[HUN] KF41 Lynx / Hiúz

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Minek?
Mikor több része konkrét marhaság?
Nem telik saját gondolatokra, vagy mi?
Mondjuk megértem, ha csak olyanok telnek tőled, mint hogy minek nekünk a drón? Majd a Soros ellen....
mert érdekel olyanok véelménye, aki nem néznek fel ide, mert fárasztónak találnák a vad ötleteiteket.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 225
67 141
113
Játékelmélet. Na, akkor játsszunk!
Bár leírtam az eredeti, három reag hosszú írásomban, hangsúlyosan kiemelve, hogy én nem döntetlenre játszom, hanem sakkozom. És egy sakkozó MINDIG a nyerés esélyére játszik.

Szerinted mi történik, ha mi is rendszeresítjük a 35-öst? Akik eddig megtették, azok nem rendelkeznek akkora gazdasági vonzerővel, sem olyan nagy katonai hagyományokkal, hogy itt tömeges fogyasztás miatt bezuhannának holnapra az árak az általad javasolt lőszereknél. De ezt nagylelkűen kivettem a képletből.
Az oláhok még át sem fegyverezték a saját erőiket -úgy általában semmire, nem hogy- 30-asra. És a környező országok sem. Még egyszer kérdezem, hogy szerinted mi történne, ha mi rendszeresítjük a még nagyobb tűzerőt, mert "mi nem döntetlenre játszunk", abban a korban, amikor ehhez fogható páncélozottság és tűzerő a környező országok egyikének sincs? És ha lesz, akkor szemből védve vagyunk ellene.

Elárulom. Az rácok, a tótok és a pásztorok (de egyébként a horvátok és a magukat átfegyverezni most kezdő sógorok is) nem írnának ki pályázatot, hogy nekik stanag6 és 30-as kellene, mert ez korrekt választás. Az elkövetezendő 10-20 évben csak olyanokra költenének a szomszédban, ami minimum 35-ös és frontból bírja is ezt.

Kell ez nekünk? Kell neked a korbács?

Csak erőteljesen aláhúznám, hogy a te javaslatod miatt 15-20 év múlva mindenkinek olyan fegyvere lenne, amilyet te javasoltál, de egyébként ők szemből védettek lennének, csak mi nem. Az elkövetkezendő 20 évre jósoltam ezt. Még pár évig meg sem érkezik a tatai dandár felszerelése, de már arról kell beszélnünk, hogy 20 év múlva kuka az egész és kezdjük elölről!
Ha mi 30-ast veszünk -ahogy tettük- és a szomszédok is belesimulnak az orosz-NATO trendbe, akkor ebben az egy IFV szegmensben csupán ledolgozzák az elkövetkezendő 20 évben a hátrányukat. (Van nekünk bőven még ilyenből, amin az elkövetkezendő 20 évben dolgozhatunk.) És akkor a tűzerő kérdésében fillérekért tromfolhatunk.
Szeretném, ha te is megértenéd, hogy mit nem értek a javaslatodon és logikusan összeillesztenénk a darabokat. A te ötleted ügyebár az volt, hogy ha van egy flös rögtön az első körben, azt azonnal le kell tenni, mert ki olyan hülye, hogy nem viszi el a kezdő licitet már akkor, amikor megvan a biztos nyerés?

Ezért nem szoktak rálicitálni a másikra, amíg az még egy kártyát nem húzott. Abban igaza van mindenkinek, hogy mi ebben a pillanatban (a 30-assal is) okosak vagyunk. Nem volt hadseregünk és olyanokat választottunk be, amik nyugdíjazták nem csak az oláh régi képességét, de a közelmúltbeli beszerzését is.
Szerinted ők nem ezt fogják csinálni az elkövetkezendő 20 évben? Csak épp nekünk lesz egy most még tartalékba rakott kaliber növelő lehetőségünk a jelek szerint olcsón.

"Udvariatlanság megzavarni az ellenséget... ha éppen hibázni készül."
Jaja, miért Leopard 2-őt vettünk, miért nem 1-est mi? Hát ezzel felborítottuk az egyensúlyt. :D Minek nekünk modern fegyverzet és páncél és elektronika és lőszer ugye? És az a helyzet, hogy veled ellentétben ettől még nem örülnék ha a romulánok vennének 300 Abrams-t, mert lehet, hogy a fejedben ez hiba lenne, de a nagy fogyasztáson és persze az amcsi kitettségen túl ez azt jelenetené, hogy van 300 jó hk-juk. Szövetségesi rendszerben örülni kellene egy ilyen lépésnek, de az a helyzet, hogy itt a románokról beszélünk és a történelmi tapasztalatok nem buta előítéletek. De ettől még nekünk kell hk, még több. Senki nem mondhatja nekik, hogy ne reagáljanak erre, de egyelőre a mennyiség miatt nem is tervezik, hiába gyalulja le nyílt harckocsiütközetben a teljes állományukat ez.

Amikor a fejlesztés útjára lépnek, akkor viszont ki mondta, hogy 30x173-ban fognak gondolkodni? Ki mondta, hogy nem a meglévő IFV-ink ellen fognak fegyvert választani a sajátjaikra? Annyira sakkozol meg kártyázol, hogy simán elszámítod magad a merjünk kicsik lenni szellemében. Ha újítanak, olyat fognak venni, ami leküzdhető a mi fegyvereinkkel? A fejedben létező egalitárius status quo szellemében? :D

Több ország használ 35 mm-est, ők tönkretették a békés 30 mm-es világ biztonságát? Vagy csak simán előnyben vannak tűzerő tekintetében és messzebbről tudják ugyanazt a problémát megoldani az ismert járművek ellenében? Az oroszok szereljék le a 100 mm-es ágyút a BMP-3-ról a 30 mm mellől, mert ők is 30 mm-el terveznek és nem akarnak semmi mást. :D

Szóval valami olyanról beszélsz hosszan, ami nincs. Ha ők lépik meg először, akkor vakarod a fejed mi? Ja, ez az opció fel sem merült benned. Inkább a kisebb kaliberre gyúrjunk, azt oktassuk, használjuk, hogy 15-20 év múlva újabb költségen átálljunk egy olyan kaliberre, amit már most is aktívan használnak évtizedes szinten és aztán külön képezzünk mindenkit rá megint. Emögött felsejlik nekem a multivállalatos szellem, amiben ezen kívül életképtelen emberi lények naggyá lettek a végeláthatatlan fejlődési pontok folyamatos sulykolásában, a fasz meetingekben, ahol órákat lopnak el az ember életéből a semmiről beszélve.

A romulánok biztos törekedni fognak arra, hogy amikor esetleg továbblépnek az MLI-84-en, akkor szigorúan figyeljenek a lelki egyensúlysunkra, ez mindig fontos volt nekik.
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Hogy jön ide a 4-es?

Főleg, hogy elvileg még az 50-es is beleférne.
Igen,beleférne a szállított gyalogság rovására.
A 30 egy kompromisszum. Gyalogságot támogatni elég(Elsődleges feladata a szétbontakozott gyalogság támogatása),páncélosok ellen meg kap egy pár Spike-ot. 2-300 lőszeres kiszabat fér egy IFV-be 30-asból. Azt a szállított gyalogság le fogja kérni.
És még így is hamar short-on lesz,egy közepes intenzitású harccselekményben.
Nagyobb űrméret a lőszermennyiség rovására valósítható meg csak.
Vagy nem szállít talpasokat.
Lásd Merkava. Vagy lőszer,vagy gyalogság.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 928
91 585
113
Ha jól emlékszem amikor megtudtuk, hogy 30-as lesz a mi gépeinken, akkor még védted a döntést.
Nincs használható Lance 2 torony 35-ös gépágyúval, pont. Ha arra várnánk jövőre nem lenne Lynxünk., sem 2023-ban.
Ha lesz működő, sorozatgyártott, van lehetőség a cserére. Kérdés hoz-e annyit, hogy megérje rákölteni.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 689
14 722
113
Igen,beleférne a szállított gyalogság rovására.
A 30 egy kompromisszum. Gyalogságot támogatni elég(Elsődleges feladata a szétbontakozott gyalogság támogatása),páncélosok ellen meg kap egy pár Spike-ot. 2-300 lőszeres kiszabat fér egy IFV-be 30-asból. Azt a szállított gyalogság le fogja kérni.
És még így is hamar short-on lesz,egy közepes intenzitású harccselekményben.
Nagyobb űrméret a lőszermennyiség rovására valósítható meg csak.
Vagy nem szállít talpasokat.
Lásd Merkava. Vagy lőszer,vagy gyalogság.

Semmilyen módon nem befolyásolja a szállított gyalogság számát, mivel a toronygyűrű mérete nem változik.

A Merkava nem szállít gyalogságot. Muszájból meg tudja ott húzni magát párember, és annyi.
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Semmilyen módon nem befolyásolja a szállított gyalogság számát, mivel a toronygyűrű mérete nem változik.

A Merkava nem szállít gyalogságot. Muszájból meg tudja ott húzni magát párember, és annyi.
Muszályból egy komplett 8 fős raj igen....
Nem a toronyban van a lőszer. Hanem a gyalogosraj helyén.
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 891
35 662
113
Kéne indítani egy szavazást, elvégre demokráciában élünk, vagy mi a szöszi.
35mm-es legyen vagy 30mm-es a toronyban a gépálgyú?
Szerintem jobb a 35 mm mert messzebbről ki tudja likasztani a román Piranha5-öst, meg nagyobbat is pukkan.
Meg majd biztos lesz egy "könnyű" tankunk is a Hiúz alapján, már így is nehezebb lenne mint egy T72.
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 560
18 714
113
Kéne indítani egy szavazást, elvégre demokráciában élünk, vagy mi a szöszi.
35mm-es legyen vagy 30mm-es a toronyban a gépálgyú?
Szerintem jobb a 35 mm mert messzebbről ki tudja likasztani a román Piranha5-öst, meg nagyobbat is pukkan.
Meg majd biztos lesz egy "könnyű" tankunk is a Hiúz alapján, már így is nehezebb lenne mint egy T72.
Ha visszaolvassátok szó volt róla, hónapokig ment a téma, a tornyokkal is meg 30 mm kontra 35 mm! Aki visszaolvassa garantáltan órákra leköti magát, valami szavazás is volt anno ha jól emlékszem! Garantáltan bestseller! Jobb mint a szürke 50 árnyalata!