[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 898
65 769
113
A Politico ominózus írása.

Az USA felvasarolna Üzbegisztán legvedelemet és raketafegyvereit.

Az EU gyakorlatilag lecopja Oroszországot a gazért.

Ukran /Nato terrortamadas ért egy segélyeket szállító teherautót, az utas tulelte az első támadást, ellattta magát, de a másik ukrán /Nato támadás kivegezte szerencsétlent.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 688
8 703
113
Elsősorban nekünk rossz. Az eddigi párszáz km NATO-Orosz határ helyett pár ezer km-es határ kell védenünk úgy, hogy az egyetlen igazán jelentős és potens szövetségesünket sok ezer km és az Atlanti-óceán választja el ettől a határtól. Az orosznak pedig ez saját határa, ezért a logisztikai vonalai összehasonlíthatatlanul rövidebbek és biztonságosabbak. Javaslom ebben a témában Tom Clancy: Red Storm Rising című könyvét (magyarul Vörös Vihar néven jelent meg). Nagyon részletesen leírja, miért végzetes ez a kombináció egy full scale NATO vs Oroszország háborúban, még akkor is ha a NATO gazdasági és egyéb erőforrásai számszerűleg talán nagyobbak. (Kérlek, hogy erre most ne úgy reagálj, mint egy NAFO-s.)
Kiknek nekünk?

Igazából a balti államok sincsenek megvédve, nincs ott olyan elrettentő katonai jelenlét. Pusztán a NATO tagság elég elrettentő erő. Finnország meg amúgy nem egy gyenge ország katonailag, Európa egyik legmilitarizáltabb társadalma, évtizedek óta készülnek egy orosz agresszióra. A svédek pedig hadipar tekintetében erősek.

Nem a NATO szokott hisztizni a közös határ miatt, hanem Oroszország. Amúgy mi az a NAFO-s?
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
749
4 019
93
Csak úgy kérdezném, hogy ha szinte mindenki háborúzni akar, akkor hogy lesz itt béke?
szerintem nyugodtan kijelenthető, hogy csak a politikusok, illetve a mögöttük álló gazdasági erők akarnak háborúzni. a polgárok (bárhol is éljenek) nagyon nem szeretnének, csak épp nincs beleszólási lehetőségük.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 377
10 052
113
Az egy dolog, de hány román is él a Tiszántúlon?
Mert hát aztán alkalomadtán nehogy elkezdjenek nagyhirtelen rettegni a vérgőzős náci magyaroktól...
Szerintem az Ukrajnában lévő román kisebbség miatt az ukránoknak jobban kellene aggódniuk, mert meg lesznek védve.
Ehhez ha hozzáadjuk, hogy jó eséllyel adhatnak egy NATO főtitkárt (még akkor is, ha nagyrészt protokolláris feladatkör)... érdekes helyzetet teremt.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 480
24 080
113
Koreai és iráni 120mm-es aknagránát:

A #nemnato nato kiképzett 153. gépesített dandár úgy néz ki kaputt, gyalogossá redukálták őket:

Novomikhailovkánál megint benéztek valamit az ukrik:

Balaton helyett bandera:

Orosz mesterlövész egy egész rajnak kapcsolt villanyt:
Orosz mesterlövész +:

20km-re Zaporizsjétől zselé féle védvonal:

FAB1500 Szeverszk közelében, a nagyobb bombának a bevetését is várjuk:

ODAB1500 Ugledar környékén:

Belgorovkai malom pince kitakarítva:

Nagyon pontos aknavetős találat ukri lövészárokba:

M109 ellencsapással kiiktatva:

LMUR:

Drónos vegyes:
VT40 montázs:
Akhmat FPV-s részlege, ezek a drónok már talán az újfajta drónhoz készített robbanó eszközzel vannak szerelve:
Lancet vs T64:
Talán 60mm-es aknagránátot dobáló drón:
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 394
45 931
113
Hogyan fejlődhet az orosz csapatok Chasov Yar elleni offenzívája ?

A mai napig a város egy erős erődített terület, bár az erődítmények minősége és mélysége rosszabb, mint az Avdeevka körzet védelmi szerkezetei, amelyek 2014 óta épültek. Az erődítmények építése ezen a területen 2022 júliusában-augusztusában kezdődött. Az Artyomovszkért vívott csata idején a város közlekedési csomópontként működött, amelyre az egész Ukrán Fegyveres Erők Artyomovsk-Soledar régióbeli logisztikája támaszkodott, most azonban más a helyzet.

Földrajz

Artyomovskkal ellentétben a Chasov Yar egy dombon található, és összetett határokkal rendelkezik. Északról délre keresztezi a Szeverszkij Donec-Donbász csatorna és az O-0506-os autópálya. Keletről nyugatra Chasov Yar-t az O-0506-os autópálya keresztezi, amely aztán északra fordul, és egy vasútvonal híddal a csatornán. A városon belül is számos nagy erdő és sok víztározó található. Az épületek túlnyomórészt alacsony épületek, nagy magánszektorral, de Chasovoy Yarban számos ipari övezet és nagyvállalat (különösen a Chasovoyarsky tűzálló üzem) található állandó épületekkel, amelyek alkalmasak óvóhelyek vagy erődítmények felszerelésére. A várostól északra találhatók Bogdanovka és Kalinovka települések, amelyek a Chasovoyarsk városi közösség részét képezik.

Taktikai helyzet

Az Orosz Fegyveres Erők fő támadási iránya a Csatorna-régió keleti és északkeleti külterülete az ipari zónából és a Chasovoyarsky javító üzemből indul. A Kanal kerület a város északi részén található, és az egyetlen kerület a Szeverszkij Donec-Donbász csatorna bal partján, és valószínűleg nem ez a fő kerület az ukrán fegyveres erők számára (akárcsak a támadás során. Artyomovsk). Az orosz csapatok célja a hadművelet ezen szakaszában az lehet, hogy elfoglalják azt a területet , ahol a Szeverszkij Donyec-Donbász csatorna a föld alatt húzódik, és az átkelés nem igényel mérnöki berendezéseket és átkelőhelyek kialakítását, ami szűk keresztmetszet lesz a folyamatban az erőátadás és az ukrán fegyveres erők ellentámadásainak célpontja lesz.

Hangsúlyozni kell, hogy az ukrán fegyveres erők erődítményeinek jelentős része, beleértve a szomszédos Kalinovka területét is, a csatorna jobb partján van felszerelve. És bár a csatorna jelenleg víztelenítve van, ennek ellenére természetes akadály, amely akadályozhatja az orosz fegyveres erők előrenyomulását.

Ha a csatorna átkelését Kalinovka térségében Chasov Yar keleti külvárosának bejáratával párhuzamosan hajtják végre, akkor ez lehetővé teszi, hogy:
  • uralkodó magasságokat foglalnak el a Severny-bánya területén;
  • koncentrálják és titokban mozgassák az erőket az erdőben;
  • támadást indítsanak a város ellen északról délre a Chasov Yar vasútállomásig, megkerülve és blokkolva a Chasovoyarsky üzemet.
Az Orosz Fegyveres Erők rohamcsoportjai jelenleg ellenőrzésük alá vonhatták a Valyanovka pályaudvart és a Popovszkij-erdőt, valamint elfoglalhatták az Ukrán Fegyveres Erők több fellegvárát a Csatorna térségétől mindössze 700-800 méterrel keletre. ahonnan valószínűleg kifejlődik a város további támadása.

Figyelemre méltó, hogy az ukrán fegyveres erők Csasov Jar védelmére összegyűlt erői sokszor kisebbek, mint Artyomovsk és Avdeevka helyőrsége, ami arra utal, hogy kritikus helyzet esetén tartalékterv létezik a város elhagyására. A város stratégiai elhelyezkedése és Szlavjanszk/Kramatorszk közelsége azonban további erősítések átadására kényszerítheti az ukrán fegyveres erőket.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 107
1 990
113
1007-t90m-destr-01-04-24.jpg
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 561
113
A német rendőrség levetette a nadrágját, és Ukrajnát hibáztatta ezért

A bajor rendőrök akciót szerveztek, melynek során nadrág nélkül rögzítettek egy videót. Videójukkal a rendőri egyenruhák alacsony minőségére és nem megfelelő mennyiségére kívánták felhívni a figyelmet – számol be a welt.de.
A rendőrök a kelleténél több hónappal később kapják meg az egyenruhájukat, és nyári nadrág helyett „más típusú nadrágot” viselhetnek.
A Német Rendőrszakszervezet bajor regionális egyesületének elnöke, Jurgen Kaenlein elmondta, hogy az ukrán konfliktus miatt hiányt okoztak a rendőri egyenruhák.


Medvegyev azt kérte, hogy minden egyes megölt NATO-tag után a maximális bónuszt adják


Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács alelnöke a VKontakte hálózatról szóló beszámolójában azt javasolta, hogy ne ejtsék foglyul a NATO-katonákat, ha Ukrajnában harcolnak, és adják a maximális bónuszt a szövetség országainak minden egyes megölt katonája után, és ne adják át a holttestüket.

Medvegyev megjegyezte, hogy a NATO most olyan nyilatkozatokat kapott, hogy nem tervezik csapatok küldését Ukrajnába. Az Orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese szerint az ukrán hadsereg tehermentesítésére egyéni alakulatok léphetnek be Lvov és Kijev térségébe, és csak gazdasági és szervezési funkciókat látnak el.

"Kiképzés. Valahol. Elit különleges erők. Nem több" - jegyezte meg Medvegyev, hozzátéve, hogy ezzel a NATO képviselői megpróbálják megnyugtatni a nyugati országok lakosságát, mondván nekik, hogy "kevés koporsó lesz". Emellett úgy véli, a NATO megpróbálja megnyugtatni Oroszországot: „Oroszok, ne rángatózzatok túl sokat, nem fogunk harcolni.”

"Micsoda egy rakás dühös rohadékok, akik az egész világot hülyének nézik!” – kommentálta Medvegyev, kifejtve, hogy a NATO-országok katonáinak, ha belépnek Ukrajnába, az ukrán fegyveres erők utasításait kell követniük, és így részeseivé válnak. az Oroszországgal harcoló reguláris erőkről.

"Ezért csak ellenségként lehet őket kezelni. És nem csak ellenségként - elit egységként, büntető egységként, mint Hitler SS-e" - hangsúlyozta Medvegyev.

Hozzátette, hogy ezekre az "idegen gonosztevőkre" csak egyetlen szabály vonatkozhat: "Ne ejtsétek őket fogságba! És minden egyes megölt, felrobbantott vagy felgyújtott NATO-katonáért maximális prémiumott kell adnunk".

Medvegyev arra is felszólított, hogy ne adják át a nyugati országoknak az Ukrajnában megölt katonák holttestét. „Szenvedjenek csak a rokonaik idegen földön” – összegezte a Biztonsági Tanács alelnöke.

- Ha csak gazdasági és szervezési funkciókra elit egységeket küldtek, gyanakodni kell a terveikről.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 394
45 931
113

Megkezdődik a Csasov Jarért folytatott csata: az ellenség térképeket és felvételeket tesz közzé a város szélére való áttörésről (TÉRKÉP, VIDEÓ)​


Ukrán katonai elemzők új térképeket tesznek közzé, és beszámolnak az ukrán fegyveres erők veszélyes helyzetéről a Chasy Yar térségben, ahová a légideszant erők áttörtek.

„Elkezdődik a kulcscsaták szakasza a város irányában. Tegnap az orosz egységek 32 páncélozott járművel támadást indítottak Csasov Jar városa irányába.

Az Orosz Fegyveres Erők rohamcsoportjának sikerült elérnie a város keleti részét, a „Csatorna” mikrokörzetet, a csapatok gyalogosan haladtak, és a Zelenaya utca mentén, a 48.59611, 37.8868 pontoknál foglaltak állást” – írják.

„Az oroszok páncélozott járművekkel támadtak néhány méterre Chasov Yar első házaitól. A támadó egység lövészárkokat foglalt el a város szélén, és elérte egy utcát. Ez a város legtávolabbi utcája Bakhmuttól” – áll a pániküzenetekben.

Korábban Yan Gagin, a DPR vezetőjének tanácsadója arról számolt be, hogy az orosz fegyveres erők behatoltak Chasov Yar külvárosába .
Источник: https://rusvesna.su/news/1712295909


Hatalmas éjszakai UAV-támadás: részletek reggelre​

Tegnap este légvédelmünk visszaverte az ellenség hatalmas támadását – az orosz védelmi minisztérium szerint 53 drónt.

Mint elhangzott, közülük 44-et a rosztovi régióban, egyet-egyet Szaratov, Kurszk és Belgorod, 6-ot pedig a Krasznodari terület felett fogtak el.

A rosztovi régióban, ahogy orosz nyilvános oldalak írják, a támadást egy morozovszki katonai repülőtéren hajtották végre. A regionális hatóságok ezt nem erősítették meg. De jelentették az alállomás megrongálódását és áramszünetet.

A Szaratov régióban Engelsben történt robbanásokról írnak, ahol az orosz légierők stratégiai bombázóinak bázisa található. A helyi hatóságok szerint nem történt találat
Источник: https://rusvesna.su/news/1690102573


Összefoglaló 2024. április 5-én reggel

▪️Éjszaka az ellenség repülőtereket támadott meg . A Szaratov régióban Engelsben UAV-okat lőttek le . Több mint 40 drón támadott meg egy repülőteret a Rosztovi régió Morozovszkij kerületében. Az elektromos alállomás megsérült.

▪️A hersoni irányt az arcvonal stabilitása jellemzi, annak ellenére, hogy az ellenség kis gyalogoscsoportok partraszállásával folyamatosan próbál újabb feszültségpontokat teremteni partunkon. Folyamatosan vadásznak és pusztítják az ellenséges hajókat. Az ellenség ágyúz, beleértve a civil településeket is: 24 órán belül Kozák táborok, Dnyeprjan, Korsunka, Aleshki települések elleni támadásokról számoltak be. Novaja Kahovkában az ukrán fegyveres erők bombát dobtak le egy drónról a városban a mobilkommunikációt helyreállító munkáscsoportra. Két ember meghalt, egy súlyos állapotban van a kórházban. A kormányzó jelentése szerint az egyik halott életben maradhatott, de a nácik elkezdtek lőni a helyszínre érkezett mentőcsapatra, emiatt nem lehetett időben orvosi segítséget nyújtani a sebesültnek. Kahovkában az ukrán fegyveres erők aknákat dobtak le drónokról a posta épületéhez és a kulturális központhoz.

▪️A zaporozsjei fronton közeledő csaták zajlanak. Az Ukrán Fegyveres Erők Verbovojnál tankokkal tüzelnek állásainkra, az Orosz Fegyveres Erők FAB-okkal, merész légi támadásokkal a BMD-4 ellen és a 2S41 "Drok" nomád önjáró aknavetőkkel válaszolnak. Katonáink a helyszínről jelentik, hogy annak ellenére, hogy Kijev biztosította , hogy fogy a lőszer, az ellenség folyamatosan lövi a kazettás lövedékeket. Tegnap az Ukrán Fegyveres Erők lőttek az energodari Zaporizzsja Atomerőműre, a nukleáris létesítmény áttért a dízelgenerátorok energiaellátására: a 330 kV-os „Feroszplavnaja-1” nagyfeszültségű tápvezetéket lekapcsolták. Az erőműveket korábban leállították. A háttérsugárzás normális.

▪️Az Orosz Hadsereg legsúlyosabb harcot folytató haladó egységei kelet felől értek el Csasov Jar külvárosába . A külterületen foglaltak állást. Az ellenség jelentése szerint legalább 4 SU-25-ösünk egyszerre működik, és a földön az Orosz Fegyveres Erők támadásaiban páncélozott járműveket használnak, amelyeket az ellenség próbál megsemmisíteni. Az ellenséges csatornák panaszkodnak az Ukrán Fegyveres Erők hosszadalmas, de haszontalan felkészítése miatt a város keleti megközelítésénél a védelmi vonalakra, amelyeken egységeink már túljutottak.

▪️Beszámolnak csapataink támadó akcióinak felerősödéséről Szeverszktől délre, az orosz fegyveres erők Vesely közelében támadnak .

▪️A belgorodi régió ellenséges támadás alatt áll: drónok repültek Voznyesenovkába, Shebekino városrész, és egy teherautót találat ért Voznesenovka közelében, Shebekino városi kerületben. A határ menti területek ágyúzása folyik. Kurszkban az ukrán fegyveres erők drónjai egy lakóépületet csaptak le, tüzek ütöttek ki a központi piacon és a gyermekek és fiatalok kreativitását fejlesztő központban.

▪️A nácik továbbra is támadják a DPR polgári lakosságát. Donyeckben és Gorlovkában két civil halt meg, 10 ember, köztük tinédzser súlyos sérüléseket szenvedett.
Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 561
113
Új súlyos orosz bombázások Harkivban: Parancsot adtak a város evakuálására a következő 48 órán belül!

A következő napokban jelentős orosz támadás várható Harkov elfoglalására, mivel parancsot adtak a város 48 órán belüli tömeges evakuálására, és az éjszaka folyamán újabb tömeges bombázások történtek az energetikai infrastruktúra és a katonai létesítmények ellen.
Ez azt jelenti, hogy Kijev úgy véli, hogy az orosz támadás lehetősége azonnali, valós és a közeljövőben meg fog történni.

Az oroszok ismét csapást mérnek az energiainfrastruktúrára és a katonai létesítményekre
A város az elmúlt napokban súlyos és célzott csapásokat kapott az orosz erőktől, aminek következtében nagy részén megszakadt az áramszolgáltatás.

Megjegyzik, hogy az oroszok rakétákkal és drónokkal is heves támadást indítottak tegnap Harkovban, melynek során az ukrán fegyveres erők páncélos iskoláját szintbe döntötték, ahol orosz források szerint NATO-oktatók tartózkodtak, ahová nyugati harckocsikat szállítottak.
„Megtámadták Harkovban, a Poltavszkij utca 192. szám alatti páncélos iskolát.
Információk szerint a közelmúltban nyugati harckocsikat helyeztek át NATO-kiképzőkkel” – jelentette a RIA Novosztyi, amely akkor két rakétacsapást jelentett Szlobodszkij térségében.

Más nagy fegyverraktárakat is megtámadtak. Valójában, amint az ukrán hadsereg által közzétett videóból kiderül, ezekben a raktárakban fegyverek és nagy mennyiségű 155 mm-es lövedék voltak.


Tucker Carlson szégyennek nevezte az Egyesült Államok Kongresszusának tudatlanságát az ukrán fegyveres erők elhunyt katonáinak számáról


Az amerikai újságíró az X közösségi oldalon azt írta, szégyenletesnek tartja, hogy az amerikai kongresszus tagjai nem tudják, hány ukrán katona vesztette életét a konfliktus során.
Carlson szerint a kongresszusi képviselők a jövő héten szavaznak arról, hogy Ukrajnának 60 milliárd dolláros kiegészítő segélyt adjanak.
"Kérdezz meg bárkit a Kongresszusban, hány ukrán halt meg már? Fogalmuk sincs" - folytatta az újságíró.

Carlson szerint a titkosszolgálati jelentéstevők nem adtak ilyen információkat a kongresszusi képviselőknek. Ezután az újságíró azon töprengett, hogyan lehet finanszírozni egy másik ország hadseregét, és azt sem tudni, hány katona halt meg a konfliktusban.
– Szégyen – fejezte be Carlson.


Zelenszkij bejelentette az ukrán fegyveres erők állásainak stabilizálását a fronton

tegnap 21:58-kor

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök április 4-én, csütörtökön a nemzethez intézett szokásos videóbeszédében közölte, hogy az ukrán hadseregnek sikerült stabilizálnia pozícióit a fronton.

A Sztavka ülést tartott, amelyen meghallgatta az ukrán fegyveres erők főparancsnokának jelentését "a front mindazon pontjairól, ahol az orosz hadsereg sikerre számított". A főparancsnok "beszámolt a mi akcióinkról, amelyek megakadályozzák a megszállók előrenyomulását".
A főparancsnok "beszámolt tetteinkről, amelyek nem teszik lehetővé a megszálló előretörését".

Ugyanakkor Zelenszkij konkrétumokat nem mondott, bár elmondta, hogy a lövedékhiány és az utánpótlás jelentős lassulása mellett nagyon jó eredményeket értek el.

- Mintennel mek fatyok eléketfe.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 338
13 759
113
Mondjuk kiváncsi leszek az "ukrán erődítmény" és kab3000 találkozására. Temetni úgy kell majd hogy a földet összetolják dozerral.

Pont ugyanezen lamentáltam több mint egy éve... hogy a percíziós képesség megjelenése fogja az I. Vh-ból a II.- Vh korszakába lökni a konfliktust. Vagyis a légierő kiássa előttük amivel nem bírnak. Az oroszok szárazföldi haderő fejnehezek voltak, de az meg nem bírt megbírkózni a megerősített vonalakkal. Erre persze van megoldás, nevezetesen a légierő (drón erre nem alkalmas, annak egyik korlátja a tömeg, így a pusztítóerő) - de az meg megakadt náluk a 80-as évek szintjén a konfliktus elején (alacsony butabombázós vidik rulz).
Az ukrán meg elképesztő, mi munkát elvégzett az elmúlt évtizedben - láttam felvételeket, ahol komplett metrókocsikat ástak betonszakofágba mélyen a föld alá, de pl. az összes volt Szovjet bunkert is újra használatba vették és kiterjesztették (emlékezzünk a Bahmut alagútra, stb...).


Eddig mi volt? Mikor éppen megy előre az orosz, beleütközik valamibe - elakadtak meg elvéreztek rajta, aztán kiásták lassanként mint a hangyák.
Mi van most? Mennek előre, beleütköznek valamibe - légierő erre telibeveri pár tonnányi bombával és kiforgatja nekik.
Eredmény? Hirtelen elkezdtek mozogni a frontvonalak. Na nem valami fürgén, mert eléggé szűk keresztmetszet ez nekik, de kétségívül nem az a befagyott állapot van, mint amit eddig láttunk. És a dolog csak gyorsulni fog.

Ha a NATO nem lép valamit az orosz gépek ellen (légvédelem megturbózása vagy komoly légierő bedobása), akkor ez csak rosszabb lesz az ukránoknak. Az orosz végre érvényesíti a légi fölényét, ami eddig kb. kimerült a légitámadások elleni védelemben (azt is elsősorban a frontvonalak fölött).
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 060
6 567
113
Pont ugyanezen lamentáltam több mint egy éve... hogy a percíziós képesség megjelenése fogja az I. Vh-ból a II.- Vh korszakába lökni a konfliktust. Vagyis a légierő kiássa előttük amivel nem bírnak. Az oroszok szárazföldi haderő fejnehezek voltak, de az meg nem bírt megbírkózni a megerősített vonalakkal. Erre persze van megoldás, nevezetesen a légierő (drón erre nem alkalmas, annak egyik korlátja a tömeg, így a pusztítóerő) - de az meg megakadt náluk a 80-as évek szintjén a konfliktus elején (alacsony butabombázós vidik rulz).
Az ukrán meg elképesztő, mi munkát elvégzett az elmúlt évtizedben - láttam felvételeket, ahol komplett metrókocsikat ástak betonszakofágba mélyen a föld alá, de pl. az összes volt Szovjet bunkert is újra használatba vették és kiterjesztették (emlékezzünk a Bahmut alagútra, stb...).


Eddig mi volt? Mikor éppen megy előre az orosz, beleütközik valamibe - elakadtak meg elvéreztek rajta, aztán kiásták lassanként mint a hangyák.
Mi van most? Mennek előre, beleütköznek valamibe - légierő erre telibeveri pár tonnányi bombával és kiforgatja nekik.
Eredmény? Hirtelen elkezdtek mozogni a frontvonalak. Na nem valami fürgén, mert eléggé szűk keresztmetszet ez nekik, de kétségívül nem az a befagyott állapot van, mint amit eddig láttunk. És a dolog csak gyorsulni fog.

Ha a NATO nem lép valamit az orosz gépek ellen (légvédelem megturbózása vagy komoly légierő bedobása), akkor ez csak rosszabb lesz az ukránoknak. Az orosz végre érvényesíti a légi fölényét, ami eddig kb. kimerült a légitámadások elleni védelemben (azt is elsősorban a frontvonalak fölött).
A mostani orosz sikerek szerintem ennél összetettebbek. Az is az ok, hogy az elmúlt egy évben rengeteg ukrán elő erőt ledaraltak, nincs elég ukrán katona, akik harcolnak, azok fáradtak. Ukrán technika is nagyon megcsappant, ukrán lőszer is kevesebb, továbbá az oroszok akár egy róka lyukra is küldenek drone-t, vagy tüzérségi csapást. Tehát az ukrán oldali eroforras hiány és fáradtság miatt bármikor összeomolhat a front.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 027
83 161
113
Van egy mondat benne, amiben benne van a lényege ennek a szarnak ...
(Grúzia 5 nap után kért fegyverszünetet, máig működő demokratikus állam, remek turista célpontokkal, és még a népre ártalmas szutykot is kisöpörték!)
Kb. ez történt a videó alatt:


Értelmetlenség a köbön:

NATO előkészítéssel elkezdtek az ukránok kimondottan a ruszki légierőre csapni?
https://twitter.com/NLwartracker/status/1776131667549213029
(A meccset továbbra is két csapat játssza. Ha belekeveredik a NATO hivatalosan is, onnantól folyt. köv. mindennapos lesz visszafelé is!)
A Szovjetunió óriási anyagi és eszközveszteségeket szenvedett 1941 nyarán. Elvesztettek több millió embert pár hónap alatt (halott/sebesült/fogság). Ennek ellenére Berlinig mentek. Így gondoljuk erre az egy elvesztett gépre is ami a mandiner és az ukránok szerint több:
Közben Chasov Yarról senki sem beszél ..., pedig a helyzet roppant "gromek".

A veszteségek könnyen pótlásra kerülnek:

Ogyessza:

Egyéb ukránok:
https://twitter.com/i/status/1776147136465306026

:D

Ruszki apró :D
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 561
113
Nagy baj készül Moldovában: ez a B-terv Ukrajna számára?
Stephen Bryen - Weapons and Strategy - Apr 04, 2024

Nagy baj készülődhet Moldovában, amely kezd úgy tűnni, mintha az EU egy olyan területe lenne, amely ellensúlyozni tudná az Ukrajnában kialakuló orosz győzelmet. Hogy ez a terv sikeres lesz-e, ha egyáltalán megpróbálják, nem világos. Moldova azonban nem a világ legstabilabb országa, és az ország megosztott az EU-párti és az oroszbarát elemek között.

Moldovában jelenleg amerikai csapatok vannak, románokkal együtt. Látszólag egy JCET 2024 (Joint Command Exchange Training) nevű katonai gyakorlatról van szó. A gyakorlat április 1-jén kezdődött és április 19-ig tart. A moldovai védelmi minisztérium által kiadott közlemény szerint: "A gyakorlat célja a moldovai, román és amerikai különleges erők közös kiképzése és tapasztalatcseréje, valamint a résztvevő kontingensek közötti interoperabilitás szintjének növelése. Az idei eseményen részt vesznek az Államvédelmi és Biztonsági Szolgálat és a Pantera különleges erők képviselői is".

Ezek a gyakorlatok nem újak. Most azonban a szomszédos Ukrajnában kialakult helyzet miatt sürgőssé váltak.

Az USA szponzorálja a Moldova és az USA közötti stratégiai párbeszédnek nevezett rendezvényt Moldova fővárosában, Chisinauban. A párbeszéd "az együttműködés olyan területeire összpontosít, mint az igazságügyi ágazat és a korrupcióellenes reformok, az emberi jogok, a pluralista médiakörnyezet és a jogokat tiszteletben tartó médiapolitikák előmozdítása a dezinformáció elleni küzdelem érdekében, az energia diverzifikációja és rugalmassága, a védelem korszerűsítése és átalakítása, a polgári védelem, a határvédelem, a kiberbiztonság, a határokon átnyúló fenyegetések elhárítása, a fegyverek és lőszerek tiltott kereskedelme elleni küzdelem, a tömegpusztító fegyverek és a kapcsolódó anyagok elterjedésének megakadályozása, a menekültek igényeinek humánus kezelése, valamint az emberek közötti kapcsolatok bővítése".

Az Egyesült Államok közel 320 millió dollárt bocsátott rendelkezésre új gazdasági, biztonsági és humanitárius segítségnyújtás formájában Moldova megsegítésére. Ez a támogatás 30 millió USD vissza nem térítendő költségvetési támogatást tartalmaz, amelyet 2022 decemberében folyósítottak villamosenergia-vásárlásra. "Az Egyesült Államok a kongresszussal együttműködve további 300 millió dollárt tervez rendelkezésre bocsátani a moldovai energiatámogatásra, hogy kezelje az Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúja miatt keletkezett sürgős szükségleteket, és erősítse Moldova energiaügyi ellenálló képességét és biztonságát, beleértve további 80 millió dolláros költségvetési támogatást az energia- és áramköltségek kezelésére" - olvasható az amerikai külügyminisztérium közleményében.

Az Államvédelmi és Biztonsági Szolgálat elkülönül a moldovai hadseregtől. Célja a magas rangú kormánytisztviselők védelme.

Hivatalosan Moldovának semleges országnak kellene lennie. Szó van arról, hogy megváltoztatják Moldova alkotmányát, hogy lehetővé tegyék számára a katonai szövetségekhez való csatlakozást, és potenciálisan a NATO-hoz való csatlakozást. A külföldi országokkal (az USA-val és Romániával) folytatott közös kiképzés a jelek szerint sérti a jelenlegi alkotmányos semlegességi rendelkezéseket.

Románia nagyon szeretné kiépíteni katonai kapcsolatait Moldovával. Romániában folyamatban van egy olyan jogszabály, amely lehetővé tenné Románia számára, hogy az országon kívül is beavatkozzon. Ezek az akciók nem korlátozódnak a katonai beavatkozásra, hanem más típusú beavatkozásokat is magukban foglalhatnak a hibrid fenyegetések elhárítása érdekében. Az új törvény középpontjában Moldova és Ukrajna áll.

Románia szállítja Moldova energiájának 80-90 százalékát. Megépítette a Cisenau-t Romániával végső soron összekötő gázvezetéket, amelyet nagyrészt az európai közösség által nyújtott támogatásokból és kölcsönökből finanszírozott. Moldova már nem kap gázt Oroszországtól.

Román források szerint 600 000 román állampolgár él Moldovában (többségük vegyes állampolgársággal). Románia úgy helyezkedik el, hogy konfliktus esetén "megvédje" moldovai állampolgárait.

Moldova Ukrajna után a második legszegényebb ország Európában. Moldovában 2022-ben az egy főre jutó jövedelem 5688 dollár volt. Ukrajnában (a jelenlegi háború előtt) 4 005 dollár volt. Kelet-Európában az egy főre jutó jövedelem összességében 11 855 dollár.

Moldovában folyamatos harc folyik, ahol az ország nagyjából két táborra oszlik: az egyik oldalon az EU-párti, a másikon az oroszbarát tábor. Jelenleg az EU-párti tábor van hatalmon. Betiltották az oroszbarát ellenzéki pártokat és szervezeteket, és néhány vezetőjüket bebörtönözték. Emellett a kormánypárt 13 televíziót és médiát zárt be azzal az indokkal, hogy azok kapcsolatban állnak Oroszországgal. Március közepéig az EU-párti párt nem engedte, hogy ellenzéki jelöltek induljanak a helyi vagy országos választásokon.

A gagauz autonómia jelenlegi választott kormányzójának, Evghenia Gutsulnak az esete szemléletes. Gagauzia egy török nyelvű, orosz ortodox autonómia Moldova délkeleti részén. Gutsul a Shor (vagy Sor) párt tagja volt, egy oroszbarát párté, amelyet a jelenlegi kormány betiltott. A párt zászlaja alatt nem indulhatott a választásokon, és azzal vádolták, hogy segített illegálisan finanszírozni a Shor pártot. Úgy döntött, hogy "függetlenként" indul a választáson, és fölényesen nyert. Gutsul közel áll Moszkvához és Vlagyimir Putyinhoz.

Márciusban a moldovai legfelsőbb bíróság megállapította, hogy a Shur párt betiltása törvénytelen volt.

Eközben más országok élénk érdeklődést tanúsítanak Moldova iránt. Érdekes példa erre a németek, akik rendőröket szállítanak az ukrán határ megerősítésére. Németország csatlakozott egy EU által támogatott projekthez, amelynek célja Moldova "biztonságának garantálása". Ez a tevékenység elsősorban arra irányul, hogy megállítsák a sorozás elől menekülő ukránokat, és visszaszállítsák őket Ukrajnába, ahol vagy börtönbüntetés vár rájuk, vagy az Oroszország ellen harcoló frontvonalba vetik őket. A rendőrség a csempészetet is megállítja. Nyitott kérdés, hogy ez a tevékenység hogyan egyeztethető össze az európai emberi jogi törvényekkel.

Franciaország aktiválja idegenlégiójának kulcsfontosságú egységeit is, amelyek közül sokan jelenleg munkanélküliek, miután néhány afrikai országból kirúgták őket. Sajtóértesülések szerint az Idegenlégió 1500 katonáját valószínűleg májusban vagy júniusban Ukrajnába vagy Moldovába vezénylik. Macron túlórázik, hogy megpróbálja megszerezni a NATO támogatását az ukrajnai beavatkozáshoz.


Dnyeszteren túli terület

Dnyeszteren túli terület egy szakadár régió, amelyet hivatalosan Pridnosztrai Moldovai Köztársaságnak hívnak. Saját kormánya és hadserege van. A Dnyeszter folyó keleti oldalán fekszik. Fővárosa Tiraszpol. Az Európai Parlament kijelentette, hogy ez a terület orosz megszállás alatt áll. Dnyeszteren túli területen orosz katonai kontingens van, de ez mindössze 1500 katonából áll. Egy hatalmas orosz lőszerraktár is található ott, ami nagyon érdekli a lőszerhiányos ukránokat. A dnyeszteren túli hadsereg 5000 aktív szolgálatot teljesítő katonából és 16 000 tartalékosból áll. A felszerelés nagy része elavult. Összehasonlításképpen, Moldova hadserege 6500 aktív szolgálatot teljesítő személyből és 2000 sorkatonából áll. A tartalékosok száma 65 000 fő. Hogy ezek az erők mennyire megbízhatóak, nem tudni.

Ahhoz, hogy a külföldi csapatok Moldovából Ukrajnába vezényelhessenek, vagy Dnyeszteren túli területeket kellene elfoglalniuk, vagy pedig katonai erőket kellene Gagauziába vezényelniük, ami valószínűleg polgárháborút váltana ki.

Stratégiai jelentőség

Moldova önmagában nem bír stratégiai jelentőséggel. Azonban egy Odessza és talán a Krím ellen irányuló stratégia számára támadási terület és kiindulópont. Úgy tűnik, hogy Európában valamiféle B-terv készül - lényegében, hogy mi a teendő, ha az ukrán hadsereg összeomlik. Egyre több európai szakember és egyes tisztviselők úgy vélik, hogy Ukrajna mint független entitás napjai a végéhez közelednek.

Az oroszok is táplálják a párbeszédet abban az értelemben, hogy orosz tisztviselők egy hatalmas pufferzónát akarnak bármilyen ukrajnai rendezésben, egy kordon sanitaire-t, hogy a NATO ne fenyegethesse az orosz területeket és létfontosságú érdekeket.

Feltételezve, hogy a borzalmas előrejelzések beigazolódnak, a jövőbeli Ukrajna egy elcsatolt orosz területből, egy oroszbarát kijevi rezsimből, egy ütközőzónából és egy Lengyelország által elfoglalt Nyugat-Ukrajnából állhat, esetleg néhány szomszédjával együtt.

A NATO azonban ellensúlyt szeretne egy orosz győzelemmel szemben, és ez a Lengyelországhoz visszakerülő Lviv mellett azt is jelentheti, hogy megpróbálják megvédeni Odesát, és esetleg fenyegetik a Krímet, amelyet az oroszok a biztonságuk és történelmi jelentőségük szempontjából létfontosságú területnek tekintenek.

Moldovának, mint felvonulási területnek a kiépítése ezért egy potenciális stratégiának, a B-terv kezdetének tűnik.

Moldovának állomáshelyként való felhasználása problémákat vet fel. Az ország politikája nagyon bizonytalan, és ha az oroszok valóban fokozzák erőfeszítéseiket az országban, az EU-párti frakció jövője felhős lehet. Ez potenciálisan kizárná Moldovát, mint uniós állomáshelyet. Vagy az EU Románián és másokon keresztül csapatokat küldhet a jelenleg hatalmon lévő EU-párti rezsim biztosítására, ami belső és véres konfliktushoz vezethet.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 015
23 376
113
Nagy baj készül Moldovában: ez a B-terv Ukrajna számára?
Stephen Bryen - Weapons and Strategy - Apr 04, 2024

Nagy baj készülődhet Moldovában, amely kezd úgy tűnni, mintha az EU egy olyan területe lenne, amely ellensúlyozni tudná az Ukrajnában kialakuló orosz győzelmet. Hogy ez a terv sikeres lesz-e, ha egyáltalán megpróbálják, nem világos. Moldova azonban nem a világ legstabilabb országa, és az ország megosztott az EU-párti és az oroszbarát elemek között.

Moldovában jelenleg amerikai csapatok vannak, románokkal együtt. Látszólag egy JCET 2024 (Joint Command Exchange Training) nevű katonai gyakorlatról van szó. A gyakorlat április 1-jén kezdődött és április 19-ig tart. A moldovai védelmi minisztérium által kiadott közlemény szerint: "A gyakorlat célja a moldovai, román és amerikai különleges erők közös kiképzése és tapasztalatcseréje, valamint a résztvevő kontingensek közötti interoperabilitás szintjének növelése. Az idei eseményen részt vesznek az Államvédelmi és Biztonsági Szolgálat és a Pantera különleges erők képviselői is".

Ezek a gyakorlatok nem újak. Most azonban a szomszédos Ukrajnában kialakult helyzet miatt sürgőssé váltak.

Az USA szponzorálja a Moldova és az USA közötti stratégiai párbeszédnek nevezett rendezvényt Moldova fővárosában, Chisinauban. A párbeszéd "az együttműködés olyan területeire összpontosít, mint az igazságügyi ágazat és a korrupcióellenes reformok, az emberi jogok, a pluralista médiakörnyezet és a jogokat tiszteletben tartó médiapolitikák előmozdítása a dezinformáció elleni küzdelem érdekében, az energia diverzifikációja és rugalmassága, a védelem korszerűsítése és átalakítása, a polgári védelem, a határvédelem, a kiberbiztonság, a határokon átnyúló fenyegetések elhárítása, a fegyverek és lőszerek tiltott kereskedelme elleni küzdelem, a tömegpusztító fegyverek és a kapcsolódó anyagok elterjedésének megakadályozása, a menekültek igényeinek humánus kezelése, valamint az emberek közötti kapcsolatok bővítése".

Az Egyesült Államok közel 320 millió dollárt bocsátott rendelkezésre új gazdasági, biztonsági és humanitárius segítségnyújtás formájában Moldova megsegítésére. Ez a támogatás 30 millió USD vissza nem térítendő költségvetési támogatást tartalmaz, amelyet 2022 decemberében folyósítottak villamosenergia-vásárlásra. "Az Egyesült Államok a kongresszussal együttműködve további 300 millió dollárt tervez rendelkezésre bocsátani a moldovai energiatámogatásra, hogy kezelje az Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúja miatt keletkezett sürgős szükségleteket, és erősítse Moldova energiaügyi ellenálló képességét és biztonságát, beleértve további 80 millió dolláros költségvetési támogatást az energia- és áramköltségek kezelésére" - olvasható az amerikai külügyminisztérium közleményében.

Az Államvédelmi és Biztonsági Szolgálat elkülönül a moldovai hadseregtől. Célja a magas rangú kormánytisztviselők védelme.
Hivatalosan Moldovának semleges országnak kellene lennie. Szó van arról, hogy megváltoztatják Moldova alkotmányát, hogy lehetővé tegyék számára a katonai szövetségekhez való csatlakozást, és potenciálisan a NATO-hoz való csatlakozást. A külföldi országokkal (az USA-val és Romániával) folytatott közös kiképzés a jelek szerint sérti a jelenlegi alkotmányos semlegességi rendelkezéseket.
Románia nagyon szeretné kiépíteni katonai kapcsolatait Moldovával. Romániában folyamatban van egy olyan jogszabály, amely lehetővé tenné Románia számára, hogy az országon kívül is beavatkozzon. Ezek az akciók nem korlátozódnak a katonai beavatkozásra, hanem más típusú beavatkozásokat is magukban foglalhatnak a hibrid fenyegetések elhárítása érdekében. Az új törvény középpontjában Moldova és Ukrajna áll.
Románia szállítja Moldova energiájának 80-90 százalékát. Megépítette a Cisenau-t Romániával végső soron összekötő gázvezetéket, amelyet nagyrészt az európai közösség által nyújtott támogatásokból és kölcsönökből finanszírozott. Moldova már nem kap gázt Oroszországtól.

Román források szerint 600 000 román állampolgár él Moldovában (többségük vegyes állampolgársággal). Románia úgy helyezkedik el, hogy konfliktus esetén "megvédje" moldovai állampolgárait.
Moldova Ukrajna után a második legszegényebb ország Európában. Moldovában 2022-ben az egy főre jutó jövedelem 5688 dollár volt. Ukrajnában (a jelenlegi háború előtt) 4 005 dollár volt. Kelet-Európában az egy főre jutó jövedelem összességében 11 855 dollár.
Moldovában folyamatos harc folyik, ahol az ország nagyjából két táborra oszlik: az egyik oldalon az EU-párti, a másikon az oroszbarát tábor. Jelenleg az EU-párti tábor van hatalmon. Betiltották az oroszbarát ellenzéki pártokat és szervezeteket, és néhány vezetőjüket bebörtönözték. Emellett a kormánypárt 13 televíziót és médiát zárt be azzal az indokkal, hogy azok kapcsolatban állnak Oroszországgal. Március közepéig az EU-párti párt nem engedte, hogy ellenzéki jelöltek induljanak a helyi vagy országos választásokon.
A gagauz autonómia jelenlegi választott kormányzójának, Evghenia Gutsulnak az esete szemléletes. Gagauzia egy török nyelvű, orosz ortodox autonómia Moldova délkeleti részén. Gutsul a Shor (vagy Sor) párt tagja volt, egy oroszbarát párté, amelyet a jelenlegi kormány betiltott. A párt zászlaja alatt nem indulhatott a választásokon, és azzal vádolták, hogy segített illegálisan finanszírozni a Shor pártot. Úgy döntött, hogy "függetlenként" indul a választáson, és fölényesen nyert. Gutsul közel áll Moszkvához és Vlagyimir Putyinhoz.
Saját magát köpi szembe az EU és a NATO ezzel hiszen ha az belefér ezeknek a szervezeteknek a működési alapelvébe,amit Ciolacu mondott miszerint :

-"Románia új védelmi törvényt készít elő, amely lehetővé tenné, hogy a csapatok más országok területére lépjenek, hogy „hibrid fenyegetések” esetén „megvédjék a román állampolgárokat”,mert Moldovában több mint félmillió állampolgárnak van román útlevele,és szerinte a történelem igazságtalanságot követett el. A jelen pedig a múlt következménye. Önökkel együtt építhetem a jövőt” – mondta Ciolacu.

akkor véleményem szerint ha behúzzák Moldovát, az pont olyan erőfeszítésekbe fog nekik is kerülni,mint ha az oroszok elfoglalnák Ukrajnát, szinte 100%-ra vehető majd a diverziós tevékenység, a robbantásos merényletek és egyéb szabotázs akciók stb , a román a torkán fog akadni Transznisztria,az meg nem igaz,hogy minden moldovai lakos román akar lenni.

akkor innen szeretném emlékeztetni Ciolacut,Brüsszelt meg úgy kb mindenkit

Romániában is él kb 1,2 millió magyar,PavolR-ék is szarban lesznek ha sokat pampognak innentől,mert mindkét országban él jelentős magyar ksiebbség ráadásul magyar útlevéllel !! azt meg hogy a történelem milyen igazságtalanságot követett el ellenünk azt nem kell részletezni .. egy szavam nem lenne ha anno etnikai alapon húzzák meg a határokat,de mivel nem így történt,talán nem egy románnak kellene ebben a témakörben osztani az eszet,hanem a pofáját befogva, szemét lesütve,piruló arccal a sarokba fordulni és mélyen kussolni !!

Európa szerte élnek nemzeti kisebbségek más idegen országokban, a Balkánon meg ki tudja milyen arányban lettek elosztva a népek ,de ha ez feljogosítja majd őket is hogy pl a szerbek végre rendezzék Koszovót,mert nekik is lesz egy "új védelmi törvényük" , vagy a horvátokkal közösen beadrálják,Bosznia-Hercegovinát, akkor egy kurva szavuk nem lehet .. hiszen lesz előttük precedens.

és ezzel meg is érkeztünk a jelenlegi háborúhoz,amihez ez is majd jogalapot szolgáltathat .. utólagosan, illetve ha ez lesz a trend akkor nem érdemes hosszú távú befektetésbe,vagytartóstej vásárlásba fogni .. mert olyan időzített bomba lesz aminek be lesz gyújtva a zsinórja.

a mi történelmi igazságtételünket felejtsük el, túl sok országnak kellene belőle kivenni a részét, egyszerűbb nekik ezt a szőnyeg alá söpörni .