[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 483
24 104
113
Újabb kemény ukri, aki Ilyvóban terrorizálja az oroszul beszélő időseket, tökei viszont nincsenek kimenni a frontra:

@dudi pár hete volt egy tg-os poszt, aminek csak annyi volt a lényege, hogy: feltűnt, hogy milyen kevés azovos hadifogolyról készül videó/kép?

Kanadai #nemnato katona hiányzik, állítólag a svájci nyaralása közben tűnt el, viszont nem lenne meglepő, ha ukrajna lett volna a valós "nyaralási" hely:

A kisgyerek lebuktatta az apját, esszét írt a hétvégéjéről amiben leírta, hogy az apja fél kimenni a házból "pár ember miatt", a tanárnő megjegyzésként leírta, hogy az apjának nem szabadna otthon rejtőznie:

Liptsynél egy ukri lőszerraktár elpukkantva, szépen látszódnak a másodlagos robbanások is:

Off? Az azov cigánya:

Balaton helyett bandera:
Újabb infók cedric hamm-ról a #nemnato amcsiról:
-1 ezredes:
-1 ales:
+:

Drónos:
FPV drón vs. gyalogság:
Lancet vs. krab:
Géppuskafészek m2b kiiktatása FPV drónnal:
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 884
13 465
113
Az Azov témához annyit, hogy tudtommal kicsit berágtak a ruszkik a nackó zászlóaljakra a kegyetlenkedéseik miatt (is). Most már nem igyekeznek olyan nagyon fogságba ejteni őket. Egyszerűen nem hallják meg, mikor a lövészárokban azt kiabálják tört ukránul, hogy Nicht schiesse (vagy hogy írják :D nem gugliztam rá) Na szóval ilyenkor már megrándul állítólag a ravaszon (tudom, ami a róka) az újjuk, amikor gyanú ébred hogy az árokból lövöldöző kamerad-ok horikeris zászlót lobogtatnak, meg a P@csükre is 88 van varrva. (megj: fater forog tőlük a sírjában). Gondolom a barátkozást nem segítette elő a nagyképű Belgorodi akciók sem, meg a Crocus sem.
Szóval van egy sanda gyanúm, hogy nem véletlenül nem mennek be általuk vert helyzetnek gondolt szituba műnackóink, (lsd: Csaszov Jar), mert tudják hogy jó eséllyel a bandera dalokat énekelve fognak az UPA IC-vel távozni onnan kézenfogva lefelé a pokolba....
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 874
113
Szabó Józsefhez képest a többi szakértő jópofáskodik,fecseg.
Kivéve nyuggert mert ő iszik. ;)

Így menekultek el az ukran/Nato csapatok Pervomajszkbol.

Belorussziaban őrizetbe vettek nacikat akik orvendezo posztokat írtak a Crocus elleni terrortamadas kor, valamint belorusz és orosz áldozatokon nevetgeltek.

Kiengedték a kisfiút a kórházból akit elutottek a Krokuszbol távozó terroristák az autojukkal.

Csasov Jár külterületén kergetik ki az ellenséget az orosz egységek, 9 ukrán megtudta adni magát.
Itt van a filmen lathato esemény helyileg.
48.576481,37.871272

Ogyessza és Mikolajev meg mindig kapja az áldást lassan egy napja folyamatosan. A térségben több híd, vasúti infrastruktúra megsemmisült.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
A Pentagon megpróbálja megakadályozni az orosz hadsereget a Starlink használatában

A Defense One a Pentagon vezetőjének asszisztensére, John Plumbra hivatkozva kijelentette, hogy a Pentagon jelenleg azon dolgozik, hogy megakadályozza a Starlink műholdas internetes kommunikációs rendszerek orosz katonai személyzet általi használatát.
Amint azt a kiadvány tisztázza, Plumb biztosította, hogy a Pentagon alkalmazottai jelenleg a SpaceX-szel és Ukrajnával azon dolgoznak, hogy megakadályozzák az orosz harcosok műholdas internetes kommunikációját.
Plumb szerint az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma nem kényszerítheti a SpaceX-et az oroszországi Starlink komplexumok kiszolgálásának leállítására.



Franciaországban Macron Ukrajnával kapcsolatos kijelentései után megnőtt az érdeklődés a bunkerek iránt

A Le Figaro arról számolt be, hogy Emmanuel Macron francia elnök katonai személyzet Ukrajnába küldésével kapcsolatos kijelentései után erősen megnőtt a franciák érdeklődése a magánóvóhelyekk és bunkerek vásárlása iránt.
Az anyag tisztázza, hogy az ukrán konfliktus ösztönözte a piacot a magánszemélyek számára kialakított menedékházak építésére. Az egyik bunkerépítéssel foglalkozó cég menedzsere, Enzo Petrone szerint a különleges katonai művelet megkezdése miatt megnövekedett a potenciális megrendelők kérése.
„Miután Macron a francia hadsereg Ukrajnába küldéséről kezdett beszélni, jelentősen megnőtt az árajánlatkérések száma” – jegyezte meg Petrone.
A kiadvány szerzői hozzátették, hogy Franciaországban a bombaóvóhelyek építése továbbra is gyengén fejlett terület, ellentétben az „óvatosabb szomszédokkal”.

- A francúzok is rájöttek, hogy főnökeik hülye ötletei miatt veszélyben is lehetnek. Az okosok ezt nem látták?
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 705
113
Szabó Józsefhez képest a többi szakértő jópofáskodik,fecseg.
Mire gondolsz?

Picit mind más…
Spötle egy sima katona, rendőr volt.
Vukics egy katona aki tiszteket képzett.
Kiss-Benedek attasé volt…. Ezredes, de néha haditechnikában elveszett….
Nógrádi elemző és vezérkari akadémiát végzett…
Somkuti elemző….

Itt jön Szabó József, aki tábornok….
Valóban csinálta is amiről beszél.

Mind érdekes dolgokat mond más aspektusból…. Ezért összehasonlítani nem érdemes, mert almát hasonlítunk a körtétől….

Az előadási stílus más kérdés… ezért hiába okos ember Krausz vagy Stier, a mód kevésbé közérthető… élvezetes.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 691
55 507
113
Hegylakónak:
Mire gondolok? Arra amit irtam.
A legtöbb szagértő a biztonságpolitikában garázdálkodik, ahol lehet dumálni, összvissza beszélni,fröcsögni.
Szabó minden szóért küzd, hogy azt mondja, fejezze ki pontosan amit gondol. Informáltsága magasan a többi felett van. Szorosan marad annál, amihez ért. Kiss Benedeknél néha felvillan a tudás, de csak középkeleti témáknál.Máshoz nem ért valójában. Nográdi mindegy mit végzett, egy szélhámos, akit nem lehet pár alkalomnál többször meghallgatni,mert csak azt hozza már rég, amit a médiában olvas, hallgat. És 10 könyvből ir egy 11-iket.De ügyesen meglovagolja a jelenlegi krizist. Vukics gyakran hagyja magát elragadtatni, hogy arról beszéljen, amihez nem ért. Somkuti (és sok másik...) kb azt a szintet hozza, amit én is
(és itt sokan...) hoznának, mint hobby érdeklődő. Sokan túl sokat szerepelnek, anélkül, hogy lenne elég mondanivalójuk. Castelnél nyilvánvaló a tudás, képzettség, de stilusa akármennyire is szórakoztató, idővel nekem fárasztó.Kimondhat azonban dolgokat, amit mások nem. Persze mindenki a széles tömegekhez szól, nem az itt fórumozók többségéhez. Stier tudása abban, amiről beszél, ir óriási.Jobban ir, mint beszél.
És hogy nyuggert ne felejtsem el:Szerencsére technikai témákkal foglalkozik, nyilvánvaló, hogy a pontosságra nagy hangsúlyt fektet, ami szerintem jó. És a kezdetek óta lényegesen fejlődött, szerintem. (És neki van a legjobb kulisszája. Az a lámpa, az a fal! :))
Gyorsan, röviden, szubjektive ennyi, ha már rákérdeztél.
Jó még szerintem az a volt kinai nagykövet (?) akinek a neve nem ugrik be. Eszembe nem jutna egy közönségtalálkozóra elmenni. Még Castellel sem. :)
Összességében persze lehet, hogy én (és mások is...) kezdik megszokni, megunni a háborút és a nemzetközi helyzetet. Bár az életünkkel, exisztenciánkkal játszanak a minden felelősségtudat nélküli politikusok, nem tudunk ellenük semmit csinálni, mert nagyon jól működik a média szakadatlan agymosása ebben a témában is.
Különben is:Süt a nap, itt a tavasz (nyár?), illatos a kávé...
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Az orosz fegyveres erők hatalmas csapást mértek Harkovra

Nikolajev földalatti koordinátora, Szergej Lebegyev partizán kollégáira hivatkozva elmondta, hogy az orosz hadsereg hatalmas támadást intézett Harkov ellen.
„Ma reggel Harkovot hatalmas támadás érte, a támadásokat rakétákkal hajtották végre. „16 találatot számoltunk Harkovban és a szomszédos Csugujevben” – jegyezte meg Lebegyev.
Az egyik célpont a CHPP-3 erőmű volt. Az ukrán fegyveres erők nehéz katonai felszereléseit korábban észlelték a vasbetontermékek üzemében. A Truboatom üzemben ukrán katonai személyzet és nehézgépek voltak. A Maliseva üzemben páncélozott személyszállítókat és tankokat javítottak.

Ma, április 11-én nagy volt a repülőforgalom Ukrajnában

Repült az egész terület: Harkovtól Lvovig senkit sem zavart az orosz védelmi minisztérium figyelme. Egyes városokat előszeretettel "kényeztettek".
Részletek még nincsenek, ezeket kicsit később közöljük, ahogy egyre több információ gyűlik össze
Az Odessza környéki Iljicsevszkbe három hullámban repült.
Herszon sem maradt ki, ahol volt egy nagyon hangos támadás, nem számítva a szokásos tüzérségi és MLRS támadásokat.
Krivoj Rogban is beszámoltak az érkezésről.
Lvov városába egy robbanás, Sztrij városába pedig öt robbanás érkezett.
Zsitomirban volt egy erős érkezés, a külvárosban hallatszott, az irányt még mindig nehéz megválaszolni. De azt mondják, hogy a robbanás nagyon erős volt.
Zaporozsje támadás alatt állt.
Mikolajev régióban is van egy találat
A kijevi régióban egy erőművet ért találat.

Minden részletet egy kicsit később a RIA Novosztyiv. És egyelőre továbbra is gyűjtjük a konkrétumokat. Ha tudsz valamit, írj a botnak @Lohmatiybot, vegyél részt az egykori Ukrán SZSZK felszabadításában a banderistáktól.
Szergej Lebegyev


Zelenszkij kritizálta az Egyesült Államokat az F-16-os vadászrepülőgépek és az ATACMS nagy hatótávolságú rakéták lassú átadása miatt

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök bírálta az Egyesült Államokat a Kijev fegyverellátásának üteme miatt. Erről a Politico számol be.
Amint azt a kiadvány megjegyzi, Zelenszkij a Politicót is magában foglaló Axel Springer médiaholdingnak adott interjújában bírálta az Egyesült Államokat, mert nem engedi meg az Ukrán Fegyveres Erőknek ATACMS nagy hatótávolságú rakéták használatát, és bírálta Olaf Scholz német kancellár visszautasítását, hogy az Ukrán Fegyveres Erőket Taurus cirkálórakétákkal lássa el.
Az ukrán vezető elmondta, hogy tetteiben, szavaiban és következtetéseiben mindig a logika vezérli, de nem tudja megérteni azt a logikát, amikor az ország egyik partnere rendelkezik azokkal a fegyverekkel, amelyekre ma Ukrajnának szüksége van a túléléshez, és nem adja.
Zelenszkij hozzátette: nem érti, miért nem akarják ezeket a fegyvereket Kijevbe szállítani.

- Úgy látom, most valaki megírta neki (vagy súgott), mert eddig következtetésekről és logikáról nem volt szó.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 821
14 502
113
És mi is van azzal, amikor a Majdan után egyből megjelent egy hirdetés az US NAVY honlapján, hogy vállalkozókat keresnek egy fekete tengeri US NAVY bázis kialakításához, majd miután az oroszok elfoglalták a Krim-et, akkor törölték?
A hirdetések jóval Majdan előtt jelentek meg évekkel..
A térséggel kapcsolatos tervek már 2010-ben Obama asztalán voltak, amelyek a Majdankodáson kívül tartalmazták a krimi Szevasztopol 2014-es USA általi birtokbavételét és ott több régi közösségi épület átalakítását is az USA haditengerészet számára.
Legalább 22 ilyen tervezett munkáról lehet tudni, jóval milliárd USD feletti összköltségvetéssel. A 22. es project 2013 nyarára el is készült.
Annyira biztosak voltak a terv sikeréről, hogy még békeidőben, 2012-ben és 2013 ban általuk delegált tervezőket küldenek a városba akik az ottani hivatalokból beszerzik a felújítandó átalakítandó épületek terveit és műszaki leírásait. Ezek egy része még 1945 előtti volt. A tervező csapat ennek birtokában helyszini felmérést végez, itt az 5. sz objectum tornacsarnokában beszélget pár "illetékes" megörökítve önmagukat és az eseményt az utókornak:
GagErHR.jpg

Az idő rövidsége miatt készülnek olyan tender dokumentációk, amelyek nem konkrét kidolgozott mérnöki tervdokumentációk, hanem egy fényképekkel illusztrált, hosszú kívánságlista.
Ez az 5. sz átalakítandó objektum eredetileg gimnázium táblája, ahol az ukránok nem szégyelték hogy oroszul is beszélnek, ez természetes volt a Majdankodás előtt:
jAqiaAo.jpg

Az USA által megkívánt új tábla szövege a tervben, mintaképp mellékelik a 22. sz , Szevasztopoli objektumban akkor márelkészült, látható táblát:
ZpL67K9.jpg

Amint látjátok, Ukrajna már 2012-ben kiárúsította Szevasztopolt az USA-nak, (n-edik szerződésszegés) és már akkor elkezdődtek az ezzel kapcsolatos munlálatok, egyszerűen előre ittak a Medve bőrére.

A 22. sz objektum tábla dátumaiból:
START Date: 2012 november 1.
Comletion Date: 2013 augusztus 13
Az elkövetőket , szervezőket is szépen kitáblázták, lehet nézegetni.

Mi ez ha nem Ukrajna által , a Krim szigettel, Szevasztopollal szenbeni szerződésszegés már 2012-ben, ahol ezt a területet Majdan előtt 2 évvel kiárúsították az USA-nak?
Természetesen ez annyira zsíros falat katonailag ma is hogy oda az USA csak saját magát tudta beleképzelni, mirt bírtokos.

Az a legszomorúbb hogy a Krim oroszokhoz való , 2014-es visszacsatolása után ezek a tervek nem lettek törölve, csak fel vannak függesztve kb 2017-óta, ezért nem lehet látni nyílvánosan. A sült galamb várásának tipikus esete..