A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 120
45 459
113
Oké, bevallom, nem néztem az idei számokat és főleg nem minden egyetemen. Ha már Pécs, maradjunk ott és kikeresnéd nekem, hogy idén hány matek-földrajz szakost vettek fel oda? Csak kíváncsiságból. És a politológia szakot kezdők száma is érdekel.

És nem értetted meg a mondandóm lényegét. Ahogy Pöcshuszár se. Egyszerűen nem veszitek figyelembe azt, amit Masziff is mond, hogy én tudok neked sorolni tucat számra olyan szakmákat, ahol ha halmozódik a jelentkező létszám, akkor túl nagy problémát okoz, mint amit le tud magától kezelni. Ebből a tanárképzés még nagyobb falat, de ha nem egy kalap alá vonod az ének-zene és a kémia tanárt, akkor onnantól kezdve ott is óriási ez a szám, amit rá akarsz engedni.

És te a saját rendszeredben benne vagy. Nagyon jól tudod, hogy ha jelentkezik 200 néprajzos, le fogod szarni, hogy ez mit jelent egy tőled idegen szakmának. Te arra kaptál nem csak lehetőséget, a válság kialakulásakor már felsőbb parancsot, hogy a saját érdekeidet nézve a saját problémáidat oldd meg!

Néprajzosnál is mindenki leszarja, ha valaki 5 ponttal alul marad a másikkal szemben, de beelőzi a sereg miatt. Lett volna mind a kettőnek bőven lehetősége, hogy valami plusz pontot adót letegyen, kicsit jobban törekedjen. Egyik sem lesz a szakma krémje várhatóan. De ha kiszorítod a középvonalbelieket is, azt már megérzi mindenki. Oktató és diák egyaránt.
Ha 65 pontot adsz kémia tanárnak, mert neked kell vv-s azzal sem lenne senkinek gondja, mindenki úgy kezelné, hogy tudom hol kell a keret számot növelni és ezeket a Honvédség majd elviszi magához, nekem csak át kell rugdosnom. De amint művészettörin fog kibukni, hogy a fele évfolyam az eddigiekhez képest is teljesen használhatatlan és az ottani kollégák elkezdik verni a tam-tamot, hogy szüntessük meg a rendszert, akkor a fizikusoknál a tanárok arra a 2 náluk lévőre gondol és a delikvens azért ment 1 évig katonát játszani, mert közelében sem volt a bekerülésnek...
Amikor felviszik rektori szintre, akkor mindenki azt fogja mondani, hogy eddig is szar volt a rendszer, de ez érezhetően rontott rajta. És nem a HM-hez fog a rektorok konferenciája fordulni, hanem a saját államtitkárukhoz, hogy ezt szüntesse meg azonnal.


Továbbra is azt mondom, hogy a ti és mindenki más érdeke, hogy ne termeljünk szemetet más szakmáknak. Vagy lekezelitek a rendszert és megmondjátok, hogy melyik szakra hány ember vagy érdemben csökkenti a kormány pár éven belül a plusz pontokat és senkit nem fog zavarni, hogy 400-800 hallgatót át kell rugdosni a rendszeren, aki a csökkentésig bekerült.
Ha marad így a rendszer, szerintem borítékolhatóan nem lesz hosszú távú. És kaptatok ideiglenesen pár ezer tartalékost, akiknek a zöme pár éven belül felszívódik.
Mit nem értesz az alatt, hogy ezután is ugyan azok az emberek fognak adott szakra jelentkezni, csak most már rá lesz kényszerülve, hogy előtte letudja a szolgálatot?
Komolyan nem ártana leszokni a tudatmódosító szerekről, mert amit az AGM topicban is lenyomtál....
Na mindegy. A tartós használat szellemi leépüléshez vezet!
Teljesen szét vagy zuhanva. Oda nem illő dolgokat hadoválsz összefüggéstelenül. Azt sem sikerült megérteni, hogy a 60+ pontot nem azért adod, mert a honvédségnek valamilyen szakemberre van szüksége, hanem azért, hogy értelmes katonaviselt fiatalok legyenek az országban.
Vagy azt gondolod, hogy a néprajzosnak, művészettörisnek derogal 1 évet lehúzni a seregben, csak hogy bejusson az ingyenes kéozésbe? Ha derogál, hát így járt... :)
 

Macsek83

Well-Known Member
2020. június 15.
149
910
93
Nem értem ezt a fajta hozzáállást, hogy miért kéne félteni a felsőoktatást a "katonaviselt" fiataloktól. Már előre látom, hogy fog menni a köpködés akik így szereznek + pontokat és "kiszorítják" a többi jó tanulót...pfff

Előre is respekt és tisztelet az összes fiatalnak aki ezt bevállalja kvázi egy évig megdolgozik valamiért és nem otthon a mama hotelban vakarja a seggét. (na jó ez lehet, hogy egy kicsit demagóg volt)
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Mit nem értesz az alatt, hogy ezután is ugyan azok az emberek fognak adott szakra jelentkezni, csak most már rá lesz kényszerülve, hogy előtte letudja a szolgálatot?
Komolyan nem ártana leszokni a tudatmódosító szerekről, mert amit az AGM topicban is lenyomtál....
Na mindegy. A tartós használat szellemi leépüléshez vezet!
Teljesen szét vagy zuhanva. Oda nem illő dolgokat hadoválsz összefüggéstelenül. Azt sem sikerült megérteni, hogy a 60+ pontot nem azért adod, mert a honvédségnek valamilyen szakemberre van szüksége, hanem azért, hogy értelmes katonaviselt fiatalok legyenek az országban.
Vagy azt gondolod, hogy a néprajzosnak, művészettörisnek derogal 1 évet lehúzni a seregben, csak hogy bejusson az ingyenes kéozésbe? Ha derogál, hát így járt... :)

Ha valaki úgy gondolja, hogy plusz 65 pont a szakmától teljesen idegen dologra nem befolyásolja a felsőoktatást, az szerintem demagóg vagy szimplán nem érti az egyetemek működését. De talán ha nem én mondom el ezt, akkor jobban megérted.

Megjegyzem kicsit "reklámszagúnak" tűnik az adható ponthatár. Egyébként meg egyetértek veled hogy valahogy határt il kontrollt kell húzni. Viszont amíg nem fog lecsengeni legalább 2-3 eresztés addig nem is igazán tudsz faragni rajta.

Talán amit Tonyo mond, az segít neked.
 
  • Tetszik
Reactions: Masztiff
T

Törölt tag 467

Guest
Szóval van ám az a helyzet, hogy valaki szimplán elbassza az érettségit, pont másnapos, előtte beteg volt, levágta a lábát a vonat, otthagyta a barátnője, vagy meghalt a macskája.
De ettől még pont épp eléggé okos. Na az ilyeneken ez a lehetőség segíthet. Egyébként meg teljesen mindegy, ha bejutott, és elvégzi az adott szakot, akkor ott volt a helye. Mindegy, hogy ezekkel a plusz pontokkal vagy anélkül jutott be.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113

A refkókkal csak a gond van...

Én ott is mondtam, hogy óriási gebasz lesz belőle, ha egy nyelvvizsgához képest jelentősen megnyomják a bejutás esélyét alibi kiképzéssel. És most sem aggódom, mert már így is tovább üzemelt nagyon sok bejutott hülyével a rendszer és biztosra veszem, hogy amikor ez megérződik a felvételizők közhangulatán, akkor nem tovább erőltetik a legyen mindenki kötelezőenválasztahtót 'hogy az egyetemi nyelvezetnél maradjak', hanem le fogják csapni a plusz pont mennyiségét egy reálisra.
De remélhetőleg addigra bele ég a társadalom tudatába, hogy ezzel legális játszani és kevesebb pontért is elmennek majd, csak hogy ők is trükközzenek, ne csak más.
És emiatt a felsőoktatás rendszere nem fog évekre megroppanni a "nem az került be, aki megérdemelte" miatt, viszont újra benne lesz a tudatba, hogy el kéne menni katonának az egyetem előtt.

Lassan 10 éve, hogy egyetemre mentem. Akkor egy mérnöki szakon 100-an kezdtünk, és több, mint a fele lemorzsolódott a végére. Kb. 15-20% az első évben. Fogalmam sincs, hányan maradhattunk a pályán, talán tizenöten, húszan.

egy könnyű lövész zászlóaljra

Egyetemi rohamzászlóalj, mi? Lesz majd ajvékolás.

A néphadsereges képzésnél azért kissé bonyolultabbat szeretnék :D

Hurrá felkiáltással szuronyrohamra indulni, mi baj van azzal?

+Mivel önkéntes maradna kevésbé éreznék nyűgnek, és tényleg hasznos dolgokat tanulnának, ha 99%ban a harcászatról szólnának a napok és nem a fókázás meg társai. Emberileg is adna valamit.
Az ébresztő pedig lehetne a Moby Dicktől a kiképzés.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113
Én azért nagyon sajnállak, ha egy olyan szakot védesz ilyen vehemenciával, amelyikre csak bekerülni nehéz, ha már bent vagy akkor már továbbrugdosnak, síkhülyeként is.
Tudod normális helyeken teljesíteni is kell ám a vizsgákon, szigorlatokon. Szerintem ha jobban velegondolsz, akkor belátod, hogy valahol az nagyobb baj, ha amiatt aggódsz, hogy PÁR segghülye katonaviselt hallgató elvégzi a tanárképzőt a legalább annyira segghülye zömmel együtt. Nem? Te pár miatt aggódsz, miközben én a zöm miatt... :cool:
Mielőtt megsértődsz, gondold végig amit leírtam, és rá fogsz jönni a gondolatmenetedben rejlő buktatókra.
De van még egy másik aspektus is. Gondold el, hogy mekkora elhívatottság kell ahhoz, hogy valaki el AKARJON menni tanárnak, hogy még 1 év katonai szolgálatot is lenyom, csak hogy felvegyék. :eek:
Ugye így már egészen más a helyzet?

Volt szerencsém az utóbbi időben megismerkedni fiatal pedagógusokkal. Félművelt szélbalos nyomorultak. A legdurvább az volt, amikor az egyik nem tudta, hogy mi az a versláb. Drogozás megy, meg ideológiai agymosás.
Vagy, ha nem ilyen lesz, akkor még ilyen se, csak egy szobanövény, mert totál depressziós.
 

Rapesz

Well-Known Member
2021. május 9.
314
1 085
93
Volt szerencsém az utóbbi időben megismerkedni fiatal pedagógusokkal. Félművelt szélbalos nyomorultak. A legdurvább az volt, amikor az egyik nem tudta, hogy mi az a versláb. Drogozás megy, meg ideológiai agymosás.
Vagy, ha nem ilyen lesz, akkor még ilyen se, csak egy szobanövény, mert totál depressziós.
Minden általánosítás veszélyes, még ez is. - Alexander Dumas
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
A saját elképzeléseim szerint:

A Gripen létszámot nem emelném, helyette sokkal több használható fegyvert vennék hozzájuk. 2026 után két lehetséges választásunk lesz: F-35 vagy Gripen NG. Szerintem 14-18 darab NG bőven elegendő lenne nekünk, és talán finanszírozható is lenne.

A szállítógépek cseréjét illetően reálisan nézve a C-27J lenne a megoldás, az alapján, amit én olvastam erről a témáról. 4-5 darab a C-17 mellé elegendő lenne a honvédség szállítói feladataira (szerintem).

A most futó szállító-helikopter beszerzés alapján 15-20 darab S-70i szerintem megoldható lenne, (a lengyel tenderen borítékolható a győzelme, és ők csak karbantartó üzem létrehozása mellett választanak győztest), de az AW139M is megoldható, ugyan ekkora számban.

Hát a harci helikopter... Tudom, hogy kicsi a valószínűsége, de szerintem ezt a nagyon potens képességet egy ilyen kis haderő nem hagyhat elveszni. Én (ha már olasz vonal) 6-8 AW129 mellett voksolok, de ez sajnos nem realitás.

Sok más eszköz mellett én a katonák egyéni felszerelését fejleszteném. Modern sisak (MICH), MOLLE rendszer, új minta, és szerintem lassan elódázhatatlan lesz áttérni a NATO kaliberű fegyverekre. Én a G36KV-USP csomag mellett szavazok, az AK modernizációnál kivesézték, hogy nem is lett volna drágább, mint a modernizáció. Ha esetleg olyan lesz a gazdasági helyzet, saját fejlesztés... Hát igen... RPG cseréje AT-4-re. Röviden ennyi.:)
A C-17 nem a miénk, pusztán magyar lajstromban van. S-70 felejtős. Amennyiben lesz még forgószárnyas beszerzés (majd sokára), akkor esetleg néhány dedikált harci helikopiról lehet szó. A kalibert és egyebeket nem lenne baj átgondolnod, vagy olvasgatnod.
 
  • Tetszik
Reactions: Venom85

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
480
3 082
93
Mit nem értesz az alatt, hogy ezután is ugyan azok az emberek fognak adott szakra jelentkezni, csak most már rá lesz kényszerülve, hogy előtte letudja a szolgálatot?
Komolyan nem ártana leszokni a tudatmódosító szerekről, mert amit az AGM topicban is lenyomtál....
Na mindegy. A tartós használat szellemi leépüléshez vezet!
Teljesen szét vagy zuhanva. Oda nem illő dolgokat hadoválsz összefüggéstelenül. Azt sem sikerült megérteni, hogy a 60+ pontot nem azért adod, mert a honvédségnek valamilyen szakemberre van szüksége, hanem azért, hogy értelmes katonaviselt fiatalok legyenek az országban.
Vagy azt gondolod, hogy a néprajzosnak, művészettörisnek derogal 1 évet lehúzni a seregben, csak hogy bejusson az ingyenes kéozésbe? Ha derogál, hát így járt... :)
Vogont csak tiltani érdemes, engem is kikészített ...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 120
45 459
113
A C-17 nem a miénk, pusztán magyar lajstromban van. S-70 felejtős. Amennyiben lesz még forgószárnyas beszerzés (majd sokára), akkor esetleg néhány dedikált harci helikopiról lehet szó. A kalibert és egyebeket nem lenne baj átgondolnod, vagy olvasgatnod.
:rolleyes:
Megint eltévedtél szerintem. Ez egy 2013-as hozzászólás volt, amire válaszoltál.
Én is van, hogy csak figyelek, hogy milyen témára kattintottam, aztán rájövök, hogy visszavitta topic első oldalára... :D
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113
A C-17 nem a miénk, pusztán magyar lajstromban van. S-70 felejtős. Amennyiben lesz még forgószárnyas beszerzés (majd sokára), akkor esetleg néhány dedikált harci helikopiról lehet szó. A kalibert és egyebeket nem lenne baj átgondolnod, vagy olvasgatnod.

Több, mint 7 éve nem jelentkezett be, szerintem mindegy már. :D :D
 
K

kamm

Guest
A saját elképzeléseim szerint:

A Gripen létszámot nem emelném, helyette sokkal több használható fegyvert vennék hozzájuk. 2026 után két lehetséges választásunk lesz: F-35 vagy Gripen NG. Szerintem 14-18 darab NG bőven elegendő lenne nekünk, és talán finanszírozható is lenne.

A szállítógépek cseréjét illetően reálisan nézve a C-27J lenne a megoldás, az alapján, amit én olvastam erről a témáról. 4-5 darab a C-17 mellé elegendő lenne a honvédség szállítói feladataira (szerintem).

A most futó szállító-helikopter beszerzés alapján 15-20 darab S-70i szerintem megoldható lenne, (a lengyel tenderen borítékolható a győzelme, és ők csak karbantartó üzem létrehozása mellett választanak győztest), de az AW139M is megoldható, ugyan ekkora számban.

Hát a harci helikopter... Tudom, hogy kicsi a valószínűsége, de szerintem ezt a nagyon potens képességet egy ilyen kis haderő nem hagyhat elveszni. Én (ha már olasz vonal) 6-8 AW129 mellett voksolok, de ez sajnos nem realitás.

Sok más eszköz mellett én a katonák egyéni felszerelését fejleszteném. Modern sisak (MICH), MOLLE rendszer, új minta, és szerintem lassan elódázhatatlan lesz áttérni a NATO kaliberű fegyverekre. Én a G36KV-USP csomag mellett szavazok, az AK modernizációnál kivesézték, hogy nem is lett volna drágább, mint a modernizáció. Ha esetleg olyan lesz a gazdasági helyzet, saját fejlesztés... Hát igen... RPG cseréje AT-4-re. Röviden ennyi.:)
What.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 279
113
Amikor te ott voltál, akkor Néphadsereg volt. Azt meg se próbáld a modern kiképzési rendszerekhez hasonlítani. Hidd el, hogy egy intenzív képzéssel már 6 hónap alatt is egész szép eredményeket lehet elérni. Gyakorlatilag 1 év alatt az amerikaiak bőven frontkatonákat képeznek.

Te voltál egyébként katona ?