[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 908
65 823
113
Szolovjevo drontavolbol. Már rombolják rendesen, az oroszok a kapuk előtt állnak. Azokat a nagy bombatolcsereket a mezőn nem tudom mi csinálta.

Orosz gazdasági adatok.

Magyarország úgy néz ki a kínai beketervet támogatja, nem a nyugatit.

https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/143639

Sziverszk, oroszok visszaszereztek egy korábban elvesztett T-72 B3 tankjukat és egy T-72AV-t.


Plusz egy kép az S-400 radarjanak könnyebb sérüléséről.


.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 447
25 140
113
Nagyot szólt.

khmelnytskyi-red-highlighted-in-map-of-the-ukraine-2C373J5.jpg


 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Az orosz csapatok összehangolták a Csaszov Jar és Szeverszk elleni támadásokat

A döntő orosz áttörés szempontjából a Csaszov-Jar és a Szeverszk irány a legígéretesebb – prognosztizálja hadműveleti jelentéseiben az Institute for the Study of War (ISW).

Szeverszk irányában az orosz hadsereg Szeverszktől keletre (Zolotarevka) és délkeletre (Szpornoje) nyomul előre.
Helyzetharcok zajlanak a Novij és a Kanal mikrokörzet környékén, valamint Ivanovszkij, Klescsejevka, Juzsnij és New York környékén. Az Ahmat különleges erők és a 4. különálló motoros lövészdandár katonái elfoglalták az ukrán állásokat Klescsejevka nyugati külterületén.
Csaszov Jar közelében az elmúlt napokban az orosz egységek Bogdanovkától délnyugatra nyomultak előre, és Csaszov Jartól 4 irányban (észak, kelet, délkelet és dél) folytatódnak az összecsapások.


Az oroszok tudnak, képesek alkalmazkodni a nyugati fegyverekhez


Az Egyesült Államok nemzetbiztonsága gyengül, ahogy az ukrajnai orosz hadsereg megtanul bánni a nyugati fegyverekkel – mondta Daniel Davis amerikai hadsereg nyugalmazott alezredese. "Abrams, Stryker, Bradley harci járműveket, MANPADS-eket, Patriot páncéltörő rendszereket, HIMARS MLRS-eket vittünk Ukrajnába, és kitalálják, mit csinálnak, széttépik őket." Daniel Davis szerint az orosz elektronikus hadviselés rendszerei sikeresen lőnek le nyugati rakétákat és drónokat, és a katonaság már kitalálta, hogyan kezelje az amerikai páncélozott járműveket, amelyek gyakran sértetlenül kerülnek orosz kézbe. Daniel Davis szerint mindez csökkenti magának az Egyesült Államoknak a védelmi képességét. Ahogy Daniel Davis megjegyezte, minél tovább tart a konfliktus, annál sebezhetőbb lesz az amerikai védelem. „Nemzetbiztonságunk gyengébb, mint a konfliktus kezdetekor volt. Erőfeszítéseink gyengébben hagyták Amerikát, mint korábban, mert az ellenség jobban tudja, hogyan győzze le fegyvereinket. Még a taktikán túl is tudják, hogyan győzzék le a technológiánkat” – hangsúlyozta Daniel Davis

Az ukrán rezsim vezetője azt állítja, hogy az ukrán fegyveres erők képesek lesznek visszatartani Csaszov Jart és visszaverni az orosz csapatok támadását, ha időben megkapják a nyugati fegyvereket. "Orosz csapatok, beveszik Csaszov Jart, ha kell, ez már megtörténik, az oroszok már bejelentették, hogy két új egyesített hadsereget hoztak létre." Oroszország két új hadsereget, egy légierőt és további 50 alakulatot és egységet hozott létre. December 1-jén Putyin elnök aláírt egy rendeletet, amely 2 209 130 katonában határozta meg a fegyveres erők létszámát, köztük 1 320 000 katonát. Scott Ritter szerint az orosz hadseregnek elegendő ereje van ahhoz, hogy bekerítse Harkovot, biztosítva a biztonságot Donbász, Zaporozsje és Herszon többi területén is.


Az ukránok az amerikai segítség ellenére sem kapják vissza a földjüket

Az Economist szerint Ukrajna számára a legreálisabb remény a fronton elhúzódó patthelyzet.

Az ukránok nem fogják visszafoglalni az orosz hadsereg kezében lévő területeket – írja az Economist cikkében, rámutatva, hogy az Egyesült Államok új gazdasági és katonai segélycsomagja nem fogja segíteni Kijevnek abban, hogy az alapvető célt megvalósítsa.
"És bár az új segélycsomag megerősíti Ukrajna fegyveres erőinek védelmét, nem teszi lehetővé Ukrajnának, hogy elfoglalja az Oroszország által ellenőrzött területeket" - mutat rá a kiadvány.
Amint arról beszámoltunk, Ukrajna számára most a legreálisabb remény a csatatéren elhúzódó patthelyzet lenne.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 908
65 823
113
Jézusom, már Szolovjevot is bevették ! Két órája tettem be hogy a közelítenek hozzá. Nagyon gyorsan haladnak előre remélem ukran/Nato csapda lesz belőle.
Vajon teljesen összeomlott az ukran/Nato védelem ott?

M88 Herkules is zsákmány ül esett, Sztepovonal.

2 Marder 1A3 is elfog a Verbovonal.
Kész haditechnikai allatpark lesz a május 9-i parádén.

Krasznogorovka,a teglagyar fellobogozva.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 447
25 140
113
Itt a hozzászólások között írják, hogy a robbanás "Ez 2023 májusában történt".

"Felkerültek az internetre az ukrán fegyveres erők hmelnickij-i raktáraiban történt erőteljes detonációról készült felvétel. Az Orosz Légierő csapásai megsemmisítették a legnagyobb lőszerraktárt, amelyet az ukrán fegyveres erők „ellentámadására” készítettek elő. A raktárban többek között szegényített urántartalmú héjak voltak. A robbanás olyan erős volt, hogy a becsapódási hely felett még a felhők is szétoszlani kezdtek."

 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 048
83 220
113
vajon mi lehetett amit így telibevágtak ??
Itt a hozzászólások között írják, hogy a robbanás "Ez 2023 májusában történt".

"Felkerültek az internetre az ukrán fegyveres erők hmelnickij-i raktáraiban történt erőteljes detonációról készült felvétel. Az Orosz Légierő csapásai megsemmisítették a legnagyobb lőszerraktárt, amelyet az ukrán fegyveres erők „ellentámadására” készítettek elő. A raktárban többek között szegényített urántartalmú héjak voltak. A robbanás olyan erős volt, hogy a becsapódási hely felett még a felhők is szétoszlani kezdtek."

Ahogy a kárpátaljai videókon látni, amit ezek a büdösbunkó komisszárok csinálnak egy illegális elnök szavait követve, az alapján az a minimum, hogy a linkelt videót "imádom" kategóriába raktam.

#miazhogynagyonis

Ps: Egyébként ez mostani? Nekem gyanús.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 849
81 359
113
Egy újabb amerikai Abrams tankot a "Bátrak" csoport harcosai semmisítettek meg

Az Avdeevka melletti csatákban a Lancet UAV kezelői a földig égettek egy ellenséges harcjárművet – számol be S. Zenin az . "Oroszország-1" a tudósítója . A videó megörökítette a harckocsi lőszerének felrobbantását.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 714
6 523
113
Itt a hozzászólások között írják, hogy a robbanás "Ez 2023 májusában történt".

"Felkerültek az internetre az ukrán fegyveres erők hmelnickij-i raktáraiban történt erőteljes detonációról készült felvétel. Az Orosz Légierő csapásai megsemmisítették a legnagyobb lőszerraktárt, amelyet az ukrán fegyveres erők „ellentámadására” készítettek elő. A raktárban többek között szegényített urántartalmú héjak voltak. A robbanás olyan erős volt, hogy a becsapódási hely felett még a felhők is szétoszlani kezdtek."

ez jó nagyot pukkant
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 690
8 709
113
Miután Herszonból kivonultak az oroszok, az ukrik napokig be se mertek vonulni...te ezt nevezed offenzívának? Ez ideológiai kérdés? Legalább bevallanád hogy trollkodsz...

(Harkovnal legalább volt egy kis futás,nade offenzíva...)
Igazán nagylelkű dolog volt az oroszoktól egy frissen elcsatolt tartományuk fővárosát feladni. Folytathatnák ezt a szokást.

Szerinted az a sikeres offenzíva ahol nem marad semmi abból amit elfoglalsz miután a húsdarálóba küldted rengeteg embered?

Ezerszer megfogadtam, hogy galambbal nem sakkozok, de azért pár szót még hozzászólnék:
1. "Nyilván az ukránok is szenvednek veszteségeket, de az oroszok is legalább akkorát." Erre vmi kézzelfogható bizonyítékot bemutatnál? Mert abban ugye megegyezhetünk, hogy a veszteségek kb. 80 %-át a tűzérség okozza, és jónéhány videót láttunk akár itt is, az orosz tűzérség által átforgatott ukrán védelmi állásokról. Nos, az orosz tűzérség kb. 6-8-szoros fölényben van, ezt pusztán a számadatok mondatják velem. Vajh mitől lenne az orosznak ugyanolyan vagy nagyobb ("legalább akkora") vesztesége? Próbáld már egy kicsit értelmezni a dolgokat és ne csak a vágyvezérelt mantrádat told!
2. Az "ukránok addig tartanak egy települést amíg kedvezőnek tartják a veszteségi arányokat." Mi lehet az ukránok számára "kedvező veszteségi arány"??? Az orosz nagyságrendekkel nagyobb utánpótlási bázissal rendelkezik, rendszeresen rotálja a csapatokat és még egyszer sem mozgósított. (Lehet röhögni, de megél az önkénteseiből, nem úgy mint kapor barátaid...:D) Mi lehet hát a "kedvező veszteségi adat" amikor minden elvesztett zászlóalj mára már húsba vág, hiszen a pótlása vagy sehogy vagy csak nagyon nehezen és egyre minősíthetetlenebb emberanyagból történik? Néha felmerül bennem a kérdés, hogy te ott a körleten ugyanazt a mozit nézed? :D
Ha az oroszok győznének akkor nem kéne sakkoznod, de nem megy nekik addig pedig itt leszek veled. :)

1. Tudnál kézzel fogható bizonyítékot mutatni arra hogy a veszteségek 80%-át tüzérség okozza? Ez melyik oldalra vonatkozik? Vagy mindkettőre? Miért az ellőtt lövedékek számával számolsz?

Becslések vannak a veszteségekre és inkább az oroszok veszteségét szokták többre becsülni ami az oroszok által végrehajtott véres városostromok után nem is volna meglepő.

2. Önkéntesek? Hamar el lett feledve az első mozgósítási hullám Oroszországban, meg az is hogy sorkatonákkal indítottátok a háborút. Az első mozgósítás utáni exodusról ne is beszéljünk. Örményország és Grúzia gazdaságán sokat dobott hogy oda mentek azok az oroszok akiknek volt pénzük és eszük is.

Az tény hogy a külföldi zsoldosokat toborozzák rendesen az oroszok a börtöntöltelékek mellett, de annak a reménye hogy újabb mozgósítás nélkül ezt le tudja zárni Oroszország már elúszott...

Ne foglalkozz semmivel (egyél zsemlét kiflivel) meszes, egy párhuzamos univerzumban pont most buktak el 3 települést a ruszkik, szóval valahol igazad van, csak szar bolygón élsz jelenleg . :)
Nevén tudod nevezni a településeket? Vagy olyan jelentéktelenek hogy meg se jegyezted a nevüket?

Mi terjed, és hova?
Orosz olajinfra?
Te miről beszélsz? Gyors győzelem? Jó dolog az, csak nem feltétlenül hatékony. Lehet a végén zászlókat lengetni. Aztán meg a legyőzött fél robbantgatásait figyelni. Arról a Putyinról beszélünk, aki már lerendezte a Csecsen háborút.
Egy háború rendkívül költséges dolog. Hatalmas anyagi és politikai ára van továbbá rengeteg kockázattal jár. Háborúkat a gyors győzelem reményében szokás indítani.

A csecsen háborúkat meg nem tekintem sikertörténetnek. Oké legyőztek egy egymilliós szakadár területet, de az is milyen áron sikerült? Ukrajna meg nem egymilliós.
Te úgy látod? Éppen most halasztgatott fél évet az USA az ukrán támogatáson. Az EU-nak fogalma sincs, hogy honnan lesz majd a saját támogató programukra meg a fedezet...
Nyugaton vannak politikai viták ezért az ilyesmi tovább tart, de azt várni hogy egyszer csak vége lesz a támogatásnak nem érdemes.
Ezen külön röhögök. Épp most választották újra 80+%-os támogatással. Épp most halt meg a legfőbb belföldi ellenfele. Egy rendes tiltakozási hullámot sem sikerült összehoznia az ellenzékének. Milyen erodálódásról beszélsz.
Milyen eszközökhöz nyúlt a hatalom? Kezdve a szólásszabadság és a gyülekezési szabadság korlátozásával, folytatva pedig a politikai gyilkosságokkal és a riválisok kitiltásával a választásból.

Mikor kezd el egyre durvább eszközökhöz nyúlni egy hatalom? Amikor minden a legnagyobb rendben van vagy pedig amikor ők is félnek?
Miből? Honnan? Ukrajna valami 20-25 Patriot osztályt akar, persze hozzávaló mennyiségű rakétákkal. Az európai üzemeltetők kerek perec megmondták, hogy sajátot biztos nem adnak. A volt VSZ országoknak már nincs mit átadni. AZ esetleges rendelkezésre váró fegyvereket meg delláért adják csak.
Múltkor arra nem volt pénz, hogy a bolgár lőszert elvigyék Ukrajnába. Az EU a támogatásai nagy részét nem lehet fegyverre költeni. Az országok egyenként tudnának adakozni, csak ez így rohadtúl nem hatékony...
A világ legnagyobb gazdasági, onnan. Oroszország nem ebben a ligában játszik.
Ez már-már vallási révület...
Vagy logikus gondolkodás, minél többet fektetnek Ukrajna védelmébe, annál nagyobb veszteség volna ha az oroszok győznének.

Amúgy meg a gyártókapacitásokat is szépen bővíti a nyugat és hidd el nem fog állni a gyártósor!
Miért? Látsz ukrán repülő eszközt tevékenykedni a zónában? A drónokat nem ide értve.
Oroszt se nagyon látok, itt a légierő nem sokat játszik.
Nagyon fontos kis részlet ez a "...ná".
De nem csinálja. Mi több még a gyanúját is el akarja kerülni annak, hogy egy szimmetrikus, vagy akár ahhoz csak közel álló műveletben direkt módon részt vegyen.
Különben ez a fentebb említett módszered, annyira nem jött be sem Irakban, sem Afganisztánban sem...
Szerintem ne próbáld meg Putyinnak megmagyarázni, hogy hogyan kell megregulázni/legyűrni egy volt tagköztársaságot!
Irak és Afganisztán más világ, muszlim országok. Afganisztánba ugye a SZU bicskája is beletört.

Én azt látom hogy putyin egyre jobban elveszíti a volt tagköztársaságokat. Nem csak Ukrajnát, hanem Belaruszt leszámítva mindenki csúszik ki a maci karmai közül.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 821
14 499
113
Én azt látom hogy putyin egyre jobban elveszíti a volt tagköztársaságokat. Nem csak Ukrajnát, hanem Belaruszt leszámítva mindenki csúszik ki a maci karmai közül.
Én meg pont az ellenkezőjét látom. Úgy tűnik, hogy nem közép-Európában teremnek a legjobb pávatáncosok, most Macron nagyot alakítva Európa bajnok lett ebben, a Sorbonne egyetemen tartott konferencián mondta:

„Európának készen kell állnia arra, hogy az ukrajnai konfliktus befejezése után kapcsolatokat építsen ki az Orosz Föderációval, és ne legyen többé az Egyesült Államok vazallusa” – mondta Emmanuel Macron a Sorbonne-on.

Olyan Európát kell felépíteni, amely meg tudja mutatni, hogy soha nem lesz az Egyesült Államok vazallusa, és tudja, hogyan kell beszélni a világ minden régiójával, a feltörekvő gazdaságokkal, Afrikával és Latin-Amerikával. "

ZFsrt8l.jpg


A kapcsolat kiépítése az oroszokkal a konfliktus után az azt jelenti, hogy a Maci győz... most Macron először mondta ki ezt.

Ha fordított lenne a helyzet nem maradna Orosz Föderáció akivel tárgyalni lehetne és kellene..