T-80

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1945

Guest
Jah, csak a főmérnök volt orosz, a páncélzat tervezője volt orosz intézet, meg a löveg tervezője volt orosz intézet.

No +1x a gyengébbek kedvéért, mert látom nem ment át a mondanivalóm.
Nem volt orosz intézet akkoriban. Szovjet intézet volt, amiben szovjet állampolgárok dolgoztak.

Orosz intézetről, meg orosz állampolgárok által tervezett nyíllövedékekről csak a hidegháború után beszélhetünk...
... amúgy manapság az orosz állampolgárok az orosz intézetben pont olyan monolit lőszereket készítenek manapság, mint az általad köpködött német mérnökök készítettek a hidegháború végén.
:D
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Erős a gyanúm, persze megerősíteni nem tudom, hogy a kiegészítő füzetek, amiket avtomat mutatott lőszertípusokra pont ezért léteztek. Avagy az általános utasítás tartalmazta azokat a lőszereket, amit minden csapat megkaphatott, és a speciális/elit erők, akiknél rendszeresítették az új lőszert kapott hozzá kiegészítő utasítást. Nekem legalábbis ez tűnik logikusnak, hiszen egy új, csak a mondjuk távol-keleti csapatoknál rendszeresített lőszer (csak példa) miért cserélnéd le az arcticus régióknál lévő utasításfüzetet, amikor még vagy 20 évig nem is látnak olyat arra?

Sajnos csak az MN lőszerjavadalmazását ismerem, de még nálunk is volt külön békeidős javadalmazás, és háborús javadalmazás.
A nagyobb páncélátütéssel rendelkező lőszereket például a hadosztály raktárakban őrizték, nem voltak kint a harckocsizó csapatoknál.
Simán szolgálhatott úgy valaki nálunk a harckocsizóknál, hogy egész szolgálati ideje alatt még csak nem is látta a háborús helyzet esetén kiosztásra került lőszertípusokat.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 492
31 918
113
Ganz Ábrahám egy kilencgyerekes református kántortanító legidősebb fiaként született a svájci Unter Embrachban
Spec én úgy tudom,hogy zsidó kovácsmesterként költözött Pestre,de teljesen lényegtelen.Mint ahogy Hunyadirol sem tudjuk biztosan,hogy milyen származású (valószinűleg magyar,hisz az apja neve Vajk volt-egy vlach birkapásztor aligha kapta volna a Vajk nevet)
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Tudom hogy a Cárizmus a mai napig meghatározó az orosz gondolkodás módban, de azért csak neked elárulom, hogy nem egy személyben maga a Főkonstruktőr Elvtárs tervezte az aktuális szovjet technika és tudomány legújabb vívmányait, hanem az általa irányított mérnök csapat az adott irodában.
;)
Mond már meg mikortól van/létezik önálló Ukrajna és ezen túl mikortól hívták magukat az ott lakók Ukránnak és ez mekkora részét érinti a mai Ukrajnának ?
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
No +1x a gyengébbek kedvéért, mert látom nem ment át a mondanivalóm.
Nem volt orosz intézet akkoriban. Szovjet intézet volt, amiben szovjet állampolgárok dolgoztak.
Hát te kezdtél kekeckedni , hogy akkor már inkább Ukránok voltak !

"... ugyanis ami előrevivő korszerű harckocsi fejlesztések történtek a hidegháború alatt a SzU-ban, azok jellemzően Ukránok volt: T-34, T-54, T-64, automata töltőberendezés, Kontakt-1, Kontakt-5."

Oszt kiderült , hogy lófaszt ! A SZU Oroszok lakta , Orosz területeiről származnak !
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Nem, ez nem így működik. Nagyon sokáig nem is akartak/kellett, mert meg voltak elégedve a kompzit lövedékeikkel. Amikor hirtelen a nyakukba szakadt a nyugati NERA páncélos tank generació, akkor meg ki kellett fejleszteni a monolit penetrátort. Ez azért nem negy egyik napról a másikra. A DU-val nem volt nagy gond, mert az atomiparból volt tudásuk, de a wolfram új volt nekik.
A másik fele a dolognak pedig a pénz. A 3BM22-ben 0,7kg wolfram van a 3BM42-ben pedig 2,7kg. Na amennyivel több benne a wolfram annyival drágább is és van vagy 15000 tankod aminek ilyen lőszert kéne adni.
Most meg magyarázod a bizonyítványt , hogy tudtak csak nem akartak ! Érzed a különbséget a NEM TUDTAK MERT HÜLYE PRIMITÍVEK VOLTAK és a tudtak csak nem akartak között ?
 
S

speziale

Guest
Amit te a kis buksidban gondolsz az mitől lesz tény ? Titán szerkezetű és testű tengót tudtak gyártani páncél lemezt meg nem ?
Azért azt elárulhatnád hogy a titán megmunkálásnak mi köze van a spéci wolfram ötvözet gyártáshoz… de elárulom hogy amíg nem jutott a kezükbe a japán CNc gép normális hajócsavart sem tudtak a tengójukra rakni… normális= nem hallani a világ túlfeléről
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 548
56 011
113
Ha már mindenképpen bontani akarod akkor a teljesen elvakult orosz imádatod számára nagyon rossz hírekkel kell szolgálnom...
... ugyanis ami előrevivő korszerű harckocsi fejlesztések történtek a hidegháború alatt a SzU-ban, azok jellemzően Ukránok volt: T-34, T-54, T-64, automata töltőberendezés, Kontakt-1, Kontakt-5.
Az orosz tervezők csak másoltak, jellemzően gyengébb képességeket: T-62, T-72, T-80-ba gázturbina beépítés.
No +1x a gyengébbek kedvéért, mert látom nem ment át a mondanivalóm.
Nem volt orosz intézet akkoriban. Szovjet intézet volt, amiben szovjet állampolgárok dolgoztak.

Értem én, hogy próbálsz kitáncolni a fentebb, nagy nyílvánosság előtt elkövetett lódításodból, de ez nagy bánatodra megmarad :)
Szóval ha maszatolod a szart igazából csak nagyobb lesz ;)

Oszt kiderült , hogy lófaszt ! A SZU Oroszok lakta , Orosz területeiről származnak !
Pontosan! Nem is értem minek állt bele egy ilyen nyílvánvaló hülyeségbe. :(
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 042
54 139
113
Értem én, hogy próbálsz kitáncolni a fentebb, nagy nyílvánosság előtt elkövetett lódításodból, de ez nagy bánatodra megmarad :)
Szóval ha maszatolod a szart igazából csak nagyobb lesz ;)


Pontosan! Nem is értem minek állt bele egy ilyen nyílvánvaló hülyeségbe. :(



Nekem egybol lejött, hogy csak viccel az ukrán tervezéssel, de majd le esik másnak is, egyszer.
 

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 216
113
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 4082

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 216
113
Amíg a gazdag NSzK megengedhette magának, hogy a párezer Leo-2-est monolitikus Volfrám lőszerrel lássa el, jól láthatóan az amcsik a tízezer M1 Abrams-ot már inkább az olcsóbb DU monolit lőszerrel javadalmazták (mégha nyűgös is a kezelése)...
... a 80-as évek Brezsnyevi pangásában a sokkal szegényebb Szovjetunió ~30'000 (!!!) harckocsijába már nem igazán juthatott sok DU-t vagy Volfrám-ot tartalmazó monolit lőszer.
Ez úgy hülyeség ahogy van. Annak ellenére, hogy mindenhez IS értesz, azt talán tudnod kellene már, hogy sem a DM13, sem az M735 nem volt monoblokk lőszer... És mindkettő volfrámötvözet.
Ja, és az Abrams mellé nyugodtan számold hozzá a többezer M60-ast is, az M735 ugye az M68-hoz készült...

Nagyon nem véletlen az hogy a BM32-es elvileg 1984-ben átment az állami átvételen (szóval a szovjet mérnökök simán meg tudták tervezni), de a kezelési manuálja csak 1990-es kiadású, amikor már tényleg teljesen reménytelen volt az olcsóbb BM15/22/26-os családdal leküzdeni a NATO harckocsijait.
Ez is jó nagy bullshit. Semmit nem jelent, hogy van róla egy 1990-es kiadású manuál! Honnan tudod, hogy nincs egy '85-ös is? Csak T-64A manuálból van nekem '76-os, '84-es és '86-os is...
Amúgy meg de, teljesen nyilvánvaló volt nekik már a 80-as évek legelején is, hogy a 3BM15/22 semmit nem ér. Ezért volt a kísérletezés a 3BM26 és 29-el amíg nem sikerül egy normális lőszert kifejleszteni.

Másrészt, a 100mm 3BM25-ről:
"В 1977-1979 годах эти выстрелы были приняты на вооружение, хотя серийное производство началось еще в 1975-1976 годах.
Данные выстрелы отличались от ранее созданных наличием более массивного бронебойного демпфера, установленного перед бронебойным сердечником. Это привело к повышению массы снаряда, некоторому снижению начальной скорости и повышению бронепробиваемости."

Persze ez nyilván nem jelenti azt, hogy a 3BM32 gyártása is elindult 1985 előtt. De egyáltalán nem kizárható a 85-ös gyártás.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Meg a nagy lófaszt!

Vehetted volna a fáradságot, hogy egyáltalán megnézd honnan származik a grafika.
Forrás:

De nyugodtan elővehetsz egy 3d modellező programot, lehet jobbat csinálni ha nem tetszik... :D

Nekem ezt dobta ki a Google képkeresője első találatnak, panaszkodj náluk.
De simán lehet hogy az ott fórumozók némelyike ugyanaz mint akik a WoT-on (meg itt is ;) ) aktívak.
Így terjed az ige, no! :D
 
  • Vicces
Reactions: Bleroka
T

Törölt tag 1945

Guest
Ez is jó nagy bullshit. Semmit nem jelent, hogy van róla egy 1990-es kiadású manuál! Honnan tudod, hogy nincs egy '85-ös is?

Onnan, hogy ha az első oldalra odalapozol, ott általában felsorolják a korábbi kiadásokat, jellemzően azok kiadási dátumával egyetemben.
(Orosz nyelven értők itt előnyben.)
;)

...
Persze ez nyilván nem jelenti azt, hogy a 3BM32 gyártása is elindult 1985 előtt. De egyáltalán nem kizárható a 85-ös gyártás.

Na itt most tökéletesen egyetértünk!
Semmi sem kizárható! :D
 
M

molnibalage

Guest
Ez úgy hülyeség ahogy van. Annak ellenére, hogy mindenhez IS értesz, azt talán tudnod kellene már, hogy sem a DM13, sem az M735 nem volt monoblokk lőszer... És mindkettő volfrámötvözet.
Ja, és az Abrams mellé nyugodtan számold hozzá a többezer M60-ast is, az M735 ugye az M68-hoz készült...


Ez is jó nagy bullshit. Semmit nem jelent, hogy van róla egy 1990-es kiadású manuál! Honnan tudod, hogy nincs egy '85-ös is? Csak T-64A manuálból van nekem '76-os, '84-es és '86-os is...
Amúgy meg de, teljesen nyilvánvaló volt nekik már a 80-as évek legelején is, hogy a 3BM15/22 semmit nem ér. Ezért volt a kísérletezés a 3BM26 és 29-el amíg nem sikerül egy normális lőszert kifejleszteni.

Másrészt, a 100mm 3BM25-ről:
"В 1977-1979 годах эти выстрелы были приняты на вооружение, хотя серийное производство началось еще в 1975-1976 годах.
Данные выстрелы отличались от ранее созданных наличием более массивного бронебойного демпфера, установленного перед бронебойным сердечником. Это привело к повышению массы снаряда, некоторому снижению начальной скорости и повышению бронепробиваемости."

Persze ez nyilván nem jelenti azt, hogy a 3BM32 gyártása is elindult 1985 előtt. De egyáltalán nem kizárható a 85-ös gyártás.
Dokumentum revizió követés meg smafu ugye?
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Max az új fejlesztések ellenében, de azért ne essünk a ló túloldalára, NATO berkekben ez a korszak a fejlett M60, Leo 1, AMX-30 ideje.

Ígyvan.
Velünk "Dunai Front" szemben jellemzően Leo-1A1/2, M-60A1/3 állt még 1989-ben is, és mindössze 110db Leo-2A4.
Amúgy erősen "nyugati" szemmel nézik az olvtársak a szovjet páncéltörő lőszereket, miközben a szovjetek a kumulatív gránátokat tervezték alkalmazni a nehezebb célokkal szemben (70-es években már 500~550mm páncélátütés), az acélnyilakkal meg leginkább az M113/VCC-1/VCC-2, Marder, Luchs járművekre terveztek lövöldözni.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Másrészt, a 100mm 3BM25-ről:
"В 1977-1979 годах эти выстрелы были приняты на вооружение, хотя серийное производство началось еще в 1975-1976 годах.
Данные выстрелы отличались от ранее созданных наличием более массивного бронебойного демпфера, установленного перед бронебойным сердечником. Это привело к повышению массы снаряда, некоторому снижению начальной скорости и повышению бронепробиваемости."

Ezt Vlaszov írta a weboldalán.
És? Ki ő? Honnan szedte? Mi a forrása annak amit állít?
Ő a lőszer konstruktőre, esetleg ott volt a gyárban vagymi?