[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 392
2 656
113
fsce:
Brit képviselők olyan javaslatot készítenek elő amely lehetővé tenné,hogy afgán kommandósok a gurkhák mintájára a brit hadseregben szolgáljanak.
London az afgán különleges erők több száz tagját evakuálta Kabulból az elmúlt napokban.
Tom Tugendhat a külügyi bizottság elnöke elmondta:"Sok afgán harcolt mellettünk akik jelenleg az Egyesült Királyságban tartózkodnak.Ezerszer bizonyították hűségüket. Ha szolgálni akarnak, üdvözölnünk kell őket."
Lord Dannatt tábornok,
a hadsereg korábbi vezetője azt mondta:"Nagyon örülnék ha egykori afgán katonák csatlakoznának a brit hadsereghez."
https://news.yahoo.com/afghan-commandos-could-fight...
Soha nem nyugszik le a nap, mi?
 
W

Wilson

Guest
A tálibok offenzívát indítanak Panjsher ellen, és az ellenállás vezetője megnevezi a megadás feltételeit...


Illusztráció: news18.com.

A radikális táliboknak nem behódoló északi Pandzsir tartomány nemzeti ellenállási erői visszaverték a militánsok támadását a régió nyugati részén lévő egyik előőrsük ellen. Ezt egy tartományi forrás augusztus 30-án közölte a TASZSZ-szal.

"A tálibok ma este megpróbáltak betörni Pandzsirbe a nyugati oldalon lévő egyik előőrsön keresztül, de támadásukat visszaverték. A tálibok között vannak halottak és sebesültek. A térségben jelenleg nyugodt a helyzet" - mondta. Elmondása szerint a tálibok az utóbbi időben Pandzsir körül összpontosítják erőiket.

"A tárgyalási folyamat nem vezetet eredményre. Valószínű, hogy a tálibok harci műveletekre készülnek, és egyfajta felderítő harcot folytatnak" - tette hozzá a forrás.

Augusztus 25-én Abdul Hafeez Mansoor, aki a tálibokkal folytatott tárgyalásokon a Pandzsir-t képviseli, arról tájékoztatott, hogy Charikar városban (Parwan tartomány közigazgatási központja) először közvetlen tárgyalásokra került sor az ellenálló erők és a tálib küldöttség között. Elmondta, hogy a felek megállapodtak abban, hogy "folytatják a párbeszédet a béke érdekében, hogy elkerüljék a katonai összecsapást". Fahim Dashti, a Pandzsir Ellenállási Erők szóvivője augusztus 26-án azt nyilatkozta, hogy még mindig tárgyalnak a radikálisokkal kötendő megállapodásról, amely az észak-afganisztáni katonai műveletek leállításáról szól.

Korábban azt mondta, hogy a tálibokkal nem egyező régió nem hajlandó arra, hogy a kormányban "a különböző etnikai csoportok jelképes képviselői" legyenek, és egy valóban inkluzív kormányt szeretne.

Ahmad Masood, az afganisztáni Pandzsir Ellenállási Front vezetője kijelentette, hogy abbahagyja tevékenységét és kilép a politikából, ha a tálibok inkluzív kormányt hoznak létre, és biztosítják az állampolgárok szabadságát és egyenlőségét. "Ha a tálibok meg akarják osztani a hatalmat mindenkivel, és szándékukban áll igazságot teremteni, egyenlőséget és szabadságot biztosítani mindenkinek Afganisztánban, akkor visszalépek, és kilépek a politikából" - mondta a Foreign Policy-nak. Masood szerint csak akkor lehetséges elfogadható megállapodás a tálibokkal, ha a mozgalom inkluzív és decentralizált kormányt alakít Afganisztánban, amit az ellenállás számára elfogadhatónak tart. Ellenkező esetben a tálibokkal szembeni patthelyzet folytatódni fog. Az Afgán Ellenállási Front vezetője azt is megjegyezte, hogy nem kap pénzügyi támogatást külföldről, miközben a térség számos országa állítólag a tálibok oldalára állt.

"A (menekülő afgán elnök, Ashraf Ghani) kormánya a régió számos országát arra kényszerítette, hogy a tálibok oldalára álljon. Etnikai és nacionalista retorikájuktól kezdve a víz politikájukig mindez ellenszenvet/ellenségeskedést váltott ki és generált szomszédainkból, és közelebb kerültek a tálibokhoz. A tálibokhoz való közeledésük másik oka az amerikai jelenlét volt, és az a tény, hogy a harcosok támogatásával árthatnak az USA-nak és a NATO-nak" - tette hozzá Masood.

A tálibok augusztus elején fokozták offenzívájukat az afganisztáni kormányerők ellen. Augusztus 15-én bevonultak a fővárosba, Kabulba, elfoglalták az elnöki palotát, majd augusztus 16-án kijelentették, hogy az afganisztáni háborúnak vége. Az egyetlen tartomány, amely nincs az ellenőrzésük alatt, továbbra is Pandzsir. A főleg helyi tádzsikok által képviselt pandzsir ellenállás az egyetlen szervezett központja a tálibokkal szembeni ellenállásnak Afganisztánban. A szövetség a Kabultól északkeletre fekvő, hegyvidéki Pandzsir tartományban tevékenykedik, amely az ország egyik legkisebb népességű és területű régiója. Az ellenállást Ahmad Masood vezeti, aki a 20 évvel ezelőtt terroristák által meggyilkolt Ahmad Sah Masood, a tálibok elleni Északi Szövetség vezetőjének fia.

A tálibok augusztus 22-én négy órát adtak Masoodnak, hogy megadja magát. Válaszul azt mondta, hogy Pandzsir nem adja meg magát, és a lakosság készen áll az ellenállásra, akárcsak a szovjet katonai jelenlét idején. Masood megerősítette a nyugati média értesüléseit arról is, hogy a helyi milíciák mellett Afganisztán más részeiből is érkeztek fegyveres katonák, köztük a különleges erők katonái. Ugyanazon az estén jelentések érkeztek arról, hogy több száz tálib harcos vonult Pandzsir felé. A mozgalom szóvivője, Suhail Shaheen szerint a tálibok békés rendezésről tárgyalnak az ellenállással.
Már ne is haragudj, de amikor azzal a bullshittel jössz, hogy barack hussein személyesen is érintett volt a Hellfire R9X fejlesztésben és ezt többszöri figyelmeztetés után is állítod... A legvidámabb komcsi időket juttatja eszembe az ilyen. Pont mint amikor azt írta az aktuális agitprop újság, hogy Rákosi, Ceaucescu vagy épp a Bölcs vezető útmutatásai alapján a kutatók hihetetlen áttöréseket érnek el. Leírtam már azt, hogy kb mi ennek a valóságtartalma. SEMMI. Nem az elnök asztala a katonai fejlesztések témaköre. Vannak erre tanácsadói és ott van neki a Pentagon, akik szépen elétologatnak papírokat javaslatokkal. barack hussein által indított STRATÉGIA B+??? OMG :eek::eek::eek: És egyébként igen, egy egyszerű kvótaniggernek tartom a faszit, mert kb semmit sem tett le az asztalra, viszont Nobel díjat kapott, csak azért mert fekete. És igen alapvetően minden fekát semmibe nézek, ugyanis nekem sajnos volt már dolgom velük itt NL-ben és korábban németben is. Lusta semmirekellő népség, nem véletlen hogy ahová tömegesen bekerülnek ott hamarosan gettósodás lesz.
A Bidés marhaságot meg poénnak széntam, de ezek után már abban sem vagyok biztos :) Panaszolj be a Bélánál :hadonaszos: :hadonaszos: :hadonaszos:
Végül is neked ez a véleményed róla, én egy szóval se mondtam, hogy ez rossz, én csak azt írtam a hozzászólásomban,hogy én nem tartom annak , ami pedig a pengés Helfire rakétát és Obamat illeti tisztázzuk a dolgot én nem azt állítottam,hogy személyesen részt vett a kifejlesztésében, hanem azt, hogy az ő elnöksége alatt indult ezen fegyverek fejlesztése az ő általa bejelentett új stratégia következtében,és veled ellentétben én nem gondolom azt hogy nem tudja, hogy milyen fegyverről van szó. A poénnal kapcsolatban pedig abszolút nincs bennem harag amúgy sem vagyok az a sértődős fajta..de azért volt bennem egy kis ellenêrzés, mert én alapból nem díjjazom a másik szellemi képességének mínősítésével kapcsolatos "poénokat".
 
  • Tetszik
Reactions: theo

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 201
113
“Az amerikai csapatok húsz évig voltak jelen ezen a területen és húsz éven át próbálták – ha lehet így mondani anélkül, hogy bárkit megbántanánk – civilizálni az ott élő embereket, bevezetni ott a szó legtágabb értelmében vett saját normáikat és életmódjukat, beleértve a társadalom politikai szervezetét is” – mondta Putyin.

“Az eredmény nem más, mint csupa tragédia és veszteség azok számára is, aki ezt tette, az Egyesült Államok számára, de még inkább az Afganisztán területén élő emberek számára. Az eredmény nulla, ha nem negatív” – hangoztatta.​

 
W

Wilson

Guest
Tanár úr, én készültem... :)
Ne haragudj, de ez csak a bizonyitvány miatti magyarázkodás. Azok a gyáva papucsosok nem voltak hajlandók leállni egy jó becsületes, férfias bunyóra. Ez igy volt az angolokkal meg az szovjetekkel is. Az US soha nem tudott volna több százezer embert oda küldeni, mert legalább annyi kellett volna egy győzelemhez. És az eredmény még akkor is bizonytalan lenne.
Ez nem magyarázkodás ez tény az meg, hogy a tálibok nem álltak ki szemtől szembe az amcsikkal és a NATO-val a azért volt mert pontosan tudták, hogy abban a pillanatban a Marsig lőnnék őket.Ennek következtében addig amíg az amerikaiak ki nem vonták a csapataikat gyakorlatilag folyamatosan a barlangokban "bujkáltak".és a hagyományos gerilla taktikát alkalmazták, de katonai értelemben nem mértek vereségét sem az Amerikaiakra sem a NATO-ra....
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 898
11 331
113
fsce:
Brit képviselők olyan javaslatot készítenek elő amely lehetővé tenné,hogy afgán kommandósok a gurkhák mintájára a brit hadseregben szolgáljanak.
London az afgán különleges erők több száz tagját evakuálta Kabulból az elmúlt napokban.
Tom Tugendhat a külügyi bizottság elnöke elmondta:"Sok afgán harcolt mellettünk akik jelenleg az Egyesült Királyságban tartózkodnak.Ezerszer bizonyították hűségüket. Ha szolgálni akarnak, üdvözölnünk kell őket."
Lord Dannatt tábornok,
a hadsereg korábbi vezetője azt mondta:"Nagyon örülnék ha egykori afgán katonák csatlakoznának a brit hadsereghez."
https://news.yahoo.com/afghan-commandos-could-fight...

ez szamomra is ertelmesnek, logikusnak tunik.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
W

Wilson

Guest
Aki hátrahagyja az értékes hadfelszerelését és fejvesztve elmenekül, azt legyőzték! Pont.
Te tévedésben vagy amíg az amerikai haderő Afganisztánban volt hány tartományt illetve tartományi fővárost tartottak a tálibok az ellenőrzésük alatt? Segítek nullát,és nem fejvesztve menekültek korántsem volt így, nem arról volt szó, hogy a tálibok álltak tönkrevert 82.amerikai tengerészgyalogosok maradékai elkeseredett utóvédharcokat folytatnak Kabul utcáin miközben az amerikai C-17-k tálib tüzérségi tűzben szállnak fel a kabuli repülőtérről.A hátrahagyott amerikai hadfelszerelés és Binden agymenése,hogy így vonuljanak ki Afganisztánból egyértelműen súlyos hiba volt...
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Ugyanis itt Biden elnök kimondatlanul, bár, de kijelöli az ellenséget – az al-Shabaabot és az Iszlám Államot –, de a tálibokról nem ejt szót. Velük nincs dolga, velük megegyeztek…

Márpedig ez Keleten nem így működik.

Afganisztánban főleg nem, ott nincs örök egyezmény, de még tartós sem, minden paktum addig tart, míg mindkét félnek érdeke azt betartani, esetleg addig sem. Ha Trumpnak hibája volt elrendelni a – nézetem szerint idő előtti – kivonulást, Biden hibája az, hogy a tálibokat partnernek tekinti. Most egy (rövid) ideig lehetnek ők a „jó” militáns fundamentalisták, fanatikusok, szemben a kijelölt „rossz” fanatikusokkal. Míg ki nem derül, hogy mindegyik egyforma, és nincsenek régi meg új tálibok, csak tálibok. Ugyan Biden szavai között akad egy mérsékelten gyanakvó mondat is:

„Mi nem csak a szavukra, hanem a tetteikre is figyelünk, és van ráhatásunk arra, hogy biztosítsuk a kötelezettségvállalásaik betartását.”
de ennek a ráhatásnak egyre kevesebb a kényszerítő ereje, most már közvetlen védelmet senkinek sem tudnak nyújtani. Az ISIS-K elleni aktív harc afganisztáni jelenlét nélkül csakis tálib segítséggel, mondhatni tálib szövetségben elképzelhető. Itt lesz érdekes a magyar szerepvállalás is, hiszen a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium azt közölte az Index kérdésére, hogy:

„A NATO-csapatok Afganisztánból való kivonulása felvet több súlyos kérdést is Afganisztán és Európa jövőbeli biztonsága szempontjából is. Ezek közül legsúlyosabb a terrorizmus térnyerése miatti újabb migrációs hullámok veszélye. A terrorveszélyt és a migrációs hullámok kialakulását meg kell akadályozni. Az ehhez szükséges lépésekről jelenleg egyeztetések zajlanak, a döntés azonban nem született meg.”
Tehát nem kizárt egy újabb magyar katonai misszió lehetősége Afganisztánban, kifejezetten terrorellenes jelleggel. Lesznek még nekünk szövetségeseink a tálibok… Ami a migráció megelőzését illeti, azzal baj lesz, mert ahhoz a tálib rendszert kéne megdönteni.

 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Te tévedésben vagy amíg az amerikai haderő Afganisztánban volt hány tartományt illetve tartományi fővárost tartottak a tálibok az ellenőrzésük alatt? Segítek nullát,és nem fejvesztve menekültek korántsem volt így, nem arról volt szó, hogy a tálibok álltak tönkrevert 82.amerikai tengerészgyalogosok maradékai elkeseredett utóvédharcokat folytatnak Kabul utcáin miközben az amerikai C-17-k tálib tüzérségi tűzben szállnak fel a kabuli repülőtérről.A hátrahagyott amerikai hadfelszerelés és Binden agymenése,hogy így vonuljanak ki Afganisztánból egyértelműen súlyos hiba volt...
kaotikusan, de olyan fejvesztve hogy a talibok megegyeztek az amerikaiakkal, hogy egyetlen lövést nem adtak le az evakulációt végrehajtó csapatokra és gépekre, és be se tették a lábukat a reptérre, amíg az utolsó gép fel sem szállt...

Valakik nagyon kevereik a dolgot az értelmetlen budai kitöréssel 45ben...
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson
W

Wilson

Guest
Ez kicsit olyasmi magyarázat mint az első világháború utáni német hadtörténeti szemlélet ahol azt hangsúlyozták, hogy a császári német haderőt nem győzték le, a politikai vezetés volt az amelyik elárulta a hadsereget. Teljesen részlet kérdés, hogy a sereget aktív csatában nem győzték le, mert a lényeget (nevezetesen, a terület megtartását) nem sikerült elérni. Innentől kezdve minden más csak szépítgetés és magyarázkodás, mint Vietnam esetében.
Szerintem ez nem igaz a terület tartást amíg az amerikai haderő Afganisztánban volt simán végrehajtotta, az USA-nak simán csak elege lett abból, hogy egy végett nem érő háborút folytat és hozott egy döntést a kivonulásról...
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 745
4 495
113
A nyugati hülyeség új mértékegysége. o_O

Tálibok:
Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország nemzeti lobogóival és a NATO zászlajával letakart üres koporsókkal tartottak ünnepi diadalmenetet augusztus 31-én Afganisztán elfoglalását éljenezve a tálibok.

A nyugat válaszai:
1.
Az Európai Unió a korábbi 50 millió euróról több mint 200 millió euróra (mintegy 71 milliárd forintra) emeli az afgánoknak nyújtott humanitárius segélyt, a támogatás a konfliktus sújtotta országból a szomszédos államokba menekülőket is segíti majd. Kiemelte, hogy a segítségnyújtás feltétele az emberi jogok és a nők jogainak tiszteletben tartása.

2.
A WHO közlése szerint az egészségügyi készleteket szállító repülőgépet Pakisztán bocsájtotta az Egészségügyi Világszervezet rendelkezésére.


A WHO már a múlt hét pénteken figyelmeztetett, hogy Afganisztánban napokon belül elfogynak az egészségügyi készletek. A szervezet logisztikai gondokkal küszködött, s nem tudott mintegy ötszáz tonna segélyt leszállítani, mert a kabuli repülőtéren a kimenekítési műveletek nyomán felfordulás alakult ki.

Ahmed al-Mandhari, a WHO térségért illetékes vezetője szerint a mostani szállítmánnyal legalább részlegesen fel tudják tölteni a készleteket, s ez által a szervezet támogatta egészségügyi intézmények egyelőre folytatni tudják tevékenységüket. Mindez nagyjából 200 ezer ember ellátására elegendő, illetve 3500 műtéthez.

A szállítmányt közvetlenül 40 klinikának küldik 29 afgán tartományban.

„Miután az Egyesült Államok és a nyugati országok kimenekítési missziója augusztus 31-el véget ér, megkezdődhet a rászoruló afgánok millióinak humanitárius ellátása”

– közölte a WHO.
 
W

Wilson

Guest
ee85be20fc106b37fb5393ced5e115be.jpg

Nyilván nem fért volna be egy C-17-esbe, ahogy a kutyák se.
Az, hogy a C-ram-at megsemmisítették az ésszerű dolog, volt ,de hogy a kutyákat otthagyták a táliboknak az számomra érthetetlen döntés volt...
 
W

Wilson

Guest
Napok óta olvasom, hogy tálib SF így meg úgy, milyen jók. Egy hete még nem is hallottam, hogy léteznek egyáltalán. Megindult a szerecsen mosdatás?
Azóta kerültek jobban képbe, amióta zsákmányolt amerikai hadfelszerelésbe öltözve parádéznak a médiában.....Bár hozzáteszem a tálib előtörés előtt is voltak fent videók egységesen elsőosztályú nyugati hadfelszerelésel ellátott tálib SF egységekről..
 
  • Tetszik
Reactions: theo
W

Wilson

Guest
Az USA-nak nincsenek szövetségesei Afganisztánban ....

Michael Knowles amerikai publicista szerint képmutató és hamis az a sok amerikai politikus által hangoztatott felszólítás, hogy Washington nem hagyhatja cserben afganisztáni szövetségeseit. Azok, akiket az USA az afganisztáni konfliktusban támogatott, gyakran Washington ellen fordultak. Ahogy Knowles a Daily Wire-ban megjelent írásában megjegyezte, Washingtonnak lényegében soha nem voltak szövetségesei Afganisztánban - és minél hamarabb rájönnek erre az amerikai hatóságok, annál jobb. Egy fontos pont "afgán szövetségeseinkkel" kapcsolatban. Sok mindent hallani baloldaliaktól, neoliberálisoktól és, mondjuk úgy, puha konzervatívoktól, úgynevezett neokonzervatívoktól, imperialistáktól - azoktól, akik örökké a Közel-Keleten akarnak maradni, folytatni akarják a különböző muszlim országok bombázását és a liberális demokrácia terjesztését a világban... Sokat hallani "afgán szövetségeseinkről".

Szeretném röviden ismertetni "afgán szövetségeseink" történetét. Oké? Mert nem vagyok benne biztos, hogy pontosan tudhatjuk, kik a szövetségeseink Afganisztánban. Hálás vagyok azoknak az embereknek, akik sok éven át segítették az Egyesült Államokat... 1983-ban Ronald Reagan az Ovális Irodában fogadta a mudzsahedin afgán szabadságharcosok egy csoportját. Megjegyezte, hogy ezek a szabadságharcosok a Szovjetunió ellen harcoltak, ezért az USA támogatni fogja őket. Az USA több éven keresztül rengeteg pénzt adott ezeknek a mudzsahedin szabadságharcosoknak - nem kis részben a Szolgálatok Közötti Hírszerzésen keresztül, amely egy ilyen pakisztáni állam az államban.

Ezért elkezdtük finanszírozni a szabadságharcosokat, a mudzsahedeket, az ISI-n keresztül és azon túl. Azok legyőzték a Szovjetuniót, a Szovjetunió elment, és hamarosan összeomlott. Ebben a szakaszban - akár hiszik, akár nem - ezek a különböző mudzsahedin csoportok, ezek a különböző iszlamista csoportok, amelyek az istentelen, ateista Szovjetunió ellen harcoltak, nem bizonyultak nagyon alkalmasnak arra, hogy közös kormányt alakítsanak. Afganisztán így polgárháborúba süllyedt, amely további négy évig tartott.

A polgárháború során különböző frakciók voltak, és bár volt három, négy, majd öt frakció, néhányan úgy döntöttek, hogy a konfliktus nem elég, és létrehoztak egy másik csoportot, a tálibokat. Ehhez az ISI pénzét használták fel. A pakisztáni ISI bátorította őket.

Egyébként a tálibok teljes eredeti vezetése... nos, nem az egész, de gyakorlatilag a teljes vezetés olyan emberekből állt, akik pénzt kaptak az Egyesült Államoktól a Szovjetunióval folytatott háború alatt. Így a tálibok átveszik az uralmat Afganisztánban. Az 1990-es évek elején emelkednek fel, majd 1996-ban kikiáltja az Afganisztáni Iszlám Emirátust. Körülbelül öt évig uralkodnak. Az ISI szövetségeseink támogatásával felveszik a harcot Oszama bin Ladennel és az al-Kaidával*. Oszama bin Laden és az al-Kaida 9/11-én megtámadja az Egyesült Államokat. Az USA bevonul és megdönti a tálibokat. A tálibok ezután visszavonulnak. És mi természetesen ott maradunk 20 évig.

Most a tálibok ismét átveszik az irányítást. Szövetségeseink és ellenségeink voltak... először valami szövetségesek, aztán ellenségek, és most megint szövetségesek. Megtámadott minket az ISIS, egy rivális iszlamista terrorszervezet. Most hajtottak végre terrortámadást ellenünk Kabulban. A tálibok ellen harcolnak. Azért támadtak ránk, mert a kabuli biztonsági intézkedések nem voltak elég hatékonyak.

A Haqqani-hálózat, ahogy korábban említettem, amely a CIA pénzének egyik fő kedvezményezettje volt a hidegháború idején, Kabulban a biztonságért felelt. Aztán a Haqqani-hálózat ellenünk fordult. Az ISI és a CIA finanszírozta a Haqqani-hálózatot, amíg az ISI nem kezdett fizetni a Haqqani-hálózatnak, hogy támadja meg a CIA-t. Még mindig tudod követni a gondolkodásomat? Mert én már nem követem. Nem tudom. Ez túl bonyolult.

Aztán ott van az afgán nemzeti hadsereg, amelyet az USA 20 éven át finanszírozott. Ugyanaz, amelyik szétesett, amikor a tálibok bejöttek. De még az afgán nemzeti hadsereg is... Először is, nagyrészt fiktív katonákból állt, szellem katonákból, akik csak papíron léteztek. Hogy az emberek fizetést kapjanak. De ők nem igazi emberek voltak. Az afganisztáni újjáépítésért felelős különleges főfelügyelő jelentése szerint az afgán nemzeti hadsereg katonáinak 50-75 százaléka kábítószert használt. Amikor pedig nem kábítószereztek, akkor gyakran loptak, és néhány esetben, különösen 2012-ben, megölték saját katonáinkat és az Afgán Nemzeti Hadsereg katonáit is.

És különben is - arról beszélünk, hogy milyen szörnyű, hogy a Kabult elfoglaló tálibok szexuális bűncselekményeket követnek el, de kiderült, hogy az afgán nemzeti hadsereg tagjai - a jófiúk és szövetségeseink - hatalmas mennyiségű szexuális erőszakot követtek el, a "bacha bazi" nevű szokást gyakorolva. Lefordítva azt jelenti, hogy "fiúkkal való játék", lényegében a fiatal fiúk pederasztikus megrontásáról van szó. Csak a szabályozó hatóságok több mint 5000 ilyen esetet jegyeztek fel, és valójában a jelenség szinte biztosan sokkal elterjedtebb volt.

Tehát könyörgöm - amikor elmondják nekem, hogy mit kellene tennünk Afganisztánnal kapcsolatban, kérem, ne legyen álszent a szövetségeseinkkel kapcsolatban. Fogalmunk sincs, hogy kik a szövetségeseink, mert Afganisztánban nincsenek szövetségeseink; az nem is igazán egy ország. Ez nem egy állam. És minden nap, sőt néha óránként új szövetségeseink vannak.

Tehát igen, mindannyian ki akarjuk evakuálni onnan a jófiúkat, akik a mi oldalunkon állnak, akik segítettek nekünk, és akik olyan világot akarnak csinálni, amilyen mi vagyunk. De sok minden változott ebben a tekintetben az évek során, oké?

És véleményem szerint az emberek azért bosszankodnak az Afganisztánnal kapcsolatos külpolitikánk miatt, mert fogalmunk sincs arról, hogy valójában mit is akarunk. Először az volt a cél, hogy eltöröljék a terroristákat, akik lerombolták a tornyokat, majd keresztes hadjárat lett belőle egy új ország felépítésére, a liberális demokrácia terjesztésére és a zsarnokság felszámolására a világban - ahogy George Bush mondta.

És akkor mik a céljaink, hogy a lányok iskolába járhassanak? Ezért golyók elé állítjuk a fiainkat?
Tehát mit akarunk?

Az értelmes külpolitika egyszerű kérdésekre ad választ: mit szeretnénk elérni ebben vagy abban a régióban, mi lesz a hasznunk belőle, és milyen áldozatokat vagyunk hajlandóak hozni érte. Ezeket a kérdéseket kell most feltennünk, de ez a sok hivalkodó fecsegés a szövetségeseinkről, ezekről a csodálatos, csodálatos emberekről... Nekünk nincsenek szövetségeseink Afganisztánban, csak érdekeink vannak ott. És minél több időbe telik, hogy megtanuljuk ezt a leckét, annál rosszabbul járunk.

https://russian.rt.com/inotv/2021-09-01/Daily-Wire-soyuznikov-v-Afganistane -

- eredeti angol nyelven

Milyen éleslátóak lettek így utána. Mintha korábban nem tudták volna, hogy mi volt a Karzai-rendszer, majd a Ghani-rezsim. És mintha korábban senki sem tudta volna, hogy az USA iszlám terroristákat fegyverez fel, a radikális politikai iszlámot saját céljaira használja fel, először a Szovjetunió ellen, majd a nem kívánt politikai rendszerek és országok megsemmisítésére. És most azt fogják mondani, hogy valójában egyszerűen "olyan szövetségeseket választottunk, akik egyáltalán nem voltak szövetségesek".

Néhány hónappal ezelőtt azonban mindenki a hűséges afgán szövetségesek támogatásáról beszélt. És ha kiderül, hogy nem voltak szövetségesek, akkor nem kellene túlságosan felháborodni a közelmúltban történt gyermek gyilkosságok vagy a kabuli repülőtéren a "szövetségesek" tömeges halála miatt.

Nem nehéz kitalálni, hogy hosszú amerikai gondolkodási időszak áll előttünk, amelyben az afganisztáni fiaskó okait fogják megmagyarázni, mert Biden biztosítékai arról, hogy az Egyesült Államokban minden jóra fordul, őszintén szólva nagyon kevés embert elégítenek ki. Még az ultralojális demokrata sajtó is retorikai kérdéseket tesz fel, negatív irányba terelve a kérdést.
 
  • Tetszik
Reactions: Mark1993

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 589
16 191
113
Szerintem ez nem igaz a terület tartást amíg az amerikai haderő Afganisztánban volt simán végrehajtotta, az USA-nak simán csak elege lett abból, hogy egy végett nem érő háborút folytat és hozott egy döntést a kivonulásról...
Bezzeg a Szu. hogy kikapott. Annak idején az utolsó szovjet hadoszlop, fellobogózva, katonai irányítás mellett, tisztelegve vonult ki onnan. Az usa így vonult ki? Mit-kit és hogyan hagyott hátra? Illúzió azt hinni, h az usa valaha is uralta afganisztánt (ahogy a szu. se). Miért indult a háború és a célokat elérte? Nem. Akkor akárhogy csavarjuk ez bizony vereség politikai és katonai értelemben is. Percekig sem állt a rendszer nélkülük.