[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 503
46 462
113
Az Egyesült Államok leállította az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást, hogy Kijev békére kényszerítse

Az Egyesült Államok leállította a katonai segélynyújtást, hogy Kijev békére kényszerítse. Ezt a véleményt Vlagyimir Zelenszkij irodavezetőjének volt tanácsadója, Alekszej Aresztovics fejtette ki Julija Latyininával folytatott beszélgetés során.

Úgy véli, hogy Washington a „törökországi tervet” javasolja a konfliktus lezárásának alapjául.

„Az amerikai nem teljesítéseknek – többek között belpolitikai okokból – nagyon egyértelmű jelei vannak, hogy Ukrajnát egy béketerv elfogadására kényszeríti” – mondta Aresztovics.
Úgy véli továbbá, hogy az Egyesült Államok közvetlenül kapcsolódik a török konfliktusrendezési tervhez.

Érdemes megjegyezni, hogy a „török terv” magában foglalja a konfliktus befagyasztását a meglévő harci érintkezési vonalon, a foglyok „mindenkit mindenkiért” cseréjét, Ukrajna el nem kötelezett státuszának garantálását 2040-ig és még más egyéb pontokat.
Erről a kiszálló taktikáról írtam itt már párszor. Örülök, hogy egy ilyen ember is, mint Aresztovics (mármint aki kicsit közelebb van/volt a tűzhöz) is ezt erősíti meg.
A gond az, hogy az oroszok már nem érdekeltek egy ilyen békében. Ennél - mármint a török rendezési tervnél - sokkal többet kell kapniuk.
A tippem az, hogy ha az időjárás is megfelelően alakul, akkor 1 hónapon belül még átfogóbb támadásba kezdenek minimum 1 új fronton. Aztán kiderül, hogy mi lesz nyár végéig. Mármint, hogy meddig jutnak el.
Az az érdekes, hogy szerintem az oroszok érdeke is az, hogy az amerikai elnökválasztásig befejeződjön a konfliktus. Trump sokkal agresszívabb tárgyalási technikával fog próbálkozni, és az oroszok érdeke is az, hogy ne vonódjon bele az USA jobban az ügybe.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 842
81 296
113
Folytatódik az ukrán taktika: Ha nem megy a fronton akkor a civileket lőjjük.

Legalább nyolc ember, köztük két gyerek meghalt, és több mint tízen megsebesültek a zaporozsjei régióban található Tokmak lakónegyedében ukrán fegyveresek által elkövetett támadásban.

rvEnqr2lZD0.jpg
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 555
113
A parancsnokság megkezdte az ellenőrzéseket az ukrán fegyveres erők soraiban

A Csaszov Jarban bekövetkezett nagy veszteségek miatt az ukrán fegyveres erők megkezdték az egyik dandár ellenőrzését

Az ukrán hadsereg katonai parancsnoksága megkezdte az ellenőrzéseket az Ukrán Fegyveres Erők 67. különálló gépesített dandárja ellen, miután a DPR-ben a Csaszov Jar irányában történt meghibásodás. Erről az Ukrayinska Pravda című kiadvány számolt be.

„Miután elveszítettek néhány állást Csaszov Jar irányában, ahol 2024 eleje óta heves harcok dúlnak, megkezdődtek az ellenőrzések az Önkéntes Ukrán Hadtest (DUK) az 67. különálló gépesített dandárában,” – áll a közleményben.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a tervek szerint áthelyezik a katonaságot, akik az „egység csontvázát” alkották.

Sajtóértesülések szerint a katonai vezetést különböző szinteken érdekelte, hogy egy ilyen elit egység miért „süllyed” ebbe az irányba. Az ellenőrzések során kiderült, hogy magán a brigádon belül vannak problémák.

- Magán a brigádon belül vannak problémák – hullanak.
Próbálták Donyecket is lőni, de oda ők már nem érnek el.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 883
65 657
113
Ez egy nagyon látványos videó egy ukrán sorozatvető és a Lancat találkozásarol.

Partizanmozgalom kezd kibontakozni az ukrán hatorszagban.

Ez a ház teglaira esett szét. Láttam már ilyet korábban azt egy Krasznopol rombolja le, szerintem ezt is.
15 ukran/Nato fegyveres bujkált benn.


Ukrajnában a Google leggyakoribb lekerdezese a "hogyan usszunk át a Tiszán" keresés.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
908
10 304
93
Valóban, az enyém is csak egy "privát vélemény".
De egy a Kiliánon szerzett repülő üzemmérnöki diploma, a katonai repülésben eltöltött több mint húszéves munkatapasztalat, és a szabadidőmből - a családom legnagyobb "örömére" - erre szánt jó pár, az orosz katonai repüléssel kapcsolatos hírek összegyűjtésével és rendszerezésével eltöltött óra alapozza meg. Talán nem szerénytelenség azt hinnem, hogy az ide írogatók nagy részénél jobban tisztában vagyok az orosz légierő helyzetével és lehetőségeivel. A tankokhoz, tüzérséghez, és haditengerészethez nem értek, és még sok minden máshoz sem, de ehhez igen, mert ebből élek, és ez a hobbym. Persze én is tévedhetek, legalábbis a feleségem állítja, hogy történt már ilyen.

A fentiek miatt biztos vagyok benne, hogy egy nagyra becsült kollégám szavajárásával éljek: Több puha falú üza.tartályhoz volt közöm, mint ahány pinát fogtál életedben.
A kért jegyzőkönyvet nem tudom prezentálni, ha tudnám sem érteném mit írnak benne, de fordulj bizalommal a Nyizsnij Novgorod mellett található Szokol repülőgép javító állami vállalat főmérnökéhez, aki valószínűleg pont ilyen és hasonló roncsolásmentes anyagvizsgálati eljárások eredménye alapján jelentette ki 2021 nyarán, hogy a BM modernizációs programot befejezik, mert elfogytak a felújítható sárkányok. (Ha pontosabban érdekel, keresd vissza a 31-es topikban.) Vele vitatkozol, nem velem.
És arra kérnélek, hogy a téma szakértőjeként - persze a megfelelő topikban, hogy itt ne OFF-oljunk ezzel - prezentálj egy kimutatást, hogy az ukránok hány fűre húzott Szu-24M-ből "kendácsoltak" üzemképes gépet. Cserébe én felrakom neked, hogy mennyi gépet tartottak üzemben az SzVO előtt a típusból. Ha megengeded csak a darabszámra és az üzemeltető alakulatokra szorítkoznék, a gyári számokat most nem keresném elő. Már csak azért, mert a még repülő 24-eseik ezek közül maradtak meg, nem roncsokat tettek újra üzemképessé. Bár Te ezt is biztos jobban tudod, és a jobbtól nem lesz szégyen tanulnom.

Mindenkitől elnézést kérek az ukrán topic OFF-olásáért, de ezt nem tudtam magamban tartani.
Abból indultunk ki hogy valakit lepirítottál hogy a mondandója feltételezésekre alapul, amit alátámasztottál - feltételzésekkel. Kikérheted magadnak, de pont ezt írtad még erre válaszul is:
fordulj bizalommal a Nyizsnij Novgorod mellett található Szokol repülőgép javító állami vállalat főmérnökéhez, aki valószínűleg pont ilyen és hasonló roncsolásmentes anyagvizsgálati eljárások eredménye alapján...
"Valószínűleg". Na, ez a feltételezés. Most írtad le.
De biztos újat tudsz mondani, ha az ukrán üzemeltető alakulatokról többesszámban beszélsz. Ugyanis ebből egy volt, már ha közvetlenül az Szvo előtti időszakra gondolsz.
Az hogy szakértő lennék nem állítottam, ellenben magadról állítottad. Kár hogy nem tiszteltél meg egyik kérdésre sem szakmai válasszal, csak egy "menő" pinás hasonlattal.
Mindenesetre nem akarom egy repülést szerető ember vérét szívni, de azt megjegyzem hogy egy mérnök egy tv-interjúból vagy egy magyar légierős tapasztalatból az orosz légierő relációjában maximum feltételezést vonhat le, ezek viszont nem mérnöki, objektív inputok. Amivel nincs is baj, amíg valaki a maga feltételezését ténynek nem állítja be.

Ami a Szu-24-eseket illeti, a téma itt nem off, lévén az ukránok legpotensebb csapásmérőjéről beszélünk. Visszatérve, hogy mennyit tartottak valóban üzemben az Szvo előtt, ahhoz pontosítani kellene hogy az Szvo előtt mikor? Ti. 2014-ig ez a szám csökkent, majd 2015 környékétől nőtt, minden üzemben tartott típus esetében - igen, félretolt gépeket húztak elő és állítottak üzembe. Miért olyan hihetetlen ez? Volt olyan 29-es alakulat, aminek 2012-ben 3-4 gépe volt üzemképes, azóta meg több a vesztesége ennél. Nem a zuhant roncsokat legózták ki újra.
Nem fogok pontos számokat mondani neked, aki ilyet mond az hazudik, ezek nem nyilvános adatok, bár 22 előtt azért volt pár arc aki tisztességesen csokorba szedte hogy mikor jelent meg valami fotó vagy snitt üzemelő gépekről, ami amolyan félinformáció de mégis több mint a semmi. De nem véletlenül hívtak vissza nyugdíjazott pilótákat a 7 BrTA-hoz az ATO alatt, akik közül bizony ott is hagyta a fogát már pár öreg, legalábbis az alakulat szépen elbúcsúztatta őket. Ők min repültek? Vagy tán úgy működött az ukrán légierő, hogy üzemben tartott gépeket amire nem volt személyzet? Mert ha valaki járt arra, akkor tudja hogy ha valami, hát ilyen a 2014 előtti pusztulatban nem volt.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 665
55 384
113
A parancsnokság megkezdte az ellenőrzéseket az ukrán fegyveres erők soraiban

A Csaszov Jarban bekövetkezett nagy veszteségek miatt az ukrán fegyveres erők megkezdték az egyik dandár ellenőrzését

Az ukrán hadsereg katonai parancsnoksága megkezdte az ellenőrzéseket az Ukrán Fegyveres Erők 67. különálló gépesített dandárja ellen, miután a DPR-ben a Csaszov Jar irányában történt meghibásodás. Erről az Ukrayinska Pravda című kiadvány számolt be.

„Miután elveszítettek néhány állást Csaszov Jar irányában, ahol 2024 eleje óta heves harcok dúlnak, megkezdődtek az ellenőrzések az Önkéntes Ukrán Hadtest (DUK) az 67. különálló gépesített dandárában,” – áll a közleményben.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a tervek szerint áthelyezik a katonaságot, akik az „egység csontvázát” alkották.

Sajtóértesülések szerint a katonai vezetést különböző szinteken érdekelte, hogy egy ilyen elit egység miért „süllyed” ebbe az irányba. Az ellenőrzések során kiderült, hogy magán a brigádon belül vannak problémák.

- Magán a brigádon belül vannak problémák – hullanak.
Próbálták Donyecket is lőni, de oda ők már nem érnek el.
Itt miről van szó? Ez a forditás számomra érthetetlen,pedig megszoktam a sztrájkot, érkezést, munkaerőt stb.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 976
14 047
113
Itt miről van szó? Ez a forditás számomra érthetetlen,pedig megszoktam a sztrájkot, érkezést, munkaerőt stb.


Kb./szerintem:

A parancsnokság megkezdte az ellenőrzéseket az ukrán fegyveres erők soraiban

A Csaszov Jarban bekövetkezett nagy veszteségek miatt az ukrán fegyveres erők megkezdték az egyik dandár ellenőrzését a felelősők keresését.

Az ukrán hadsereg katonai parancsnoksága megkezdte az ellenőrzéseket az Ukrán Fegyveres Erők 67. különálló gépesített dandárja ellen,dandárjánál, miután a DPR-ben a Csaszov Jarnál irányában történt meghibásodás kudar miatt. Erről az Ukrayinska Pravda című kiadvány számolt be.
„Miután elveszítettek néhány állást Csaszov Jar irányában fronvonalon, ahol 2024 eleje óta heves harcok dúlnak, megkezdődtek az ellenőrzések felelősök keresése az Önkéntes Ukrán Hadtest (DUK) az 67. különálló gépesített dandárában,” – áll a közleményben.
Azt is meg kell jegyezni, hogy a tervek szerint áthelyezik a katonaságot tiszteket , akik az „egység csontvázát” alkották.

Sajtóértesülések szerint a katonai vezetést különböző szinteken érdekelte, hogy egy ilyen elit egység miért „süllyed” ebbe az irányba, milyen közbenső vezetési szintek miatt merült fel ez a parancs-megtagadás. Az ellenőrzések során kiderült, hogy magán a brigádon az egységen balül belül vannak problémák.

- Magán a brigádon belül vannak problémák – hullanak.
Próbálták Donyecket is lőni, de oda ők már nem érnek el.

.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 555
113
BIG BANG STRIKE Viharárnyékok, tengeri drónok és új F-16-osok
Ukrajna 100 napos terve, hogy végre lerombolja Vlad 3 milliárd fontos hídját és elvágja a hadigépezetet.

Görgessen lejjebb, hogy megnézze a The Sun grafikáját arról, hogy Putyin kercsi hídját végre lerombolhatják.

Ukrajna tisztviselői azt mondják, hogy július közepéig lerombolják Vlagyimir Putyin legkedveltebb hídját - így nagyjából 100 napjuk van arra, hogy véghezvigyék a majdnem lehetetlent.
A Storm Shadow rakétákkal, tengeri drónokkal és az újonnan érkezett F-16-osokkal a pokolra zúdítva a 3 milliárd font értékű építményt, végre elvághatják Oroszország egyetlen szárazföldi hídját a Krím felé - mondta egy fegyverszakértő a The Sunnak.
Putyin számára a 12 mérföld hosszú kercsi híd - amelyet befejezésekor "csodaként" üdvözölt - látható szimbóluma annak a látszatgyőzelmének, hogy "visszaadta" a Krímet a hazájának.

Ukrajna számára ez az első számú célpont - a 10 éves orosz megszállás groteszk megjelenítése.
Elpusztítása fontos lépés lenne a fekete-tengeri háború megnyerésében, mivel elvágna egy fontos orosz katonai utánpótlási útvonalat, és megfojtaná Putyin hadigépezetét.

Bryan Clark, a Hudson Intézet vezető munkatársa és a Védelmi Koncepciók és Technológiák Központjának igazgatója úgy véli, hogy Ukrajna teljes mértékben képes lenne erre - de ehhez megfelelő fegyverekre van szüksége.
A "világ legaktívabban védett hídját" egy "többirányú", "big bang" típusú légi és tengeri támadással lehetne ledönteni - mondta a The Sunnak.
Clark, aki a haditengerészeti műveletek és az elektronikus hadviselés szakértője, azt jósolta, hogy Storm Shadow rakétákat használnának a híd szerkezetének szétverésére, miközben pilóta nélküli robbanóhajók robbantanák fel a talapzatát.

Az ukrán kémügynökség, az SBU a múltban már két merész támadást is megrendezett. Mindkét alkalommal sikerült a hidat megjavítani.
Tavaly júliusban egy éjféli tengeri dróncsapás jelentős károkat okozott az útszakaszban, akadályozva Oroszországot abban, hogy tankokat és utánpótlást szállítson a Krímbe.
2022 októberében egy teherautóbomba tátongó lyukat ütött a híd közepén, felgyújtotta a vasúti pályát, és az út egy részét a vízbe süllyesztette.

Most Ukrajna egy heves harmadik támadást tervez - olyat, amely végleg lebontaná a hidat.

A múlt héten a kijevi katonai hírszerző ügynökség (HUR) kijelentette, hogy "2024 első felében" elpusztítják.
A HUR egyik tisztviselője kijelentette, hogy Ukrajna már rendelkezik "a legtöbb eszközzel e cél megvalósításához", és hogy ez része Volodimir Zelenszkij elnök tervének, amely szerint véget akar vetni az orosz tengeri jelenlétnek a Fekete-tengeren.
Kijevnek "nincs más választása", mint hogy az ellenséges vonalak mögötti célpontokra csapjon le - mondta a tisztviselő a The Guardiannek, hozzátéve, hogy a nyugati nagy hatótávolságú irányított rakéták elengedhetetlenek ehhez a tervhez.
Ha a kercsi híd tartósan veszélybe kerülne, Moszkva elveszítene egy fontos katonai utánpótlási vonalat.

Clark azt mondta: "Az egyik cél szimbolikus, az egyik cél a Fekete-tengeri Flotta utánpótlásának megakadályozása, a másik pedig a csapatainak elvágása és elűzése a félszigetről".

Egy, az ukrán védelmi minisztériumhoz közel álló forrás megerősítette a The Sunnak, hogy "ez abszolút megvalósítható".
"Ez csak egy híd, már korábban is többször jelentősen megrongálódott".

De hogyan tudna Ukrajna egy ilyen mutatványt véghezvinni?
Clark szerint először is a hídszerkezetek erősen megerősített felső részét kell megtámadni - az útpadkát, a híd burkolatát.

És ehhez szerinte legalább 20-40 "nagy hatótávolságú, 500 fontnál nagyobb hasznos teherbírású, állófegyverre van szükség".
Ukrajna arzenáljában csak a britek által szállított Storm Shadow cirkálórakéták és a francia SCALP megfelelője felel meg a követelményeknek.
A 800 ezer fontot érő, bunkerromboló fegyverek precizitásukról és a légvédelmi rendszerek kikerülésében való jártasságukról ismertek - ami elengedhetetlen a megszállt Krím körüli pajzs áttöréséhez.
Clark szerint elég erősek ahhoz, hogy szétszakítsák a híd szerkezetét, és lehetővé teszik, hogy "Ukrajna elég messziről támadja a hidat ahhoz, hogy elkerülje az orosz légvédelmet".
A Storm Shadow-kat több mint 200 mérföldről lehet kilőni, ami megkíméli Ukrajnát attól, hogy közelebb repülve kockáztassa értékes, de öregedő Mig-29-es és Szu-24-es flottáját - amely az ilyen rakéták indításához szükséges.
"Nagy aggodalomra ad okot Ukrajna számára, hogy csak kevés olyan repülőgépük van, amely képes ilyen támadás végrehajtására.
"Ha ezeket használják és veszteségeket szenvednek, akkor a jövőben képtelenek lesznek Storm Shadow támadásokat végrehajtani".

Az európai szövetségesek által küldött, amerikai gyártmányú F-16-osok a tervek szerint a következő két hónapban érkeznek meg - és elemzők szerint már néhány tucat is Ukrajna javára fordíthatja a légi háború menetét.
Kijev megvárhatja az érkezésüket, mielőtt lecsap a hídra - vetette fel Clark. De van egy bökkenő. Az F-16-osok még nem kompatibilisek a Viharárnyékokkal.
Ehelyett a szakértő úgy véli, hogy az F-16-osokat esetleg GPS-irányítású lőszerekkel kell feltölteni, "amihez sokkal közelebb kell menniük a célponthoz, és kockáztatniuk kell magukat".
Szerinte ez a nagy probléma, amivel Ukrajna most szembesül. "Az arzenáljukban lévő fegyverek és az indításukhoz szükséges repülőgépek közötti eltérés".

Ezután Clark kijelentette, hogy miután a híd felső szerkezeteit rakétákkal szétlőtték, meg kell támadni az alapját.
Ehhez szerinte nagyméretű, pilóta nélküli robbanófelszíni hajókat használnának a támaszok destabilizálására - valószínűleg kettőt-négyet "a veszteségek előrevetítése érdekében".
Egy hatalmas, a híd támaszára vezetett bomba lenne a megoldás. - Bryan Clark
A fegyverszakértő úgy véli, hogy az ukrán "Sea Baby" drónok - amelyeknek nagy szerepe volt Putyin fekete-tengeri flottájának elsüllyesztésében - "túl kicsik lennének, arra tervezték őket, hogy lyukakat üssenek a hajókon".
Clark szerint: "Egy híd alapjainak lebontásához egy nagyobb, pilóta nélküli hajóra lenne szükség, például egy átalakított, távirányítású uszályra vagy egy kis konténerhajóra.

"Ukrajna ezt a híd alapjának vezethetné, és felrobbanthatná. Oroszország megpróbálná megakadályozni, de egy ilyen nagy hajót nehéz lenne megállítani".
A fegyverszakértő kifejtette, hogy hihetetlenül nehéz szinkronizálni a drónok rohamát, hogy összehangolják a hídra gyakorolt robbanáshatásukat.

Így ehelyett "egyetlen hatalmas bomba, amelyet a híd tartószerkezetére irányítanak, lenne a megoldás.
"Ahogy a Baltimore Key híd összeomlásánál is láttuk, egy hajó egyenesen az alapzatába ütközött, és az egész összeomlott".
Clark úgy véli, hogy egy ilyen merész támadás mögött - a korábbi rajtaütésekhez hasonlóan - valószínűleg az SBU állna.
Az eredmények magukért beszélnek - Ivan Lukashevych dandártábornok
"Ők azok, akiknek a technológusokkal együtt kell dolgozniuk, hogy egy nagyobb hajót felszereljenek egy távvezérléshez, ahogyan eddig is sikeresen tették a kis drónokkal."
Kijelentette, hogy Oroszországnak "nehéz lesz védekeznie" mind a rakétacsapások, mind a robbanékony tengeri drónok ellen.
Az ukrán HUR-t és az SBU-t is elértük kommentárért.

CSATA A KRÍMÉRT
A Krím elleni frontális támadást mindig is túlságosan nehéznek tartották.
Úgy tűnik, Kijev terve eddig az volt, hogy addig ostromolja az elcsatolt félszigetet - folyamatos támadásokat indítva szárazföldről, tengerről és a levegőből -, amíg az orosz erők számára tarthatatlanná nem válik annak megtartása.
John Herbst volt ukrajnai nagykövet korábban a The Sun című napilapnak azt nyilatkozta, hogy szerinte Ukrajna legfőbb célja mindig is az volt, hogy a Kercsi híd lerombolásával elszigetelje a félszigetet Oroszországtól.
Mivel az utánpótlási vonalak veszélybe kerültek és erőiket kiszorították, Herbst azt mondta: "ez jelentősen megnövelné a háború költségeit [Putyin] számára, és könnyen lehet, hogy Oroszország elhagyja a Krímet".
Már csak az a kérdés, hogy mikor lesznek meg a megfelelő hozzávalók hozzá.
De Kijev már bizonyította, hogy képes egy ilyen offenzív akcióra.
Zelenszkij erői szinte következetesen behatolnak a Krímbe, kiterjesztik szabotázsakcióikat és kifejlesztik saját, nagyobb hatótávolságú rakétáikat, hogy mélyen a Krím belsejében lévő célpontokra csapást mérjenek.
Meglepő sikert arattak tengeri dróntámadásaik.
Ukrajna most azt állítja, hogy Putyin egykor félelmetes fekete-tengeri flottájának egyharmadát elsüllyesztette, és ami megmaradt belőle, azt éppen most helyezik át egy haditengerészeti bázisra egy szakadár grúziai régióban.
A dandártábornok, a haditengerészet parancsnoka, dr. Ivan Lukashevych, az SBU-tól - aki a 2023 júliusában a kercsi híd elleni "Sea Baby" támadást irányította - a múlt hónapban kijelentette: "Amíg az ellenség egy vadállat, addig vadászni fogunk rá".

- És igen, ezek az agyatlan lények már eddig is többszáz milliót költöttek erre.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 385
45 848
113
Reggeli összefoglaló 2024. április 15-én

▪️Az orosz fegyveres erők naponta folytatják a változó intenzitású csapásokat az ellenséges hátsó célpontok ellen. 24 órán belül eltalálták az ellenséges személyzeti állomásokat a Sumy régióban és egy erőművet a harkovi régióban . "Muskátlik" robbanásai hallatszottak Dnyipropetrovszkban. Zelenszkij elmondta, hogy az orosz fegyveres erők egy hét alatt 130 muskátlit, 80 rakétát és 700 FAB-ot és ODAB-ot használtak az UMPC-vel.

▪️Kherson irányában az LBS változatlan marad; A helyszínről jelentik, hogy az egyik külföldi fegyver körülbelül 40 percig dolgozott a mi pozícióinkon. Arról is beszámoltak, hogy két ember halt meg az ellenséges civilek tüzében a Kahovka önkormányzati körzetben: az egyik Carskoe faluban , a másik Kahovkában.

▪️A Zaporozsjei Fronton heves harcok folytak Rabotinóban és Verbovojtól északnyugatra. Az ellenség ebben az irányban nem szándékozik visszavonulni, Orekhov és Malaya Tokmachka térségében építik az egyik védelmi vonalat.

▪️A Vremevszkij párkányon helyi jelentőségű csaták zajlottak Staromayorsky és Urozhayny térségében.

▪️Az Orosz Fegyveres Erők lassan, de nap mint nap áttörik az ukrán fegyveres erők védelmét Novomihajlovkában dél-donyecki irányban és a falu környékén. A jelentések szerint északabbra, Krasznogorovkában csapataink súlyos csatákban támadást fejtenek ki a déli peremeken.

▪️Avdejevkától nyugatra az orosz hadsereg széles fronton támad: Netaylovo, Umansky, Semenovka, Berdychi, Novokalinovo közelében heves harcok dúlnak.

▪️A Chasov Yar továbbra is a front egyik legforróbb része. A helyszínről érkezett jelentések szerint a város keleti része csapataink és az ellenség számára is nehezen biztosítható. Az orosz fegyveres erők erős légibombáinak várost ért csapásairól készült felvételek terjednek a hálózaton, az ellenség azt állítja, hogy a város keleti részén a lakóházak felét a mi tűzünk tönkretette. Új elem volt csapataink előrenyomulása Chasov Yar északkeleti külterületére ( dacha terület ). Délen, a tartalék területén az orosz rohamegységek elfoglalták az egyik ellenséges erődöt. A T-0504-es autópálya mentén haladunk a Seversky Donets – Donbass vízcsatorna felé is .

▪️Ternov közelében nincs előretörés Krasznolimanszkij irányában, miközben az ellenség úgy értékeli akcióinkat, hogy az az ellenőrzési zóna észak felé történő kiterjesztése, és mozgásteret ad az orosz hadseregnek.

▪️A nap folyamán az orosz védelmi minisztérium repülőgép-típusú UAV-k megsemmisüléséről számolt be: a belgorodi régió felett - 5, tegnap délelőtt a krasznodari terület felett - 10, tegnap reggel szintén a Krím nyugati partjainál - 5.

▪️A nap folyamán az ukrán fegyveres erők 155 mm-es tüzérséggel lőttek a DPR polgári lakosságára. 7 civil megsebesült a náci tűzben. Gorlovka faluban 1944-ben, 1948-ban, 1960-ban, 1964-ben és 1984-ben született nőket sebesített meg. Alekszandrovkában egy 1964-ben született és egy 1951-ben született nő megsérült, mert egy városi buszra esett az UAV.
Az összefoglalót összeállította: Két örnagy
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 335
13 731
113
Abból indultunk ki hogy valakit lepirítottál hogy a mondandója feltételezésekre alapul, amit alátámasztottál - feltételzésekkel. Kikérheted magadnak, de pont ezt írtad még erre válaszul is:

"Valószínűleg". Na, ez a feltételezés. Most írtad le.
De biztos újat tudsz mondani, ha az ukrán üzemeltető alakulatokról többesszámban beszélsz. Ugyanis ebből egy volt, már ha közvetlenül az Szvo előtti időszakra gondolsz.
Az hogy szakértő lennék nem állítottam, ellenben magadról állítottad. Kár hogy nem tiszteltél meg egyik kérdésre sem szakmai válasszal, csak egy "menő" pinás hasonlattal.
Mindenesetre nem akarom egy repülést szerető ember vérét szívni, de azt megjegyzem hogy egy mérnök egy tv-interjúból vagy egy magyar légierős tapasztalatból az orosz légierő relációjában maximum feltételezést vonhat le, ezek viszont nem mérnöki, objektív inputok. Amivel nincs is baj, amíg valaki a maga feltételezését ténynek nem állítja be.

Ami a Szu-24-eseket illeti, a téma itt nem off, lévén az ukránok legpotensebb csapásmérőjéről beszélünk. Visszatérve, hogy mennyit tartottak valóban üzemben az Szvo előtt, ahhoz pontosítani kellene hogy az Szvo előtt mikor? Ti. 2014-ig ez a szám csökkent, majd 2015 környékétől nőtt, minden üzemben tartott típus esetében - igen, félretolt gépeket húztak elő és állítottak üzembe. Miért olyan hihetetlen ez? Volt olyan 29-es alakulat, aminek 2012-ben 3-4 gépe volt üzemképes, azóta meg több a vesztesége ennél. Nem a zuhant roncsokat legózták ki újra.
Nem fogok pontos számokat mondani neked, aki ilyet mond az hazudik, ezek nem nyilvános adatok, bár 22 előtt azért volt pár arc aki tisztességesen csokorba szedte hogy mikor jelent meg valami fotó vagy snitt üzemelő gépekről, ami amolyan félinformáció de mégis több mint a semmi. De nem véletlenül hívtak vissza nyugdíjazott pilótákat a 7 BrTA-hoz az ATO alatt, akik közül bizony ott is hagyta a fogát már pár öreg, legalábbis az alakulat szépen elbúcsúztatta őket. Ők min repültek? Vagy tán úgy működött az ukrán légierő, hogy üzemben tartott gépeket amire nem volt személyzet? Mert ha valaki járt arra, akkor tudja hogy ha valami, hát ilyen a 2014 előtti pusztulatban nem volt.

Na akkor itt kicsit mélyedjünk el.
Előrebocsátom, hogy én is szolnoki végzettségű repülőgépmérnök vagyok, Kavas és Óvári Tanár Urak tanítványa, és bár a szavajárásuk szerint leképeztem magam pilótának ( :D ), előtte azért dolgoztam 10+ évet mint EASA B1 szakszós repülőműszaki. Repülőmérnöki tevékenységem zömét az Egyesült Királyságban végeztem.

Szóval ez a csontvázból repülőgépet történet - itt a vicc, hogy lényegében mindenkinek igaza van, attól függően, melyik szabálykönyvet/környezetet vesszük elő. Hurci tökéletesen leírta az állapotokat egy professzionális maintenance organization szemszögéből - amennyiben a gyári CMM/AMM alapján vesszük, egy hosszabb távra fűre kivontatott repülőgép nem alkalmas arra, hogy egy magas szervezettségű és üzemkultúrájú légierőbe visszakerüljön. Egy sima NDT (mag vagy EC) a sárkány nagyrészében ckrack hegyeket találna, de maga a felület is olyan korróziót szenved, hogy kezelés után már nem hozza azokat a szilárdsági mutatókat, ameire szükség van (főleg a szegecseknél megy szét az anyag). Az ilyen gép, amennyiben hatósági pecsétet szeretnének rá rakni és elvárni, hogy hozza azokat a paramétereket, melyet mondjuk egy C/D check után hoznia kell - az kvázi lehetetlen. Lényegében az egész gépet ki kell cserélni, újragyártani.

Viszont... amint írtam, egy "egy magas szervezettségű és üzemkultúrájú légierőbe visszakerüljön". Az érdekes kérdés akkor indul, ha ez nem elvárás. Vagyis ha azt kéri a hadvezetés, hogy repüljön és tudjon kilőni egy rakétát, de ennyi, nem vár el egy hosszabbtávon magas szinten használható valamit. Itt pedig átérünk abba a zónába, amire egy szakszós műszaki (és a helyi légügyi hatóság) elfordítja a fejét. Vagyis mondjuk egy vesztésre álló, kétségbeesett háborús helyzetbe. Mert igen, lehetséges egy fűre kivontatott gépet annyira összekandácsolni, hogy az repképes legyen - de minden létező airworthiness szempontot figyelmen kívül hagyva. Vagyis fel fog szállni (egypár alkalommal, vagy 1 óra repülés/100 óra karbantartás, lásd Iráni Légierő), kiold egy raksit is, ha kell - de az várható, hogy ha 3G-re le van limitálva a sárkány, hogy nem döntheted be 60 foknál jobban, hogy nem használhatsz utánégetőt, de még a gázkart is csak lassan mozgathatod, nincs semmi normálisabb elektronika, stb... hajtóműről már nem is beszélek.
Vagyis kihozhatsz egy szuper lekorlátozott képességű eszközt, belőve egy célfeladatra (pl CM/HARM inditás) - de az a pilótára egy igen veszedelmes eszköz lesz, ami egyben totálisan esélytelen a légvédelem vagy egy ellenséges vadász ellen, hiszen nem működik benne a harcászati elektronika nagyrésze, ahogy a sárkány sem bírja, ha belehúznak. vagy éppen túl sok repült órát vagy leszállást sem.

Na most ezt műszakilag ki lehet hozni - csakhogy ez inkább közelebb áll a restaurátori munkához, mint a valódi base maintenance feladathoz. Itt nem egy hatósági elvárás szerinti közös standardra hozol fel gépeket - hanem egyenként, állapot szerint a maxot kihozod belőle, és alkalmassá teszed amire ésszerően lehet. Radar, bármiféle besugárzásjelző, rádiónavigáció, ILS, stb. minek - rátesznek a műszerfalra egy GPS vevőt, a felpakolt fegyverzetnek egy konzolt, van egy rádió és kalap-kabát. Pl. az említett puhafalú tartály is ugyan utángyártható - de kibaszott sok pénzért és valszeg olyan minőségben, ami amúgy el nem fogadható semmiféle CoA-ban. Betehető, de a franc tudja, hogy fogja bírni a hőmérsékletingadozást, a kerozin korrozív hatását, a mechanikai igénybevételt, stb.
VFR-ben használható, semmivel sem rosszabb a Mad Max Toyotától, vagy a tyúkketreces tankoktól. Embert lehet vele ölni.

Szóval summa annyi, hogy a dolog kivitelezhető - de amit egy USAF/VKS/PLAAF a magas szintje miatt nem engedne meg, azt egy halálán lévő ország fegyveres ereje simán elfogadja, hogy valami robbanóanyagot tudjon az ellenség képébe küldeni, nem törődve annak hatékonyságával és pilótára való veszélyességével. De minden normális, békeidős normát megszegve, annak minden következményét vállalva.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 665
55 384
113
BIG BANG STRIKE Viharárnyékok, tengeri drónok és új F-16-osok
Ukrajna 100 napos terve, hogy végre lerombolja Vlad 3 milliárd fontos hídját és elvágja a hadigépezetet.

Görgessen lejjebb, hogy megnézze a The Sun grafikáját arról, hogy Putyin kercsi hídját végre lerombolhatják.

Ukrajna tisztviselői azt mondják, hogy július közepéig lerombolják Vlagyimir Putyin legkedveltebb hídját - így nagyjából 100 napjuk van arra, hogy véghezvigyék a majdnem lehetetlent.
A Storm Shadow rakétákkal, tengeri drónokkal és az újonnan érkezett F-16-osokkal a pokolra zúdítva a 3 milliárd font értékű építményt, végre elvághatják Oroszország egyetlen szárazföldi hídját a Krím felé - mondta egy fegyverszakértő a The Sunnak.
Putyin számára a 12 mérföld hosszú kercsi híd - amelyet befejezésekor "csodaként" üdvözölt - látható szimbóluma annak a látszatgyőzelmének, hogy "visszaadta" a Krímet a hazájának.

Ukrajna számára ez az első számú célpont - a 10 éves orosz megszállás groteszk megjelenítése.
Elpusztítása fontos lépés lenne a fekete-tengeri háború megnyerésében, mivel elvágna egy fontos orosz katonai utánpótlási útvonalat, és megfojtaná Putyin hadigépezetét.

Bryan Clark, a Hudson Intézet vezető munkatársa és a Védelmi Koncepciók és Technológiák Központjának igazgatója úgy véli, hogy Ukrajna teljes mértékben képes lenne erre - de ehhez megfelelő fegyverekre van szüksége.
A "világ legaktívabban védett hídját" egy "többirányú", "big bang" típusú légi és tengeri támadással lehetne ledönteni - mondta a The Sunnak.
Clark, aki a haditengerészeti műveletek és az elektronikus hadviselés szakértője, azt jósolta, hogy Storm Shadow rakétákat használnának a híd szerkezetének szétverésére, miközben pilóta nélküli robbanóhajók robbantanák fel a talapzatát.

Az ukrán kémügynökség, az SBU a múltban már két merész támadást is megrendezett. Mindkét alkalommal sikerült a hidat megjavítani.
Tavaly júliusban egy éjféli tengeri dróncsapás jelentős károkat okozott az útszakaszban, akadályozva Oroszországot abban, hogy tankokat és utánpótlást szállítson a Krímbe.
2022 októberében egy teherautóbomba tátongó lyukat ütött a híd közepén, felgyújtotta a vasúti pályát, és az út egy részét a vízbe süllyesztette.

Most Ukrajna egy heves harmadik támadást tervez - olyat, amely végleg lebontaná a hidat.

A múlt héten a kijevi katonai hírszerző ügynökség (HUR) kijelentette, hogy "2024 első felében" elpusztítják.
A HUR egyik tisztviselője kijelentette, hogy Ukrajna már rendelkezik "a legtöbb eszközzel e cél megvalósításához", és hogy ez része Volodimir Zelenszkij elnök tervének, amely szerint véget akar vetni az orosz tengeri jelenlétnek a Fekete-tengeren.
Kijevnek "nincs más választása", mint hogy az ellenséges vonalak mögötti célpontokra csapjon le - mondta a tisztviselő a The Guardiannek, hozzátéve, hogy a nyugati nagy hatótávolságú irányított rakéták elengedhetetlenek ehhez a tervhez.
Ha a kercsi híd tartósan veszélybe kerülne, Moszkva elveszítene egy fontos katonai utánpótlási vonalat.

Clark azt mondta: "Az egyik cél szimbolikus, az egyik cél a Fekete-tengeri Flotta utánpótlásának megakadályozása, a másik pedig a csapatainak elvágása és elűzése a félszigetről".

Egy, az ukrán védelmi minisztériumhoz közel álló forrás megerősítette a The Sunnak, hogy "ez abszolút megvalósítható".
"Ez csak egy híd, már korábban is többször jelentősen megrongálódott".

De hogyan tudna Ukrajna egy ilyen mutatványt véghezvinni?
Clark szerint először is a hídszerkezetek erősen megerősített felső részét kell megtámadni - az útpadkát, a híd burkolatát.

És ehhez szerinte legalább 20-40 "nagy hatótávolságú, 500 fontnál nagyobb hasznos teherbírású, állófegyverre van szükség".
Ukrajna arzenáljában csak a britek által szállított Storm Shadow cirkálórakéták és a francia SCALP megfelelője felel meg a követelményeknek.
A 800 ezer fontot érő, bunkerromboló fegyverek precizitásukról és a légvédelmi rendszerek kikerülésében való jártasságukról ismertek - ami elengedhetetlen a megszállt Krím körüli pajzs áttöréséhez.
Clark szerint elég erősek ahhoz, hogy szétszakítsák a híd szerkezetét, és lehetővé teszik, hogy "Ukrajna elég messziről támadja a hidat ahhoz, hogy elkerülje az orosz légvédelmet".
A Storm Shadow-kat több mint 200 mérföldről lehet kilőni, ami megkíméli Ukrajnát attól, hogy közelebb repülve kockáztassa értékes, de öregedő Mig-29-es és Szu-24-es flottáját - amely az ilyen rakéták indításához szükséges.
"Nagy aggodalomra ad okot Ukrajna számára, hogy csak kevés olyan repülőgépük van, amely képes ilyen támadás végrehajtására.
"Ha ezeket használják és veszteségeket szenvednek, akkor a jövőben képtelenek lesznek Storm Shadow támadásokat végrehajtani".

Az európai szövetségesek által küldött, amerikai gyártmányú F-16-osok a tervek szerint a következő két hónapban érkeznek meg - és elemzők szerint már néhány tucat is Ukrajna javára fordíthatja a légi háború menetét.
Kijev megvárhatja az érkezésüket, mielőtt lecsap a hídra - vetette fel Clark. De van egy bökkenő. Az F-16-osok még nem kompatibilisek a Viharárnyékokkal.
Ehelyett a szakértő úgy véli, hogy az F-16-osokat esetleg GPS-irányítású lőszerekkel kell feltölteni, "amihez sokkal közelebb kell menniük a célponthoz, és kockáztatniuk kell magukat".
Szerinte ez a nagy probléma, amivel Ukrajna most szembesül. "Az arzenáljukban lévő fegyverek és az indításukhoz szükséges repülőgépek közötti eltérés".

Ezután Clark kijelentette, hogy miután a híd felső szerkezeteit rakétákkal szétlőtték, meg kell támadni az alapját.
Ehhez szerinte nagyméretű, pilóta nélküli robbanófelszíni hajókat használnának a támaszok destabilizálására - valószínűleg kettőt-négyet "a veszteségek előrevetítése érdekében".
Egy hatalmas, a híd támaszára vezetett bomba lenne a megoldás. - Bryan Clark
A fegyverszakértő úgy véli, hogy az ukrán "Sea Baby" drónok - amelyeknek nagy szerepe volt Putyin fekete-tengeri flottájának elsüllyesztésében - "túl kicsik lennének, arra tervezték őket, hogy lyukakat üssenek a hajókon".
Clark szerint: "Egy híd alapjainak lebontásához egy nagyobb, pilóta nélküli hajóra lenne szükség, például egy átalakított, távirányítású uszályra vagy egy kis konténerhajóra.

"Ukrajna ezt a híd alapjának vezethetné, és felrobbanthatná. Oroszország megpróbálná megakadályozni, de egy ilyen nagy hajót nehéz lenne megállítani".
A fegyverszakértő kifejtette, hogy hihetetlenül nehéz szinkronizálni a drónok rohamát, hogy összehangolják a hídra gyakorolt robbanáshatásukat.

Így ehelyett "egyetlen hatalmas bomba, amelyet a híd tartószerkezetére irányítanak, lenne a megoldás.
"Ahogy a Baltimore Key híd összeomlásánál is láttuk, egy hajó egyenesen az alapzatába ütközött, és az egész összeomlott".
Clark úgy véli, hogy egy ilyen merész támadás mögött - a korábbi rajtaütésekhez hasonlóan - valószínűleg az SBU állna.
Az eredmények magukért beszélnek - Ivan Lukashevych dandártábornok
"Ők azok, akiknek a technológusokkal együtt kell dolgozniuk, hogy egy nagyobb hajót felszereljenek egy távvezérléshez, ahogyan eddig is sikeresen tették a kis drónokkal."
Kijelentette, hogy Oroszországnak "nehéz lesz védekeznie" mind a rakétacsapások, mind a robbanékony tengeri drónok ellen.
Az ukrán HUR-t és az SBU-t is elértük kommentárért.

CSATA A KRÍMÉRT
A Krím elleni frontális támadást mindig is túlságosan nehéznek tartották.
Úgy tűnik, Kijev terve eddig az volt, hogy addig ostromolja az elcsatolt félszigetet - folyamatos támadásokat indítva szárazföldről, tengerről és a levegőből -, amíg az orosz erők számára tarthatatlanná nem válik annak megtartása.
John Herbst volt ukrajnai nagykövet korábban a The Sun című napilapnak azt nyilatkozta, hogy szerinte Ukrajna legfőbb célja mindig is az volt, hogy a Kercsi híd lerombolásával elszigetelje a félszigetet Oroszországtól.
Mivel az utánpótlási vonalak veszélybe kerültek és erőiket kiszorították, Herbst azt mondta: "ez jelentősen megnövelné a háború költségeit [Putyin] számára, és könnyen lehet, hogy Oroszország elhagyja a Krímet".
Már csak az a kérdés, hogy mikor lesznek meg a megfelelő hozzávalók hozzá.
De Kijev már bizonyította, hogy képes egy ilyen offenzív akcióra.
Zelenszkij erői szinte következetesen behatolnak a Krímbe, kiterjesztik szabotázsakcióikat és kifejlesztik saját, nagyobb hatótávolságú rakétáikat, hogy mélyen a Krím belsejében lévő célpontokra csapást mérjenek.
Meglepő sikert arattak tengeri dróntámadásaik.
Ukrajna most azt állítja, hogy Putyin egykor félelmetes fekete-tengeri flottájának egyharmadát elsüllyesztette, és ami megmaradt belőle, azt éppen most helyezik át egy haditengerészeti bázisra egy szakadár grúziai régióban.
A dandártábornok, a haditengerészet parancsnoka, dr. Ivan Lukashevych, az SBU-tól - aki a 2023 júliusában a kercsi híd elleni "Sea Baby" támadást irányította - a múlt hónapban kijelentette: "Amíg az ellenség egy vadállat, addig vadászni fogunk rá".

- És igen, ezek az agyatlan lények már eddig is többszáz milliót költöttek erre.
Ha sikerül is esetleg megszakitani a hidat, azt az oroszok újra ( és újra...) rendbe fogjâk hozni. És ezt a képességüket Kiev/nyugat nem tudja megszüntetni. És ez a lényeg szerintem.
Mellékesen, épül a szárazföldi út ès vasút.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 555
113
Ez őrület: francia katonai egység érkezett Ukrajnába

A francia védelmi minisztérium a francia hadsereg egy egységét helyezte át Szlovjanszkba, amely a város védelmét fogja kiépíteni a kerület körül, remélve, hogy megállítja az orosz csapatok előrenyomulását. Ez a francia hadsereg egysége tüzérségi felderítéssel foglalkozó szakemberekből, valamint olyan tisztekből áll, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek a védelmi építmények és erődített területek építésében.


Súlyos csapás Szlavjanszkra: Az oroszok ""kiszellőztették"" a francia idegenlégió 100 tagjait


Az orosz rakétacsapatok eltalálták azt a helyet, ahova az Idegenlégió 100 francia katonáját telepítették, akik Szlavjanszk városába érkeztek, hogy a francia CAESAR légelhárító ágyúkat bevegyék, amikor az oroszok támadásba lendülnek a város ellen.

Szlavjanszk egyharmadát a katonaság lezárta, és az utcán minden polgárt ellenőriznek, hogy nem találnak-e iratokat és okostelefonokat.
Ellenőrizetlen jelentések szerint még Pavlogradból is érkeztek mentők.
 

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 460
10 571
113
Ez őrület: francia katonai egység érkezett Ukrajnába

A francia védelmi minisztérium a francia hadsereg egy egységét helyezte át Szlovjanszkba, amely a város védelmét fogja kiépíteni a kerület körül, remélve, hogy megállítja az orosz csapatok előrenyomulását. Ez a francia hadsereg egysége tüzérségi felderítéssel foglalkozó szakemberekből, valamint olyan tisztekből áll, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek a védelmi építmények és erődített területek építésében.


Súlyos csapás Szlavjanszkra: Az oroszok ""kiszellőztették"" a francia idegenlégió 100 tagjait


Az orosz rakétacsapatok eltalálták azt a helyet, ahova az Idegenlégió 100 francia katonáját telepítették, akik Szlavjanszk városába érkeztek, hogy a francia CAESAR légelhárító ágyúkat bevegyék, amikor az oroszok támadásba lendülnek a város ellen.

Szlavjanszk egyharmadát a katonaság lezárta, és az utcán minden polgárt ellenőriznek, hogy nem találnak-e iratokat és okostelefonokat.
Ellenőrizetlen jelentések szerint még Pavlogradból is érkeztek mentők.
A képen látható katonák szinte biztosan nem légiósok. A középen ülőnek látszik valamennyire a rendfokoeati jelzése, egy szakaszvető de nem légiós. Az egyenruha és a felszerelés sem Uniform, a legióban ez nem így van, sőt alapvetően csak az SF nél van így.
A legiónak nincs tüzérsége így nehezen kezelhetik a Caesar okat.
Ez a cikk szerintem csak egy javított változata a néhány nappal ezelőttinek.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 857
30 530
113
Ez őrület: francia katonai egység érkezett Ukrajnába

A francia védelmi minisztérium a francia hadsereg egy egységét helyezte át Szlovjanszkba, amely a város védelmét fogja kiépíteni a kerület körül, remélve, hogy megállítja az orosz csapatok előrenyomulását. Ez a francia hadsereg egysége tüzérségi felderítéssel foglalkozó szakemberekből, valamint olyan tisztekből áll, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek a védelmi építmények és erődített területek építésében.


Súlyos csapás Szlavjanszkra: Az oroszok ""kiszellőztették"" a francia idegenlégió 100 tagjait


Az orosz rakétacsapatok eltalálták azt a helyet, ahova az Idegenlégió 100 francia katonáját telepítették, akik Szlavjanszk városába érkeztek, hogy a francia CAESAR légelhárító ágyúkat bevegyék, amikor az oroszok támadásba lendülnek a város ellen.

Szlavjanszk egyharmadát a katonaság lezárta, és az utcán minden polgárt ellenőriznek, hogy nem találnak-e iratokat és okostelefonokat.
Ellenőrizetlen jelentések szerint még Pavlogradból is érkeztek mentők.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 475
19 179
113
Ez őrület: francia katonai egység érkezett Ukrajnába

A francia védelmi minisztérium a francia hadsereg egy egységét helyezte át Szlovjanszkba, amely a város védelmét fogja kiépíteni a kerület körül, remélve, hogy megállítja az orosz csapatok előrenyomulását. Ez a francia hadsereg egysége tüzérségi felderítéssel foglalkozó szakemberekből, valamint olyan tisztekből áll, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek a védelmi építmények és erődített területek építésében.


Súlyos csapás Szlavjanszkra: Az oroszok ""kiszellőztették"" a francia idegenlégió 100 tagjait


Az orosz rakétacsapatok eltalálták azt a helyet, ahova az Idegenlégió 100 francia katonáját telepítették, akik Szlavjanszk városába érkeztek, hogy a francia CAESAR légelhárító ágyúkat bevegyék, amikor az oroszok támadásba lendülnek a város ellen.

Szlavjanszk egyharmadát a katonaság lezárta, és az utcán minden polgárt ellenőriznek, hogy nem találnak-e iratokat és okostelefonokat.
Ellenőrizetlen jelentések szerint még Pavlogradból is érkeztek mentők.
Tudom, hogy Te csak a hírt hoztad, de a CAESAR "légelhárító" ágyú? Én úgy tudtam, hogy sima tűzérség.
(A másik, hogy korábban itt volt hír ugyanerről az egységről, hogy az a Francia Idegenlégió 3REI ezrede, amelyik Francia Guyaneban állomásozik. Nehezen hiszem, hogy Szlavjanszkba kerültek volna áthelyezésre. Ha mégis, akkor hamarosan megsokasodnak a síbalesetek az ezrednaplóban... (bocs azoktól, akiket ez személyesen érint))
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 367
9 997
113
Ez őrület: francia katonai egység érkezett Ukrajnába

A francia védelmi minisztérium a francia hadsereg egy egységét helyezte át Szlovjanszkba, amely a város védelmét fogja kiépíteni a kerület körül, remélve, hogy megállítja az orosz csapatok előrenyomulását. Ez a francia hadsereg egysége tüzérségi felderítéssel foglalkozó szakemberekből, valamint olyan tisztekből áll, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek a védelmi építmények és erődített területek építésében.


Súlyos csapás Szlavjanszkra: Az oroszok ""kiszellőztették"" a francia idegenlégió 100 tagjait


Az orosz rakétacsapatok eltalálták azt a helyet, ahova az Idegenlégió 100 francia katonáját telepítették, akik Szlavjanszk városába érkeztek, hogy a francia CAESAR légelhárító ágyúkat bevegyék, amikor az oroszok támadásba lendülnek a város ellen.

Szlavjanszk egyharmadát a katonaság lezárta, és az utcán minden polgárt ellenőriznek, hogy nem találnak-e iratokat és okostelefonokat.
Ellenőrizetlen jelentések szerint még Pavlogradból is érkeztek mentők.
Kezdünk a Hihetetlen Magazin színvonalára elérni. THIS IS CRAZY
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 005
83 027
113

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 883
65 657
113
Tudom, hogy Te csak a hírt hoztad, de a CAESAR "légelhárító" ágyú? Én úgy tudtam, hogy sima tűzérség.
(A másik, hogy korábban itt volt hír ugyanerről az egységről, hogy az a Francia Idegenlégió 3REI ezrede, amelyik Francia Guyaneban állomásozik. Nehezen hiszem, hogy Szlavjanszkba kerültek volna áthelyezésre. Ha mégis, akkor hamarosan megsokasodnak a síbalesetek az ezrednaplóban... (bocs azoktól, akiket ez személyesen érint))
Azert legelharito mert a Lancetet is kiszedi.

Az ilyen külföldi fegyvereses heti "információkat" nem kell annyira komolyan venni. Ezeknek a célja az adott ország kozvelemenyenek szondazasa, manipulalasa, figyelem fenntartása a témában, illetve ezaltal a vezető politikusok visszatartasa attól hogy ténylegesen csapatokat küldjenek be.
A hírt felkapjak egy adott országban és a közvélemény valamint a szakértők kimatekozzak, ki tárgyalják hogy mi volna ha...
Plusz saját csapatok motivalasa, koncentráció fenntartása, stb. Egyébként ha elég sokszor mondják egyszer be fog jönni, lásd a Leopardot is már hónapokkal előtte látták a fronton mi hogy oda ért, de egyszer csak odaert.
Amúgy mindenki számára azért remélem világos hogy igenis vannak Ukrajna területén a vele szövetséges országokból "segítők".


Kanada nemek közötti egyenlőségen alapuló aknamentesítés a fenntartható jövőért Ukrajnában elnevezésű projektet indít. Trudo...


Megrohantak az ukrán követségeket a haza nem térni vágyok. Hatalmas sorok alakultak ki.


Kulaba szembe egy az USA akaratával finomíto ügyben.
Egyébként valami motoszkalas van legvedelem ügyében, lengyelek közelebb húzódnak az ukrán határhoz így besegitenek állítólag. Valamint küldenek egy halom régi rakétát ami még elfekvoben maradt nekik, valamint a németek egy újabb megsemmisülésre váró Patriotot.