[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 805
56 338
113
Na akkor. Tüzérségi fölény. Újra és újra ez jön elő. Meg hogy a veszteségek legnagyobb részét ez okozza.

Akkor nézzük. Első kérdésem. Melyik oldal veszteségét? Szerinted a veszteségek oldalanként ugyanúgy tevődnek össze? Én azt gondolom hogy az orosz oldalon lényegesen nagyobb a rohamozás közben elesettek aránya, mivel az oroszok azok akik a 10 éve épített ukrán védvonalakat rohamozták a háború jelentős része alatt. Ukrán oldalon lehet hogy aránylag nagyobb a tüzérség áldozatainak az aránya, de a tüzérségi fölényből kalkulálni a veszteségi adatokat elég értelmetlen. Hiszen az orosz veszteségek nagyobb részét valószínűleg nem ez okozza, azaz az orosz veszteségek nagyobb részéről nem is akarsz tudomást venni.

A tüzérségi fölény pedig önmagában nem túl sok. Az ukrán ellentámadás alatt is volt lokális tüzérségi fölény, semmit sem ért. Rengeteg videó van arról hogy az orosz menetoszlopot egyszerűen szétlövik tüzérségi fölény ide vagy oda. A romok is kiváló fedezéket jelentenek. A romokat se sokkal könnyebb elfoglalni mint az ép várost. Oda is be kell menni és ott is minden fedezék mögött ellenség lehet.

Valójában ukrán részről a lehető legkedvezőbb az hogy az oroszok donbaszi városok ostromlásával vannak elfoglalva. Ez a lehető legkedvezőbb helyszín arra hogy minél nagyobb veszteségeket okozzanak az orosz félnek. Egy nyílt mezőn a két tüzérség párbaja nem volna kérdés, de így teljesen más a felállás.

Konkrét veszteségi arányokat viszont tényleg nem tudni, szóval maradnak a becslések.


Elég régi eszközöket is elővesznek már. Sőt arról is láthattunk már videót hogy páncélozatlan eszközökkel rohamoznak.
Meg ásókkal. :)
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 978
14 469
113
Harkov irány : Azt jelentették, hogy a mieink megközelítették Bugrovatkát. Ezenkívül meg nem erősített információk alapján Tikhoe-t elfoglalták⚡️⚡️
Az AFU katonáinak, az RDK-nak és a Krakeneknek a Harkovi terület védelmére összegyűjtött csoportja részben megsemmisült - jelentették a biztonsági erők
Szirszkij súlyosbítottnak nevezi a helyzetet az AFU számára a Harkovi területen
Az Ukrán Fegyveres Erők helyzete a Harkovi területen jelentősen súlyosbodott. Erről Olekszandr Szirszkij, az ukrán csapatok főparancsnoka számolt be.
1f4dd.png
"Ezen a héten jelentősen súlyosbodott a helyzet a Harkovi régióban. Jelenleg ott a határ menti területeken, az Orosz Föderációval közös államhatár mentén folytatódnak a harcok
- mondta az AFU tábornoka.
Szirszkij a fronton kialakult általános helyzetet is "súlyosbodottnak" nevezte. Elmondása szerint az orosz fegyveres erők több irányból is aktívan támadják az ukrán egységeket, hogy a szárazföld belsejébe vonuljanak.
Az AFU főparancsnoka ugyanakkor azt mondta, hogy Kijev állítólag "ismeri az orosz fegyveres erők terveit" és "rugalmasan reagál" az orosz hadsereg akcióira.

k-p-2024-05-12-170105934.png
k-p-2024-05-12-170144689.png
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 394
79 347
113
Dudi ezt nézd Greenleaderék is frusztráltak. De aztán lehet a központi parancsot hajtják végre:


Nagy lehet a gáz, ha relativizálni kell.
Egyszerű tények közlése nem relativizáció.
Tudod 1+1=2 az tény nem relativizálás!

De, hogy tudd én is tudok hülyeséggel érvelni:
Eleg nagy baj lehet nálatok, ha a gender/lmbtq stb propagabda legszánalmasabb vádját a relativizálást kellett előkaparnod, hogy tudj bármit mondani..
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 365
93 133
113
Lehet hogy tévedek, de nem hiszem hogy Harkovi a fő csapás. Gondolom a fő csapás Odessza lesz. Több okból is.
Ez elég nagy meglepetés lenne ha egy harkovi vagy odesszai szintű várost bevennének az oroszok. Tized ekkora városok is hónapokig. majd évig tartottak. A legvalószínűbb, hogy a határ mellett szélesitik az orosz területet, ne tudjanak olyan könnyen belőni Oroszországba az ukránok.

De persze ha összeomlás van akkor sok minden lehet, de egyelőre ez nem sanszos.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 741
57 117
113
Egyszerű tények közlése nem relativizáció.
Tudod 1+1=2 az tény nem relativizálás!

Akkor minek siránkozol? o_O
Az 1+1=2 ebben az esetben az, hogy az oroszok mennek előre, az ukránok meg szorulnak vissza.

De, hogy tudd én is tudok hülyeséggel érvelni:

Naponta olvassuk :confused:

legszánalmasabb vádját a relativizálást kellett előkaparnod,

Ezt csinálod ember :D
Minden nap. Nincs mit relativizálni!
Az oroszok mennek előre, az ukránok szorulnak vissza. Pont.

Amúgy a wunderwaffék, hogy vannak? Megfordították már a háború menetét? :rolleyes:
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 991
16 122
113
Kedves dudi,

Megcsináltam Neked Ukrajna áram export import , valamint határmetszéki áramszállításait (ki és be) 2018-ig visszamenőleg, GWh mértékegységben (1 GWh = 1 000 000 kWh) így néz ki:

xODiLHT.jpg


Ebből a következő látszik:
A határon a drótokon ide oda menő árammennyiséget hiába nézzük, annak jelen esetben is nem sok köze van a villamosenergia eladásához ( export - vagy import) . A villany kering az országok között mint a gólyaf@s a levegőben, abból nem látszik hogy hol csapódik be vagyis ki veszi meg és használja fel, tehát kinek lehet kiszámlázni..

Ami a lényeget illeti : Magyarország egyetlen kWh áramot sem kereskedett Ukrajnával - egész 2023 - ban. Ez a folyamat 2022-ben kezdődött, ott még az első 2 hónap átlagos kereskedését láthatod, utána zsinórban nem vettünk ukrán áramot 14 hónapon keresztül.
Ennek oka, hogy Zselinek zseniális ötlete támad, felemelte az áram árát a megszokott kb 10 Ft / kWh értéről az EU árszint - 2 - 3 Euró / MWh értékre. Üzente hogy örüljünk ennek az engedménynek is..

Ráadásul a saját hálózat üzemeltetőjének is emelt szállítási díja született hasonló ötletből kifolyólag - viszont Zseli, hogy az se örüljön túlságosan, megkínálta 70%-os áramszállítási különadóval.

Az EU 2016-os energiatervében szó sem volt a mintegy 3 X 5 X-ös ukrán árugrásról, a magyarok ezért építhették ki az áram fogadására szolgáló Szabolcsbákai 750 kV-os trafóállomást - 18,5 milliádt Ft befektetéssel.

No hát ezért nem vettünk onnan villanyt ha nem muszáj, Zseli "kedvessége" miatt.

Ahogy látod, idén január 1 től Magyarországnak is áldozatot kellett hoznia - az Ukrajnába exportált villany árával, gondolom Zseli ezt segélyezésként fogja fel, vagy már véletlenül fizetett is érte?
Tud valaki valamit itt erről a fórumon?
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 255
13 887
113
Lehet hogy tévedek, de nem hiszem hogy Harkovi a fő csapás. Gondolom a fő csapás Odessza lesz. Több okból is.

Már tobb mint egy hónapja van ott kb 130-ezer katona oszpontosítva rengeteg technikával. Nyilván nem azért, hogy pihenjenek. :oops:

Áprílis eleje (becslés):
file.php

Áprílis vége (becslés):


Ehez képest északon kb 50 ezer katona (kb egy hónap alatt viszont a számuk tobb mint 10-ezer katonával novekedet) van 700 kilométeras vonalon, ennek ellenére múlt hét óta kovetkezetesen medializálva van ez a csoport, valamint a szociális hálókon is nagyon aktívak.


A harcokban aktuálisan résztvevo orosz csapatok:

 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 805
56 338
113
Ez elég nagy meglepetés lenne ha egy harkovi vagy odesszai szintű várost bevennének az oroszok. Tized ekkora városok is hónapokig. majd évig tartottak. A legvalószínűbb, hogy a határ mellett szélesitik az orosz területet, ne tudjanak olyan könnyen belőni Oroszországba az ukránok.

De persze ha összeomlás van akkor sok minden lehet, de egyelőre ez nem sanszos.
Nem kellene mindig városi csatákra gondolni. Egy dinamikus helyzetben, ahol az oroszok haladnak, elèg lenne figyelembe véve az ottani ukrán erök nagyságát, Harkovot körbevéve, elvágni a katonai utánpótlâst aztân kivárni, amig megadják az ottani csapatok magukat. Közben mehetne a tâmadâs és Harkov igy a front mögé kerülne kilátâstalan helyzetben.Persze a lègierövel is lehetne közben az ukrânokat a városban amortizálni is. Szerintem.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 621
13 511
113
De, hogy tudd én is tudok hülyeséggel érvelni:
Eleg nagy baj lehet nálatok, ha a gender/lmbtq stb propagabda legszánalmasabb vádját a relativizálást kellett előkaparnod, hogy tudj bármit mondani..

Ezzel tisztában vagyunk, nem kell bemutatni.


Új szerzemények:

A new exhibit for the exhibition of captured NATO equipment in Moscow: soldiers of the Russian Armed Forces captured a British FV105 Sultan combat vehicle in Novomikhailovka, reports @voin_dv.


 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 726
86 353
113
Ez elég nagy meglepetés lenne ha egy harkovi vagy odesszai szintű várost bevennének az oroszok. Tized ekkora városok is hónapokig. majd évig tartottak. A legvalószínűbb, hogy a határ mellett szélesitik az orosz területet, ne tudjanak olyan könnyen belőni Oroszországba az ukránok.

De persze ha összeomlás van akkor sok minden lehet, de egyelőre ez nem sanszos.
Nagyobb várost a modern korban könnyebb bevenni, mint kisebbet. Hatalmas területen kell megosztani a védelmet, és ált. nem a méret a lényeg, hanem hogy miként lehet megvédeni!
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 574
24 792
113
Rengeteg videó van arról hogy az orosz menetoszlopot egyszerűen szétlövik tüzérségi fölény ide vagy oda
Keress rá Remylind23 tg csatornájára, napi cirka 100 friss/pár napos drónos videó, technika és élőerő ellen, régebben szemlézgettem belőlük de unalmas végignézni már. Ehhez képest a cseszkó kollégád is 1-2 éves videókat posztolgat frissként.

Más:
LMUR bevetés:

Az ukrik hadtáp vonaljának egyik útja a gát zsilipjeivel együtt megsemmisült Volcsanszk irányába:

Ugledar környékén orosz mesterlövészek munkában:

Harkov irányában újabb hadifoglyok:
Ugyan itt fogtak egy krakenest:

Donyeckre mért újabb #nemnato terrortámadás:

Belgorod is kapott újfent a #nemnato -tól:

#nemnato amcsik az ukriknál, remélem tulajdonosa meg van már a telefonja nélkül is:

Bugrovatka és Tikhoe felszabadult:
Gluboke határát is elérték:
+ domborzat:

-1 bradley:

+18 Harkov régió, újabb autós rajtaütés #nemnato ukrikon:

Kijev Brovari részén egy férfi inkább felrobbantotta magát a nato komisszárral együtt:

Egész jó állapotú FV105, mehet Moszkvába majd kubinkába:

Balaton helyett bandera:
-1 harkovi hőr. pk.:
-3 rendőr Vinnicja:
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 142
113
Eloszor is, lem látszódik rakétabecsapódás a videón (direkt e miatt tettem be - csak hogy a korábbi kérdésedre is válaszoljak ;) ), szoval vagy nem bomba volt, vagy másik oldalról csapódot be, de akkor viszon északkelet felol kellet repulnie.

https://twitter.com/Tendar/status/1789619679322849436


Belgorod kornyékén mostanában potyantak eldobot/eltévedet orosz FABok - csak ido kérdése volt, mikor lesz ebbol igazán nagy baj.


https://twitter.com/Tendar/status/1661646273219313664
Mi tűnik fel neked ezen a "tévedésből" ledobott bomba kiásós képen?
Mert nekem az, hogy egy fel nem robbant bombát látunk.
Fentebb a videón meg valami felrobbant.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 978
14 469
113
Nagyobb várost a modern korban könnyebb bevenni, mint kisebbet. Hatalmas területen kell megosztani a védelmet, és ált. nem a méret a lényeg, hanem hogy miként lehet megvédeni!
A csajok ezt cáfolták...mármint hogy " nem a méret a lényeg" :D (mármint nekem kb 10 évvel ezelőtt-azóta csak műkedvelő vagyok :( ) :D