[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 589
16 191
113
Látszólag nem ukrajnai téma, de...

A Hágai bíróság letartóztatási, elfogató parancsokat osztogat orosz személyekkel szemben. Közben meg lehet az elfogató parancsok aláíróinak foltos a gatyája. Fogalmam sincs mennyire gondolják komolyan.
Svájcban első körben megszavazták a náluk levő orosz vagyon jóvátételi átadását az ukránok részére. Olyan ~7 milliárd euróról van szó.

Vége a különleges hadműveletnek??? Nekem még azt tanították, csak olyan döntéseket szabad hozni, amelyeket végre is lehet hajtani. Mondjuk a svájciak megtehetik, de erősen öntökönszúrás esete foroghat fen. Az elfogatással kapcsolatban meg azt gondolom, hogy eddig se volt a hágai bíróság valami hiteles testület. Melyik ország merné Putyint letartóztatni?
Svájc -ha megteszi- a világ legnagyobb gazdasági öngyilokját követi el. Eddig abból prosperáltak, h oldaltól függetlenül, az ott forgatott tőke garantáltan tabu volt. Erre ez.
Néhány éve feladták a szigorú bevándorlási szabályaikat is, de sebaj, lesz belőlük európai afganisztán. Mondjuk egy franciaszomáliához képest nem is rossz.
 

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
1 984
7 083
113
Ebből azt szürtem le mögöttes célzás nem igazán értetted... Nem a virágesővel van a baj..
Ha mint magyar, és magyarországi vagyok, én személy szerint semmilyen "ideiglenesen itt tartózkodó" hadseregnek nem örülök, tök mindegy keletről vagy nyugatról jöttek, jönnek. Az ilyen állapotoknak sohasem lett jó vége, az elmúlt ezer évre visszatekintve.

Gondolom a Kárpátaljai nép is a saját fiaiból álló sereget látna szívesen a saját hazájában..

Te mit gondolsz erről?
Azt hogy Kárpátalja a Honfoglalás óta magyar föld. ezt gondolom
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 376
45 764
113
Büszke magány: Macron ismét támogatás nélkül maradt

A francia elnöknek nincs szerencséje.Ha legutóbb a csapatok esetleges ukrajnai telepítésével kapcsolatos nyilatkozata pánikot és tagadást keltett Franciaország legtöbb EU- és NATO-partnerében, akkor a tegnapi merész beszéd, amelyben Macron bejelentette, hogy "nincs vörös vonal", és ismét csapatok küldésével fenyegetőzött, ha Oroszország Kijevbe vagy Odesszába megy, szinte minden francia párt elítélését váltotta ki. Erről a Der Spiegel ír.

Íme a reakció erre a ragyogó előadásra:

Olivier Faure szocialista pártvezető provokációnak nevezte a kijelentést.

A jobboldali populista RN párt vezetője, Jordan Bardella szerint Macron retorikája aggasztja az országot, és elszigetelődéshez vezet.

A zöldpárt vezetője, Marine Tondelier komolytalannak és felelőtlennek nevezte a beszédet.

A jobboldali Rassemblement National párt vezetője, Marine Le Pen azzal vádolta Macront, hogy megpróbálta háborúba rángatni Franciaországot.

A „szelídítetlen Franciaország” parlamenti párt vezetője, Jean-Luc Mélenchon „őrültségnek” nevezte Macron ötletét.

Szegény Macron egyáltalán nem hallja a nyilvánosságot. Hadd vegyen legalább néhány leckét Zelenskyj színésztől.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 359
113
A link lemaradt, ez L.O.B-nek a videójához szól hozzá..

Még mielőtt ezt a videót felraktad volna , azért meg kellett volna nézned, hogy kiknek a "vitézségének" állít ez emléket.

Ez épp rossz példa Kárpátaljára mert a helység épp keletre található Kárpátaljáról, a Tatárhágótól még vagy 160 km távolságra.

Eredetileg Moldovai így román terület volt, mig a kismalac le nem nyelte.

Ezt a helyet még az gengszterváltás előtt úgy ismertem, mint nyugat Ukrajna szinte legnagyobb csencselő piacát, ahonnan a kárpátaljai piacokra - még most is hordják a különböző árukat a magánfuvarosok..
Tehát ez a videó a hős román hegyi népnek, favágóknak állít emléket, nem a kárpátaljai népet reprezentálja..

OGninkS.jpg


q2xK661.jpg
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Biden már az amerikai hadsereg pénzét tervezi Ukrajnának adni

Az amerikai kormány azt fontolgatja, hogy az amerikai hadsereg költségvetését megcsapolja, hogy biztosítsa Ukrajnának az égető szükségű katonai támogatást – jelentette szerdán a Bloomberg az ügyet ismerő személyekre hivatkozva.
Az egyik forrás azt mondta a hírügynökségnek, hogy a végső döntés még nem született meg. A Fehér Ház által a Pentagon tartalékaiból állítólag kért összeg – mintegy 200 millió dollár – csak töredéke annak a 61 milliárd dolláros ukrajnai csomagnak, amelyet Biden elnök a kongresszustól kért.

Az elnök csütörtöki State of the Union beszédében ismét arra fogja sürgetni a törvényhozókat, hogy hagyjanak jóvá újabb segítséget Kijevnek – írja a Bloomberg. A szenátus a múlt hónapban támogatta a segélycsomagot, de a politikai belharcok miatt a képviselőházban elakadt.

A képviselőházi republikánusok eddig nem voltak hajlandóak támogatni Biden törvényjavaslatát, abban a reményben, hogy nyomást gyakorolhatnak az elnökre, hogy szigorúbb intézkedéseket léptessen életbe a mexikói határon átkelő illegális migránsok beáramlásának kezelésére.

A kongresszusi fennakadás kritikus időszakban történik Ukrajna számára, amelynek csapatai az elmúlt hetekben kénytelenek voltak visszavonulni több kulcsfontosságú pozícióból a Donbasszban. Volodimir Zelenszkij elnök és más kijevi tisztviselők a lőszer- és egyéb felszereléshiányra hivatkoztak a harctéren elszenvedett veszteségek okaként.


"Az USA-ban tanuló diákokat Ukrajnába zsoldosnak csábítják, hogy kifizessék adósságaikat"!


Nikos Karathanasopoulos parlamenti képviselő az OPEN-nek nyilatkozva példátlan leleplezést tett az átvert amerikai diákokkal kapcsolatban.

"Van egy plakát az amerikai egyetemeken, amely arra szólítja fel a diákokat, hogy csatlakozzanak az ukrajnai zsoldosok légiójához, hogy kifizessék adósságaikat."
oukrania-gia-na-apoplirosoun-ta-xrei-tous/


Rettegés Németországban


A Bundeswehr lehallgatási botránya után ez a kérdés aggasztja a berlini politikát, sőt egyeseket egyenesen félelemmel tölt el: mit tud az orosz titkosszolgálat a német politikusokról és a minisztériumok tisztviselőiről?

Vajon Vlagyimir Putyin kezében vannak a német politikusok, mert kémjei az elmúlt években úgynevezett kompromittálásokat (például képekkel, filmekkel) gyűjtöttek német köztisztviselők ellen?

A BILD alszerkesztője, Paul Ronzheimer ezekről a robbanásveszélyes kérdésekről beszélget a BILD új podcast epizódjában Carlo Masala vezető katonai szakértővel.
„Feltételezem, hogy természetesen van kompromittáló anyag”.
„A férfiak elsősorban a szexszel foglalkoznak”, vagyis a nőkkel, akik a szexuális együttlétüket filmezték.
Ez érintheti a politikusokat és a köztisztviselőket.

A titkosszolgálatok munkájának része általában az is, hogy pszichológiai profilokat készítsenek a vezető személyekről vagy a beosztottakról, hogy tudják, hol sebezhetőek, hol vannak kiszolgáltatva, hol lehet őket megszimatolni, hogy végül együttműködésre bírják őket. És a tevékenységeket is kidolgozták." – mondja Masala.

A Bild szerint Berlinben aggódnak amiatt, hogy mit tudnak az orosz titkosszolgálatok a politikusokról és a köztisztviselőkről. Egyesek egyenesen félnek is.

 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 537
113
Kaptak 30 éve ajándékba egy jó fejlettségi szinten lévő országot.
Mára saját maguk teljesen tönkretették, szetloptak.
Hát csak maradjanak szepen a tonkrebaxott országunkban, maguknak csináltak.
Ez a hohol zsirdiszno is biztos a munkába hízott meg ennyire, ja nem...
A link lemaradt, ez L.O.B-nek a videójához szól hozzá..

Még mielőtt ezt a videót felraktad volna , azért meg kellett volna nézned, hogy kiknek a "vitézségének" állít ez emléket.

Ez épp rossz példa Kárpátaljára mert a helység épp keletre található Kárpátaljáról, a Tatárhágótól még vagy 160 km távolságra.

Eredetileg Moldovai így román terület volt, mig a kismalac le nem nyelte.

Ezt a helyet még az gengszterváltás előtt úgy ismertem, mint nyugat Ukrajna szinte legnagyobb csencselő piacát, ahonnan a kárpátaljai piacokra - még most is hordják a különböző árukat a magánfuvarosok..
Tehát ez a videó a hős román hegyi népnek, favágóknak állít emléket, nem a kárpátaljai népet reprezentálja..

OGninkS.jpg


q2xK661.jpg
Mutatom a filmet pár órája itt a kárpátaljai kollégának... Röhög, tapsol, "jól van, így kell ezt", meséli a falut ahol a nők kergették el ezeket a pribekeket, "ha egyedül vagy elvisznek, valaki mindig veled kell legyen, az asszony vagy bárki", "ezek nem is onnét valók, az ország más reszibul hozták őket, nézd má ez is mekkora, bujtatva vannak, ne kelljenek harcolni menni".
Na Pista mondom húsvétra nem mersz hazamenni? "Nem én, Pestre megyünk ott találkozunk, már a fél rokonság is úgyis ideat van. Csak a két fiam nem tud kijonni".

ZDF háborús propaganda mese a gyerekeknek.

Talán szetszakad az EU és a Nato végre, akkor levethetjuk újra a lancainkat. Ezek még csak háborúznak kedvükre.
 

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
1 984
7 083
113
A link lemaradt, ez L.O.B-nek a videójához szól hozzá..

Még mielőtt ezt a videót felraktad volna , azért meg kellett volna nézned, hogy kiknek a "vitézségének" állít ez emléket.

Ez épp rossz példa Kárpátaljára mert a helység épp keletre található Kárpátaljáról, a Tatárhágótól még vagy 160 km távolságra.

Eredetileg Moldovai így román terület volt, mig a kismalac le nem nyelte.

Ezt a helyet még az gengszterváltás előtt úgy ismertem, mint nyugat Ukrajna szinte legnagyobb csencselő piacát, ahonnan a kárpátaljai piacokra - még most is hordják a különböző árukat a magánfuvarosok..
Tehát ez a videó a hős román hegyi népnek, favágóknak állít emléket, nem a kárpátaljai népet reprezentálja..
OGninkS.jpg


q2xK661.jpg

Nyugat Ukrajna? Igen
Kárpátok lábánál? Igen
Rossz példa Kárpátaljára? Nem, mert a köztudottan Nyugat Ukrajnai nackó régiókba ad betekintést a videó.

Miért hoztam fel példának? Mert itt ment a rettegés hogy milyen szar a magyar hadsereg és biztos minden Kárpátaljai Ukrán partizánnak állna ha mi bemennénk.
Mert márpedig lehet nevetgélni a dagadt zsidóukrán fenyegetődzésén, de népírtáshoz nem kell baltánál, vasvillánál és néhány száz visszavonuló Banderistánál több.

Ahogy a videóban is elhangzik, akinek elvitték már a fiát/férjét az kurvául nem Ukrán párti és nem háború párti.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 359
113
Mutatom a filmet pár órája itt a kárpátaljai kollégának... Röhög, tapsol, "jól van, így kell ezt", meséli a falut ahol a nők kergették el ezeket a pribekeket, "ha egyedül vagy elvisznek, valaki mindig veled kell legyen, az asszony vagy bárki", "ezek nem is onnét valók, az ország más reszibul hozták őket, nézd má ez is mekkora, bujtatva vannak, ne kelljenek harcolni menni".
A film alá Csernyivci környéke van írva helyszinként , és látszik hogy fent a hegyekben a szerpentines útszakaszon, amit a kárpátaljai piaci fuvarosok szoktak is emlegetni, hogy egy nehéz szakasz. Csodálkoztam is hogy ott a románok ilyen harciasak, pedig a román parasztokat is azért telepítették annó a magyar földesurak a háborúk miatt elnéptelenedett földjeik művelésére, mert mondásuk szerint a magyar lázongó paraszttal szemben - ezeknek "fát lehet hasítani a hátukon"

Azt hogy Kárpátalja a Honfoglalás óta magyar föld. ezt gondolom
Ezt mindenki így gondolja a történelmi tények alapján, de az most milyen lehetőségeket adna a terület térségének , életének rendezéséhez? Fejtsük ki azt, hogy milyen elvek alapján lehetne ott élhető, nyugodt élhető környezetet teremteni az ott most élő embereknek. Lehetőségek a bírálathoz:

1. Történelmi tényekre alapozva

Ha a történelmi tényeket nézzük, akkor az USA, Anglia, és Ukrajna előtt mi több jogot formálhatunk a Krim bírtoklására, mert a honfoglalási menetelésünk során a hunokkal együtt jelentős időt töltöttünk a Krim félszigeten, míg az ukránok, az USA és az angolok sosem bírtokolták azt a területet, akkor mi joguk lenne rá?

A történelmi tények alapján számon kérhetjük Kiev és a magyarság között kötött védelmi szerződés megszegését még szintén a honfoglalás idejéből. Előzménye hogy a a magyar könnyűlovas seregek tönkreverték a megleckéztetésükre rájuk támadó kievi lovagi sereget, és a városkapun kitóduló városvezetés könyörgött a magyaroknak, hogy a városba visszamenekülő lovagok után betörve ne dúlják fel azt.. Ezért hajlandóak voltak rendszeresen védelmi pénzt fizetni a magyar csapatoknak, azok letáborozhattak a város előtt. Biztosítékként még a kievi gazdagok, fejedelmek fiatal gyermekeit is odaadták túszképp. a magyar táborba.

Mikor a magyaroknál erősebb nép, az avarok jelentek meg a térségben, a kievi vezetés a szerződést megszegve , azokkal paktált le, szintén pénz fizetése mellett.
A magyaroknak harc nélkül, de onnan menniük kellett. Tehát a történelem tényeire hivatkozva a magyaroknak elvileg jogos követelésük lehetne az elmaradt fizetésre - több mint 1000 évre visszamenőleg is..

Ezenkívül királyaink többször birtokolták Halics , a Kárpátokon túli terület fejedelemségét is. Ezt is követelhetnénk ez alapján?

Ha még időben messzebb néznénk, egészen az Uralig visszamenőleg lehetne követelésünk a történelem alapján.

A török szultánoknak is volt egy iszlám jogi álláspontjuk mely értelmében " Az a földterület - melyet a szultán lovának patája érintett - az már örökre a szultán fennhatósága alá tartozik"

Ennek alapján most az a kérdés hogy mi alapján lehet eldönteni egy területről hogy önálló, vagy valamelyik országhoz tartozik? És ebben milyen szerepet kaphat a történelmi indok?
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
„Az elnök elvesztette az eszét” – mondta Fabien Roussel, a Francia Kommunista Párt vezetője!
2024.03.08. | 12:30

Macron a francia ellenzéki pártok vezetőivel folytatott találkozóján megismételte, hogy Franciaország "korlátok nélkül" és "vörös vonalak nélkül" megteszi, ami szükséges Ukrajna támogatására, amikor még az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden is, amelynek kormánya az ukrán tragédiát elindította, az Unió helyzetéről szóló beszédében arról biztosított, hogy nem fognak amerikai katonák harcolni Ukrajnában, és fő gondja a Kijevnek nyújtott katonai segélyek folytatása.

És mégis történik valami Macronnal, és mindenáron be akarja vonni Franciaországot és egész Európát egy nukleáris szuperhatalommal vívott háborúba.
Valójában úgy tűnik, a történelemből ismert krími háború megismétlődését szeretné.

Február közepén Macron és Volodimir Zelenszkij kétoldalú megállapodást írt alá a biztonsági garanciákról.
A megállapodás 10 éves időtartamra szól, és a NATO-fegyverekkel kompatibilis modern katonai felszerelések Kijevbe szállítására, az ukrán katonák kiképzésére és a védelmi ipar megerősítésére vonatkozik.
Előírja továbbá a francia cégekkel közös fegyvergyártás megszervezését Ukrajnában.

A francia elnök úgy döntött, hogy az Ukrajnával nemrég kötött biztonsági megállapodásról szóló parlamenti szavazás előtt tárgyal az ellenzékkel. Macron találkozója a francia pártvezetőkkel több mint három órán át tartott.
Az ellenzékkel folytatott megbeszélésen állítólag felfedte a tervet annak ellenére, hogy az nem kivitelezhető.
A szavazásra a jövő héten kerül sor.

A L'Indépendant című francia lap beszámolója szerint a francia kommunista párt vezetője, Fabien Roussel felfedte, hogy Macron azt mondta, hogy francia katonai erőket küldenek Ukrajna területére, ha Odessuát vagy Kijevet megpróbálják elfoglalni Oroszországtól.

"Ez Franciaország beavatkozásához vezethet" - mondta.

Az összes francia párt vezetője nem volt hajlandó támogatni Macronnak ezt az abszurd gondolatát, hogy francia csapatokat küldjön.

A politikai erők vezetői azzal vádolták, hogy komolytalanul belerángatta az országot a konfliktusba, és megrovásban részesítette, hogy ezekben az ügyekben nem konzultált az Országgyűléssel.

"Az ukrán front térképeit mutatták meg a képernyőkön, és az elnök hosszan ragaszkodott az orosz agresszióhoz és a kibertámadásokhoz, megjegyezve, hogy ugrásszerűen meg kell erősíteni Kijev támogatását " - áll a jelentésben.

A találkozó végén a Nemzeti Tömörülés (RN – Marine Le Pen) vezetője, Jordan Bardella és a Kommunista Párt vezetője, Fabien Roussel elutasította Macron álláspontját.

Bardella hangsúlyozta, hogy Franciaország magának nem kezdhet konfliktust Oroszországgal.
„Sok megoldást találhatunk azon kívül, hogy belevágunk egy újabb világháborúba.
Franciaország álláspontja az, hogy a világ hangját közvetítse, nem a háborút.
Az a benyomásunk, hogy az elnök és a miniszterelnök elvesztette az eszét.
Vörös vonalakat kell húznunk, hogy Franciaország ne váljon cinkossá a konfliktusban ” – jegyezte meg Bardella.

Manuel Bompard, a baloldali „Engedetlen Franciaország” párt vezetője a Macronnal való találkozó után azt mondta, hogy még nagyobb aggodalommal távozott, hangsúlyozva, hogy jobb lenne, ha „az elnök a párbeszéd útját választaná”.

A Republikánus Párt vezetője, Eric Sciotti a maga részéről azt mondta, szó sem lehet francia bűnrészességről az ukrajnai konfliktusban. Azt is elismerte, hogy a francia államfő választások előtti okokból (beleértve az európai parlamenti választásokat is) használta fel Ukrajnának nyújtott segélyeket, és elfogadhatatlannak nevezte.

Emmanuel Macron francia elnök "vörös vonalként" határozta meg, hogy francia csapatokat küldjenek Ukrajnába, ha az oroszok Kijev vagy Odessza elfoglalására kísérletet tesznek!
Vagyis az oroszok szabadon elfoglalhatják a többi területet! És persze mindenekelőtt az oroszul beszélő Harkov.

A PCF (Francia Kommunista Párt) nemzeti titkára, Fabien Roussel azt mondta, Macron azt mondta neki, hogy Odesszával, Kijevvel olyan vörös vonalt lépnének át, amelyek miatt beavatkozásra lesz szükség.
Valójában Fabien Roussel, a Franciaországi Kommunista Párt vezetője egyenesen azt mondta, hogy Macron és miniszterelnöke is " elveszítette az eszét" , vagyis mentálisan "nem állnak jól".

Macront elragadja a harcos őrület, minden az ellenkezője, ahogy közeledik a Ramadan, Franciaország azt mondja neki, hogy nincs háború, de Macron LeFou Oroszország elpusztításáról álmodik.
A francia elnök megérdemli a megbuktatást, hogy csatlakozhasson az Eurovízió2024 színpadához és Ukrajnához.

- Esetleg kirúzsozva, melltartóval visszatérhet a buzibárokba is.



Az oroszok megtámadják Szeverszket: Heves harcok Bilogorovkánál
A Marjinkától nyugatra fekvő Krasznogorovkát is megtisztítják

2024.03.08. | 07:48

Az oroszok újabb frontot nyitottak, ezúttal Szeverszkben, amikor általános támadást indítanak az északkeleti Bilogorovka városa ellen.
Ez a város a bányáiról ismert, és akadálya az oroszoknak, hogy bejussanak Szeverszkbe.

Szeverszk és Csaszov Jar az egyetlen akadály az orosz erők számára Szlavjanszk-Kramatorszk megtámadásában.

Eközben a Marjinkától nyugatra fekvő Krasznogorovkában az oroszok elfoglalták a város déli részét, és jelenleg az északi szektorban harcolnak, sikeresen átkelve a város vasútvonalán.

Ez a város az egyetlen akadály az oroszok számára, hogy dél felől közelítsék meg Kosztantinovkát, a régió legnagyobb katonai és közlekedési csomópontját.

Az orosz űrrepülési erők hadműveleti-taktikai légicsapása FAB-1500 bombával egy UMPK-ból Krasznogorovkában

Avgyejevkától kicsit északabbra és nyugatra az Orlokát és Berdicsit biztosító oroszok Szemenovka felé nyomulnak, hogy az ukránok idejét elvegyék a komoly védelmi vonalak kialakításától.
 

episyrphus

Active Member
2012. november 18.
74
178
33
Látszólag nem ukrajnai téma, de...

A Hágai bíróság letartóztatási, elfogató parancsokat osztogat orosz személyekkel szemben. Közben meg lehet az elfogató parancsok aláíróinak foltos a gatyája. Fogalmam sincs mennyire gondolják komolyan.
Svájcban első körben megszavazták a náluk levő orosz vagyon jóvátételi átadását az ukránok részére. Olyan ~7 milliárd euróról van szó.

Vége a különleges hadműveletnek??? Nekem még azt tanították, csak olyan döntéseket szabad hozni, amelyeket végre is lehet hajtani. Mondjuk a svájciak megtehetik, de erősen öntökönszúrás esete foroghat fen. Az elfogatással kapcsolatban meg azt gondolom, hogy eddig se volt a hágai bíróság valami hiteles testület. Melyik ország merné Putyint letartóztatni?
Lehet kérni a náci arany kiadását is? Mert akkor hajrá, Izrael.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 055
6 516
113
Visszatérve a tengeri drone-ok problémájára: szerintem lehetnek olyan hajó típusok, amik előnyben vannak a drone-ok elleni védekezés terén.
Pl.: korábban voltak próbálkozások szárnyas hajók járőrhajóvá tételére. Nem hiszem, hogy egy tengeri drone tudná tartani a sebességet egy szárnyas hajóval.
Aztán ott vannak a légpárnás hajók, ami a víz felszíne felett lebegnek, és a "puha szoknya" veszi őket körül.
Persze mindkét típus vélhetőleg kevésbé tengeri vihar álló, mint a hagyományos hajó elrendezés.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
Komolyabb EW eszköz kiszedésére jó lenne, de a logika itt is meg fogja állítani az innovációt :D
Azon a távolságon amin még nem törik el a kábel nem kell drón, elintézi az AGS vagy más gyalogsági kollektív fegyver.
A strapabíróbb, nagyobb távolságon használható kábeleket nem veszik meg az Aliról, ha sikerül is beszerezni drága lesz, így nem olcsó és szerény képességű kopterekre fogják elpazarolni.
Ha ehhez hozzáigazítják az eszközt magát, hogy értelmes maradjon a koncepció, a végén kapnak egy pont ugyanolyan ATGM-et mint amilyeneket eddig is láttunk optikai kábellel. A kör bezárult :)

A nagy gyártók már ezt lezongorázták sok évvel ezelőtt, van néhány típus és feladatkör/kialakítás (korlátozott manőverezés) ahol működik a vezetékes irányítás, a többi meg kapja a datalinkeket. A rengeteg ilyen drónos rögtönzésből ezt épp felkapta az internet, de ettől még nem lesz belőle jelentős fegyver ha továbbra is korlátozzák az optikai szál gyengeségei.
Az FPV drónnak megvan az a jó tulajdonsága, hogy több ideig tud levegőben maradni, mint egy ATGM. Addig tud célpontot keresni, stb.

Az ún “nagy gyártók” egyébként hány FPV drónt gyártottak az elmúlt évtizedekben? Ja, várj…
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 945
41 176
113