[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
955
11 220
93
Nincs kedvem előkeresni de nemrég "hajóztak át" 1500 harcjárművet.Most vagy készülnek valamire vagy már a kongreszzusi "szavazás" előtt átszállitják az Ukránoknak szánt hadianyagot.
Ha a NAFO híreinek hiszünk akkor ezek pont az ukránok ellen fognak kelleni a győzelmük után, hisz nyilvánvalóan mindjárt túlnyerik magukat :D
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 360
26 685
113
A világon már annyian szakértenek/szagértenek, publikálnak, nyilatkoznak már az ukrajnai (most már) az oroszok szerint is háborúval kapcsolatosan, hogy ember legyen a talpán, aki kiigazodik belőle. Oldaltól függetlenül valamikben egyetértenek, valamikben szögesen ellentétes álláspontot képviselnek, hozzáállásuk szerint. A lényeg, ami az utóbbi fél/háromnegyed évben kialakult, hogy a jelenlegi ukrán vezetés az USA/NATO támogatás ellenére nagy bajban van. Próbálják ezt letagadni, el mismásolni, nagy terveket szövögetni, álmokat kergetni, de az egyre durvább terrorisztikus tevékenységek végrehajtásával ezt nem lehet letagadni. Az oroszoknak pedig ez az elhúzódó háború teljesen jól jön, tudniillik a rengeteg problémának (amiket előhozott ez a fegyveres harc) a megoldásához időre van szükségük, legalább még 1-2 évre. A hadsereget, a hadiipart, a gazdaságot gatyába lehet rázni, ráadásul úgy, hogy a lakosság szinte teljes mellszélességgel támogatja. A nemzetközi kapcsolatokban is az oroszok profitálnak a leginkább, pedig teljesen el akarták őket szigetelni. A nyugat az USA-val az élen nagyon pofára esett, hiszen a diktátumok, fölényes lekezelő hozzáállásuk, arroganciájuk pontosan az ellenkezőjére fordult, mint tervezték. A "GPS"-ük nem győz újra tervezni.
A NATO mint katonai szervezet szerintem egyáltalán nem jogosult bárkinek is hadat üzenni, neki sem lehet hadat üzenni. Ezért csak a tagállamok egyenként tudnak jogi lépéseket tenni. Tehát az, hogy Oroszország a NATO ellen harcol, csak annyiban állja meg a helyét, hogy a NATO szinten koordinálják a dolgokat és ez lesz ennek a szervezetnek a vége. Saját magát fogja "felfalni". Eljön majd az az idő, amikor Zelenszkíjnek a felségével és a kompániájukkal lehet lesz akármennyi pénze is, mégis azt kívánnák, hogy semmijük se lenne.
A képet elnézve ez lehet akármilyen T-72, T-80, egy dolog biztos, hogy orosz harckocsi. A gépkarabély érdekesen van rajta, az álcázása pedig szinte példamutató, de vajon mennyire hatásos?
27621246_0:353:3014:2048_1920x0_80_0_0_81a306fc552b2b6c9293d8ff7de00810.jpg

Ez viszont egy álca nélküli T-90M.
YXJ0aWNsZXMvaW1hZ2UvMjAyMy8yL2FmLzhkLzUzYS5qcGc.webp

A következő grafikán azt láthatjuk, hogy a két oldal honnan és milyen csapásmérő fegyvereket alkalmaz. Nagyon látványosan és egyszerűen mutatja be őket. Vannak igazán érdekes adatok, amiket össze lehet vetni.
Ukrán részről egyenlőre csak a Tocska-U F-F harcászati ballisztikus rakéta, Orosz részről a H-22 L-F rakéta, Iszkander F-F hadműveleti kvázi ballisztikus rakéta, H-101, H-555 L-F robotrepülőgép (CM), valamint a Kalibr és Oniksz T(H)-F (F-F) robotrepülőgépek (CM).
F-F - Föld-Föld, L-F - Levegő-Föld, T(H)-F - Tengeralattjáró (Hadihajó)-Föld indítás-célpont viszonylata.
Fentről lefelé: Indítási hely, Hatótávolság km, Tömeg kg, Találati pontosság (CEP) m;
2f6424a08ce8d127fd520dc28e9c3839.png

Ezekhez hozzávehetjük a Storm Shadow/Scalp (hatótávolság 250-400km, tömeg 1.300kg,
AP23192388489933-1689084148.jpg

és esetleg a Taurusz L-F CM-ket ukrán részről és a H-32 L-F rakétát orosz oldalról.
5_6ca.jpg

A Tu-22M3 rakétahordozó repülőgép és FAB-3000 UMPK-s párosról 2 óra múlva írok.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 322
68 546
113
A Politico ominózus írása.

Az USA felvasarolna Üzbegisztán legvedelemet és raketafegyvereit.

Az EU gyakorlatilag lecopja Oroszországot a gazért.

Ukran /Nato terrortamadas ért egy segélyeket szállító teherautót, az utas tulelte az első támadást, ellattta magát, de a másik ukrán /Nato támadás kivegezte szerencsétlent.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 788
9 271
113
Elsősorban nekünk rossz. Az eddigi párszáz km NATO-Orosz határ helyett pár ezer km-es határ kell védenünk úgy, hogy az egyetlen igazán jelentős és potens szövetségesünket sok ezer km és az Atlanti-óceán választja el ettől a határtól. Az orosznak pedig ez saját határa, ezért a logisztikai vonalai összehasonlíthatatlanul rövidebbek és biztonságosabbak. Javaslom ebben a témában Tom Clancy: Red Storm Rising című könyvét (magyarul Vörös Vihar néven jelent meg). Nagyon részletesen leírja, miért végzetes ez a kombináció egy full scale NATO vs Oroszország háborúban, még akkor is ha a NATO gazdasági és egyéb erőforrásai számszerűleg talán nagyobbak. (Kérlek, hogy erre most ne úgy reagálj, mint egy NAFO-s.)
Kiknek nekünk?

Igazából a balti államok sincsenek megvédve, nincs ott olyan elrettentő katonai jelenlét. Pusztán a NATO tagság elég elrettentő erő. Finnország meg amúgy nem egy gyenge ország katonailag, Európa egyik legmilitarizáltabb társadalma, évtizedek óta készülnek egy orosz agresszióra. A svédek pedig hadipar tekintetében erősek.

Nem a NATO szokott hisztizni a közös határ miatt, hanem Oroszország. Amúgy mi az a NAFO-s?
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
877
4 964
93
Csak úgy kérdezném, hogy ha szinte mindenki háborúzni akar, akkor hogy lesz itt béke?
szerintem nyugodtan kijelenthető, hogy csak a politikusok, illetve a mögöttük álló gazdasági erők akarnak háborúzni. a polgárok (bárhol is éljenek) nagyon nem szeretnének, csak épp nincs beleszólási lehetőségük.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 565
10 925
113
Az egy dolog, de hány román is él a Tiszántúlon?
Mert hát aztán alkalomadtán nehogy elkezdjenek nagyhirtelen rettegni a vérgőzős náci magyaroktól...
Szerintem az Ukrajnában lévő román kisebbség miatt az ukránoknak jobban kellene aggódniuk, mert meg lesznek védve.
Ehhez ha hozzáadjuk, hogy jó eséllyel adhatnak egy NATO főtitkárt (még akkor is, ha nagyrészt protokolláris feladatkör)... érdekes helyzetet teremt.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 618
25 105
113
Koreai és iráni 120mm-es aknagránát:

A #nemnato nato kiképzett 153. gépesített dandár úgy néz ki kaputt, gyalogossá redukálták őket:

Novomikhailovkánál megint benéztek valamit az ukrik:

Balaton helyett bandera:

Orosz mesterlövész egy egész rajnak kapcsolt villanyt:
Orosz mesterlövész +:

20km-re Zaporizsjétől zselé féle védvonal:

FAB1500 Szeverszk közelében, a nagyobb bombának a bevetését is várjuk:

ODAB1500 Ugledar környékén:

Belgorovkai malom pince kitakarítva:

Nagyon pontos aknavetős találat ukri lövészárokba:

M109 ellencsapással kiiktatva:

LMUR:

Drónos vegyes:
VT40 montázs:
Akhmat FPV-s részlege, ezek a drónok már talán az újfajta drónhoz készített robbanó eszközzel vannak szerelve:
Lancet vs T64:
Talán 60mm-es aknagránátot dobáló drón:
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 645
113
Hogyan fejlődhet az orosz csapatok Chasov Yar elleni offenzívája ?

A mai napig a város egy erős erődített terület, bár az erődítmények minősége és mélysége rosszabb, mint az Avdeevka körzet védelmi szerkezetei, amelyek 2014 óta épültek. Az erődítmények építése ezen a területen 2022 júliusában-augusztusában kezdődött. Az Artyomovszkért vívott csata idején a város közlekedési csomópontként működött, amelyre az egész Ukrán Fegyveres Erők Artyomovsk-Soledar régióbeli logisztikája támaszkodott, most azonban más a helyzet.

Földrajz

Artyomovskkal ellentétben a Chasov Yar egy dombon található, és összetett határokkal rendelkezik. Északról délre keresztezi a Szeverszkij Donec-Donbász csatorna és az O-0506-os autópálya. Keletről nyugatra Chasov Yar-t az O-0506-os autópálya keresztezi, amely aztán északra fordul, és egy vasútvonal híddal a csatornán. A városon belül is számos nagy erdő és sok víztározó található. Az épületek túlnyomórészt alacsony épületek, nagy magánszektorral, de Chasovoy Yarban számos ipari övezet és nagyvállalat (különösen a Chasovoyarsky tűzálló üzem) található állandó épületekkel, amelyek alkalmasak óvóhelyek vagy erődítmények felszerelésére. A várostól északra találhatók Bogdanovka és Kalinovka települések, amelyek a Chasovoyarsk városi közösség részét képezik.

Taktikai helyzet

Az Orosz Fegyveres Erők fő támadási iránya a Csatorna-régió keleti és északkeleti külterülete az ipari zónából és a Chasovoyarsky javító üzemből indul. A Kanal kerület a város északi részén található, és az egyetlen kerület a Szeverszkij Donec-Donbász csatorna bal partján, és valószínűleg nem ez a fő kerület az ukrán fegyveres erők számára (akárcsak a támadás során. Artyomovsk). Az orosz csapatok célja a hadművelet ezen szakaszában az lehet, hogy elfoglalják azt a területet , ahol a Szeverszkij Donyec-Donbász csatorna a föld alatt húzódik, és az átkelés nem igényel mérnöki berendezéseket és átkelőhelyek kialakítását, ami szűk keresztmetszet lesz a folyamatban az erőátadás és az ukrán fegyveres erők ellentámadásainak célpontja lesz.

Hangsúlyozni kell, hogy az ukrán fegyveres erők erődítményeinek jelentős része, beleértve a szomszédos Kalinovka területét is, a csatorna jobb partján van felszerelve. És bár a csatorna jelenleg víztelenítve van, ennek ellenére természetes akadály, amely akadályozhatja az orosz fegyveres erők előrenyomulását.

Ha a csatorna átkelését Kalinovka térségében Chasov Yar keleti külvárosának bejáratával párhuzamosan hajtják végre, akkor ez lehetővé teszi, hogy:
  • uralkodó magasságokat foglalnak el a Severny-bánya területén;
  • koncentrálják és titokban mozgassák az erőket az erdőben;
  • támadást indítsanak a város ellen északról délre a Chasov Yar vasútállomásig, megkerülve és blokkolva a Chasovoyarsky üzemet.
Az Orosz Fegyveres Erők rohamcsoportjai jelenleg ellenőrzésük alá vonhatták a Valyanovka pályaudvart és a Popovszkij-erdőt, valamint elfoglalhatták az Ukrán Fegyveres Erők több fellegvárát a Csatorna térségétől mindössze 700-800 méterrel keletre. ahonnan valószínűleg kifejlődik a város további támadása.

Figyelemre méltó, hogy az ukrán fegyveres erők Csasov Jar védelmére összegyűlt erői sokszor kisebbek, mint Artyomovsk és Avdeevka helyőrsége, ami arra utal, hogy kritikus helyzet esetén tartalékterv létezik a város elhagyására. A város stratégiai elhelyezkedése és Szlavjanszk/Kramatorszk közelsége azonban további erősítések átadására kényszerítheti az ukrán fegyveres erőket.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A német rendőrség levetette a nadrágját, és Ukrajnát hibáztatta ezért

A bajor rendőrök akciót szerveztek, melynek során nadrág nélkül rögzítettek egy videót. Videójukkal a rendőri egyenruhák alacsony minőségére és nem megfelelő mennyiségére kívánták felhívni a figyelmet – számol be a welt.de.
A rendőrök a kelleténél több hónappal később kapják meg az egyenruhájukat, és nyári nadrág helyett „más típusú nadrágot” viselhetnek.
A Német Rendőrszakszervezet bajor regionális egyesületének elnöke, Jurgen Kaenlein elmondta, hogy az ukrán konfliktus miatt hiányt okoztak a rendőri egyenruhák.


Medvegyev azt kérte, hogy minden egyes megölt NATO-tag után a maximális bónuszt adják


Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács alelnöke a VKontakte hálózatról szóló beszámolójában azt javasolta, hogy ne ejtsék foglyul a NATO-katonákat, ha Ukrajnában harcolnak, és adják a maximális bónuszt a szövetség országainak minden egyes megölt katonája után, és ne adják át a holttestüket.

Medvegyev megjegyezte, hogy a NATO most olyan nyilatkozatokat kapott, hogy nem tervezik csapatok küldését Ukrajnába. Az Orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese szerint az ukrán hadsereg tehermentesítésére egyéni alakulatok léphetnek be Lvov és Kijev térségébe, és csak gazdasági és szervezési funkciókat látnak el.

"Kiképzés. Valahol. Elit különleges erők. Nem több" - jegyezte meg Medvegyev, hozzátéve, hogy ezzel a NATO képviselői megpróbálják megnyugtatni a nyugati országok lakosságát, mondván nekik, hogy "kevés koporsó lesz". Emellett úgy véli, a NATO megpróbálja megnyugtatni Oroszországot: „Oroszok, ne rángatózzatok túl sokat, nem fogunk harcolni.”

"Micsoda egy rakás dühös rohadékok, akik az egész világot hülyének nézik!” – kommentálta Medvegyev, kifejtve, hogy a NATO-országok katonáinak, ha belépnek Ukrajnába, az ukrán fegyveres erők utasításait kell követniük, és így részeseivé válnak. az Oroszországgal harcoló reguláris erőkről.

"Ezért csak ellenségként lehet őket kezelni. És nem csak ellenségként - elit egységként, büntető egységként, mint Hitler SS-e" - hangsúlyozta Medvegyev.

Hozzátette, hogy ezekre az "idegen gonosztevőkre" csak egyetlen szabály vonatkozhat: "Ne ejtsétek őket fogságba! És minden egyes megölt, felrobbantott vagy felgyújtott NATO-katonáért maximális prémiumott kell adnunk".

Medvegyev arra is felszólított, hogy ne adják át a nyugati országoknak az Ukrajnában megölt katonák holttestét. „Szenvedjenek csak a rokonaik idegen földön” – összegezte a Biztonsági Tanács alelnöke.

- Ha csak gazdasági és szervezési funkciókra elit egységeket küldtek, gyanakodni kell a terveikről.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 645
113

Megkezdődik a Csasov Jarért folytatott csata: az ellenség térképeket és felvételeket tesz közzé a város szélére való áttörésről (TÉRKÉP, VIDEÓ)​


Ukrán katonai elemzők új térképeket tesznek közzé, és beszámolnak az ukrán fegyveres erők veszélyes helyzetéről a Chasy Yar térségben, ahová a légideszant erők áttörtek.

„Elkezdődik a kulcscsaták szakasza a város irányában. Tegnap az orosz egységek 32 páncélozott járművel támadást indítottak Csasov Jar városa irányába.

Az Orosz Fegyveres Erők rohamcsoportjának sikerült elérnie a város keleti részét, a „Csatorna” mikrokörzetet, a csapatok gyalogosan haladtak, és a Zelenaya utca mentén, a 48.59611, 37.8868 pontoknál foglaltak állást” – írják.

„Az oroszok páncélozott járművekkel támadtak néhány méterre Chasov Yar első házaitól. A támadó egység lövészárkokat foglalt el a város szélén, és elérte egy utcát. Ez a város legtávolabbi utcája Bakhmuttól” – áll a pániküzenetekben.

Korábban Yan Gagin, a DPR vezetőjének tanácsadója arról számolt be, hogy az orosz fegyveres erők behatoltak Chasov Yar külvárosába .
Источник: https://rusvesna.su/news/1712295909


Hatalmas éjszakai UAV-támadás: részletek reggelre​

Tegnap este légvédelmünk visszaverte az ellenség hatalmas támadását – az orosz védelmi minisztérium szerint 53 drónt.

Mint elhangzott, közülük 44-et a rosztovi régióban, egyet-egyet Szaratov, Kurszk és Belgorod, 6-ot pedig a Krasznodari terület felett fogtak el.

A rosztovi régióban, ahogy orosz nyilvános oldalak írják, a támadást egy morozovszki katonai repülőtéren hajtották végre. A regionális hatóságok ezt nem erősítették meg. De jelentették az alállomás megrongálódását és áramszünetet.

A Szaratov régióban Engelsben történt robbanásokról írnak, ahol az orosz légierők stratégiai bombázóinak bázisa található. A helyi hatóságok szerint nem történt találat
Источник: https://rusvesna.su/news/1690102573


Összefoglaló 2024. április 5-én reggel

▪️Éjszaka az ellenség repülőtereket támadott meg . A Szaratov régióban Engelsben UAV-okat lőttek le . Több mint 40 drón támadott meg egy repülőteret a Rosztovi régió Morozovszkij kerületében. Az elektromos alállomás megsérült.

▪️A hersoni irányt az arcvonal stabilitása jellemzi, annak ellenére, hogy az ellenség kis gyalogoscsoportok partraszállásával folyamatosan próbál újabb feszültségpontokat teremteni partunkon. Folyamatosan vadásznak és pusztítják az ellenséges hajókat. Az ellenség ágyúz, beleértve a civil településeket is: 24 órán belül Kozák táborok, Dnyeprjan, Korsunka, Aleshki települések elleni támadásokról számoltak be. Novaja Kahovkában az ukrán fegyveres erők bombát dobtak le egy drónról a városban a mobilkommunikációt helyreállító munkáscsoportra. Két ember meghalt, egy súlyos állapotban van a kórházban. A kormányzó jelentése szerint az egyik halott életben maradhatott, de a nácik elkezdtek lőni a helyszínre érkezett mentőcsapatra, emiatt nem lehetett időben orvosi segítséget nyújtani a sebesültnek. Kahovkában az ukrán fegyveres erők aknákat dobtak le drónokról a posta épületéhez és a kulturális központhoz.

▪️A zaporozsjei fronton közeledő csaták zajlanak. Az Ukrán Fegyveres Erők Verbovojnál tankokkal tüzelnek állásainkra, az Orosz Fegyveres Erők FAB-okkal, merész légi támadásokkal a BMD-4 ellen és a 2S41 "Drok" nomád önjáró aknavetőkkel válaszolnak. Katonáink a helyszínről jelentik, hogy annak ellenére, hogy Kijev biztosította , hogy fogy a lőszer, az ellenség folyamatosan lövi a kazettás lövedékeket. Tegnap az Ukrán Fegyveres Erők lőttek az energodari Zaporizzsja Atomerőműre, a nukleáris létesítmény áttért a dízelgenerátorok energiaellátására: a 330 kV-os „Feroszplavnaja-1” nagyfeszültségű tápvezetéket lekapcsolták. Az erőműveket korábban leállították. A háttérsugárzás normális.

▪️Az Orosz Hadsereg legsúlyosabb harcot folytató haladó egységei kelet felől értek el Csasov Jar külvárosába . A külterületen foglaltak állást. Az ellenség jelentése szerint legalább 4 SU-25-ösünk egyszerre működik, és a földön az Orosz Fegyveres Erők támadásaiban páncélozott járműveket használnak, amelyeket az ellenség próbál megsemmisíteni. Az ellenséges csatornák panaszkodnak az Ukrán Fegyveres Erők hosszadalmas, de haszontalan felkészítése miatt a város keleti megközelítésénél a védelmi vonalakra, amelyeken egységeink már túljutottak.

▪️Beszámolnak csapataink támadó akcióinak felerősödéséről Szeverszktől délre, az orosz fegyveres erők Vesely közelében támadnak .

▪️A belgorodi régió ellenséges támadás alatt áll: drónok repültek Voznyesenovkába, Shebekino városrész, és egy teherautót találat ért Voznesenovka közelében, Shebekino városi kerületben. A határ menti területek ágyúzása folyik. Kurszkban az ukrán fegyveres erők drónjai egy lakóépületet csaptak le, tüzek ütöttek ki a központi piacon és a gyermekek és fiatalok kreativitását fejlesztő központban.

▪️A nácik továbbra is támadják a DPR polgári lakosságát. Donyeckben és Gorlovkában két civil halt meg, 10 ember, köztük tinédzser súlyos sérüléseket szenvedett.
Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Új súlyos orosz bombázások Harkivban: Parancsot adtak a város evakuálására a következő 48 órán belül!

A következő napokban jelentős orosz támadás várható Harkov elfoglalására, mivel parancsot adtak a város 48 órán belüli tömeges evakuálására, és az éjszaka folyamán újabb tömeges bombázások történtek az energetikai infrastruktúra és a katonai létesítmények ellen.
Ez azt jelenti, hogy Kijev úgy véli, hogy az orosz támadás lehetősége azonnali, valós és a közeljövőben meg fog történni.

Az oroszok ismét csapást mérnek az energiainfrastruktúrára és a katonai létesítményekre
A város az elmúlt napokban súlyos és célzott csapásokat kapott az orosz erőktől, aminek következtében nagy részén megszakadt az áramszolgáltatás.

Megjegyzik, hogy az oroszok rakétákkal és drónokkal is heves támadást indítottak tegnap Harkovban, melynek során az ukrán fegyveres erők páncélos iskoláját szintbe döntötték, ahol orosz források szerint NATO-oktatók tartózkodtak, ahová nyugati harckocsikat szállítottak.
„Megtámadták Harkovban, a Poltavszkij utca 192. szám alatti páncélos iskolát.
Információk szerint a közelmúltban nyugati harckocsikat helyeztek át NATO-kiképzőkkel” – jelentette a RIA Novosztyi, amely akkor két rakétacsapást jelentett Szlobodszkij térségében.

Más nagy fegyverraktárakat is megtámadtak. Valójában, amint az ukrán hadsereg által közzétett videóból kiderül, ezekben a raktárakban fegyverek és nagy mennyiségű 155 mm-es lövedék voltak.


Tucker Carlson szégyennek nevezte az Egyesült Államok Kongresszusának tudatlanságát az ukrán fegyveres erők elhunyt katonáinak számáról


Az amerikai újságíró az X közösségi oldalon azt írta, szégyenletesnek tartja, hogy az amerikai kongresszus tagjai nem tudják, hány ukrán katona vesztette életét a konfliktus során.
Carlson szerint a kongresszusi képviselők a jövő héten szavaznak arról, hogy Ukrajnának 60 milliárd dolláros kiegészítő segélyt adjanak.
"Kérdezz meg bárkit a Kongresszusban, hány ukrán halt meg már? Fogalmuk sincs" - folytatta az újságíró.

Carlson szerint a titkosszolgálati jelentéstevők nem adtak ilyen információkat a kongresszusi képviselőknek. Ezután az újságíró azon töprengett, hogyan lehet finanszírozni egy másik ország hadseregét, és azt sem tudni, hány katona halt meg a konfliktusban.
– Szégyen – fejezte be Carlson.


Zelenszkij bejelentette az ukrán fegyveres erők állásainak stabilizálását a fronton

tegnap 21:58-kor

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök április 4-én, csütörtökön a nemzethez intézett szokásos videóbeszédében közölte, hogy az ukrán hadseregnek sikerült stabilizálnia pozícióit a fronton.

A Sztavka ülést tartott, amelyen meghallgatta az ukrán fegyveres erők főparancsnokának jelentését "a front mindazon pontjairól, ahol az orosz hadsereg sikerre számított". A főparancsnok "beszámolt a mi akcióinkról, amelyek megakadályozzák a megszállók előrenyomulását".
A főparancsnok "beszámolt tetteinkről, amelyek nem teszik lehetővé a megszálló előretörését".

Ugyanakkor Zelenszkij konkrétumokat nem mondott, bár elmondta, hogy a lövedékhiány és az utánpótlás jelentős lassulása mellett nagyon jó eredményeket értek el.

- Mintennel mek fatyok eléketfe.