[HUN] Honvédségi kézifegyverek és fegyver kiegészítők

Ha a rajba bekerül egy távcsöves puskás katona, akkor 12-15 százalékkal csökken a raj tűzereje.
Védelemben még csak-csak lehet feladata, de támadásban, szerintem nagyon korlátozottan lehet alkalmazni.
A szakasz szinten már kicsit más, ott jobban kihasználható.
Szerintem ez az oka, hogy raj szinten nincs.

Ha a rajba bekerül egy távcsöves puskás katona, akkor 12-15 százalékkal csökken a raj tűzereje.
Védelemben még csak-csak lehet feladata, de támadásban, szerintem nagyon korlátozottan lehet alkalmazni.
A szakasz szinten már kicsit más, ott jobban kihasználható.
Szerintem ez az oka, hogy raj szinten nincs.
Miért csökkenne?

• Tetszik
Reactions: Törölt tag
Kétezres évek közepén szüntették meg
a szakaszban lévőt és vették el a szakaszpk mellől.
Rajban nem tudom volt e valaha nálunk.
Utána lett kialakítva a "mesterlövész" raj a támogató szakaszban.

Viccnek szántam de a "távcsöves" puskás pontosabb megnevezés mint a mesterlövész.
Ha TPG-3-as lessz század szintén, vagy BR szakasz/raj(nem hiszem) szinten, amíg az ember nem kap egy NORMÁLIS képzést, addig nem lessz mesterlövész.
Én is voltam szvd-s, gepárdos de mesterlövész nem.
Nemhiába van a DMR megnevezés is.

Ja várj, lehet, hogy kicsit félreérthető voltam. Tudtam, hogy viccnek szántad és neked/a hozzászólásodra csupán ezt a részt szántam válasznak: "Na igen... Erről beszélek. :) Hogy vagy nincs is jelenleg hivatalos megnevezése, vagy kb. senki nem tudja, mi az."

A többi rész az már egészen másra vonatkozott.

Amikor volt a szakaszban, akkor az azt használó embernek volt valami külön megnevezése?

Még több célt is le tud küzdeni mint a karabélyos, kevesebb lőszerrel, messzebbről.
Az hogy kevesebben durrant, az nem jelenti azt, hogy kevesebbett ér.
Semmiképpen sem ér kevesebbet, csak raj szinten több a hátránya, mint előnye.
A rajállás, amit véd egy raj kb.70, max 100 m széles. A raj tűzrendszerében egy keskeny sávban kaphat célokat. Amik mozgó katonák lehetnek pl.
Támadásban egy raj rohamcélja egy-két katona! Esetleg egy géppuska fészek. A tcspu. támadásban a biztosító alcsoportba működhet, de neki is kell mozogni. Közelharcban használhatatlan, emiatt a raj erejét sok szempontból gyengíti.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
Semmiképpen sem ér kevesebbet, csak raj szinten több a hátránya, mint előnye.
A rajállás, amit véd egy raj kb.70, max 100 m széles. A raj tűzrendszerében egy keskeny sávban kaphat célokat. Amik mozgó katonák lehetnek pl.
Támadásban egy raj rohamcélja egy-két katona! Esetleg egy géppuska fészek. A tcspu. támadásban a biztosító alcsoportba működhet, de neki is kell mozogni. Közelharcban használhatatlan, emiatt a raj erejét sok szempontból gyengíti.
Miért kaphatna csak egy keskeny tüzelési szektort?Egyáltalán miért adnál neki fix tüzelési szektort?

Miért kaphatna csak egy keskeny tüzelési szektort?Egyáltalán miért adnál neki fix tüzelési szektort?
A raj tűzrendszerében (tüzelési sávjában) kaphat. A rajok tüzelési sávja átfedi a szomszedo is, tehát széles terület lehet, de a szakasz és szazadszinten lévő tcspu-k is ugyanitt dolgoznak.
Ráadásul a kiemelt célpontok leszedése sokszor a pk iranymutatásai alapján megy.

Nálunk szakasz szint alatt nem volt.
A nyugati mintát vették át azzal, hogy a század támogató szakaszába tettek mesterlövész rajt. Csakhát a DMR képzés egy világ, meg a mesterlövész képzés a másik. Az SZVD az DMR fegyver, de nálunk mesterlövésznek volt "csúfolva".
Remélem most rendberakják ezen elcsúszásokat.
Szerintem a BR-rel a portfolióban simán megtehetjük, hogy raj szintre kerül 1-1 DMR fegyver, míg szakasz szintre esetleg 1-1 mesterlövész. Ennek nem kell szervezeti szinten is így alakulnia. Maradhat úgy is, hogy szervezetileg a külön mesterlövész a mesterlövész raj tagja marad, de szakaszonként leosztják őket és szakaszparancsnokkal együtt utaznak (de inkább mesterlövész tűzpárban, 2 fő).
@Negan :
Pl. a török 4x4-esek kiválló járművei lehetnek a mesterlövész raj tagjainak. Egy 8-10 fős mesterlövész raj kaphat mondjuk 2 NMS-t. Egy hatfős esetén elegendő lehet egy Gidrán is.
NMSel semmi bajom,a nagyobbik kebabot nem komálom.

A raj tűzrendszerében (tüzelési sávjában) kaphat. A rajok tüzelési sávja átfedi a szomszedo is, tehát széles terület lehet, de a szakasz és szazadszinten lévő tcspu-k is ugyanitt dolgoznak.
Ráadásul a kiemelt célpontok leszedése sokszor a pk iranymutatásai alapján megy.
De a rajban,szakaszban lévő DMR fegyveres katonának nem szabsz sem tüzelési szektort sem konkrét poziciót.Feladatot szabsz neki(kikre lőjön elsősorban,milyen területet figyeljen elsősorban) és utána csinálja magától.

A tűzerő nem csak tűzgyorsaságból áll.
Átütőerő, pontosság, hatótáv. Ezekben mind jobb a dmr.
Háát...
Értem mire célzol, de "taxative", a tűzerő az a tűzgyorsaság és a lövedék tömeg (méret) által meghatározott.
Én azt mondom nem nő, hanem csökken a raj tűzereje, akkor is, ha pontosabban, messzebbre és nagyobb átütő erővel lő a tcspu.

Háát...
Értem mire célzol, de "taxative", a tűzerő az a tűzgyorsaság és a lövedék tömeg (méret) által meghatározott.
Én azt mondom nem nő, hanem csökken a raj tűzereje, akkor is, ha pontosabban, messzebbre és nagyobb átütő erővel lő a tcspu.
Nem,a tűzerő annál komplexebb amit leírtál.
A lövedek tömegnek meg méretnek nincs hozzá köze.Az 5,56-os M855A1 tömege és mérete is kisebb mint a 43M lőszernek de az átütőereje mégis nagyobb.

Háát...
A te logikád mentén nagyobb tűzerő érhető el, ha a lynx torony helyett +1 karabélyost visz. Vagy a leo. Hiszen nagyobb a tűzgyorsasága.

Nem,a tűzerő annál komplexebb amit leírtál.
A lövedek tömegnek meg méretnek nincs hozzá köze.Az 5,56-os M855A1 tömege és mérete is kisebb mint a 43M lőszernek de az átütőereje mégis nagyobb.
Amikor a szaknyelv egy kötelék tűzerejéről beszél, akkor az egységnyi idő alatt leadható (gyalogsági lőfegyver) lövések száma a meghatározó.
Ezt arcvonal kilométerre eső lövések számával jellemzik.
Hidd el, a harcászatban (a nagy számok törvénye miatt) ez a fontos.
Emiatt alakult úgy a lövészalegységek szervezete, ahogy ismerjük.
Jók a sorozatlövő fegyverek.
Mert nagyobb a tűzerejük, mint a tcspu-knak.