[HUN] Leopard 2

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 223
119 889
113
A német sem hülye, meg van annyira saját ipar támogató, hogy nem fogja azonnal 100-as nagyságrendben megvenni. Ez olyan mint az Eurospike.. Ha bevállik licencgyártás, ha nem akkor.. ennyi marad..
Igen és ezért mentek a kevésbé kockázatos és már kipróbált izraeli rendszer felé.

De most már igazán kíváncsi lennék, hogy te mit vélsz butítottnak? Szóval milyen képességében nem azt fogjuk kapni mint amit kértünk?
Tűzerő?
Védelem?
Mobilitás?
Kommunikációs és hálózatos hadviselés?
Tűzvezetés és szenzorok?
 
W

Wilson

Guest
A német sem hülye, meg van annyira saját ipar támogató, hogy nem fogja azonnal 100-as nagyságrendben megvenni. Ez olyan mint az Eurospike.. Ha bevállik licencgyártás, ha nem akkor.. ennyi marad..
Nem hiszem,hogy ennél több Trophy lesz a német Leókon, a saját maguk által kifejlesztett rendszert akarják rátenni a harckocsjaikra,ez csak azért került a Leókra mert sürgősen kellett egy kipróbált APS rendszer a harckocsijaikra és ilyen jelenleg csak a Trophy az ami a "piacon" elérhető......
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 870
91 386
113
Ez elvileg így van, mert a német ráadásul a gyártó országot is beveszi a típusnévbe. Sajnos azonban NATO-n kereszül probléma, hogy Magyarországon "szivárog" az adat (orosz-és kínai kémközpontokat tartunk alig titkolva)..Ez az ország hintapolitikájának következménye. Erre lehet morogni de ez van. Ezért bizonyos NATO információkat nem osztanak meg a nemzetbiztonsági szolgálatainnak már 2010-es évek közepe óta, és bizonyos technikákat meg nem látunk, kapunk, nincsenek itt gyakorlaton. Ezt nem megkérdőjelezhető, még akkor is, ha a kormány stratégiai megállapodást kötött a Rheinmetallal és az Airbussal stb.
Ez a kémes sztori bassza a csőröm. Ne haragudj, de hüle vagy!!!

1 eserben basztak az orrunkra a NATO-nál, de az nem most volt.

Anno sikerült Fletonak az FSZB-vel átvilágítattni az NBH-t, hogy néhány számára kellemetlen szivárogtatót megtaláljon. Ugyanis a sajtó megszellőztette, hogy a roman titkosszolgálat ügynöke a Megyo-Fleto kormányok egyes tagjait sikeresen az ágyába csalta.

Nagyon tanulságos cikk. Hosszú, nem NER propi, hanem ellenzéki HV online.

 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 049
26 597
113
A 130-as torony még nem elérhető automata töltő hiányában, magából a lövegből is pár prototípus van. A RM is azt mondja, hogy a 130-as lövegük fejlesztése TRL 6 szinen tart csak.
Most nem emlékszem a pontos számra, de 130-as lőszer sokkal nehezebb mint a 120-as. (50 literes kamra térfogat, míg a 120-asnál csak 10 liter) Baromira senki nem bírja töltögetni kellő sebességgel! Az ifjú Schwarzenegger is időt pihenőt kérne 4-5 lövés után! :D
A környékünkön SENKINEK nem lesz jobb lövege a L/55-ös RM lövegnél még vagy 10 évig! Román TR-85 meg környékbeli T-72-esek lövegei sokkal gyengébbek. Az A7-est elavultnak mondani elég vicces... :D
A 130-as automata töltős kell legyen, ez evidens. Elvben ez akkora ugrás, hogy Leopard 3A0 kellene legyen már a prototípus és 3A1 a széria, akkor is, ha minden az A7+(HU)ról jön ezen kívül.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 761
35 953
113
A 130-as automata töltős kell legyen, ez evidens. Elvben ez akkora ugrás, hogy Leopard 3A0 kellene legyen már a prototípus és 3A1 a széria, akkor is, ha minden az A7+(HU)ról jön ezen kívül.
Az meg még a kanyarban sincs! Azért tesztelték Challangeren, mert a Leopard-2 toronyba be sem fért!
Szóval nem tudom miért minősíted elavultnak az A7-est. Ilyen alapon a Leopard 3 is elavult, mert rá 10-15 évre majd lesz jobb! :p
Tök jó nekünk a Leopard2A7 - majd a 30-as évek elején veszünk Leopard 3-ast - a továbbszolgáló 2A7 mellé... :)
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 091
113
A német 384 db leendő a7v-ből 187 db fog rendelkezni attica hőképalkotóval, a többi nem. Nem lesznek teljesen egy szinten az állományuk darabjai.

Az eredeti A7 az A6M továbbfejlesztése volt kicsivel. Tudta kezelni a DM11 lőszert a főfegyver, illetve kapott új visszarúgáscsillapítókat. Azon még nem volt az AMAP standardként a frontrészen, csak az A6M-hez hasonlóan az IED elleni megerősítés alul. Az A7V viszont megkapta az AMAP-ot, illetve erősebb APU-t, 187 db pedig 3. generációs hőlépalkotót, iletve a hálózati eszközök is fejlettebbek bennük, az A7+ ezen felül kapja a tető megerősítést, FLW 200 RCWS-t, még erősebb APU-t.

Az A8-ban (tervezett automata töltő) jóval több fantáziát látnak amit meg tudok érteni abszolút.
De úgy tűnik nem érted mi a probléma (nem akarod megérten?).
Az A7V (ami a németeknél rendszerben van) nem kapta meg az újabb ATTACA rendszert és kevesebb páncél is van rajta ami az A7+-ban benne van.
Amit kihozott a KMW egy bemutató darab amit egy A4-esből építettek át (ezt akkor mondta a KMW-s szaki amikor bele udtam ülni) a tornyon meg is találod az A4-es behegesztett kivetőnyílását.

A németek nem az A7+-t vesznek hanem A7V-t ami más altípus más felszereltséggel. (és alapjában véve a az A7+ javára) és az A7V drágább is.
Én nem olvastam olyat, hogy a németek újakat is gyártatnának hanem csak a jelenlegi aktív és letárolt gépeiket korszerűsítik A7V-re.

Szóval akkor mond milyen kategóriában lesz butított szerinted?
Tűzerő? (a löveg az L55-ös )
Tűzvezető rendszer? Nem kapjuk meg az újat talán?
Nem kapjuk meg a legújabb lőszert? (ezt még talán el tudom képzelni)
Nem kapjuk meg a megerősített páncélt amivel rendeltük? (és itt az APS rendszertől tekintsünk el)

Legalább egy kategóriát mondj, hogy milyen tulajdonságában lenne gyengébb?

Olyan mint A7 már nemigen van nekik sem, mert az A7V megint más típus, folyamatosan fejlesztik még jó, hogy átemeneti, ennyiből minden átmeneti.

Az A7 nem egyenlőe az A7-vel sem az A7+-al.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 049
26 597
113
Az meg még a kanyarban sincs! Azért tesztelték Challangeren, mert a Leopard-2 toronyba be sem fért!
Szóval nem tudom miért minősíted elavultnak az A7-est. Ilyen alapon a Leopard 3 is elavult, mert rá 10-15 évre majd lesz jobb! :p
Tök jó nekünk a Leopard2A7 - majd a 30-as évek elején veszünk Leopard 3-ast - a továbbszolgáló 2A7 mellé... :)
Mert nem lesz A8, azért. Legalábbis erre fogadnék.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 091
113
Leopard 2A6M


27484755845_81552aacd1_b.jpg


Leopard 2A6MA2
jo7-s8fNsIbUtZPWkbSv2WgktEMmRiJUNpThpox-E3HQ6jbqA82fnv3lNyPYGLhffHSg9J8uzcFdHrAp2TOA_34t0d26Pyxu8tolfnLZjdp2wZ7nbQnZ8zX6lrLStg

Van MA3 és MA4 is, mily meglepő, kívülről ugyanez, sőt

Leopard 2A7
Leopard-2-A7-KMW-001.jpg


Leopard 2A7A1
1586308_74313_LEOPARD2A7A1KMW.jpg


Leopard 2A7V
40-jahre-leopard-2.jpg

modernizált járművek

Leopard 2A7DNK
c6ff5bf2d61e709abef215a95dd5eda4.jpg


Leopard 2A7+ prototípusok a kétféle páncélcsomaggal, városi harcra vagy tankcsatára
D6oANuxW0AA7Er-.jpg

Leopard-2-A7-14.jpg

megfigyelhető az RCWS

Leopard 2A7+(Q) Katar
Meng+35th+scale+Leopard+2A7+build+review+%285%29.jpg

Megfigyelhető a tető páncélozása

Akna ellen az összesen megfigyelhető a páncélozás.

A németek modernizált gépeket használnak, A6MA3-4, A7, A7A1, A7V variációkban, amikből az A7V megkapja az ATTICA hőképalkotót is. Az A7+, amire az épülő harckocsiink épülnek, fentebb említve, mit kapnak még.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Be tudnád linkelni azt a hírt/interjút, amiben ez elhangzott? Nekem ez valamiért kimaradt...

Te ügyesebben keresel a fórumon. Tudnád nekem mutatni azt a topicot és azt napot, amikor ez szóba került?

Nem emlékszem melyik topicban és melyik napon volt. Csak arra, hogy egy cikkben az RM vezetője azt válaszolta az egyik kérdésre, hogy Zala kapja meg az angol tankok autonóm fejlesztési részét. És ebből mindenki elkezdte találgatni, hogy akkor a letárolásba menő tankokat megvesszük meg, ami egy fasszság szerintem. Csupán egy alkotóelem fejlesztését átrakták az arra szakosodott kutató központjukba.
Ha megvan nagyjából, hogy honnan kezdve nézzem, kikeresem a cikket meg szó szerint kimásolom, hogy mit mondott kedvenc németünk.
 
  • Tetszik
Reactions: Terminator

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 431
46 318
113
Senki sem beszélt A7V meg A7+ ról. A 12 kiképző tank nem lesz modernizálva semmire. Az A7 viszont cserélésre kerülne az nem az életciklusának végéig szolgálna magyarországon. Ez múlt év decemberi történet. Ekkor voltunk együtt????
Dehát te írtad le, hogy nem kapjuk meg azt a technikát, amit a németek, és hogy a mi csúcs tankjaink nem lesznek olyan fejlettek, mint a németek csúcs modelljei. Márpedig a csúcs náluk az A7V. És az az ismert paraméterek alapján gyengébb, mint a mi A7+jaink.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 832
35 399
113
 
  • Tetszik
Reactions: Venom85

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 431
46 318
113
Ami nem az aminek tervezik az butított.. Az A7-et amikor tervezték még képben sem volt hazánk. Bundeswehr is kap új és nem átépített Leo2A7-est. Nem csak a kommunikáció más. De egyébként holnap utazok Brünbe, ahol ott lesz a KMW itt bemutatott A7-ese. Majd meglátjuk ott hogy akarják "eladni"... A németeknél egyébként abban igazad van, hogy van amikor ellentétes a dolog, mert pld. a Luftwaffe Eurovadászai fapadosak, egy pld. a Szaúdihoz, vagy Katarihoz képest..
Meg végre láthatóm az ASCOT-ot is közelről simogatva.. (de ez a Leo2 topic.. ) Az biztos, hogy a németek jelentették be, hogy még alig kezdődött az A7 gyártása de ezt átmeneti típusnak szánják..
Ezzel együtt én javasolnék valamit.
Erről az útról ha készül blogbejegyzés - márpedig gondolom, nem kedvtelésből mész - akkor próbálj meg mindenféle politikai kiszólások, és köpködések nélküli beszámolót készíteni. Nem azt mondom, hogy kormányzati szervek, becsesebbik szerveit kell az ajkadhoz illeszteni, hanem csak próbálj meg tudósítóként fellépni.
Javasolnék pár érdekes kérdést:
  • ha és amennyiben a Konstrukta kint lesz, akkor kérdezz már rá a szlovák-magyar-olasz PESCO program miben létére, állására, és hogy ez kötődik-e az EVA-hoz!
  • A Tatra-nál esetleg kérdezz rá, hogy nem terveznek-e bejönni a magyar piacra! Tudniillik a GBP program nagyjából kimúlt. Az új KMW és RM csomagokhoz lettek ugyan logisztikai járművek véve, de ez nem jelenti az erősen öregedő terepjáró teherautók cseréjének megkezdését. A V4 kapcsán pedig eléggé kézenfekvő lenne a dolog, ráadásul irtó nagy kuss van az ügy kapcsán. Pedig már egy ideje ismertek az új HX3-asok.
  • Az Aero-nál esetleg rákérdezhetnél vállalt szervezési dolgokra. Pl. mivel már hivatalos a magyar többségi tulajdon, az milyen átszervezéseket vetít előre?
  • Mivel nagyon köpködöd a L-39NG rendszerét, próbálj már meg rákérdezni a komplett csomagra, amivel meg lehet a gépeket venni! Különös tekintettel a szimulációs, taktikai és egyéb virtualizált lehetőségekre.
  • A CZ-nél mondjuk érdemes lenne rákérdezni, hogy ténylegesen mennyi és milyen megoszlású licence-eket kapott az Arzenal, és hogy milyen alkatrészeket (és milyen volumenben), fegyvereket vesz át a CZ az Arzenaltól - mivel tudjuk, hogy már beszállít nekik az Arzenal.
  • A RM standján rákérdezhetnél a Strike Shield jelenlegi állására, valamint, hogy milyen előnyökkel rendelkezik a Trophyhoz képest. Valamint, hogy ha már a HX3 szóba jött, akkor mikor kezdik el az új HX3-askoat gyártani, illetve, hogy van-e már megrendelés rájuk. Mert ugye tudjuk, hogy a BW rengeteget akar rendelni. Csak azt nem tudni, hogy az átállás HX2-ről 3-ra mikor, és hogyan fog megtörténni.
  • Esetleg arra is rákérdezhetnél, hogy az osztrákoknál történt MAN felvásárlás hogyan fogja érinteni a RM HX3 gyártását. Továbbra is Bécs mellett tervezik ezekt gyártani, vagy már terveznek egy lehetséges áttelepülést máshova, az Ausztriából való távozással párhuzamosan.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
A nagy lófülét voltunk berendezkedve. Ez csak a politikusok süketelése volt. Nem volt erő és eszköz körkörös védelemre.
Akkor még 12 összfegyvernemi dandár volt, közel 100 vadászrepülő, 100 ezres haderő, többszáz ezer kiképzett tartalékos.
Az is igaz, hogy a szomszédok is jobban álltak.

Szerintem inkább azt politikai nyilatkozatot a VSZ megszűnése utáni helyzetben kell értelmezni. Nem irányult senki ellen, de deklaráltuk, hogy a magyar védelempolitika újra létezik.
Ha így nézem Svájc is körkörösen látja geopolitikai környezetét.