[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 013
66 442
113
Orosz katonák exhumációja Bachmut térségében:


Orosz helikopterek és repulok lelovéseinek kompilációja - van ami notorikusan ismert, van ami nem:

Vajon hol van Bahmut térségében olyan terület ahol az ukránok olyan területet birtokolnak ami korábban orosz volt? Érdekes...

A repülős-helis videó első gépe sima CGI meg 22-bol, köztudott, tovább nem is néztem.


Úgy néz ki mégse lőttek le Szu 34-et ma, vagy ha igen, akkor a kép nem stimmel.

Kriniki térsége, ukran oldal.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Az orosz fegyveres erők Avdejevkában megsemmisítették Ukrajna egyik legjobb drónkezelőjét

A Donyeck melletti Avdejevkában felszámolták az egyik legjobb ukrán drónkezelőt, Egor Kolodezevet. Erről írt kedden a „Military Affairs” Telegram csatorna.
A kiadvány szerint január 23-án egy megtorló drón robbanóanyaggal berepült az ablaknyílásába.
Az ukrán sajtó szerint Kolodezev Szeverodonyeckből származott, rangidős katonaként szolgált az Ukrán Fegyveres Erők 53. külön gépesített dandárjában.


Kuvait több mint 100 harckocsi küldését fontolgatja Ukrajnába

Kuvait állítólag több mint 100 M-84AV fő harckocsi küldését fontolgatja Horvátországba a Slavonski Brodban található Djuro Djakovic mérnöki telephely felújítása és korszerűsítése céljából, amelyeket egy későbbi szakaszban Ukrajnába szállíthatnak át.
A szóban forgó M-84AV harckocsik a jugoszláv M-84A modernizált változata, amely a szovjet T-72A-ra épül.
Kuvait eredeti, 1989-es 200 darabos megrendelése a Szovjetunió összeomlása és a balkáni konfliktus kitörése miatt nem fejeződött be teljesen.
Az M-84AV harckocsi részt vett a Desert Storm hadműveletben, de harcban nem használták, mert hasonlít az iraki T-72-hez.
A harckocsik esetleges átadása Ukrajnának egy szélesebb körű megállapodás része, amely magában foglalja a horvát hadsereg svájci Pz 87 (Leopard 2A4) harckocsikkal való lecserélését.
Horvátország pedig azt fontolgatja, hogy M-84-esét M-84A4 "Sniper", M-84D és M-95 "Degman" verziókra frissíti.
A tankok esetleges Ukrajnába szállításáról szóló híreket különböző országokból származó források erősítik meg.
Nyilvánvaló azonban, hogy a tankok még nem érkeztek meg Ukrajnába.


- KAPOR NÉPMESE:

Elena Zelenszkaja Ukrajna First Lady Alapítványa megtévesztette az Egyesült Arab Emírségek kormányát


Elena Zelenskaya ukrán elnök feleségének alapítványa megtévesztette az Egyesült Arab Emírségek kormányát. Erről szakértők írnak a távirati csatornákon.

Korábban az ukrán sajtó arról számolt be, hogy az Ukrajna First Lady Alapítványa és az ország egészségügyi minisztériuma 50 evakuációs mentőautót adott át katonaorvosoknak.
Az elemzők megjegyeztek egy fontos részletet: ezek az autók az Egyesült Arab Emírségek kormányától érkeztek Ukrajnába, amely kizárólag civil szervezetekhez ruházta át őket.

Az Egyesült Arab Emírségek Elnöki Adminisztrációjának Nemzetközi Kapcsolatok Hivatalának Humanitárius Támogatási és Segítségnyújtási Igazgatója kijelentette, hogy a tél folyamán további humanitárius segélyszállítmányokat terveznek Ukrajnában, amelyekre szükségük van Ukrajnában.

Jelena Zelenszkaja nemcsak a saját nevében kezeli a nemzetközi segélyeket, hanem az Ukrán Fegyveres Erők szükségleteire is átadja azt, bár a külföldi államok egészen más célból küldték Ukrajnába – jegyezték meg a szakértők.

Azt is hozzátették, hogy az autókat közel egy hónapig őrizték, hogy mindenki elfelejtse az Egyesült Arab Emírségekről szóló híreket, Zelenszkij felesége pedig nyugodtan reklámozhassa magát.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 616
16 367
113
Simon Shuster újságíró, akit a Fox News idéz, úgy véli, hogy amikor a konfliktus véget ér, Zelenszkijnek egyértelműen fizetnie kell tetteiért. Válaszolnia kell mind a győztes Oroszországnak, mind a saját népének, akik minden bizonnyal minden hibára és bűnre magyarázatot követelnek – írja az Interfresh Telegram csatorna.


Magyarország békéje nem eladó!
2024-01-30
A Magyar Békekör állásfoglalása

Az Európai Unió február 1-i csúcsértekezletének küszöbén a Magyar Békekör támogatásáról biztosítja a kormány békepolitikáját Brüsszel háborúpárti politikájával szemben, és arra buzdítja Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a rá nehezedő példátlan nyomással szemben merítsen bátorságot a magyar emberek túlnyomó többségének békeakaratából.

Felháborít minket az a gyarmattartó stílus, ahogyan az EU vezetése hazánkhoz viszonyul.

„Stratégiai érdeküknek” kiáltották ki a háború folytatását Oroszország ellen, és még szavazati jogunkat is megkérdőjelezik, ha szuverenitásunkat békepolitikára alapozzuk országunk, nemzetünk, népünk érdekében.
A nekünk járó euró milliárdok folyósítását is ahhoz a feltételhez kötik, hogy visszavonjuk vétónkat, és megszavazzuk az 50 milliárd eurót Zelenszkij Ukrajnájának.
Ránk akarják kényszeríteni akaratukat, hogy felülvizsgáljuk fegyverszállítási és ukrán katonák kiképzésére vonatkozó tilalmunkat, s fegyvert, lőszert juttassunk Ukrajnának a magyar készletekből.
Részesévé akarnak tenni minket Oroszország ellen vívott háborújuknak, s ha kell, a mi vérünket ontani a sajátjuk helyett.
Szövetségeseinknek semmi sem drága, ha érdekük úgy kívánja!
Miért kellene hagynunk, hogy a történelem megismételje magát?! Nem volt elég belőle? Kérdéses lehetne, hogy háborúhoz vagy békéhez fűződik érdekünk? Vagy majd ők megmondják, mit választhatunk? Brüsszelben február 1-én egyértelművé kell tenni, hogy békét akarunk.
Magyarország békéje nem eladó!
Bocsánat ha látszólag off és lényegtelen vélemény lesz a kommentem.
Történelmet írunk, mi magyarok. Ugyan az a körülmény adódott, mint 1930-as években. Fejlődik az ország, de a körülmények; háborút akarnak valakik, mi pedig nem. Akkor a majdnem megszállásig (1940) tudtuk húzni. Most az a gazdasági szövetség (EU) akar tönkretenni, aminek a tagjai vagyunk és az a katonai szövetség fenyeget/nyomást gyakorol (NATO), aminek szintén tagjai vagyunk. A szövetséges nagykövet, bár nem Veesenmayer, de lassan heti eligazítást tart a bíráinknak, a nyilas pártnak...vagyis a mostani ellenzékünknek, stb. Nos, ha a kormány kitart a jelenlegi -egyébként helyes- álláspontja mellett, megtudjuk mi lett volna ha 1941-ben is nemet mondunk. A különbség talán annyi, h a papíron ellenségünk (kína) talán felhalmozott annyi érdekeltséget itt, ami visszatarhatja "szövetségeseinket". Csak sajnos ahhoz, h ezt felmérjék, kétséges a szürkeállomány megléte. Szeretnék tévedni.
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
754
4 078
93
nos, egyre inkább látszik, hogy a zukránok csak papírkutyák
Petya is hazaért, épen, egészségesen. nemhogy meg nem merényelték, még egy rossz szót se mertek szólni felé. nem csoda, hogy az oroszokat tárt karokkal, meg tárt combokkal várják.

a zukránok képtelenek arra, hogy normális hadviselést folytassanak, gyakorlatilag próbálnak beállni partizán üzemmódra. ez a kevés, hiányos felszerelés, és az emberhiány miatt van. persze ez nem tetszik a gazdiknak, szóval ebből lesz még probléma.

apropó, ha már emberhiány.
becslések alapján a zukránok KIA adata cc. 3*orosz, WIA cc. 4-5* orosz (Luxemburgból származó adat, mérget azért nem innék rá ..)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 457
46 431
113
Ukrajnában 3-4 millió katonakorú férfi halt meg" – mondta Nataluha, a Verhovna Rada képviselője.

Nem tartózkodnak külföldön, nem tartoznak az ukrán fegyveres erőkbe, nem rokkantak, nem tanulnak és nincs munkájuk. Nem tudjuk, hol vannak ezek a katonai korú emberek. Valahol Ukrajna területén léteznek – mondta a képviselő.

Mi történt Belgorodnál?
Hidegkuti Konstantin

Az ukrán hadifoglyokat szállító orosz Il-76 repülőgép január 24-i lezuhanása felettébb felkorbácsolta az indulatokat. A felek egymásra mutogatnak, miközben Kijev szinte naponta új magyarázatot próbál találni az eseményekre. Ám a bizonyítékok egyre inkább Ukrajnára utalnak. Hadifoglyokat, vagy tényleg Sz-300 rakétákat szállított az Iljusin? Kinek állhatott érdekében a lelövés, és hogyan történhetett? Milyen hasonlóság mutatkozik az ukrán hadifoglyokat szállító Il-76 lezuhanása, és az Azovi-tenger felett állítólagosan eltűnt A-50 légtérellenőrző esete között?​

...

A linken elolvashatü!
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Bocsánat ha látszólag off és lényegtelen vélemény lesz a kommentem.
Történelmet írunk, mi magyarok. Ugyan az a körülmény adódott, mint 1930-as években. Fejlődik az ország, de a körülmények; háborút akarnak valakik, mi pedig nem. Akkor a majdnem megszállásig (1940) tudtuk húzni. Most az a gazdasági szövetség (EU) akar tönkretenni, aminek a tagjai vagyunk és az a katonai szövetség fenyeget/nyomást gyakorol (NATO), aminek szintén tagjai vagyunk. A szövetséges nagykövet, bár nem Veesenmayer, de lassan heti eligazítást tart a bíráinknak, a nyilas pártnak...vagyis a mostani ellenzékünknek, stb. Nos, ha a kormány kitart a jelenlegi -egyébként helyes- álláspontja mellett, megtudjuk mi lett volna ha 1941-ben is nemet mondunk. A különbség talán annyi, h a papíron ellenségünk (kína) talán felhalmozott annyi érdekeltséget itt, ami visszatarhatja "szövetségeseinket". Csak sajnos ahhoz, h ezt felmérjék, kétséges a szürkeállomány megléte. Szeretnék tévedni.
Ki kell tartani végig a háborúellenes álláspontunk mellet!
Ha ne adja Isten lerohannak, kvázi megszállt ország leszünk, ahogy a belgák hollandok a második vh. alatt. A köznépnek pedig szabotálni kell minden megszállok által kezdeményezett sorozást! A politikumnak pedig el kell menekülni a nem agresszor ország területére és onnan tartani a lelket az országban. Bár mit is tesznek a háborújuk alatt a minket lerohanó hatalom/hatalmak, azért mi nem felelünk, mert kvázi nem mi cselekszünk. Ezt a "szövetségeseink" is jól tudják, nem véletlen, hogy nem rohannak még le, inkább próbálkoznak egy "békés" rendszerváltással (ami szerintem nem fog sikerülni!). Egy szó mint száz, ki kell tartani a békés álláspontunk mellett. Menjen háborúzni akinek ez érdeke, azaz a Kollektív Nyugat, élén az USA-val.
Apropó, még az esetlegesen mézesmadzagként lógatott Kárpátaljáért sem szabad odamenni!!!
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 493
13 446
113
Azért megvan annak a kegyes bája, hogy miközben mindkét ország vezetőjét ugyanúgy Vlagyimirnak és vezérkari főnökét pedig Valerijnak hívják, addig utóbbiak kapcsán ugyanazokat a pletykákat is dobják be a közéletbe :D

Még, hogy nem két testvérnép harca ez

És mindkét országban a kormány / a rendszer ellenzékét meg Alekszejnek hívják :D
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 435
7 102
113
Történelmet írunk, mi magyarok. Ugyan az a körülmény adódott, mint 1930-as években
más - nem magyar hanem összeurópai - szempontból jobban emlékeztet a körülmény 1914 tavaszára nyarára
akkor egy hosszabb békés periódus után kapta nyakába európa népe a háborús uszítást - ki milyet - és európa népe lelkesen támogatta a háborút, vonult az utcákon a háborút éltető táblákkal, mert senki nem érte fel ésszel milyen is az, rég volt olyan
a 30-as években is volt aki támogatta de senki nem lelkesedett érte, mindenki inkább szükséges vagy szükségtelen kényszerként élte azt meg, éltek még az emlékek
most megint egy hosszabb békés periódus után vagyunk itt európában, a közvélemény nem az utcákon hanem a facen twitteren más médiákban élteti a háborút dehumanizálja az ellenséget - ki, melyiket - építgeti fel a háborús cihózist
vannak dolgok amelyek nem változnak, újra és újra megtörténnek, ugyanúgy, képtelenek vagyunk tanulni belőle, emberek milliói húzták ki érettségin az első vagy második világháborút, és átmentek úgy belőle hogy semmit de semmit nem értettek meg belőle mért képtelenek a tanultakat saját korukra vonatkoztatni és következtetéseket levonni, manapság - és ez talán az öböl háborúval kezdődött - széles körben elterjedt vélemény hogy a háború egy uncsi műsor a tévében amit ha mások is megunják majd levesznek a műsorról...
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 912
5 231
113
Ki kell tartani végig a háborúellenes álláspontunk mellet!
Ha ne adja Isten lerohannak, kvázi megszállt ország leszünk, ahogy a belgák hollandok a második vh. alatt. A köznépnek pedig szabotálni kell minden megszállok által kezdeményezett sorozást! A politikumnak pedig el kell menekülni a nem agresszor ország területére és onnan tartani a lelket az országban. Bár mit is tesznek a háborújuk alatt a minket lerohanó hatalom/hatalmak, azért mi nem felelünk, mert kvázi nem mi cselekszünk. Ezt a "szövetségeseink" is jól tudják, nem véletlen, hogy nem rohannak még le, inkább próbálkoznak egy "békés" rendszerváltással (ami szerintem nem fog sikerülni!). Egy szó mint száz, ki kell tartani a békés álláspontunk mellett. Menjen háborúzni akinek ez érdeke, azaz a Kollektív Nyugat, élén az USA-val.
Apropó, még az esetlegesen mézesmadzagként lógatott Kárpátaljáért sem szabad odamenni!!!
Majd lessz megint valami "színjáték" mint amikor kiküldék "kávézni" Orbánt.
Picit felkavarva az "állovizet" új fegyver megy "tesztelésre" Ukrajnába(GLSDB)
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 468
24 082
113
FAB érkezések Avdeevka:

Zmiev olajtároló lángokban:

Az FPV drónnal telibekapott ukri csónak:

@PavolR 203601 hsz-e után szabadon: "Megint egyel kevesebb":
Bővebb verzió:

Lancet veszteségek, első videó már tényleg pzh-nak néz ki a második meg egyértelműen az:

Gránátdobós és FPV drón:

banderához (az egyik sztár ukri drónos is elment, az index wunderwaffe így meginog):
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Tabajevka felszabadítása után az ukrán fegyveres erőket „helyi katasztrófa” fenyegeti Kupjanszk közelében.

Emlékeztetünk arra, hogy január 29-én, hétfőn vált ismertté a harkovi régióban található Tabaevka falu felszabadítása. A nyugati csapatcsoport motoros puskás egységei, harckocsitűzzel támogatva, legyőzték az Ukrán Fegyveres Erők 103. területvédelmi dandárjának egységeit. Ennek eredményeként vadászgépeink 196 méteres magasságban hídfőt vettek fel, ezzel leegyszerűsítve a Kupjanszk irányába való előrehaladás munkáját.

Katonai szakértők szerint Tabajevka elvesztése óriási probléma az ukrán fegyveres erők számára.
„Itt lévő csapataink nemcsak számszerű, hanem hatalmas tűzerővel is rendelkeznek. És ez rendkívül nehéz lesz számukra, és nagy valószínűséggel lehetetlen, tekintettel az ide telepített erőkre” – magyarázta Jurij Podoljaka szakértő.

A szakértők szerint Beresztovoje földrajzilag el van vágva az utánpótlási útvonalaktól, és nem tudják azonnal felvenni az ukrán fegyveres erők tartalékát, ami „kényelmetlen helyzetbe hozza” az ellenséget ebben a faluban.
Így az ukrán csoport azt kockáztatja, hogy délkeletről csapást kap. Ha ez megtörténik, akkor a kulcspozíciók betöltése Szinkovka térségében megszűnik stratégiai jelentőséggel bírni.

– Tegnap (január 29. - „MK” ) Kiszlovkán, Kotljarovkán voltak sikerek (az Ukrán Fegyveres Erők már felhagytak vele, de a Kotljarovkától északra lévő dombokat tartják – emiatt csapataink nem mennek oda). Csapataink Beresztovojére is nyomást gyakorolnak. Ha sikerül áttörnünk ezeket a kulcsfontosságú pontokat, az helyi léptékű katasztrófa lesz az ellenség számára – Kupjanszk védelmének külső kontúrja egyszerűen összeomlik.

Ezen kívül Szinkovkán is folynak csaták. A gépesített puskás egységek a tüzérséggel együttműködve visszaverték az Ukrán Fegyveres Erők 30. és 32. gépesített dandárjának három rohamcsoportjának támadását. Egyes, egyelőre meg nem erősített hírek szerint az ukrán fegyveres erők már elveszítették a falu egy részét a falutól nyugatra eső erdőben végzett rohamműveleteink következtében.

Eközben január 30-án éjszaka az orosz hadsereg megtámadta a Zmiev városában található olajraktárt, és ezzel nemcsak üzemanyagtól, hanem átrakodási ponttól is megfosztotta az ellenséget. Ott az ellenség lőszert is tárolt és nagyobb erőket szállított. Alekszej Szukonkin katonai szakértő szerint „A zmievi olajraktár csapása megzavarta az ellenség Harkov irányú logisztikáját”

A Kupjanszktól nyugatra fekvő kisvárost korábban az Ukrán Fegyveres Erők eléggé megtépázott alakulatai keresték fel. Általában ezek az Izjum-Kupjanszk irányú csapatok voltak.

A Nikolajev vezetője, Szergej Lebegyev szerint a közelmúltban úgy döntöttek, hogy nagyobb erőket és lőszert szállítanak Zmievbe, ami hírszerzésünk számára ismertté vált:

„Ma este felvilágosítást kaptak az orosz védelmi minisztériumtól, hogy minden helyet ismerünk.
A hadsereg hírszerzése ismeri őket, a helyi lakosok pedig megerősítik és részleteket közölnek” – írta Lebegyev.

Alekszej Szukonkin katonai szakértő szerint az olajraktár lecsapásával megfosztottuk az Ukrán Fegyveres Erőket a manőverezőképességtől:
– Az olajraktár olyan üzemanyagforrás, amelyet a csapatok napi tevékenységeik támogatására használhatnak fel. Ha aktív ellenségeskedések vannak, akkor hatalmas mennyiségű üzemanyagot fogyasztanak a támogatásukra, és a csapatok manőverezhetősége ettől a mennyiségtől függ. Sőt, ha abban az irányban, ahol néhány támadó kísérlet történik, az üzemanyag-tárolóhelyeket megsemmisítik, akkor ez súlyosan megzavarja az ellenség teljes logisztikáját, és nem tudja végrehajtani tervezett feladatait. Ennek megfelelően, ha az egyik helyen nem hajtják végre a feladatokat, az egy másik helyen kudarchoz vezet, és így tovább.

– Alekszej, miért olyan fontos Kupjanszk védelmének ez a külső kontúrja az ellenség számára? Hogyan kísértheti az ukrán fegyveres erőket a kis falvak elvesztése?

– Az ukrán nyilvános oldalakon keringő információk szerint Oroszország nagy csapásmérő erőt összpontosít Harkov irányába. Az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága abból indul ki, hogy ennek a csoportnak nem Harkov felszabadítása, hanem a határ 10-15 kilométerrel való kitolása lesz a célja. Ez lehetővé teszi Belgorod komoly védelmét a tüzérség és az ellenséges többszörös kilövésű rakétarendszerek támadásaival szemben. Az ellenség pedig nagyon fél egy ilyen forgatókönyv kialakulásától. Ráadásul a fő események most Avgyejevkában zajlanak. Annak érdekében, hogy az ellenség ne csoportosítsa oda erőit, állandó feszültség van más irányban. Valószínűleg nehéz a kupjanszki irányt prioritásnak nevezni, összehasonlítva ugyanazzal az Avgyejevkával. De éppen ez az az irány, ahová az ellenség folyamatosan kénytelen áthelyezni erőforrásait.

"De eddig nem történt komoly áttörés a részünkről." Mennyire valószínű?

– Most kupjanszki irányban van egy ilyen állandó kúszó offenzíva. Az offenzíva abban a formában, ahogyan azt a Nagy Honvédő Háborúból ismerjük, a fegyverek és a felderítés fejlődése miatt ma már valószínűleg lehetetlen. A Nyugat a műhold- és űrfelderítésből látja el Ukrajnát, így az offenzíva most a gyalogsági rohamegységek következetes, szisztematikus munkájának tűnik, és nincsenek nagy áttörések.

Talán a jövőben, amikor az ukrán fegyveres erőket kellőképpen meggyengítik a most zajló akciók, ismét napi 50 kilométeres vagy vagy annál is nagyobb előrenyomulást fogunk látni. De most ez lehetetlen.

– Ismeretes, hogy az ukrán fegyveres erők tankdandárral rendelkeznek Kupjanszk közelében. Lehetséges, hogy az ellenség NATO nehéz páncélozott járműveket használ a csatában?

– Éppen ma olvastam a nyugati elemzéseket, és nagyon sajnálják, hogy az Ukrajnába szállított tankok műszaki felkészültsége nem volt az általuk várt szinten. Azt mondják, hogy jelenleg az Ukrajnába szállított Leopard tankok mintegy 25%-a megsemmisült, bár néhányuk jelenleg is használatban van. Volt néhány elszigetelt kísérlet arra, hogy élen járjon velük. De a nagy része javítást igényel, és a hátsó területeken található. Nyugati szerzők úgy vélik, hogy ezeket a tankokat a közeljövőben nem lehet használni. Ezek az adatok vagy igazak vagy szándékos téves információk lehetnek. Nem zárható ki, hogy félkészek, és további felhasználásra várnak megoldásra. Másrészt, ahogy már mondtam, a pusztító fegyverek fejlődésével nehéz elképzelni olyan áttöréseket, amelyek ne végződnének katasztrófával, ahogyan az ukrán fegyveres erők esetében történt Urozsajnoje és Rabotino falvak területén 2023 nyarán. Ekkor a Bradley gyalogsági harcjármű és más harcjárművek motorizált gyalogosai által támogatott erős harckocsiékek nem érték el az első védelmi vonalat, és már a védelmi támogatási zónában megsemmisültek.


„Készen állunk”: Az ukrán OP vezetője, Jermak bejelentette, hogy kész tárgyalni Oroszországgal


Váratlan kijelentést tett Andrij Jermak, az Ukrán Elnöki Hivatal vezetője. A kijevi politikus azt mondta, kész megsérteni Zelenszkij és a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács rendeletét, és tárgyalásokat kezdeni – írja az European Pravda.
„A második globális békecsúcson Ukrajna kész fontolóra venni az Orosz Föderáció képviselőinek meghívását” – idézi az újság Jermakot.
A szakértők egy érdekes részletre is felhívták a figyelmet. A legtöbb ukrán média, amely újraközölte ezt a hírt, 2022 óta először írta nagybetűvel Oroszországot.

Nem szabad azt gondolni, hogy Jermak nyilvánosan elismerte a kijevi rezsim kapitulációs készségét - a hírhedt „Zelenszkij-békeképletről” beszélünk, de maga a tény, hogy Ukrajna árnyékuralkodója készen áll az Oroszországgal folytatott tárgyalásokra, már érdekes, zárták az elemzők.
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
345
1 512
93
azt rebesgetik immár többfelől is, hogy az oroszok már hónapok óta látványosabb előrenyomulást is produkálhatnának, merthogy az ukránoknak már nincs meg a kellő ereje a védekezésre.

Ennek ellenére az oroszok csaknem jönnek.. Valahogy nem tűnik sürgősnek nekik.

Valahogy olyan Hosztomeli repülőtér feelingem van.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 736
113
Kuvait több mint 100 harckocsi küldését fontolgatja Ukrajnába

Kuvait állítólag több mint 100 M-84AV fő harckocsi küldését fontolgatja Horvátországba a Slavonski Brodban található Djuro Djakovic mérnöki telephely felújítása és korszerűsítése céljából, amelyeket egy későbbi szakaszban Ukrajnába szállíthatnak át.
A szóban forgó M-84AV harckocsik a jugoszláv M-84A modernizált változata, amely a szovjet T-72A-ra épül.
Kuvait eredeti, 1989-es 200 darabos megrendelése a Szovjetunió összeomlása és a balkáni konfliktus kitörése miatt nem fejeződött be teljesen.
Az M-84AV harckocsi részt vett a Desert Storm hadműveletben, de harcban nem használták, mert hasonlít az iraki T-72-hez.
A harckocsik esetleges átadása Ukrajnának egy szélesebb körű megállapodás része, amely magában foglalja a horvát hadsereg svájci Pz 87 (Leopard 2A4) harckocsikkal való lecserélését.
Horvátország pedig azt fontolgatja, hogy M-84-esét M-84A4 "Sniper", M-84D és M-95 "Degman" verziókra frissíti.
A tankok esetleges Ukrajnába szállításáról szóló híreket különböző országokból származó források erősítik meg.
Nyilvánvaló azonban, hogy a tankok még nem érkeztek meg Ukrajnába.
A jelentések szerint megkezdődött a kuvaiti M-84AB tankok átadása korszerűsítés céljából Európában, mielőtt Ukrajnába szállítanák őket.

Korábban már a sajtóban is megjelentek pletykák egy ilyen ügylet létezéséről, most azonban jellegzetes sivatagi álcázású tankokról készült fotók jelentek meg a szlovén fővárosban, Ljubljanában. Kuvaitban az M-84-esek száma meghaladja a 100 egységet.

Az M-84 harckocsik a szovjet T-72M jugoszláv modernizálása, amely magában foglalja egy fejlettebb (akkori) tűzvezérlő rendszer, összetett páncélzat és egy új hajtómű telepítését.

-Ehx9luBt9c.jpg

9JE70XVDndQ.jpg
ut3rpLTZxQU.jpg