[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 194
23 626
113
Jó, hát azért napjainkra az ún. "brit hírszerzés" is a futóbolondok kategóriájába került - alaposan meg is harcoltak érte, természetesen.
giphy.gif
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 903
56 772
113
Ezt az orosz-ukránt amúgy én egy Észak-Dél szláv változatának érzem, mely a második világháború hadszinterein vonul végig, és akár a második világháború eseményeivel is párhuzamba lehet állítani, de szerintem a Észak-Dél jobb.

Anno a rabszolgaság és a nem rabszolgaság volt a téma, most ideológiailag a náci típusú elnyomó nacionalizmus áll szemben a poszt-szovjetista orosz nacionalista imperalizmussal.

A seregek közül az ukrán az elején ütősebbnek tűnt, de végül felülkerekedik a hátország, mint 1865ben történt.

Anno a déli sereg szervezettebb és jobban felszerelt volt, mégis, ugyanúgy felmorzsolódott a kezdeti harcokban, ahogy az ukrán tette.

Anno Dél mellett állt a gyapottermelés és textilipar miatt Nagy-Britannia, ill. Franciaország, most pedig Ukrajna mellett. Ennek ellenére Észak meg mindenki mással volt jóban. Semmi se változott, pár országnév megváltozott, de most Oroszországnak csápol az arab világ, Ázsia és Afrika.

Anno nem mert Nagy-Britannia beavatkozni, és más okokból, de most se mer. :)

Anno is szállított a mai "nyugat" fegyvert Délnek, ahogy most is szállít Ukrajnának. De ahogy anno Észak maga állította elő azt, amivel legyőzte Délt, most Oroszország teszi azt.

Hasonlóak az orosz-ukrán lakossági arányok is, legalábbis a hivatalos, mint volt 1861-65 között az észak-déli, ahogy hasonló a termelt érték, megművelt föld, mezőgazdaság, vasút, ipar, ipari termelés, természeti kincsek, bankháttér és pénzügyi vonal aránya. Egyik sem Ukrajna javára, ahogy anno egyik sem a Dél javára. Dél már a háború elején kb. mindegyikben a töredéke volt Északnak, ami sokkal rosszabb lett a háború előrehaladtával, és ugyanez van most Ukrajna és Oroszország kapcsán is.

Voltak kezdeti déli sikerek, és voltak kezdeti ukrán sikerek is, ennek ellenére ahogy anno Sherman, most az oroszok törnek előre.

Ahogy anno Washington ill. Richmond, most Moszkva és Kijev a cél. Ahogy anno Richmond előtt megállították Északot, úgy állították és került feladásra orosz részről a kijevi pozíció 2022ben. Volt sikeres déli offenzíva, és volt sikeres ukrán is. De a kezdeményezés egy év után, ahogy 1862ben Észak, úgy 2023ban Oroszország kezébe ment át.

Volt nagyvolumenű déli támadás, ami később vereség közeli állapotba hozta Délt, ugyanúgy ahogy tavaly volt ugye egy ukrán, ami hasonló "sikereket" ért el Oroszország irányába.

Ami Északnak New-Orleans bevétele volt, az volt Oroszországnak Mariupol elfoglalása.

A háború legelején volt békekötési javaslat Északról Délre, és volt Oroszországból Ukrajnába. Sikertelenül.

Ahogy a déli flotta nem volt számottevő, ugyanúgy nem az most az ukrán (mert már nem létezik). Észak kb. azt csinált a tengereken, amit akart, és a Merrimack és Monitor déli-északi párharcát leszámítva, már az orosz flottának sem az ukrán flotta az ellenfele ...

Ahogy anno a gyapot exportja volt ultrafontos Délnek, hogy pénzhez jussanak, most az ukránoknak az ukrán gabona. Ahogy akkor se sikerült ezt fenntartani Délnek, most se sikerül Ukrajnának.

Ahogy anno a déli hadsereg szép csendben elfogyott, ugyanúgy fogy most el az ukrán is. Ahogy mindig nagyobb erőforrása volt Északnak emberben, iparban, felszerelésben és bármikor bármit előhúzhatott, napi két millió dollárt elköltve a háborúra, ugyanúgy van most nagyobb erőforrása a felsoroltakban Oroszországnak, és a természeti kincsek eladásából mindezt fedezni tudja.

Ami más: anno Észak szankcionálta Délt és tartott fennt gazdasági blokádot, ost Oroszországot szankcionálja a Nyugat és tart fenn gazdasági blokádot.
Anno erre ráment Dél gazdasága, most erre furcsamód a nyugati gazdaságok mennek rá ...

Ahogy anno egy győzelmet, egy nagy győzelmet keresett a nemzetközi elismerés magasabb fokához a Dél, ugyanazt teszi most Ukrajna is, kb. ugyanakkora sikertelenséggel.

Hiába volt Dél masszív és erős kezdeti hadsereggel megáldva, ha ugyanúgy pusztult az el az elején, mint ahogy az ukrán kezdeti hadsereg a háború első évében.

Hiába akarta Dél a harcokat Északra helyezni, nem sikerült neki, ahogy a harcok is ukrán területen, nem pedig oroszon folynak.

Hiába volt kezdetekben jobb a morál és egyszerűbb a politikai cél (csak annyit akart Dél, hogy Észak kopjon le róla, és külön állam lehessenek, saját külpolitikával), ebbe Észak nem akart belemenni, ahogy most Oroszország se akar belemenni, hogy Ukrajna a NATO tagja legyen tőle pár kilométerrel távolabb.

Ami Délnek volt Gettysburg, az volt Ukrajnának Bahmut. Legalábbis a harcok kimenetelében.

Ahogy alig cserélődött a déli vezérkar, ugyanúgy alig cserélődött az ukrán, miközben az északi meg folyamatosan változott, ugyanúgy, ahogy az orosz. Ennek ellenére ahogy a vezetés összeállt, Grant került a főparancsnoki poszra, Sherman meg alá, megváltozott a háború menete, ahogy az orosz átrendeződéssel megváltozott az orosz csapatok harci tevékenysége is.

Ami anno Lincolnak volt Stanton hadügyminiszter, az most Putyinnak Szojgu. Ahogy Stanton megszervezte az északi hadigazdaságot, Szojgu megszervezte az oroszt.

Ahogy Davis kémjei rajtaütöttek északi politikusokon és tiszteken, ugyanúgy ütnek rajta Budanov emberei orosz területen orosz politikusokon, bloggereken és ütöttek ki katonákat, civileket.

Amit anno az északi flotta csinált a déli tengerparti városokkal, azt most az orosz légierő teszi az ukrán városok főbb ipari létesítményeivel.

Ahogy a Chattanooga körüli harcok voltak azok, amelyek Atlanta bevételéhez vezettek a háború 3. évében, valószínűleg most a Harkov körüli harcok fogják idén vagy jövőre Harkov elestét okozni.

Ahogy Észak és Dél kapcsán a döntő tényező végül a háborúpárti Lincoln győzelme volt az 1864es választásokon, ugyanúgy a döntő tényező az orosz-ukrán háborúban a 2024es választásokon aratott a háborúpárti Putyin győzelme lesz.

Ahogy régen Észak a feketéket, ugyanúgy dobja bele most Oroszország a nemzetiségeit a harcokba. Ahogy régen lelkesek voltak a feketék a felszabadítást követően, ugyanúgy lelkesednek a csecsenek, burjátok és a többiek is, hogy megmutathassák, hogy immár ők is Oroszország része.

Ahogy anno Észak több fronton történt támadása vezetett el a déli összeomlásig, vsz ugyanúgy fog elvezetni Oroszország mostani több frontos támadása az ukrán összeomlásig.

Az emberveszteségek sokkal jobban fájtak Délnek, mint Északnak, ahogy jobban fáj most Ukrajnának, mint Oroszországnak.

Ahogy elfogyott és elege lett a háborúból Délnek, úgy fog elfogyni és lesz elege a háborúból Ukrajnának is.

Ahogy anno Észak bevette Richmondot, vsz ugyanúgy fogja bevenni Oroszország Kijevet is. Ha Harkov is úgy végzi, mint Atlanta, és Kijev is, mint Richmond, akkor a történelem ismét megismétli önmagát, és ahogy észak építhette újra mindkettőt, úgy Oroszország is építheti majd újjá mindkettőt.

Ahogy anno Richmond bevétele, ill. a katonai készletek és emberállomány kimerülése után Lee aláírta a féltétel néküli megadást Appomatoxban, vsz ugyanúgy fogja Kijev eleste után Ukrajna is aláírni azt ott, ahol éppen megengedik neki.

És ha tényleg még 2025ben is harcolnak, valószínűleg ugyanúgy, ahogy Észak és Dél ismét egyesült, ugyanúgy egyesülni fog Ukrajna és Oroszország is, még ha talán nem is teljes mértékben, de úgy 80%ban.

A demilitarizáció és a rabszolgaság déli megszüntetése után Dél tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy "olcsón" megúszta. Hogy Ukrajna megússza-e olcsón a demilitarizáció és nácitlanítás után? Nos, ebben azért az 1950es évek szovjet nagyvonalúsága után nem reménykednék ...

Hogy itt is lesz-e slusszpoén, megölik Putyint, mint megölték Lincolnt, vagy még Zselés is csak rövid időre kerül börtöbe, mint került Davis anno, passz, de majd megtudjuk. Minden esetre a történelem tényleg mindig ismétli önmagát. Itt jegyezném meg, az USA azután lett sokkal komolyabb tényező, hogy Észak megnyerte Dél ellen a polgárháborút ...

Más.


2014.05.11.:
https://twitter.com/i/status/1789266822279143743

Ukrajna egy kicsit más a férfiaknak, mint a nőknek:
https://twitter.com/i/status/1789227811665817994

A fentiek alapján "Atlantában" minden gromek!
https://twitter.com/GoncharenkoUa/status/1789175787666489589

Mindeközben:
GNSWZ6KXwAAOwQP
Ne mond, hogy te találtad ki a hasonlatot az Észak-Dèl konfliktussal. :)
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 280
37 218
113
⚡️⚡️
Trump terve Ukrajnával, ha elnök lesz:

- Az Egyesült Államok tűzszünetre törekszik Ukrajnában és a tárgyalások megkezdésére.

- Ha Ukrajna tárgyal, az Egyesült Államok továbbra is fegyvereket szállít és megerősíti védelmét.

- Ukrajna NATO-tagságát elhalasztják.

- Oroszországnak felajánlhatják a szankciók enyhítését.

- Ukrajna ragaszkodhat minden terület visszaszolgáltatásához.

Csak akkor tudják teljesen feloldani az Oroszország elleni szankciókat, ha aláír egy békemegállapodást, amely teljesen elfogadható lesz Ukrajna⚡️⚡️ számára

https://t.me/i20028843

Addig álljon féllábon ez a narancs kretén!
 

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
2 516
8 328
113
⚡️⚡️
Trump terve Ukrajnával, ha elnök lesz:

- Az Egyesült Államok tűzszünetre törekszik Ukrajnában és a tárgyalások megkezdésére.

- Ha Ukrajna tárgyal, az Egyesült Államok továbbra is fegyvereket szállít és megerősíti védelmét.

- Ukrajna NATO-tagságát elhalasztják.

- Oroszországnak felajánlhatják a szankciók enyhítését.

- Ukrajna ragaszkodhat minden terület visszaszolgáltatásához.

Csak akkor tudják teljesen feloldani az Oroszország elleni szankciókat, ha aláír egy békemegállapodást, amely teljesen elfogadható lesz Ukrajna⚡️⚡️ számára

https://t.me/i20028843

Addig álljon féllábon ez a narancs kretén!
Persze majd az oroszok vissza adják azt amiért annyi emberük meghalt…ilyen hülyének nézik az oroszokat? :eek:
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 030
87 822
113
Ne mond, hogy te találtad ki a hasonlatot az Észak-Dèl konfliktussal. :)
Saját kútfő.

Gyerek É-Dből írt esszét. Leültem vele, átnéztük, megnéztük a Gloryt és a Manhuntot, aztán átbeszéltük.

És ahogy átbeszéltük mit láttunk, miért láttuk, belehelyeztem neki az orosz-ukránba, mert a történelem mindig ismétli önmagát.

És adta magàt.

Más.

A Trump russo fake. Folyamatosan dobál a russo hülyeségeket, főleg ilyen ellenőrizetlen formában. Trump korábban is elismerte, hogy a Krím és egyes területek felejtősek Ukrajnának. De tárgyalni kell.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 658
48 459
113

Támadás a harkovi régióban: az „északi” csoport 110 négyzetmétert szabadított fel. km, és már egy tucat falut vett ellenőrzés alá (MAP)​


A 2024. május 11-i állapot

Az északi csapatcsoport folytatja a harkovi régió határterületeinek felszabadítását.

Lipcovszkij irányú sikereikre építve a rettenthetetlenek felszabadították Krasznoje, Morokhovec és Oleynikovo településeket.

Volchansky irányban rohamcsoportok szabadították fel Gatiscse falut, és Staritsa északnyugati külvárosában is megvetetették a lábukat. A haladó egységek megközelítették Volchanszk külvárosát.

Az ukrán fegyveres erők továbbra is tömegesen adják meg magukat.
Az Ukrán Fegyveres Erők „Khortitsa”, N. Volosin hadműveleti-stratégiai csoportja előadójának kijelentése, miszerint „az RF fegyveres erői a „szürke” zónában találhatók”, nem felel meg a valóságnak: számos irányban a előrehaladása a mélységben elérte a 4 kilométert.

Így az északi csapatcsoport több mint 110 négyzetkilométernyi területet szabadított fel a harkovi régióból.
Источник: https://rusvesna.su/news/1715445125
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
384
2 529
93
Persze majd az oroszok vissza adják azt amiért annyi emberük meghalt…ilyen hülyének nézik az oroszokat? :eek:
Nyilván nem egy Bahmut pl..De símán lehetséges.Csak persze azt még nem tudjuk hol állnak majd ,ha elkezdödnek a béketárgyalások..Lehet addigra Odessza Harkov is meglesz...sőt.Lesz miből engedni.Hogy egyáltalán legyen Ukrajna.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 465
10 458
113
Más: Nekem nagyon zavaró, hogy a tèrképeken nincs mèrték. Igy egyszerüen képtelen vagyok megâllapitani, mekkorák a távolságok stb.
Akkor elég hülyén néznének ki a nagy nyilak ha kiderülne hogy a hatalmas nyilak pár száz méteren max pár km en történő dolgokat mutatnak. :)


Amúgy ahogy látom, az oroszok már elértek kiépített állásokat is, az ukránoknak pedig volt idejük kiépíteni őket, mégis áthaladtak rajta, én is azon a véleményen vnagyok hogy ez nem a fő támadás, hanem egyszerűen szétfeszítik az ukrán tartalékokat hogy sehová ne jusson igazán réseket betömni, gondolom ezért izgatják őket még északabbra is. Ami kellemetlen lehet, mert nagy Z tagadja azt is hogy átlépték a határt, eddig azt mondták jelentéktelenek az elvesztett területek, ezt meg teljesen tagadják. Erről jut eszembe, ma Chasov Yar lefokozódott, már nem stratégiai jelentőségű település az ukrán katonai vezetés számára, ezt tudjuk mit jelent.
Szóval ha az oroszoknak van erejük még pár száz km szakaszt kialakítani ahol az ukránoknak erőt kell tartani, az nagyon kellemetlen lesz más frontszakaszokon, szerintem ez a fontosabb cél, ehhez felhasználhatnak minden erőt mert a határ másik oldalán jogilag minden bevethető, bár jogilag az új megyék is oroszország részei..... de a "nemzetközileg elismert" orosz terület nehezebben támadható ukrán részről, így ott több előnyük is van ha a cél csak az erőlekötés.
Szarban vannak az ukránok, de még kitartóak, és még erősek, milliós nagyvárosok ostromáról vizionálni a seregük megtörése előtt felesleges. Ráadásul ezekkel a betörésekkel elérhetik hogy az ukrán politikai vezetés ellentámadásokat követeljen a seregtől, ami megint a legjobb az oroszoknak.

Viszont ha feltesszük a kérdést hogy hol az ukrán erősítés? Erre pedig nem kapunk napokig választ és nem keményedik meg a védelem, akkor el lehet kezdeni fantáziálni hogy nem merik bevetni, nincs, vagy egyéb dolgok.

Legalább végre kicsit mozgalmasabb.