[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Érdekes, hogy az alsóhangon is milliók haláláért felelős törökök jó szövetséges, de fúj habsburgok, és fúj oroszok.
Bár annyira nem, mert a népírtó Rákóczi szobra is sok helyen kinn van, míg mondjuk Hadikról vagy Pálffyról kb senki se hallott...
Nem ezt írtam én is? De hát, az ellenségem ellensége a barátom alapon a Török is jól jöhet a balkáni ugrabugráló államok ellen. Szerbiát Bosznián és a muzulmán albánokon keresztül tudja sakkban tartani. A Románokat ha az USA kimegy mögülük, akkor minden szinten (nyugatról blokkolhatjuk mi, keletről török-orosz). Szóval, igen. Irtottak rendesen, illetve az itteni rabszolgakereskedőkön keresztül szállítottak is Sztambul rabszolga piacaira irdatlan mennyiségnek (egy adott pillanatban, majdnem csődbe ment a piac, annyi rabszolgát vittek innen). De ezt már visszacsinálni nem lehet. Egyebet esetleg a segítségükkel is helyre lehetne hozni.
Az osztrákokat pedig ne dicsérd. Konkrétan ki volt adva a török elnyomás alól felszabadítani küldött "keresztes" seregeknek (aminek nagy része germán eredetű volt) a magyar népesség ritkítása. És amint ide oda vonulásztak az alföldön a török és "keresztes" seregek, szépen irtogatták a magyar népességet. Mária Teréziának konkrét elképzelése volt, hogy miként teszi németé a Magyar Királyság területeit. Ennek része volt a masszív sváb betelepítés és a Duna menti szerb hadzsár magyar szív (Buda) közelébe tolása (hogy fékezze a lázadó magyart). Illetve, minden mindegy, csak magyar ne legyen alapon a más jövevény népek beköltöztetése. Ennyit a nagy Habsburg jótéteményről. Még annyit, hogy szerintem annyit a magyarnak nem ártott senki, mint az említett dinasztia és országa. Hála Istennek el is nyerték méltó büntetésüket.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Hathatós segítséget nyújtunk a törököknek, akár hadtechben is, illetve mi, Bulgária, Macedónia a görögök és a szerbek hátában stratégiailag is fontosak vagyunk.

Törökország benyomul a keleti résbe. Nyugatra egyszerre nem tud. Viszont az oroszok meg nyugat felé terjeszkednek. Tehát leosztották ezek szerint a irányokat. Afganisztán tökéletes példa lesz erre, török, iráni, pakisztáni hármas felosztja hazara, pastu, török népek (tadzsik, türkmén, üzbég) régiókra. Oo. jól jár, mert átmenetileg megszűnik a hatalmi vákum. Irán úgyszintén, Pakisztán is. Kína pedig nem. De Kína érdekei inkább az USA/Tajvan irányban a legveszélyesztettebbek. Egyelőre ők sem tudnak két frontos háborút vívni.
Eközben Oo. nyugaton felosztja Ukrajnát. Az USA onnan is kivonul/t. A lengyelek keménykedhetnek meg a románok is. A román vágyak a moldvai egyesülés irányába viszont az orosz Dnyeszter-menti befolyást veszélyeztetik, így azok álmok maradnak csak.
Ami számomra érdekes, a törökök meg az oroszok kiegyezése-Ukrajna orosz, Afganisztán-török befolyási irány, és mindkét lehetőséget az USA teremtette meg.

Igen, az USA egészen biztosan azért viszi a törököket Afganisztánba, mert azzal Kínának befűtenek rendesen.
 
  • Vicces
Reactions: Kim Philby

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 704
113
Csókoltatom földi pált, de ehhez képest Makó lovag Jeruzsálem elővárosában táborozott le...
Csak egy példa! Mohács a "felszabaduláskor" konkrétan elveszítette a lakosság cca 90%-át!

Ehhez is Földi pali bácsinak volt köze, vagy a keresztény erőknek.... Vagy azt is Pali bácsi írta Zrínyi helyett a császárnak, hogy a téli hadjárata alatt olyan pusztítást végzett, hogy a területről nem lesz ellátása és utánpótlása a törököknek.
Az az igazság, hogy akkoriban a nemzet nem úgy működött, mint ma.... Kiröhögjük a románokat, hogy román nemzetet vizionálnak a XVI. században..., de mi is így gondolkodunk.
És bizony népet irtottak a "felszabadítók"....
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
"Hidegháborús időket idéz Washington és Moszkva kapcsolata, miközben Peking nevető harmadikként jelentős gazdasági növekedésen ment keresztül – írja a XXI. Század Intézet elemzése szerint ebben Joe Biden amerikai elnök politikájának döntő szerepe van.
..
A két szuperhatalom, az Egyesült Államok és Oroszország közti ellentétek a 2010-es éveket követően 2021-ben újultak ki ismét, aminek köszönhetően jelenleg Washington és Moszkva kapcsolata már-már a hidegháborús időket idézi – állapította meg a friss elemzésében a XXI. Század Intézet. A szerzők, Kosztur András és Matyi Tamás szerint a fennálló helyzetből leginkább Kína profitálhat, aki kihasználva a civakodást nevető harmadikként az elmúlt két évtizedben jelentős gazdasági növekedésen ment keresztül, külpolitikai kapcsolatainak köszönhetően pedig az afrikai kontinens és Latin-Amerika után, immár Európában is egyre jelentősebb gazdasági kapcsolatokra tudott szert tenni.
..
Rámutattak, Kína felemelkedéséből Magyarország is sokat profitálhat, ugyanis a kormány, felismerve a világpolitikai folyamatok változását, az elmúlt években több fontos partnerséget is kötött a szuperhatalmak között egyre előkelőbb helyet elfoglaló országgal."
..
"A demokrata amerikai elnök, Joe Biden 2020-as megválasztása után ismét drasztikusan romlani kezdett Oroszország és az Egyesült Államok viszonya. A szerzők szerint ebben jelentős szerepet játszottak a nyugati és keleti vakcinák körül kialakult diplomáciai csatározások is, mivel több nyugati ország a mai napig a keleti soft power – azaz puha erő – eszközeként tekint az oltóanyagokra. A legnagyobb törést az okozta márciusban, hogy Biden egy interjúban igennel felelt arra a kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e Vlagyimir Putyin orosz elnököt. „Az amerikai elnök kijelentése azért is tekinthető kifejezetten súlyosnak, mert korábban még a hidegháború éveiben sem volt példa hasonló megnyilvánulásokra a felek részéről” – mutattak rá.
..
Az amerikaiak és oroszok hidegháborús csörtéjével párhuzamosan Moszkva és Peking a korábbiaknál is szorosabbra tudta fűzni kapcsolatait, Szergej Lavrov orosz és Vang Ji kínai külügyminiszter nyíltan az amerikai hegemónia megtörésének szükségességéről és a szankciós politikával szembeni együttműködésről beszélt – hangsúlyozták.
..
A szerzők szerint ahhoz, hogy Washington meg tudja bontani a kínai–orosz szövetséget, vélhetően először olyan külpolitikai vonalvezetést kellene kialakítania, amely a hidegháborús vagdalkozás helyett az amerikai érdekek képviseletére koncentrál."
..
Kína GDP növekedése negyedévente év/év bázison!
china-gdp-growth-annual.png

..
Egyesült Államok GDP növekedése negyedévente év/év bázison!
united-states-gdp-growth-annual.png
Nagyon érik a nyílt orosz-kínai szövetség!
---
"Jóllehet, egyelőre mind Oroszország, mind pedig Kína kizárja azt, hogy formális szövetséget kössön, a két ország közötti együttműködés látványosan intenzívebbé vált az elmúlt időszakban gazdasági, politikai és katonai értelemben is.
..
Az orosz-kínai közeledése már a NATO figyelmét is felkeltette, amely legutóbbi közleményében megállapította, hogy Kína ambíciói és asszertív magatartása rendszerszintű kihívást jelentenek a normákon alapuló nemzetközi rendre. Oroszország vonatkozásában pedig kijelentették, hogy külpolitikai akciói fenyegetést jelentenek az euroatlanti térség biztonságára nézve."
 
  • Vicces
Reactions: Kim Philby

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 885
7 115
113
Bruhh, Erdo nem jár senkihez, akinek nincs pénze, az oszmán történelem miatt kapcsolatai vannak az összes muszlim országgal (beleértve a délkelet-ázsiai piacot is), ugyanúgy a balkáni országokkal is. Vallási és faji kapcsolatai vannak a közép-ázsiai országokkal (ami továbbra is dollármilliárdokat jelent a fejlődő országoknak és csak az építőipari vállalatoknak). Láthatja a nagy játékot). Még a legrosszabb kapcsolataiban is 7 milliárd dolláros kereskedelmi forgalom van Izraellel, ugyanúgy több mint 20 Amerikával. Miért kellene Oroszországba költöznie, amelynek nincs pénze? Csak Pakisztánban - Bangladesben - Indonéziában 700 millió ember él Erdoganra, mint prófétára, és Ön azt mondja, hogy ez felhívja a figyelmet. Miért színlelje magát egyszerű európai-közel-keleti országnak, nem hívná fel a figyelmet, ha maga lenne?
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Bruhh, Erdo nem jár senkihez, akinek nincs pénze, az oszmán történelem miatt kapcsolatai vannak az összes muszlim országgal (beleértve a délkelet-ázsiai piacot is), ugyanúgy a balkáni országokkal is. Vallási és faji kapcsolatai vannak a közép-ázsiai országokkal (ami továbbra is dollármilliárdokat jelent a fejlődő országoknak és csak az építőipari vállalatoknak). Láthatja a nagy játékot). Még a legrosszabb kapcsolataiban is 7 milliárd dolláros kereskedelmi forgalom van Izraellel, ugyanúgy több mint 20 Amerikával. Miért kellene Oroszországba költöznie, amelynek nincs pénze? Csak Pakisztánban - Bangladesben - Indonéziában 700 millió ember él Erdoganra, mint prófétára, és Ön azt mondja, hogy ez felhívja a figyelmet. Miért színlelje magát egyszerű európai-közel-keleti országnak, nem hívná fel a figyelmet, ha maga lenne?
Az oroszoknak tényleg nincs felesleges pénzük, de van annál értékesebb dolguk, vagyis a világ valamennyi nyersanyaga és ásványi anyaga megtalálható Oroszország területén. A pénz papírból van. Ténylegesen addig ér valamit amíg a népek elhiszik, hogy annyit ér amennyi rá van Írva (vagyis egységnyi energia értéke - merthogy ez az alapja). Ezért is mondják FIAT pénznek. Amikor már nincs hit a pénzben, akkor annyit ér, mint az a papírdarab, mint amire rányomtatták. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy megy Erdogán az oroszhoz, mert annak van nyersanyaga, illetve orosz befolyási terület, az ahol ő terjeszkedni szeretne.
 

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 885
7 115
113
Az oroszoknak tényleg nincs felesleges pénzük, de van annál értékesebb dolguk, vagyis a világ valamennyi nyersanyaga és ásványi anyaga megtalálható Oroszország területén. A pénz papírból van. Ténylegesen addig ér valamit amíg a népek elhiszik, hogy annyit ér amennyi rá van Írva (vagyis egységnyi energia értéke - merthogy ez az alapja). Ezért is mondják FIAT pénznek. Amikor már nincs hit a pénzben, akkor annyit ér, mint az a papírdarab, mint amire rányomtatták. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy megy Erdogán az oroszhoz, mert annak van nyersanyaga, illetve orosz befolyási terület, az ahol ő terjeszkedni szeretne.

Nem hiszem, hogy a közeljövőben lesz olyan ország, amely kiaknázhatja Oroszországot, egyetértek azzal, amit mondtál, de ilyen esetben amúgy sem lesz szükség arra, hogy Oroszország közelebb kerüljön Európához, ott lesznek szükségszerűen. Akárcsak 50 év múlva, Amerika sem lesz látható Kína mellett.
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 204
113
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 204
113
Jó kis írás

 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 093
113
Ez nagyon nem éri meg, ha nincs olyan iparod, aminek egyedi, kis szériás félvezető-áramkörökre van szüksége. Az orosz hadiipar ilyen.

Anélkül egy drága és felesleges képesség lenne csupán. Nincs realitása, hogy önálló kis szériás félvezetőinket és azokra épülő termékeket termeljünk, ha pl. embargóznak minket, mert belpiacon nincs ilyenre szükség annyira, hogy eltartsa, és embargózva el vagyunk a felvevő piactól is vágva.

Nekünk a világpiacon elérhető "polcos" termékekből építkezés most ami adott.

Ha meg európai szintben gondolkozunk, akkor már nem kell kis-szériában gondolkozni. Egyetemi oktatás felfuttatására jó lenne ez amúgy, de jó lenne legalább egy elavultabb node-os gyárat szerezni Pécs vagy Szeged, Debrecen környékére, és félvezető gyártás szakot indítani az ottani egyetemen. Autóiparba, vagy szenzorokba elég még a 40nm is, de 24-es gyárat is olcsón fel lehetne szerszámozni, ha megfelelő ösztönzőkkel ide lehetne vonzani agy gyártót.

Fontos lenne, hogy ne Budapest vonzáskörzetében legyen, gazdasági okoból, máshol is be kéne a fejlődést indítani. Fehérváron esetleg, ott a Videoton miatt van elektronikai gyártás, amivel lehetne integrálódni majd.
'filmet' lopni tundni kell. :D
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 093
113
Szíved joga, de akkor ne panaszkodj a 36%-os adó meg a 3x rezsi díjak miatt. Főleg a ződ áram lesz vicces PaksII nélkül, benzines autók nélkül.
Ez most nem szeretem kérdése lesz.
Jókat köpködünk károlyiékra, de most amikor az a kérdés, hogy újból átadjuk-e az országot, a fegyvereiknet a területünket az EU-nak, természetesen ledokumentálva mint régen akkor jön a kicsinyesség, hogy ezért-azért nem megyek el.
Meleg van, hideg van, enyém nem indul, nem akarok stadiont, lölő..... Lehet 19-ben is ez volt.
Nem akartak arisztokratákat, gyárosokat....dögöljön meg a szomszéd tehene adjuk oda a románnak a városainkat.

Lefordítom, 22 nyarán vagy fidesz kormányunk lesz és folytatódik az ország erősítése, vagy az EUba leszünk beintegrálva mint egy autonóm terület.
AZ USE ott az asztalon csak nem lehet megszavazni. Miért? Mert 2 ország nem szavazza meg.
Magyar, Lengyel. Jelenleg az az EU vagyis a mögötte lévők legnagyob baja, hogy 2 ország van. Egyiknek buknia kell.
Ezért pihentetik a 7es cikkelyeket nem azért, mert jó fejek.
A 2 ből ha egyik bukik nincs kereszt védelem ergó cikkely indul, szavazat megvon és lehet egyesülni. Onnan nincs visszaút csak a szabadságharc.....megint.
Kisebbségnek tűnés ide vagyoda, de ha a faszság vagy a normáéis jövő a lehetőség, te a faszságot választod, mert x polgártársad inkább elbaszna bármit, akármit a maga kénye és megfelelése kedvéért?
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 453
113
Nem a szu2.0 gondoltam ! Hanem arra amikor írta hogy az isztánoknál nyomul Kína . A türkméneknek komoly kínai légvédelkmi cucc van .
Ott a Türk tanács. Màrcsak a kínaiak miatt sem konfrontálódik az orosz meg a török. A török népek lesznek az oroszok mellett Kína ellensúlya.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
Status
Not open for further replies.