[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 659
55 331
113
Van egy rossz hírem: az amerikaiak nélkül nem 5 evig uralkodtak volna a tálibok hanem hanem 25, mert senki le nem győzte volna őket. Tehát mondhatjuk, hogy bábkormány és bábhadsereg, de minden innováció a szovjet kivonulás óta ennek a 20 évnek köszönhető. Ha nincs ez a 20 év, akkor pl nem arról beszélnénk, hogy mi lesz a női jogokkal Afganisztánban, mert nem léteznének női jogok.
És?
Ez azért egy szánalmas érvelés. Mintha a " női jogoknak" akármilyen jelentősége lenne az izlám országok túlnyomó többségében.
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
Érdekes okfejtés és van benne logika is, de ha nem mennek be az amcsik Afganisztánba 2001 szept. 11 követően vajon a vaskalapos tálibok hagyták volna, hogy Irán és Kína rajtuk keresztül üzleteljen az energiahordozókkal én nem nagyon hiszek ebben, és azzal kapcsolatban is tamáskodom, hogy az USA ezért volt Afganisztánban 20 évig nagyon komoly haderővel,áldozta fel több ezer katonájának az életét és költött el 2,5 billió dollárt mert ezzel blokkolta Kína olcsó iráni energiahordozókhoz jutását....
Ismerve a mentalitást, aki fegyvert és pénzt ad az barát.
A Koránban van egy szúra, a lényege az, hogy tiszteld és kövesd azokat az elöljárókat akiket az úr (Allah) rendel.
Egy saria törvénykezés, a korán versek összeollózásával és értelmezésével készül, tehát ha hoznak egy törvényt, hogy aki az úr által kijelölt elöljárót nem tiszteli bla, bla, bla pokolba jut, akkor az amcsik is rájöttek volna, hogy pénzzel sok minden elintézhető, ha megfelelő helyre megy.
Nekik annyi volt a hendikep, hogy Oszama és a pénzes csoportja ott volt, belőle éltek.
Igy ameddig nem likvidálták a csoportot, addig ezt nem tudták. Később meg elhitték, hogy okosabbak mindenkinél és az átlag afgán hűségesebb szövetséges, mint az átlag román.

Szerintem a kivonulásban az is közrejátszhat, hogy 20 év alatt igencsak megváltozott a geopolitika, Kina lehetőségei is, Oroszország és szövetségi rendszerei is, lehetőségeiről és erejéről nem is beszélve, kicsit nagyobb ráfordítással Kinát már nem zavarták annyira, amennyire 20 évvel ezelőtt.
Ebből az is kikövetkeztethető, hogy a talibán addig marad a baráti listán, ameddig betartja a diktált szabályokat.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 242
33 756
113
Ez nonszensz, most vagy van annyi emberük, hogy lepucolják a kifutót vagy nincs. Ha van akkor azok ugyanúgy megcsinálják az 5 perccel később jövő gépnek is, ha nincs akkor meg egyszer sem tudják és a C-130 majd csinál helyet magának. És ne hidd azt, hogy órák a kifutó letakarítása, mert addig ötvenszer visszamenne a másik, aki legelőször le volt kergetve róla.
24/24 be napokon át mint a robotok csinálják nem? (nincs szabad kapacitás) egy bizonyos ideig biztosítani tudják aztán ezek is csak emberek esznek szarnak alszanak rosszullesznek a napon néha tisztálkodnának is gondolom stb.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 786
30 559
113
24/24 be napokon át mint a robotok csinálják (nincs szabad kapacitás)
Amíg nem száll le 10 percenként egy gép és fel egy másik, addíg a reptér kapacitása nincs kihasználva. Nehogy már 20 másodperces résekbe kellene becélozza magát egy gép, mert kb akkorra tudják és annyi időre lezavarni őket a kifutóról.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 242
33 756
113
Amíg nem száll le 10 percenként egy gép és fel egy másik, addíg a reptér kapacitása nincs kihasználva. Nehogy már 20 másodperces résekbe kellene becélozza magát egy gép, mert kb akkorra tudják és annyi időre lezavarni őket a kifutóról.
de ezt dumálom már mióta ppesze hogy nincs kihaszálva a reptér kapacitása!!! de nem azért mert nincs gép. hanem mert nem tudják biztosítani a folyamatos zavartalan üzemet. mert elcseszték. ez a gond ezért írunk most a témába ez zajlik most az elcseszés miatt hír. ha nem lenne elcsszev zavartalanul működne a reptér forgalma üzemszerű és folyamatos lenne akkor nem cseszték vólna el és nem lenne most gond.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 554
113
Tálib sajtószolgálat:
Törökország testvéri ország számunkra, iszlám ország. Szoros kapcsolatot szeretnénk kialakítani Törökországgal. Szeretjük, hogy Törökország itt van velünk.
Na csak nem megvalosul akkor a torok magyar repteri misszio? Torok katona meg magyar zsoldos mar van ott...
 
W

Wilson

Guest

E877CojWQAkFd_g

E8_BnYPWYCsp3Xu


E8_AwpHXIAAZvpD


E8_eUPUWQAYBrYn


E87uxY9WEAAntLT


E87uxY9XIAYBCKs


E8_BZdeWYAILi-I


E87jUWHVgAE4cuS


E8_Ozg6XoAE2XE8


Editorial-cartoon-for-Tuesday-Aug.-17.jpg
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 289
14 210
113
Ezeknek a biztonsági cégeknek elég komoly felszerelésük szokott lenni, a kapcsolataikról nem is beszélve. Nyugodtan lehet helikopterük a térségben, amivel tudnak mozgatni embereket a reptérig vagy annál tovább.
Már pár hete leírtam.
Pesti cégen keresztül mentek ki.

Odakint a reptérről a követségig szakadt/páncélozatlan járművel vitték a magyarokat,hiába volt a nagykövetségen tucatnyi páncélozott Toyota. :oops:

Úgyhogy nem. Ezek nem mentik ki őket.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Taliboknak sosem volt legierejuk. A pilotak meg azert ritkan begyoposodott sotet bunkok, legalabbis ugy nehez F-16-ot repulni... mondjuk vallasi orultek siman lehetnek, az USAF hiresen tokig van reborn evangelical orultekkel, de azok is szeretnek moziba jarni, bbq mellett bebaszcsizni neha, csajozni stb, ahogyan az afgan pilotak is, lefogadom.
dehogynem volt, 1995 áprilisában 12 MiG-21 és több, mint egy tucat helikopterük volt. Éppen Dosztum technikusai tették üzemképessé a kandahari reptéren zsákmányolt MiG-eket. Jó másfél évvel később

a tálibok 23 vadászgéppel, 32 helikopterrel és 2 szállítógéppel
a Junbis milicia(Dosztum) 11 vadászgéppel, 10 helikopterrel és 3 szállítógéppel
a Dzsamiat (Maszúd) 10 vadászgéppel, 12 helikopterrel és 10 szállítógéppel rendelkezett

az adatok Kamal Matinuddin The Taliban Phenomenon Afghanistan 1994-1997 c könyvéből származnak
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 786
30 559
113
Már pár hete leírtam.
Pesti cégen keresztül mentek ki.

Odakint a reptérről a követségig szakadt/páncélozatlan járművel vitték a magyarokat,hiába volt a nagykövetségen tucatnyi páncélozott Toyota. :oops:

Úgyhogy nem. Ezek nem mentik ki őket.
Valahol írták, hogy egy Dubai-i vagy milyen cég alkalmazottai, akikkel szerződése van a holland nagykövetségnek.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell