Már sokszor leírtam, de mivel új vagy itt, neked röviden összefoglalom:Mire gondolsz? Talán inkább konzervatívok a döntések, lemondtak a saját fejlesztésekről ami kétes pénznyelő lenne, csak tech transfer van, az is nagynevű gyártóktól, sokszor harcban bizonyított technikával. Azon kívül a "csak" beszerzések is mind bevált tecnika. A mennyiség is inkább konzervatív, magyarázható, szükséges, nincs túlzás sehol. Nincs a képességeken és az igényeken túlmutató extra drága beszerzés (lásd román patriot). Egyedül a KC390 rejt több kockázatot mint gondoltuk, a Lynx meg így is optimális üzlet, hogy egyelőre csak mi meg Katar vagyunk a biztos vevők.
Az lett volna pénzszórás ha nekiállunk tömegével kalasnyikovot upgradelni, meg a BTR-eket átalakítgatni, a kétes használati értékű Komondorba beleugrani, mert ezeknek volt gyökere idehaza.
Persze lehet kritizálni egy egy döntést, de kategorikusan kijelenteni, hogy szórjuk a pénzt az meredek.
1) kifutóban levő, elavult szabványoknak történő megfelelés, ennek alapján történő fegyverbeszerzés
(5.56, 7.62, 30 mm)
2) katalógusból történő válogatás, valós alternatívák végig nem gondolása, "divatnak" való megfelelés
3) helikopter fegyvernem mennyiségi túlfejlesztése (a fele is bőven elég lenne), harcértékbeli alulfejlesztése (csak negyedük lesz felfegyverezhető változat - H225M felfegyverezhető aránya még nem ismert, , a H145M-ből projektálok, de szerintem nem tévedek nagyot)
4) NASAMS 2: kvázi-mobilitás, rakétatechnológia szintén kifutóban van (baromi drága, ahol az irányított lövedék technológia megjelenik (Bae HVP, Oto Melara/Leonardo DART 76 mm.))
Külön olvastam arról, hogy az AMRAAM aktív radarját hogyan lehet megzavarni - jönnek az AESA radaros rakéták (kínai és japán MÁR VAN!!!, Meteor AESA változata fejlesztés alatt - japán segítséggel), de most nincs energiám kikeresni.
példa: AMRAAM-ER: 3M $; Bae HVP: 86k $
Még nem realizált, de nagy valószínűséggel bekövetkező beszerzések:
Oerlikon Skyranger 30 mm - pofátlanul túl lesz árazva (szerintem 15M € alsó hangon), de legalább 1.5 km-rel kisebb hatásos lőtávolság, mint a 35 mm-esnek (Gepárdokat tucatjával vehetnénk "gombokért" -350000 €-ért a belgáktól, hollandoktól - jemeni példa beszerzés - létezik C-RAM upgrade és (V)SHORAD upgrade is rá -ezekkel együtt is töredékébe kerül egy vadiúj skyranger 30-nak - a török Korkut SPAAG-ról nem is beszélve, amely biztos, hogy jóval olcsóbb lesz, mint az RM vadiúj 35-ös megoldása).
Most így gyorsan ennyi jutott eszembe, de ezekkel együtt is már bőven túlléptük a 100 Mrd HUF-ot (sőt, lehet, hogy a 200 MRd-t is)