[HUN] KF41 Lynx / Hiúz

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 799
17 594
113
Strike Shield - Hybrid protection against multiple threats

EPcpzV5WkAIE9TU

EPcpzV-WoAA7WK2

Jól értem, hogy a modul önmagában egy értelmezhető + KE védelmet is ad a járműnek?

• Tetszik
Reactions: Pogány

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 217
33 481
113
Jól értem, hogy a modul önmagában egy értelmezhető + KE védelmet is ad a járműnek?
Egen.Iron Fistnek van egy animáció valahol a YTon is,hogy hogyan is mükszik.Kibillenti az egyensúlyábol a sabotot,és az nem a hegyével csapodik be,igy jóval kisebb az átütőereje.Csakhogy az Iron Fist egy kivetett elfogó töltettel működik,ami olyankor a max hatósugáron robban,és az érzékeló rendszere is jóval nagyobb hatósugarú-és nincs film a dologrol vigig,csak az elfogótöltet robbanásának pillanatáig..........A sabott pedig az animáción is becsapódik,csak nem megfelelő helyzetben.Egy jol páncélozott cél azt már kibirja.Namer és a Merkava biztosan.Lynx?Jó kérdés.
Dehogy egy 1400--1600m/s sebességű sabottot RM rendszernek lenne ideje kibillenteni ilyen kis érzékelési és működési hatósugárral.....Háááát......Fejvakarás.

• Tetszik
Reactions: tacticool

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 799
17 594
113
Egen.Iron Fistnek van egy animáció valahol a YTon is,hogy hogyan is mükszik.Kibillenti az egyensúlyábol a sabotot,és az nem a hegyével csapodik be,igy jóval kisebb az átütőereje.Csakhogy az Iron Fist egy kivetett elfogó töltettel működik,ami olyankor a max hatósugáron robban,és az érzékeló rendszere is jóval nagyobb hatósugarú-és nincs film a dologrol vigig,csak az elfogótöltet robbanásának pillanatáig..........A sabott pedig az animáción is becsapódik,csak nem megfelelő helyzetben.Egy jol páncélozott cél azt már kibirja.Namer és a Merkava biztosan.Lynx?Jó kérdés.
Dehogy egy 1400--1600m/s sebességű sabottot RM rendszernek lenne ideje kibillenteni ilyen kis érzékelési és működési hatósugárral.....Háááát......Fejvakarás.

Az RM-es modulra vonatkozott a kérdésem. A Key Factors felsorolás harmadik és negyediksora.

:)

A kibillentés érdekes, én arra tippeltem volna, hogy inkább megrepeszti/eltöri.

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 217
3 566
113
Nem csak animáció, készült videó is sikeres elfogásról. :)
48-tól nézzétek. Más kérdés, hogy veszít-e elég energiát, hogy ne üsse át még így is a viszonylag vékony bőrű ifv-ket oldalról a csalinkázó lövedék (vagy a darabjai). Pláne a német esetében, ami jóval közelebb működik el a járműhöz, mint az Iron Fist.

Az Afganit is képes elfogni KE lövedéket, legalábbis az oroszok azt állítják...

S

speziale

Guest
Szerintem egyébként elég nagy kavarodás van a német aps-ék kapcsán. Az eredeti amap-ads azért máshogy épül fel mint ez a Strikeshield rendszer. Plusz emellett ott van az idb smart protech rendszere ami szintén nagyon hasonló ehhez. Szerintem ezek a rendszerek alapvetően ifv/apc számára készül ahol az rpg atgm fenyeget és sokkal nagyobb

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 550
18 885
113
A Ballistic protection szerintem KE lőszerekre vonatkozik.
Lehet, hogy a modul elemek ballisztikai védelmére utal, ami azt jelenti, hogy gyalogsági fegyverek lövedékeitől védett.
Akkor viszont nem APFSDS lövedékekekről van szó.
Mintha a szövegben valahol írna 125 mm-es fegyverek elleni védelemről, de nem hangsúlyozza az ürméret alatti gránátot, kicsit becsapósnak tűnik...

• Tetszik
Reactions: Pogány and tarzaan

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 452
84 405
113
Lehet, hogy a modul elemek ballisztikai védelmére utal, ami azt jelenti, hogy gyalogsági fegyverek lövedékeitől védett.
Akkor viszont nem APFSDS lövedékekekről van szó.
Mintha a szövegben valahol írna 125 mm-es fegyverek elleni védelemről, de nem hangsúlyozza az ürméret alatti gránátot, kicsit becsapósnak tűnik...
Ug,an ez van felrakva az ausztral Boxerre es az így tud az oldalan is 30mm-es gépágyú elleni védelmet.Felejtsük el a 125-ös ágyút,az ellen nem véd.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 550
18 885
113
Ug,an ez van felrakva az ausztral Boxerre es az így tud az oldalan is 30mm-es gépágyú elleni védelmet.Felejtsük el a 125-ös ágyút,az ellen nem véd.
A 30 mm-es gépágyú elleni védelem az alap páncéllal együtt értelmezendő, magyarul a modul acél (passzív védelmet adó) rétegei növelik az alap páncélzat védelmét a KE lövedékek ellen (30 mm-es gépágyú lövedékig).
Azt én sem gondolnám, hogy harckocsi gránát ellen véd, szerintem itt homályosan arról beszélnek, hogy csökkenti a hatását.
Mindennek csökkenti a hatását, de nem áll ellen neki, legfeljebb szélsőséges (lapos szögben becsapódó) esetekben lehet, hogy pöttyet nagyobb az esély a védelemre.
De ez mindenre elmondható....
Szerintem vastagon marketing duma ez a hibrid páncél.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 452
84 405
113
A 30 mm-es gépágyú elleni védelem az alap páncéllal együtt értelmezendő, magyarul a modul acél (passzív védelmet adó) rétegei növelik az alap páncélzat védelmét a KE lövedékek ellen (30 mm-es gépágyú lövedékig).
Azt én sem gondolnám, hogy harckocsi gránát ellen véd, szerintem itt homályosan arról beszélnek, hogy csökkenti a hatását.
Mindennek csökkenti a hatását, de nem áll ellen neki, legfeljebb szélsőséges (lapos szögben becsapódó) esetekben lehet, hogy pöttyet nagyobb az esély a védelemre.
De ez mindenre elmondható....
Szerintem vastagon marketing duma ez a hibrid páncél.
Igen,ezt írtam én is.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 799
17 594
113
Ami még eszembe jutott, hogy ugye az RM már egy ideje kísérletezik 40mm-es gránátvető APS-ként valóalkalmazásával.

Eléggé adja magát, hogy ez a mi gépeinken is megjelenjen (Hiúz, Leo, akár Gidrán...)

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 550
18 885
113
Felejtsd el.40mm-ellen nincs páncél.

Felejtsd el.40mm-ellen nincs páncél.
A páncélvédelem komplexebb.
Az jó, ha tudjuk, hogy milyen (RHA) minőségben számszerűsíthető a védelem szintje. Ez vagy merőleges, vagy 60 fokos szögben becsapódó lövedékek esetére van legtöbbször megadva.
A KE lövedékek esetében azonban számít a távolság. Ez azért annyiban fontos, hogy nem mindegy hogy 500 vagy 2000 ről érkezik a lövedék.
A másik a becsapódási szög. Ez szinte sohasem merőleges, tehát az elméleti maximumnal szinte mindig kisebb lesz a valóságos teljesítmény. Pl 45 foknál 41 százalékkal nő a védelem...
A matematika nyelvén a fentiek miatt annál több találat kell a sikeres cél leküzdéséhez, minél kisebb a páncéltörő teljesítmény előnye a páncélzat védőképessege felett.
Emiatt minél vastagabb a pancelzatod, annál később, illetve annál kisebb eséllyel lőnek ki.
Tehát az, hogy a 40 mm-es lövedék ellen nehéz védekezni, nem jelenti azt, hogy hanyagoljuk a páncélzat fejlesztését.
Egyáltalán nem mindegy, hogy a 3-ik, vagy a 9-ik találat viszi át a járművem páncélzatát...

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 452
84 405
113
A páncélvédelem komplexebb.
Az jó, ha tudjuk, hogy milyen (RHA) minőségben számszerűsíthető a védelem szintje. Ez vagy merőleges, vagy 60 fokos szögben becsapódó lövedékek esetére van legtöbbször megadva.
A KE lövedékek esetében azonban számít a távolság. Ez azért annyiban fontos, hogy nem mindegy hogy 500 vagy 2000 ről érkezik a lövedék.
A másik a becsapódási szög. Ez szinte sohasem merőleges, tehát az elméleti maximumnal szinte mindig kisebb lesz a valóságos teljesítmény. Pl 45 foknál 41 százalékkal nő a védelem...
A matematika nyelvén a fentiek miatt annál több találat kell a sikeres cél leküzdéséhez, minél kisebb a páncéltörő teljesítmény előnye a páncélzat védőképessege felett.
Emiatt minél vastagabb a pancelzatod, annál később, illetve annál kisebb eséllyel lőnek ki.
Tehát az, hogy a 40 mm-es lövedék ellen nehéz védekezni, nem jelenti azt, hogy hanyagoljuk a páncélzat fejlesztését.
Egyáltalán nem mindegy, hogy a 3-ik, vagy a 9-ik találat viszi át a járművem páncélzatát...
Oovasd el az ide vontatkizó STANAG szabvány kritériumait.