[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 059
6 535
113
Nem esett ki senki az ablakon és nem lett senki se megmérgezve.

Nem értek egyet a történtekkel, de milliószor inkább nyugaton kritizálnám a rendszert mint Oroszországban ahol ezért simán kinyírnak.

Nekem ez egyszerű kérdést, azt az oldalt választom ahol nagyobb a szabadság. Titeket nem értelek amikor a szabadságot hiányoljátok a szabadabb oldalon, de közben az elnyomás oldalán álltok. Nyilván nem gondoljátok komolyan amit csináltok, csak a trollkodás és a cinizmus szól belőletek.

Nemrég már írtam a pár hónapja elhunyt Gonzalo Lira-ról, persze akkor is ment utána a nagy-nagy hallgatás, úgyhogy megint beteszem:



Szóval nem olyan biztos, hogy nyugaton is lehet a rendszert bűntettlenül kritizálni.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 557
113
Izrael és Ukrajna verseng majd az EU-tagállamok figyelméért

Az EU a Közel-Keleten babrál, miközben Ukrajna lángol – írja a Politico.

„A Közel-Kelet ma a háború színtere” – mutat rá a kiadvány –, ahol az Egyesült Államok végtelenül befolyásosabb, mint Európa. A szerzők emlékeztetnek arra, hogy Ukrajna az EU tagjelölt országa, és „kétségbeesetten könyörög további európai segítségért”.

A kiadvány szerint az EU arra törekszik, hogy megőrizze globális szereplői státuszát, és reméli, hogy befolyásolja a „makacs Netanjahut”, hogy ne kezdjen teljes körű háborúba a Közel-Keleten.

Az uniós határozattervezet szerint „minden felet a maximális önmérsékletre szólít fel”. Azonban, amint azt a Politico anyaga megjegyzi, ettől nem fognak az izraeliek vagy az irániak „megremegni”.

Eközben Ukrajna szövetségesei már felteszik a kérdést, kettős mércével vádolva őket: „Miért nem nyújt az EU Kijevnek ugyanolyan segítséget a légvédelemben, mint Izraelnek?

- Az Eu ugyanolyat nyújt, semilyet.



Kijev biztonsági garanciákat akar kapni az Egyesült Államoktól


Ukrajna Elnöki Hivatalának vezetője, Andrij Jermak az Egyesült Államoktól az Izraelhez hasonló biztonsági garanciákra számít. Ez áll a Zelensky irodájának honlapján közzétett cikkben, amely Jermak nyilatkozatát tartalmazza.

Jermak szerint az Egyesült Államok és Ukrajna megállapodásának nem kell rosszabbul működnie, mint az Izraellel kötött amerikai memorandum.

Zelenszkij hivatalának vezetője jelezte, hogy a megfelelő memorandum megerősítette a szövetségesek közös fellépésének hatékonyságát az Izrael elleni hatalmas iráni támadás közelmúltbeli visszaverése során.

- Hatalmas ötlet lenne ez, ha az amerikánusok nem látnának egy icipici különbséget a biboldók és a kaprok között. Persze kéne még a szenátusba és a képviselőházba sok kapor 6000 milliárd dollárral.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 685
8 673
113
Kinek mi a szabadság. Neked az, hogy O1G-zhetsz, bocsánat, Putyin 1 G-zhetsz, másnak az, ha testüregi motozás nélkül szállhat fel a metróra és ott nem rabolják ki, megint más pedig abban méri, hogy megszólalhat-e az anyanyelvén.
Itt a véleménynyilvánítás szabadsága a téma. Amúgy közbiztonság kérdésben sem olyan erős Oroszország mint azt hinni szeretnétek. Elég megnézni a gyilkossági statisztikákat. Oroszországban sincs rend...
Miért kell folyton kritizálni egy rendszert? Mást nem lehet csinálni?
Tehát tökmindegy hol vagy keleten vagy nyugaton vagy itt közepén csak kritizálni akarsz.
Építeni a szocializmust, vagy a demokráciát, vagy csak egy kutyaolat bezzeg smafu. Ehh...
A rendszer érdeke is hogy legyen kritika. Egyébként nagyon nem szeretek beállni a sorba segget nyalni. Ha valami jó azt csendben tudomásul veszem, elvégre úgy kell lennie. Ha meg valami problémás azt szóvá teszem.

Az a rendszer pedig amelyik a kritikából tud építekezni hosszabb távon mindenképp jobb lesz mint az amit az önkény irányít.
Te tuti valami A. I. vagy...talán valami troll-program. Az képtelenség hogy egy ember ennyire ignorálni tudjon minden más véleményt, információt, főleg ha az a infó v vélemény nyilván valóan igaz.
Én nem ignorálok semmit. Összevetek mindent és az alapján egyértelmű hol jobb élni hol nagyobb a szabadság és a jólét.

Én látom azt hogy ti ignoráltok minden negatívumot Oroszországgal kapcsolatban.
Oroszországban az ablakból kiesések, és hasonló módszerek azok az oligarchákat, a katonatiszteket, a hírszerzőket, és a kormányhivatalnokokat fenyegetik.

A kisembert fenyegeti ilyen dolog ? Szerinted a nevenincs szimbirszki illetőségű illetőt is meghurcolják egy netes komment miatt ?
Szerintem simán megteszik.
Az én meglátásom szerint a kisember politikai véleménye nem érdekli a kormányt / politikai hatalomgyakorlókat, amíg az át nem megy szervezkedésbe, és nem is figyelik.
A csírájában akarnak elfojtani mindent ami a hatalom akaratával ellentétes.
Ha Oroszországban sztálini rendőrállam van, mindenki megfigyel mindenkit alapon, akkor mégis hogyan történhetett meg a közelmúltban terrortámadás Moszkvában ?
Egyrészt semmilyen rendszer sem tökéletes. Másrészt hogy nem ellenőriztek egy tömegrendezvényt a terrorveszélyre való küldöldi jelzések után sem? Miért nem értek oda időben a rendvédelmi szervek? Vagy borzasztóan működik Oroszország vagy szándékosan hagyták.
Ha arról kommentelnek / videóznak a nagy nyilvánosság előtt, hogy le kéne lőni XY politikust / vagy az elnököt / vallásháborút csinálni / érvénytelen az alkotmány, azért bárhol, vagyis az USA-ban, és még Magyarországon is az illetőre uszítják az FBI-t / Amerikai Hadsereget / TEK-et, nem csak az orosz rendőrségi kommandó megy házkutatásokra.
Nyilván a szólásszabadságnak is van határa, ez teljesen oké.



Én Instagramon, igen, az Instagramon, meg a Youtube-n, és nem a VKontaktén követek amerikaiakat, osztrákokat, olaszokat, franciákat, izraelieket, és még oroszokat is.


Aki oroszokat követek, a következő helyekről valók:

- Szentpétervár

- Rosztov-na-Donu

- Moszkva

- Kosztanaj (Észak-Kazahsztán)

- Szljugyjanka (Bajkál-tó délnyugati vége)

- Jakutföld / Szaha

- Vlagyivosztok


Ezek fehér, orosz - oroszok, a kivételek egy jakut / szaha, és egy ismeretlen etnikumú, de full ázsai lány. A 11 oroszból mindössze kettő nem orosz.

Jakutföldet kivéve tulajdonképpen átlagemberként ott is pont ugyanúgy eléldegélnék középosztálybeliként, normális életszínvonalon, és szabadon, mint itthon, Magyarországon.

Jakutföldre azért nem mennék, mert az a permafroszton fekszik ...
Szerintem Magyarország sokkal szabadabb hely mint Oroszország. Nyilván ha meghúzod magad mindenhol meg tudsz élni. Az emberek alkalmazkodnak a rendszerhez, ezért működik az elnyomás.
Krisztike,ha már ennyire aggódsz,mondanál valamit Julian Assange ügyéről?
Pozíciójával visszaélve titkokat szivárogtatott ki. Ezt sehol se tűrik.
Nemrég már írtam a pár hónapja elhunyt Gonzalo Lira-ról, persze akkor is ment utána a nagy-nagy hallgatás, úgyhogy megint beteszem:



Szóval nem olyan biztos, hogy nyugaton is lehet a rendszert bűntettlenül kritizálni.
Ukrajna ilyenkor nyugat?
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 452
16 799
113
Itt a véleménynyilvánítás szabadsága a téma. Amúgy közbiztonság kérdésben sem olyan erős Oroszország mint azt hinni szeretnétek. Elég megnézni a gyilkossági statisztikákat. Oroszországban sincs rend...

A rendszer érdeke is hogy legyen kritika. Egyébként nagyon nem szeretek beállni a sorba segget nyalni. Ha valami jó azt csendben tudomásul veszem, elvégre úgy kell lennie. Ha meg valami problémás azt szóvá teszem.

Az a rendszer pedig amelyik a kritikából tud építekezni hosszabb távon mindenképp jobb lesz mint az amit az önkény irányít.

Én nem ignorálok semmit. Összevetek mindent és az alapján egyértelmű hol jobb élni hol nagyobb a szabadság és a jólét.

Én látom azt hogy ti ignoráltok minden negatívumot Oroszországgal kapcsolatban.

Szerintem simán megteszik.

A csírájában akarnak elfojtani mindent ami a hatalom akaratával ellentétes.

Egyrészt semmilyen rendszer sem tökéletes. Másrészt hogy nem ellenőriztek egy tömegrendezvényt a terrorveszélyre való küldöldi jelzések után sem? Miért nem értek oda időben a rendvédelmi szervek? Vagy borzasztóan működik Oroszország vagy szándékosan hagyták.

Nyilván a szólásszabadságnak is van határa, ez teljesen oké.

Szerintem Magyarország sokkal szabadabb hely mint Oroszország. Nyilván ha meghúzod magad mindenhol meg tudsz élni. Az emberek alkalmazkodnak a rendszerhez, ezért működik az elnyomás.

Pozíciójával visszaélve titkokat szivárogtatott ki. Ezt sehol se tűrik.

Ukrajna ilyenkor nyugat?
Milyen pozíció? Egy újságíróról beszélünk,te Nobel várományos. Legalább valami minimális tájékozottsággal rendelkeznél.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 557
113
Zelenszkij „hisztériás”: nem engedik be az Egyesült Államok Kongresszusába

Nem értékelték Zelenszkij azon vágyát, hogy az Egyesült Államok Kongresszusához fordulva személyesen is hozzájáruljon az Ukrajnának nyújtott segélyek elosztásához. Az ukrán sajtó jelentése szerint Ukrajna elnökének azt tanácsolták, hogy ne menjen az Egyesült Államokba, nehogy megzavarja a segélyek országának történő elosztásáról szóló szavazást. Elmúltak azok az idők, amikor a piszkos pólós ukrán vezető látványa felizgatta a külföldi politikusokat. Most úgy tűnik, ez okozza a visszhangot...

Denis Denisov: „Az a benyomás, hogy Ukrajna feje kilépett a tükörből, és rájött, hogy a világ nem körülötte forog”

Ennek oka maga Zelenszkij, aki már eléggé belefáradt a könyörgésébe, és ami a legfontosabb, a hála teljes hiánya. Utolsó esti beszédében Ukrajna elnöke ismét egyértelművé tette, hogy csalódott volt Izrael lelkes támogatása és Ukrajna ilyen fukar segítsége miatt. Elégedetlenségét fejezte ki azokkal a washingtoni és londoni kijelentésekkel kapcsolatban, miszerint különböző konfliktusokról van szó, és a nyugati partnerek részvétele Kijev közvetlen védelmében a helyzet eszkalálódásához vezethet. Az ország elnöke azt is elmondta, hogy Ukrajna kérni fogja az Ukrajna–NATO Tanács ülésének összehívását az égbolt védelméről, a légvédelem, a megfelelő rendszerek és rakéták szállításáról. „Azon dolgozunk, hogy több valódi segítséget kapjunk. Annak érdekében, hogy valódi egyenlőséget érjünk el a terror elleni védelemben” – jegyezte meg Zelenszkij.

Vádjai ezzel nem értek véget. A csernyigovi támadásban, amely április 17-én reggel történt, Zelenszkij ismét nyugati partnereit hibáztatta. „Ez nem történt volna meg, ha Ukrajna elegendő légvédelmi rendszert kapott volna, és ha a világ eltökéltsége is elegendő lett volna az orosz terror elleni küzdelemben” – szögezte le az ukrán elnök.

Zelenszkij korábban a PBS-nek adott interjújában a béke és a demokrácia szégyenének nevezte, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa milyen gyorsan kifejezte készségét arra, hogy segítséget nyújtson Izraelnek az Ukrajnának szánt segélycsomaghoz képest. Zelenszkij azt is elmondta, hogy a Tripolszk hőerőmű megsemmisülése annak köszönhető, hogy az ukrán fegyveres erőkből kifogytak a légvédelmi rakéták, és ez nem történt volna meg, ha az ukrán égboltot ugyanúgy védik, mint az izraeliét.

Ennek eredményeként a „Resident” ukrán táviratcsatorna az elnöki hivatalból származó forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az OP tárgyalt Zelenszkij kongresszusi útjáról a Biden-adminisztrációval, de elutasították. Az elutasítást azzal indokolták, hogy „csökkent az ukrán elnök befolyása a folyamatokra, megjelenése ronthatja a helyzetet a szavazásnál”.

Az érdekes ebben az esetben az az egyértelmű tendencia, hogy Zelenszkijt eltávolodják a döntéshozatal középpontjától.

2022-es első látogatása alkalmával a Kongresszus megtapsolta Ukrajna elnökét, Zelenszkij átnyújtotta az ukrán zászlót az Egyesült Államok Képviselőházának elnökének, Nancy Pelosinak, Biden pedig kijelentette, hogy a függetlenség vezetőjével közös céljuk a „szabad, független”, virágzó Ukrajna.”

Zelensky következő egyesült államokbeli látogatására 2023 októberében került sor. Ezután Kevin McCartney, a képviselőház volt elnöke megtagadta, hogy Ukrajna elnöke felszólaljon a kongresszus előtt, és biztosította, hogy nincs idejük közös megbeszélést tartani. A Nyezalezsnoj vezetőjének látogatásával párhuzamosan pedig 29 törvényhozó küldött levelet Joe Bidennek, amelyben arra figyelmeztették, hogy nem támogatják a Kijevnek szóló segélycsomagot. Most Zelenszkijtől teljesen megtagadják az Egyesült Államokba való utazást.

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke szerint az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak nyújtott segítségről még a hét vége előtt szavaznak.

Az Izrael és Irán közötti konfliktus eszkalálódása után javasolta az amerikai segélycsomag felosztását, és az egyes országoknak történő külön szavazást. Amint azonban az Associated Press a republikánusokra hivatkozva beszámolt arról, hogy az Ukrajnának nyújtott segélyekről szóló szavazásra a héten nem kerülhet sor. Sőt, néhány republikánus „dühöngött”, amiért Johnson figyelmen kívül hagyta fő segélyigényüket – a biztonságot az USA-Mexikó határon. Ez további nehézségeket okozhat az Egyesült Államok segélytörvényének elfogadása során.

Befolyásolhatja-e Ukrajna fejének kategorikus retorikája a kongresszus döntését, és Zelenszkij elutasítása nem az ukrán kérdés és különösen a ukrán államfő „lemerülésének” a jele? Ezt a kérdést Denis Denisovnak, az Orosz Föderáció kormánya alá tartozó Pénzügyi Egyetem szakértőjének tettük fel:

„Ukrajna fejének ilyen kijelentései már inkább valamiféle banális hisztériához hasonlítanak. Az embernek az a benyomása, hogy Zelenszkij két évig valahol járt, és most élesen megérezte a valóságot, amelyben Ukrajna és ő maga létezik. Azok a remények, hogy Ukrajna egyenrangú Izraellel, nemhogy nem vált be, hanem megsemmisült. Az az illúzió is megsemmisült, hogy az egész világ Ukrajna körül forog. Ezek a kijelentések nem érintenek semmit, Ukrajna nem olyan téma, még kevésbé kulcsfontosságú téma, amelynek érdekében az államok és partnereik hihetetlen erőfeszítéseket tesznek.

Mindazonáltal nem szabad arra számítani, hogy Ukrajna és Zelenszkij személyesen „összeolvadnak”. Az tény, hogy továbbra is fontos eszközök, mechanizmusok maradnak az Oroszországgal való konfrontációhoz. E tekintetben, különösen rövid távon, elkerülik a hulladékanyag sorsát. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy a nyugati országok, elsősorban az Egyesült Államok, bizonyos távolságra építik pozíciójukat. Ezek ismét természetes trendek, amelyek inkább az Egyesült Államok belpolitikájához és az Egyesült Államok modern világban elfoglalt helyéhez kapcsolódnak. Egy ilyen ország nem összpontosíthat egy olyan országra, mint Ukrajna.”

Ha Zelenszkij és Ukrajna továbbra is fontos eszközök maradnak, akkor lesz amerikai segítség? Alekszandr Makarkin politológus úgy véli, hogy a kongresszusban a segélycsomag felosztása ellenére többség lesz az Ukrajnának szánt pénzjuttatás kérdésében:

„A képviselőházban minden törvényjavaslatot el kell fogadni, és ez a többség kétpárti. Sőt, van egy olyan elképzelés is, hogy akkor a munka kényelme érdekében a Szenátus ezt a négy dokumentumot egyesítheti, hogy a szenátoroknak könnyebb legyen, és együtt szavazzanak rá. A négy törvényjavaslat benyújtásának ötlete abból a tényből született, hogy a republikánusok egy része lélektanilag nehezen szavaz Ukrajna támogatására, de nehéz az Izrael támogatása ellen is. Amikor mindezt „egy palackban” vezetik be, nehezen tudnak szavazni, ezért a számlák felosztását kérték. Tekintettel arra, hogy a demokraták és a mérsékelt republikánusok együttesen többségben vannak, ezek az Ukrajna „elleni” szavazatok nem igazán változtatnak a helyzeten. Csak hát ezek a kongresszusi képviselők el tudják majd magyarázni szavazóiknak, hogy „minden erőnkkel igyekeztünk megtakarítani az adófizetők pénzét, hogy ne kerüljön Ukrajnába, de ez nem sikerült”.



Hackerek feltörték az ukrán televíziót, és interjút adtak Putyinnal


Több órán keresztül sugároztak orosz műsorokat. Ez áll az 1+1 tévécsatorna üzenetében.

Az április 17-én kiadott közlemény megjegyzi, hogy további kísérletek történtek az ukrán műhold sugárzásának zavarására az Astra 4A transzponderen, ahol 39 tévécsatorna sugároz.

A közvetítés jelenleg fel van függesztve a probléma megoldásáig.

A közösségi oldalakon közzétett képernyőképekből ítélve az ukránoknak egyebek mellett Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Tucker Carlson amerikai újságíróval készített interjúját mutatták be.



Kaluga közelében találtak egy meteorológiai léggömböt bombával

A kalugai régió Tarusszkij körzetének vezetője, Mihail Golubev egy robbanóanyagot szállító időjárási ballon felfedezéséről számolt be a rábízott területen. A tisztviselő megjegyezte, hogy „különböző régiókban rögzítettek már robbanóanyagot tartalmazó időjárási léggömböt”.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 012
23 335
113
Ahogy a mondás tartja ahol fűrészelnek ott hullik a forgács ..

az S-400 kitárazott vagy csak simán kiszedték ? erről van valakinek bármiféle infója ? nyilván nem egy túlmisztifikált wunderwaffe (csak egy "szar" orosz) ,de érdekelne ettől függetlenül,mert mint láttuk csodák azért nincsenek se keleten (S-400) se nyugaton (Patriot,iron Dome) .
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 955
21 715
113
Milyen pozíció? Egy újságíróról beszélünk,te Nobel várományos. Legalább valami minimális tájékozottsággal rendelkeznél.
Úgy látom grigorij után te kezdtél bele az online önsanyargatásba. Miért nem rúgatod magad egyszerűen tökön valakivel? Az is tud ennyire fájni hidd el! :D
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 059
6 535
113
Ukrajna ilyenkor nyugat?

Gonzalo Lira apja leírta, hogy közvetlenül azután és kifejezetten azért tartoztatták le a fiát, mert Bident, Harist és Nuland-ot kritizálta. Kifejezetten az amerikai kormányt teszi felelősé, akárcsak Elon Musk, Trucker Carson és David Sacks. Leírják, hogy az ukránok csak bábok voltak ebben a történetben és csak végrehajtották, amit Washington-ból utasítottak.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 141
12 100
113
Ahogy a mondás tartja ahol fűrészelnek ott hullik a forgács ..

az S-400 kitárazott vagy csak simán kiszedték ? erről van valakinek bármiféle infója ? nyilván nem egy túlmisztifikált wunderwaffe (csak egy "szar" orosz) ,de érdekelne ettől függetlenül,mert mint láttuk csodák azért nincsenek se keleten (S-400) se nyugaton (Patriot,iron Dome) .
egy sikeres támadással megcsapták és beindultak a rakéták.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
908
10 306
93
Rendben, csak a vita kedvéért tegyük fel, hogy az ukránok össze tudnak legózni Szu-24-eseket, mert annyira akarják. (Továbbra is állítom, hogy nem tudnak, és ahogy pusztítja az orosz az iparukat, egyre kevésbé fognak tudni. Mert az akarás ehhez kevés. Alkatrésznek kanibalizálhatják a félretolt roncsokat, de ennyi.)
Lenne egy egyszerű kérdésem: Hol vannak az általad vizionált "összekendácsolt" Szu-24-esek?
Visszaolvastam 2024 elejéig - tovább nem volt türelmem - 4 db olyan támadás volt ahol bizonyítottan Szu-24-est használtak, és 5 olyan, ahol nem jelölték meg a támadót, de Storm Shadow bevetés volt, ami feltételezi a 24-esek bevetését. Tudtommal a kaproknál más nem tudja indítani. További 1 alkalommal az oroszok bemértek 2 légi célt, de támadásra nem került sor. A repülés karakterisztikája viszont annyira egyezett a Krím elleni Szu-24-es bevetésekével, hogy feltételezhetően ezt is azokkal repülték. Hogy sikertelen támadás volt, vagy kiképzési repülés, azt nem tudom.
Ez ugye kereken 10 bevetés, amiből 1 alkalommal 3 db, 4 alkalommal 2 db, egyébként pedig 1 db gép repült. Mindez három és fél hónap alatt. Ennyi bevetést simán lerepülhetett az eddig sikeresen rejtegetett pár gép.
Szóval hol vannak a feltámasztott gépek? Nem akarják eléggé az ukránok? Arra várnak, hogy még nagyobb szarban legyenek, és akkor fogják csak akarni?

Visszatérve az eredeti témára, mert az ukránokat csak te hoztad képbe, egy kicsit elbeszélünk egymás mellett. Te állítod, hogy ha az orosz akarja akkor tud gyártani / nagyjavítani MiG-31-eseket és Szu-24M-eket a még senki által sem látott FAB-3000-es siklóbomba hordozására. Ez valószínűleg így is van, mert nekik legalább megvan rá a lehetőségük.
Én viszont azt állítottam, hogy nem fognak egyik típusból sem gyártani / nagyjavítani egyet sem erre a célra, mert túl sok időbe, energiába és pénzbe kerülne. Nincs rá szándék. Nem tudom érzed-e a különbséget?

Ennek ellenére, ha holnap, vagy bármikor a háború folyamán felbukkanna néhány bizonyíthatóan "összekendácsolt" ukrán Szu-24-es, vagy fénykép / videó jelenik meg FAB-3000-es siklóbombával függesztett orosz MiG-31-esről, vagy Szu-24M-ról, rögtön hajlandó leszek elismerni, hogy neked volt igazad. Addig viszont nem!
Ketté kell választani a 22 előtti és utáni időszakot, ami az ukrán Szu-24-eseket illeti, legfőképpen azért mert 22 után ezekről a gépekről töredék infó jött ki mint a többi típusról, ami a feladatköre miatt valahol érthető is, az egyetlen olyan gép ami mélységben is tud csapást mérni, ráadásul ez az a típus ami az ukránokat támogató országoknak is fontos. 22 előtt nőtt a rendszerben álló gépek száma, akkor még nyilván mind a Motor, mind a NARP zavartalanul működött, már ömlött a pénz, ekkor relatíve nyitott volt a légierő is, és ez elég anyaggal látta el az amatőr elemzőket. 22 után ami fotót láttam az kimerült pár letakart oldalszámú, de valóban a festéséből adódóan még a háború előtt közvetlenül üzemelő gépből, illetve egy, részben alapozó színű gépről készült vacak fotó ami viszont már kendács gyanús.
Így leginkább maradnak a közvetett bizonyítékok arra hogy tettek üzemképessé gépeket:
  • a veszteségek - legalább 15 gépről van hihető infó hogy lelőtték/lezuhant, és legalább egyről hogy a földön megsemmisült. Ez egy olyan gépszámot feltételez ami 2014-ben nem volt üzemképes, bár hogy közvetlenül a háború előtt rendelkeztek ennyi géppel az valóban nem zárható ki, de ez akkor is növekedést jelent ukránosan tárolt forrásból.
  • a személyi veszteségek - teli vannak nyugdíjból visszahívott halottakkal, volt aki 10 éve leszerelt, volt aki 737-esről jött vissza. Matusenkó állítólag 61 évesen halt meg, szerintem ő a korelnök, a fotója is igazolja hogy nem elírás, de 55 éves is van a halott pilóták között. Min ültek ha nem lett több gép? Mindezt úgy hogy voltak sikeres katapultálások, tehát a gépeknek gyorsabban kell kopnia mint a személyzetnek, és a földön is semmisülhetett meg több gép.
  • a Szu-25-ösök infói mint analógia - ez egy kevésbé komplex gép, repülni is egyszerűbb, látszik is a veszteségeken, erre a típusra tették a fiatalokat, kezdőket. Itt már elég sok 22 utáni kép volt egyszínű szürke gépekről, miközben 22 előtt közvetlenül már szinte csak digimintás gépek repültek. Minek vacakoltak volna egy jó állapotú festés cseréjével a háború közepén? A gép teljes maratása PG módra még a háborúban nem álló Romániának se volt alap ha a 21-eseiket nézzük. Másrészt olyan halálsororról ahol vegyesen állt 29-es és Szu-25-ös, a 25-ösök eltűntek (van pár reptér ahol van háború alatti műholdfotó is).

Egyébként pl. az LDARZ csak két találatott kapott ami bizonyított, azt sem a háború elején - nem is értem miért. Ez mondjuk 20%-át érintette az épületeinek. A 24-esekkel is foglalkozó NARP a frontvonal szomszédságában volt már elég korán, ugyanakkor saját anyaguk szerint előtte is foglalkoztak kitelepülős javításokkal. Akár meg is szervezhették időben a képességek egy részének kimenekítését. Itt nem a 24-es bonyolult elektronikájára kell gondolni, az szvsz többnyire nem teljes értékű a gépeken, de a feladat az előre programozott storm shadow-k emelése, gyorsítása. Gps-es tablettel navigálva, ahogy látszott már fotón. Volt is egy laposan földnek csapott 24-es, ami nem a terepkövetés működésére utal.

Az hogy MiG-31-esről vagy Szu-24-esről FAB-3000-ket akarnának indítani én nem állítottam. Nem is látnám értelmét. Én annyit állítok hogy ha valamiért fontos hogy több Kinzsal indító platform legyen, akkor lesz, ha az MiG-31-es marad, akkor képesek még ilyet rendszerbe visszaállítani.
Az más kérdés hogy szerintem a Kinzsal egy jól időzített de átmeneti időszakra szóló program, de ez már más téma. A lényeg, hogy Oo. képessége erre megvan.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 870
30 557
113
Most majd kiderül, a beborul...ki irányíccsa a sárgolyót...;)
Csernyigovi Hóttel...
Csípett...
Borisz a komisz.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 476
24 045
113
Aki kíváncsi rá, Remylind23 tg csatornán ~2 nap alatt cirka 200 új drónos videó jelent meg, pár új drónos alakulat is megjelent.
Új SPÁRTA videók:

-2 leo, Zaporizsje környékén:

Légvédelmi cézár, lancetet hárított:

Orosz drón zsúfolt ukri lövészárokba csapódik:

Újfajta drónról dobható gránátok:

39. igazoltan kilőtt polák krab:

Iszkandercsapás a cseszkó vámpír mlrs-re Liptsynél:

nato aknaszedés:

ukri tankot hátulról elkapott egy atgm ami nagyon úgy néz ki forgásirányt váltott és visszatolatott a tóba:

Csernigovi hotel, ahol katonai vezetők találkoztak:

Ezt az ukrit nyakontalálta egy tüzérségi lövedék?:

Újabb trófea, a svéd gl06 ukri koppintás fort600:

Legközelebb már kéz nélkül:

-4 strela:


Balaton helyett bandera:
Ivano-frankivskból -6:
Rivnéből -5:
Zseléjugend vagy azovjugend:
Whiskey a temetőbe viszki:
+:
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 557
113
Oroszország váratlanul lerohant egy újabb területet? - Kis-Benedek József




A szakértők elmondták, milyen feladatokat láttak el a zsoldosok Kijev közelében

Reggel csapataink támadássorozatot indítottak az ukrán fegyveres erők csernyigovi katonai létesítményei ellen. Ismeretes, hogy ebben a városban található az Ukrán Fegyveres Erők „Észak” hadműveleti parancsnokságának főhadiszállása, ami azt jelenti, hogy rengeteg ukrán katona és külföldi tanácsadó is van.

A rakéták pontosan találták el az egykori szállodát, ahol külföldi tanácsadók voltak elszállásolva. Az egyik épületben egyes jelentések szerint az „Észak” csoport vezetőségének találkozóját tartották Dmitrij Krasilnyikov altábornagy részvételével. Az ellenség egyelőre nem erősítette meg vagy cáfolta a felszámolásáról szóló információkat. A fennmaradó épületekben az ukrán fegyveres erők katonái, valamint NATO-katonák állomásoztak.

Azt, hogy a csapás katonai célpontokat ért, a helyszínről készült fényképek is megerősítik. A szálloda ablakaiban katonai emeletes ágyak, hordágyon katonaegyenruhás sebesültek láthatók.

Kicsit később kiderült, hogy a több tucat kiesett ellenséges katona között lengyel és francia hadmérnökök, valamint a területvédelem vezetése is helyet kapott.

„Ez egy lengyel-francia kontingens, amely azért érkezett, hogy aknákat és műszaki akadályokat építsen a határon.

A lengyel és a francia hatóságok katonai mérnökök életét áldozták fel azzal, hogy veszélyes és illetéktelen küldetésre küldték őket” – írta az egyik információs forrás.