[HUN] Honvédségi kézifegyverek és fegyver kiegészítők

Szakasznál én is jónak tartom.
Figyelj, az angoloknál raj szinten van.
A USMC-nél raj szinten van a DMR.
A németeknél tudtommal az egyik G36-on nagyobb távcső van.
A svájciaknál a rajpk. és a helyettese is nagyobb távcsövet kapnak az Stgw 90-esükre.
A flansziáknál ugyan nem raj szinten vannak hanem ketten ülnek a szakasz pk. járműben. Azaz itt is majdnem megvan a 3 DMR/szakasz.

:D :D o_O
El tudsz képzelni ennél nagyobb ember pazarlást?
OK, hogy a sofőr nem tud mesterlövészkedni, de minek külön sofőr? A mesterlövész sem tud vezetni? :rolleyes:

Nem is kell. Ha minden szakasz - műveletnél - megkapja a maga mesterlövész tűzpárját a szakasz pk. járművében, akkor annál jobban nem lehetnek kéznél. Ez 6 fő.
Nem mindíg onnan lőssz ahol megálsz a géppel.
A gépet meg nem hagyod egyedül.
Nálunk a két mlövész foglalt pozíciót, a pk meg sofőr maradt a gépnél.
Persze nem ideális.

Ha odarakják a szakaszokhoz persze.
Ha elfér a gépben nem gond.

• Tetszik
Reactions: Pogány
Ja várj, lehet, hogy kicsit félreérthető voltam. Tudtam, hogy viccnek szántad és neked/a hozzászólásodra csupán ezt a részt szántam válasznak: "Na igen... Erről beszélek. :) Hogy vagy nincs is jelenleg hivatalos megnevezése, vagy kb. senki nem tudja, mi az."

A többi rész az már egészen másra vonatkozott.

Amikor volt a szakaszban, akkor az azt használó embernek volt valami külön megnevezése?
Távcsöves puskás:D:D:D
Ha jól emlékszem. :rolleyes:

• Vicces
  • Tetszik
Reactions: wolfram and bel
Ne, ne magyarázd félre amit írtam.
Egyébként nem az én logikám.
A magyar terminológia. Ezt tanítják.
A gyalogsági lőfegyverek tűzerejét elsősorban a tűzgyorsaság határozza meg. De szerintem a civil nyelv is így értelmezi. Sőt, az USA törvényi szabályozása is így gondolkodik. A sorozatlövő fegyvereket tekinti nagyobb tűzerejünek, mintha a lőszer teljesítménye nem lenne annyira meghatározó.
Szerintem az oka is ugyanaz: a sorozatlövő a veszélyesebb.
Nem magyarázom félre, csak kisarkítottam. Hogy hülyeséget írtam, az csak azért van hogy rávilágítsak a premisszimát megalapozó hülyeségre.

• Tetszik
Reactions: mindenen kívül
A BR az nem karabély, hanem puskalőszert tüzelő automata fegyver.
A rövidítése, a BR az a Battle Rifle-ből jön.
Tehát DMR fegyvernek a 7,62x51-es kaliberrel 25-ös tárral alkalmas, és megmarad a raj tűzerejei is.
Nem jelent gondot, a puskalőszer sem, mivel várhatóan ugyan ezt a kalibert fogja a raj géppuskája is tüzelni.
Egy 8 fős deszant esetén még az is belefér, hogy 2 géppuska mellé betegyenek egy DMR-t, meg egy CG-t is. De a nyugati 6 fős deszantrajokban csak 1 géppuskás szokot lenni, meg mellette egy DMR.
Tehát a rajokba mehet DMR-nem a BR, a századok támogató szakaszába meg lehet pakolni egy mesterlövész rajt.
Ezzel a megoldással lehet egy kicsit csökkenteni leheg a logisztikai igényt.
Ha csak egy géppuska marad a rajban, akkor azért egy DMR fegyvernek sokkal kisebb a lőszerigénye, mint a kikerült géppuskának.
A svájci módszert már nem is merem említeni, mert @dudi kiherél! :cool: :D
Egy ilyen fegyver egyébként nem rossz raj szinten.
Meggyozhető vagyok, mert ennek nincsenek akkora hátrányai.
Valószínűleg a pontossága is kisebb, mint a tcspu-knak, de jó kompromisszumnak tűnik.
Nem lőttem meg ilyennel, kicsit géppuskának tűnhet sorozatlöveskor.
Bazi kellemetlen lehet vele lőni.

Valószínűleg a pontossága is kisebb, mint a tcspu-knak, de jó kompromisszumnak tűnik.
A BR is távcsöves puska és sorozatot sem tudsz vele lőni.

A BR is távcsöves puska és sorozatot sem tudsz vele lőni.

Ezen a videón sorozatlövőnek látszik.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Önműködő puska.A G3 DMR változata is megtartotta a sorozatlövő képességét.M14 DMR változata is képes a sorozatlövésre.És smmivel nem rosszabb a löszabatossága az SVDnél.Ugyan sima mezei lövész változatuakkal,de mindkettővel lőttem,és szerintem egy gyakorlott lövész tudja uralni őket sorozat üzemmódban is.Az újabb önműködő puskákat meg sokkal jobban uralhatóknak tartják,mint a régieket.

Arról nem is beszélve, hogy a rövid sorozat sem túl gyakori mostanában, karabéllyal sem ha nem amatőrök csinálják.
Objektíve igaz, szubjektíve meg harchelyzetben mindenki lőne, mint a berber...,
Mert harcban sokan amatőrök lennénk, hiába tudjuk az elméletet faszán.
:)
Másrészt van olyan, hogy a tarsaid mozgásának biztosítása érdekében kell a sorozat, úgy, hogy nem célzottan lőssz, illetve nem látod, hogy pontosan mire, csak tudod, hogy ott vannak a bokorban, és hogy behúzzák fülük farkuk, jó ha sok golyó csapódik körülöttük.
Számít a tűzerő, kell a sorozatlövés.

Másrészt van olyan, hogy a tarsaid mozgásának biztosítása érdekében kell a sorozat, úgy, hogy nem célzottan lőssz, illetve nem látod, hogy pontosan mire, csak tudod, hogy ott vannak a bokorban, és hogy behúzzák fülük farkuk, jó ha sok golyó csapódik körülöttük.
Persze, a kepzetlen fegyelmezetlen katonák.

• Tetszik
Reactions: bel
Az optikák és red dotok világában a harcászat már áttért a nagy tűzsűrűségű pontatlan rövid sorozatoktól a kisebb tűzsűrűségű,de pontos egyes lövésekre.