Magyarország ipara

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 088
11 062
113
Igen, pontosan, mindegyikét. Vagyis a takarítót ugye konkrétan a szociális hálóra bízza, a sori dolgozókét szépen elinflálja, a mérnökét, orvosét szintén, ugyanis kukucska: indiában, pakisztánban, és a fülöp-szigeteken is vannak orvosok. Akik szépen ide fognak jönni, és örülnek már annak is, hogy folyik a víz a csapból.
Hihetetlen ez a hatalmas gőg, amit itt néhány magát értelmiséginek képzelő mérnök nyomat.
Suzuki, Opel, Audi mind a 90-és évek második felében jött be…stb..
Dotációval gyakorlatilag évekre szóló adómentességgel(pénzügyforgalmilag).

A hazai ipar továbbra is “összerelőüzem” ha már ezt a zsurnaliszta kifejezést hoztad…a hozzáadott értek továbbra is alacsony.

Közgazdaságilag ugyanaz az az extenzív ipartelepítési politikai zajlik csak most az új technológiára(akku, ÉV) hangolva, mint ami a 90-es években elindult.
Leírom az ország adottságait pár mondatban, olyan tulajdonságok ezek, amelyeket kaptunk és viselnünk kell,ha tetszik,ha nem. Ebből kell kihozni valamit, ha könnyű,ha nehéz,ha lehetetlen.

Trianon után:

-93 ezer négyzet km, katonailag lényegében védhetetlen, döntő részt sík, mezőgazdasági megművelésre alkalmas terület, ásványkincsekben, természeti erőforrásokban szegény. Importra szorul, szinte mindenben.
-A komcsi éra alatt az ország betagozódott a kgst-be, oda gyártott mindent, volt felvevő piac, mindenkinek volt munkája, legvidámabb barrakk, családok, rokonok építették fel kádár kockáikat, kétemeletes házaikat, egymást segítve.

1990 rendszerváltás:

A Szu megszűnt, a felvevő piac megszűnt, kommunizmus ki, nyugati kapitalizmus és demokrácia be, a posztkomcsik megpróbálták átmenteni magukat az új rendszerbe és szarért-húgyért kiárusították az országot a tőkeerős nyugati gazdasági szereplőknek. Bye-bye Ikarus, Lehel, magyar kézben levő cukorgyárak stb.. olvasásra: Alapkérdés: kik irányították a magyar rendszerváltás folyamatát, kik szorultak háttérbe, kit mostak le a pályáról, illetve mennyire volt tervezett s mennyire spontán a magyar demokratizáció?

Azóta nincs semmink, semmink az égadta világon, mert amink volt és érték volt, azt privatizálták!
Ja de... egy valamink van: kurva nagy adósságunk!

Ha gyárak sem jönnek és nincsenek, akkor mehetünk kapálni a földekre! Azt szeretnétek ?

3 lapunk van csak: Képzett munkaerőnk, nyitott gazdaságunk és egy jó pozíciónk Európa közepén. Egy jó külpolitikával ebből kell kihozni valamit... és a hídszerep Európa és Kína között az egy jó kiugrási pont lehet, amennyiben bejön.

Az állandó összehasonlítgatást Ausztriával pedig kurva gyorsan kikéne verni a fejekből, teljesen más utat járt be (pl.Marshall-segély) azaz ország, mint a miénk és jóval kevesebb csapást kapott az élettől.
 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 088
11 062
113
A problema nem is ezzel van... hanem azzal, hogy mindegy milyen indokkal, milyen szintre/pozícióba, de idekerülnek. Indiai, néger, filippínó, tökmindegy melyik retek. És ha egyszer itt vannak az életben nem zavarod ki őket. Mint az ágypoloska petéi, kitakaríthatatlanok. Elkezdik felépíteni a közösségeiket, a saját párhuzamos társadalmaikat, miközben megmérgezik a miénket. A cigányoktól még rettenetesebb szinten, mert korlátlan az utámpótlás, amit nem lehet majd már elzárni, ha megvannak itt a telepeik.

Azok, akik ezeknek a behozatalára rábólintottak a hazaárulók sorának prominens tagjai. És a hozományaikkal együtt kell majd elégetni őket.
Ez nem igaz.
Mindent lehet, csak politikai akarat kell hozzá.

Nyugat-európából sem azért nem zavarják ki, mert nem tudják, hanem mert nem akarják.

Érdekes, a nem vagy csak mutatóban levő "szélsőjobboldaliakra", Reichsbürgerek baszogatására persze van kapacitás, de a parazitákra nincs ? Haggyjál már... most linkelte itt valaki, hogy az Unió nem az illegális migránsokat, a polgárháborús állapotokat, a háborút és gazdasági következményeit tekinti a legsúlyosabb krízisnek, ami az Unió közösségét "fenyegeti", hanem a "szélsőjobboldali,populista" térnyerést....

Cigók ?
Érdekes... a komcsik kordában tudták őket tartani, meg Horthyék is.
Csak felkéne fogni végre ezeknek a mai modern liberális bziknak, tudod, akik nem tudják eldönteni, hogy fiúk-e vagy lányok, hogy az emberek nem egyenlőek, valakinek több esze van, valakinek kevesebb, valaki ért a szép szóból, valaki pedig nehéz felfogású és csak abból ért, ha kiverik két fogát.
 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 088
11 062
113
Hát kisvárosi autópiari üzemben tavaly novemberben megmondtàk, hogy nem fognak bért emelni akinek nem tetszik mehet a munkaerőt kirgizekkel póltolják.
Ez megtörtén azóta meg hoztak is hozzá kirgizeket.

Szóval a bér leverése abszolút valós.
NA ÉS? Nőtt a GDP? Igen. Annak kell nőnie, nem a béreknek!

Amúgy pedig ez az egy eset semmit nem jelent a jövőt illetően:




Tanultak volna! (Akkor meg retteghetnének az AI-tól, doktorprofesszorminieln megmondta).

Amúgy is csak a gond van a büdös értelmiségiekkel! Szerencsére a BME azokat nem ontja, csak a szakbarbárokat. Azokra van a vas és akkumulátor országának szüksége. Vagy nem, mert hoznak külföldről azt is, pl. mint a szegedi akkugyár építéséhez...
A cinikus hisztéria meg a Pista bácsi hallotta, hogy a "kisvárosi autóipari üzemben tavaly megmondták" helyett szorítkozzunk a tényekre, rendben ?

Ajánlott irodalom a témában:

Megszületett a törvény: ilyen feltételekkel jöhetek a vendégmunkások Magyarországra

vagy

Meglépte a kormány, amit ígért, mindent átírtak a külföldi munkavállalókkal kapcsolatban

és

Fokozza a munkaerőhiányt a vendégmunkások számát szabályozó törvény
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 437
120 945
113
A cinikus hisztéria meg a Pista bácsi hallotta, hogy a "kisvárosi autóipari üzemben tavaly megmondták" helyett szorítkozzunk a tényekre, rendben ?

Ajánlott irodalom a témában:

Megszületett a törvény: ilyen feltételekkel jöhetek a vendégmunkások Magyarországra

vagy

Meglépte a kormány, amit ígért, mindent átírtak a külföldi munkavállalókkal kapcsolatban

és

Fokozza a munkaerőhiányt a vendégmunkások számát szabályozó törvény
Hát nekem a több ismerősöm aki az adott gyárban dolgozik (vagy már csak dolgozott mert van aki decemberben lépett) és éppen az említett vendégmunkások betanításával foglalkozik eléggé tényszerű. Aztán, hogy mit nem akarsz elfogadni az a te dolgod.
 

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
2 307
7 515
113
Hát nekem a több ismerősöm aki az adott gyárban dolgozik (vagy már csak dolgozott mert van aki decemberben lépett) és éppen az említett vendégmunkások betanításával foglalkozik eléggé tényszerű. Aztán, hogy mit nem akarsz elfogadni az a te dolgod.
Rohadt sok helyen meg csináltak már ezt az országban és fogjak is…
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 297
2 494
113

Kiválasztott nemzetgazdasági ágak termelékenysége​

Termelékenység = hozzáadott érték / kibocsátás.

2022 2019-2022 átlaga
Oktatás
73,2%. 76,4%

Információ, kommunikáció
57,4%. 58,4%

Mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat
41,3%. 44,0%

Teljes gazdaság
39,7%. 42,2%

Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás
37,7%. 37,7%

Építőipar
36,0%. 36,7%

Feldolgozóipar (köznyelvben: gyártás)
20,5%. 22,7%


Feldolgozóipari alágak termelékenysége​

Termelékenység = hozzáadott érték / kibocsátás.

2022 2019-2022 átlaga
Gyógyszergyártás
49,8% 47,3%

Textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása
30,7%. 35,0%

Gép, gépi berendezés gyártása
23,3%. 26,1%

Élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása
16,7%. 19,6%

Vegyi anyag, termék gyártása
15,9%. 24,1%

Villamos berendezés gyártása (benne: akkugyártás)
15,9%. 20,9%

Járműgyártás (benne: autógyártás)
14,4%. 15,8%


datawrapper.gif

Egyes magyarországi gyárak termelékenysége​

Termelékenység = hozzáadott érték / kibocsátás.

2022. 2019-2022 átlag
Audi
16,1% 17,7%

Samsung
16,0%. 18,3%

Mercedes
8,8%. 8,7%

Suzuki
7,1%. 9,4%


KSH alapján illetve auditált beszámolók alapján készült.
(nem általam, számokat számításokat, nem ellenőriztem, becsült értékek, más számok is találhatóak közforgalomban igaz a sorrend ott se változik).

Elnézést a formátumért, az én hibám.
Azért remélem áttekinthető.




datawrapper.gif
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 980
113
nem az a legnagyobb probléma hogy jön a vendégmunkás. az egyáltalán nem probléma.
a fő probléma hogy a magyaroknak nincs támogatva a magasabb hozáadott értékű újboni munkába áállása.

ilyenkor lenne jó egy új szehenyi program méginkább a KKV-kra szabva támogatva a vállalkozás indításokat... pl.
túl kevés a kis középvállalkozó réteg itthon. és nagyon kevés az aki munka melett vállalkozik kicsibe. őstermelésnek is odavertek.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 088
11 062
113
Hát nekem a több ismerősöm aki az adott gyárban dolgozik (vagy már csak dolgozott mert van aki decemberben lépett) és éppen az említett vendégmunkások betanításával foglalkozik eléggé tényszerű. Aztán, hogy mit nem akarsz elfogadni az a te dolgod.
Ott a törvény, egyértelműen benne foglaltatik a cikkek szerint, hogy a magyar munkavállaló minden körülmények közt előnyt élvez.

Persze - ha önként mond fel valaki, mert nem tetszik, hogy nem lesz béremelés és nincs a helyére pályázó másik magyar munkavállaló, akkor miért is probléma a kirgiz munkaerő ?
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 437
120 945
113
Ott a törvény, egyértelműen benne foglaltatik a cikkek szerint, hogy a magyar munkavállaló minden körülmények közt előnyt élvez.

Persze - ha önként mond fel valaki, mert nem tetszik, hogy nem lesz béremelés és nincs a helyére pályázó másik magyar munkavállaló, akkor miért is probléma a kirgiz munkaerő ?
Mert az olcsóbb kirgiz munkaerő miatt megtehette a cég, hogy a marha magas átlaginfláció melett se emeljen semmit és ez nyilván a magyar munkavállalónak probléma.
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 252
27 831
113
Ott a törvény, egyértelműen benne foglaltatik a cikkek szerint, hogy a magyar munkavállaló minden körülmények közt előnyt élvez.
A papír sokmindent elbír...
Persze - ha önként mond fel valaki, mert nem tetszik, hogy nem lesz béremelés és nincs a helyére pályázó másik magyar munkavállaló, akkor miért is probléma a kirgiz munkaerő ?
Pont ez a lényege így van kijátszva az előző mondatod, el kell érni, hogy magától menjen el...
 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 088
11 062
113
Mert az olcsóbb kirgiz munkaerő miatt megtehette a cég, hogy a marha magas átlaginfláció melett se emeljen semmit és ez nyilván a magyar munkavállalónak probléma.
A papír sokmindent elbír...

Pont ez a lényege így van kijátszva az előző mondatod, el kell érni, hogy magától menjen el...
Aki elmegy egy munkahelyről azért, mert abban az évben nem lesz béremelés, én azt az embert nem féltem, mert nyilván azért mond fel, mert már talált is egy jobban fizető munkahelyet.

Gyerekek... :D ha van egy munkahely, ahol kerestek 500k-t és mondják, hogy 2024ben nem lesz béremelés, akinek ez nem tetszik, az mehet.... és van egy másik munkahely, ahol élből 650k a fizu, mindenképpen csapjatok az asztalra és menjetek. :D
Semmiféleképpen nem maradjatok az 500k-s melóhelyen, csak ezt tudom javasolni.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 437
120 945
113
Aki elmegy egy munkahelyről azért, mert abban az évben nem lesz béremelés, én azt az embert nem féltem, mert nyilván azért mond fel, mert már talált is egy jobban fizető munkahelyet.

Gyerekek... :D ha van egy munkahely, ahol kerestek 500k-t és mondják, hogy 2024ben nem lesz béremelés, akinek ez nem tetszik, az mehet.... és van egy másik munkahely, ahol élből 650k a fizu, mindenképpen csapjatok az asztalra és menjetek. :D
Semmiféleképpen nem maradjatok az 500k-s melóhelyen, csak ezt tudom javasolni.
Általában 300 környéki fizuk vannak a sorokon a kisebb cégeknél(természetesen ezt lehet pótlékokkal tolni)
És ne játszuk már el, hogy a tavalyi évben nem duplázodott meg kb az élelmiszerár átlagában....