agusztus 10. én összeszedtem pár pl.t 5 millióból nem biztos hogy kijönne ha normálisat akarnánk db ja.
nem vóltam az ötlet ellen sem.
csak kell számolni olyanokkal is amik nincsenek használatba csalinak. kellenek szervízelésre alkalmas nagyobbak késszenléti gépeknek olyan amiből egyből startolhat nem kell kivontatgatni.... (és ha összeadjuk elérie egy igazán combos légvédelmi egység árát vagy sem (mert nasams és sky...valami biztos lessz... de annyi betonfedezék árából ami passzív védelem lehet egy nasamsnál nagyobb hatótávú légvédelmi egység is kijöhetne (nemtudom)
Igen, a múltkor már átrágtuk magunkat ezen -ahogy már jó néhányszor- és nincs abszolút értelme "bomba biztos" fedezéket építeni, mert
1, Mindig van nagyobb romboló erő. Azért nincs értelme mindent felfogó bunkereket építeni, mert vagy bevágják neked nagyobb romboló erővel és megsemmisítik a vadászgépet... de legalább egy méreg drága hangárral együtt, ami egyetlen alkalommal sem védte le a támadást.
2, Ha valamelyik bombájuk nem tud beverni semmit Kecskeméten, de van elég hatótávolsága hozzá, akkor találni fognak ezer másik stratégiai fontosságú célpontot, amit nem védtél meg bunkerrel. (Például Debrecenben a reptér, Szolnokon a helikopterek, Százhalombatta, Paks)
3, Egy hangárnak elsődleges feladata az kell legyen majd, hogy öngyilkos drónok vagy más kis pusztító erővel rendelkező fegyver erejét lefogja. A nagyobb, erősebb fenyegetés ellen pedig objektum védelem a leghangsúlyosabb. A NATO-ban is azt mondtuk, hogy ez van elterjedve. Viszont Szittya nem véletlen hangoztatja, hogy ezekből a kisebb védelmet adókból több darab kellene, hogy ne tudják biztosra, hogy melyikben van a gép. (És ez felőlem lehet olyan is, hogy több mobil hangárt vásárolunk és találják ki, hogy melyikben áll éppen gép!)
De itt mindig ugyan oda térünk vissza. Hogy Moli szerint egy erős beton bunker filléres költség. Szittya meg hozta a példákat, hogy ahol megvalósult az igazán erős, az akár egy fél gép ára. És minden ilyen beruházás az a légvédelemtől és a légierő modernizálásától együtt veszi el a pénz forrásokat. Bele kell számolni, hogy ha te 5 millió dollárral többet költesz el egy fedezékre, akkor az 5 NASAMS rakéta legalább, amit nem tudunk elindítani az elfogásukra, de cserébe semmi nem garantálja, hogy a leendő csapás ellen pont elegendő a fal vastagsága. Arról nem is beszélek, hogy ha két gépnek csak egy egyszerű bunkert építesz, abból a te számításod alapján is kijön egy Lynx légvédelmi jármű, ami 4 rakétával és gépágyúval védi az összes repcsit. Vagy meg kell nézni, hogy mennyi egy Cheata konténer 20-30 darabbal!
Szóval én azt mondom, hogy ezt ki kell számolni valós árak alapján és az alapján dönteni, hogy melyik az olcsóbb és afelé eltolni a hangsúlyt. Mert legalább állagmegóvás miatt kell nekik egy mobil hangár. De az objektum védelem sem hagyható el sehogy sem, mert az bármikor bárhová áttelepíthető és a gépek csoportját védi, nem csak 1-1 darabot. Mind a kettő fontos, de mind a kettőnél a maga jelentőségével kell befektetni, mert egyelőre egy századunk van csak és azt bármennyire is védjük a földön, de magát nem tudja megvédeni a levegőben túlerővel szemben.