Meg ne feledjük, hogy az SZVD-nek csak 10-es tara van (de jóval hosszabb csöve), míg a BR-nek 25.Szakasznál én is jónak tartom.
Az SZVD valahol tényleg egy tömeghadsereges "mesterlövésznek" készült...
Mi meg már régen nem vagyunk tömeghadsereg.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Meg ne feledjük, hogy az SZVD-nek csak 10-es tara van (de jóval hosszabb csöve), míg a BR-nek 25.Szakasznál én is jónak tartom.
Volt amikor volt a rajban.De akkor miért nincs így? És miért nem volt így soha, mikor az SZVD-t évtizedekig használtuk?
Figyelj, az angoloknál raj szinten van.Szakasznál én is jónak tartom.
Én csak a nyolcvanas évek végére kialakult gl. szervezeteket, és a későbbieket ismerem. Nem rémlik. Hol lehetett ilyen?Volt amikor volt a rajban.
A 2000-es évek közepéig a a 88. LMZ es jogutódjainál pl biztosan.Én csak a nyolcvanas évek végére kialakult gl. szervezeteket, ismerem, és a későbbieket ismerem. Nem rémlik. Hol lehetett ilyen?
Nem mindíg onnan lőssz ahol megálsz a géppel.
El tudsz képzelni ennél nagyobb ember pazarlást?
OK, hogy a sofőr nem tud mesterlövészkedni, de minek külön sofőr? A mesterlövész sem tud vezetni?
Nem is kell. Ha minden szakasz - műveletnél - megkapja a maga mesterlövész tűzpárját a szakasz pk. járművében, akkor annál jobban nem lehetnek kéznél. Ez 6 fő.
Távcsöves puskásJa várj, lehet, hogy kicsit félreérthető voltam. Tudtam, hogy viccnek szántad és neked/a hozzászólásodra csupán ezt a részt szántam válasznak: "Na igen... Erről beszélek. Hogy vagy nincs is jelenleg hivatalos megnevezése, vagy kb. senki nem tudja, mi az."
A többi rész az már egészen másra vonatkozott.
Amikor volt a szakaszban, akkor az azt használó embernek volt valami külön megnevezése?
Nem magyarázom félre, csak kisarkítottam. Hogy hülyeséget írtam, az csak azért van hogy rávilágítsak a premisszimát megalapozó hülyeségre.Ne, ne magyarázd félre amit írtam.
Egyébként nem az én logikám.
A magyar terminológia. Ezt tanítják.
A gyalogsági lőfegyverek tűzerejét elsősorban a tűzgyorsaság határozza meg. De szerintem a civil nyelv is így értelmezi. Sőt, az USA törvényi szabályozása is így gondolkodik. A sorozatlövő fegyvereket tekinti nagyobb tűzerejünek, mintha a lőszer teljesítménye nem lenne annyira meghatározó.
Szerintem az oka is ugyanaz: a sorozatlövő a veszélyesebb.
Egy ilyen fegyver egyébként nem rossz raj szinten.A BR az nem karabély, hanem puskalőszert tüzelő automata fegyver.
A rövidítése, a BR az a Battle Rifle-ből jön.
Tehát DMR fegyvernek a 7,62x51-es kaliberrel 25-ös tárral alkalmas, és megmarad a raj tűzerejei is.
Nem jelent gondot, a puskalőszer sem, mivel várhatóan ugyan ezt a kalibert fogja a raj géppuskája is tüzelni.
Egy 8 fős deszant esetén még az is belefér, hogy 2 géppuska mellé betegyenek egy DMR-t, meg egy CG-t is. De a nyugati 6 fős deszantrajokban csak 1 géppuskás szokot lenni, meg mellette egy DMR.
Tehát a rajokba mehet DMR-nem a BR, a századok támogató szakaszába meg lehet pakolni egy mesterlövész rajt.
Ezzel a megoldással lehet egy kicsit csökkenteni leheg a logisztikai igényt.
Ha csak egy géppuska marad a rajban, akkor azért egy DMR fegyvernek sokkal kisebb a lőszerigénye, mint a kikerült géppuskának.
A svájci módszert már nem is merem említeni, mert @dudi kiherél!
A BR is távcsöves puska és sorozatot sem tudsz vele lőni.Egy ilyen fegyver egyébként nem rossz raj szinten.
Meggyozhető vagyok, mert ennek nincsenek akkora hátrányai.
Valószínűleg a pontossága is kisebb, mint a tcspu-knak, de jó kompromisszumnak tűnik.
Nem lőttem meg ilyennel, kicsit géppuskának tűnhet sorozatlöveskor.
Bazi kellemetlen lehet vele lőni.
A BR is távcsöves puska és sorozatot sem tudsz vele lőni.
Én úgy tudom,hogy nekünk egylövéses lesz.
Ezért is jó, hogy van rajta tűzváltó. Olyan módba kapcsolod, ami a legopcionálisabb az adott szituációban.Én úgy tudom,hogy nekünk egylövéses lesz.
Tud sorozatot.Én úgy tudom,hogy nekünk egylövéses lesz.
Önműködő puska.A G3 DMR változata is megtartotta a sorozatlövő képességét.M14 DMR változata is képes a sorozatlövésre.És smmivel nem rosszabb a löszabatossága az SVDnél.Ugyan sima mezei lövész változatuakkal,de mindkettővel lőttem,és szerintem egy gyakorlott lövész tudja uralni őket sorozat üzemmódban is.Az újabb önműködő puskákat meg sokkal jobban uralhatóknak tartják,mint a régieket.Egy ilyen fegyver egyébként nem rossz raj szinten.
Meggyozhető vagyok, mert ennek nincsenek akkora hátrányai.
Valószínűleg a pontossága is kisebb, mint a tcspu-knak, de jó kompromisszumnak tűnik.
Nem lőttem meg ilyennel, kicsit géppuskának tűnhet sorozatlöveskor.
Bazi kellemetlen lehet vele lőni.
Biztos beleszerelik az "egyes lövést biztosító elsütő emelő kakasakasztó nyugaszát"Én úgy tudom,hogy nekünk egylövéses lesz.
Objektíve igaz, szubjektíve meg harchelyzetben mindenki lőne, mint a berber...,Arról nem is beszélve, hogy a rövid sorozat sem túl gyakori mostanában, karabéllyal sem ha nem amatőrök csinálják.
Persze, a kepzetlen fegyelmezetlen katonák.Objektíve igaz, szubjektíve meg harchelyzetben mindenki lőne, mint a berber...,
Mert harcban sokan amatőrök lennénk, hiába tudjuk az elméletet faszán.
Másrészt van olyan, hogy a tarsaid mozgásának biztosítása érdekében kell a sorozat, úgy, hogy nem célzottan lőssz, illetve nem látod, hogy pontosan mire, csak tudod, hogy ott vannak a bokorban, és hogy behúzzák fülük farkuk, jó ha sok golyó csapódik körülöttük.
Számít a tűzerő, kell a sorozatlövés.
Az optikák és red dotok világában a harcászat már áttért a nagy tűzsűrűségű pontatlan rövid sorozatoktól a kisebb tűzsűrűségű,de pontos egyes lövésekre.Objektíve igaz, szubjektíve meg harchelyzetben mindenki lőne, mint a berber...,
Mert harcban sokan amatőrök lennénk, hiába tudjuk az elméletet faszán.
Másrészt van olyan, hogy a tarsaid mozgásának biztosítása érdekében kell a sorozat, úgy, hogy nem célzottan lőssz, illetve nem látod, hogy pontosan mire, csak tudod, hogy ott vannak a bokorban, és hogy behúzzák fülük farkuk, jó ha sok golyó csapódik körülöttük.
Számít a tűzerő, kell a sorozatlövés.