[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 549
113
Most szigorúan a katonai részét összehasonlítva a dolgoknak, az SZU csapatait az afgánok nem egy alkalommal a terep adottságait kihasználva legyőzték az orosz légierőt különösen a szovjet taktika szempontjából fontos harci helikoptereket az afgánok a Stingerekkel egyértelműen sakkban tartották, ezt az amerikai haderővel nem tudták megtenni a tálibok, köszönhetően az amerikai hadsereg és légierő technikai fejletségének, amihez kétségkívül hozzájárult az utóbbi évtizedek haditechnikai fejlődése....
Addigra nem volt mar stingerje a taliboknak. Elfogyott, es lejart az uzemidejuk. Emlekszem mikor bementek az amcsik 2001-ben,komolyan lamentaltak az egykori stingerekrol, de megnyugodtak hogy egy se mukodik mar. Nem is volt vele leloves, legvedelem hijjan meg ugye azt bombaztak ki amit akartak. Csakhogy az afganok leszaporodtak a vesztesegeiket mert jo vilag koszontott rajuk. Lett iskola, korhaz, kaja, ruha. Ha kilottek 5 talibot egy nap, szuletett helyette 20, na bumm.
Szigoruan a katonai reszet osszehasonlitva, az afganok a szovjet megszallas alatt megfogytak rendesen, x ido mulva, kb mara, kifogyott volna az orszag. A ketszer annyi ideig tarto nato megszallas alatt meg 4x annyian lettek.
 
K

kamm

Guest
E-IGI0iWQAocvhU
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://podiji.karpat.in.ua/?p=59384&lang=hu
"WHO: Egyre nagyobb lehet az élelmiszerhiány Afganisztánban
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint a jelenlegi afganisztáni helyzet tovább rontja az emberek élelmiszerekhez való hozzáférését – számolt be a CNN.
A WHO adatai szerint körülbelül 12,2 millió ember érzékelte az élelmiszerhiányt, még azelőtt, mielőtt a tálibok átvették a hatalmat. Az alultápláltság válságát Afganisztánban súlyosbította a COVID-19 világjárvány, az emelkedő élelmiszerárak, valamint az idei aszály miatt az ország a termés több mint 40%-át elvesztette.
Az ország 13 tartományából 9-ben – ahol nagy károkat okozott az aszály – jelentősen túllépték az alultápláltság küszöbértékét (15%), és Afganisztán egyes járásaiban a mutatók elérhetik akár a 35%-ot – áll a WHO jelentésében."
 
  • Tetszik
Reactions: Loken and Leonidas
W

Wilson

Guest
Afganisztán tádzsikisztáni nagykövete részleteket árult el a volt elnök szökéséről .....

924df66f088db7368be4cd25126be.jpeg


Aszraf Ghani volt afgán elnök találkozót hívott össze a kormánnyal aznap, amikor elmenekült az országból. Amíg a tisztviselők vártak rá, ejlrepült a kabuli repülőtérről - mondta Muhammad Zahir Agbar, Afganisztán tádzsikisztáni nagykövete a RIA Novosztyinak.

"Ghani nem csak elfutott, és magára hagyta társait, hanem a költségvetési pénzt is lenyúlta, és kirabolta az embereket. Egyik helyettese sem tudta, hogy szökést tervez.

Ghani védelmi minisztere szerint (tegnap személyesen beszéltem vele), Ashraf Ghani egyik tanácsadója felhívta a védelmi minisztériumot, és azt mondta, hogy 16 órakor ott lesz egy találkozóra, ők felkészültek, várták őt, de éppen akkor szállt fel a kabuli repülőtérről három repülőgép, amelyeken Ghani és családja utazott" - mondta a nagykövet.

Elmondta, hogy a tálibok könnyen átvették a hatalmat Afganisztánban, mert Ghani árulása miatt eltávolította a kormányból a becsületes tisztviselőket, és tapasztalatlan kádereket ültetett a helyükre. Emlékeztetett arra, hogy a tálibok 10 nap alatt elfoglalták az országot, 32 tartományt és 360 körzetet, annak ellenére, hogy az ország hadseregét a NATO képezte ki, és rendelkezett kifinomult fegyverekkel.


RIA Novosztyi
 
W

Wilson

Guest
Az afganisztáni helyzet áttekintése. 2021.09.01.

E-NRassWUAs-o5P


1 A tálibok bejelentették, hogy Haibatullah Akhundzada lesz Afganisztán vezetője. Ő veszi át az ország feltételes miniszterelnöki tisztségét. Az elnöki posztot valószínűleg megszüntetik. Valójában a tálib vezetés összeolvad az államapparátussal, amely eggyé válik. Egyesek az iráni rendszerhez hasonlónak nevezték a rendszert, de Iránban egyrészt van elnök, másrészt még nem tisztázott, hogy Afganisztánban lesz-e az ajatollahok tanácsának megfelelője, amely a végrehajtó hatalom felett áll majd. A "befogadó afgán kormány" teljes összetételét szeptember 3-án jelentik be. Jóslásképpen - a befogadás dekoratív lesz, és minden kulcspozíciót a tálibok fognak betölteni.

2) A pandzsiri ellenállókkal kapcsolatban a tálibok ismét kijelentették, hogy nem akarnak háborút, és a tálibok szemszögéből nézve jobb, ha ezt békésen oldják meg, mivel elegük van a háborúból. Mivel azonban Szaleh és Maszúd továbbra is kitartanak amellett, hogy irreális követeléseket támasztanak a tálibokkal szemben (például, hogy Szalehet vegyék be a kormányba), egyre valószínűbbé válik a Pandzsir megtámadásának és eltiprásának lehetősége. A tálibok már jelentős erőket vezényeltek Pandzsirba de még mindig abban a reményben várnak, hogy a helyi törzsi vezetők észhez térnek, és megtagadják a felkelő hadsereg támogatását.

3) A kínai külügyminisztérium hivatalosan is vizsgálatot kért az afganisztáni amerikai háborús bűnökkel kapcsolatban, amelyekből 20 év alatt sok volt, a bizonyítékok egy része eléggé nyilvánosan hozzáférhető. Ezt a kezdeményezést korábban a Nemzetközi Büntetőbíróság is támogatta, de az USA nem volt hajlandó alávetni magát a bíróság joghatóságának, és úgy tett, mintha a hadseregét nem lehetne háborús bűnökért bíróság elé állítani. Mindazonáltal az afganisztáni háborús bűnökkel kapcsolatos amerikai felelősség kérdése az elkövetkező években biztosan felmerül. Arra is számítanunk kell, hogy a tálibok felvetik a jóvátétel kérdését az amerikai megszállás során okozott pusztításért és veszteségekért. Sőt, nem zárnám ki, hogy számos más ország is támogathatja a tálibok ilyen követeléseit. Például Kína, vagy Oroszország és Irán.

(4) Amerikai tisztviselők szerint az Egyesült Államok a bizonytalan jövőben segíthet a táliboknak, ha azok harcolnak az ISIS és annak afganisztáni ága ellen. Ami azt illeti, a tálibok harca az ISIS ellen az USA nélkül is folyik. E tekintetben a tálibok teljes mértékben eleget tesznek a dohai megállapodásban foglalt kötelezettségeiknek. Ironikus módon a tálibok korábban azzal vádolták az Egyesült Államokat, hogy az USA és az ISIS Afganisztánban összehangoltan cselekszik. Ezt Karzai volt afgán elnök is támogatta, aki szintén azt állította, hogy az ISISnaz USA eszköze.

5. Idén júliusban, amikor Ghani afgán elnök legutóbb az Egyesült Államokban járt, állítólag figyelmeztette Bident, hogy Pakisztán közvetlenül támogatja a tálib offenzívát, mivel további 10-15 000 harcost küldött pakisztáni területről a tálib offenzíva támogatására. Biden figyelmen kívül hagyta ezt a figyelmeztetést, mivel az akkori fő előrejelzés Afganisztánnal kapcsolatban az volt, hogy Kabul a mély őszig kitart. Ironikus módon augusztus közepén a pakisztáni Gul tábornok nyíltan kijelentette, hogy "amikor a történelmet megírják, és minden esemény megtörtént, mindenki rá fog jönni, hogy a pakisztáni hírszerzés volt az, amely a tálibok kezeivel legyőzte az USA-t".

6. Micsoda vicc egy tálib szóvivőtől. Kiderül, hogy humorista. Az Egyesült Államok és Száleh kritikájára a "Miért, ha amnesztiáról beszélnek, akkor miért akarnak olyan sokan elmenekülni az országból?" -azt válaszolta: "Állítsanak le néhány katonai szállító repülőgépet Delhiben, és mondják meg nekik, hogy Indiából az Egyesült Államokba viszik az embereket - indiaiak százezrei akarnak majd távozni néhány órán belül".

7. Mint kiderült, a Fehér Ház ismét hazudott az Afganisztánban maradt amerikaiak számáról; korábban 100-200 emberről volt szó. Ma kiderült, hogy több mint 500 amerikai állampolgárt hagytak ott . Az is ismertté vált, hogy az amerikai állampolgárok dokumentumai mellett a tálibok megkapták mind az amerikai koalíciós országok állampolgárainak, mind helyi segítőiknek a biometrikus adatait.

8. Azoknak, akik aggódnak az amerikai Afganisztánban hagyott szolgálati kutyák miatt. A tálibok azt állították, hogy a kutyákat a repülőtér körül kellett csapdába ejteniük, de nem azért, hogy megkínozzák és megöljék őket, hanem hogy az Iszlám Emirátus szolgálatába állítsák őket a megfelelő kiképzéssel. Ennyit az új, kutyát evő tálibokról.

9. A demokratikus cenzúra jellemzői a Twitteren. A Kabulban megölt amerikai tengerészgyalogos édesanyja a Twitteren kezdte el bírálni Biden-t, amiért Twitter a fiókját letiltotta. A tálibok tweetelhetnek, de egy Afganisztánban megölt tengerészgyalogos édesanyja nem. Orwell kezd megfordulni a koporsójában.

Az afgán légierő pilótája, aki Black Hawkjával a tálibokhoz repült, és csatlakozott a tálib légierőhöz. Ez megint csak arra a kérdésre utal, hogy ki vezeti a tálib helikoptereket. Ugyanazok az emberek, mint korábban.

E-NxE82XIAQN0RP


A katari őrök a tálibokkal egyetértésben már megkezdték munkájukat a kabuli repülőtéren. A tálibok állítólag tárgyalásokat folytatnak Törökországgal és Katarral a kabuli repülőtér teljes körű működésének helyreállításáról.

E-NkYIgWEAMzZCb


"Recep barátunk", katari közvetítéssel, nagyon szeretné kézben tartani Afganisztánt, hogy kiterjeszthesse befolyását Közép-Ázsiában.

A fegyverhegyek mellett a tálibok több tízmillió dollárnyi készpénzt is lefoglaltak.


És egy kicsit eklektikusabb téma.

E-N7ru7XoAAh0hZ


Vicces volt a képhez fűzött egyik kommentár: "Míg Biden megadta magát a táliboknak, Harris a kommunista Ho Si Minh-nel pózolt, aki kiűzött minket Vietnamból.

Colonelcassad
 

Reppa

Well-Known Member
2010. június 4.
119
709
93
Ebben 100%-ig egyetértünk.:)


Azért kíváncsi lennék, milyen eszközökkel tudták volna könnyen elérni a tálibok teljes megsemmisítését egy országban, ahol szinte mindenki potenciálisan tálib. Én inkább úgy gondolom, hogy a növekvő amerikai agresszió, növekvő ellenállást generált volna, aminek csak több halott lett volna az eredménye mindkét oldalon, viszont a végén úgyanígy kellett volna csomagolniuk a jenkiknek.
Kőkorszaki eszközökkel is megoldható. A képlet nagyon egyszerű,ha nincs ellenálló,akkor nincs ellenállás. Egy ellenállót kapával meg lapáttal is meg lehet szüntetni,nem kell hozzá high tech. Akarat kell hozzá. Ez most nem volt meg. Majd egyszer,talán,csak már nem ott,hanem lehet európában.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Az afgán légierő pilótája, aki Black Hawkjával a tálibokhoz repült, és csatlakozott a tálib légierőhöz. Ez megint csak arra a kérdésre utal, hogy ki vezeti a tálib helikoptereket. Ugyanazok az emberek, mint korábban.

E-NxE82XIAQN0RP
Fura hogy ha teheti ez is ledobja a bakancsot és papucsot húz...
Jó volna megérteni hogy csak azért mert izzad a lába vagy ennek valami mélyebb jelentés tartalma van?
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: antigonosz and enzo
W

Wilson

Guest
Fura hogy ha teheti ez is ledobja a bakancsot és papucsot húz...
Jó volna megérteni hogy csak azért mert izzad a lába vagy ennek valami mélyebb jelentés tartalma van?
Szerintem sok oka lehet pl félti a családja és saját életét, és abban bízik, hogy a táliboknak szüksége lesz a tudására,bár én meg vagyok arról győződve, hogy az UH-60-t a tálibok nem fogják tudni huzamosabb ideig üzemeltetni a MI-17-l ellentétben.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 001
32 376
113
Szerintem sok oka lehet pl félti a családja és saját életét, és abban bízik, hogy a táliboknak szüksége lesz a tudására,bár én meg vagyok arról győződve, hogy az UH-60-t a tálibok nem fogják tudni huzamosabb ideig üzemeltetni a MI-17-l ellentétben.

Attól függ, kapnak-e pótalkatrészt, vagy találnak-e szerelőt, aki ért hozzá.
A vietnamiak vagy az irániak mondjuk évtizedekig üzemeltették a Huey-kat...