A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 566
74 561
113
A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum képviselői egyeztettek Budapesten...

A tárca vezetője elmondta, hogy mind a katonák, mind a honvédelmi alkalmazottak és civil munkavállalók - a pandémiás helyzet időszakában nyújtott kiemelkedő munkájuk elismeréseként - teljesítményjuttatásban részesülnek, még az idei évben. A katonák egységesen bruttó 80 ezer forint teljesítményjuttatást, illetve SZÉP-kártyára nettó 50 ezer forintot kapnak, míg a védekezésben aktívan résztvevő honvéd tisztjelölteknek bruttó 50 ezer forinttal köszönik meg az idei évben végzett munkát. A honvédelmi alkalmazottak egységesen bruttó 100 ezer forint teljesítményjuttatásra, valamint a SZÉP-kártyára érkező nettó 50 ezer forintra, míg a munkavállók bruttó 76 ezer forintra lesznek jogosultak.

A megbeszélésen Benkő Tibor szólt arról is: a kormány döntése értelmében minden egyenruhás - aki esküjében fogadta meg, hogy az ország érdekeit és a magyar emberek biztonságát, ha kell, élete árán vagy annak kockáztatásával is megvédi - a közeljövőben hat havi juttatást kap. A honvédelmi miniszter hozzátette: a juttatást az idei év végén, legkésőbb a jövő esztendő elején minden érintett megkapja.

A miniszter a fórumon azt is kiemelte, hogy továbbra is a legfontosabb az ember, maga a katona. Éppen ezért dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy Magyar Honvédség parancsnoki kinevezését követően Zsiga Tamás dandártábornok államtitkári főtanácsosként látja el az emberierőforrás-gazdálkodás feladatait, ő felel a Magyar Honvédséggel való kapcsolattartásért, és az ő feladata lesz a továbbiakban az érdekegyeztetés, a kölcsönös érdekérvényesítés és a korrekt együttműködés további fenntartása is.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 566
74 561
113
Új osztrák véderőattasé Budapesten

Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) törzsfőnöke hivatalában fogadta Daniel Pregl dandártábornokot, a leköszönő-, valamint Manfred Hanzl dandártábornokot, a hivatalba lépő osztrák véderőattasét október 13-án, szerdán.

A találkozó során Mihócza Zoltán altábornagy köszönetet mondott a magyar Leopárd 2A4 harckocsik kezelőszemélyzetének kiképzése során nyújtott osztrák támogatásért, valamint kiemelte a két ország közötti különleges műveleti együttműködést. A felek egyetértettek abban, hogy a két ország közötti együttműködést szintén kiválóan példázza az osztrák katonai műszaki kontingens magyarországi feladatvégrehajtása, mely a déli határzár megerősítése során segítette a magyar katonákat 2016-2017-ben.

A megbeszélés zárásaként Mihócza altábornagy elbúcsúzott a távozó attasétól és hivatalba lépése alkalmából köszöntötte Manfred Hanzl dandártábornokot. Az MHP törzsfőnöke kiemelte: bízik abban, hogy Hanzl dandártábornok hozzájárulásával a két ország közötti sikeres katonai kapcsolatok a jövőben még tovább erősödhetnek majd.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Gondolom most újra vissza kellene menni az elejére a szervezeti elem, technika, igény, időtényező szintjéig de nem fogok. Egyszerűen csak, ha akkora mozgásterünk marad, akkor miért ne férne bele ez(is)? :rolleyes:

Van 212 M84 nekik, mindet modernizálni akarják, van egy század használatban levő T-72M1 nekik, meg 31 lezsírozva, meg van 31 T-72B1MS amit most kaptak. Aligha hiszem, hogy most a koszovói feszkó közepette leépítenek.

Látom magadra ismertél, amikor LMzek legendás lelkesedését szatirikus formában idézem. De nektek nem tűnik fel, hogy gombokért megkapnánk a svéde... ja már beolvasztották. De ingyen ideadnák a finnek, de minimum gombokért a saját hetvenketteseiket. A lengyelek is ingyen megtámogatnának a kivont darabokkal, csak vigyük! Értem, hogy nálad hitéleti vita, de mégis elég fix tényként lett leírva, hogy a szerbek is a jövőben 200 hk aktív szolgálattal számolnak.
Nem furcsa, hogy mindenki a szembejövő sávban közlekedik? (LMzeknek legalább van rá egy saját válasza. Korrupció, csak a gonosz politikusok.) És neked mi a válaszod rá, hogy e mellé 2030-tól megkaphatjuk gombokért a csehek szovjet tankjait az alapján, hogy milyen lelkesedéssel nézegették a katonák a kiállításon a Leopárd2-t. A tótok is már egyszer kivonták a forgalomból őket és utána csak annyi időre állították vissza, amíg a váltó típus meg nem oldódik.
Óriási lehetőségeink lesznek az elkövetkezendő 15 évben felvásárolni akár több, mint fél ezer olcsó hk-t. Nem furcsa?

Szerintem úgy, ahogy a románok elcseszték a Piranha projektet, szintúgy mi is képesek lennénk rá...
De minimum megakad a gyümölcsöző együttműdödés lendülete a németekkel.

Egyrészt. De ügye ha ők hűségesen másolni kezdik a román elvtársakat, akkor az Agilis példája is elrettentő, illetve mi is létrehozhatunk egy szerviz bázist amerikai helikopterek beszerzéséért, ahogy ők elsorvasztják a saját AirBus gyárukat.

Néha nem tudom, hogy amikor néhány fórumtárs nagy lelkesen mondja, hogy ezt a haderőfejlesztést nem lehet leállítani, csak legfeljebb lelassul, akkor miben reménykednek. Nem akarok tippeket adni, de nem hiszem, hogy szükségük van rá. A régió országaiban ezernyi példa van arra, hogy egy éles irányváltással hogyan lehet bedönteni már meglévő szerződéseket, megbaszni hosszú távon a fenntartási költséget párhuzamos több típus üzemeltetésével. Nem tudom, hogy abban reménykednek-e, hogy nem csinálnak majd a mostani ellenzékiek semmit, csupán leviszik 1%-ra a kiadást, ahogy Berlin leendő kormánypártjai szorgalmazzák vagy Washington lesz a fő tanácsadójuk és párhuzamos típusok üzemeltetésével szimplán csak megnövelik a fenntartási költségeket.
Igazad van abban, hogy ez bagázs már bizonyított, képesek szétszarni a hadseregünket.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 057
92 112
113
"2016-os értéken több mint 12 ezer milliárd forintos programról beszélünk."

Hogy lett a 3 ezer milliárdból 12? Infláció + forint romlás? Vagy ennyire nagyratörőbbek lettek a tervek?
Ez se nem infláció, se nem forintromlás. 2016-17-ben 0-1% közti infláció volt, idén extra magas 5% és már vastagon fogott a tollam.
A forint 320 körül volt most 360. 12% romlás kábé. Az 3.000 milliárdnál 360 milliádot jelenten, ő meg 12.000 milliárdot mondott.

Az eredeti progi 2026-ig szólt. Az elején 300-400 milliárdos költségvetéssel. Jövőre ez 1.000 milliárd fölötti és kb. 1,6%.

Kis matek. 2026-ig 3.000 milliárd. 2026 és 2032 kozt évi 1.000-1.500 milliárd,3 év inkább ezer, 3 év inkább ezerötszáz, az 7.500 milliárd. Ez összesen 10.500 milliárd. 2032-ig +infláció, +forintromlás az 12.000 köbö.
 
  • Tetszik
Reactions: hete and Terminator
W

Wilson

Guest
Ők mindig is tojtak magasról, hogy "mennyibe kerül az országnak". Elszámolják a 2% -ba vagy csak simán "Óbán" azt csókolom ...

Az egy dolog, hogy mit csináltak a kormányzásuk idején. Egyébként valóban nem rossz kiindulópont, hiszen ugyanazok az arcok lennének megint ...

Ugyanakkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy azok az idők végérvényesen elmúltak (!!). Mivel is kampányolnak most? Mármint a rengeteg "Orbánozáson" kívül? Kényszerbetelepítések a harmadik világból felfuttatása és ennek pénzügyi támogatása, EU érdekek kiszolgálása, EUR bevezetés, haderőfejlesztés finanszírozásának visszavágása. Az utolsót leszámítva ez bődületes összegekbe fog fájni.

NATO. Az oroszokról lassan átkerül a fókusz Kínára. Úgy egyébként T-72 meg Kalasnyikovval is lehetne menni a húsdarálóba, ha a legrosszabb forgatókönyv valósulna meg. Nyugat-EU -ba meg amúgyse menne az orosz. Kínával kapcsolatban pedig a "Vadai doktrína" alapján majd felajánlunk "pár kommandóst meg néhány vadászgépet a víztisztító képesség mellé". Hidd el egy balos kormányt (most ez is a fő prioritás) senki nem fog megrángatni - pláne nem egy ilyen felajánlást követően ...
Nagyon máshogy látjuk a dolgokat, de nem forgathatják vissza ők sem az idő kerekét a NATO-nak egy profi a közös műveletekben jól használható modern hadfelszereléssel ellátott Magyar Honvédségre van szüksége legyen, nincs más alternatíva legyen jobbos vagy balos kormány is a hatalmon.És hidd el ha nem teljesíti a mindenkori magyar kormány a vállalt kötelezettségeit akkor megfogják "rángatni", és Dobrevék abszolút euroatlanti integrációjúak, tehát a NATO elvárást teljesíteni fogják, teljesen mindegy mit süketel éppen Dobrev a választási kampányában....
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 391
27 563
113
Ismét kiváló interjút adott. :) A gombokért meg leírhatatlan magasságokba emelte. :rolleyes::rolleyes: Maróth hatalmas figura!
Kimondta a "gombokért"! :cool:

Hatalmas pozitív csalódás nekem a személye, pedig nagyon kritikus vagyok az egész rendszerrel, aminek ez is része. Ez még nálam fordíthat májusban a közönyömön. Csak semmilyen korrupciós machináció része a honvédelem ne legyen, Orbán is utazzon az OTPs géppel, meg családja a másikkal, ha magánügy, mert egy olyan szélsőjobboldalinak, mint én a honvédelem személyes ügy!

Ez tényleg fontos közügy, ezért létezik az állam. Érte és miatta.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 662
46 659
113
Bocsi, szerintem engem is - meg szerintem Maróth-ot is (esetleg az újságírót?) - megzavarta a 12-es szám. Kis idő kell és szerintem javítva lesz a honvedeleem.hu-n is.
Szóval tényleg csak 3500Mrd HUF, csak azt mi egyből annak idején átváltottuk USD-re, ami a 290-es akkori árfolyamon 12Mrd USD volt.

A 12.000 Mrd HUF az egy igen erős túlzás lenne a Z2026-os programra.
Ha meg azzal indokolnánk, hogy felülről nyitott a keret, akkor meg hogy adnának meg ilyet.

Szóval szerintem elírás, félreértés....
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 391
27 563
113
Bocsi, szerintem engem is - meg szerintem Maróth-ot is (esetleg az újságírót?) - megzavarta a 12-es szám. Kis idő kell és szerintem javítva lesz a honvedeleem.hu-n is.
Szóval tényleg csak 3500Mrd HUF, csak azt mi egyből annak idején átváltottuk USD-re, ami a 290-es akkori árfolyamon 12Mrd USD volt.

A 12.000 Mrd HUF az egy igen erős túlzás lenne a Z2026-os programra.
Ha meg azzal indokolnánk, hogy felülről nyitott a keret, akkor meg hogy adnának meg ilyet.

Szóval szerintem elírás, félreértés....
Ezermilliárdos költségvetés, meg a pluszpénzek tíz évre is hasonló...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 662
46 659
113
Ez se nem infláció, se nem forintromlás. 2016-17-ben 0-1% közti infláció volt, idén extra magas 5% és már vastagon fogott a tollam.
A forint 320 körül volt most 360. 12% romlás kábé. Az 3.000 milliárdnál 360 milliádot jelenten, ő meg 12.000 milliárdot mondott.

Az eredeti progi 2026-ig szólt. Az elején 300-400 milliárdos költségvetéssel. Jövőre ez 1.000 milliárd fölötti és kb. 1,6%.

Kis matek. 2026-ig 3.000 milliárd. 2026 és 2032 kozt évi 1.000-1.500 milliárd,3 év inkább ezer, 3 év inkább ezerötszáz, az 7.500 milliárd. Ez összesen 10.500 milliárd. 2032-ig +infláció, +forintromlás az 12.000 köbö.
Annyit nem tudnak emelni a költségvetésen, hogy gyorsan felmenjen 1500Mrd-ra. Most azért emelkedik rohamosan, mert fel kell tornászni a 2%-ra, de az már mindjárt itt van.
És ne feledjük el, hogy jelentős létszámbővülés is lesz, meg a folyamatos béremelések. Szóval ha azt mondjuk hogy 20 év alatt lesz 12.000Mrd a technikai fejlesztésre sz ánt lóvé, akkor talán a közelébe vagyunk.