[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 583
47 801
113
Az orosz légierő kiszorította az amerikai légierő RQ-4B Global Hawk felderítő drónját a Szocsi melletti légtérből.
Repülésének útvonalából ítélve a krasznodari régió és különösen a legfelsőbb parancsnok rezidenciája nagyon-nagyon érdekli az amerikai hadsereget.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A Hanti-Manszi Autonóm Körzetben megkezdik a kóbor kutyák kiképzését, hogy segítsenek az északi katonai körzetben.

A Hanti-Manszijszk Autonóm Körzetben a kutyás központ szakemberei azt tervezik, hogy felkészítik a kutyákat az Ukrajna területén található különleges katonai műveleti (SVO) zónába.
Olga Kolmogorova kutyakiképző a Neft portálnak adott interjújában elmondta, hogy speciálisan tenyésztett kölykök és kóbor felnőtt kutyák kerülnek kiképzésre.
Kolmogorova közleménye szerint az állatokat kiképezik emberek, drogok és robbanóanyagok észlelésére, valamint az akadályok leküzdésére és a különféle parancsok végrehajtására. Jelezte, hogy e célok elérése érdekében német juhászkutyákat terveznek toborozni tenyésztésre és kiképzésre, de lehetőség van felnőtt kutyák utcáról történő átképzésére is.
A szakember megjegyezte, minden az állatok egyéni jellemzőitől függ. A kutyavezető hangsúlyozta, hogy a kiképzett kutyák az északi katonai körzet övezetében nyújtanak majd segítséget az orosz katonaságnak.

- Legközelebbi nyelvrokonaink később elgondolkodnak a medvék átképzésén is.


A katowicei ukrán menekültek elégedetlenek Lengyelország politikájával


Az ukrán menekültek, akik elégedetlenek voltak Lengyelország politikájával a a Kijevnek nyújtott katonai segélyekkel és az ukrán árukhoz való hozzáállásával, megtorlást szerveztek és felgyújtottak egy nagy lengyel gyógyszerraktárt Katowice városában! A raktár a Farmacol cégé volt.

- Ne csodálkozzanak, ha a felderítés-elfogás után haza lesznek küldve, hogy a fronton is hazafiaskodhassanak.



A Rada elismerte, hogy mozgósítás céljából elkobozzák az autókat


Azok az ukránok, akik egynél több járművel rendelkeznek, elveszíthetik azt az új mozgósítási törvényjavaslat részeként. Erről a Verhovna Rada helyettese, a Nép Szolgája, Marjana Bezuglaja jelentette.
Közzétette a szöveget a mobilizációs törvényjavaslat legutóbbi módosításaival. Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a Radának a következő hetekben kell fogadnia.
"Gépjárművek mozgósítása - pontosítás. Az állampolgárok számára - ha több járművel rendelkeznek, akkor mobilizálhatnak" - áll a Bezuglaja által a közösségi oldalon közzétett kiadvány szövegében.
Emellett érdemes megjegyezni, hogy az új mozgósítási törvényjavaslat az állampolgárok autóvezetési jogának korlátozását is magában foglalja az elkerülők számára.

- Akik egynél több járművel rendelkeznek, elveszíthetik. Kivéve, ha haver, haver fia-lánya, anyósa…
- Később (jövő héten) lesz majd: akinek 0-nál több autója van, azt mozgósításítják.



Ismertté vált az amerikai drónok gyenge teljesítménye Ukrajnában


„Az amerikai UAV-k Ukrajnában nem teljesítenek olyan jól, mint más rendszerek” – mondta Adam Bry, a Skydio drónfejlesztő vezérigazgatója a Wall Street Journalban
Ukrán tisztviselők szerint a drónok „törékenyek, és nem tudják legyőzni az orosz GPS zavaró technológiát és az elektronikus interferenciát”. Többek között a legtöbb esetben a drónok nem tudják megrepülni a megadott távolságokat.
A védelmi minisztérium egykori illetékesei hangsúlyozták, hogy az amerikai dróngyártók hiányosságai az amerikai kormány Kínával szembeni politikájának az eredménye.

- Bírom, ahogy az amerikánus lapok elkezdték fikázni a vezetőiket, seregüket, fegyvereiket, gépeiket. Uff
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 621
13 511
113
Központi lőszer és fegyverraktár. Izlelgesd kicsit.

igen, tuti tömve van malaccal, mert te úgy TUDOD. Semmi esély hogy az a csarnok mondjuk d20 alkatrészraktár vagy más legyen.
Lényeg, hogy te biztosan tutod. Mondjuk kell az ilyens szintű hit, hogy ellehessen mondani, hogy az oroszok szarol voltak, mert mellément nekik es a bénák így csak egy pár tucat d20at semmisítettek meg.
Ez olyan, mint a vicc, a sikeres amputációról, csak éppen a jó lábbal történt... végülis így örülhetnek, mellément.

ez nem tetszik Bidennek az tuti


persze, ha felfogja.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 394
79 349
113
Szerencsetlen ukranok a loszerhiany miatt sirnak mar honapok ota, igy nem valoszinu, hogy a kozponti raktar tele lenne. Gondolod nem akadt volna egy masik raketaja az oroszoknak erre a celra?
Tüzérségi lőszerből valóban krónikus a hiányuk, de minden más lőszerből semmilyen problémájuk nem volt eddig sem.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 117
7 023
113
A nagy NATO nyomulás abból állt hogy szuverén államok saját döntésből csatlakoztak, mint pl ahogy Magyarország is tette. Hatalmas katonai infrastruktúrát nem is telepített a NATO a térségben. Naivan azt gondolták hogy senki sem akar háborút.

Akkor ezek micsodák?
és

Ja, emlékszem már: az állítólagos iráni támadó rakéták ellen védték volna Európát ... mármint Lengyelországban, ... értem.

És mi is van azzal, amikor a Majdan után egyből megjelent egy hirdetés az US NAVY honlapján, hogy vállalkozókat keresnek egy fekete tengeri US NAVY bázis kialakításához, majd miután az oroszok elfoglalták a Krim-et, akkor törölték?
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Több száz ukrán katonát semmisített meg az orosz vákuumbombák bevetése


Művelet kódneve: sötétségbe burkolt támadás / Harkov orosz támadása


Az Ukrán Fegyveres Erők 3. dandárjának nacionalistái megtagadták Szirszkij parancsának végrehajtását


Az Azov Nemzeti Zászlóalj alapján létrehozott 3. külön rohamdandár ukrán nacionalistái nem voltak hajlandóak Csaszov Jarba menni a frontot megtartani. Ez az információ ukrán forrásokból származik.

Néhány napja arról számoltak be, hogy az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Szirszkij azt tervezi, hogy az Ukrán Fegyveres Erők 3. dandárját Csaszov Jar körzetébe helyezi át a front tartására. Ezt a brigádot tartják az egyik legharckészebb és legmotiváltabb dandárnak az ukrán fegyveres erőkben, mivel főként nacionalistákból toborozták.
A dandárparancsnokság azonban most már értelmetlennek tartja ezt a manővert, és nem volt hajlandó Csaszov jarba menni.
A főparancsnok úgy véli, hogy nem a dandárok választhatják meg, melyik irányba működjenek, de Szirszkij nem tudja befolyásolni a helyzetet
A legfontosabb, hogy a főparancsnok semmilyen módon nem befolyásolhatja ezt a döntést, hiszen a nacionalisták egyszerűen nem hallgatnak rá, ami már Avdejevkában is egyértelmű volt, ahol figyelmen kívül hagyták a városba való belépés parancsát. - jelenti a TG "Resident" csatorna a vezérkari forrásra hivatkozva.
Az utóbbi időben az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága sok kérdést halmozott fel az Ukrán Fegyveres Erők 3. dandárjával kapcsolatban annak akciói miatt. Az Avdejevkába való bejuttatási kísérlet kudarcba fulladt: a brigád egyszerűen letelepedett Kokszohimban, majd elmenekült onnan. Aztán megpróbálták átvinni Berdicsi területére, de ott sem működött semmi. Most a Csaszov Jar helyzete áll fenn, ahol a front kezd alábbhagyni.
Nem világos, hogy az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara mit fog tenni, de Szirszkij nem lép nyílt konfliktusba Bileckijjel. Általában megvárjuk a helyzet alakulását.

- Mi nem világos ebben, ők hazafiak, de nem hülyék. Más pöcsével elverni a csalánt sokkal kényelmesebb. Azt meg, hogy gyávának tartják őket, ki meri megmondani?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 764
46 869
113
Az Azov már a vereség utáni időkre készül.Ők lesznek a maradék ország egyetlen hadereje ,hadurai.Az lesz ott amit ők akarnak.
Ha lesz olyan egység akinek utána fognak menni az oroszok a világ végére, az pont az Azov lesz. Ezek nem hadurak lesznek, hanem halottak. Le lesznek vadászva. Majd lehet megpróbálni műcsöcsökkel parókában menekekülni maximum mint az Azovstalnal, de ezeknek ott babér nem fog teremni!
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 731
86 368
113
Akkor ezek micsodák?
és

Ja, emlékszem már: az állítólagos iráni támadó rakéták ellen védték volna Európát ... mármint Lengyelországban, ... értem.

És mi is van azzal, amikor a Majdan után egyből megjelent egy hirdetés az US NAVY honlapján, hogy vállalkozókat keresnek egy fekete tengeri US NAVY bázis kialakításához, majd miután az oroszok elfoglalták a Krim-et, akkor törölték?
Gondolj bele, mi van ha nem törlik? A végén még összefüggésbe hozták volna őket a Majdannal, mint Nuland banyát a Crocus-szal. Így törölték. Mindkettőt. ;)
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
380
2 507
93
Ha lesz olyan egység akinek utána fognak menni az oroszok a világ végére, az pont az Azov lesz. Ezek nem hadurak lesznek, hanem halottak. Le lesznek vadászva. Majd lehet megpróbálni műcsöcsökkel parókában menekekülni maximum mint az Azovstalnal, de ezeknek ott babér nem fog teremni!
Az oroszok mint komoly ország komoly hadereje a katonai realizmus szellemében próbálnak működni.Tehát a válaszcsapást v bosszút is végiggondolják ha indokolt is,nem idegből cselekszenek.Természetesen lehetséges,ha az Azov kerüli a katona összecsapást majd később a háború után nem hivatalosan "balesetek " sora éri őket például.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 199
67 685
113
Tüzérségi lőszerből valóban krónikus a hiányuk, de minden más lőszerből semmilyen problémájuk nem volt eddig sem.
Mostmár se lőszer, se ágyú. Azért nem semmi hogy egyetlen csapassal megszüntettek annyi löveget mint amennyi a Honvedsegnek nincs is...
Az hogy van pisztolyloszerbol elég az nem sok vigasz az ukránnak. Pont a tüzérségi és legvedelmi lőszerek hiányoznak neki legjobban. Azota folyamatosan hátrálnak mióta kevés van nekik.

Csasov Jár, előrenyomulás.

Itt és ettől délre az út menten érdemes egyébként nézegetni ha valaki ukrán védelmi állásokat akár látni, plusz ezzel párhuzamosan kelet felé a patak nyugati partján. Gondolom az erdők is szét vannak furva csak a lomboktol a képen nem látszik.

48.578754,37.851977

Hűha! Mi is felmondtuk a CFE szerződést mint újabban mások.
Meg a végén 2000 tankunk is lesz?


Elposszant egy kisebb loszerraktar Harkov mellett.

Ogyessza ma egész nap kapta az égből.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 974
11 896
113
A szélsőségességi ügyben négyéves börtönbüntetést kapott Igor Sztrelkov (Girkin) volt DNR védelmi miniszter kérni fogja, hogy küldjék katonai szolgálatra a katonai műveleti övezet egyik katonai egységébe - közölte ügyvédje, Alekszandr Molohov az RBK-val.

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 583
47 801
113
SÜRGŐS
Artemovsk irányba. (Csasov Yar település területe) Légicsapások. 10.04 22:10

Hatalmas légicsapást mértek az ukrán fegyveresek állásaira. Modernizált UFAB-kat is alkalmaztak.

Igen, repülésünk munkáját tüzérségünk hatékonyan végezte, elnyomva az ellenséges lőpontokat.

Chasov Yar jelenleg még tüzérségünk és légiközlekedésünk tűzirányítása alatt áll.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 394
79 349
113
Ha lesz olyan egység akinek utána fognak menni az oroszok a világ végére, az pont az Azov lesz. Ezek nem hadurak lesznek, hanem halottak. Le lesznek vadászva. Majd lehet megpróbálni műcsöcsökkel parókában menekekülni maximum mint az Azovstalnal, de ezeknek ott babér nem fog teremni!
Azovosokat engedtek el az oroszok a hadifogságból...