Tényleg igyekeznék megőrizni a topicok téma orientáltságát. Főleg az én példámon okulva, ebben a részben biztosan nem akarnék nagyon részletesen olvasni a T-72 vs. Leo2 vs. Leo3. Ezért még csak fel sem vetem, hogy mi a saját gépeinket miért nem 130 milis ágyúval vettük meg?
Nevetni fogsz, de én már felvetettem...
Tényleg azt látom, hogy páran indokolatlanul túl távoli érveket hoznak.
Én úgy vagyok a fegyverbeszerzéssel, hogy egy adott tétel tekintetében szeretnék 30-40 évig nyugodtan aludni, és lehetőleg csak egyszer fizetni. Vagy ha másodszorra is kell, akkor minél kevesebbet.
És mennyiségileg sincsenek annyian, hogy ha mi nem tesszük fel a 35-öst és nem vonjuk el a gyalogság tűztámogatását a páncéltörő képesség javára, akkor összeomlana a front.
(És megtartom a román bizpol topicba, hogy mitől omolhatna össze és mi az, ami rozsdát majd elmos a víz a harcmezőről, ha kiviszik.)
Nem értem, hogy miről beszélsz - a 35-össel mind a páncéltörő képesség, mind a repesz-romboló hatás megnövekedne.
Értem, hogy nagyobb távolságból leküzdhetőek, de egyelőre a Pira nem képes 3 km-ről megsemmisíteni a Hiúzt. Nincs hozzá tűzereje a gunban. Nincs ATGM. Ha a deszant indít egyet, az mi elég kis hibaszázalék mellett meg fogjuk tudni fogni (talán?). Ezzel szemben a Lynx számára kötelezően hozni kell a 3 km-ről való megsemmisítést. Van 2 "tüskénk" 5 km hatótávolsággal. A célpontnak úgy tudom, nincs APS rendszere.
Mi sem tudjuk kilőni 3 km-ről a piranhát, még a 35-sel sem, de azért elvárható, hogy 1-1.5 km-ről ki tudjuk lőni.
Az ATGM-t pedig nehezebb vagy messzibb célpontra tartogassuk.
Az ATGM-et pedig bármikor felszerelhetik a sajátjaikra is, nekik is ugyanaz van, ami nekünk lesz.
Értem én, hogy ma már gőzből is tudunk mozdonyt gyártani. Csak nem értem, hogy mire akarunk lőni jelenleg 35-össel? (És igen, el lehet mondani, hogy majd a románoknak is lesz, mert miből tart a külső lemezre odahegeszteni azt az APS-t? Romános kinézete lesz, de 3 km-ről már védve van. Én az elkövetkezendő 10 évben nem számolnék rá. Az általam jósolt up grade-ig javarészt maradni fog szvsz a fenti elképzelt találkozás. Szimplán pszichológiai okból. Nem fognak elkölteni minden pénzt egy "kerekes IFV"-re, ami APC-nek készült, csak azért, mert folyamatosan nem tudják megoldani a problémáikat. Vannak más hiányosságaik. Én remélem, hogy 300 Abrams lesz a következő, ha füvet kell reggelizniük, akkor is.)
Lehet, hogy meglep, de a románoknak már van 35-ösük.
A Gepard SPAAG-on.
Megvan hozzá a lőszerkészletük is.
Ha mi gondolánk egyet és lecserélnénk a 30-asokat 35-re, ez egy 2 éves művelet lenne.
Nekik már helyben van a fegyver, lőszer, logisztika, ez náluk jóval gyorsabb lenne.
A 35-ös upgradelhető 50-esre, a 30-as 40-esre, csőcserével.
(már az arra alkalmas gépágyúval. A WOTAN 35 nem ilyen, tudtommal. Bushmaster Mk III, vagy Rh 503).
Arról nem is beszélve, hogy egy hivatalos slide-on Level 5-ös védettségű a Lynx, korábban level 6-ost sugalmaztak.
(valahova ide is be lett linkelve a honvedelem.hu-ról), ami megegyezik a Piranha V jelenlegi védettségével.
HA ez igaz, akkor sem védettségben (a hard kill rendszerünk nem alkalmas APFSDS lövedék elhárítására), sem tűzerőben nem leszünk fölényben a Piranhákkal szemben.
És és pontosan az ilyen esetleges-feltételes, döntetlenszagú meccsekből nem kérek!
És még valami;
presztízsokoból és politikailag nem fogják a 30-asokat lecserélni legalább 20 évig, amikor eljön egy élettartam-közepi modernizáció lehetősége.
Meglehetősen kínos (újmagyarul: krindzs) lenne, ha 5 év múlva bejelentenék, hogy bocs, mégiscsak a 35-ös kell.