Azért kérdeztelek, mert azt írtad, hogy Mali nem Közép-Afrika és Maliban nehezebb dolguk lesz..
Amúgy meg szerintem nem kell objektívnak lenned, ha meg akarod írni a tapasztalataidat mi hálásak leszünk érte, mivel az internetről nehéz képet alkotni az ottani helyzetről..
Közép Afrikában 3 nagyobb "tábor" volt .
A Seleka ami mindenféle szedett vedette zsoldosokból áll, iszlám vallásúak de nem dzsihadisták. Soraikban sok szudáni , Csádi szarházival, akik még akarták dönteni a kormányt, ez kishíján sikerült is nekik aztán a Franciák helyretették öket.
Az Anti-balaka akik elvileg keresztények , de a gyakorlatban valami sámán-animista-keresztény katyvaszban hisznek, ök a Seleka ellensúlyaként jött létre civilekböl.
Es a Peul , ez egy muzulmán pásztor nép.
A képlet egyszerü, mindenkit utál mindenkit (a Seleka és a Peul még ha nehezen is de kijönnek egymással)
A Franciákat viszont mindenki együtt utálja.
A Wagner jelenleg csakis a diktatorikus kormány érdekeit védi, rátették a kezüket a bányákra is. (Mikor ott jártam dél afrikaiak örizték a bányákat).
Közép Afrikában jobb az élet mint maliban. Van víz, erdök, nagyobb az infrastruktúra mint Maliban, dzsihadisták nem nagyon vannak.
Maliban semmi sincs , az emberek még kétségbeesettebbek ,ez miatt fogékonyabbak a radikalizálódásra, ott nem lesz elég a kulcspozíciókat elfoglalni mert mindenhol ott vannak a rohadékok , motorokon, terepjárókon, ied ket raknak mindenhova. Ez miatt írtam hogy nehezebb lesz. Ott nem lesz elég koncokat hajitani a vezetöknek mert teljesen agymosottak.
A Mali hadsereg egy gyenge morálú szarkupac, rengeteg pénz és fáradtság lett beléjük ölve a semmiért. A korrupció miatt sokszor fizetés sincs, Francia infúzión élnek.
A Wagner sem lesz szerintem eredményesebb, esetleg eredményesen kiirtják az aktuális kormány ellenzéket, de nem tudom mit fognak csinálni ha a Mali hadsereg teljesen szétzüllik, nem hiszem hogy képesek leszek vagy 30000 zsoldost oda vinni, fizetni, biztosítani a logisztikai hátteret. Csak 1 példa, csak a napi üzemanyag fogyasztás kb 60000 liter maliban, mikor mindenki kinnt van és repkednek a repülök meg a helikopterek.