[BIZTPOL] Afrika

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 441
10 246
113
Szép elképzelés jó lenne ha megvalósulna mert az egyben azt is jelentené, hogy a világ egy békésebb hely lenne, de én nem hiszek abban, hogy a fejlett világ testvériesen megossztozna Afrika erőforrásain úgy, hogy abból az Afrikaiak is profitáljanak..
Igen tiszta idealistának tűnnék ha nem írom oda a végére hogy nem jöhet létre, bár kicsit valóban az vagyok :) Európa viszont még akkor is jobban járna ha megpróbálna tető alá hozni egy ilyen egyezséget és lemondana bizonyos területeken érdekeltségekről (amiket így is elveszít, de cserébe egy végtelen problémát kap), de mivel maga Európa sem egységes a problémát illetően ezért tényleg nincs miről beszélni. Viszont kétségtelen hogy a világ egy jobb hely lenne ettől....
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 921
35 824
113
Szudán meghiúsítja a katonai puccskísérletet, a tisztviselők szerint miután a katonák állítólag megpróbálták elfoglalni a hadsereg főhadiszállását és az állami rádiót (VIDEO)
Oroszország, Szudán a Vörös -tenger partján lévő haditengerészeti bázisról folytatott tárgyalásokat - diplomata
Lehet összefüggés a két hir között?
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://rusnext.ru/news/1632504517258595
"Franciaország figyelmeztetett a következményekre a Wagner PMC Maliba érkezése esetén

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter tájékoztatta Szergej Lavrov orosz külügyminisztert a lehetséges következményekről, ha a Wagner PMC-t Maliba küldik. Erről szeptember 24-én, pénteken számoltak be.
Az orosz és a francia külügyminiszterek találkozójára szeptember 23-án, csütörtökön került sor az ENSZ Közgyűlés 76. ülésszakának margóján. A találkozó során a francia külügyminiszter kijelentette, hogy ha az orosz Wagner katonai magáncég (PMC) beavatkozik a mali helyzetbe, Moszkva "súlyos következményekkel" fog szembenézni - jelentette a RIA Novosztyi.

Szeptember 15-én Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő azt mondta, hogy az orosz fegyveres erők képviselői nem tartózkodnak Mali területén. Peszkov kommentálta az egyes nyugati médiumokban megjelenő jelentéseket is, amelyek szerint a mali hatóságok állítólag kapcsolatban álltak a Wagner PMC-vel, mondván, hogy nem rendelkezik ilyen adatokkal.
Az ENSZ többdimenziós integrált stabilizációs missziója (MINUSMA) Maliban működik. A Biztonsági Tanács 2013. április 25-i határozatával hozták létre. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2012 decemberében engedélyezte az afrikai misszió (AFISMA) 3300 katonájának Maliba telepítését. Az EU 2013-ban egy kiképző missziót (EUTM Mali) is indított Maliba, amelynek célja a mali hadsereg egységeinek tanácsadás és kiképzés volt."
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 280
27 158
113
Ez már többnapos hír, úgy kezdődött, hogy a maliak elégedetlenek a franciák teljesítményével és csodálják az oroszokat és mellesleg:

Aztán meg is egyeztek:

Aztán erre jött a miniszteri látogatás:

De az ügynek még nincs vége:

Hogy lesz e magyar misszió Maliban, vagy az egész Mali elúszik, mint Afganisztán az még a levegőben lóg. Mindenesetre a magyar kormányzat (külügy, hadügy) mostanában látványosan rosszul méri fel a realitásokat missziós téren! Most éppen a komplet TAKUBA alatt rezeg a léc!
 
G

Galthran

Guest
Maliban az iszlamista felkelőkkel vívott harcban hősi halált halt Maxime Blasco szakaszvezető, a francia hadsereg Hegyi Kommandójának (GCM) katonája.
Ő volt az, aki egy 2019-es művelet során egy Gazella helikopteren volt fent mesterlövészként, mikor a gépet találat érte, és lezuhant. A becsapódás pillanatában Blasco kirepült a járműből, és súlyos hátsérüléseket szenvedett, de mikor látta, hogy a gép lágra lobban úgy, hogy mindkét pilóta be van szorulva, azonnal odarohant. A robbanásveszéllyel mit sem törődve kiszedte, és fedezékbe húzta mindkettőt, közben enyhén ő is megégett.
A segítségükre leszálló Tigris helikopterre a felszerelés hiánya miatt (nem erre tervezték a gépet) csak a két pilótát tudták felszíjazni, így Max a külső kapaszkodókat megmarkolva tette meg az utat, ami egészségesen is szép teljesítmény lett volna, nemhogy több csonttöréssel.
Felépülése után rögtön visszatért a kommandóhoz, és újra bevetették Maliban. Egy felderítő őrjárat során kapott halálos lövést.
Nyugodj békében, bajtárs!

29db2cf48d403b451d71e0a20cdcb7b703ad6fe3.jpg

654b533cc354e796ac35aebe7012fc02e919d81b.png
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://politic.karpat.in.ua/?p=30680&lang=hu
"Kritizálta Franciaországot Lavrov
Szergej Lavrov szerint, ha a franciák kivonulnak Maliból, akkor meg kell engedni az ország kormányának, hogy orosz katonákat hívjon. Az orosz külügyminiszter az afganisztáni kivonulást és a csendes-óceáni térségben fokozódó feszültséget sem hagyta szó nélkül.
Nem helyes a nyugati kritika, ami azért érte Malit, mert az orosz segítségért fordult, miközben Franciaország kivonja a csapatait az országból – közölte Szergej Lavrov az ENSZ általános gyűlésén szombaton a Deutsche Welle szerint.
Az országot azért kritizálták az utóbbi időben, mert az orosz magánhadsereghez, a Wagner csoporthoz fordult, ugyanakkor az orosz külügyminiszter szerint az ország a terrorizmus ellen küzd, miközben Franciaország jelentősen csökkenti katonai jelenlétét a nyugat-afrikai országban, így a kritikák sértőek, különösen a bamakói kormány számára, mely külföldi partnerek segítségét kérte.
Mali miniszterelnöke, Choguel Kokalla Maiga a gyűlésen azzal vádolta Franciaországot, hogy egyoldalú döntésükkel magára hagyja Malit. Az országot jelenleg átmeneti kormány vezeti, köszönhetően az alig pár hónap alatt végrehajtott két puccsnak, a franciák a Száhel-övezetben tartózkodó csapatok számát a jelenlegei 5000-ről 2023 végére szeretnék 2500 és 3000 közé csökkenteni... "
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 012
113
Maliban az iszlamista felkelőkkel vívott harcban hősi halált halt Maxime Blasco szakaszvezető, a francia hadsereg Hegyi Kommandójának (GCM) katonája.
Ő volt az, aki egy 2019-es művelet során egy Gazella helikopteren volt fent mesterlövészként, mikor a gépet találat érte, és lezuhant. A becsapódás pillanatában Blasco kirepült a járműből, és súlyos hátsérüléseket szenvedett, de mikor látta, hogy a gép lágra lobban úgy, hogy mindkét pilóta be van szorulva, azonnal odarohant. A robbanásveszéllyel mit sem törődve kiszedte, és fedezékbe húzta mindkettőt, közben enyhén ő is megégett.
A segítségükre leszálló Tigris helikopterre a felszerelés hiánya miatt (nem erre tervezték a gépet) csak a két pilótát tudták felszíjazni, így Max a külső kapaszkodókat megmarkolva tette meg az utat, ami egészségesen is szép teljesítmény lett volna, nemhogy több csonttöréssel.
Felépülése után rögtön visszatért a kommandóhoz, és újra bevetették Maliban. Egy felderítő őrjárat során kapott halálos lövést.
Nyugodj békében, bajtárs!

29db2cf48d403b451d71e0a20cdcb7b703ad6fe3.jpg

654b533cc354e796ac35aebe7012fc02e919d81b.png
"Kard által vész , mind ki kardot ragad ..............."
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 991
19 331
113
Maliban az iszlamista felkelőkkel vívott harcban hősi halált halt Maxime Blasco szakaszvezető, a francia hadsereg Hegyi Kommandójának (GCM) katonája.
Ő volt az, aki egy 2019-es művelet során egy Gazella helikopteren volt fent mesterlövészként, mikor a gépet találat érte, és lezuhant. A becsapódás pillanatában Blasco kirepült a járműből, és súlyos hátsérüléseket szenvedett, de mikor látta, hogy a gép lágra lobban úgy, hogy mindkét pilóta be van szorulva, azonnal odarohant. A robbanásveszéllyel mit sem törődve kiszedte, és fedezékbe húzta mindkettőt, közben enyhén ő is megégett.
A segítségükre leszálló Tigris helikopterre a felszerelés hiánya miatt (nem erre tervezték a gépet) csak a két pilótát tudták felszíjazni, így Max a külső kapaszkodókat megmarkolva tette meg az utat, ami egészségesen is szép teljesítmény lett volna, nemhogy több csonttöréssel.
Felépülése után rögtön visszatért a kommandóhoz, és újra bevetették Maliban. Egy felderítő őrjárat során kapott halálos lövést.
Nyugodj békében, bajtárs!

29db2cf48d403b451d71e0a20cdcb7b703ad6fe3.jpg

654b533cc354e796ac35aebe7012fc02e919d81b.png
Elég tökös FÉRFI volt!
 

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 470
10 694
113
2013 óta nem sikerült kiképezni azt a hadsereget Maliban?
Azokat nem lehet kiképezni. Sem az egyéb Afrikai népeket.
Ha sikerült volna nem hívják be a Wagnerosokat, akik a Közép Afrikai Köztársaságban megszilárdították az uralkodó elit hatalmát és vissszaszerezték az iszlamistáktól az oroszág felét.
Én soksok brutalitásról és túlkapásról hallottam a Wagner Közép Afrikai tevékenységéröl. Egyébként engem ez teljesen hidegen hagy, csak azért írom hogy ne torzuljon a valóság.
Nem lehet háborút nyerni ha még a szövetségeseid utálnak...
Franciaország kínosan ügyel arra hogy elkerüljön mindenféle emberjogi cirkuszt, ez a hatékonyság rovására megy , ez van , ugyanez megfigyelhetö minden "nyugati" hadseregnél aki külföldi missziókban vesz részt, így nehéz. A Wagnernek nincsenek morális aggályai így hatékonyabbak, ennyire egyszerü.

Mali nem Közép Afrika, nehezebb dolguk lesz
 
W

Wilson

Guest
Azokat nem lehet kiképezni. Sem az egyéb Afrikai népeket.

Én soksok brutalitásról és túlkapásról hallottam a Wagner Közép Afrikai tevékenységéröl. Egyébként engem ez teljesen hidegen hagy, csak azért írom hogy ne torzuljon a valóság.
Nem lehet háborút nyerni ha még a szövetségeseid utálnak...
Franciaország kínosan ügyel arra hogy elkerüljön mindenféle emberjogi cirkuszt, ez a hatékonyság rovására megy , ez van , ugyanez megfigyelhetö minden "nyugati" hadseregnél aki külföldi missziókban vesz részt, így nehéz. A Wagnernek nincsenek morális aggályai így hatékonyabbak, ennyire egyszerü.

Mali nem Közép Afrika, nehezebb dolguk lesz
Mivel tudomásom szerint te a francia hadsereg tagja vagy, neked vannak tapasztalataid Maliról? Már persze ha publikus és megoszthatod:).
 

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 470
10 694
113
Mivel tudomásom szerint te a francia hadsereg tagja vagy, neked vannak tapasztalataid Maliról? Már persze ha publikus és megoszthatod:).
Nem tudok objektívan írni mert utálom Afrikát ,igen szar hely. Maliban nem harcolóként voltam, Közép Afrika viszont eléggé "meleg" volt mikor ott jártam. Azt ennyi Nem vagyok blogolós típus. Nem tudom miféle tapasztalatokra gondolsz.