Ukrán fegyveres erőkkel kapcsolatos hírek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 455
113
"Az íjnak meg a nyílnak megvan az a stratégiai előnye, hogy a győztes az ütközet végén összegyűjtheti az összeset. Ezért a ravaszabbak eleve használhatarlan nyílvesszőket használtak, hogy ha véletlenül az ellenség győz, ne tudják ellenük felhasználni." /Von Hozentróger tbrnok: Taktikai útkeresések/
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 847
35 425
113
"Az íjnak meg a nyílnak megvan az a stratégiai előnye, hogy a győztes az ütközet végén összegyűjtheti az összeset. Ezért a ravaszabbak eleve használhatarlan nyílvesszőket használtak, hogy ha véletlenül az ellenség győz, ne tudják ellenük felhasználni." /Von Hozentróger tbrnok: Taktikai útkeresések/
Bumeráng, az még vissza is repül hozzájuk, ha eldobják és nem kell összeszedegetni mint a nyílvesszőket.
 
W

Wilson

Guest
"Az íjnak meg a nyílnak megvan az a stratégiai előnye, hogy a győztes az ütközet végén összegyűjtheti az összeset. Ezért a ravaszabbak eleve használhatarlan nyílvesszőket használtak, hogy ha véletlenül az ellenség győz, ne tudják ellenük felhasználni." /Von Hozentróger tbrnok: Taktikai útkeresések/
Ismerem ezt a könyvet a szerző szerintem egy taktikai lángelme:):).A kedvenc zseniális velős és lényegretörő idézetem tőle ez:

"Egyetlen atombomba tönkreteheti az egész napodat." :):)
 
W

Wilson

Guest
Ki kéne adni a köteteit itt a HTKAn. Hiánypótló lenne. :D
Abban teljes mértékben biztos vagyok:)Tele lenne ilyen tőle származó gyöngyszemekkel:):)

"Soha ne feledjük a különbséget hozzájárulás és elkötelezettség között. Vegyük például a szalonnás tojás esetét. A tyúk hozzájárul. A disznó elkötelezi magát."

"A katona hadilábon áll."
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 204
113
Még tegnapi hír.


Három DNR-katona meghalt, egy másik megsebesült az ukrán fegyveres erők lövöldözése következtében. Erről a DNR népi milícia vezetése számolt be. Az ukrán fegyveres erők a Köztársaság déli határait masszív aknatámadásnak vetették alá. Novaja Marjevka falura az Ukráni Fegyveres Erők 93. dandárjának katonái 24 120mm-es kaliberü aknát lőttek ki.

Источник: https://dnr24.su/dnr/33126-armiya-d...ezultate-obstrela-so-storony-voysk-kieva.html

Van bőven 120 milis lövedék,
 
W

Wilson

Guest
Első "személyű" beszámoló a különleges exportőrök megjelenéséről Ukrajnában..


irNKYgpDvYRx45ZtUNNMU8s5HJZB7CvdCMzHuusdfgcA8OIBIgqAl0vrSgeA6XTaXHbwscwc1QxhkPX59nUkjiVSlZqHnFbsV985q8httyfhlgz5CAOwxK1UJen_o4Me_PQGFTveIZsFg8nt8eJR6vmUVN8XEugmRnhYV6EKMCmd8A_j0kDnDD3E3pCU2yqf


Mihail Morozov, aki 2019 októbere óta az Ukroboronprom marketingért és értékesítésért felelős főigazgató-helyettese, és felügyeli a speciális exportőrök munkáját, és ez mérföldkőnek számít a fegyverüzletágban. 1999-ben véglegesítette Ukrajna történetének legnagyobb pakisztáni tank szerződését, és a megállapodás közvetlen végrehajtóját, a Progress-t irányította. Később, a 2000-es években ő tárgyalt és hajtotta végre az Al Khalid, az első iszlám MBT kifejlesztésére vonatkozó megállapodást. Ezután 2004 és 2005 között Morozov úr az Ukrspetseksport első vezérigazgató-helyettese volt. Ő volt az Állami Exportellenőrzési Bizottság vezetője.

Az üzleti struktúrák felső vezetésében végzett munkája mellett, mint például a VAB Bank vezérigazgatója és az Istil csoport vezérigazgatója, élete egy részében a kémelhárítás és a hírszerzés területén végzett munkájának szentelte magát.

Az Ukrspetsexport 25. évfordulójának előestéjén az UPC hírügynökség Morozovot az Ukrajna és a külföldi országok közötti katonai-technikai együttműködés kilátásairól kérdezte, amelynek szerves részét képezi a fegyverkereskedelem.

Morozov úr, az Ukrspetseksportot egykor azért hozták létre, hogy központosítsa és monopolizálja a fegyverexportot. Az elmúlt 25 év szempontjából hogyan értékelhetjük ezt a munkát?

Kétségtelen, hogy az SC "Ukrspetseksport" teljesítette szerepét. Bár nem szabad elfelejteni, hogy a speciális exportáló vállalatok, amelyek később az Ukrspetsexport leányvállalatai lettek, sokkal korábban megjelentek, mint az Ukrspetsexport. Végül is először volt a Progressz, amelynek létrehozásáról még 1989-ben döntöttek a KGB Első Főigazgatóságán, és hivatalosan 1990-ben hozták létre. Aztán jött az Ukroboronservis és az Ukrinmash, majd 1996-ban az Ukrspetsexport. Úgy vélem, hogy az Ukrspetsexport sikere elsősorban az embereknek köszönhető. Mindenekelőtt Volodimir Gorbulinról szeretnék beszélni: nélküle nem lenne Ukrspetsexport és nem lenne az állami katonai-műszaki együttműködés alaposan és átgondoltan felépített rendszere. Volodimir Pavlovic széles látószögű helyzetfelismeréssel és figyelemre méltó intuícióval rendelkezett, és megteremtette az ország akkori hírszerző közösségét, és sikeresen integrálta a különleges szolgálatok, a menedzsment és az üzleti élet szakembereit az állam fegyverkereskedelmének szférájába. És az állami vállalat minden egyes vezetője határozottan egyedi tulajdonságokkal és képességekkel rendelkezett. Természetesen voltak hibák, de csak azok hibáznak, akik nem tesznek semmit. De még mindig több győzelem született. Szeretném kiemelni az állami vállalat első vezetőjét, Andrej Fjodorovics Kukint. A vállalatot a fegyverexport rendszerének kezdeti éveiben irányította, és valójában ő alakította azt, kiemelkedő szervezői tehetségről téve tanúbizonyságot. Nem tudok nem emlékezni Valerij Ivanovics Malevre sem, aki méretes ember és államférfi volt. Nagyon szelíd, diplomatikus és meglepően tapintatos ember volt. E munka stílus ellenére tekintélye nem volt túlzó és a meghozott döntéseket soha nem vonta kétségbe egyik különleges exportőr leányvállalat sem. Elfeledtette velünk a kilencvenes évek közepének esztelen átalakítását, és szisztematikusan elkezdett gondoskodni a szovjet fegyverkezés modernizálásáról és újak létrehozásáról. A következő kormányos, Valerij Smarov nem volt kevésbé ambiciózus. Miniszterelnök-helyettesi és védelmi miniszteri tapasztalataival az állami tulajdonú vállalat kaliberét az állam legmagasabb szintjére emelte. Shmarov nemcsak erős vezető volt, hanem nagyon ravasz menedzser is. Még arra az esetre is emlékszem, amikor "jóakarók" ajánlására előre be nem jelentett ellenőrzést szervezett a Haladásnál, amelyet akkoriban én irányítottam. De aztán, amikor megismerte az eredményeket, utasítást adott arra, hogy az Ukrspetsexportnál számos folyamatot pontosan úgy állítsanak be, ahogyan azt a Progressnél tették.

Aztán ott volt Szergej Bondarcsuk - ő egy egészen rendkívüli menedzser volt. Egyébként egy állami vállalat első vezérigazgató-helyettesének hívott meg, miközben én akkor a VAB Bank igazgatótanácsának elnöke voltam, ami azt jelenti, hogy sokkal nagyobb fizetést kaptam, mint az Ukrspetseksportnál. Ennek ellenére elfogadtam, mert ez egy nagyon érdekes munka volt.

Szeretném megemlíteni Alekszandr Vlagyimirovics Kovalenkót is. Ő volt az első főigazgató-helyettes, amikor az Ukrspetsexportot Shmarov és Bondarchuk vezette. Bondarcsuk, ő volt a főigazgató-helyettes is, amikor az Ukrspetsexportot Alekszandr Kukin vezette. Ez az ember magas szintű szakember, nagyon jól ismeri a fegyverexport fortélyait, és nagymértékben befolyásolta mind az ukrán csapat filozófiáját, mind az Ukrspetsexport stratégiájának gyakorlati megvalósítását a világpiacon.

És még egy nevet szeretnék az említettekkel egy sorba állítani: Vadym Igorevich Nozdrya, az Ukrspetsexport jelenlegi vezetője. Nagyon elégedett vagyok a teljesítményével, amely a piaci környezet kiváló ismeretének, a gondos gondolkodásnak és a kitartásnak köszönhető. Az Ukrspetsexport globális technológiai piacon való részvételének fejlesztése, például a Kínának szóló fejlesztések, valamint a Pakisztánnal való katonai-technikai együttműködés fejlesztésére irányuló erőfeszítések nagyban az ő érdemei.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby and kamm
W

Wilson

Guest
2.

ir-NKYgp-Dv-YRx45-Zt-UNNMU8s5-HJZB7-Cvd-CMz-Huusdfgc-A8-OIBIgq-Al0vr-Sge-A6-XTa-XHbwscwc1-Qxhk-PX59n-Ukji-VSl-Zq-Hn-Fbs-V985.jpg



Milyen eseményeket vagy üzleteket lehet kiemelni az Ukrspetsexport tevékenységének első éveiből?


Természetesen a pakisztáni tank szerződés forradalmi esemény volt. Az Ukrspetseksport számára általában véve az adta meg a lendületet, hogy megállapodást írtak alá Pakisztánnal 320 darab T-80UD harckocsi szállításáról 640 millió dollár értékben. A szerződés valójában lehetővé tette az ágazat számára, hogy újjáteremtse önmagát. Végül is, amikor a szerződés elkezdődött, lehetetlen volt, hogy azt teljes egészében az ukrán vállalatok erőfeszítései révén hajtsák végre, de a szerződés végén Ukrajnának zárt ciklusa volt a harckocsigyártásban. Őszintén szólva azonban a szerződés bizonyos mértékig csalódást okozott, mivel nem használta ki teljes mértékben a termelés korszerűsítésének lehetőségeit. Különösen a Malisev-üzemet nem szervezték át, bár annak vezetője miniszterhelyettesi státuszt kapott. Az üzem még mindig ugyanolyan állapotban van, mint 1999-ben volt - vagyis egy túlságosan nagy és a mai körülmények között nehezen karbantartható termelési komplexum. Az Ukrspetsexport szabályozói befolyására azonban szükség volt. "Az Ukrspetsexport ténylegesen irányította a többi speciális exportőrt, és sikerült az összes vállalkozás erőfeszítéseit e szerződés teljesítésére összpontosítania.


Hasonlóan érdekes epizód a korai évekből a híres Kolcsuga-botrány. V. Malev elmondta, hogy valóban volt egy ajánlat, hogy jó áron eladják Kolcsugát (radarrendszer) egy ismert országnak, és megtanítják a vevőket, hogyan kell használni ezeket a komplexumokat. V. Malev megvitatta ezt a kérdést Leonyid Kucsma akkori elnökkel. De közösen kategorikusan úgy döntöttek, hogy ez nem történhet meg. Érdekes módon Irakban senki sem találta meg a "Kolcsuga"-t, de a nemzetközi piacon olyan hírverést kapott, hogy több ország is vevője lett a rendszereknek.

A pakisztáni Al Khalid tank projekt volt az első tapasztalat a háromoldalú fegyverfejlesztési együttműködésről, amelyben Kína és Pakisztán partnerek voltak. A projekt nagymértékben lehetővé tette az ország számára, hogy szilárdan megvethesse a lábát a pakisztáni piacon, különösen a tankhoz szükséges tápegységek, tűzvezérlő rendszerek és rögzítőfékek szállítása révén.

És mit mondhatunk a speciális exportőrök, köztük az Ukrspetsexport átalakulásáról?

Az, hogy az Ukrspetsexport maga is speciális exportőrré vált, nem biztos, hogy a legjobb megoldás, mivel a speciális exportőrök mindig versenytársak. Mindazonáltal a vállalat pozitív szerepet játszott Ukrajna külkereskedelmi rendszerének kialakításában és létrehozásában. Amikor a Stratégiai Ipari Minisztériumot létrehozták, arra számítottunk, hogy ez a minisztérium nemcsak az Ukroboronprommal, hanem az egész védelmi iparral is foglalkozni fog. Általában véve a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács lett volna a megfelelő hely az ország fegyverexportjának felügyeletére - elvégre a katonai-technikai együttműködés az állam külpolitikájának fontos eleme. Általánosságban elmondható, hogy az Ukrspetseksport funkcióinak elmosódása egykor precedenst teremtett egy ilyen átalakulásra, ami elég sok vitát váltott ki. Idővel mindez alábbhagyott, és jelenleg hat különleges exportőr működik de jure és négy közülük de facto nagyon sikeresen. Valószínűleg fontos megjegyezni, hogy bár az Ukrspetsexport de jure anyavállalat marad, néha problémás helyzetekbe kerül - amikor például egy adott exportőr nem működik jól vagy késik a szállításokkal, az ügyfél az Ukrspetsexporthoz mint anyavállalathoz fordul. Aztán el kell magyaráznunk, hogy minden rossz, és hogy minden vállalat a saját munkájáért felelős. Általánosságban elmondható, hogy az állam már régen elvesztette a fegyverexport monopóliumát - 2009-ben, amikor az AT Motor Sich elkezdett önállóan működni a piacon és állami közvetítők nélkül értékesíteni termékeit.

A különleges exportőrök megjelenése pozitív folyamat-e például a fegyver fejlesztésbe való befektetés szempontjából?

Jelenleg egy lépésre vagyunk attól, hogy különleges magán exportőröket hozzunk létre. Nehéz megmondani, hogy ez jó vagy rossz. Egyrészt pozitívan állok a piac liberalizációjához. Nyugodt vagyok amiatt, hogy Ukrajna Gazdaságfejlesztési, Kereskedelmi és Mezőgazdasági Minisztériuma megszüntette a fegyverek tanúsítását. Vannak azonban vele kapcsolatos kockázatok. Ha néhány jó ember létrehoz egy vállalatot, és kijelenti, hogy készen áll tengeralattjárók vagy cirkálórakéták gyártására, akkor az Állami Exportellenőrzési Bizottságnak nincs joga, sem az embereknek, sem a hatalomnak ahhoz, hogy befolyásolja a helyzetet. Egyszerűen csak megfigyelnének egy ilyen társaságot. Egy ilyen vállalat viszont kockázatot jelent az állam számára a piacon, mivel a fegyverüzlet az állam nemzetközi tevékenységének, a nemzetközi együttműködésnek a része marad, és az állam világszíntéren kialakított képéhez kapcsolódik.

Úgy vélem, hogy a különleges magántulajdonú exportőrök gyorsan fejlődni fognak, és meg fogják kerülni az állami tulajdonú vállalatokat, mert egy állami tulajdonú különleges exportőr például nem kockáztathatja meg, hogy új fejlesztésekbe fektessen be - ha egy új termék nem bizonyítja a bejelentett tulajdonságait, az állami tulajdonú különleges exportőr vezetőjét megvádolhatják a pénzeszközökkel való visszaéléssel. Másrészt egy speciális exportőr magánvállalkozás megszervezhetné az új fegyverek tesztelését, és hatalmas befektetési előnyre tehetne szert. Elvileg az is növelhetné a globális fegyverpiacról Ukrajnába érkező források mennyiségét. Egy állami tulajdonú speciális exportőr szeretne befektető lenni, de nincs joga kockázatot vállalni. Itt van egy precedens, amikor az Ukrspetsexport finanszírozza az új Oplot harckocsi gyártását, de ez egy lineáris helyzet, amelyet aligha lehet beruházásnak nevezni.

Mindazonáltal meggyőződésem, hogy az államnak befolyásolnia kell a versenykörnyezet kialakítását, többek között azért, mert az államban lévő fegyverek így vagy úgy az államhoz tartoznak. Az Egyesült Államokban vagy Nagy-Britanniában például nagyon szigorúan szabályozzák a fegyverkereskedelmet, a látszólag demokratikus üzleti környezet ellenére. És ugyanez a Németország nem egyszerűen nem szállít Ukrajnának fegyvereket, de még vadászfegyver töltényt és vadászruhát sem. Ez egy példa arra, hogy az állam hogyan szabályozza vállalkozásai külgazdasági tevékenységét a fegyverpiacon. Még az a tény is, hogy 2020-ban eltörölték a Miniszteri Kabinet 1228. számú határozatának második bekezdését, amely a fegyverszállítások Ukroboronprommal való összehangolásáról rendelkezett, az alsó árhatár szabályozásának lehetőségének elvesztéséhez vezetett. Ezt azért tettük, hogy megakadályozzuk a nyílt dömpinget.
 
W

Wilson

Guest
3.

A tank szerződésen kívül mely eseményeket emelné ki Ukrajna globális fegyverpiaci részvételével kapcsolatban?

Természetesen a precíziós fegyverek fejlesztése Ukrajnában nagyon kézzelfogható áttörést jelent. Ezek a fejlemények rendkívül fontosnak bizonyultak, mert Oleg Korosztyev valóban új iskolát, új lehetőségeket teremtett az állam számára a világpiacon. Ezek a szállítások stratégiai jelentőséggel bírnak egész Ukrajna számára, többek között azért is, mert jelentősen megerősítették védelmi képességeit.

Kétségtelenül nagy esemény volt a harckocsik és páncélozott személyszállító járművek szállítása Thaiföldre. Ez a szerződés hosszú évekre munkába állította a harkivi Malisev üzemet, valamint több tucat kapcsolódó üzemet. A harckocsikra vonatkozó szerződés még mindig érvényben van - idén írták alá a pakisztáni T-80UD-ok javítására és pótalkatrészek szállítására vonatkozó megállapodást - 85 millió dollár értékben.

Az iraki piac megnyitásáról is szó van. Emlékszem, hogy sikerült eladnunk a KrAZ teherautókat Iraknak. Nagy sajnálatomra az "AvtoKrAZ" most csődhelyzetben van. Úgy gondolom, hogy az állam és az olyan speciális exportőrök, mint az "Ukrspetsexport", e folyamatok karmestereiként működhetnek, a katonai felszerelések szállítását felhasználhatják az importáló országokban szervizbázisok létrehozására és a szolgáltatási vonalak fejlesztésére. Az Ukroboronprom főigazgató-helyetteseként dolgozva most azt követelem, hogy a speciális exportőrök nyissanak új piacokat. Most a Spetstekhnoexport meglehetősen érdekes és hatékony a latin-amerikai piacokon, különösen Brazíliában és Peruban. Mindent megteszünk azért, hogy jól teljesítsünk az An-178-as perui szállítására vonatkozó szerződésben, a versenytársaink szisztematikus ellenállása ellenére, beleértve a lejáratásukra tett erőteljes kísérleteket is.

És milyen akadályokat lát a PTS megszervezésében?

Van egy olyan vélemény, hogy nagyon nehéz külföldön fegyvereket eladni, ha azok nem állnak szolgálatban a saját hadseregünkben. Ez természetesen befolyásolja a potenciális vevő helyzetét, bár nem mindig. Tudjuk, hogy az export lehetővé teszi számunkra, hogy fenntartsuk vállalkozásaink termelési kapacitását. Jelenleg Ukrajnában az export és az állami védelmi megrendelések aránya megközelítőleg 60% és 40% között van. Vagyis a hadsereg számára előállított termékek és szolgáltatások 60%-át exportáljuk, és az állam legfeljebb 40%-ot rendel meg. Talán ez nem egészen így van. Szerintem ezt meg kellene változtatni. Néha olyan termékeket értékesítünk külföldön, amelyeket az ukrán fegyveres erők nem fogadnak el. Például a "Luch" állami vállalat által kifejlesztett 152 mm-es "Skyf" páncéltörő rakétarendszer. Általában véve meglepő, hogy Ukrajnának vannak olyan modern fejlesztései, amelyek nagyon ígéretes és keresett termékek, de az állami vásárlók egy ideig nem veszik észre őket. Vegyük például a Sokol-300-at, a Luch Állami Kutató és Tervező Iroda pilóta nélküli légi járművét. Megértem, hogy háborús körülmények között gyakran van szükség egyik vagy másik fegyverre ma, most azonnal, míg ez a drón egy befejezetlen fejlesztés. A Falcon-300 azonban magasabbra fog repülni, mint török társa, és a török drónnal ellentétben "átlát" a felhőkön, valamint fejlettebb és erősebb fegyverekkel rendelkezik. О. Korosztyev azt mondta, hogy ezt a felderítő drónrendszert 200 millió hrivnyáért, vagy talán még ennél is olcsóbban készítené el. Mégis azt szeretném, ha az állam többet fektetne be az ilyen ígéretes területeken. A folyamatokat itt ügyesen kell irányítani, és időben, a döntések gyors meghozatalával kell elvégezni, megkerülve azt a hagyományosan hosszú időszakot, amikor a védelmi minisztérium megvizsgálja és értékeli a források befektetésének szükségességét. Itt egyébként a különleges exportőrök pénzeszközeit is fel lehetne használni, de ehhez a jogi keret jelentős felülvizsgálatára lenne szükség, hogy az állami közvetítők nagyobb mozgástérrel rendelkezzenek.


UPC
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby and kamm
W

Wilson

Guest
@Wilson Micsoda kaosz lesz ott... liberalizalt fegyverkereskedelem, dedikalt oligarchakkal, atyauristen. Ha ez bekövetkezik, semmi nem mentheti meg Ukrajnat a teljes mafiaallamma valastol.
Végig olvastam vagy kétszer, mert először nem nagyon akartam elhinni, de ezek tényleg erre készülnek, azért remélem végül győz a józan ész náluk és ezt nem ebben a formában akarják megvalósítani.
 
W

Wilson

Guest
Még tegnapi hír.


Három DNR-katona meghalt, egy másik megsebesült az ukrán fegyveres erők lövöldözése következtében. Erről a DNR népi milícia vezetése számolt be. Az ukrán fegyveres erők a Köztársaság déli határait masszív aknatámadásnak vetették alá. Novaja Marjevka falura az Ukráni Fegyveres Erők 93. dandárjának katonái 24 120mm-es kaliberü aknát lőttek ki.

Источник: https://dnr24.su/dnr/33126-armiya-d...ezultate-obstrela-so-storony-voysk-kieva.html

Van bőven 120 milis lövedék,

5b4564ab851a8be1f72cdac9b40cf4c290d1e7b83a884583394bb9f045e24ef4.jpg

Ukrán felderítő drón által készített kép a járműről,az ukrán hadsereg ennek a drónnak a segítségével pontosította a tüzérségi csapást.

Az ukrán 93. dandár katonái július 28-án 16.30 körül Novaja Marjevka közelében sikeres aknavető csapást jelentettek. Egy fehér VAZ-2107-es járművet lőttek. A részletek kiderítése után azonban kiderült, hogy ez a jármű a sebesültek evakuálására indult, és a donyecki katonák "tűzszünetet kértek", amit az ukránok meg is erősítettek. A lövések következtében hárman meghaltak és egy katona megsebesült.

Миниатюра
Миниатюра
Миниатюра
Миниатюра


Джокер ДНР
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Őszintén szólva azonban a szerződés bizonyos mértékig csalódást okozott, mivel nem használta ki teljes mértékben a termelés korszerűsítésének lehetőségeit. Különösen a Malisev-üzemet nem szervezték át, bár annak vezetője miniszterhelyettesi státuszt kapott. Az üzem még mindig ugyanolyan állapotban van, mint 1999-ben volt - vagyis egy túlságosan nagy és a mai körülmények között nehezen karbantartható termelési komplexum.

Józan ész? Számomra felfoghatatlan, hogy keleti szláv szomszédaink milyen mértékben nélkülözik ezt a luxus cikket is. Tökéletesen látják, hogy az üzem minden, csak nem rentábilis. De még csak hozzá sem fognak, hogy meghozzák a kemény döntéseket.
És ez még elnézhető is lenne egy darabig a mi térségünkben, más szomszédok is égetnek pénzeket üresen kongó gyárépületekbe, ha nem a zászlóshajó húzóágazatként emlegetnék. Elsődleges fontosságot a tankok "sikeres" exportálásának tulajdonítottak a múltban. A többi ágazat cégeit mint mellékszereplőként említik. Köztük a Krazt, milyen sikeresen rásóztunk néhány teherautót egy külföldi országra, amelynek a gyára épp csődeljárás alatt áll...

Valószínűleg fontos megjegyezni, hogy bár az Ukrspetsexport de jure anyavállalat marad, néha problémás helyzetekbe kerül - amikor például egy adott exportőr nem működik jól vagy késik a szállításokkal, az ügyfél az Ukrspetsexporthoz mint anyavállalathoz fordul. Aztán el kell magyaráznunk, hogy minden rossz, és hogy minden vállalat a saját munkájáért felelős.

Kamm sokkal jobb például nálam nyelvekben. Ha van ennek más fordítása is, mint hogy minden pozitív sikerben kihangsúlyozzuk a munkánkat és minden problémát ráhárítunk az alattunk lévő cégek vezetésére, akkor azt árulja el nekem valaki, mert tényleg kíváncsi vagyok!

Az általatok hozott oligarchákon alapuló liberalizáció csak egy nagyon tipikus esete annak, hogy szerintem ezek művészek. Egy absztrakt festménybe tudatosan bele akarják komponálni az összes lehetséges életképtelen elképzelést. :)
 
W

Wilson

Guest
Józan ész? Számomra felfoghatatlan, hogy keleti szláv szomszédaink milyen mértékben nélkülözik ezt a luxus cikket is. Tökéletesen látják, hogy az üzem minden, csak nem rentábilis. De még csak hozzá sem fognak, hogy meghozzák a kemény döntéseket.
És ez még elnézhető is lenne egy darabig a mi térségünkben, más szomszédok is égetnek pénzeket üresen kongó gyárépületekbe, ha nem a zászlóshajó húzóágazatként emlegetnék. Elsődleges fontosságot a tankok "sikeres" exportálásának tulajdonítottak a múltban. A többi ágazat cégeit mint mellékszereplőként említik. Köztük a Krazt, milyen sikeresen rásóztunk néhány teherautót egy külföldi országra, amelynek a gyára épp csődeljárás alatt áll...



Kamm sokkal jobb például nálam nyelvekben. Ha van ennek más fordítása is, mint hogy minden pozitív sikerben kihangsúlyozzuk a munkánkat és minden problémát ráhárítunk az alattunk lévő cégek vezetésére, akkor azt árulja el nekem valaki, mert tényleg kíváncsi vagyok!

Az általatok hozott oligarchákon alapuló liberalizáció csak egy nagyon tipikus esete annak, hogy szerintem ezek művészek. Egy absztrakt festménybe tudatosan bele akarják komponálni az összes lehetséges életképtelen elképzelést. :)
Tudtommal ennek a cikknek csak orosz vàltozata van,ami pedig az életképtelen elképzeléseket illeti, szerintem ott jelenleg ezen a területen is nagyon "durva élet-halál harc van" (csak az önös rövidtávú érdekek számítanak) ha valamelyik oligarcha vagy gazdasági érdekcsoport lát fantáziát az ukrán fegyver exportban (és ha elég erős) akkor szerintem simán átveri az ukrán törvényhozáson a dolgot, és akkor az ukrán hatalom kezében nem nagyon lesz eszköz ennek ellenőrzésére,és ennek sajnos van realitása. Bár szerintem egy ilyen "húzás" nem nagyon tetszene a nyugati hatalmaknak és az USA-k, úgyhogy ez a dolog szerintem még nincs lefutva.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Tudtommal ennek a cikknek csak orosz vàltozata van,ami pedig az életképtelen elképzeléseket illeti, szerintem ott jelenleg ezen a területen is nagyon "durva élet-halál harc van" (csak az önös rövidtávú érdekek számítanak) ha valamelyik oligarcha vagy gazdasági érdekcsoport lát fantáziát az ukrán fegyver exportban (és ha elég erős) akkor szerintem simán átveri az ukrán törvényhozáson a dolgot, és akkor az ukrán hatalom kezében nem nagyon lesz eszköz ennek ellenőrzésére,és ennek sajnos van realitása. Bár szerintem egy ilyen "húzás" nem nagyon tetszene a nyugati hatalmaknak és az USA-k, úgyhogy ez a dolog szerintem még nincs lefutva.

A fordítást nem angol nyelvre, fogalmazzunk úgy, hogy inkább képletesen értettem. Azon poénkodtam, hogy ennél vegytisztábban kijelenteni, hogy bármi ami jól sikerült a múltban, az az én érdemem (is), de semmi rosszért nem voltam felelős és a rendszer ki is zárja, hogy valaha is az leszek.
Egyetértek veletek, hogy katasztrófa. Hosszabban kifejtve nagyon tipikusan kelet-európai archetípus, ami a rendszerváltoztatás után nálunk is szeretet fel-felbukkanni. Államilag garantált profit minimum a energiapiac liberalizálásnál, stb. Az USA-t nem hiszem, hogy jelentősen fenyegetné. Egy nem versenyre épülő, de legalább magánkézben lévő fegyveripar aligha fogja őket megszorongatni. Ha bármilyen "nagy buli" kilátásba kerül, ami neki nem jönne jól, akkor pillanatok alatt kopogtat az ajtón a korrupciót felszámoló állami alkalmazott. Volt már rá nem egy példa.
Amiért úgy fogalmaztam, hogy egy tudatosan összeállított absztrakt mű, mert ezt nem egy Putyin-rezsim mintájára teszik. A narancsos forradalom óta folyamatosan nagyon klasszikus törpe párt rendszer van. Az ukrán modellben nincs egy maffia állam és az leosztja, hogy ki a nyerő és ki nem az. Egymást gyűlölő csoportok vannak egy időben hatalmon és ez a legálistól az illegális szintig biztosítja, hogy folyamatos leszámolások vannak egymás ellen és egymás érdekei ellen.
Ha tanácsot kérnének tőlem, ennél rosszabbat nem tudnék adni nekik. Talán NKE egyik tanulmányában olvastam, hogy a SZU összeomlásakor a GDP 20%-át adta a hadipar és a foglalkoztatottak 60%-át, amihez akkor 1millió fegyverben álló katona társult. Gyakorlatilag azóta is azzal küzdenek, hogy mindenki ebből akar megélni és a törtetők még meg is gazdagodni. Mai napig nem döntötték el, hogy állami cégekként folytassák a dolgokat vagy adjanak el mindent magánbefektetőknek és bajlódjon ő a fenntartásukkal! Az egyiknek kényelmesebb állami vállalat igazgatójaként pénzt zsebre rakni, a másiknak jobban fekszik, hogy a sajátját próbálja az államnak monopól helyzetben eladni, mert... izé... a hazait részesítsétek előnybe! Az egész szemétdomb kakasa szemrebbenés nélkül lenyilatkozza, hogy az állami fegyvergyártó -a magánnal szemben- nem fejleszthet új terméket külön politikai megrendelés nélkül, mert nem kockáztathat.
A cikkben lelkendezik, hogy gyártanak páncéltörő rakétákat, saját fejlesztésűeket. Minek? Vásárolt USA-ból lejárt szavatosságú Javelint. Ha fent akarom tartani azt az üzemet, megveszem neki akár államként is a gyártási licencet. Teljesen életképtelen ötlet, hogy én a nyugati fegyvert fogom megvásárolni, mert az bassza be a komolyabban modernizált orosz tankokat... de egyébként arra építem a rakéta gyártásomat, hogy ennél rosszabb minőséget kutatok ki és próbáljam csak exportra eladni, hogy életben tartsam a gyáramat.

Ha valaki nem akasztani való bűnözőként áll hozzá az újságcikk elolvasásához, akkor egy sor kérdés fogalmazódik meg benne. Pénz eddig sem volt a rendszerben, hogy eltartsa. És az ő elképzelésük az, hogy egy vesztes háború is jobb, mint a béke. Mert akkor minden szart el lehet passzolni és hitelből majd víz felett tartjuk az életképtelent.
És semmi értelmes javaslatuk nincs a megoldásra. DE LEGALÁBB KÖLTIK A PÉNZT KÜLFÖLDI FEGYVERRE IS, csak azért, hogy még ez a csapnivaló terv se működjön flottul...
 
W

Wilson

Guest
Az USA nem aggódik szerintem, azért, hogy az ukránok ebben a formulában bármilyen módon veszélyeztetik a piaci pozíciójukat, az USA szerintem az államilag ellenőrizetlen ukrán fegyver exportra fog "véresre szemmel nézni" ezért gondolom azt, hogy nem lefutott dolog még ez.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Nem állítom, hogy teljes mértékben követni tudtam a cikk mondanivalóját...


De korábban is mondtam már, hogy maguk az ukránok is zavarosnak találják, hogy akkor tulajdonképen a régi szovjet technika karbantartásánál ki gyártja például a lánctalpakat? Mert elvileg az eredeti állami vállalat hirdeti is a honlapján, hogy forgalmaz ilyeneket, de... Ha jól értettem amit az újság mondani akar, akkor megint csak külső magánvállalatoktól vásárol a saját feladataihoz is ilyen dolgokat.
Egy ütemtervet nem tudnak összeállítani. Harmadik alkalomra is sikerült úgy kiírni a pályázatot, hogy az első szállítási időpontra nem érkezett egyetlen ajánlat sem. Tényleg érdekelne, hogy milyen megelőző beszélgetéseket folytatnak a managerek amikor ilyenekbe beleszaladnak... gyakorlatilag minden esetben, nem csak alkalomszerűen!
 
W

Wilson

Guest
Mindkét Oplot (részben orosz alkatrészekkel) részt vehet a felvonuláson..

ukrsp-oplot.jpg


.Erről az Ukrinform és a Defence Courier számolt be a Biztonsági beszélgetések című műsor számára Vaszil Krylasszal, a Malyshev Plant állami vállalat vezérigazgatójával készített interjúra hivatkozva.

Krylas úr hozzátette, hogy bár a projekt célja a harckocsi népszerűsítése a globális fegyverpiacon, a projekt kapcsolódik Ukrajna védelmi képességeinek megerősítéséhez is, mivel az Ukrspetseksporttal való együttműködés révén felgyorsulhat az Oplot-alkatrészek importjának helyettesítésére irányuló Bastion fejlesztési projekt. Elmondása szerint eddig körülbelül 5% maradt az orosz gyártmányú alkatrészekből. Ami a többi külföldi alkatrészt illeti, megjegyezte, hogy lesz egy francia hőkamera és egy német rádió.

Az Ukrajna függetlenségének 30. évfordulója alkalmából rendezett felvonuláson két új Oplot harckocsit, valamint az ukrán fegyveres erők egyetlen Oplot harckocsiját (478DU9-1 ) is bemutathatják:

oplot%2B%25282%2529.jpg


Vasyl Krylas azt is elmondta, hogy az 51-es (sorozatszámú) Oplot harckocsin kívül egy olyan harckocsi is jelen lesz a felvonuláson, amelyet a ZiM egy külföldi megrendelő számára készített. Az üzem 2018 óta amerikai megrendelésre készíti a BM Oplotot. Ez a harckocsi lesz kiállítva az Ukrspetseksport Csoport számára készült harckocsival együtt.

us-oplot.jpg

.A HCVP Spetstekhnoexport megrendelésére gyártott BM Oplot tank az USA számára.

"Ezt a 2018-as gyártású tankot a felvonulás után azonnal elszállítjuk az amerikai vásárlóknak. Az üzemben jelenleg egy második Oplot harckocsi építése van folyamatban, amely Ukrajnában marad, és a potenciális ügyfelek számára bemutató modellként szolgál majd. Egyébként, amikor a pakisztáni hadsereg főparancsnoka, Qamar Javed Bajwa tábornok májusban Harkivba látogatott, az Oplot volt az, amely lenyűgözte őt képességeivel" - mondta az Ukrinformnak Vaszil Krjasz, a Malyshev gyár főigazgatója.


https://www.ukrinform.ua/#
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Ne haragudjatok, hogy megint saját értetlenségemet zúdítom erre a topicra, de megint olvasgattam olyan dolgokat az ukrán "modernizációval" kapcsolatban, amit nagyon nehezen tudok értelmezni.


Első kérdésem az volt a cikkel kapcsolatban, hogy ezeknek miért kell két tank gyár a T-64-esek felújítására, modernizálásra?
De emellett azért több kérdést vet fel, mint amennyire választ ad. Elég részletesen leír egy korábbi modernizációról valamit, ahol egy 850 LE-s motor helyett egy 700LE-set kapott a tank, és a fronton panaszkodni kezdtek a túlmelegedésre.
Nem akarok részletesen belemenni, hogy mit tartalmaz a cikk. És nem tudom, hogy mit gondolnak az ukrán katonák, mennyire állja meg a helyét a hk az orosz tankokkal szemben. Az elmúlt egy hónapban is rengeteg kis tételről született ennél az újságnál cikk régi rozsda vakarásáról. Ami olyan szempontból jó nekünk, hogy a pénzt égetik az óriási darabszám fenntartására és a gyárakba folyamatos rövid időre szóló állag megőrzés és érdemi problémákkal nem foglalkozó modernizációk finanszírozására.
 
Status
Not open for further replies.