[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 656
48 454
113
Az orosz kormányalakítás kapcsán viszonylag sok hír jelenik meg Szurovikinről. Egyik sem hívítalos. Olyan információkat közölnek, hogy honvédelmi miniszterhelyettes lesz, a harkovi támadást fogja irányítani. Elképzelhető, hogy álhír. Mindenesetre jelzi, hogy az orosz nép szemében nagy becsben van Szurovikin.
Íme néhány link:

Rogov: Szergej Surovikin tábornok Afrikából Oroszországba repült​

Surovikin várhatóan Shoigu helyettese lesz: a tábornok arra készül, hogy vezesse Oroszország Harkov elleni hadjáratát​

 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 447
23 617
113
Rohannak a vesztükbe:


Előszőr csak sisakok, majd védelmi fegyverek, majd támadó fegyverek, majd kiképzők, majd katonák és a végén egy totális háború…..

Így kezdődnek a világháborúk (lásd az elsőt) :(
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 761
14 753
113
Nem tudom. Szerintem ezt az oroszok sem tudják. Most kapirgálják elő a letárolt (hulladék lerakóban lévő) eszközeiket és nézik hogy mi használható meg mi nem.

Meszike

Két kérdésem lenne

1. Hogy találtál erre az oldalra / fórumra ?

2. Minek jársz ide, amikor sem történelmi, és még haditechnikai témákban sem vagy kompetens, nem tudsz értékelhető, és érdemi válaszokat adni ?
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 778
9 234
113
Meszike

Két kérdésem lenne

1. Hogy találtál erre az oldalra / fórumra ?

2. Minek jársz ide, amikor sem történelmi, és még haditechnikai témákban sem vagy kompetens, nem tudsz értékelhető, és érdemi válaszokat adni ?
Senki se tudja mennyi használható tankjuk van az oroszoknak, vagy hogy mennyit tudnak összerakni a letároltakból. Az biztos hogy papíron van annyi amennyit a politika elvárt, de a papír meg a valóság megint két külön dolog.

Tök jó hogy hatalmas meggyőződéssel tudjátok ismételni azt amiről fogalmatok sincs, de a valóság az amit a harcmezőkön látunk és az nem a kifogyhatatlan orosz tankok elméletét igazolja.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 731
14 063
113
Igen, ez volt Dudi 360 fokos fordulata, Baerbocki magasságokban jár.

Ne legyetek szemetek. Én simán elhiszem neki, hogy nem érti.
Meglepő lenne?

Ismét elfogytak a harckocsik a név nélküli szerzők oldala szerint.

 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 029
16 533
113
Ne legyetek szemetek. Én simán elhiszem neki, hogy nem érti.
Meglepő lenne?
Én meg a válaszát nem értettem utána próbáltam egyszerűen magyarázkodni, hogy aki naponta 2 km-tert halad előre irányba, az 2 év múlva több mint 700 km re odébb lesz. Lehet bennem van a hiba, az idő vasfoga rajtam is meglátszik.

Nem szégyen ez - csak kellemetlen, ahogy egy barátom egy egész éjszakás buli után megjegyezte, mikor alkoholban zöldfülű újonc barátunk hajnalban az első napsugarak érkezésére - nem bírta a kiképzést, összesz@rta magát..

No de látom ismét a fórumon Dudi - kicsit kedveskedni akarok Neki, hogy milyen jó, oda vagyunk drótozva Ukrajnához, és ez milyen előnyös az olcsó, tőlük kapott villany miatt.. pár évre kigyűjtöm Neki hogy melyik évben mennyi villanyt vásároltunk onnan..

Ez vitatéma volt kb november magasságában...
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 210
12 497
113
GNSdTfIXcAEZ5fV



 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 350
5 048
113
Ne legyetek szemetek. Én simán elhiszem neki, hogy nem érti.
Meglepő lenne?

Ismét elfogytak a harckocsik a név nélküli szerzők oldala szerint.

Jó, hát azért napjainkra az ún. "brit hírszerzés" is a futóbolondok kategóriájába került - alaposan meg is harcoltak érte, természetesen.
 

Janika22

Well-Known Member
2018. augusztus 19.
80
650
83
Sumy környékén egyre több összecsapás az ukránok és az orosz felderítők között. Pár órán belül nyílik az újabb front?

 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 671
79 920
113
Ha ez így lenne, akkor jelenleg a front a háború előtti határokon lenne, nem? :oops:
Egy szóval sem mondtam, hogy ugyanannyit. Nézd meg a 22-ben maximálisan elfoglalt területek nagyságát és a jelenleg elfoglalt treületek nagyságát (a Krím és a szakadár köztársaságok 22 előtti területén kívül természetesen).
 
  • Vicces
Reactions: fip7

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 731
14 063
113
Egy szóval sem mondtam, hogy ugyanannyit. Nézd meg a 22-ben maximálisan elfoglalt területek nagyságát és a jelenleg elfoglalt treületek nagyságát (a Krím és a szakadár köztársaságok 22 előtti területén kívül természetesen).


Egyelőre a háború több mint 2 éve alatt kb ugyanannyit mentek előre mint hátr, szóval ez hogy jött ki?

A napkitörés, mágneses vihar tuti..

Folytatódik
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 529
20 622
113
Akkor mik az arányok?
Pici körletfelügyelőm, elmondom neked, hogy mik az "arányok", mert látom, hogy ezen szeretnél rugózni, hiszen oly sokszor vettél már részt közvetlen harcérintkezésben... :D
Nos barátom, az arányok elsődlegesen a papíron levő (Dudi féle szabályzatokon alapuló) arányok, hogy egy támadó félnek háromszoros erőfölényben kell lennie a védekezővel szemben. Ami mondjuk igaz is lehetne egy területvédemi hadosztály vs. három sebtében besorozott gyalogoshadosztály avonatkozásában. Hány ilyent láttál ebben a háborúban? :D Kapor oldalról eddig valóban megvolt a védekező fél előnye, főleg pl. Avdeevka esetében, amit mintegy 8 éven keresztül próbáltak megerődíteni és ti lelkesen csámcsogtátok a "hatalmas orosz veszteségeket" amik persze kb. max a papírforma szerinti arányban keletkeztek. De a gyakorlat ennél sokkal érzékenyebb, és ez az amihez neked ott a körleten halvány lila f.ngod sincs. A támadó fél itt ugyanis rendelkezik egy kb. nyolcszoros tüzérségi fölénnyel, egy kb. háromszoros drónfölénnyel és emellett a légtér is nagyjából teljesen az övék. Innentől kezdve azok a papírforma "arányok" amiket te szeretnél hallani qrvára nem hozzák az elvárt eredményeket. Csámcsoghatsz itt bármit kismalac, a veszteségek legnagyobb részét akkor is a tüzérség és a drónok okozzák, és emellett a légifölényből adódó siklóbombák tömege. Na számolgasd akkor azokat az "arányokat" ha van egy kis időd két körlettakarítás között. Miután a kedvenceidnek ezidáig egyik "csodafegyver" sem hozta meg a várt áttörést, így picit elgondolkodhatnál, hogy mi is az "arányok" terén a helyzet... :D
Szóval kérdezgesd még nyugodtan, de valahol próbáld számításokkal is alátámasztani, és ne csak azzal, hogy mennyi a "szerinted" kialakult orosz veszteség. Ugyanis az az erőfölény amit én vázoltam nem csak az oroszok, de az atlanti elemzők szerint is valós... :D
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 029
87 818
113
Ezt az orosz-ukránt amúgy én egy Észak-Dél szláv változatának érzem, mely a második világháború hadszinterein vonul végig, és akár a második világháború eseményeivel is párhuzamba lehet állítani, de szerintem a Észak-Dél jobb.

Anno a rabszolgaság és a nem rabszolgaság volt a téma, most ideológiailag a náci típusú elnyomó nacionalizmus áll szemben a poszt-szovjetista orosz nacionalista imperalizmussal.

A seregek közül az ukrán az elején ütősebbnek tűnt, de végül felülkerekedik a hátország, mint 1865ben történt.

Anno a déli sereg szervezettebb és jobban felszerelt volt, mégis, ugyanúgy felmorzsolódott a kezdeti harcokban, ahogy az ukrán tette.

Anno Dél mellett állt a gyapottermelés és textilipar miatt Nagy-Britannia, ill. Franciaország, most pedig Ukrajna mellett. Ennek ellenére Észak meg mindenki mással volt jóban. Semmi se változott, pár országnév megváltozott, de most Oroszországnak csápol az arab világ, Ázsia és Afrika.

Anno nem mert Nagy-Britannia beavatkozni, és más okokból, de most se mer. :)

Anno is szállított a mai "nyugat" fegyvert Délnek, ahogy most is szállít Ukrajnának. De ahogy anno Észak maga állította elő azt, amivel legyőzte Délt, most Oroszország teszi azt.

Hasonlóak az orosz-ukrán lakossági arányok is, legalábbis a hivatalos, mint volt 1861-65 között az észak-déli, ahogy hasonló a termelt érték, megművelt föld, mezőgazdaság, vasút, ipar, ipari termelés, természeti kincsek, bankháttér és pénzügyi vonal aránya. Egyik sem Ukrajna javára, ahogy anno egyik sem a Dél javára. Dél már a háború elején kb. mindegyikben a töredéke volt Északnak, ami sokkal rosszabb lett a háború előrehaladtával, és ugyanez van most Ukrajna és Oroszország kapcsán is.

Voltak kezdeti déli sikerek, és voltak kezdeti ukrán sikerek is, ennek ellenére ahogy anno Sherman, most az oroszok törnek előre.

Ahogy anno Washington ill. Richmond, most Moszkva és Kijev a cél. Ahogy anno Richmond előtt megállították Északot, úgy állították és került feladásra orosz részről a kijevi pozíció 2022ben. Volt sikeres déli offenzíva, és volt sikeres ukrán is. De a kezdeményezés egy év után, ahogy 1862ben Észak, úgy 2023ban Oroszország kezébe ment át.

Volt nagyvolumenű déli támadás, ami később vereség közeli állapotba hozta Délt, ugyanúgy ahogy tavaly volt ugye egy ukrán, ami hasonló "sikereket" ért el Oroszország irányába.

Ami Északnak New-Orleans bevétele volt, az volt Oroszországnak Mariupol elfoglalása.

A háború legelején volt békekötési javaslat Északról Délre, és volt Oroszországból Ukrajnába. Sikertelenül.

Ahogy a déli flotta nem volt számottevő, ugyanúgy nem az most az ukrán (mert már nem létezik). Észak kb. azt csinált a tengereken, amit akart, és a Merrimack és Monitor déli-északi párharcát leszámítva, már az orosz flottának sem az ukrán flotta az ellenfele ...

Ahogy anno a gyapot exportja volt ultrafontos Délnek, hogy pénzhez jussanak, most az ukránoknak az ukrán gabona. Ahogy akkor se sikerült ezt fenntartani Délnek, most se sikerül Ukrajnának.

Ahogy anno a déli hadsereg szép csendben elfogyott, ugyanúgy fogy most el az ukrán is. Ahogy mindig nagyobb erőforrása volt Északnak emberben, iparban, felszerelésben és bármikor bármit előhúzhatott, napi két millió dollárt elköltve a háborúra, ugyanúgy van most nagyobb erőforrása a felsoroltakban Oroszországnak, és a természeti kincsek eladásából mindezt fedezni tudja.

Ami más: anno Észak szankcionálta Délt és tartott fennt gazdasági blokádot, ost Oroszországot szankcionálja a Nyugat és tart fenn gazdasági blokádot.
Anno erre ráment Dél gazdasága, most erre furcsamód a nyugati gazdaságok mennek rá ...

Ahogy anno egy győzelmet, egy nagy győzelmet keresett a nemzetközi elismerés magasabb fokához a Dél, ugyanazt teszi most Ukrajna is, kb. ugyanakkora sikertelenséggel.

Hiába volt Dél masszív és erős kezdeti hadsereggel megáldva, ha ugyanúgy pusztult az el az elején, mint ahogy az ukrán kezdeti hadsereg a háború első évében.

Hiába akarta Dél a harcokat Északra helyezni, nem sikerült neki, ahogy a harcok is ukrán területen, nem pedig oroszon folynak.

Hiába volt kezdetekben jobb a morál és egyszerűbb a politikai cél (csak annyit akart Dél, hogy Észak kopjon le róla, és külön állam lehessenek, saját külpolitikával), ebbe Észak nem akart belemenni, ahogy most Oroszország se akar belemenni, hogy Ukrajna a NATO tagja legyen tőle pár kilométerrel távolabb.

Ami Délnek volt Gettysburg, az volt Ukrajnának Bahmut. Legalábbis a harcok kimenetelében.

Ahogy alig cserélődött a déli vezérkar, ugyanúgy alig cserélődött az ukrán, miközben az északi meg folyamatosan változott, ugyanúgy, ahogy az orosz. Ennek ellenére ahogy a vezetés összeállt, Grant került a főparancsnoki poszra, Sherman meg alá, megváltozott a háború menete, ahogy az orosz átrendeződéssel megváltozott az orosz csapatok harci tevékenysége is.

Ami anno Lincolnak volt Stanton hadügyminiszter, az most Putyinnak Szojgu. Ahogy Stanton megszervezte az északi hadigazdaságot, Szojgu megszervezte az oroszt.

Ahogy Davis kémjei rajtaütöttek északi politikusokon és tiszteken, ugyanúgy ütnek rajta Budanov emberei orosz területen orosz politikusokon, bloggereken és ütöttek ki katonákat, civileket.

Amit anno az északi flotta csinált a déli tengerparti városokkal, azt most az orosz légierő teszi az ukrán városok főbb ipari létesítményeivel.

Ahogy a Chattanooga körüli harcok voltak azok, amelyek Atlanta bevételéhez vezettek a háború 3. évében, valószínűleg most a Harkov körüli harcok fogják idén vagy jövőre Harkov elestét okozni.

Ahogy Észak és Dél kapcsán a döntő tényező végül a háborúpárti Lincoln győzelme volt az 1864es választásokon, ugyanúgy a döntő tényező az orosz-ukrán háborúban a 2024es választásokon aratott a háborúpárti Putyin győzelme lesz.

Ahogy régen Észak a feketéket, ugyanúgy dobja bele most Oroszország a nemzetiségeit a harcokba. Ahogy régen lelkesek voltak a feketék a felszabadítást követően, ugyanúgy lelkesednek a csecsenek, burjátok és a többiek is, hogy megmutathassák, hogy immár ők is Oroszország része.

Ahogy anno Észak több fronton történt támadása vezetett el a déli összeomlásig, vsz ugyanúgy fog elvezetni Oroszország mostani több frontos támadása az ukrán összeomlásig.

Az emberveszteségek sokkal jobban fájtak Délnek, mint Északnak, ahogy jobban fáj most Ukrajnának, mint Oroszországnak.

Ahogy elfogyott és elege lett a háborúból Délnek, úgy fog elfogyni és lesz elege a háborúból Ukrajnának is.

Ahogy anno Észak bevette Richmondot, vsz ugyanúgy fogja bevenni Oroszország Kijevet is. Ha Harkov is úgy végzi, mint Atlanta, és Kijev is, mint Richmond, akkor a történelem ismét megismétli önmagát, és ahogy észak építhette újra mindkettőt, úgy Oroszország is építheti majd újjá mindkettőt.

Ahogy anno Richmond bevétele, ill. a katonai készletek és emberállomány kimerülése után Lee aláírta a féltétel néküli megadást Appomatoxban, vsz ugyanúgy fogja Kijev eleste után Ukrajna is aláírni azt ott, ahol éppen megengedik neki.

És ha tényleg még 2025ben is harcolnak, valószínűleg ugyanúgy, ahogy Észak és Dél ismét egyesült, ugyanúgy egyesülni fog Ukrajna és Oroszország is, még ha talán nem is teljes mértékben, de úgy 80%ban.

A demilitarizáció és a rabszolgaság déli megszüntetése után Dél tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy "olcsón" megúszta. Hogy Ukrajna megússza-e olcsón a demilitarizáció és nácitlanítás után? Nos, ebben azért az 1950es évek szovjet nagyvonalúsága után nem reménykednék ...

Hogy itt is lesz-e slusszpoén, megölik Putyint, mint megölték Lincolnt, vagy még Zselés is csak rövid időre kerül börtöbe, mint került Davis anno, passz, de majd megtudjuk. Minden esetre a történelem tényleg mindig ismétli önmagát. Itt jegyezném meg, az USA azután lett sokkal komolyabb tényező, hogy Észak megnyerte Dél ellen a polgárháborút ...

Más.


2014.05.11.:
https://twitter.com/i/status/1789266822279143743

Ukrajna egy kicsit más a férfiaknak, mint a nőknek:
https://twitter.com/i/status/1789227811665817994

A fentiek alapján "Atlantában" minden gromek!
https://twitter.com/GoncharenkoUa/status/1789175787666489589

Mindeközben:
GNSWZ6KXwAAOwQP
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 761
14 753
113
Tök jó hogy hatalmas meggyőződéssel tudjátok ismételni azt amiről fogalmatok sincs, de a valóság az amit a harcmezőkön látunk és az nem a kifogyhatatlan orosz tankok elméletét igazolja.

Szerinted Steven J. Zaloga hülyeségeket írkált ?

A harcmezőkön milyen orosz harckocsival találkozik szembe az Ukrán Hadsereg katonája, milyen modellel ?