A világ első, széles tartományban működő rendszere meg az Arena aktív védelmi rendszer volt. Szintén szovjet.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ez nem érv. A tény az, hogy ők vastagabb penetrátort választottak. Az okát leírtam.
Pont ezért is tettem be ezt az ábrát korábban 3BM59 az utolsó, előtte meg a DM53nem...a tény az, hogy a legújabb orosz apfsds-ek már rohadtul a nyugatiakra hasonlítanak...keress csak rá a 3bm59 átmérőjére és láss csodát....
Pont ezért is tettem be ezt az ábrát korábban 3BM59 az utolsó, előtte meg a DM53
A probléma az, hogy föl sem merül bennetek, hogy az oroszok valamit jobban oldottak meg, mint a németek. Pedig inkább ez a jellemzőbb dolog. Praktikusabb gondolkodásúak.
Hát,azért azt tegyük hozzá,hogy Harkov inkább orosz város,mint ukrán.Egészen halkan jegyzem meg, hogy akkoriban szovjet mérnökök voltak.
Ha már mindenképpen bontani akarod akkor a teljesen elvakult orosz imádatod számára nagyon rossz hírekkel kell szolgálnom...
... ugyanis ami előrevivő korszerű harckocsi fejlesztések történtek a hidegháború alatt a SzU-ban, azok jellemzően Ukránok volt: T-34, T-54, T-64, automata töltőberendezés, Kontakt-1, Kontakt-5.
Az orosz tervezők csak másoltak, jellemzően gyengébb képességeket: T-62, T-72, T-80-ba gázturbina beépítés.
Szóval ha kérhetném maradjunk a csillogószemű szovjet mérnök megnevezésnél.
A baj csak az, hogy amit leírtál, az bullshit.
Nem voltak hülyék a szovjet mérnökök. Az ipar nem tudta legyártani megfelelő minőségben a lövedékeket.
"Despite pioneering APFSDS shells with the introduction of the 2A20 115mm smoothbore gun, the Soviet Union never had the technology to mass produce true long rod tungsten or depleted uranium projectiles until the mid-80's, whereas the Americans had already fielded the M774 DU APFSDS round since the mid to late 70's. Even then, the long rod APFSDS rounds fielded by the Red Army had sheathed penetrators when American APFSDS rounds were already monobloc.
"Producing high-quality weapons-grade tungsten carbide and other tungsten alloys in slug form was difficult and expensive, and manufacturing heavy metal alloy rods of sufficient strength for anti-armour purposes was not a trivial task. The equipment simply did not exist in the USSR."
Meg az is lehet hogy időközben az orosz gyártástechnológia is fejlődöttMost hogy Oroszországnak immáron normális számú harckocsiba kell csak a lőszer javadalmazást megvenni, immáron nekik is fussa monolit csodalőszerre.
Ha már mindenképpen bontani akarod akkor a teljesen elvakult orosz imádatod számára nagyon rossz hírekkel kell szolgálnom...
... ugyanis ami előrevivő korszerű harckocsi fejlesztések történtek a hidegháború alatt a SzU-ban, azok jellemzően Ukránok volt: T-34, T-54, T-64, automata töltőberendezés, Kontakt-1, Kontakt-5.
Meg az is lehet hogy időközben az orosz gyártástechnológia is fejlődött
Én nem akarom letörni az oroszgyűlöletett a fejetekben (ha már ismét ilyen szépen személyeskedünk), de a T-34-et tervező uriember Jaroszlav tartományban született, így kurvára orosz volt, nem pedig ukrán!
Кошкин, Михаил Ильич — Википедия
ru.wikipedia.org
A T-54 és a T-64-es harckocsi főtervezője, Mozorov pedig Bezhitsa-ban született, ami a mai Brajnszk régióban van, ami a mai napig Oroszország.
Морозов, Александр Александрович — Википедия
ru.wikipedia.org
A Kontakt reaktív páncélokat pedig a Központi Acélkutató Intézet szakemeberei fejlesztették ki, Moszkvában!
Научно-исследовательский институт стали — Википедия
ru.wikipedia.org
Szóval kb. egy szó nem volt igaz abból amit írtál. Annyira volt ukrán a szovjet harckocsi tervezés, mint amennyire Rómaiak a mai Románok....
Tudom hogy a Cárizmus a mai napig meghatározó az orosz gondolkodás módban, de azért csak neked elárulom, hogy nem egy személyben maga a Főkonstruktőr Elvtárs tervezte az aktuális szovjet technika és tudomány legújabb vívmányait, hanem az általa irányított mérnök csapat az adott irodában.
Ez felesleges.Ganz Ábrahám meg svájci zsidó volt,de magyar céget épitett.Jah, a Moszkvai központi acélkutató intézet ukránjai XD LOL
Csak acélból áll egy hk? Szerintem szürkeállomány is kell hozzáJah, a Moszkvai központi acélkutató intézet ukránjai XD LOL
Azért tőled elvártam volna, hogy amit belinkeltem elolvasd....Csak acélból áll egy hk? Szerintem szürkeállomány is kell hozzá
.Én továbbra is azt gyanítom, hogy sokkal inkább költségvetési sem mint gyártástechnológiai okai voltak.
Amíg a gazdag NSzK megengedhette magának, hogy a párezer Leo-2-est monolitikus Volfrám lőszerrel lássa el, jól láthatóan az amcsik a tízezer M1 Abrams-ot már inkább az olcsóbb DU monolit lőszerrel javadalmazták (mégha nyűgös is a kezelése)...
... a 80-as évek Brezsnyevi pangásában a sokkal szegényebb Szovjetunió ~30'000 (!!!) harckocsijába már nem igazán juthatott sok DU-t vagy Volfrám-ot tartalmazó monolit lőszer.
.
.
Ha csak azon mulik, megoldhattak volna ugy is, hogy az elitebb garda egysegek kapnak dragabb löszert, a tömeg meg hagyomanyosat.
Erős a gyanúm, persze megerősíteni nem tudom, hogy a kiegészítő füzetek, amiket avtomat mutatott lőszertípusokra pont ezért léteztek. Avagy az általános utasítás tartalmazta azokat a lőszereket, amit minden csapat megkaphatott, és a speciális/elit erők, akiknél rendszeresítették az új lőszert kapott hozzá kiegészítő utasítást. Nekem legalábbis ez tűnik logikusnak, hiszen egy új, csak a mondjuk távol-keleti csapatoknál rendszeresített lőszer (csak példa) miért cserélnéd le az arcticus régióknál lévő utasításfüzetet, amikor még vagy 20 évig nem is látnak olyat arra?Lehet hogy így is történt, csak hiteles infót sajnos eddig még nem láttam a szovjet harckocsizók lőszertípus javadalmazásáról.
Sokan azt képzelik hogy ha valami átment az állami átvételen, akkor az már abban a pillanatban jelentős mennyiségben a csapatok rendelkezésére is állt, pedig a kettő között hosszú évek is eltelhettek.
Kedvenc példám erre az Osza.Lehet hogy így is történt, csak hiteles infót sajnos eddig még nem láttam a szovjet harckocsizók lőszertípus javadalmazásáról.
Sokan azt képzelik hogy ha valami átment az állami átvételen, akkor az már abban a pillanatban jelentős mennyiségben a csapatok rendelkezésére is állt, pedig a kettő között hosszú évek is eltelhettek.