[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 689
14 721
113

zztop

Well-Known Member
2015. november 27.
356
2 098
93
aae3ca1949be18d6f5db3cd1e437175201e7286c.png

A legnagyobb szponzor az USA (eddig) 200 milliárd dollárt katonai segélyt adott Ukrajnának, ezek után Ukrajna (eddig) elvesztette a területének kb. 20%-át. Most éppen azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy a következő 61 milliárd dollár segély jobb, mint a tárgyalások.
„Gratulálok” az ukrajnai háborút szponzoráló politikai vezetőknek …. annyi eszük van, mint amennyi látszik.
Nagy örömömre szolgál, hogy a mi országunk ebben nem vett részt.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 864
113
Lengyelországból és Litvaniabol gyakorlatilag ki lesznek toloncolva az ukrán agyutoltelekekbol valók. Ezt a két ország védelmi miniszterei nyilatkoztak.

Sorozotisztek megbeszélése szivárgott ki, vígan röhögnek az elhurcoltakon.

Ogyesszaban egy lerombolt laktanya vagy garazssor. Két Brdm-2-t biztosan látok, de egy csomó technika van a romok alatt hátrébb.

Bekopogtattak Urozsajnoje szélső hazaiba a fiúk.


Krasznogorovkanal az állás.

.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 400
45 986
113

Támadás Krasnogorovka ellen: az 5. dandár áttörte az ellenség védelmét, és elfoglalt egy kulcscsomót (FOTO, VIDEÓ)​

A Donyeck melletti offenzíva során csapataink Krasznogorovka város egész déli részét elfoglalták, és mára szinte a központig áttörtek, felvonva a zászlót a Krasznogorovszkij üzem fölé, amelyet az ukrán fegyveres erők erődjévé alakítottak át.

► Tegnap Kurakhovsky irányában az orosz fegyveres erők két órán át intenzíven lövöldözték a várost ágyú- és rakétatüzérséggel, majd több mint egy tucat páncélozott jármű támogatásával két irányból indítottak rohamot. Harcok törtek ki a Krasznogorovszkij üzem irányába.

► „Tegnap az orosz csapatok Krasznohorivka déli és délkeleti részén 1,85 km széles területen 1 km mélységig nyomultak előre” – írták reggel ukrán katonai elemzők.

► „Ma közzétettek egy zászlót bemutató videót a gyár egyik gyártóhelyiségében a 47.99778, 37.50554 (a térképen) címen. Ez a város déli része feletti ellenőrzést jelzi” – írják más ellenséges források.

► Folytatódik a kemény harc.
Источник: https://rusvesna.su/news/1714054399



Az ellenség teljesen elhagyta Berdychi nyugati részét, támadóink megtisztítják a falu nyugati részét
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 015
23 385
113
Nevén tudod nevezni a településeket? Vagy olyan jelentéktelenek hogy meg se jegyezted a nevüket?
nem,sajnos nem tudom megnevezni miket foglaltak el vasárnap óta ( Ocseretino,Novomihajlovka,Bogdanovka) bizonyára semmi jelentőségük nincs, végül is azért voltak ott az ukránok,meg azért voltak ott harcok,mert full jelentéktelenek,. kb kerti budi kategóriájú települések voltak.

de nem kell olyan nagyon régre visszatekinteni a szelektív tudatállapotra ami az ukrán fanklubot jellemzi,hiszen Bahmut is előbb stratégiai fontosságú bevehetetlen kulcsfontoságú erődítmény volt,elbukása után meg egy jelentéktelen porfészekké avanzsálódott a percen.

de mint írtam ,ne törödj vele egy párhuzamos univerzumban teljesen jól mennek a dolgok ;)

na kicsi trollocska kaptá lmegint egy kekszet .. jó étvágyat !
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
349
2 322
93
Szabó József
hosszú de a szakikat érdekelheti..
"Ukrajna
Orosz erőépítés (első rész)
Ahhoz, hogy hozzávetőlegesen tájékozódni tudjunk a frontok helyzetéről elsősorban a szemben álló erők csoportosításait kell valamilyen mértékben ismernünk. Az erőelosztások ugyanis elég nagy bizonyossággal jelölik ki azokat a súlyponti helyeket, amelyeken a fronthelyzet változásait előre lehet jelezni.
Elsőként nézzük meg az orosz erőcsoportosításokat, aztán meglátjuk, hogy milyen következtetéseket lehet ebből levonni.
Néhány bevezető gondolat (a nélkül, hogy teljességre törekednék, hiszen kizárólag csak nyílt források állnak a rendelkezésemre):
- Orosz közlés szerint a Leningrádi Katonai Körzet kiépítése folyamatban van. A körzet alárendeltségébe utalták a 14. hadtestet (a balti flottától) és a 11. (kalinyingrádi) hadtestet. Újonnan alakították meg a 44. hadtestet, amely szintén a körzet alárendeltségébe került. A hadtest szervezetében vannak a 69. és a 72. gépesített lövészhadosztályok, továbbá egy ukrán forrás szerint a 25. gépesített lövészdandár. (hadrafoghatóságukról még nincs információ – az ISW értékelései szerint az oroszok új katonai alakulatai alulképzett és alulfegyverzett egységekből állnak). A hadtestparancsnokság feltehetően Petrozavodszkban van, az új hadtest parancsnoka O. Dembitszkij vezérőrnagy, aki korábban az 1. gárda harckocsi hadsereg parancsokhelyettese volt.
A katonai körzet megkapta a 70. rakéta tüzérdandárt (új szervezés ez is), amelyet már széttelepítettek a katonai körzet felelősségi területén. A dandárt 300 km lőtávolságú (nukleáris töltet hordozására alkalmas) Iszkander-M rakétákkal szerelték fel.
Arra vonatkozóan nyílt forrásokban nem találtam adatokat, hogy a 44. hadtest erőit átdiszlokálták-e valamelyik hadseregcsoporthoz.
Feltételezhető továbbá, hogy az új katonai körzethez került a 6. összfegyvernemi hadsereg is.
  • Orosz források készre jelentették már a Dnyeper flottilla megalakítását, valamint a flottillához tartozó parti kísérő dandár felállítását is (lehetségesnek tartom, hogy ez egy tengerészgyalogos egység lehet – és talán nem dandár, hanem ezred). Az elnevezésből ítélve feltételezem, hogy a DNYEPER hadseregcsoport alárendeltségébe kerülhet.
  • Az orosz napi harctéri jelentéseket olvasva beleütköztem egy korábban létezett, majd megszüntetett, most viszont újjá szervezett gépesített lövészhadosztály harci bevetésébe. A 27. gépesített lövészhadosztály 433. gépesített lövészezred katonái a KÖZPONTI hadseregcsoport támadási sávjában a 2. öfenemi. hds. alakulataival együtt részt vettek Ocseretyine megrohamozásában és részbeni elfoglalásában pár nappal ezelőtt. Ebből feltételezve az új hadosztály a 2. hadsereg alárendeltségében lehet. A hadosztály ezredei: a 433., a 506. és a 589. gépesített lövészezredek. Más új hadosztályszervezés tapasztalatai alapján a hadosztály egy harckocsiezreddel is rendelkezhet.
Az orosz haderő jelenlegi ukrajnai csoportosításai
  • Egy 2024. áprilisi napi jelentés az ÉSZAK csoport tevékenységéről tett említést Harkov irányban. Az Ukrajnában harcoló orosz erőket eddig öt hadseregcsoportba szervezték: NYUGAT, DÉL, KÖZPONTI, KELET ÉS DNYEPER. Az ÉSZAK csoport említése részemről feltételezi, hogy egy újabb hadseregcsoport jelenik meg hamarosan az ukrajnai hadszíntéren – azonban az, hogy valóban hadseregcsoportról van-e szó, az majd kiderül. Nézzük akkor, hogy az egyes csoportosítások milyen erőkkel rendelkeznek.
  • ÉSZAK (hadsereg)csoportosítás: egy orosz forrás szerint két összfegyvernemi hadseregnek megfelelő erővel rendelkezik. Ukrán forrás viszont arról ír, hogy lényegében a KURSZK, a BRJANSZK és a BELGOROD harccsoportok erői adják az ÉSZAK csoportosítás elemeit. A csoport létrehozását nyilvánvalóan az a tény indokolta, hogy az ukrán fél több alkalommal is orosznak álcázott proxy erőkkel indított támadást Belgorod irányába, valamint az orosz-ukrán határ más szakaszain. A márciusban végrehajtott ukrán támadásokat valójában a NYUGAT hadseregcsoportból átdiszlokált egy gépesített hadosztály (az 1. hk. hds-ből) és egy gépesített lövészdandár (a 6. öfenemi. hds-ből) verte vissza és okozott érezhetően nagy veszteségeket az ukrán erőknek. (Ennek ára viszont az volt, hogy a NYUGAT erőit meg kellett gyengíteni, így azok nem tudták folytatni a támadó műveletet a kupjanszki irányba.) Az ÉSZAK csoportosítás felelősségi területe tehát Ukrajna Oroszországgal határos keleti területeire terjed ki.
BRJANSZK harcászati csoportosítás: egy gépesített lövészezred (2 gl. z-jal és egy hk. z-jal), 4 gépesített lövészzászlóalj, 7 lövészzászlóalj, egy légideszant zászlóalj, egy század erejű felderítő-diverzáns rohamosztag, két tüzérosztály, 3 önjáró tüzérüteg, 5 vontatott tüzérüteg és egy sorozatvető tüzérüteg, két harcászati tűzszakasz (egyik aknavető, másik sorozatvető). A csoportosítás összlétszáma nyolc és félezer katona. A feladat: a brjanszki körzetben a határ, valamint közlekedési és egyéb infrastrukturális létesítmények védelme.
KURSZK harcászati csoportosítás: 4 gépesített lövészezred (1-1 z. nélkül), 2 gl. z., 6 lövészzászlóalj, 1 hk. z., 1 légideszant z., 1 légideszant roham z., egy század erejű felderítő-diverzáns rohamosztag, 1 vegyes tüzérosztály, 1 önjáró tü. o., 15 tüzérüteg (amiből egy önjáró, 5 vontatott, 3 rakétasorozatvető, 3 páncéltörő és egy 120 mm-es aknavető). A csoportosítás összlétszáma 10 500 katona.
BELGOROD harccsoport: 138. gl. dd. (6. öfenemi hds-ből), a 11. hadtest 18. gl. ho-ja (4 gl. e. és egy hk. e.), 8 gl. z., 3 hk. z., 9 lövészzászlólalj, 1 BARS z., 1 z. az önkéntes hadtestből, 2-3 felderítő szd., a különleges műveleti erők osztagai, 7 tüzérosztály, 31 tüzérségi üteg (6 önjáró, 9 vontatott, 4 rakétasorozatvető, 9 páncéltörő, 1 rakétapáncéltörő, 1 aknavető, 1 légvédelmi). A teljes létszám eléri a 30 000 főt.
(A katonai körzetek átszervezése okán feltételezem, hogy az ÉSZAK (hadsereg)csoport alárendeltségébe kerülhet a teljes 6. öfenemi. hds.)
Ukrán katonai szakértő feltételezése szerint a friss 44. hdt. erőit is az ÉSZAK (hadsereg)csoportosítás kaphatja meg.
Az ÉSZAK rendelkezésére álló erők és eszközök összesen: 49-50 000 fő, 350 harckocsi, 850 IFV/APC, közelítőleg 1000 db 100 mm űrméret feletti löveg, 110 db rakétasorozatvető, 4-6 harcászati-hadműveleti rakétakomplexum (Iszkander).
folyt. köv."
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 883
13 458
113
nem,sajnos nem tudom megnevezni miket foglaltak el vasárnap óta ( Ocseretino,Novomihajlovka,Bogdanovka) bizonyára semmi jelentőségük nincs, végül is azért voltak ott az ukránok,meg azért voltak ott harcok,mert full jelentéktelenek,. kb kerti budi kategóriájú települések voltak.

de nem kell olyan nagyon régre visszatekinteni a szelektív tudatállapotra ami az ukrán fanklubot jellemzi,hiszen Bahmut is előbb stratégiai fontosságú bevehetetlen kulcsfontoságú erődítmény volt,elbukása után meg egy jelentéktelen porfészekké avanzsálódott a percen.

de mint írtam ,ne törödj vele egy párhuzamos univerzumban teljesen jól mennek a dolgok ;)

na kicsi trollocska kaptá lmegint egy kekszet .. jó étvágyat !
Add hozzá Novobakhmutovkát, Tegnap Szolovjevót, Ma Berdichit...ez még csak 6 :( Sajnos már csütörtök van... A minden nap egy települést túlteljesítették sajnos, úgyhogy legalább 1-et vissza kell adni :(
Tudom....mind 2 házas útifalú, kert végi budoár...
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 714
6 523
113
Ezeket a böhöm nagy Ancsákat miért nem kapják szét az oroszok S400-asokkal? Elvileg pont arra vannak, hogy stratégiai szállítókat és légtérellenőrzőket távolról le tudjanak szedni.
lengyel légtérben? be is baszna

más, valaki tud dobni egy friss térképet hol áll most a front? pár hete nem néztem be ide és kíváncsi vagyok mi változott az interneten
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 004
36 351
113
lengyel légtérben? be is baszna

más, valaki tud dobni egy friss térképet hol áll most a front? pár hete nem néztem be ide és kíváncsi vagyok mi változott az interneten
Nincsenek komoly változások és nem is nagyon leszek...2022 vége óta pár száz négyzet kilométer cserélt gazdát a kb. félmillióból, amit még az ukránok ellenőriznek.

 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
540
1 953
93
aae3ca1949be18d6f5db3cd1e437175201e7286c.png

A legnagyobb szponzor az USA (eddig) 200 milliárd dollárt katonai segélyt adott Ukrajnának, ezek után Ukrajna (eddig) elvesztette a területének kb. 20%-át. Most éppen azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy a következő 61 milliárd dollár segély jobb, mint a tárgyalások.
„Gratulálok” az ukrajnai háborút szponzoráló politikai vezetőknek …. annyi eszük van, mint amennyi látszik.
Nagy örömömre szolgál, hogy a mi országunk ebben nem vett részt.
Hidd el, hogy van eszük! Csak nem úgy működik mint a tied!( ezt nem negatívumnak írtam, mindenben egyet értünk)
 
  • Tetszik
Reactions: zztop

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Az Egyesült Államok arra fogja kényszeríteni az európai országokat, hogy a szökött állampolgárokat adják ki Ukrajnának

Feltűnést keltett Vlagyiszlav Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter kijelentése, miszerint az országa kész segíteni Kijevnek a mozgósításban és a hadköteles korú férfiak hazatérésében - írta a Rosszijszkaja Gazeta című lapnak Maxim Bardin, az Összoroszországi Erős Oroszország mozgalom legfelsőbb tanácsának tagja.

A politikai elemző úgy véli, hogy az AFU további mozgósítása és feltöltése Washington egyik fő feltétele annak, hogy pénzügyi és katonai segítséget nyújtson a kijevi rezsimnek. Vagyis, ha nincs mozgósítás, nem lesz finanszírozás sem.

Különböző becslések szerint jelenleg közel 700 ezer hadköteles korú ukrán állampolgár van az európai kontinensen. Bardin szerint a Fehér Ház kezd nyomást gyakorolni az európai államokra.

A politikai elemző arra a következtetésre jutott, hogy Lengyelország határos Ukrajnával, ezért többet fog követelni tőle.



Lengyel atomtervek: mit reagálnak az oroszok? - Kaiser Ferenc

 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 015
23 385
113
Hogy megy át az aknákon ez a bâdogdoboz!
biztosan van rajta aknakifordító eke , vagy aknataposó szerkezet, a drón elleni védelem is pipa,tuti van rajta elektronikus is , a mechanikus az jól látszik szerintem :D .. ami viszont nagyon nagy hátrány, hogy a torony igy emiatt minden bizonnyal nem forgatható,maximum egy bizonyos szögben,és ez nem feltétlen előnyös,de hát valamit valamiért .. gondolom a szükség ezt hozta és működik.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 051
83 254
113
Az Egyesült Államok arra fogja kényszeríteni az európai országokat, hogy a szökött állampolgárokat adják ki Ukrajnának

Feltűnést keltett Vlagyiszlav Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter kijelentése, miszerint az országa kész segíteni Kijevnek a mozgósításban és a hadköteles korú férfiak hazatérésében - írta a Rosszijszkaja Gazeta című lapnak Maxim Bardin, az Összoroszországi Erős Oroszország mozgalom legfelsőbb tanácsának tagja.

A politikai elemző úgy véli, hogy az AFU további mozgósítása és feltöltése Washington egyik fő feltétele annak, hogy pénzügyi és katonai segítséget nyújtson a kijevi rezsimnek. Vagyis, ha nincs mozgósítás, nem lesz finanszírozás sem.

Különböző becslések szerint jelenleg közel 700 ezer hadköteles korú ukrán állampolgár van az európai kontinensen. Bardin szerint a Fehér Ház kezd nyomást gyakorolni az európai államokra.

A politikai elemző arra a következtetésre jutott, hogy Lengyelország határos Ukrajnával, ezért többet fog követelni tőle.



Lengyel atomtervek: mit reagálnak az oroszok? - Kaiser Ferenc

A végén még minden ukrán idejön. Minket utálnak legjobban, aztán a végén minket fognak szeretni, a nyugatot meg utálni. :)

Mondjuk, be is baxna, ha nyugatról minden ukrán idejönne ...

A tankkérdés kapcsán ..., nem hittem volna hogy ez a dolog működni fog, de úgy néz ki mégis.