[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 084
13 483
113
Most lesz a RTL klub Fókusz műsorában a Kabulban rekedt magyar PMC-ről.

A holland követséget őrizték (akik megpattantak és magukra hagyták a magyarokat ) egy dubai cégen keresztül.
Brittek hozzák oket vissza Európaba. Az éjszaka folyamán kisegítették a britt katonáknak a reptér vedelmében, mivel túl kozel jottek a tálibok - most mondták az ATV-n. Amúgy állítolag ezeken kívul is még vannak ott magyarok.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
a britek sem zárkóztak el az elismeréstől, csak különböző értékekhez (pl nők jogai) kötötték őket
Kb kell nekik egy Kabul pride, ahol az afgán elnök és a meghívott díszvendég Khamenei drag queennek öltözve twerpel a kamion tetején, miközben tapsol a fél tálib afgán kormány, akik előzőleg nővé műtették át magukat.
 
W

Wilson

Guest
Most adott ki közlemény a Paki kormány, hogy egyeztetve Kínával, Oroszországgal stb egyelőre nem ismerik el a tálibokat.
Szóval sztem együtt fogják elismerni, ha eljön az idő.

Fontos, hogy egyébként a britek sem zárkóztak el az elismeréstől, csak különböző értékekhez (pl nők jogai) kötötték őket.

Sok elemző állítja (minden oldalról), hogy a tálibok tényleg nagyon különböznek annyiban a régi táliboktól hogy nagyon vágynak a nemzetközi, akár nyugati elismerésre. És sok tekintetben ezért akarnak ilyen mérsékelt képet mutatni.

Jó kérdés persze, hogy a bosszúszomjas rambó-mezei tálib hogyan nyeli le, hogy 20 év után nem kapta meg a bosszúját, habár erre lehet az a válasz, hogy arégi tálib harcosok közül sok már nem él. Ez egy új harcos generáció, ami (akármilyen vicces), de nyugati megszállók mellett nőtt fel :p

A mai napot azzal zárom, hogy még egyszer leírom, nagyon sokan írják elemzésekben, hogy vigyázzunk azzal amit most látunk, mert ez lehet így lesz, lehet nem és ez nem biztos, hogy a tálib mérsékelteken múlik (akik most dominálni látszanak).
(Mérsékelt= kompromisszumok a legkonzervatívabb eszmékből, cserébe legitimációért vs harcos tálib, aki csak lövöldöz)
A tálib mozgalom nem egységes, és ha elmúlik az öröm (mint ahogy nálunk is elmúlt 90 után), felszínre jöhetnek az ellentétek, problémák.

Jelentkezem röviden holnap is.
Az várható volt, hogy nem rohannak elismerni a tálibokat ahhoz előbb be kell bizonyítaniuk,hogy képesek relatíve normálisan irányítani Afganisztánt. A táliboknak kicsit fából vaskarika helyzetet kell megoldani, úgy kell nyitniuk a világ felé, hogy meg kell őrizniük az önazonosságukat, és végig legnagyobb ellenfelük Ahmad Sah Maszud mondását kell szem előtt tartaniuk:

"Soha nem leszünk zálog valaki más játékában. Mindig Afganisztán leszünk."
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 840
65 477
113
Oda konnyen beszivarognak, ugyis nehez eldonteni melyik roman, melyik roman cigany, melyik migrans...
Volt ott egy sztori mikor a migransok ciganynak oltoztek be es ugy jottek be a roman hataron.
 
K

kamm

Guest
Az iszlám világhoz tartozik Törökörszág (amely épp afelé halad, hogy önellátó lesz korszerű haditechnikából), meg Pakisztán (atomhatalom, Kínával közösen vadászgépet is gyártanak), valamint Irán is, amely az embargó ellenére képes még mindig üzemeltetni 40+ éves amerikai technikát.
Mondjuk az iráni technikát ne bantsuk, az a legutóbbi kamu fighter-modell bemutatója a világ legrohejesebb próbálkozása volt, meg a meretarany sem stimmelt, a pilota alig fert el benne... :D


Mondjuk a mockup carrier sem volt piskóta, hogy speedboatokkal tamadnak: :D

 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Az iszlám világhoz tartozik Törökörszág (amely épp afelé halad, hogy önellátó lesz korszerű haditechnikából), meg Pakisztán (atomhatalom, Kínával közösen vadászgépet is gyártanak), valamint Irán is, amely az embargó ellenére képes még mindig üzemeltetni 40+ éves amerikai technikát.
Mindegyik bőven le van maradva az élvonaltól, és a gyártási kapacitásaik erősen korlátozottak. Chip gyártás, szenzor gyártás mindnél szintén nagyon lemaradva, szóval ha a világon a repipari a fejlesztés most leállna, még talán 100 év után sem biztos hogy nekiállhatnának iszlámosítani az egész világot, mint ahogy ezt nagyképűen a tálibok meghirdették. Amúgy idáig azért sem juthatnak el a dolgok, mert több ország ezeket egyszerűen letörölné a térképről. Még a nukleáris fegyereik sem kellenének hozzá.

De itt fejezd be légyszíves, mert ez nem a topic témája ! Amiről én írtam az meg ide való téma, egy nagyképű tálib kijelentés megcáfolása volt.

Egyébként meg a legmodernebb drónjait gyártó törökországot is "megfektették" az oroszok 1 hét alatt (1,5 éve volt), úgy hogy telesírták a Nato-t, pedig az oroszok csak 8-10 szállítógépnyi cuccot és 2 utasszállítónyi katonát hoztak !!!!! Oppááá... :D:p

Putyinnal akkor összerúgták a port Erdogánnal akik felrúgták az egyességeket, Putyin pedig megmutatta Erdogánnak, hogy egy kis mezei orosz csúcstechnológiával napok alatt tönkreverik az oroszok a törököket ha ez szükséges. A törökök akkor a legnagyobb emberveszteségeiket szenvedték el szíriában. Azóta Erdogan tudja ki a főnök. (kaptak líbiában is kóstolót ebből) :D
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 066
113
Megy a kínkeserves szerecsenmosdatás, de valahogy meg kellene találni a bűnbakot:


Azért két dolgon eltűnődtem:

Húsz év folyamatos pénzlocsolás és demokratikus értékrendek exportálása után, egy "szép" hétfői napon megesett csúfos menekülés képeit követően hirtelen minden véleményvezér rájött, hogy "Afganisztánban nem lehet demokráciát építeni. Afganisztánban törzsi struktúra és korrupció van. Afganisztán nem értheti meg a Nyugat." Ez csak most hétfő óta derült ki? Júniusban még pride hónapot ünnepelt a kabuli amerikai nagykövetség!

Van a cikkben egy idézet egy amerikai ex-katonától:

„A hozzám hasonló katonatisztek azt hitték, hogy egy ütőképes afgán biztonsági erőt építünk. Mit rontottunk el? Rengeteget mindent. (…) Az iraki bevetéseimtől kezdve az Afganisztánban töltött időkig a nagyobb rendszerszintű problémákkal soha nem foglalkoztak igazán. Nem sikerült sikeresen felépítenünk az iraki és afgán erőket mint intézményeket. Nem sikerült létrehoznunk a szükséges infrastruktúrát, amely hatékonyan kezelte volna a katonai oktatást, a kiképzést, a fizetési rendszereket, a karrierépítést, a személyzetet, az elszámoltathatóságot – mindazokat a dolgokat, amelyek egy professzionális biztonsági erővé tették volna őket. A hat hónaptól egy évig terjedő turnusokban cserélődő csapatokkal nem tudtuk megoldani az iraki és afganisztáni hadsereg és rendőrség előtt álló súlyos problémákat: a végletes korrupciót, a morál zuhanását, a drogfogyasztás elharapózását, az elmaradott karbantartást és az alkalmatlan logisztikát. Nagyon jól felkészítettük a szakaszokat és századokat a rajtaütések végrehajtására és az ellenőrzőpontok működtetésére, de mögöttük kevés háttér működött. Beszédes, hogy ma Afganisztánban a legjobb alakulatok a különleges erők kommandósai, kis csapatok, amelyek bátran és nagyszerűen teljesítenek – de a támogató intézményrendszer ellenére, nem pedig annak köszönhetően. (…) Nem a megfelelő embereket küldtük, nem készítettük fel őket jól, és nem jutalmaztuk őket utána. Idegeneket váltogattunk akár egyéves turnusokban, és elvártuk tőlük, hogy kapcsolatokat építsenek ki, majd leváltottuk őket. (…) Afganisztánban nem egy 20 éves háborút vívtunk; 20 összefüggéstelen háborút vívtunk, évről évre, irányérzék nélkül.”

Szóval a Nyugat csak szórta a pénzt, de nem figyelt az afgán haderőre rendesen oda. Nem figyelt oda, hogy az afgán haderő rossz. Na ez a brutális csúsztatás.
Ez a tipikus bújtatott önfelmetés minősített esete: " Az összes bűnünk, hogy hagytuk őket hibázni..."

Nos, akkor lapozzunk vissza 11 évvel korábbra, egy 2010 szeptemberi íráshoz, ahol is egy amerikai ezredes azon van kiborulva, hogy az afganisztáni nyugati haderő az lényegében egy multikulti, bürokrata bullshit társulat, ahol többet ér a jó PowerPoint prezentáció az előmenetelben, mint a valós katonai teljesítmény:


Persze, 2010 már régen volt, el is felejtettük, hogy már akkor milyen komoly kritika érte az öncélú karrierkatonákat, akik egész nap csak a légkondis konténertáboraikban tolják a corporate bullshit-et.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Brittek hozzák oket vissza Európaba. Az éjszaka folyamán kisegítették a britt katonáknak a reptér vedelmében, mivel túl kozel jottek a tálibok - most mondták az ATV-n. Amúgy állítolag ezeken kívul is még vannak ott magyarok.
Most lesz a RTL klub Fókusz műsorában a Kabulban rekedt magyar PMC-ről.

A holland követséget őrizték (akik megpattantak és magukra hagyták a magyarokat ) egy dubai cégen keresztül.
Tisztelt Nemzeti Filmintézet!

Ebből filmet lehet készíteni. Van benne egy öszeomló állam, Kabul végnapjai, gyakorlatilag a Nyugat döbbent fejvesztett kivonulása , geopolitikai dráma... Eközben egy magyar csapat, gyakorlatilag elárulva/ csebenhagyva, de ők - ha már ott vannak - segítenek a brit katonaságnak megvédeni a repteret ...pátosz, hősiesség, jó lezárás.

Vannak jó magyar forgatókönyvírók, még akciófilm rendezők is..
 
K

kamm

Guest
Megy a kínkeserves szerecsenmosdatás, de valahogy meg kellene találni a bűnbakot:


Azért két dolgon eltűnődtem:

Húsz év folyamatos pénzlocsolás és demokratikus értékrendek exportálása után, egy "szép" hétfői napon megesett csúfos menekülés képeit követően hirtelen minden véleményvezér rájött, hogy "Afganisztánban nem lehet demokráciát építeni. Afganisztánban törzsi struktúra és korrupció van. Afganisztán nem értheti meg a Nyugat." Ez csak most hétfő óta derült ki? Júniusban még pride hónapot ünnepelt a kabuli amerikai nagykövetség!

Van a cikkben egy idézet egy amerikai ex-katonától:

„A hozzám hasonló katonatisztek azt hitték, hogy egy ütőképes afgán biztonsági erőt építünk. Mit rontottunk el? Rengeteget mindent. (…) Az iraki bevetéseimtől kezdve az Afganisztánban töltött időkig a nagyobb rendszerszintű problémákkal soha nem foglalkoztak igazán. Nem sikerült sikeresen felépítenünk az iraki és afgán erőket mint intézményeket. Nem sikerült létrehoznunk a szükséges infrastruktúrát, amely hatékonyan kezelte volna a katonai oktatást, a kiképzést, a fizetési rendszereket, a karrierépítést, a személyzetet, az elszámoltathatóságot – mindazokat a dolgokat, amelyek egy professzionális biztonsági erővé tették volna őket. A hat hónaptól egy évig terjedő turnusokban cserélődő csapatokkal nem tudtuk megoldani az iraki és afganisztáni hadsereg és rendőrség előtt álló súlyos problémákat: a végletes korrupciót, a morál zuhanását, a drogfogyasztás elharapózását, az elmaradott karbantartást és az alkalmatlan logisztikát. Nagyon jól felkészítettük a szakaszokat és századokat a rajtaütések végrehajtására és az ellenőrzőpontok működtetésére, de mögöttük kevés háttér működött. Beszédes, hogy ma Afganisztánban a legjobb alakulatok a különleges erők kommandósai, kis csapatok, amelyek bátran és nagyszerűen teljesítenek – de a támogató intézményrendszer ellenére, nem pedig annak köszönhetően. (…) Nem a megfelelő embereket küldtük, nem készítettük fel őket jól, és nem jutalmaztuk őket utána. Idegeneket váltogattunk akár egyéves turnusokban, és elvártuk tőlük, hogy kapcsolatokat építsenek ki, majd leváltottuk őket. (…) Afganisztánban nem egy 20 éves háborút vívtunk; 20 összefüggéstelen háborút vívtunk, évről évre, irányérzék nélkül.”

Szóval a Nyugat csak szórta a pénzt, de nem figyelt az afgán haderőre rendesen oda. Nem figyelt oda, hogy az afgán haderő rossz. Na ez a brutális csúsztatás.
Ez a tipikus bújtatott önfelmetés minősített esete: " Az összes bűnünk, hogy hagytuk őket hibázni..."

Nos, akkor lapozzunk vissza 11 évvel korábbra, egy 2010 szeptemberi íráshoz, ahol is egy amerikai ezredes azon van kiborulva, hogy az afganisztáni nyugati haderő az lényegében egy multikulti, bürokrata bullshit társulat, ahol többet ér a jó PowerPoint prezentáció az előmenetelben, mint a valós katonai teljesítmény:


Persze, 2010 már régen volt, el is felejtettük, hogy már akkor milyen komoly kritika érte az öncélú karrierkatonákat, akik egész nap csak a légkondis konténertáboraikban tolják a corporate bullshit-et.
Military-industrial complex.
1 trillion USD.
20 years.

Ki mondja, hogy évi 50 milliárd dollár bevétel nem volt jó, sőt, eszméletlen jó üzlet?
 

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 726
3 828
113
Egy britt polgári gépen már túlélt egy másodpilóta egy ilyen akciót, de kellet hozzá egy valag szerencse meg a személyzet akik fogták a lábát amíg leszálltak. A Natgeo sorozatában van feldolgozva. Ott a pilótafülke ablaka robbant ki a túlnyomástól, azért vitte ki a huzat. Valamiben megakadt a lábánál, utána meg már fogták. Senki nem hitte el a gépen hogy túléli, de megúszta. A fejét csapkodta a huzat a repülő oldalának, csupa vér volt az egész. Mutattak róla eredeti fényképet is.
Sajnos nem. A pilóta még kint csüngve meghalt. Azért fogták veszettül, mert ha elengedik leszakította volna függőleges vezérsíkot a teste.
 
W

Wilson

Guest
A tálibok Kabulban megtartották első hivatalos sajtótájékoztatójukat az új afgán hatóságok nevében.

E9AOaUxVkAwRo6A


A tálibok a nyilatkozatok felolvasása mellett újságírói kérdésekre is válaszoltak. A fő szónok a tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsahid volt.

Elmondása szerint Baradar molla, aki Afganisztán elnöke lesz, már megérkezett az országba.

1. A nőknek lehetőségük lesz arra, hogy akár egyetemi szintű oktatásban részesüljenek.
2. A nőknek joguk lesz dolgozni.
3. A tálibok minden nőtől fejkendő viselését fogják kérni, burkát nem fognak megkövetelni.
4. Az Iszlám Emirátus nem fog senkit sem fenyegetni, és nem fog senkivel sem szembeszállni. A bosszú nem a tálibok útja.
5. Az Iszlám Emirátus vezetői általános kegyelmet rendeltek el. A tálibok véget vetnek az ellenségeskedésnek mindazokkal, akik ellenük voltak Afganisztánban.
6. A tálibok büszkék arra, hogy ők az az erő, amely 20 évnyi küzdelem után felszabadíthatta Afganisztánt az idegen megszállás alól.
7. A tálibok számára a külföldi nagykövetségek és nemzetközi szervezetek biztonsága prioritást élvez. A tálibok különleges biztonsági erői biztosítják majd az Afganisztánból távozók és az itt maradók védelmét.
8. Afganisztánban erős, inkluzív (!) iszlám kormány fog alakulni.
9. A tálibok nem fognak amerikai állampolgárokat megtámadni a kabuli repülőtéren. Sem amerikai állampolgároknak, sem más országok állampolgárainak nem esik bántódása.
10. A külföldi média továbbra is működhet Afganisztánban. Megmarad a tálib kormány bírálatának és a munkájával kapcsolatos nyilvános észrevételek megtételének lehetősége.
11. Afganisztánban a szólásszabadságnak összhangban kell lennie az iszlám értékekkel. A médiának a nemzet egységéért kell dolgoznia, hogy minden afgán békésen, testvérként éljen.
12. A köztisztviselőknek továbbra is az állam és a társadalom javára kell dolgozniuk. Az általános amnesztia rájuk is kiterjed.
13. Ismét a nőkről. A nők minden jogát az iszlám törvények keretein belül fogják garantálni. A tálibok a nőket a társadalom kulcsfontosságú részének tekintik, de be kell tartaniuk az iszlám normákat.
14. A tálibok nem fogják üldözni azokat az afgán tolmácsokat, akik a megszálló rezsimnek dolgoztak. Nem fogják őket zaklatni vagy bosszúálló támadásoknak kitenni. Nincs szükség arra, hogy elhagyják Afganisztánt.
15. A tálibok biztosítják, többek között az Egyesült Államokat is, hogy afgán területet nem fognak más országok megtámadására használni.
16. A megszálló csapatokkal közvetlenül együttműködő afgán katonák szintén amnesztiát kapnak.
17. A tálibok elismerést akarnak a nemzetközi közösségtől, amelynek nem kellene félnie a táliboktól. A tálibok nem jelentenek fenyegetést más országokra nézve, és a kapcsolatokban felmerülő minden lehetséges problémát készek két- vagy többoldalú tárgyalásokon megvitatni a problémák megoldása érdekében.
18. Ghani kormánya gyenge volt és becsapta az afgánokat. Nem tartotta be az ígéreteit, és elmenekült.
19 A tálibok biztonságot nyújtanak Kabul lakosságának, és nem engedik meg a fosztogatást, a fosztogatást, a lopást és más bűncselekményeket.
20. A tálibok szóvivője azzal dicsekedett, hogy a tálibok 11 nap alatt elfoglalták egész Afganisztánt. 21. A háború alatti erőszakkal kapcsolatban a tálibok azt állították, hogy nem bosszúból tették, de nem volt más választásuk, mert háború volt. Most más idők járnak, így a megközelítés is más lesz.
22. A tálibok azt ígérik, hogy hamarosan megváltoztatják Afganisztánt. Ez pozitív változás lesz, mert minden afgán jobb életre vágyik. A tálibok más országok segítségével komoly lépéseket fognak tenni Afganisztán gazdaságának javítása érdekében. A táliboknak nagyon jó kapcsolatai vannak Pakisztánnal, Oroszországgal és Kínával. A táliboknak azonban nincsenek szövetségesei, és nem része semmilyen politikai-katonai tömbnek.
23. A tálibok szemszögéből nézve az afganisztáni háború hivatalosan is véget ért. A tálibok azt akarják, hogy a háborús idők a múlté legyenek, és Afganisztán többé ne legyen az afgánok és a külföldi hatalmak csataterévé.
24. A tálibok sok tapasztalattal rendelkeznek különböző területeken, ami segíteni fogja Afganisztán jobbra fordításának folyamatát.
25. A tálibok célja, hogy Afganisztán kormánya nyitottá váljon az emberek felé és befogadja a különböző csoportokat.
26. A tálibok azt mondják, nem fogják hagyni, hogy Afganisztán a nemzetközi terroristák menedékhelyévé váljon (vastag utalás az ISIS-re). A sajtótájékoztatón jelenlévők megjegyezték, hogy a tálibok két kérdésre - a női újságírókkal és az afganisztáni kábítószerhelyzettel kapcsolatban - nem voltak annyira biztosak a válaszokban, bár azt mondták, hogy a nők munkája a saría törvények keretein belül lesz, és hogy fel kívánnak hagyni a kábítószergyártással.

E9ATFrjWUAUsJD9


Általában a tálibok sok mindent ígértek, tejfolyókat és tündérfolyókat - egy mérsékelt iszlamista rendszert, még a szaúd-arábiai rezsimnél is kevésbé radikálisat. Egy olyan rendszer, amely megbocsátó, és nem áll bosszút ellenségein. Egy olyan rendszer, amely nem akar beavatkozni, hanem más országok (elsősorban Pakisztán, Oroszország és Kína) segítségével részt kíván venni Afganisztán fejlődésében. Ami ellenzi a terrorizmust és a kábítószereket, de támogatja a befogadó kormányt, a nőknek a saría hatálya alá helyezését stb.

Tehát semmiképpen sem érdemes a tálibok szavára hagyatkozni. Ahhoz, hogy bebizonyítsák, hogy van valami a szavak mögött, először tettekkel kell bizonyítaniuk Afganisztán keretein belül, amelyet a rózsaszín saría fogalmaival rajzolnak meg.

Ezenkívül figyelembe kell venni, hogy ezeket a nyilatkozatokat a tálibok politikai irodájának nevében teszik, és hogy a tálibokon belül nem minden frakció ért egyet az ilyen megközelítésekkel, mivel még magán a tálibokon belül is számos ponton, különösen a saría kérdéseit illetően, bármilyen nyilatkozatuk rosszallásra találhat.

Összességében a sajtótájékoztató megmutatta, hogy a tálibok szépen tudnak beszélni és nagy ígéreteket tenni. Már csak a konkrét lépésekre kell várni. Természetesen, ha a tálibok legalább valamennyit teljesítik abból, amit ma mindenkinek ígértek, az valóban megváltoztathatja a velük szembeni hozzáállást.

https://t.me/boris_rozhin
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 174
8 013
113
Az amerikai katonai gép Taskentben landolt a 640afgánnala fedélzetén. Szerintem ott kirakják őket, nem kellenek Amerikába.
Afganisztán lakosainak 27%-a tadzsik, 9%-a a velük rokon hazara. Elég jó eséllyel nem pastuk a repülőgépen lévők. (Pastu a lakosság 42%-a.)
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 997
32 339
113
Tisztelt Nemzeti Filmintézet!

Ebből filmet lehet készíteni. Van benne egy öszeomló állam, Kabul végnapjai, gyakorlatilag a Nyugat döbbent fejvesztett kivonulása , geopolitikai dráma... Eközben egy magyar csapat, gyakorlatilag elárulva/ csebenhagyva, de ők - ha már ott vannak - segítenek a brit katonaságnak megvédeni a repteret ...pátosz, hősiesség, jó lezárás.

Vannak jó magyar forgatókönyvírók, még akciófilm rendezők is..

Bele lehetne írni pár szimpatikus és hősies héber és lovári származású szereplőt is, ja és legyen csaj is köztük (casting javaslat: Szabó Tímea vagy Cseh Katalin).
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 174
8 013
113
Akkor rosszul emlékeztem erre. De a többi az stimmel. Nagyon régen láttam már.
"Az eset kapcsán az Independent emlékeztet, hogy 1990-ben történt egy hasonló baleset, csak akkor a szélvédővel együtt a pilóta is kirepült. A kollégái a bokájánál fogva tartották az ablakból kilógó pilótát a kényszerleszállásig, így megmentették az életét."
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 997
32 339
113
Egy pakisztáni véleménye: A tálibok ideológiája ellen vagyunk. A tálibok azonban a legkevésbé Pakisztán-ellenes csoportok Afganisztánban (sok afgán nem szereti Pakisztánt a földvitával kapcsolatos történelmi okok miatt).
Célunk Pakisztánbarát kormány felállítása Kabulban, hogy megfeleljen a stratégiai és geoökonómiai követelményeknek. A tálib kormányzás megakadályozza India növekvő hegemóniáját az országban, lehetővé téve Pakisztán számára a stratégiai mélység elérését. Ezenkívül határozott gazdasági okai vannak annak, hogy Pakisztán miért akarja a tálibok hatalmát Afganisztánban. A TAPI gázvezetéket a kilencvenes években akarták létrehozni, és könnyen megépíthető most, hogy a tálibok hamarosan nemzetközi elismerést szereznek. Ez azt jelenti, hogy Pakisztán energiaszükségleteit úgy elégítik ki, hogy Türkmenisztánból szénhidrogén-tartalékot nyernek. Ez állítólag a világ egyik legfontosabb energetikai jellemzője, amely megegyezik az Arab -félsziget olajkészleteivel. Ha Pakisztánt összekapcsolnák Közép -Ázsiával, gyakorlatilag minden közép -ázsiai ország (Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Kazahsztán stb.) Nagymértékben függne Pakisztántól, és így befektetne Pakisztán társadalmi -gazdasági fejlődésébe. A kínai pakisztáni gazdasági folyosót (CPEC) ez is erősíteni fogja. Kína és Oroszország is közelebb lépett Pakisztánhoz, elismerve geopolitikai jelentőségét.
Az afgán nemzet valutájának gyengülését tapasztalja, és nagyobb valószínűséggel fogadja el Pakisztán rúpiáját. Ez erősítené a jelenleg gyengült rúpiát. Az afgán nemzeti újjáépítést szintén pakisztáni vállalatok fogják vezetni, lehetővé téve Pakisztán számára, hogy lendületet érjen magas hozzáadott értékű vállalatai számára. Az exportvezérelt modell elengedhetetlen a gazdasági növekedéshez.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz