet honvédelmet építeni. Igaz őket már 100 éve úgy tanítják, hogy a nemzet és a haza az első, melyeket bármi áron meg kell védeni. A hazugság, árulás nem bűn ha azt a haza érdekébe teszik:eek:.
Nálunk meg mi van:mad:? Jaj Istenem, minek ide Zrinyi 2026 meg 2300? Ja bocs. 2300-ban a droidokat be lehet programozni valami hazavédelemre:rolleyes:.

Anyamnesirass...
 
K

kamm

Guest
Régen nagyon jók voltak a magyar szolgálatok. 1990 óta szétzilálták. Igaz az utóbbi időben van próbálkozás a helyreállítására (legalább is a médiában megjelenő morzsákból ez derül ki).
Na ezt Ro nem engedte meg. A szekuritatét és csatolt részeit ezerrel fejlesztette.
Nem tudom, hogy tudjátok-e, hogy Ro-nak van egy olyan elektronikai megfigyelési rendszere mint a Big Broder alias Echelon (amit az USA, Anglia, Új.Zéland és Kanada működteti), csak kicsiben. Hatósugara Belgium határig ér és kódszavak alapján pont úgy kiszedi az összes e-mailt, telefonbeszélgetést, sms-t, stb. a hálózatból, mint a nagytestvér (aminek létezését egyébként a Francia elhárítás fedte fel vagy 25 éve). Na egy ilyen rendszert mikor leszünk képesek működtetni? Lehet köpködni rájuk, de nagyon tanulékonyak és alkalmazkodó képesek.
What.
A romanok a levegobol es ezer kilometerrol olvassak az amugy kabelen (internet) utazo encrypted jelszavakat... vagy mi van? :)

FYI az amerikai rendszerek sem a levegobol mukodnek alapvetően, hanem az osszes peer exchange DCben ott van az NSA becsatlakozva illetve van tap minden backbone kábelen (gerinchalozat.) Emellett itt nalunk végtelen mennyiségű penz van a szamitasi kapacitasra plusz az orszag legnagyobb matematikus-munkaadoja az NSA et al. Mindrbbol a romanoknak max az ISPk kenyszeritese van meg, a tobbire nemigen futja. Celzott muvelrtekre jo lehet, de altalanos, atfogo gyujtesre nincs kepesseguk, ebben csaknem biztos vagyok, a szamok alapjan.
Szerintem a romanok a szokasos sigint setupot mukodtetik, ami arra valoban jo, hogy radiofrekis forgalmat, mobilokat stb felszivjon, de egyrészt ketlem, hogy sok ertelme lenne a megfelelő decryption kepesseg nelkul, masreszt ma mar sokkal tobbre mennek azzal, ha az internetes forgalmat monitorozzak avagy a celszamelyt ill celrendszert kompromittaljak (azzal ugye megkerulik a Signal, Telegram stb anonym appok cryptojat is.)

FYI az a nagy torony Mo eszakkeleti csucskeben a hegyen sem azert van, hogy jo legyen a magyar 1 vetele az ukranoknal meg a székelyeknel... ;)
 

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 683
12 509
113
Mádéfalva azért legyen intő jel a székelyek magyarság kapcsán! Amit ők ott kaptak, azt duplán is megérdemelték volna, mert nem voltak hajlandók a határainkat védeni! A székely az nem teljesen magyar, megvan neki a saját érdeke, ne gondolj rá úgy, mint távolba szakadt magyarra, mert amikor a kozös magyar ügyért kellene valamit tenni, akkor könnyen csalódhatsz a székelyben, mint anno Mádéfalvánál, amikor fellázadtak a magyarság ellen!

Minden Mádfélafvára való emlékezés a székelyek magyarellenességének jelképe!
flip-2.png

Íme egy székely ember válasza.
 

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
A lengyelek már elég régen románbarátok, a két vh. között is azok voltak.

Rá is b*sztak arra, hogy olyan barátaik voltak, amilyenek. Aztán mi támogattuk őket a németekkel szemben, amivel nekem amúgy bajom nincs.

A románokban meg a lengyelekben ha közös vonást kellene találni, akkor az az USA melletti elkötelezettség és a teljesen nyílt orosz-ellenesség. Jó kérdés mondjuk, hogy mennyire célszerű a románokkal barátkozni.
 
K

kamm

Guest
Akkor viszont mordori barátaink komoly gondban lesznek 5 év múlva. Ők az elégtelen átütőerejű csöves fegyverzetet azzal akarták megoldani, hogy a rakéta úgy is mindent átvisz. Egyébként sincs szükség azon kívül páncéltörésre. A mennyiség meg ellensúlyoz minden minőségi fölényt.
Tényleg kíváncsi vagyok, hová tették az elvileg nagyobb katonai kiadásokat, mert eddig se mennyiség, se minőség ebből nem jött létre. És a régi cuccok raktározása nem oldja meg a problémát, hogy a befújó szél elhordja a rozsdát.
Kiveseztuk korabban. Egyelore minimalis Piranhat fizettek ki, azt is kesve es mindegyik sima APC celra lesz, alapkonfigok.
IFVre tervben van egy másik, nagyobb tender, de az anyagi lehetőségeiket nezve abbol ugy 2030 utan lehet majd valamilyen jargany...
 
K

kamm

Guest
Az egyik piacvezető internet security suite (Bitdefender) román. Extra felárért VPN is jár hozzá.
Szóval még fizetnek is az emberek azért, hogy a securitate a gépükön/mobiljukon legyen.
Jaja, sem azt, sem Kasperskyt nem hasznalnek soha. Alapvetoen ha ilyesmit akarsz, akkor vagy porgetsz sajatot, vagy valassz vmi paranyi, független kis semmilyen ceget, ami valószínűleg megszunik par ev alatt, de addig siman elvitorlazik a figyelemkuszob alatt.
Amugy en nem tartok annyira pl az NSA figyelmetol, nem vagyok sem osszeeskuvo, sem drog- avagy lanykereskedo, engem sokkal inkabb aggasztana egy roman hirszerzes hozzaferese, mert ott szinte garantalt, hogy vegul kikerulnenek a passwjeim stb a "privat" mafiahoz, jo penzert.
 
T

Törölt tag 008

Guest
vagy valassz vmi paranyi, független kis semmilyen ceget
Azok általában bérlik a szervereket és nem tudod, a host mit turkál benne ezen kívül ki tudja, amikor megszünnek a profilokat kinek adják el.
Kaspersky rátesz egy lapáttal, a teljes netforgalom rajta keresztül megy. Ez jó, mert teljes kontrolja van így nehezen törhető ellenben ki tudja, hogy az adat hol köt ki.