[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 533
44 987
113
Köszönöm a válaszodat . Végre egy értelmes párbeszéd.

Értem amit mondasz logikus amit írsz.

Csak annyi megjegyzés, hogy szerintem senki nem gondolt átütő sikerre a használatukkal, itt az önvédelmi képességeik növelése és a lokális ellenlökések hatékony támogatása a cél. A kritikus pontokon biztos jól használhatóak lesznek.
Vitán felül az önjárók amiket kaptak, a világ teteje!
Tényleg kíváncsian várom mit fog nyújtani a PZH2000!

Azt is leírtam többször, hogy a nincs fegyvernél még a régi szar is többet ér, tehát igen, egyet értünk, ezek mindenképpen számítani fognak az ukránoknak. Amit írtam tényleg annyi, hogy még azzal is jobban jártak volna, hogy ha nem 4 féléből kapnak 5 tucatot, hanem akkor legalább 1 fajtából küld nekik a NATO 50 db-ot, mert ez így logisztikai, kiképzési és karbantartási rémálom.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
A lényeg :

"
Arra a kérdésre, hogy miként lehet ebben ennyire biztos, az ukrán katonai hírszerzés vezetője úgy válaszolt, hogy

„ez a munkám, ezt nekem tudnom kell, hiszen ki tudhatná mindezt, ha nem én”.

Aha, tehát én mint ukrán civil, akit a benzinkúton begyűjtenek és visznek a frontra haljak meg, vigyem vásárra a bőrömet csak azért, mert egy nagyfejű "úgytudja" hogy nyernek.

Na itt jön képbe a nép felelőssége... amikor az ukrán paraszt elolvassa ennek a gyökérnek ezt a prosztó böfögését és ezek után még hajlandó felvenni a terepszínűt, az megérdemli a sorsát.

Aki hülye, az haljon meg.

Az olyan érveléssel nem lehet mit kezdeni, hogy "nyerünk, mert csak. Mert én azt mondom".

Innen lehet tudni, hogy valami világra szóló gazemberség van a háttérben és az ukrán fogja megszívni a legjobban.

De nem kell, hogy így legyen.. ezt kéne tudnia minden ukránnak.

Nem kötelező fegyvert fogni, vagy ha igen, azt az ellen is lehet fordítani, aki a vágóhídra akar hajtani, mint egy birkát.... a zelenszkijre is lehet lőni... a brit, amcsi tanácsadókra/szarkeverőkre is lehet lőni. Nem muszáj az oroszokra.

Miért fáj neked, ha harcolnak?
Azt írtad nem kedveled őket.
Akkor, had harcoljanak. Törődj bele.
Fogadd el, hogy megvédik Ukrajnát.
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
410
1 057
93
Tisztelt fórumozó kollégák! Abban mindannyian egyet érthetünk, hogy a háború Ukrajnában két egymással gyökeresen szembenálló létszemlélet között zajlik. A harctér Ukrajna, az áldozatok főként ukránok és oroszok, de itt valójában csak katonai szempontból, a körülmények kényerítése miatt lett Oo. az agresszor, valójában ők a védekezó fél. A fehér, keresztény, heteroszexuális, önmagát a természet részeként meghatározó embertipus védelmezője. Ezért is érzem a hadviselő felek közül közelebb az álláspontjukat a magaméhoz. Az ukránok egy két/három átnevelt generációval, 1.000.000 katona lázálmával, a nyugati támogatás végtelenségének tévhitében, egy olyan alapokon nyugvó társadalmat alakítottak ki a nyugati/mélyállami PR gépezet segítségével, amelyik harcikutyaként csattogtatja a fogait minden irányba, és amelyikről most leszedték a szájkosarat és rácsibészelték Oo. - ra. Olyanok mint a pitbull, elborult az agyuk, ha ráfognak valamire szájzárat kapva elmenekülni sem tudnak/akarnak. Megfogták a medve mellső lábát, ömlik a vére, de még van három mancsa, meg a fogai, a pitbull 30kg a medve 500.
Abból a szempontból sem értem a nagy ukripártiságot, hogy velünk, magyarokkal mindig ellenségesen viselkedtek, kárpátaljai nemzettestvéreinket folyamatosan támadták, korlátozták, üldözték. Milyen ideológiai eszmerendszer az, amelyik a nemzetünk meghasonlását okozta? Egy életellenes, a homályból előlépő totális terrorállam, a folyamatos oltási kötelezettség, agyon figyelt, minimális önrendelkésű, virtuális örömökben fetrengő, konzumidióták, gyermektelen, önmegvalósító, hedonista, természettagadó létfelfogás áll szemben a szakrális hagyománnyal. Az oroszok a hagyomány oldalán, az ukránok hasznos idióták az un. Világállam megidézői markában.
Ráadásul minket is kiirtanának drága azovisták.


"...a körülmények kényerítése miatt lett Oo. az agresszor, valójában ők a védekezó fél. A fehér, keresztény, heteroszexuális, önmagát a természet részeként meghatározó embertipus védelmezője."

Tankönyvi eset.
Kim Philby te bizony fajvédő lehetsz. :D
A nemfehér "embertípus" úgy érzed fenyegeti a fehér emberítpust, a nemhetero "ízlés" kiéléséhez a szabadság tényleg úgy gondolod, hogy veszélyezteti a "heteroságot"?


Tényleg, ha egy ember ebből a te nemfehér "embertípus"-odból összejön egy emberrel a fehér "embertípus"-ból, amilyen szépen mondtad, akkor az utódok létezése egy jó pont az egyik embertípusnak, és rossz pont a másiknak?
Az utódaik akkor mind a nemfehér "embertípus"-hoz tartoznak?

Tudod, hogy mi a faj biológiai definíciója?
Tudod, hogy minden ember e földön Afrikai?
A D-vitamin háztartás adaptálódása párszázezer év alatt eredményezte a bőrtónusok kialakulását.

"Az ukránok egy két/három átnevelt generációval..."
A rendszerváltás óta egy generáció telt el... a Kisoroszokat a Holodomor után tényleg úgy gondolod, hogy át kellett nevelni arra, hogy irtózzanak a Nagyorosz befolyástól?

Látom "...a szakrális hagyománnyal" a legmélyebb réteg ebben az irományban...
Ez is takarhat néhány dolgot...
Például: amikor Pujtyin vagy tíz éve dekriminalizálta az (évente egyszer történő) asszonyverést Nagyoroszországban, akkor ugye arra hivatkozott, hogy az Nagyorosz tradíció. Persze fel is ment az évente agyonvert (női) házastársak száma a "a szakrális hagyomány" védőbástyájában... pedig azelőtt sem kellett szégyenkezniük ebben... mármint amennyiben az asszonyverés "a szakrális hagyomány"-része... akkor még büszkék is lehetnek rá... hogy nem lettek átnevelve.

Része Kim? Melyik történelembeni/emberfejlődési pontot határznál meg, amelyik a szakrális hagyománynak még ok? A felvilágosodás előttit?

A Szabad-Világ eszméit nem kell belenevelni senkibe... egy egészséges lelkületű ember látja, hogy a saját agyukban "szakrális hagyományt" és hasonlókat kergető emberek szörnyűséges dolgokat követnek el azok nevében, szükségtelenül bűntetik saját magukat.


Én az emberi mohóságot, a javak felhalmozását látom ezen mostani háború mögött is. (Evolúciós örökségünk az erőforrásfelhalmozásra tendencia)

A Nagyoroszok bebukott kommunista kíssérlete után egy generációval, az egyik (a kísérletbe kényszerített tag) az Oroszok riválisához tartozna inkább... Nagyorosz etnikumú emberek kerültek volna nagy tömegben... jól felépített infrastruktúrájú területtel együtt Nagyoroszország érdekszféráján kívülre. Rengeteg pénz is...
Ezenkívül a Nagyoroszországi emberek pár generáció múlva látták volna, hogy a határ túoldalán lévők nem sokat változnak PC/Woke/stb "átnevelés" ellenére. (Ez a része az agymenéseteknek számomra egy rossz vicc.)

Kb az lett volna, mint a hideg-háború alatt... látnák az emberek, hogy a határ túloldalán az emberek kevésbé feszültek a társadalomban való élettől... ami destabilizáló.
Az emberek kicsi szabadságaira építő rendszer ugyanis emberi.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 842
65 498
113

Oroszország a háború harmadik szakaszába lépett, és hosszú csatára készül - Andrusiv​


2022.05.14. 04:28

Oroszország egy teljes körű ukrajnai háború harmadik szakaszába lépett, és hosszú csatára készül.
Ezt május 13-án, pénteken jelentette be a teljes ukrán teleton adásában Viktor Andrusiv belügyminiszter tanácsadója – írja az Ukrinform.

A miniszter tanácsadója megjegyezte, hogy az első szakaszban Ukrajna „néhány napon belüli” elfoglalására tett kísérletet, a másodikban pedig az ukrán védelmi erőket vették körül országunk keleti részén.

"Az egyik bekerítést nagyon nagyra tervezték, el akarták vágni Pavlogradtól, a másodikat úgy tervezték, hogy Kramatorszkkal és Szlovjanszkgal együtt, és most nagyon kicsi a bekerítésük - tulajdonképpen Szevrodonyeck és Liszicsanszk, de megtehetik. ne tedd” – hívta fel a figyelmet Andrus.
Megjegyezte, hogy a megszállók mostanra a háború harmadik szakaszába léptek át, amikor elkezdik a felkészülést azon határok védelmére, amelyeken megálltak.

„Ez azt jelzi, hogy elhatározták, hogy a háborút egy nagyon hosszúra fordítják... Remélik, hogy a háború okozta válságok tárgyalóasztalhoz ültetik velük a Nyugatot, és a Nyugat megpróbál majd valamit cserélni értünk, " ő mondta.

Emlékeztetni kell arra, hogy az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara szerint Oroszország a február 24-i, teljes körű Ukrajna invázió kezdete óta 26 900 főt, 1205 harckocsit, 200 repülőgépet, 162 helikoptert, 405 drónt veszített, 13 hajó és csónak és még sok más.
Infonapalm nincs, csak ukrinform?
Ajanlom meg az Ukrainszka pravdat.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 107
1 990
113
Vitán felül az önjárók amiket kaptak, a világ teteje!
Tényleg kíváncsian várom mit fog nyújtani a PZH2000!

Azt is leírtam többször, hogy a nincs fegyvernél még a régi szar is többet ér, tehát igen, egyet értünk, ezek mindenképpen számítani fognak az ukránoknak. Amit írtam tényleg annyi, hogy még azzal is jobban jártak volna, hogy ha nem 4 féléből kapnak 5 tucatot, hanem akkor legalább 1 fajtából küld nekik a NATO 50 db-ot, mert ez így logisztikai, kiképzési és karbantartási rémálom.
Értem és igazat adok neked.
Gondolom egy fajta eszközből nem tudtak volna ennyit összeszedni csak a saját képességeik jelentős csökkentésével, ezért maradt a saláta mix.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Xperteset játszom nem olvasok vissza. :)

Az oroszokat súlyos vérveszteséget követően visszaszorították az ukrajnai katonai erők. A vereség olyan súlyos volt, hogy mindeközben az orosz erők több forrás szerint kénytelenek voltak ellenőrzésük alá venni Rubezhnoje települést és egyes források szerint átkelni a Donyeck folyón Novodruzhes'k irányába, amely településért jelenleg is harcok folynak. Vereségük olyan súlyos volt, hogy ezzel nem csak, hogy három oldalról kerítették be Szeverodonyecket és törték át a frontvonalat, hanem amennyiben sikerül a települést elfoglalni, akkor tulajdonképen közvetlenül Liszicsanszk külvárosában lesznek.

Ezen kívül:
Ez a térkép talán még nem volt linkelve:
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
Mar csak azt nem ertem hogyha par nap alatt ki lehet valakit kepezni pzh 2000-re akkor a mi katonaink mit tokolnek ezzel honapokig?
Lesz am F 35 is az ukranoknak hamarosan, csak meg kell varni elobb hogy a nemetek 10 ev mulva megkapjak.
Ha az életed múlna rajta, rögtön futnál te is olyan időt 100 méteren, amire máskülönben hónapokat kéne edzened...
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
410
1 057
93
rosszul látod a dolgookat.
no nem azért mert mert nem jól gondolkozól.
hanem mert nem látod a fától az erdőt.

mi a célja oroszországnak az ukrajna elleni konfliktusba?

krim elismertetése a 2 szakadár megye?
mit érdekli az oroszt hogy ki fogadja el ki nem ha az történik ott amit ő akar...

honna indult a buli?
USA betolakodott ukrajnába...

mi lett a következménye? eu mint jó csatlós követte az usat és segített neki megsziélárdítani jelenlétét.

mi vólt az első fázis célja?
leválasztani ukrajnát az eu ról és az usa ról.
összejött? nem egésszen de részben.

mi történt utánna?
szintet léptek az oroszok. ha nem sikerül leválasztani ukrajnát.

rá kell ényszeríteni europát és az usát hogy ők maguk szabaduljanak meg ukrajnáról (ők vonuljanak ki akik a a balhét kezdeményezték azzal hogy ukrajnába pofátlnkodtak.)

ez zajlik most. igen lőnek a fronton de nem a területszerzés a lényeg. ez a játszma sokkal nagyobb annál.
de ezt putyin is megmondta már az elején a világrendel kapcsolatban.
Sokszor úgy írtok, hogy a Kisoroszok meg sem jelennek, mint saját akarattal rendelkező emberek... szerintem ez csupán egy gyenge érvelési technika (dehumanizálni)...
A rendszerváltás után Ukrajnában élő embertömegek valószínűleg nagyon örültek, hogy a Nagyoroszoszok már nincsenek úgy rátelepedve az országukra...
Ők maguk kérték, hogy a Szabad-Világ tolakodjon be az országukba... a Nagyorosz válasza volt erre az, hogy jó, akkor szétcsapja őket...


Komolyan úgy gondoltad, hogy egy Holodomor után a Nagyoroszokat fogják választani?

A területszerzés (szerintem) is valós érdek a Nagyoroszoknak, de még fontosabb, hogy Nagyorosz etnikumú emberek ne éljenek a Szabad-Világban nagy tömegben... az ilyen asszimetria a határ két oldalán Pujtyin fiatal korában már bedöntötte egyszer a nagy birodalmi rendszert...

Az, hogy Pujtyin mit nyilatkozik a háború elején az simán lehet dezinformáció.

Felsoroltak vagy 5 háborús okot (a rajongók így tudnak választani maguknak... érvelés közben pedig tudnak váltani)... lehet válogatni... ez az új világrendes ilyesztegetés bizonyos jobboldali csoportokban népszerű mém... valószínűleg amcsi... Pujtyin érzelmekre ható manipulációban nem rossz...
Remélem két éven belül meglátjuk, hogy meghalásban is jó-e.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 961
82 801
113
Sőt!

 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 414
4 448
113

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113

"A közleményben kifejtette a [brit védelmi] minisztérium, hogy az oroszok elsődleges célja valószínűleg az volt, hogy az ott harcoló ukrán alakulatokat elszigeteljék a támogatástól. A folyami átkelés ebben a környezetben rendkívül kockázatos manőver..."

Természetesen, mint minden átkelés, főleg harci körülmények között előkészítést igénylő és veszélyes manőver. Azonban az említett térségben a Donyeck folyó kb. 50 méter széles. Ez körülbelül annyi, mint mint Gyomaendrődél a Hármas-Körös. Amire mindig az lett mondva, hogy ilyen méretű folyók nem akadályok, maximum a Tisza (ami Csongrádnál nagyjából kétszer szélesebb -persze vízállás függően). Na most, akkor nem értem, hogy akkor "ebben a környezetben rendkívül kockázatos manőver" amit nem lehet bevállalni, vagy igazából nem olyan szintű akadály, ami egy hadsereget megállítana? És ha emlékeztek a néhány éve láttunk nagyon sok DNR hadgyakorlatot láttunk ahol kimondottan a vízi, folyami átkeléseket gyakorolták. Tehát véleményem szerint a képességnek teljes mértékben meg kellene lennie. És orosz folyók mértékéhez képest azért egy Szeverodonyeck környéki Donyeck szélesség igazán nem jelentős, sőt...
 
W

Wilson

Guest
Tisztelem a hozzáállásod és osztom. Sajnos, ha a magyar történelmet kucsit boncolgjuk, megnézzük, sokszor fordult elő a mostani helyzet. Mi és a többi kárpát-medencei nép adta a vérét, az őszintén hitt szagadságért, s közben eszközök voltak a Habsburgok, a pápa, a Fuggerek kezében. A mi vérünk adta meg a nyugatnak, hogy meggazdagodhasson még több vér árán és most erkölcsi kioktatásokkal elfedve, iamét valami, még nem látott célért felhasználjon minket....igen minket, nemcsak az ukrikat.
Igen, kihasználta a Nyugat azt a helyzetet ,
amibe mi kerültünk, (a történelem már csak ilyen a magyar királyság is idegen földön harcolt a török terjeszkedés ellen, kihasználva más népek honvédő háborúját) de volt más választási lehetőségünk? Szerintem nem volt.
A Nyugat egyszer sem vívta meg helyettünk a honvédő háborúinkat nekünk kellett megvédeni a hazánkat.
Ugyanez a helyzet most Ukrajnában is ha az ukránok meg akarják védeni a hazájukat, akkor bizony harcolniuk kell érte vérrel és életekkel.