a tanárképzés nállunk Tolnamegyébe a pécsi tudományegyetemnek a vidéki tagintézményébe elég so tanárt képeznek többet mint 50 főt egy évfolyamon.
Oké, bevallom, nem néztem az idei számokat és főleg nem minden egyetemen. Ha már Pécs, maradjunk ott és kikeresnéd nekem, hogy idén hány matek-földrajz szakost vettek fel oda? Csak kíváncsiságból. És a politológia szakot kezdők száma is érdekel.
És nem értetted meg a mondandóm lényegét. Ahogy Pöcshuszár se. Egyszerűen nem veszitek figyelembe azt, amit Masziff is mond, hogy én tudok neked sorolni tucat számra olyan szakmákat, ahol ha halmozódik a jelentkező létszám, akkor túl nagy problémát okoz, mint amit le tud magától kezelni. Ebből a tanárképzés még nagyobb falat, de ha nem egy kalap alá vonod az ének-zene és a kémia tanárt, akkor onnantól kezdve ott is óriási ez a szám, amit rá akarsz engedni.
És te a saját rendszeredben benne vagy. Nagyon jól tudod, hogy ha jelentkezik 200 néprajzos, le fogod szarni, hogy ez mit jelent egy tőled idegen szakmának. Te arra kaptál nem csak lehetőséget, a válság kialakulásakor már felsőbb parancsot, hogy a saját érdekeidet nézve a saját problémáidat oldd meg!
Néprajzosnál is mindenki leszarja, ha valaki 5 ponttal alul marad a másikkal szemben, de beelőzi a sereg miatt. Lett volna mind a kettőnek bőven lehetősége, hogy valami plusz pontot adót letegyen, kicsit jobban törekedjen. Egyik sem lesz a szakma krémje várhatóan. De ha kiszorítod a középvonalbelieket is, azt már megérzi mindenki. Oktató és diák egyaránt.
Ha 65 pontot adsz kémia tanárnak, mert neked kell vv-s azzal sem lenne senkinek gondja, mindenki úgy kezelné, hogy tudom hol kell a keret számot növelni és ezeket a Honvédség majd elviszi magához, nekem csak át kell rugdosnom. De amint művészettörin fog kibukni, hogy a fele évfolyam az eddigiekhez képest is
teljesen használhatatlan és az ottani kollégák elkezdik verni a tam-tamot, hogy szüntessük meg a rendszert, akkor a fizikusoknál a tanárok arra a 2 náluk lévőre gondol és a delikvens azért ment 1 évig katonát játszani, mert közelében sem volt a bekerülésnek...
Amikor felviszik rektori szintre, akkor mindenki azt fogja mondani, hogy eddig is szar volt a rendszer, de ez érezhetően rontott rajta. És nem a HM-hez fog a rektorok konferenciája fordulni, hanem a saját államtitkárukhoz, hogy ezt szüntesse meg
azonnal.
Továbbra is azt mondom, hogy a ti és mindenki más érdeke, hogy ne termeljünk szemetet más szakmáknak. Vagy lekezelitek a rendszert és megmondjátok, hogy melyik szakra hány ember vagy érdemben csökkenti a kormány pár éven belül a plusz pontokat és senkit nem fog zavarni, hogy 400-800 hallgatót át kell rugdosni a rendszeren, aki a csökkentésig bekerült.
Ha marad így a rendszer, szerintem borítékolhatóan nem lesz hosszú távú. És kaptatok ideiglenesen pár ezer tartalékost, akiknek a zöme pár éven belül felszívódik.