Most ez ijesztően furcsán fog hangzani, de a három reagos írásomból ki maradt valami, amire kíváncsi vagyok, de szimplán elfelejtettem.
A Leo2-re 3 folyóméter van megadva magasságnak. A Lynxre 300 milliméterrel nagyobb. Direkt összehasonlítottam őket, mert azt gondoltam, hogy a tervezésnél figyelembe vették a nagy tesóval való közös alkalmazhatóságot. Viszont ez teljesen sík területen azt jelenti, hogy a gyengébb páncélú hamarabb fog "látszani".
Ez kicsit aggaszt, még ha valós harci helyzetben gyanúsan nem azt jelenti, hogy 100%-ban az IFV-t fogják tudni becélozni elsőként. 80%-ban egy erdő mögül az élen haladó tank lesz az, aki első harcérintkezésbe kerül az ellenséggel, illetve a legtöbb terepfedezék esetén nem egy kis magasságkülönbség fog dönteni. (Illetve a drónok általi felderítésnél is jóval kisebb a szerepe.)
A Dunántúli dombokon pont nem érdekes, ott az éle haladó jármű fog először kibukkanni a gerinc mögül. A Nyírség szintén ilyen. Nagykunságnál már mondjuk inkább jellemzőbb nagyobb területen is a csupán 1-2 méteres szintkülönbség. (Hortobágy legmagasabb és legalacsonyabb pontja között aszem 1 méternél valamivel több van, az összes hely e közé a két szélsőérték közé esik.)
A Leo 2 magassága a kiugró szenzorokkal 3 méter, nem nagy látnivaló. Az alap A4 magassága földtől a torony tetejéig:
Az A7 verzióban erre jön még a tető kiegészítő páncélcsomagja, azzal a magassága 2,64 méter. Persze plusz a kilógó szenzorok. Persze ez azt jelenti, hogy a Lynx még hamarabb kibukik a takarásból, de ez gyakorlatilag az összes újabb nagy hombár eszköznél így van. Lesz ahol ez előnyt jelent majd, lesz ahol hátrányt.
Azért szeretném, ha nem szakadnánk el a valóságtól! A Leopárd2 egyáltalán nem kiugró beszerzés, amivel megelőztük volna a nyugatiakat is fegyverkezésben. Konkrétan a nagy cicák a kor szintje, amit az Elba szerencsésebb partján már 30 éve használnak. (Fejlesztik a franciák és a németek már egy jó ideje a Leo3-at, 20 év múlva nekünk sem fog ártani ott is a nagyobb kaliber. Osztrákoknál a megvásárolt mennyiség aszem 60%-a három évtized alatt már nem járóképes. 20 év múlva ez a típus lesz a mai T-72-es, csupán a térségünkben történelmi okokból mostanában kezd megjelenni.)
Szóval az azért elég erős túlzás, mikor valaki azt állítja, hogy nagy cicák helyett... egy másik topicban vég nélkül vitatkoztok azon, hogy 50-es évek technológiáját veted fel beszerezni, vagy a jelen kor technológiai szintjét.
Ha a Románok be akarnak szerezni 300 Abramset, akkor nem tőlünk fognak engedélyt kérni. De ennek ára van, ára lesz. És ezért az árért Caut is lelőtték már a történelmük során.
A Leopard 2a7+ egy kiugró beszerzés, nem elszakadva a valóságtól. Vagy tudsz a következő 20 évben újabban, jobbat, többet tudót venni a nyugati féltekén? A fejlesztés a Leo3/EMBT területén még nagyjából sehol nem tart. Mégcsak csiszolódik össze a KNDS, futtatnak projekteket, igyekeznek kitolni az RM-et a buliból. Ez a tank még csak fikció. A projekt is még csak fikció. Nyugaton három alkalommal próbáltak meg közösen harckocsit fejleszteni, mindháromszor szétesett az együttműködés és x éves csúszásokkal szült megának mindenki megfelelő hk-t.
Másik topikban is ki szokott fejtődni, hogy további nagy cica beszerzés esetén könnyes szemmel elengedem a T-72-őt(bár az alvázakat még akkor is sajnálnám). A vég nélküli viták végtelen alapja pedig, hogy egy modernizált eszköz végső soron a páncélzatot leszámítva képes elérni a legmodernebb eszközök leküzdéséhez szükséges képességeket és a páncélzat is megtolható ettől függetlenül általánosan vagy specifikusan. Beszerezni eszem ágában sincs 50-es évekbeli felszerelést, 70-80-as évekbelit viszont modernizálva alkalmaznék, vagy letárolnék, mert van.
Valamiért gonosz vagyok és azt gyanítom, hogy az a 100 milis ágyús verzió nem sok katonát szállít. Leginkább semennyit. Csupán tudatosan csúsztatsz ismét. És ha jól sejtem, egy önjáró tüzérségre átalakított verziót hasonlítasz össze egy IFV-vel. (Mert a matek szerint nem sok lőszer férne bele abba a toronyba. Plusz igen meglepő katonai doktrína lenne, hogy bevinnék a frontvonalba a csövet robbanóanyaggal és bakával megpakolva, kellő páncélvédelem nélkül.)
Elég lett volna ha beütöd a google-ba, hogy BMP-3 és utánanézel, mielőtt beleállsz ebbe. Lejjebb idéztem
@Nemerson -t, aki segített neked ebben. Az oroszok a 30 mm-es fegyvereket a BMP-T tapasztalatain is alapulva használhatónak, de nem elég hatékonynak ítélték. Lehet vele operálni, általános eszköznek jó, de van jobb. A BMP-3 tervezésekor felmerült bennük, hogy a gépágyús képesség mellett a tüzérségi feladatok megoldása is jól jönne, így raktak bele egy alacsony nyomású 100 mm-es ágyút:
A bmp3 igenis szállít csapatot, 7 főt tud vinni + a 3 fős legénység.
www.army-technology.com