[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 143
78 697
113
A németek a második vilégháború alatt pont annyit mentek előre Moszkváig, mint utána hátra Berlinig. Azután 45 májusában leintették a futamot és kiderült, hogy ők vesztettek, a szovjetek meg nyertek.
Talán pont azért, mert a német propaganda a sztálingrádi furdulat után minden szovjet előretörést csak az addig elszenvedett szégyenteljes visszaszorulás kétségbeesett kompenzációnak tudtak be és láttattak.
Aztán a szovjetek egészen Berlinig kompenzálták magukat.
Nem is értem ezt a példát.
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 007
1 598
113
A témához is hozzá tudnál szólni?

Mik az arányok?

Papíron. A papír sok mindent elbír.
Ebben teljesen igazad van. A vezérkarok, tervezőintézetek és stb. megvannak a maguk vagy vezérelt elgondolásaik, amiben az Ő seregük a legnagyobb, legmodernebb, legelitebb, stb. Meg van a valóság. De csak a vita kedvéért itt egy NATo doksi, hogy menni is az annyi szerintük 1991-ben az egész Szovjetunióban. Az utolsó oldalon van egy térkép, ahol körzetekre lebontva megadja mennyi, tank is van ott. Add szépen össze a számokat és biza közel lesz az 50 000 db, persze nem mind az Oroszoké lett.


Tovább személy szerint nehezményezem, hogy a sok különböző forrás gyűjtése és esetleges értelmezése helyett, ugyanazon ideológia körök mennek újra és újra. Egyesek vagy vissza nyúlnak az ősemberig, vagy éppen totálisen figyelmen kivül hagynak mindent is ami 22 előtt történt, noha ok és okzat kéz a kézben jár. Egyik félnek sincs igaza mindenben és minden adatot érdemes minimum 2 vagy 3 elosztani vagy szorozni, amit a másik veszteségeiről vagy a saját veszteségeikről mondanak.
Indítványozom, hogy hozzá értők dobjanak össze egy két három oldalas ismertetőt, ami kb. az első majdantól (ekkor kerülnek először jobban a hatalom közelébe a nacionalisták, ekkor kezdődik el az ukránositás folyamata) egészen 22 ig. Aztán az értetlenkedőkkel, trolokkal csak ezt kell mindig megetetni és nem leállni oldalakon át cáfolni azt, amit már előtte 100 megcáfoltak és körül jártak.

 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 270
31 397
113
Az oroszok végső kétségbeesésükben...
A maradék lőszert is ellövik...
Most akkor mégis van még orosz tartalék?
Kupyanszkiak is figyelnek
Zavarkeltés az egész?
Orosz összfogl.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 119
67 022
113
T - 90M Proriv, két hátulról támadó dront is kibirt simán.

Donyeck, ukran/Nato tüzérségi támadás, két civil meghalt.
Erre megy el az európai adofizetok penze. Ezért kell még tüzérségi lőszert adni ezeknek?

70%-al nőtt a Starlink forgalma május 9-en Ukrajnában, aznap volt a győzelem napi parádé Moszkvában.


Masfelszeresere növekszik az áram ára Ukrajnában júniustól.


Drámai az aramhelyzet Ukrajnában.

.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 506
19 943
113
Papíron. A papír sok mindent elbír.
Hát persze. Mondjuk ebben a kérdésben - mint azt 12delta fórumtárs elég részletesen bizonyította - a nyugati és az orosz "papírok" éppen erősen hasonló adatokat tartalmaznak, de ez mindegy is. Azt nem lehet komolyan venni, sokkal inkább Meszike körletfelügyelő sommás megállapításait, hiszen ő egyrészt sok csatát megjárt veterán harcos és szakértője a témának, másrészt meg CSAK :D ... Szóval isszuk a szavaidat Mester, taníts még!!!! :D :D :D
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 510
47 019
113
Összefoglaló a harkovi irányról 2024. május 11-én reggel.

Az orosz hadsereg támadó akciói nem érték meglepetésként az ellenséget. Ennek ellenére számos határ menti települést sikerült széles fronton elfoglalni, bevonva az ellenség tartalékait.

Az " Északi " csapatcsoport( Északi Szél ) hatalmas csapásokat mért az ellenségre 70 km-es mélységig Cserkaszi Lozovában, Borscsovában, Novoaleksandrovkában, Szlobozsanszkijban Guryev Kazachok, Liptsakh, Losevke faluban. A Lancet UAV-k célpontokat semmisítettek meg Pokoljanyban, Volchanskiye Khutorsban, Liptsyben és Glubokojeban.
A 15. Állami Határőrszolgálat, az 58. Gyalogdandár, az 56. Gépesített Gyalogdandár és az Ukrán Fegyveres Erők csapatai mintegy 40 ellenséges katona került fogságba.
A frontmadár jelentése szerint Stary Saltov környékéna Szeverszkij-Donyecen átívelő hidat egy légicsapás megsemmisítette.
Mára már a földről jelentik, hogy az ellenség kezdeti zűrzavara véget ért, az ellenségnek sikerült megszerveznie a védekezést és ellenakciókat hajt végre. Súlyos harcok folynak.
Amint az az ellenséges harci műveletek térképén látható, az orosz fegyveres erőknek két irányban terveznek előrenyomulni: a Szeverszkij-Donyectől keletre (feltételesen Volchanskon keresztül) és Liptsy település irányába a Harkov felé vezető úton.
A kijevi rezsim a közelmúltig nem evakuálta a lakosság maradványait: az ellenség hivatalos szolgálatainak nyilatkozatai szerint az orosz fegyveres erők aktív hadműveleteinek kezdetén akár háromezer civil tartózkodott Volchanszkban.
A belgorodi régió egész éjjel ellenséges támadásoknak volt kitéve: a nácik sújtották a polgári lakosságot az MLRS-sel. Belgorod, Tavrovo, Dubovoe, Nikolskoye, Novosadovy, Streletskoye, Proletarsky falu a Rakityansky kerületben, Gora-Podol a Grayvoronsky városi kerületben van támadás alatt. Nyolc civil megsérült.⠀
Két őrnagy
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 465
85 257
113
Csak szólok - akit érint -, hogy a telegram oldalak jó része (99%a) amit linkeltek, nem megnyitható, csak ha fel van telepítve a tg app. Kivétel oroszok io, és egy-két másik.

Simplicius a harkovi áttörésről:
"The fact that this motorized regiment without much heavy gear was used is revealing. It confirms reports that Russia is no where close to introducing its “main force” into the region, which can come much later after Russia has tested the Ukrainian defenses, revealed their positions via recon-by-fire, and then softened them up with air strikes.

Ukrainian military sources report that not only does Russia possibly have a much larger force it intends to introduce later, but another one is gathering in Sumy region as well"

(...)

2025-re esik el Harkov? :eek:
"The objective here is not to take Kharkov any time soon. That can happen much, much later in an organic fashion as a byproduct of far more exigent objectives, like cutting off the Kupyansk corridor for the AFU. Little by little, Russia will worm its way in and surround Kharkov, which will be besieged and likely fall very slowly, maybe even by mid 2025 or so. They’re not in a rush to capture it any time soon as doing so is not necessary for the time being, nor would provide any recognizable strategic benefit."

Emlékeztetőül ...

(...)

"Some on the UA side are pointing to the fact that this was well known in advance, with Ukraine having good recon and intel on Russian force dispositions and general objective trajectories. This is meant to underline that Ukraine is in control, as Russia has no ‘element of surprise’.

The problem with this thinking is all modern warfare, we now know, is no longer contingent on element of surprise. Russia knows that Ukraine knows, and Ukraine knows that Russia knows that Ukraine knows. It’s that type of situation—and it doesn’t matter. Despite advance warning and accurate intel, Ukraine can do nothing about the events that are soon to come. This is a chess match and a numbers game; you can “know” full well the constrictor is tightening over your chest, but there will be little you can do about it. Ukraine will lack the means to respond to the constant swell of Russian troops and armaments on every single frontline, which will only stretch longer and longer as Russia potentially introduces new breaches into Sumy, Chernigov, and perhaps even elsewhere—some Russian channels are still trading rumors of a potential push from Belarus into Kiev region as eventual part of the now initiated cascade."

(...)

"As a final note, contrary to early reports, the Russian MOD has not even officially acknowledged nor announced this Kharkov assault in any way whatsoever, which means this is clearly meant to be downplayed for now and is not even close to the main push. It is further proof that this is just the early recon effort and the question still remains whether a far larger push will be made soon, or instead a more low key, gradual buildup and long range fires destruction to keep the AFU busy here."

(Minden napra lesz egy bejegyzés? :D )

Más.


Aresztovics:
https://twitter.com/i/status/1789046386916302857

https://twitter.com/i/status/1789031878076285418

Váltás:
https://twitter.com/i/status/1789167121282338980

Harkov régió:
GNQJODDWgAEc68j


... és kicsit más megközelítésből:

GNOW4L-a8AA94Xu


És végül, a jövő? :)
GNPqX1KXAAESc-E


... meg a jelen?
GNJnozeagAAIOfS




100 éves lett áprilisban:
GNNLhZ7WsAAio91

 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 728
8 942
113
Szerintem a háború finanszirozása kapcsolódik a konfliktushoz.
Megismétlem, hátha érthetőbb.
Az Usa dollárban vagy rubelben finanszírozza az orosz katonai műveleteket (urán ellenértéke)?
Szerinted mi a dollár vagy rubel kifizetések pro és kontrája?

Abban igazad van, hogy a papír sokmindent elbír. Azért van amit hasonlóan látunk.

Láttuk ezt a nyugati készleteknél. A csak papíron létező harckocsikról.
De a papír megbirta a csodafegyver státuszt is, a valóság pedig könyörtelen volt.
Szerinted a nato légierő az eddigi minták alapján mennyire hozná a papírformát? ott is kollektívan hazugságra épül az egész?

Back to the future, azaz alternativ idosik a portfólió tollából.

Marty McFly talán látta őket a jövőben.
Nekem mindegy, felőlem csokiskekszben is fizethetnek.
Ebben teljesen igazad van. A vezérkarok, tervezőintézetek és stb. megvannak a maguk vagy vezérelt elgondolásaik, amiben az Ő seregük a legnagyobb, legmodernebb, legelitebb, stb. Meg van a valóság. De csak a vita kedvéért itt egy NATo doksi, hogy menni is az annyi szerintük 1991-ben az egész Szovjetunióban. Az utolsó oldalon van egy térkép, ahol körzetekre lebontva megadja mennyi, tank is van ott. Add szépen össze a számokat és biza közel lesz az 50 000 db, persze nem mind az Oroszoké lett.

Abból fene tudja kié mennyi lett. Aztán ami az oroszokhoz került az is kérdés hogy milyen állapotban maradt és mennyi lett konkrétan szétlopva. Én csak abból tudok következtetni hogy miket vesznek elő az oroszok a fronton és abból nekem nem az jön le hogy van 50k tökéletesen használható tankjuk, hanem az hogy már tényleg a legrégibb legszarabb eszközeiket is előkaparják ezzel a kezelőszemélyzet életét kockáztatva.

Logikusnak tartanám hogy ha lenne jobb modernebb eszközük akkor azokat használnák a saját embereik védelmáben.

Hát persze. Mondjuk ebben a kérdésben - mint azt 12delta fórumtárs elég részletesen bizonyította - a nyugati és az orosz "papírok" éppen erősen hasonló adatokat tartalmaznak, de ez mindegy is. Azt nem lehet komolyan venni, sokkal inkább Meszike körletfelügyelő sommás megállapításait, hiszen ő egyrészt sok csatát megjárt veterán harcos és szakértője a témának, másrészt meg CSAK :D ... Szóval isszuk a szavaidat Mester, taníts még!!!! :D :D :D
Akkor mik az arányok?
Akkor mégis szerinted mennyi harckocsijuk volt 1991-ben, 2010-ben, és 2017-ben az oroszoknak ? o_O
Nem tudom. Szerintem ezt az oroszok sem tudják. Most kapirgálják elő a letárolt (hulladék lerakóban lévő) eszközeiket és nézik hogy mi használható meg mi nem.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 510
47 019
113
Az orosz kormányalakítás kapcsán viszonylag sok hír jelenik meg Szurovikinről. Egyik sem hívítalos. Olyan információkat közölnek, hogy honvédelmi miniszterhelyettes lesz, a harkovi támadást fogja irányítani. Elképzelhető, hogy álhír. Mindenesetre jelzi, hogy az orosz nép szemében nagy becsben van Szurovikin.
Íme néhány link:

Rogov: Szergej Surovikin tábornok Afrikából Oroszországba repült​

Surovikin várhatóan Shoigu helyettese lesz: a tábornok arra készül, hogy vezesse Oroszország Harkov elleni hadjáratát​

 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 415
23 431
113
Rohannak a vesztükbe:


Előszőr csak sisakok, majd védelmi fegyverek, majd támadó fegyverek, majd kiképzők, majd katonák és a végén egy totális háború…..

Így kezdődnek a világháborúk (lásd az elsőt) :(
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 594
13 853
113
Nem tudom. Szerintem ezt az oroszok sem tudják. Most kapirgálják elő a letárolt (hulladék lerakóban lévő) eszközeiket és nézik hogy mi használható meg mi nem.

Meszike

Két kérdésem lenne

1. Hogy találtál erre az oldalra / fórumra ?

2. Minek jársz ide, amikor sem történelmi, és még haditechnikai témákban sem vagy kompetens, nem tudsz értékelhető, és érdemi válaszokat adni ?
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 728
8 942
113
Meszike

Két kérdésem lenne

1. Hogy találtál erre az oldalra / fórumra ?

2. Minek jársz ide, amikor sem történelmi, és még haditechnikai témákban sem vagy kompetens, nem tudsz értékelhető, és érdemi válaszokat adni ?
Senki se tudja mennyi használható tankjuk van az oroszoknak, vagy hogy mennyit tudnak összerakni a letároltakból. Az biztos hogy papíron van annyi amennyit a politika elvárt, de a papír meg a valóság megint két külön dolog.

Tök jó hogy hatalmas meggyőződéssel tudjátok ismételni azt amiről fogalmatok sincs, de a valóság az amit a harcmezőkön látunk és az nem a kifogyhatatlan orosz tankok elméletét igazolja.