A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 492
113
Az Aper? Azt nem megkapta az egyetem vagy valaki?
Na meg az tuzerlaktanya volt...?

Pécsett amúgy állandó a cirkusz sajtobol nyert emlékeim szerint, a fideszes Pavat seggberugtak a pecsiek 2019-ben es vmi független polgi van azóta, aki meg a kismillio ellenzeki érdekcsoport foglya, ha jol emlekszem, a DKsokat utalja, de a szocikkal uzletel stb.
Erosen kétlem, hogy a Foniek egy fillért is odavinnenek, plane, hogy kuzdjenek veluk, no meg olcsóbb egy volt gldd bazist atepiteni, mint egy volt tuzerlaktanyat, nem?
Az Aper az egy olasz cégé. És csak épületcsontvázat láttam legutóbb mikor arra jártam, meg az épületek egy része már nyomokban sem volt. Azt kis híján a 0-ról kéne felépíteni. Akkor már jobb ötlet Pécs másik felén lévő volt Határőr laktanya, abban több minden megvan ránézésre, és az állami tulajdonú még. Bár kisebb, de ha nem dandár méretben tervez az ember akkor bőven elég hely van benne.
 
K

kamm

Guest
lessz. lessz. lessz... lessz lessz.)

Elnezest, de nem birom... LESZ, az uristenit. :eek:

MeLLett. Huh, maris jobban erzem magam... :D

Az Aper az egy olasz cégé. És csak épületcsontvázat láttam legutóbb mikor arra jártam, meg az épületek egy része már nyomokban sem volt. Azt kis híján a 0-ról kéne felépíteni. Akkor már jobb ötlet Pécs másik felén lévő volt Határőr laktanya, abban több minden megvan ránézésre, és az állami tulajdonú még. Bár kisebb, de ha nem dandár méretben tervez az ember akkor bőven elég hely van benne.

Ja, hat azt ismerem, az valoban zl meretu max, kisebb, mint a regi siklosi bazis.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz and honved

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 973
18 528
113
Az első 3 ba nincs benne Kalocsa de szerintem a 2.-3. körben tuti benne lessz. igazából valami minden járási központba lessz. hol egy pár helyiséges "iroda raktár tanterem" hol komolyabb helyörség ahol az igazán kicsik komolyabb felszerelése is tárolva lessz... valahol meg a honvédségi sportközpont köré fog épülni a dolog. (ez a toborzást is elő fogja segíteni ha nem is fogják magát a toborzás procedúráját egy az egyben lezavarni ezekben információ szolgáltatás mindenféleképpen lessz ha nem is dedikált beosztású emberrel.)

egyébként kalocsa szerintem is nagyon fontos stratégiailag is (igazából 3 dunahíd is kőhajításnyira lessz.) sok minden egyéb melett.

Vas és Zala teljesen Honvédség mentes. Erről a két megyéről tudsz valamit ?
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 973
18 528
113
Ebből is látszik hogy ez az összeszerelésre épülő magyar gazdasági modell a végét járja: ha már olcsó munkaerőt sem tudunk biztosítani, akkor nem nagyon éri már meg idejönni a multiknak.
Állítólag a villanyautókba harmadannyi alaktrész kell, mint egy benzinesbe és az összeszerelés jobban robotizálható. Ha egyszer átáll az autó ipar, nem biztos hogy itt maradnak nálunk....

Nem arra épül már alapvetően. Azok a gyárak, amelyek legalább 10 éve itt vannak ,vagy régebben, már a fejlesztés bizonyos részét is idehozták. Az elektromos kocsik valóban kevesebb alkatrészből fognak állni, de nem kell félteni a beszállítókat sem. A mi cégünk, már bővítette is a palettát, elektromos kocsik alkatrészeivel, illetve kamion szegmens is beindult, valamint elkezdődött a BMW motorkerékpárokhoz is az alkatrészgyártás. Nem elenni akar a cég, hanem tovább terjeszkedni, bővülni. Már építi az új gyárát az egykori Savaria dandár gyakorlóterén, mert már nem férünk el ahol vagyunk, miközben dolgozunk ott 3.000+ fővel.
 

sisimoto

Well-Known Member
2020. február 1.
508
2 687
93
Az emberi erőforrás kérdéséhez tartozik Orbán miniszterelnök úr által a rejtett tartalékként emlegetett hazai cigányság.
https://honvedelem.hu/media/aktualis-videok/szuksegunk-van-egymasra-szamithatunk-egymasra.html

Ez most, hogy áll, csak mert a javító intézetek, árvaházak igencsak tele vannak cigány gyerekekkel, fiatalkorúakkal! Ezeknek hátrányos helyzetű fiataloknak, akiknek egy része nehezen kezelhető az életkilátásaik elég trének mondható, és ennek az egész társadalom issza nap mint nap a levét…
Laikusként továbbra is azt gondolom, hogy a kötelező sorkatonaságra szükség lenne, mert ott nyomban lehetne bemutatni egy életpályát azoknak a fiatal cigányoknak akikben van potenciál! De akár a szerényebb képességűeknek is akadna megélhetési lehetőség! Tudom hogy nem lesz sorkatonaság, de valami rövidebbre talán lenne mód.
 
  • Vicces
Reactions: L.O.B

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Ha most azt írod, hogy ezek az új helyőrségek tartalékosoknak lesznek akkor én dunának megyek.
Lenne létjogosultsága a rendszernek, ha normálisan csinálnák, és HA már feltöltötték a hovatásos/szerződéses állományt és megadtak nekik MINDENT.
És én is akkor lennék tartalékos, ha nem Mari nénivel és Gyula bácsi lennének a társaim.
Sajnos nem elég lelkesnek lenni. A francért nem szűrik meg az embereket!? Van olyan, bárki, akárki, akit nem találnak alkalmasnak?

A nyilatkozatokból én az elejétől fogva csak azt olvastam, hogy tartalékosoknak lesznek új laktanyák idővel talán minden megyében. Szittya szokta mondani, hogy ez ténylegesen 20% profi állományt is takar.
A magánvéleményem, hogy sosem lesz 100%-osra feltöltve az állomány. Ezt máshol se látni.
 
H

Hummen23

Guest
A nyilatkozatokból én az elejétől fogva csak azt olvastam, hogy tartalékosoknak lesznek új laktanyák idővel talán minden megyében. Szittya szokta mondani, hogy ez ténylegesen 20% profi állományt is takar.
A magánvéleményem, hogy sosem lesz 100%-osra feltöltve az állomány. Ezt máshol se látni.
A feltöltöttségen felül is fogalmaztam meg kritikát.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 492
113
Ja, hat azt ismerem, az valoban zl meretu max, kisebb, mint a regi siklosi bazis.
De pont ezért lenne jobb a feladatra a határőr laktanya mert valljuk be mikor lesz egy zászlóaljnál több arrafelé? Az aper-nek akkor lenne értelme, ha újfennt akarnának egy tüzér dandárt. Mert az hatalmas, és ezért a fenntartása is drága lenne utána. Van hozzá tüzérségi lőtér is (ez honvédségi tulajdonú jelenleg is). Na meg annyi pénz felújítani, hogy akkor éri meg ha egy teljes értékű tüzérdandár beköltözhet utána oda. Az alatt inkább a kisebb laktanyával érdemes foglalkozni, amit nem kell visszavásárolni.
 
  • Tetszik
Reactions: Vogon

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 200
11 002
113
Van olyan, bárki, akárki, akit nem találnak alkalmasnak?

Én tudnék neveket, mind politikai.

Az Aper az egy olasz cégé. És csak épületcsontvázat láttam legutóbb mikor arra jártam, meg az épületek egy része már nyomokban sem volt. Azt kis híján a 0-ról kéne felépíteni. Akkor már jobb ötlet Pécs másik felén lévő volt Határőr laktanya, abban több minden megvan ránézésre, és az állami tulajdonú még. Bár kisebb, de ha nem dandár méretben tervez az ember akkor bőven elég hely van benne.

Szerintem egyszerűbb újat építeni, mint felújítással bohóckodni. A nagyobb cégek is néhány évente irodaházat cserélnek inkább.

Az emberi erőforrás kérdéséhez tartozik Orbán miniszterelnök úr által a rejtett tartalékként emlegetett hazai cigányság.
https://honvedelem.hu/media/aktualis-videok/szuksegunk-van-egymasra-szamithatunk-egymasra.html

Ez most, hogy áll, csak mert a javító intézetek, árvaházak igencsak tele vannak cigány gyerekekkel, fiatalkorúakkal! Ezeknek hátrányos helyzetű fiataloknak, akiknek egy része nehezen kezelhető az életkilátásaik elég trének mondható, és ennek az egész társadalom issza nap mint nap a levét…
Laikusként továbbra is azt gondolom, hogy a kötelező sorkatonaságra szükség lenne, mert ott nyomban lehetne bemutatni egy életpályát azoknak a fiatal cigányoknak akikben van potenciál! De akár a szerényebb képességűeknek is akadna megélhetési lehetőség! Tudom hogy nem lesz sorkatonaság, de valami rövidebbre talán lenne mód.

Jajj, csak azt ne.
 
K

kamm

Guest
De pont ezért lenne jobb a feladatra a határőr laktanya mert valljuk be mikor lesz egy zászlóaljnál több arrafelé? Az aper-nek akkor lenne értelme, ha újfennt akarnának egy tüzér dandárt. Mert az hatalmas, és ezért a fenntartása is drága lenne utána. Van hozzá tüzérségi lőtér is (ez honvédségi tulajdonú jelenleg is). Na meg annyi pénz felújítani, hogy akkor éri meg ha egy teljes értékű tüzérdandár beköltözhet utána oda. Az alatt inkább a kisebb laktanyával érdemes foglalkozni, amit nem kell visszavásárolni.
Az oke, en csak azt mondom, hogy akkor már a siklósi kényelmesebb, ott van hely is boven...
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 721
6 576
113
Én azt gondolom, hogy a kampány kapcsán fognak előjönni megfejtések.
valami akkor valami már előbb is
Pl. az egri laktanyával kapcsolatban évek óta húzódik a hasznosítás, és a most elolvasott riportokból úgy tűnik, hogy a helyi politikai szövevényes helyzet egyik fontos ütőkártyája lehet, hogy mi lesz vele. AZ ellenzéki Momementum civil hasznosítást szeretne, míg szerintem a kormánypárt hasznosabbnak látná eredeti funkcióját felújítással visszaállítani. (illetve majdnem, mert mint honvédelmi középiskola is szóba jött)
Mirkóczki meg gyakorlatilag annak az álláspontját képviseli, aki beáll mögé (megélhetési a szentem).
belpolhoz nem értek és nem tudok véleményt mondani sajnos
Miskolcon a város északi határán a rendőr szakközéphez tartozó laktanyát, illetve annak egyes létesítményeit használhatnák (közösen a rendőrökkel), de alapvetően ott zöldmezős létesítménybe kellene kezdeni.
biztos kellene de ha úgy veszed nem csak miskolc lehet ott , ha annyira nem akarnak közösködni akkor fel lehet újítani ( tudom tudom pénz pénz pénz... tudom, láttam) a régi abasári , gyöngyösi, hatvani meg egri laktanyát , nem azon múlik hogy most épp nincs hely és akkor még nem is újról beszélünk, bár kb az lenne a legértelmesebb ha pl az egészet ledózerolnák a f@szba és egy teljesen újat felhúznának sok esetben
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 492
113
Szerintem egyszerűbb újat építeni, mint felújítással bohóckodni. A nagyobb cégek is néhány évente irodaházat cserélnek inkább.
Az Aper elhelyezkedése jó. Van hozzá lőtér nem messze 50+ hektár. Belső területe 20 hektár. Mögötte a régi homokbánya, amit már régen is gyakorlópályának használtak. Csak az épületek és a belső 20 hektár az olasz cégé. A lőtér és a bányabeli gyakorlótér honvédségi tulajdon.

De kb. Ott is új építéséről lenne szó. Nem igazán felújításról. De dandár szint alatt ekkora komplexumot fenntartani őrültség.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 616
46 499
113
biztos kellene de ha úgy veszed nem csak miskolc lehet ott , ha annyira nem akarnak közösködni akkor fel lehet újítani ( tudom tudom pénz pénz pénz... tudom, láttam) a régi abasári , gyöngyösi, hatvani meg egri laktanyát , nem azon múlik hogy most épp nincs hely és akkor még nem is újról beszélünk, bár kb az lenne a legértelmesebb ha pl az egészet ledózerolnák a f@szba és egy teljesen újat felhúznának sok esetben
Ja, kicsit félreérthető voltam.


Szerintem most szempontnak kellene lennie, hogy kimondottan nagyvárosok vonzáskörzetébe hozzanak létre (vagy aktiváljanak) alakulatokat. Azzal is egyetértek, amit annak idején @dudi írt, hogy szégyen, hogy Budapestnek nincs állandó harcoló alakulata.

Miskolc kapcsán a lényeg azon van, hogy a régi laktanya (a zsolcai kapuban) egyrészt már más funkciót kapott. Másrészt gyakorló vagy lőtér már régen nincsen.
A város speciális fekvése miatt korlátozottak a terjeszkedési lehetőségei. Ugyanakkor az eléggé kézenfekvő, hogy az északi határán lévő jelenleg is laktanyaként üzemelő (mégha rendőri is) épületekhez kapcsolódóan valósítsanak meg fejlesztést. A rendőrség miatt jelenleg is van ott lőtér, csak kisebb méretű.
A laktanya körül nagy mennyiségű beépítetlen terület van, tehát a bővítésnek nincs akadálya. Ráadásul ha ügyesek a HM-nél, akkor a beruházást felesben is állhatnák a BM-mel. Ugyanis, ha ott felépül egy modern komplexum, akkor azt mind a rendőrök, mind a katonák használhatnák.
Lőtér, edző központ, akadálypálya, uszoda, fegyvertár. Mindezt közös őrzési és biztonsági rendszerben.
De pl. a garázs (járműtelephely) is lehetne közös használatú. Esetleg K9-es képzésre is lehetne itt apropó...
De egy összevont étkezdét is sokkal hatékonyabban lehetne üzemeltetni, mintha harmad annyi emberre főznek.
Kevés helyen lehet egy ilyen dolgot megvalósítani, de ahogy látom pl. a Ludovikán (Közszolgálati Egyetem), illetve az Orczy kertben pont ez volt a koncepció!
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya and Pogány

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 350
34 152
113
Az Aper elhelyezkedése jó. Van hozzá lőtér nem messze 50+ hektár. Belső területe 20 hektár. Mögötte a régi homokbánya, amit már régen is gyakorlópályának használtak. Csak az épületek és a belső 20 hektár az olasz cégé. A lőtér és a bányabeli gyakorlótér honvédségi tulajdon.

De kb. Ott is új építéséről lenne szó. Nem igazán felújításról. De dandár szint alatt ekkora komplexumot fenntartani őrültség.
nem kell teljes dd méretű komplexumokat építeni ha még kilátásban sincs dd erő.

csak okosan kell tervezni az épületeket. késöbb ha szükséges új épületekkel bővíthető egy komplexum. itt ami behatároló lehet az nem a kaszárnyaépületek vagy a telephely épületei mert azt ha bővítésre kerül a sor ha van hely új épülettel bővíthető...(így még gazdaságosabb is.)
ami behatárol az a fűtőmű és az étkezde. (lőszerraktár nem kell hogy a töltések mögött teljesen kiépüljön egyből a védett szabad hely nem hátrány adig amég nem bővül. fegyverraktár/szoba nem egy nagy épület de akár a kaszárnyák pincélyébe is elhelyezhető) a fűtőmű épületileg nem igényel sok helyet. a kazánokkal való bővítés lehetőségét kell meghagyni (1 plusz üres kazánházzal.) emellett az épületek saját fűtési rendszerrel is szoktak rendelkezni.)
étkező ez az ami korlátos de igazából itt is az étkező rész számít (hisz a konyhán kilehet alakítani olyan helyeket amit a bővítésig másra használnak bővítés után meg konyha lessz.) az étkrzőt meg úgy is kilehetne alakítani hogy egy esetleges megnövekedett igény esetén (bővítés) hozzáépítenek bővítik az étkező terét (akár a másik oldalról az épületnek ) nem feltétlen kell 1 nagy közös étkezőnek lennie. sok esetben vagy bizonyos étkezéseknél még jobb is a külön tér. vagy épp a menüztetés szempontjából) nem kell hogy legyen minden egyből. még azoknál a helyörségeknél sem ahol biztosra lehet venni a bővítést. hisz az elején szellem laktanya lenne csak a végeredmény egy csomó kihasználatlan épülettel aminek a fentartási költsége kiadás. miközbe lehet évekig sem kerül majd használatba. igazából fontosabb az hogy a hely áljon rendelkezésre és legyen egy konceptció már az elejétől egy esetleges bővítésre.)

lőtér gyaktér nem baj ha nincs közvetlen a helyörség segge alatt csak lehessen megközelíteni. hisz az oda való kijutás is lehet egyféle gyakorlás.

Igazából ma már nem kellenek akkora laktanyák mint annó. pláne hogy az ott szolgálók már általába nem is a laktanya területén vannak lszállásolva. persze pihenő körletekre van szükség de nem kell mindenkinek saját ágy szekrénnyel.)
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 195
8 042
113
Biztos volt már az NKE ponthatárokról szó. Összesen 9 katonai alapképzés van a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon, ebből 3 képzésen (az egyik a katonai vezető) az abszolút minimun (280 pont, 279 ponttal sehova nem vehetnek fel), 2 ehhez közeli (286 - ez levelező - és 288 pont), 3 felvételi határ 300 feletti (326-369 között), és csak egynél 433 pont (NKE-HHK nemzetközi biztonság- és védelempolitikai, államilag finanszírozott).
Nem mondom, hogy az "átkosban" az agysebészet helyett mentek katonának a fiatalok, és voltak bepalizott srácok a tisztek (és tiszthelyettesek) között, de voltak elhivatottak is. Általában hasonló srácok voltak, mint mi, de az biztos, hogy nem kettes érettségi átlaggal.
Tragédia :(
 

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
840
4 255
93
Miskolcon a város északi határán a rendőr szakközéphez tartozó laktanyát, illetve annak egyes létesítményeit használhatnák (közösen a rendőrökkel), de alapvetően ott zöldmezős létesítménybe kellene kezdeni.
Miskolcon a Stromfeld laktanyáról beszélsz. A probléma az, hogy annyi épület és akkora hely azért nincs ott, hogy párhuzamosan lehessen üzemeltetni egy honvédségi és egy rendőri egységet. Meg ha egyszer megint több rendőrt kezdenek kiképezni, akkor honnan szednek hozzá területet? Valamint nem is egészséges a két bandát összerakni.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 616
46 499
113
Miskolcon a Stromfeld laktanyáról beszélsz. A probléma az, hogy annyi épület és akkora hely azért nincs ott, hogy párhuzamosan lehessen üzemeltetni egy honvédségi és egy rendőri egységet. Meg ha egyszer megint több rendőrt kezdenek kiképezni, akkor honnan szednek hozzá területet? Valamint nem is egészséges a két bandát összerakni.
Ezért írtam, hogy ott zöldmezős építkezések kellenek.
Ott akkora helyek vannak, hogy lazán még 3 dudást is be lehetne tenni egy csárdába.
Erről lenne szó.
A déli oldalon (a laktanya és a temető között) van egy 6,5 hektáros üres terület. De akár 5-6 szorosára is lehetne bővíteni, mert a temető mögötti terület is tök üresnek tűnik nekem.