Valaki egyszer összegyűjthetné az adatokat hogy mi volt Magyarország tényleges gazdasági hasznát az iraki, afganisztáni, balkáni, afrikai stb. missziókból. Ha jól emlékszem, ilyen tanulmány még nem volt...
Kriss megelőzött, de Irakban a MOL beruházás valóban jelentős volt. Szerintem idehaza senki nem aratna túl nagy népszerűséget, ha ezt katonai szerepvállalás hasznaként emlegetné. Inkább a külföldi missziókkal párhuzamos (önálló) gazdasági döntések. (Még ha ez álszentség is.)
A Hungary Helps különböző projektjeit is át kellene nézni. Az utóbbi években ott összpontosul az újjáépítésre szánt erőfeszítések java része. (De én is adnék nagyon egy olyan cikket, ami esetleg utána jár annak is, hogy ehhez sikerült-e nem kormány támogatást is csatlakoztatni. Gondolok itt akár belföldi civil felajánlásokat, de akár külföldi hozzájárulást is akár.)
A HH egyik gyakorlatban korlátozott mértékben megvalósuló célja, hogy elszámolásra kerüljön a migráció kezelésére fordított összegként. (Az új Bizottsági elnök létre akart hozni egy új mechanizmust, amelyben a befogadást ki lehet váltani más kapcsolódó területekre fordított aktívabb szerepvállalással. Amennyire én tudom, ez az elképzelés a legjobb megfogalmazás szerint is még vitatott státuszban van.)
A Ninive-fennsíkon (Észak-Irak) volt egy elég nagy újjáépítés, ott amerikai cégekkel koordináltan valósult meg egy régiós kulcs település rendbetétele. Magyar részről főleg lakóházak voltak, de az USA a kereskedelem újraindítását is szervezte abban a projektben. Utána kéne nézni, hogy például azokba a boltokba került-e magyar áru!
Nem tudom, mennyit segítettem ezzel. Nagyjából ennyi jut az eszembe NATO missziók gazdasági hatásaival kapcsolatban.