A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 073
4 037
113
A gazdasági helyzet kihatása egyenes következménye a saját töketlenségnek. Volt rá idejük, volt rá pénzük, volt rá kapacitás, volt rá a maihoz képest kevéssé démonizált politikai konstelláció (akkor még csak elkezdték a szintlépést ebben a feladatban), volt rá legalábbi itt rengeteg ötlet
,volt rá 14 év 2/3
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 095
113
Ilyenkor azt is figyelembe kell venni hogy azért 30evig gripenen kívül érdemi fejlesztés nem volt sehol és most 30ev lemaradását akarnánk 10ev alatt behozni
NEM LEHET mire lesz értelmes normális motivált sereg kell hozza egy generáció váltás és meg 10-15ev. Ha béke lesz addig de örüljünk ha megússzuk 30ig egy háborút…
Nem fogjuk megúszni.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 113
31 083
113
Ilyenkor azt is figyelembe kell venni hogy azért 30evig gripenen kívül érdemi fejlesztés nem volt sehol és most 30ev lemaradását akarnánk 10ev alatt behozni
NEM LEHET mire lesz értelmes normális motivált sereg kell hozza egy generáció váltás és meg 10-15ev. Ha béke lesz addig de örüljünk ha megússzuk 30ig egy háborút…
Minden hadsereg olyan,mint az azt kiállitó állam.
Az új generáció se lesz másmilyen,amig maga az államszervezet egy kontraproduktiv szarrakat.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 095
113
,volt rá 14 év 2/3
Teljesen mindegy az akárhányad. Ez most csak a sárdobálás kedvéért jött ki belőled. Szimplán volt rá 14 év alattuk. Ebből 8 éve elkezdtek dolgokat. A probléma az és ebben nyakig benne van a politikán kívül a szakemberek tömege is, hogy átfogóan nem ismerték fel a világ folyamatainak a kifutási idejét. A folyamatokkal tisztában voltak hellyel-közzel, de általában minden berkekben egyrészt nem voltak képesek felfogni a miértek és hogyanok logikusnak gpndolt fonalának megbaszását a nyugat részéről hogy eszkalációs spirálba fognak kezdeni, pedig ott a teljes történelem amiben mindig ezt csinálták. Ennek megvan a menetrendi rutinja és csak fel kellett volna ismerni, hogy csinálják, ha maguktól nem, akkor azért mert tanulmányokat is írtak róla.

Másrészt pedig volt, ha visszaolvasol itt a fórumon is, de akkor még a Maróth részéről felénk folytatott kommunikációban is a modernitásélmény megélése. Azaz a legújabb eszköz birtoklásánák gondolata azonnal kiölte az agyakban nagy átlagban véve a logikus gondolkodást ami az addigi legjobb fejlesztésével olcsóbban előállítható dolgokat eredményezhetett volna, aminek addig amúgy fejlesztés nélkül is örültek volna ugyanazok az agyak. De onnantól a fejlesztettség gondolata az amúgy megrendelt és mostanság már csordogáló top eszközök MELLETT realizálódva is azt váltotta ki sokakból, mint amikor a kakaduhajú kisgyerek nem a legújabb ájfónt kapja. És ennek a mentalitásnak isszuk a levét a miatta előállt időpazarlással.

De mindemellett létrehoztak egy hadiipari bázist, ami sok téren valóban annyira fontos, mint amit előadnak róla és nem a GDP, hanem a gyártás miatt. A háttérbázis miatt, ami automatikusan lényegében szerelő és a beszállítói lánc lehetséges hazai tagjai miatt alkatrészforrás is. Ugyanakkor a benézett időtényező okán hatalmas kockázatot vállaltak a hadiipar mellett futtatott minimális és részleges haderőfejlesztéssel, aminek az oka annak az előrelátásnak a hiánya volt, hogy akkor kis ráfizetéssel olyan mennyiségi és minőségi hadfelszereléshez juthattunk volna, ami mára lehetetlen. A kapacitáskérdés ma egyértelmű, harc van érte, kurva magas áron, olyan eszközök tekintetében is amik akkor szemétnek számítottak és ez az árukon is látszott. Közben a nyersanyag, energia árak is megugrottak, a nyugat tolja tovább a forgatókönyvszerűen kivitelezett elmebajt, attól tartok ahogy mondani szoktam, nálunk is része a vezetés ennek és ezért van minden így. De ha nem, ezek akkor is (egy-másfél, lassan akár két évtizeddel) előre látható dolgok voltak, hogy így lesz, gyors, gyorsabb ütemben, hogy ott lesz háború ahol van, hogy minden elérhetetlen vagy drága lesz, jogy akadályozva leszünk.

Ezért volt hiba a hadiipari fejlesztést eladni a haderőfejlesztésnek, mert egyrészt vannak a hadipari berkeknek is olyan dolgai, amik kiverik a tempójukkal a biztosítékot, másrészt mert maga a haderő és a haderőfejlesztés mellékes lett mellette. Ahogy példálóztam már vele, Hitler ennyi idő alatt egy gatyább helyzetben levő országot képessé tette egy hat évig tartó totális világhaború megvívására és hajszálon múlt, hogy megnyerje. Az iparfejlesztés nagyobb kihívás volt akkor, a haderőfejlesztés nagyobb kihívás volt, a doktrínák jó részét ko kellett találni a technikai lehetőségek mellé.

Szóval ez a baj az elpazarolt idővel. A haderőnk idejét pazarolta el, rajtuk keresztül áttételesen az országét, amit ugyan sikeresen lavíroz a politikai síkon, de ezt csak addig tudja tenni, amíg az eszkaláció szintje el nem éri Magyarország megtamadását, vagy amíg erő nélkül tehetetlenül, ellenállni képtelenül, bele nem hajtanak hát a keleten folyó darálóba.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 376
55 060
113
Amúgy én még mindig csak annyit kérdeznék, hogy hány milliárd eurónkba került eddig, hogy pont ugyan úgy ne érjen semmit a haderőnk, mint az előtt? o_O
Még mindig cifra nyomorúság az egész, de legalább sok milliárd euró el lett költve... Még látszatja se nagyon van.
Ennél jobban amúgy se akarok sopánkodni. Pogánnyal évek óta mantrázzuk a dolgainkat, ki lettünk okosítva, hogy mi látjuk rosszul.
De ahogy telik az idő, egyre jobban úgy tűnik még sem.
Amúgy se az idő (8év) se a pénz (sok milliárd euró) nem volt kevés. Egyszerűen csak sok szar döntést hoztak és kevés jót. Ennyi.
 

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
344
1 997
93
A gazdasági helyzet kihatása egyenes következménye a saját töketlenségnek. Volt rá idejük, volt rá pénzük, volt rá kapacitás, volt rá a maihoz képest kevéssé démonizált politikai konstelláció (akkor még csak elkezdték a szintlépést ebben a feladatban), volt rá legalábbi itt rengeteg ötlet, csak előrelátás nem, pedig ez is le volt vezetve legalább itt. Bobó ezt aztán csak átvette, de ugyanabban a szellemben ment tovább minden. Szóval a savazás nem indoktalan. Még mindig évekre vagyunk bármilyen új technika terén az első kibaszott zászlóaljtól is!
Ez így van, hány év alatt pusztították le a honvédséget, és hány évig tartották lepusztult állapotban?
91-től 16-ig=25 év
Ugyanannyi évig fog tartani az újjáépítése is.

16-tól idáig eltelt 8 év. Kell még 17 év! Akkor lesz egy korszerűen felszerelt, más szemléletű hadseregünk.

Mert nem csak Kriss gatyáját és a hadfelszerelést kell lecserélni, hanem azokat vezetőket akik ebben a gondolkodásban, tespedtségben nőttek fel, őket is le kell cserélni, Ez pedig békeidőben sokkal hosszabb folyamat, mert döntő hányadától csak kiöregedéssel lehet megszabadulni. Én innen nem látok bele, hogy a Bobo által levezényelt elbocsátási hullám ezen segített, vagy rontott, ezt azok tudják akik benn vannak.
Nézdd meg az orosz tisztcseréket, a restek, a" jól van az úgy"-ok, a buták, az alkalmatlanok, a vérükkel fizetnek az alkamatlanságukért. Egy békehadseregben ez sokkal lasúbb folyamat.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 376
55 060
113
16-tól idáig eltelt 8 év. Kell még 17 év! Akkor lesz egy korszerűen felszerelt, más szemléletű hadseregünk.

2014 óta tudjuk, hogy háború lesz, még pedig nem kicsi.
Innentől kezdve tudniuk kellet volna, hogy éveink vannak csak.
Én is tévedtem, 2020 előtt gondoltam a háborúra, 2022-lett belőle.
Ezzel szemben tavaly néztem egy youtube videót, ahol egy magyar tábornok okoskodott, hogy ő "németországba jártam NATO iskolába, és ott azt mondták 2030-ra várható a konfliktus"
Ki hitte volna, hogy Putyin nem várja meg a 2030-as "új világrend" tervet, meg, hogy a német elszámolnak egy háborút.... :rolleyes:
De ezt teljesen félre téve, bárki akinek esze van, tudta, hogy éveink vannak. Nem 8+17 évünk!
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 095
113
Ez így van, hány év alatt pusztították le a honvédséget, és hány évig tartották lepusztult állapotban?
91-től 16-ig=25 év
Ugyanannyi évig fog tartani az újjáépítése is.

16-tól idáig eltelt 8 év. Kell még 17 év! Akkor lesz egy korszerűen felszerelt, más szemléletű hadseregünk.

Mert nem csak Kriss gatyáját és a hadfelszerelést kell lecserélni, hanem azokat vezetőket akik ebben a gondolkodásban, tespedtségben nőttek fel, őket is le kell cserélni, Ez pedig békeidőben sokkal hosszabb folyamat, mert döntő hányadától csak kiöregedéssel lehet megszabadulni. Én innen nem látok bele, hogy a Bobo által levezényelt elbocsátási hullám ezen segített, vagy rontott, ezt azok tudják akik benn vannak.
Nézdd meg az orosz tisztcseréket, a restek, a" jól van az úgy"-ok, a buták, az alkalmatlanok, a vérükkel fizetnek az alkamatlanságukért. Egy békehadseregben ez sokkal lasúbb folyamat.
Azt kellett volna és ahogy látom kellene még mindig megérteni, hogy attól, hogy nem vagyunk még a fegyveres konfrontáció állapotában, már évtizedek óta nincs békeidő. Konkrétan mire a Gvozdikáink el lettek passzolva, már megkezdődött a folyamatok kialakítása. Nincs békeidő, kibaszott háborús idő van és ebbe majd felépülő, majd sorozatban termelő (ha lesz rá idő, nyersanyag) gyárakkal és maroknyi modern, több megvetett és lerohasztott technikával megyünk bele képességhiányokkal.
 

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
344
1 997
93
2014 óta tudjuk, hogy háború lesz, még pedig nem kicsi.
Innentől kezdve tudniuk kellet volna, hogy éveink vannak csak.
Én is tévedtem, 2020 előtt gondoltam a háborúra, 2022-lett belőle.
Ezzel szemben tavaly néztem egy youtube videót, ahol egy magyar tábornok okoskodott, hogy ő "németországba jártam NATO iskolába, és ott azt mondták 2030-ra várható a konfliktus"
Ki hitte volna, hogy Putyin nem várja meg a 2030-as "új világrend" tervet, meg, hogy a német elszámolnak egy háborút.... :rolleyes:
De ezt teljesen félre téve, bárki akinek esze van, tudta, hogy éveink vannak. Nem 8+17 évünk!
Milyen mértékű hadeseregfejlesztésre gondolsz, amit az ország elbír, és nagyságrendileg alkalmassá teszi a honvédséget egy esetleges ukrán konfrontáció elhárítására?
Félre ne érts, rengeteg gond van ezzel a fejlesztéssel, de szerintem más alapokról indulnak a döntéshozók, mint amit mi itt felvetünk.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 053
10 148
113
Amúgy én még mindig csak annyit kérdeznék, hogy hány milliárd eurónkba került eddig, hogy pont ugyan úgy ne érjen semmit a haderőnk, mint az előtt? o_O
Még mindig cifra nyomorúság az egész, de legalább sok milliárd euró el lett költve... Még látszatja se nagyon van.
Ennél jobban amúgy se akarok sopánkodni. Pogánnyal évek óta mantrázzuk a dolgainkat, ki lettünk okosítva, hogy mi látjuk rosszul.
De ahogy telik az idő, egyre jobban úgy tűnik még sem.
Amúgy se az idő (8év) se a pénz (sok milliárd euró) nem volt kevés. Egyszerűen csak sok szar döntést hoztak és kevés jót. Ennyi.
Kézi fegyverek
10+50 Gidran
10 Lynx
14+2 Leopárd
20-1 H145
4 H225
8 mi-24
24 PZH
Carl gustaf
Nasams valamennyi
Polaris, busz, sátor
Radar, vagy igen vagy nem
Ennyi jött az elköltött dollár milliárdokból, 8 év alatt. Karogo kelepistinek van igaza, ez nem sok.
 

alter ego

Well-Known Member
2022. március 22.
517
1 448
93
A LYNX az és a NASAMS 2020-es megrendelés volt asszam, de azóta tényleg alig van komolyabb új tétel.
Itt van a beszerzések krónikája:
2021 óta szinte csak korábban rendelt cuccok beérkezése van hírként, igaz új képesség megrendelése alig. (2022 az L-39NG, de anélkül is meglennének...)
Az L-39-et kimondottan károsnak tartom, mert elveszi mástól a pénzt.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 376
55 060
113
Milyen mértékű hadeseregfejlesztésre gondolsz, amit az ország elbír, és nagyságrendileg alkalmassá teszi a honvédséget egy esetleges ukrán konfrontáció elhárítására?

Többször leírtam árakkal együtt. Pont ugyan annyi pénzzel számoltam mint amit eddig elköltöttek, és adott évszámhoz tartozó piaci árakkal. Sokkal több eszköz és átfogóbb reform lett volna.
Most este nincs kedvem se visszakeresni, se újra írni. De szerintem sokak emlékeznek rá.
Azt is leírtam annak idején, hogy miért nem fog sikerülni a Zrínyi. Akkor neveztem el plan Z-nek , vagyis Z tervnek.
Aki ismeri az eredeti plan Z-t az tudja miért kapta tőlem a Zrínyi ezt a nevet.
Viszont akkor azt is megfogadtam, hogy nem sírok minden nap ezen, inkább csöndben vagyok és megvárom kinek lesz igaza.
Eltelt X év, bebizonyosodott, hogy nekem, pogánynak és még néhányunknak. Pedig mennyi röhögős fejet kaptunk... Azt most, hogy itt a háború és úgy néz ki menni kell, már nem vigyorognak ők sem.

Kézi fegyverek
10+50 Gidran
10 Lynx
14+2 Leopárd
20-1 H145
4 H225
8 mi-24
24 PZH
Carl gustaf
Nasams valamennyi
Polaris, busz, sátor
Radar, vagy igen vagy nem
Ennyi jött az elköltött dollár milliárdokból, 8 év alatt. Karogo kelepistinek van igaza, ez nem sok.

Igen ez így semmi. Nem kocsit, nagyon...
 

alter ego

Well-Known Member
2022. március 22.
517
1 448
93
Nem is a csigatempó az idegesítő hanem a kommunikáció hiánya! Amit megszoktunk Mg idejében még annyi infót sem csepegtetnek! Pedig más országokba nyílt tenderek vannak meg tesztek! Látja az adófizető mire megy a lóvéja! Szerintem ez így lenne korrekt! Mégha máshol is a politikai akarat az erősebb!
Nem a csigatempó, hanem az egybites gyorsítjuk, fejlesztjük, erő kell stb. kommunikáció és a fejlesztések teljes leállásának a kombinációja a dühítő. A költségvetés rosszul áll, a gazdaságpolitikát és a külpolitikát totálisan elrontották, és emiatt hiába voltak, vannak tervek, nem tudjuk őket finanszírozni. Ezzé lett magyar hazátok.
 

alter ego

Well-Known Member
2022. március 22.
517
1 448
93
Nagyon jól tudod, hogy nem a te kommentjeiddel van probléma.
Az általad leírtakban nincs semmi sopánkodás. De amikor 20adjára futják egyesek a köreiket az egyes topicokban, az kihoz a béketűrésből.
Elemezze mindenki a gyakorlatról készült képeket, videókat. Jegyezzük meg a faszságokat, de mantrázzunk már folyamatosan!
Bobótól, vagy bármilyen honvédelmi minisztertől ne várjuk már, hogy ne hurráoptimistaként nyilatkozzon bármivel kapcsolatban is.
Vagy hogy ne lózungokat puffogtassanak. Ha ezt mellőzni akarjuk, akkor tessék beszüntetni az intézményt, és legyen a mindenkori vezérkari főnök a honvédelmi miniszter, mert neki legalább leég a pofája, ha faszságokat mond. Ezt ő tanulta, tőle kötelező is számon kérni.
Egy Honvédelmi miniszter meg jó esetben hallotmár pár katona kifejezést.
Igazság szerint értelmetlen a sokat hangoztatott civil kontroll. A civil kontroll megvalósul a PM-en, vagy a miniszterelnökön keresztül is. Úgy is az lesz beszerezve, amit a MH akar, meg a PM ad rá pénzt. A HM akkor minek?

Nekem is van bajom vele, mert amíg ő itt próbálkozik az ötlettelen (bocs, pénzért majd jönnek sokan, és majd jó lesz) embert a vasra programmal, addig úgy sem lesz normális feltöltés. Ha tudja is, hogy ez faszság, emögé kell beállnia. Az ő neve alatt futott, és úgy is bukni fog, ha nem hozza a számokat. Akár lefelé, akár felfelé.
De minek "huszározni", meg a szokásos "ménincsitt", "mévanitt", "méilyenaszíne", "mikorjönmá" vissza-visszatérő köröket lefutni, hiszen tudjuk ennek főleg egy oka van.
A tevékenysége főleg pótcselekvésben fullad ki. Nyilván a huszározás is erről szól.
Pénz nélkül nem tud semmilyen új programot futtatni, amit esetleg a neve mellé húzhatnának be strigulaként.
Nem értek egyet. A keveset is lehet hitelesen csinálni, ha csak kevésre van lehetőség. Nem csak a high tech beszerzések számítanak, hanem az aprólékos munka, az átszervezések, a feltöltések, a képzések stb. kevésbé látványosak, de legalább olyan hasznosak tudnak lenni, mit a fegyver beszerzések. Viszont ezekkel sem történik semmi. Ha egy miniszter hatalmas szavakat hangoztat, de ezzel szemben semmilyen eredményt nem tesz le az asztalra, akkor jogos a felháborodás vele szemben. Ha mindezt egy sokak számára bicskanyitogató, az átlag magyartól fényév távolságban lévő rétegstílusból teszi, akkor méginkább jogos.
 

sisimoto

Well-Known Member
2020. február 1.
501
2 655
93
Ez így van, hány év alatt pusztították le a honvédséget, és hány évig tartották lepusztult állapotban?
91-től 16-ig=25 év
Ugyanannyi évig fog tartani az újjáépítése is.

16-tól idáig eltelt 8 év. Kell még 17 év! Akkor lesz egy korszerűen felszerelt, más szemléletű hadseregünk.

Mert nem csak Kriss gatyáját és a hadfelszerelést kell lecserélni, hanem azokat vezetőket akik ebben a gondolkodásban, tespedtségben nőttek fel, őket is le kell cserélni, Ez pedig békeidőben sokkal hosszabb folyamat, mert döntő hányadától csak kiöregedéssel lehet megszabadulni. Én innen nem látok bele, hogy a Bobo által levezényelt elbocsátási hullám ezen segített, vagy rontott, ezt azok tudják akik benn vannak.
Nézdd meg az orosz tisztcseréket, a restek, a" jól van az úgy"-ok, a buták, az alkalmatlanok, a vérükkel fizetnek az alkamatlanságukért. Egy békehadseregben ez sokkal lasúbb folyamat.
Egyetértek, egy dolog kivételével. Nincs plusz 17 évünk erre... Ugyanis 2014-ben kezdődött az ukri balhé, és secc perc alatt elvesztették a krímet a zöld emberkék ellenében, ill beindult a helyi orosz szakik harca is donyeckben, ill luhanszkban. Az ukrik eközben folytatták a felkészülést. Szóval hangosan ketyegett az időzített bomba.. Persze már akkor, azonnal elkezdhették volna itthon a haderőfejlesztését, de már az is igen későn. A balkán sem veszélytelen ránk nézve, főleg megspékelve illegális, főleg muszlim migráns hordákkal, és az erre kiépült bűnözői körökkel.. Szóval mehet a piackutatás tovább, csak egyre jobban vicsorognak ránk az ukrik, és hát nyugaton nem biztos, hogy nem engedik el a pórázukat...
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 376
55 060
113
De, hogy ne csak károgjak, leírom, hogy mikkel értettem egyet a Z tervben. Igaz a beszerzési időkkel, mennyiségekkel itt is vannak gondjaim:
1. Spike LR (kb. ezzel kellet volna kezdeni)
2. CZ fegyverek
3. Mistral M3
4. CG M4
5. KC-390
6. H145M
7. HERO drón
8. Iris-T
Jól látszik, hogy ezek alapvetően a kisebb tételek. Összesen kb. 1 milliárd euróról beszélünk. Egy épelméjű haderő fejlesztést, amely fokozatosan kap forrásokat, ezekkel kellet volna kezdeni (de nem a felsorolás sorrendjében)

Ami nagyon nagy kalap szar és pénzkibaszás:
Leopárd 2A7+PZH2000, a teljes RM csomag (lynxestül, pánterestül, szarshildestül), Albatroszok megvétele+gyár megvétele, NASAMS.
Ezek meg úgy 5 milliárd eurónyi elbaszások....
 

AlbaRegia

Well-Known Member
2019. december 23.
347
900
93
De, hogy ne csak károgjak, leírom, hogy mikkel értettem egyet a Z tervben. Igaz a beszerzési időkkel, mennyiségekkel itt is vannak gondjaim:
1. Spike LR (kb. ezzel kellet volna kezdeni)
2. CZ fegyverek
3. Mistral M3
4. CG M4
5. KC-390
6. H145M
7. HERO drón
8. Iris-T
Jól látszik, hogy ezek alapvetően a kisebb tételek. Összesen kb. 1 milliárd euróról beszélünk. Egy épelméjű haderő fejlesztést, amely fokozatosan kap forrásokat, ezekkel kellet volna kezdeni (de nem a felsorolás sorrendjében)

Ami nagyon nagy kalap szar és pénzkibaszás:
Leopárd 2A7+PZH2000, a teljes RM csomag (lynxestül, pánterestül, szarshildestül), Albatroszok megvétele+gyár megvétele, NASAMS.
Ezek meg úgy 5 milliárd eurónyi elbaszások....

A felsorolásodból a CZ Bren 2 fegyverek beszerzésével nem értek egyet! A teljes RM (KMW) csomaggal viszont igen! Kis európai országként európai fegyver rendszereket kell elsősorban venni ami itt megtörtént! A leo2a7 tankok jó választás volt ahogyan a pzh2000-k is! Viszont a Lynxek vétele túl elhamarkodott volt! Előbb a 8x8-ok kellettek volna! A NASAMS is jó vétel viszont kevés ahoz hogy lefedje egy ország teljes légierejét! Mellé kellene még a SAMP-T Aster-30!
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 376
55 060
113
A teljes RM (KMW) csomaggal viszont igen! Kis európai országként európai fegyver rendszereket kell elsősorban venni ami itt megtörtént! A leo2a7 tankok jó választás volt ahogyan a pzh2000-k is!

Szerintem ukrajnában kiderült igen gyorsan, hogy miért nem volt jó választás.
Drágán venni keveset, amihez akadozik az alkatrész és nem jobb a harcértéke, mint az olcsóbb alternatíváknak az igen nagy hiba.
Nettó hülyeséget csináltunk amúgy.

Viszont a Lynxek vétele túl elhamarkodott volt!

Kis országok tervező asztalról ne vegyenek semmit! Ilyen egyszerű. Elképesztő kockázat.
E mellet ha sürget az idő (ahogyan minket is) akkor nem érünk rá évtizedekig szarakodni. Nekünk gyors megoldás kellet volna.

A NASAMS is jó vétel viszont kevés ahoz hogy lefedje egy ország teljes légierejét! Mellé kellene még a SAMP-T Aster-30!

Ezek egyike sem jó vétel. Ismét ukranában nézhető meg, hogy miért.
Nem lehet 3 millió dolláros (amraam) meg 5 millió dolláros (SamP-T) rakétákkal 100,000 dodós drónokra lövöldözni.
E mellet a lopakodó drónok világában, ahol ilyen FLIR technika van, ezek a statikus rendszerek nem életképesek.