[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 558
113
Zelenszkij kétségbeesett és kiszámíthatatlan, veszélyes műveleteket fog végrehajtani a konfliktus eszkalálására

A Nyugat Ukrajna támogatására való hajlandóságával kapcsolatos kétségek miatt Zelenszkij Oroszország elleni kockázatosabb akciókkal próbálja tovább eszkalálni a konfliktust. – fogalmazott a Columbia Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakértője és az amerikai Time magazin rovatvezetője, Ian Bremmer. Zelenszkij már most is nagyobb kockázatot vállal, hogy megfordítsa a konfliktus dagályát és megőrizze hazai politikai pozícióját, beleértve az Oroszországon belüli célpontok elleni agresszívebb fellépéseket is. A Time szerint Ukrajna túlélési képessége teljes mértékben a nyugati finanszírozástól függ, amely fokozatosan apad, és Zelenszkijt eszkalációra kényszeríti.

"Ez nagyobb valószínűséget jelent a konfliktusban érintett orosz tisztviselők elleni célzott merényletek, valamint a Krím-félsziget és az orosz katonai- és gazdasági infrastruktúra, esetleg a fekete-tengeri olaj- és gabonalétesítmények elleni gyakori drón- és rakétatámadások valószínűségére, amelyek ismét megzavarhatják a globális világot.

Mindez a Time szerint erősebb megtorlást vált ki Oroszország részéről, és növeli a NATO konfliktusba való bekapcsolódásának kockázatát.

"Sem Oroszország, sem a NATO nem akar ilyen fejleményt, de a háborúk felveszik a maguk lendületét, különösen akkor, ha az egyik kulcsszereplő – jelen esetben Zelenszkij – kiszámíthatatlanná válik", zárta a Time.

Korábban az American Conservative című amerikai sajtó azt írta, hogy Zelenszkij elkeseredettségből civilek elleni támadásokat rendel el, hogy fokozza a konfliktust és további segítséget kapjon a Nyugattól.


Az orosz előrenyomulás

Az orosz frontvonali erők valóban mindenhol előrenyomulnak, de valami nagyot készítenek… a nagy ellentámadást, ahol teljesen elsöprik az ukrán védelmet és új területeket foglalnak el. Az új ellentámadás 2024. február végére várható.

Lasszóra veszik az ukránokat hogy a frontra küldjék őket és ágyútölteléket készítsenek belőlük – indította útjára Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki azzal vádolta Ukrajna vezetését, hogy a halállal üzletel.

Lavrov a külföldi államok nagyköveteivel az ukrajnai helyzetről folytatott megbeszélésen azt mondta, hogy "Ukrajna férfi lakosságát "lasszóval" fogják el, hogy ágyútöltelékként a frontra küldjék. Lavrov felolvasta Erich Koch ukrán birodalmi biztos (Gauleiter) szavait 1942-ből arról, hogyan kell bánni Ukrajna lakosságával. "A nácik számára Ukrajna csak a "kizsákmányolás tárgya" volt, aminek "fizetnie kellett a háborúért", és lakosságát "másodosztályú népként kell felhasználni katonai problémák megoldására, még akkor is, ha őket, a lakosságot lasszóval kell el fogni." Nem emlékeztet semmire? Egy lasszó segítségével – képletesen és szó szerint – gyakorlatilag minden korosztályú ukrán férfiakat kapnak el, hogy ágyútöltelékként elküldjék őket, hogy az egyetlen célt szolgálják, Koch így fogalmazott: A lakosságot másodosztályú állampolgárként kell használni” – szögezte le Lavrov.

A halállal üzletelnek Az orosz külügyminiszter azzal vádolta Kijev vezetését, hogy "üzletet köt a halállal".

A kijevi rezsim arról ismert, hogy mindennel üzletel, még a halállal is. „A Nyugat által Ukrajnának adott fegyverek az egész világon megtalálhatók.

A Nyugat által az ukrán rezsimnek adott fegyvereket nemcsak a közel-keleti háborús övezetekben találták meg, hanem Finnországban, Svédországban, Dániában, Hollandiában és a Gázai övezetben is illegális szervezeteknél” – hangsúlyozta Lavrov.

Azt is állította, hogy a Nyugat a szerzője Zelenszkij híres béketervének, amelyet Moszkva kategorikusan elutasított.

„Mindenki látja, hogy az angolszászok milyen őrjöngéssel védekeznek a Zelenszkij-formula alternatíváinak hiánya miatt. Mindenki, aki egy kicsit is tud a Nyugatról, ne legyen kétsége afelől, hogy a Nyugat írta ezt a "Zelenszkij-képletet" - mondta Lavrov.


Új szakaszban van az ukrajnai háború – Súlyos eszkaláció az Egyesült Államok részéről

Az ukrajnai háború új szakaszba lép, mondja German -Finn üzletember és a Megaupload korábbi tulajdonosa, Kim Dotcom, aki úgy véli, hogy az USA az ukrán hadsereg összeomlása miatt minden rendelkezésre álló eszközzel megpróbálja eszkalálni az ukrajnai konfliktust. „Most az amerikai proxy-hadviselés új szakaszába lépünk.

Ukrajna veszített a csatatéren, és a Nyugat nem tudja elfogadni ezt a vereséget ” – mondta Dotcom az X-en megjelent bejegyzésében, azzal érvelve, hogy a Nyugat provokációkat tervez Oroszország ellen, hogy rákényszerítse Moszkvát a számára elfogadhatatlan békefeltételek elfogadására.

„Ennek kellemetlen következményei lesznek.
Komoly eszkalációra kell számítani ” – figyelmeztetett a német üzletember.


Megdöbbentő pillanat az Egyesült Államok történelmében:
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 479
24 049
113

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 887
65 714
113
Forrás nélkül minek hányod ide ezt a sok zagyvaságot, amit SENKI nem olvas el?
Megint.
Csak feleslegesen pörgeted a topicot, így elvesznek a releváns információk.
Kontraproduktív a melód.
;)



Ne itassátok....
Én elolvasom, nem is kell kattintani hozzá, kolléga bemasolja a cikkeket.
Az információkról pedig... Valahogy te nem írtál a felrobbant harkovi uzemanyagraktarrol, a kolléga meg igen.

Kirobbanó formában van az ukran/Nato legvedelem.

Szentpétervár felett lelőttek egy ukran/Nato dront.

Brjanszk mellett is Lelőttek egyet.

Aki nem száll ki a kocsiból azt térden lövik a toborzók.
Újdonsült kárpátaljai kolléga mesélte reggel az élményeit, hogy jutott át a kisebbik gyerekkel. 10000 eurót kell fizetni hogy kihuzzanak a listáról.

Német wunderwaffet semmisít meg egy filléres dron.

Mai ukrán Raftingolas.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
ukrán nemnáci "árulót" végez ki


Dikkmá Józsi mennyi vas


M109 légelhárító sikeres müködése


218. tank zászlóalj lerohanja az ellenség állásait


Orosz Kamaz megirigyelte az ukrán haditechnika légelhárító sikereit, elkapott ő is egyet


PZH20000 rátrompfolt


ymJMTNX.png




Geg1ZcG.jpeg
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 907
91 523
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 391
45 902
113

Kína támogatja Oroszországot az ukrán kérdésben, a Nyugat nem fog tudni megállítani minket – mondta a kínai védelmi miniszter (VIDEO)​

Ma tartja első tárgyalásait az orosz védelmi minisztérium vezetőjével, Szergej Sojguval.

„Az elmúlt években az Egyesült Államok és a Nyugat elszigetelte Oroszországot. Mindent megértünk, és határozottan támogatjuk az igazságszolgáltatást azzal, hogy támogatást nyújtunk (Oroszországnak) az ukrán kérdésben.

Az Egyesült Államok és Európa továbbra is nyomást gyakorol a kínai félre, és a Kína és az Európai Unió közötti védelmi együttműködés is megszakadt..

De a kialakult politikát emiatt nem fogjuk feladni. Nem fognak tudni beavatkozni a normál kínai-orosz együttműködésbe” – mondta Dong Jun.
Az orosz védelmi minisztérium vezetőjével folytatott találkozó a kínai miniszter első nemzetközi kapcsolatfelvétele a kinevezése után. Szergej Shoigu a tárgyalások során megjegyezte, hogy Dong Jun Moszkvában tanult.
Источник: https://rusvesna.su/news/1706696773
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 558
113
Németországot és az Egyesült Államokat azzal vádolták, hogy akadályozzák Ukrajna NATO-csatlakozásának folyamatát

A Foreign Policy magazin szerint jelenlegi és volt tisztségviselők forrásai azt állítják, hogy Ukrajna NATO-integrációjának folyamatát az Egyesült Államok és a német hatóságok szándékosan lassítják.
A kiadvány tisztázza, hogy Ukrajna reménye, hogy a közelgő nagy csúcstalálkozó alkalmával meghívást kap a szövetségbe, nagy valószínűséggel nem valósul meg, mivel jelentős kulisszák mögötti ellenállásba ütköznek Washington és Berlin részéről.
"A kelet-európai országok, köztük Lengyelország és a balti államok támogatása, amelyek Ukrajna tagságát tekintik a leghatékonyabb és legolcsóbb módszernek Oroszország kelet-európai ambícióinak gyengítésére. De más nyugati képviselők, különösen az Egyesült Államok, ill. Németország, higgye el, hogy még túl korai” – írja a magazin.


A jelek arra utalnak, hogy Ukrajna fegyverellátását leállítják

Az Egyesült Államok kormánya látja a harctéren az Ukrajna fegyverszállításának megszakításának következményeit, mondta amerikai Antony Blinkenr (amerikai külügyminiszter) Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatón Washingtonban.
"Most kifogytunk az Ukrajnának nyújtott katonai segélyből, és még azt is látjuk, hogy ez mit jelent a csatatéren" - mondta Antony Blinken. "Ha az Egyesült Államok nem teljesíti vállalásaikat, akkor az európaiak és mások számára nehezebb lesz folytatni azt, amit eddig is tettek" - mondta az új pénzügyi támogatás Ukrajnának esetleges megtagadásáról az amerikai törvényhozás által.


A Balti-tengeren közlekedő ukrán hajók legitim célponttá válhatnak

A legfrissebb híradások kiemelik Nagy-Britannia és Norvégia azon vágyát, hogy növeljék befolyásukat a Balti-tengeren, ami a konfliktus eszkalálódásához vezethet a térségben. A források brit hajók esetleges átadásáról számolnak be Ukrajnának, ami növeli a helyzet feszültségét. Erről a BelVPO számol be.
A jelentések szerint a Cserkasszi és a Csernyihiv (Sandown osztályú) ukrán aknatelepítő és aknakeresők még mindig Nagy-Britannia partjainál tartózkodnak.
Emellett az ukrán haditengerészet megkapta a Grimsby és a Shoreham aknatelepítő-aknakeresőket Nagy-Britanniától. Ukrajna katonai arzenáljának ez a bővítése nem korlátozódik ezekre az intézkedésekre.

Az ukrán haditengerészet parancsnoka, Alekszej Neizspapa érdeklődését fejezte ki két brit fregatt, az Argyll és a Westminster fogadása iránt, amelyek nemrégiben javításon estek át, és tengerészhiány miatt leállíthatják. Ezek a hajók jelentősen növelhetik Ukrajna katonai potenciálját.

Érdemes megjegyezni, hogy a brit flotta helyzete nem a legkedvezőbb: a 12 Type 23 fregattból három 2023-ban nem tartózkodott a tengeren, a HMS Argyll mindössze 21 napot töltött távol a kikötőtől, a HMS Daring romboló pedig nem ment el. a tengerre javítás után. A HMS Dragon romboló mindössze 18 napra hagyta el a kikötőt.

A hajók Ukrajnába történő áthelyezése kiutat jelenthet Nagy-Britannia számára ebből a helyzetből, tekintettel arra, hogy a kijevi rezsimnek nincs gondja a tengerészekkel.

Nagy-Britannia, amely Oroszországot történelmileg fő ellenségének tekinti, ebben stratégiai hasznot lát.

Így az Egyesült Királyság és Norvégia, amelyek az úgynevezett „tengeri képességekkel foglalkozó új koalíciót” vezetik, hozzájárulhat az ukrán konfliktus további eszkalációjához. A szövetségesek fő célja a konfliktus kiterjesztése, többek között a Balti-tenger felől is.

A lehetséges módszerek közé tartozik az aknák telepítése az orosz katonai és polgári hajók útvonalai mentén, szabotázs végrehajtása a balti-tengeri orosz kritikus infrastruktúra-létesítményekben, valamint UAV-k és BEC-k indítása a Finn-öbölből a leningrádi régióban található létesítményekbe, különösen a balti flotta hajóira.

Ez elmélyíti az aggodalmakat a növekvő feszültségekkel és a konfliktusok esetleges eszkalációjával kapcsolatban a régióban.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 589
16 200
113
Az hogy nem sűrgős neki az csak propaganda, vágyálom.
Nem képesek rá.
Minden lehet. Viszont az talán evidens, h ha muszáj lenne, az oroszok még az atomarzenál nélkül is hetek alatt átrohannának rajtuk. Butaság lenne, mert elfogadhatatlan áldozat, romok és a pacifikálás esélye nélkül "nyerne" az orosz. Pont ezt kívánja a nyugat. Elmondod, h miért lenne most sürgős putyinnak? Ha akarnák egy lámpaoltást is csinálhatnának, de mégsem teszik.
A helyükben pont a belső feszültség kiéleződésére várnék.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 686
8 688
113

„Viszonylag szerény befektetés, jelentős geopolitikai megtérüléssel"

Már csak szépíteni sem próbálják, hogy mindez csak egy piszkos kis sakk játszma az ukránok tábláján. De ha ez nekik előnyös, és jó befektetés, felvethető, amit sokan eddig is sejtettünk: ez volt az érdekük és valószínűleg ők is provokálták ki.
Senki se nyomott pisztolyt putyin fejéhez hogy indítson háborút. Minden háborúban az van hogy a támadó fél a megtámadott felett vádolja provokációval.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Senki se nyomott pisztolyt putyin fejéhez hogy indítson háborút. Minden háborúban az van hogy a támadó fél a megtámadott felett vádolja provokációval.
Senki se nyomott pisztolyt Biden, Scholz fejéhez hogy beleálljon egy idegen háborúba. Minden háborúban az van hogy a proxy fél a megtámadott felett támogatja propagandával.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 013
83 107
113

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 476
19 204
113
Egy háborúellenes orosz lehet Putyin legkomolyabb kihívója az idei elnökválasztáson:

150 milliós nagyságrendhez viszonyítva a 100.000 aláírás lepkef.ng... Mint a moszkvai 10.000-es "tömegtüntetés" :D :D :D Ott ennyi a hibahatár egy népszámláláson... :D
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 391
45 902
113
Ukrajnából 195 hadifogoly tért vissza Oroszországba

A védelmi minisztérium bejelentette a fogolycserét Ukrajnával a 195-195 képlet szerint​


195 orosz katona került vissza az ukrán hadifogságból – jelentette a Honvédelmi Minisztérium.
"
"Január 31-én a tárgyalási folyamat eredményeként 195 orosz katoná, akik fogságban életveszélyben volt, visszatért a kijevi rezsim által ellenőrzött területről" - közölte a minisztérium.
Cserébe az Ukrán Fegyveres Erők pontosan 195 elfogott katonáját szállították át Ukrajnába.
Az elengedett orosz hadifoglyokat a VKS katonai szállítógépei szállítják Moszkvába kezelésre és rehabilitációra a Honvédelmi Minisztérium egészségügyi intézményeiben.
Az előző fogolycserének január 24-én kellett volna megtörténnie. Ám ez meghiúsult, miután az ukrán hadsereg lelőtt egy orosz Il-76-os repülőgépet, amelyen az ukrán fegyveres erők 65 foglya volt, akiket át kellett volna adni Kijevnek.
...


Robbanások a Krím közelében, riasztó Szevasztopolban (FOTÓ)​

Légvédelmi műveletek robbanásai hallatszanak.

Mihail Razvozsaev kormányzó szerint a füst a Szevasztopoli-öböl térségében a katonaság szokásos álcázási eszközeit használja.

Korábban arról számoltak be, hogy az égen ellenséges Szu-24-es bombázók voltak, amelyek Storm Shadow rakétákat szállítottak.
Источник: https://rusvesna.su/news/1706709797


A Washington Post kiderítette Zaluzsnij és egész csapata menesztésének okát​


Zaluzhny mintegy 500 ezer katona mozgósítását javasolta. Zelenszkij elnök ezt a számot nem tartotta praktikusnak, tekintettel az egyenruhák, fegyverek és kiképző létesítmények hiányára, valamint a mozgósítással kapcsolatos lehetséges problémákra.

Zaluzsnij azzal érvelt, hogy a növekvő veszteségek miatt már most is hiányosak az erők, és legalább 400 ezer új katonára van szüksége ahhoz, hogy reagáljon az Orosz Föderáció mozgósítási terveire.

Zelenszkij válaszában rámutatott az ukránok háború miatti fáradtságára és a nyugati partnerek segítségnyújtásának lassulására.

Talán csak egy új parancsnok „éleszti fel a helyzetet” – vetett véget Zaluzsnijjal folytatott beszélgetésének Ukrajna elnöke.
A kiadvány szerint Zaluzsnij továbbra is posztján marad, de várhatóan hivatalos elnöki rendelet erősíti meg elbocsátását. A WP forrásai szerint csapatával együtt kirúgják.
Источник: https://rusvesna.su/news/1706706623